Dodaj do ulubionych

Wyleczyłam się z urlopu w Polsce

23.02.25, 10:38
Niby sobie obiecywaliśmy...zima tylko tam gdzie ciepło, w Pl drożyzna i zimno, ale cóż pojechaliśmy ze znajomymi do Bukowiny smile Jeździliśmy po naszej strony i slowackiej...bez szału delikatnie pisząc.
Śniegu trochę było na stoku bo naśnieżane...poza tym sucho smile jedyny plus mało ludzi skusiło się na ferie w Tatrach.
Karnet na 3h 180x3 dziennie. Bylismy 3 dni.
Novleg, jedzenie i wyszło tyle co Egipt all i nurkowanie w ciepłym morzu... wink
Obserwuj wątek
    • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 10:39
      W zeszłym roku pojechaliśmy w ferie za ok 5k do Sharm plus wycieczki zamknęliśmy się w około 6000-6,5 i było cudnie, łącznie z intro nurkowym dla syna.
      • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:50
        wrota.do.lasu napisała:

> W zeszłym roku pojechaliśmy w ferie za ok 5k do Sharm plus wycieczki zamknęliśm
        > y się w około 6000-6,5 i było cudnie, łącznie z intro nurkowym dla syna.

W lutym? Tam jest zimna woda wtedy.

Nie lubię Egiptu zimą . Bardzo nie lubię. W ciągu dnia namiastka lata, niezbyt ciepło za to ostre słońce, często porywisty wiatr do tego, szybko robi się ciemno, a temperatura wieczorem spada gwałtownie i można się przeziębić.

• la_felicja Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:01
          A mnie się podobał Egipt na przełomie lutego i marca. Rano zrywali nas o piątej, na wycieczki do grobowców, światyń itd - i było super, chłodno, w sweterku/dżinsowej kurtce człowiek troszkę przemarzł na początku, ale dzieki temu łatwiej było znieść upał w ciągu dnia. Pustynia z samego rana - coś cudownego. A wieczorami i tak mieliśmy różne rozrywki na statku, więc nie szkodzi, że było ciemno
          • arkanna Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 22:35
            Jaki upał w ciągu dnia 🤣te 25 stopni
        • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:22
          Przecież w styczniu można normalnie się kąpać nawet w Hurghadzie.
          • droch Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:29
            W Bałtyku wtedy też można..,
            • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:25
              I w jeziorze Czarna Hańcza.
              • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:31
                Normalnie = Jest cieplej/podobnie niż latem w Bałtyku. Do wody ponizej 17 stopni nie wchodze nigdy.
                • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:35
                  www.seatemperature.org/africa/egypt/ Obecna temp wody to ok 22 stopnie
                  • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 15:49
                    Może i obecnie - koniec lutego- jest te 22 stopnie. Ostatnio byłem w Egipcie na dwóch czy trzech sylwestrach i za każdym razem woda była zimna jak jasna cholera.
                  • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 19:00
                    Zależy gdzie, zatoki są cieplejsze. Zresztą zawsze można krótka piankę do snurkow a do nurkowania zwykłą j jest 👌
              • chromatic Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:33
                Nie ma czegoś takiego jak jezioro Czarna Hańcza :p
                • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:49
                  Ale jest jakieś takie pod Suwałkami. Głębokie i zimne. wink
                  • nenia1 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:03
                    Jezioro Hańcza, Czarna Hańcza to rzeka. Jedno i drugie piękne.
                    • claudel6 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 23:24
                      słuchajcie, czy Hańcza jest taka zimna równiez latem? byliśmy nad Hańczą na jesieni i tak było ładnie, że chciałam wrócić latem..
                      • heca007 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 23:41
                        No za ciepłe to ono nie jest tongue_out Najgłębsze, przepływa przez nie rzeka, brzegi strome, rynnowe i dno szybko opada.
              • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:10
                Ej, jezioro nazywa się Hańcza, Czarna Hańcza to rzeka 😉
              • chlodne_dlonie Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 16:10
                Ze o gorskim potoku nie wspomne wink
    • bywalec.hoteli Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 10:50
      🫂
    • hrasier_2 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:05
      Ciężko cię zadowolić. Musisz się zdecydować czy chcesz pływać lub jeździć na nartach. A dlaczego nie w Jaworzynie Krynickim ?
      • witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:23
        Własnie, albo w Szklarskim Porębie. Albo nawet w Zakopanej, to są większe miejscowości, w razie braku pogody można zawsze iść do kiny albo nawet na jakąś spektaklę.
        • mizantropka_20 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:47
          >>spektaklę.
          jak francusko, jaram się😏
      • pursuedbyabear Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:24
        Jaworzyn Krynicki, twórca ludowy, znam.
        • witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:35
          To był Nikifor i grała go Babka Kiepska, faktycznie może się pomylić.
        • feniks_z_popiolu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:36
          Nawet muzeuma tam ma
          • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:39
            A w Zakopanej w tym roku widziałam tura leśnego wydawał dźwięki paszczą wink
            • witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:45
              I na Gubałówka można pójść albo kolejkiem wjechać.
            • chlodne_dlonie Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 16:12
              wrota.do.lasu napisała:

> A w Zakopanej w tym roku widziałam tura leśnego wydawał dźwięki paszczą wink

PaszczOM chcialas powiedziec wink
        • mizantropka_20 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:49
          To ten, co tworzył na słowackim pomorzu?
        • eglantine Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:05
          I tak nic nie przebije “ukraińskiego Kossaka” , o którym przeczytałam dziś w wyborczej w nieudolnie przetłumaczonym wywiadzie z Eggersem o nowym Nosferatu.
          Korekto wróć!
      • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:40
        Tam uderzyć w armatkę mozna
        • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:42
          sad doczytałam że chlopak nie,zyje.. . Sorry
      • anorektycznazdzira Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 15:43
        Tylko Kudów Zdrojowy, ewentualnie Poręb Szklarski
    • marta.graca Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:13
      Może sprawdź, ile kosztują karnety we Włoszech, czy Austrii, bo na razie porównujesz gruszki z jabłkami.
      • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:38
        Jasne ale pisałam pl vs.cieple kierunki.
        • marta.graca Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:55
          No to porównaj wakacje nad Bałtykiem w sezonie.
      • kafana Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 20:29
        157 euro dałam za 4 dni val gardena Dolomity. Stary koło 200 7 dni na cała sellaronde plus w tym karnecie młody.
        • gris_gris Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 22:51
          kafana napisała:

> 157 euro dałam za 4 dni val gardena Dolomity. Stary koło 200 7 dni na cała sell
          > aronde plus w tym karnecie młody.

Kiedy? Bo ja jestem właśnie w Val Gardena i zdecydowanie karnety są droższe. Nie mówię, czy warto, czy nie, tylko że ceny, które podałaś, są albo stare, albo z niskiego sezonu.

• boogiecat Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 21:34
        marta.graca napisała:

> Może sprawdź, ile kosztują karnety we Włoszech, czy Austrii, bo na razie porów
        > nujesz gruszki z jabłkami.

No nie wiem.
        We francuskich Alpach, w jednej z fajniejszych domen narciarskich (Avoriaz Portes du Soleil), miedzy Fr a Szwajcaria, 53 km stokow, 2200 m, infrastruktura ++, karnet 5 godzin w wysokim sezonie to 48 E.
        W Bukowinie wjezdza sie na 900m, najdluzszy stok ma 800 m, ogolnie wyglada jak Gubalowka i ceny iscie zakopianskie. Nie wiem czy ta cena to nie lekka przesada, choc jesli ludzie chca za ten luksus placic to moze sie jakos broni.
        • marta.graca Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 07:35
          I ktoś z Polski sobie skoczy 2000 km na 5h pozjeżdżać? Czy raczej wybierze się na tydzień i będzie musiał kupić tygodniowy karnet?
          • boogiecat Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 08:07
            Przeciez polecilas porownywac karnety, a autorka watku wziela 3x3 godziny😉

Poza tym karnety 3 czy 5 godzin nie sa tylko dla wyskakujacych na likend, mozna jechac na dwa tygodnie w gory i uprawiac rozne inne atrakcje, a nie lupac narty codziennie od switu do wieczora
            • boogiecat Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 08:08
              A swoja droga to tygodniowy jest oczywiscie proporcjonalnie porownywalny z tygodniowym bukowinskim, to chyba jasne wychodzac z ceny kilkugodzinnego
            • marta.graca Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 08:12
              Porównywanie karnetów ma sens, gdy nie ponosisz żadnych innych wydatków w trakcie wyjazdu. "Różne inne atrakcje" też za darmo nie są. A jak jedziesz na dwa tygodnie, to wydatki są odpowiednio wyższe, zwłaszcza jak się pomnoży przez liczbę członków rodziny. Nie ma się co czarować, wypad na narty nigdy nie jest tani.
              • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 11:15
                No nie jest. Sama wolę Marmoladę nad Orlicę, no nie czarujmy się. Jeśli jednak mogę w ferie wziąć tylko 5 dni urlopu, to nie chce mi się jechać w Dolomity, bo to po pierwsze męczące, po drugie mocno podnosi budżet, który mam jakby taki niezbyt, więc każdy dodatkowy tysiak na paliwo czy noclegi robi mi różnicę, a po ostatnie moja mała narciarka, którą mam ciągle na odległość 50 metrów nie bardzo pozwoliłaby mi korzystać z dobrodziejstw Marmolady. Ale totalnie się zgadzam, że za niewiele większe pieniądze na karnety (a nawet noclegi) mamy w takich Włoszech zupełnie inną jakość.

• mayaalex Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 21:22
          No wlasnie, PL nie jest juz tania. Jestem z dziecmi w Szczyrku, dzis za 4h dla 3 osob (w tym dzieci lat 12 i 10) zaplacilam 430 PLN, wczoraj za wieczorne narty (3h) powyzej 300 (dwie trasy tak naprawde). Owszem, hotel mamy super w cenie ktora raczej w Alpach nie bylaby mozliwa w tym standardzie (nowy, sliczny, z basenami i jacuzzi, saunami, pokoj z osobna czescia dzienna z kanapa, boskie sniadanie i obiadokolacja, 5 gwiazdek - troche na wyrost ale 4.5 na pewno) ale jazda plus sprzet robia sie coraz drozsze a warunki do jazdy niepewne. Nam zalezalo na tym, zeby przyjechac do PL ale nie wiem, czy w przyszlym roku nie wybierzemy jednak Alp.
    • ga-ti Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:34
      A to nie Ty dopiero co w Rzymie byłaś i pytałaś co polecamy równie, czy bardziej pięknego? Jeśli nie pomyliłam nicków to dość sporo podróżujesz i różnorodnie. Czemu chcesz z tego rezygnować i tylko na jeden kierunek i typ się otwierać?
      • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:37
        To nie ja.
        • ga-ti Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:52
          Ok, pomyliłam nicki.
          No ale warto chyba porównywać podobne warunki, czyli stoki narciarskie że stokami, a plaże z plażami.
          • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:26
            Nie bo wątek był o wyższości wypoczynku w , ferii w pl i w ciepłym klimacie.
            Wolę jechac do Egiptu niż Zakopanego.
            • taki-sobie-nick Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 21:20
              Ale o co ci właściwie chodzi?

Że za zimno czy że za mało śniegu?

Już myślałam, że jakieś afery, chamstwo rodaków czy coś, a tu takie nie wiadomo co...
              • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 18:58
                Chyba rozczarowanie wink bo zapomniałam że stoki krótkie a dodatkowo było mało sniegu a na dole bajoro....pomyślałam brodząc w kałużach że mogłam nurkować a nie marznąc w tej chlapie za grubą kasę.
                • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 15:45
                  A fuu, bajoro to najgorsze warunki. Nie cierpię brodzić w wodzie 🙄
    • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:40
      Uwielbiam takie wątki.

Podasz mi 3 powody dla których wakacje w Polsce maja być tańsze od zagranicznych?
      • witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:50
        Chociażby dlatego, że ceny dóbr i usług w Polsce powinny być dostosowane do zarobków Polaków a nie Szwajcarów.
        • marta.graca Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:54
          Ale narty to zawsze był towar luksusowy, trudno sie dziwić, że nie wszystkich na niego stać.
          • witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:57
            Tak, to prawda, skupiłam się na nartach a tu jest w dodatku porównanie narty w Polsce vs plażowanie w Afryce.
            Podobno Turcja ma fajne stoki, ciekawe jak z cenami.
        • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:24
          A to ona ceny szwajcarskie podała? Bo nie wydaje mi się.
          • witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:31
            Tak, faktycznie, było porównanie do Egiptu. Skupiłam się na tych nartach, zima jest w końcu smile
            • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:57
              No ale narty to nie jest tani sport. A karnety muszą kosztować biorąc pod uwagę obecne warunki śniegowe i ilość pracy włożonej w utrzymanie stoków na przyzwoitym poziomie.

W hiszpańskich Pirenejach 1 dzień kosztuje 63 euro. Fakt, że km dużo więcej niż w Białce no ale góry też większe. Infrastruktura stareńka. No ale cóż, w Alpy mam daleko i w tym sezonie nie pojadę. Więc place i nie narzekam. Aha, no i najlepsze warunki do jakiejś 14, później śnieg sie topi... w Białce o ile pamiętam można jeździć do 22. Więc nie jest tak źle.
          • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:34
            W Szwajcarii bardzo wiele produktów i usług kosztuje już podobnie jak w Polsce. 20 lat temu gdy bywało się tam np. miesiąc było kilka takich przypadków. Obecnie też widzę kilka takich przypadków ... podczas godzinnego spaceru po Genewie
        • eliszka25 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:31
          witamina_d_3 napisał(a):

> Chociażby dlatego, że ceny dóbr i usług w Polsce powinny być dostosowane do zar
          > obków Polaków a nie Szwajcarów.

Zapewniam, że do cen szwajcarskich, to tu jeszcze daleko 😄
          • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:36
            Ale dysproporcje spadają. Trzy pierwsze rzeczy jakie kupiłem ostatnio w Szwajcarii zaraz po przylocie (bilet lotnisko-centrum, czekolada i magnes na lodówkę) okazały się tańsze niż w Polsce.
            • eliszka25 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:54
              Ja się wypowiadałam na temat skipasów.

• witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 18:15
            To była hiperbola.
      • la_felicja Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:05
        homohominilupus napisała:

> Uwielbiam takie wątki.
        >
        > Podasz mi 3 powody dla których wakacje w Polsce maja być tańsze od zagranicznyc
        > h?
        >

Lot samolotem odpada, to jeden powód.
        Przelicznik walut to drugi powód, ale w tej chwili to dokładnie nie wiem, jak z tym jest.
      • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:18
        To zależy o jakiej zagranicy mowa, ale
        jeśli to kraj, gdzie koszty pracy są wyższe to oczywiste jest, że w Polsce powinny te same usługi być proporcjonalnie tańsze. A nie zawsze są.
      • hanusinamama Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:31
        Tu nie chodzi o cenę a o stosunek ceny do jakości. W Tatrach jest z tym słabo. P
    • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:53
      No dobra, a po ile chodzą karnety narciarskie w Egipcie? Bo póki co to porównujemy dwie różne waluty. Narciarstwo nie jest tanie nigdzie na świecie, też wydaliśmy właśnie kupę kasy (jak na moje skromne warunki) na szusowanko na Dolnym Śląsku, też miałabym za tę kasę plażowanko na Krecie, tyle że to jakby nie to samo. Jak poleżysz na łące w Bukowinie to też cię wyjdzie taniej niż Idżipt.
      • witamina_d_3 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:54
        A to prawda, też się na tych nartach skupiłam.
        • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:02
          No otóż. Za pięć dni jeżdżenia i wypożyczenia nart dla naszej trójeczki zapłaciłam 3000. Plus podróż, noclegi, wyżywienie. No dużo. Moja mama 3 tysie zapłaciła za 7 dni HB w Dubaju, z przelotem. Ale nie przyszłoby mi do głowy porównywać jednego i drugiego. Porównywałam Góry Orlickie z Alpami i mi wyszło, że w Polsce mam taniej.
          • eglantine Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:15
            Fakt, w Austrii za 3000 kupilibyście same karnety.
            • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:01
              No otóż, a tak mieliśmy narty w cenie i wszystko obskoczyliśmy na jednym baku benzyny. Wiadomo, że to nie to samo, jak byłam młoda i bogata wybierałam Austrię. No ale trzeba mierzyć zamiary na zawartość portfela 🤷
          • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:58
            Dubaj, brrr. Za dopłatą bym nie pojechała.
            • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:03
              Nie wiem, nie byłam. Pani 75+ bierze teraz wszystko co się trafia, żeby zdążyć zobaczyć to, czego jeszcze nie widziała.
              • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 18:00
                To niegłupia pani. Dobrze robi.
          • hanusinamama Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:37
            A porównujesz jakie masz trasy? Ze masz punktowe karnety np we Włoszech ( jak nie wyjezdzisz to jeszcze ci kasę oddają) a w PL masz czasowe (3 godziny jezdzenia a ile się nastoisz w tym czasie w kolejce do wyciągu)?
            Mam porównianie moze nie z alpejkiego kurortu ale z Apenin. I jest taniej. W tym roku żeśmy wydali mniej niż rok temu w Bukowinie. W PL dojazd samochodem dla 4 osób, do Włoch lecieliśmy samolotem (wliczyłam parking przy lotnisku). Lepsze lokum, lepsze jedzenie, o niebo lepsze trasy i uwaga: trasy do wyieczek pieszych dobrze przygotowane (czego w PL nie uświadczysz, bo poslki góral kase wyda tylko na to co mu się bezposrednio wzróci). Nie wiem jak Aply ale tu wydaliśmy mniej. Dla porównania w tym samym czasie koleżanka też 2+2, tyle samo dni zjadowych (ale mniej jezdzenia bo w PL masz czasówki) wydała duzo wiecej
            • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 21:28
              No ten przelot to nam mocno podnosi koszty, więc PL dla nas wychodzi taniej, zwłaszcza, że miałam hotel wykupiony w czasie black friday za naprawdę niewielkie pieniądze. Z wyżywieniem.
              No i podróż od nas z domu na stok trwa 2 godziny z obiadem po drodze, więc szkoda mi jechać dalej. Ale jak młoda będzie starsza i będzie chciała na stoku być dłużej niż 4 godziny, to może powrócę w Alpy. O ile będzie tam jeszcze śnieg...
            • kurt.wallander Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 21:30
              hanusinamama napisała:

> A porównujesz jakie masz trasy? Ze masz punktowe karnety np we Włoszech ( jak n
              > ie wyjezdzisz to jeszcze ci kasę oddają) a w PL masz czasowe (3 godziny jezdzen
              > ia a ile się nastoisz w tym czasie w kolejce do wyciągu)?
              > Mam porównianie moze nie z alpejkiego kurortu ale z Apenin. I jest taniej.

Moja rodzina w tym roku po raz pierwszy pojechała do Włoch na narty. Wydali więcej niż w Szczyrku (porównuję ze Szczyrkiem, bo tam byli rok temu), ale częściowo dlatego, że więcej jedli (bo było smacznie, a że jeździli więcej, to i zapotrzebowanie kaloryczne było większe i nie wystarczała im w ciągu dnia gorąca czekolada czy zapiekanka na stoku). Za wypożyczenie nart zapłacili tyle samo co w Polsce. Karnety droższe, ale tam wyjeździli dwieście kilkadziesiąt km na osobę, a w Polsce sto kilkadziesiąt. Dojazd droższy, bo dalej (i tu, i tu jechali samochodem). Nocleg chyba był w porównywalnej kwocie, jesli nie tańszy.
      • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:24
        trampki-w-kwiatki napisała:

> No dobra, a po ile chodzą karnety narciarskie w Egipcie?

Haha dobre

Bo póki co to porównuj
        > emy dwie różne waluty. Narciarstwo nie jest tanie nigdzie na świecie, też wydal
        > iśmy właśnie kupę kasy (jak na moje skromne warunki) na szusowanko na Dolnym Śl
        > ąsku, też miałabym za tę kasę plażowanko na Krecie, tyle że to jakby nie to sam
        > o. Jak poleżysz na łące w Bukowinie to też cię wyjdzie taniej niż Idżipt.
      • hanusinamama Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:33
        Znajoma porównała karnety w Apeninach i w Tatrach. Ceny z tego roku. Włochy wyszły taniej o tysiaka z przelotem samolotem. Przy czym jakość tras we Włoszech a w PL to nawet nie wiem czy jest sens porównywać.
        • j_malec Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 17:03
          Pamiętam jak około 12 lat temu jeździłem na nartach w Austrii (Bad Hofgastein/Bad Gastein), to za karnet 5 dniowy, płaciłem około 160 Euro. Jak porównało to się z ceną karnetu nawet w Zakopanem, to była wysoka cena. Ale jak policzyło się ile kosztował 1 zjazd + warunki w jakich się jeździło, to Zakopane robiło się zwyczajnie drogie. Nawet tańsze ośrodki w Polsce, wypadały w najlepszym razie w tej samej cenie. Do tego tani nocleg w Austrii ze śniadaniem i kolacją był w podobnej cenie jak w Polsce. Największa różnica była w kosztach dojazdu i parkowania w Austrii (kilkanaście euro za jedną noc ).
    • m78wt3c Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 11:57
      Chodzi góral po pustym stoku narciarskim i drapiąc się po głowie pyta drugiego górala :
      - Gdzie narciarze ?
      - Polecieli.
    • alexis1121 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:41
      Powiem szczerze, że wyjazd do Bukowiny brzmi bardziej luksusowo niż wakacje w Egipcie. Na dodatek piszesz, że nie było ludzi, więc czego chcieć więcej.
      Ja szukałam dla rodziny wyjazdu wielkanocnego i ceny w PL i za granicą są naprawdę podobne.
      • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:09
        I cóż w tym regionie Polski luksusowego? Ja mam tam duży dom w okolicy i na samą myśl spędzania tam więcej niż trzech dni boli mnie głowa.
        • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:10
          W lecie owszem fajnie. Ale w zimie z tym smrodliwym powietrzem. blee.
        • alexis1121 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:26
          Nie byłam tam, ale moja trenerka od nart stamtąd pochodzi i pokazywała mi zdjęcia i filmiki ich domu, sarenki podchodzą pod okna, sam dom jest z drewna, generalnie po zobaczeniu tych widoków, jeżeli wybudują autostradę ze Szczecina do Bukowiny to od razu wsiadam do auta i jadę.
      • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 15:27
        To nie o jakis luksus chodzi....wręcz przeciwnie nie lubię takich miejsc. W Egipcie w hotelu zazwyczaj śpię, jem śniadanie i kolacje cały dzień nas nie ma bo nurkujemy więc kwestią luksusów jest mi obojętna. .
        • alexis1121 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:27
          Rozumiem. To lepiej zapisz sobie gdzieś ten wątek, żeby się sytuacja za rok nie powtórzyła 😉
    • konsta-is-me Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 12:55
      Nie rozumiem.
      Pojechałaś na urlop do Bukowiny a chciałaś do Egiptu.
      I teraz obraziłaś się na Bukowinę a wręcz całą Polskę , bo ...to nie był Egipt .
      I było zimno w zimie.
      A poza tym były narty a ty chciałaś nurkować w ciepłym morzu.I dlatego pojechałaś do Bukowiny a tam nawet nie było ciepłego morza ! Wobec czego więcej na wakacje w Polsce nie pojedziesz, bo nie mają ciepłego morza w Bukowinie !
      Acha ...

• wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:31
        Chodzi o to że nasteonym razem jak będę planować wyjazd to wybiorę ciepłe kierunki smile bo takie wolę.
        Ta sama kasa a frajda większą.
        W Alpach pewnie też nie byłabym zadowolona bo zimno a w pl dodatkowo smog i krótkie trasy.
        • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:39
          No tak, na nartach jeździ się raczej zimą a zimą jest zimno 😳
          Musialas do tej Bukowiny pojechać żeby się o tym przekonać?
        • trampki-w-kwiatki Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:19
          Po prostu przekonałaś się, że jazda na nartach nie daje ci takiej frajdy jak plażing w Egipcie. No i spoko. Ja tam wolę szusowaning, nawet w smogu, bo to frajda (dla mnie) większa niż wody Egiptu. No ale na szczęście Egipt wychodzi taniej, więc za rok może będą mniejsze tłumy na stoku 😉
          • wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 15:22
            W tym roku nie było tlumow
      • eliszka25 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:33
        No mniej więcej tak to brzmi 🤣
      • hanusinamama Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:39
        A ja rozumiem. Jezdziłam też do Bukowiny kilka lat z rzędu. W tym roku narty we Włoszech i jest taniej.
      • natalia.nat Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 13:49
        konsta-is-me napisała:

> Nie rozumiem.

Rozumiesz. Tylko odwracasz kota ogonem. Wpis jest o tym, że zagranicą jest lepsza oferta turystyczna, ciekawsze atrakcje, widoki, przyroda, pewniejsza pogoda, i to wszystko w niewiele większej akceptowalnej cenie. I obiektywnie patrząc tak jest. Polskie góry i polska plaża nie są konkurencją.

• wrota.do.lasu Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 18:54
          Lepsza zima w ciepłe niż w Polsce w górachwink
    • rb_111222333 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:43
      Nie byłam w Egipcie zimą, ale temperatura teraz jest raczej niewysoka i o ciepłym morzu to można chyba pomarzyć. Chociaż ktoś pisał o zwiedzaniu i to może być strzał w dziesiątkę wtedy.
      • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 13:48
        Ja byłem w styczniu i można się było normalnie kąpać (i to w Hurghadzie), a do Bałtyku w lecie nawet nie wchodzę. Musiało być zatem cieplej w styczniu tamże niż w Bałtyku latem.
    • imponderabilia20 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 14:36
      Bez sensu porównywać piękno gór do hotelowego wybrzeża np. w Hurghadzie.
      • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 15:30
        dlaczego?
        • marta.graca Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 15:58
          Bo jak sie nie nurkuje, to nie ma tam co robić.
          • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:56
            Ja tam jeździłem na rejs po Nilu + 3 dni Hgh lub Sharm. Na 2 tygodnie bym tam nie jechał na same wczasy bo i po co. Na tydzien być może, choć wąpię.
            • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 18:04
              bmtm napisał(a):

> Na 2 tygodnie bym tam n
              > ie jechał na same wczasy bo i po co. Na tydzien być może, choć wąpię.

2 tyg. to faktycznie trochę długo, choć jak ktoś nie był w Luksorze, ani nie zaliczył nawet wyspy Giftun 😉 , to może sobie zafundować. Natomiast na tydzień żeby się wygrzać, w najwyższym możliwym wg standardu hotelu (choć i tak będzie bladym cieniem europejskich gwiazdek), imo można jechać. Byle nie w środku lata, bo można skończyć jak pisarz Głowacki.
              • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 18:10
                Dokładnie. Też zawsze myślę o Głowackim w kontekście planów wakacyjnych. Do Egiptu lepiej w zimie i będąc w dobrym stanie zdrowia,
        • homohominilupus Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 16:12
          Jeśli nie czaisz dlaczego to lepiej zawsze wybieraj Hurghadę.
    • kaki11 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 23.02.25, 21:44
      Trochę nie rozumiem porównanie nart w Polsce do odpoczywania w Egipcie, bo to jakby dwie różne waluty. Jeśli chcesz jeździć na nartach, to bardziej sensownym porównaniem jest wyjazd w Alpy, który zdecydowanie wyjdzie zauważalnie drożej, i nieporównywalnie lepiej jeśli chodzi warunki. Jeśli chcesz wyjechać do ciepełka i pomoczyć tyłek w basenie i coś tam zobaczyć, to pewnie, że lepiej Egipt, z tym, że on nie wytrzymuje porównania do nart gdziekolwiek.
    • bezmiesny_jez Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 11:18
      >bez szału delikatnie pisząc.

A jakiego szału się spodziewałaś w Polsce, mającej stosunkowo niskie góry i mało gór, w dodatku w zimie, która już od lat nie jest zimą, a po prostu porą szaroburą?

>Novleg, jedzenie i wyszło tyle co Egipt all i nurkowanie w ciepłym morzu... wink

Ciężko porównywać ceny w Polsce do cen w kraju o wiele biedniejszym, nie sądzisz?
      • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 14:04
        Połowa wyciągów w Beskidach funkcjonujących w moim dzieciństwie od lat jest pozamykana z racji braku śniegu. Poniżej 600-700 metrów n.p.m. w polskich górach już zupełnie nie ma śniegu.
    • cottonrose Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 14:00
      Calodniowy karnet Dolomiti superski 345 pln
      Przy 3 dniowym karnecie na Stubaiu wychodzi 270 pln na dzien.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 20:50
      Taaa, Egipt w styczniu/lutym. Genialny pomysł. Masz suchy skafander do tego nurkowania? Woda jest zimna plus wiatr wieje jak opętany.
      • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 21:04
        No dokładnie, też o tym napisałem. Nie wiem skąd ludzie czerpią odmienne doświadczenia. Na Egipt imo to od połowy marca do czerwca i wrzesień-listopad , no może jeszcze sam początek grudnia, ale to już różnie bywa.
        • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 21:11
          A ja byłem kiedyś w styczniu i byłem bardzo zadowolony. W lipcu też byłem i przypłaciłem to problemami zdrowotnymi. Podejrzewam, że obecnie bym nie wyrobił zdrowotnie od czerwca do września włącznie,
          • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 21:59
            No ja kiedyś wróciłem opalony na mahoń z Furteventury na Kanarach w lutym. I normalnie się też kąpałem. A potem byłem jeszcze kilka razy, także na Lanzarote i Gran Canaria i zawsze w lutym pogoda była do bani, a woda zimna. Może się raz trafić dobra pogoda, ale generalnie to jest miesiąc ze złą pogodą.

Ps. Wieczorami jak ciemno, zimno i super mocno.wieje, to dopiero jest czad w tych egipskich hotelach bez ogrzewania/z wyłączoną klimą. Wróciłem raz ciężko przeziębiony. Ale co kto lubi.
        • volta2 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 15:23
          w listpoadzie w egiptowie też jest lodowato, szczególnie w hurgadzie, bo to najbardziej wietrzna miejscowość nadmorska. byłam na zwiedzaniu w styczniu/lutym i to była fantastyczna pogoda na dolinę królów, ale nie nurkowanie. poplażować sie jak najbardziej da i jest przyjemnie, jeśli nie wieje, ale kąpiele - zdecydowanie nie.
          • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 19:28
            W Hurghadzie przecież się nie nurkuje (można, ale po co?) Wątpię by ludzie jezdzili tam nurkować w wiekszosci,
            • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 19:40
              No jak to? Można nurkować. Wywożą cię łodzią na rafę i już. A są też takie płytkie miejsca, że z samą maską można sobie pływać i oglądać.
              • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 20:15
                A jest tam co oglądać? Podobno mniej ciekawie niż na Synaju. Tego typu rozrywki zupełnie nie sprawiają mi przyjemności,
                • riki_i Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 20:31
                  Rafa owszem, ponoć mocno zniszczona. Ale nawet na Malediwach umiera z powodu wzrostu temperatury wody.

A na Synaj to nie radzę. Rejon niebezpieczny.
            • volta2 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 20:46
              chyba żartujesz? hurgada ma przepiękne rafy/rybki i inne stwory do podglądania. acha, ja za nurkowanie i rafy uważam to, co widac przez rurkę, czyli formalnie to snorkling czy jak mu tam. tylko trzeba wiedzieć, gdzie w tej hurgadzie się trzeba lokować, bo faktycznie nie w każdym miejscu ma się farta.
              oczywiście szarm jest wspanialszy, nie ma co nad tym w ogóle dyskutować
      • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 24.02.25, 21:08
        Zależy po co kto tam jedzie. Na odpoczynek czy rejs po Nilu jak znalazł, Woda ma obecnie 22 stopnie więc jest DUŻO cieplejsza niż Bałtyk w lecie.
    • volta2 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 15:19
      nie masz nurkowania w ciepłym morzu w styczniu/lutym, nawet w marcu jest z tym problem w egipcie
      • bmtm Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 19:29
        Nie jezdze na nurkowanie. Nawet w wannie nie nurkuje a co dopiero w morzu,
        • dekoderka Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 20:38
          A kogo to obchodzi?
        • volta2 Re: Wyleczyłam się z urlopu w Polsce 25.02.25, 20:48
          czy kąpiel, czy nurkowanie, do obu z tych czynności przydałoby się nieco więcej niż 22 stopnie, takiej wody ciepłą nazwać nie można, tzn, gdy bałtyk tyle ma, to żar się z nieba leje i odczuwalnie jest nieco lepiej, ale w egpicie jak woda ma 22 stopnie to żaru nie masad a i lodowaty wiatr jak zawieje, to kąpieli się odechciewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka