Dodaj do ulubionych

Chorwacja na wakacje- polecajki

07.02.25, 09:56
Polećcie jakieś fajne miejsca, domki, apartamenty w Chorwacji. Co roku jeździmy z dziećmi do Dębek. W tym roku myślę o innym kierunku. Jak macie sprawdzone miejsca, apartamenty, domki, hotele to proszę podzielcie się. Coś raczej spokojnego, fajna plaża. I w miarę nie za miliony monet
Obserwuj wątek
    • zanetka.x Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:03
      Minus Chorwacji to kamienie zamiast piasku na plaży. Plus - można tanio polecieć do Zadaru liniami Ryanair.
      • gryzelda71 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:05
        Wielki plus to brak piasku hehe.
        Im niżej tym piękniej. Pag był cudny, Pelješac tez.
        • chlodne_dlonie Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:28
          Peljesac swoje zalety ma, zgodzę się, ale dla mnie stamtąd wszędzie było daleko wink
          Sama bliskość Korculi to trochę mało dla mnie
          • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 12:30
            Peljesac odkąd ma nowy most to 2 godziny krócej z dojazdem.
          • gryzelda71 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 12:52
            Jeśli jedziesz do Chorwacji zeby w tydzień zjeżdIc ja wszesz i wzdluż, to fakt zle miejsc, ale jeśli wypoczynkowo piękne miejsce.
      • samanta1010 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:27
        zanetka.x napisała:

> Minus Chorwacji to kamienie zamiast piasku na plaży. Plus - można tanio polecie
        > ć do Zadaru liniami Ryanair.
        dla mnie to plus, kamienista plaża najlepsza
      • heca007 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:31
        Kocham kamienie zamiast piasku. To jest właśnie duży plus tongue_out
        • simply_z Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 12:53
          Jedyny...
          • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 12:56
            Także morze, czystość, wody, podwodne życie, brak wielości dużych hoteli.
      • afro.ninja Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 18:18
        Są tam piaszczyste plaże. Najlepsze są takie dzikie. Minus piaszczystej plaży to całkowicie mętna woda, jeśli jest dużo ludzi w wodzie. Wiec pływanie w takiej breji jest takie sobie. To już lepiej miec kamienistą plażę z przejrzystą wodą.
        Piękne plaże są na wyspie vir.
    • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:05
      www.korcula-larus.com/pl/

novalja-pag.net/

www.apartamentychorwacja.pl/
    • imponderabilia20 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:10
      Mi się wyspa Korcula podobała. Jak chcesz taniej to może szukaj nie w Chorwacji tylko w Bośni. Będziesz miała rzut beretem.
      • panifyksika Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:13
        To jest myśl.
        • gryzelda71 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:16
          I tyle pięknych plaż.
          • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:26
            big_grin
    • heca007 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:34
      Ogólnie Riwiera Makarska. Ale tam w sezonie jest bardzo tłoczno i nie tanio tongue_out Poza tym 300 metrów od plaży na RM to nie jest to samo co w Dębkach. To jest 300m pod górę, uliczką z tobołami w pełnym słońcu wink I trzeba to wziąć pod uwagę jeśli nie mamy dobrej kondycji lub zdrowia. A już na pewno jeśli jedziemy z małymi dziećmi i ich bambetlami. Ja osobiście lubię Hvar, mąż woli Korculę.
      • bezmiesny_jez Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:44
        Riwiera Makarska to połączenia Podhala z Władysławowem tongue_out

Ja dla odmiany polecam Istrię. Mniej januszerki narodowości dowolnej.
        • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:05
          Włoskie famiglie ze swoimi bambini, ragazzi e ragazze plus hity italo disco to rzeczywiście klasa sama w sobie, nie to co Janusze big_grin

bezmiesny_jez napisała:

> Riwiera Makarska to połączenia Podhala z Władysławowem tongue_out
          >
          > Ja dla odmiany polecam Istrię. Mniej januszerki narodowości dowolnej.
        • chlodne_dlonie Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:26
          bezmiesny_jez napisała:

> Ja dla odmiany polecam Istrię. Mniej januszerki narodowości dowolnej.

Dobrze ujęte wink
        • heca007 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:57
          Dla mnie Istria za mało chorwacka jest wink
      • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:45
        Dla doświadczonych i pływających. WyspySolta, Dugi Otok, Iż, Żut, Molat. Pustawo nawet w sezonie, genialne miejscówki. Minus to dojazd i raczej trzeba mieć dostęp do łodzi, chyba że się chce po prosu mieć stacjonarną miejscówkę na wdooopiemanie wszystkiego i pełen relaks.
        • heca007 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:59
          Dlatego nie polecałabym na początek wysp bo jak ktoś dotąd na luzie jeździł do Dębek (albo Dąbek, to inne miejscowości) to może go przerosnąć logistyka z promami, kolejkami itd wink
        • volta2 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 17:05
          o kurczę, po raz pierwszy, może drugi pada nazwa genialnej miejscówki na publicznym forum. faktycznie jak dojechaliśmy w środku sezonu (połowa sierpnia) w miasteczku był cały jeden samochód na polskiej rejestracji (oprócz naszego). mega mało znane miejsce i dobrze.

faktycznie, na pierwszy raz też bym wyspy nie polecała, samą cro jak najbardziej.
    • chlodne_dlonie Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 10:52
      Istrię polecam - najkrótszy dojazd, półwysep nadaje się i do spokojnego wypoczynku, i do zwiedzania. Byłam dwukrotnie, raz w Pjescana Uvala a drugi- w okolicy Lovranu. Obie miejscówki godne imo polecenia.
      Niezła baza noclegowa też na plus smile
      • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:02
        Tylko, że Istria w sezonie jest mega zatłoczona i droższa niż reszta Chorwacji przede wszystkim na bliskość Włoch.
        • chlodne_dlonie Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:21
          Byłam dwukrotnie w czerwcu i oczywiście było sporo ludzi, ale czy więcej niż w Dalmacji..? Nie sądzę.
          Co do cen - to względne, ja akurat chwaliłam sobie obie miejscówki (duże apartmenty blisko morza), znacznie wyższy standard niż w okolicy Splitu, gdzie byłam wcześniej a cena porównywalna.
          Restaurację, kawiarnie, zwiedzanie - ceny na tym samym, nieniskim poziomie. Dla porównania- rok przed jednym z pobytów na Istrii byłam w Toskanii i apartament położony w ogrodzie i z super basenem (kompleks 10 wakacyjnych apartmentów niedaleko San Gimignano) kosztował w czerwcu za noc tyle samo co rok później ten chorwacki.
          Zatem tanio w CRO nie jest na pewno, zawsze to powtarzam a czy warto..?
          Zależy od upodobań - dla mnie CRO nie jest ulubionym krajem wakacyjnym w Europie, ale byłam w sumie te kilka razy i nie wykluczam, że jeszcze kiedyś się wybiorę, choć wolę inne miejsca wink
          • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:26
            A co ma standard do rzeczy. I na Istrii i na Riwierze znajdziesz nory albo wypasione wille.
    • milka43 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 11:56
      To ja napiszę co odradzamsmile Makarska, Brele, Baśkę Vode, Podgóre , Trogir i Split, nigdy nie pojmę zachwytów, byłam w tym rejonie we wrześniu, a więc już chyba spokojniej,fakt piękne morze, plaża w Breli też fajna, zaliczana do najładniejszych na świecie , a tak nic poza tym.Wiele krajów zwiedziłam ale żaden tak nie zniechęcił nas jak Chorwacja, być może w innych regionach jest ładniej.A i zdaje sobie sprawę , że jestem w mniejszości z taką opinią w Polsce szczególniesmile
      • wiosennedni5 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 12:27
        A co Cię zniechęciło?
        • milka43 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 12:43
          Czytałam kiedyś że Chorwację się albo pokocha, albo nie od pierwszego wejrzenia i po prostu nie poczułam tego kraju.
          Uważam, że na taką podróż samochodem, tyle godzin, sam kraj nie jest tego wart.Wszedzie podobne te miasteczka, wszedzie ta sama architektura, restauracje i jedzenie , ok samo morze, kolor piękne, przyroda, wodospady, ale wystarczyło mi raz to zobaczyć.Bardziej jakoś ciekawa mi była Bośnia i Słowenia.
          Chcieliśmy po prostu zwiedzić ta część Europy, bo mamy na codzien styczność z ludźmi z Bałkanów ale nie jest to kraj gdzie chętnie wrócę.Nie powiem, że jest brzydki czy coś szczególnie mi się nie podobało, ale no wolę inne po prostu.Kocham za to Francjęsmile
          • simply_z Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 12:55
            Zgadzam sie. Bylam kilka razy i owszem sa piekne miejsca ale...o wiele bardziej polecam Wlochy, Grecje, a juz z tymi cenami sa po prostu obrzydliwi. Na kazdym kroku zerowanie na turystach.
          • heca007 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 13:16
            My bardzo lubiliśmy te podróże samochodem z dziećmi. W zeszłym roku córka z chłopakiem i koleżankami uznali, że pojadą i wrócili zadowoleni. Wszyscy. Córka chciała znowu po latach odwiedzić CRO a pozostali jak się okazało nigdy tam nie byli. Chłopak córki siedział jak dzieciak w wybudowanym przez siebie kamiennym baseniku. Mimo, że wcześniej latał do różnych krajów, zaliczył też rejs wycieczkowcem to nigdy nie spędził dnia na plaży... kamienistej. I wszyscy mieli ubaw jak bardzo mu się spodobała wink
            • marecky81 Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 13:23
              Nasze dziecko pojechało ze studencką ekipą do naszej ulubionej miejscówki sprzed kilku lat. Zajęli obydwa apartamenty w domu. Wrócili zadowoleni, a właścicielka zachwycona polską młodzieżą, mimo, że jacyś Niemcy zza płotu coś tam marudzili o hałasach wink W tym roku zrobili już rezerwację na wrzesień smile
              • bezmiesny_jez Re: Chorwacja na wakacje- polecajki 07.02.25, 18:52
                > mimo, że jacyś Niemcy zza płotu coś tam marudzili o hałasach wink

Biedni Niemcy. Jak ktoś jedzie hałasować, to powinien w dziczy wynająć chałupkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka