Dodaj do ulubionych

Pytanie do Krakowianek

12.02.25, 10:55
Wybieram się w czerwcu na koncert Scorpionsów pociągiem. Sama, a w Krakowie byłam raz sto lat temu, więc potrzebuję pomocy. Jak najlepiej dostać się z Tauron Areny do dworca PKP po 22? I jeszcze żeby było budżetowo najlepiej (więc taxa w ostateczności). Czy jeżdżą jakieś nocne autobusy może?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 10:58
      Jakdojade?
      • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:03
        nie pomyślałam smile z tego co widzę nocny 662
        • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:05
          Nasuwa mi się inne pytanie: czy po koncertach nie są czasem wyłączane z ruchu w tym obszarze, bo po koncertach na Narodowym w Warszawie raczej dyma się piechtą przez Wisłę
          • autentyczka Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:30
            Nie, szczególnie jak skorpionsi grają nie🙃
            Btw byłam rok temu
            • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 14:51
              NIE - znaczy mało ludzi i tak xujowo i ruch w okolicy jest płynny? tongue_out czy NIE - nie idź tą droga i nie licz na nocny?
              P.S jak wrażenia? ja zbierałam się kilka razy i uznałam że tym razem nie ma wybacz. Są na liście do odhaczenia i odhaczyć trzeba
    • jdylag75 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:06
      Uber, autobus - jeśli się zmieścisz, pieszo 1 h.
      • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:08
        dzięki smile
    • daniela34 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:10
      A ile po tej 22.00? Bo wydaje mi się, że najlepiej byłoby ci dojść pieszo do linii tramwajowej i podjechać tramwajem. Linia nr 5 kursuje, ale do którejś tam godziny.
      • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:24
        nie jestem w stanie przewidzieć, ile potrwa koncert, czy nie będzie opóźnienia etc. Może być 30 minut po 22 może być godzina i dłużej sad. Koncert planowo zaczyna się o 20
        • daniela34 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:30
          No to do po 23 kursują tramwaje dzienne, potem, po 23.00 nocna linia 64. Tramwaj wydaje mi się dość pewnym środkiem transportu, podejrzewam, że trasy tramwajowej nie wyłączą z ruchu, tym bardziej że jest oddalona nieco od samej Areny. Ale gwarancji oczywiście nie dam. Bliżej terminu koncertu trzeba sprawdzić.
          • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 14:52
            dzięki smile
        • autentyczka Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:31
          On jest tak stary, że kończy na czas…..
          • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 14:53
            to dobrze, mniejszy stres, że nie utkne na dworcu do rana na kolejny pociąg wink P.S - stary, stary ale ponoc rok temu przebierał się na scenę ze cztery razy big_grin
      • towarzyszka_leila Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 16:57
        Byłam w październiku na Nicku Cavie, tramwaje jeździły, a było o 23. Nie wiem, czy normalne to było, czy z okazji koncertu wydłużono kursowanie. Pod Tauron Arenę podjeżdżały też autobusy i zgarniały ludzi.
        • daniela34 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 17:05
          Normalne. Po 23.00 odjeżdżają jeszcze ostatnie kursy dziennych linii.
          • daniela34 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 17:06
            Sprawdziłam w międzyczasie, bo to nie moja stała trasa.
          • towarzyszka_leila Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 18:51
            Tyle że ja nie jestem pewna, która to była godzina dokładnie. W komunikacji miejskiej 23 a 23.30 to istotna różnica.
    • marecky81 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:19
      Z doświadczenia wiem, że po koncertach stadionowych/arenowych jakikolwiek transport z okolic bezpośrednio przy stadionie i bezpośrednio po koncercie to raczej marzenie ściętej głowy jeśli się nie ma własnego, albo ktoś umówiony nie podjedzie. W dodatku ceny taksówek aplikacyjnych szybują wtedy w kosmos. Po Coldplayu w Warszawie Bolta złapaliśmy dopiero na drugim końcu Saskiej Kępy, a Łodzi po Adamsie szliśmy do Śródmieścia.
      • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:25
        No właśnie dlatego pytam, bo w Warszawie wiem jak to wygląda. W Krakowie będę po raz pierwszy. Jeśli będzie szedł tłum piechtą to i piechtą pójdę z tłumem. Robię wstępne rozpoznanie
      • alicia033 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 11:57
        marecky81 napisał(a):

> Z doświadczenia wiem, że po koncertach stadionowych/arenowych jakikolwiek transport z okolic bezpośrednio przy stadionie i bezpośrednio po koncercie to raczej marzenie ściętej głowy

Warszawa to nie Kraków a Tauron Arena to nie stadion.
        Pewnie z połowa uczestników koncertu ogarnia się tam własnym trasportem, a pozostała część rozdzieli na komunikację miejską Al. Pokoju i Mogilską, autorka wątka nie powinna mieć szczególnych trudności z powrotem z koncertu, bez względu na to, czy wybierze Al. Pokoju czy Mogilską.
        • marecky81 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:50
          Toteż napisałem stadionowych/arenowych. A Scorpionsi zgarniają kilkanaście tysięcy ludzi. To wystarczy.
      • autentyczka Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 12:10
        Geee, ale to Scorpions jest nie Coldplay.
        • marecky81 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:50
          No i nie jest to Zenek big_grin
    • lajtova [...] 12.02.25, 12:33
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ender_celebi Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 14:55
        może jednak zdążę przed pogrzebami....
        • hrasier_2 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 15:37
          www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.tauronarenakrakow.pl/jak-dojechac/&ved=2ahUKEwiBs9uErL6LAxXcHhAIHQcDAX0QFnoECCAQAQ&usg=AOvVaw0TMsqYytpcEebpqCBZPu5f Może to pomoże.
    • kamin Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 17:47
      Moje doświadczenie z powrotem z koncertu w Tauron Arenie jest kiepskie. Na taksowkę/ubera nie było szans, w końcu przyjechał nocny autobus który wlokł się nieprawdopodobnie. Głównie dlatego, że na każdym przystanku była walka o zamknięcie się drzwi.
      Jest jakiś support przed koncertem?
    • kafana Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 18:21
      Wrzuć w jak dojade. Komunikacja jest dobra.
    • jasnozielona_roslinka Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 18:40
      W dzień powszedni jedzie tramwaj 52 o 23:20 (i musisz do niego dojsc z 10 minut . A jak nie zdążysz to potem masz autobus nocny o 23:45 . W niedzielę ostatni tramwaj o 23.10.
      Załóż sobie aplikacje "jak dojadę" - stamtąd mam te informacje
    • marta.graca Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 18:55
      Też będę na tym koncerciesmile
    • wicehrabia_julian Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:04
      ender_celebi napisała:

> Wybieram się w czerwcu na koncert Scorpionsów pociągiem. I jeszcze żeby było budżetowo najlepiej (więc taxa w
      > ostateczności).

wydajesz 500 pln na bilet, ale będziesz żulić 20 zł na taksę z apki? taniej będzie oglądnąć koncert na youtube, przyjemność oglądania tych dinozaurów ta sama, a jaka oszczędność

ps. zadziwia mnie, że w Polsce sprzeda się koncert dawno przeminiętych gwiazd typu Scorpions właśnie, przecież oni byli już wtórni w połowie lat 90"
      • pursuedbyabear Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:23
        Polecam szukać Uberów i Boltów po koncertach w Tauron Arenie, mhm. I liczyć, że zapłaci się 20 zł - oni zawsze podnoszą ceny.
      • marta.graca Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:24
        Chyba musisz bardzo zazdrościć tym, którzy mają te 500 zł na bilet. Chyba w ogóle na żadne koncerty nie chodzisz, skoro nie wiesz, jak trudno jest w dniu popularnego koncertu znaleźć ubera w mieście.
        • wicehrabia_julian Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:41
          marta.graca napisała:

> Chyba musisz bardzo zazdrościć tym, którzy mają te 500 zł na bilet. Chyba w ogó
          > le na żadne koncerty nie chodzisz, skoro nie wiesz, jak trudno jest w dniu popu
          > larnego koncertu znaleźć ubera w mieście.

ale wiecie, że istnieją "normalne" taksówki? taksówkarze też wiedzą, że jest koncert poza tym Kraków to milionowe miasto i to czy jest koncert na 10 tys czy go nie ma nie decyduje o dostępności taksówek

ps. nie dałbym 500 pln za Scorpionsów

dałbym 5000 za taki koncert (bilety kosztowały w przeliczeniu 1000 zł)
          www.youtube.com/watch?v=DhfNki5bkHI
          • marecky81 Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:52
            A kim ty jesteś aby decydaować, kto i co chce słuchać?
          • marta.graca Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 19:53
            Aha, i te normalne taksówki ulegają rozmnożeniu, jak jest koncert?
          • pursuedbyabear Re: Pytanie do Krakowianek 12.02.25, 20:18
            A teraz wyobraź sobie, że 1000 osób dzwoni w tym samym czasie i chce taksówkę w to samo miejsce
            Pod dużo mniejszym ICE jest z tym problem.
    • siedemkropek82 Re: Pytanie do Krakowianek 13.02.25, 12:52
      W tym mieście nie zginiesz!!!!
    • mmoni Re: Pytanie do Krakowianek 13.02.25, 13:04
      Ja po dużych wydarzeniach w Tauronie dymałam do domu na piechtę - nawet gdy tramwaje jeździły, to o dostaniu się do nich nie było mowy, taki był tłum.
    • agiq_agiq Re: Pytanie do Krakowianek 13.02.25, 15:14
      To tylko 4,2 km. Godzinka na piechotę. Autobus czy tramwaj 20 min plus czas oczekiwania i nie wiadomo jaki skutek (czy się wsiadzie) to już szybciej na piechotę, zwłaszcza że to czerwiec a nie luty
      • marta.graca Re: Pytanie do Krakowianek 13.02.25, 15:31
        Godzinka? Chyba raczej 45 min smile
        • agiq_agiq Re: Pytanie do Krakowianek 13.02.25, 15:38
          Marusia by pyknęła w 30 min smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka