Dodaj do ulubionych

Odchudzanie

14.03.25, 20:42
Dobiłam do prawie 58kg wzrost 166cm.
Źle się z tym czuje.
Muszę ograniczyć kcal ale wciąż mnie ciągnie aby podjadaćsad praca z domu nie pomaga.
Nigdy nie odchudzałam się. Jak zabić głód??
Obserwuj wątek
    • gru.u Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:45
      Zjeść trzy lub cztery porządne posiłki i nie podjadać. Jak podjadasz to nie z głodu a z apetytu
      • wrota.do.lasu Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:49
        No to jak " przytepic" apetyt? Jakieś otręby etc?
        • gru.u Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:53
          Nijak po prostu tak samo jak nie spełnisz innych zachcianek, nie wydajesz wszyskich oszczędności na torebkę bo Ci się spodobała i nie rzucasz się na przystojnego faceta nawet jak masz owulację. Czujesz apetyt i podejmujesz świadomą decyzję że nie zaspokajasz zachcianki
          • wrota.do.lasu Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:57
            Śmierdzi ascezą a to bolesne...wolałabym łagodniejwink
            • gru.u Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:01
              To nie jest asceza, przecież te posiłki możesz sobie zrobić takie jak lubisz. Zjedzenie 3-4 smacznych posiłków w ciągu dnia to takie wyrzeczenie’?
            • marta.graca Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:05
              No to dołożyć więcej ćwiczeń.
              • gru.u Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:05
                Ale odejście od ciągłego przeżuwania wcogole dobrze robi
                • marta.graca Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:23
                  To też smile
        • snakelilith Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:06
          wrota.do.lasu napisała:

> No to jak " przytepic" apetyt? Jakieś otręby etc?

Idiotyzm na resorach. Tak, tęp sobie apetyt przy wadze w dolnej normie, a dorobisz się zaburzeń odżywiania, jak co niektóre specjalistki od rygorystycznego "pilnowania misy".
          Zrozum, że nie masz żadnej nadwagi i nie musisz się odchudzać. Jeżeli potrzebujesz przekąsek, oznacza to, że twoje porcje jedzenia są za małe. Przemyśl więc co jesz i czy twoje posiłki są dobrze zbilansowane. Być może potrzebujesz też więcej sycącego białka. Z przekąsek będziesz mogła wtedy zrezygnować, ale nie po to, by mieć negatywny bilans kaloryczny, bo wtedy zaczniesz przy tak niskiej wadze tracić oprócz tłuszczu także mięśnie, a założę się, że całe życie byłaś słabiutkim szczypiorem. Do zmiany tego stanu, czyli wyszczuplenia ciała powinnaś przy normalnie kalorycznym jedzeniu zacząć ćwiczyć. Ile masz lat? Bo spacery z psem, to są dla seniorki 70 plus, ale nie kobiety poniżej tego wieku.
          • gru.u Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:13
            Czy nie to właśnie napisałam, żeby sobie zrobiła solidne posiłki i przestała glamac ciągle?
    • primula.alpicola Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:45
      To jest waga w całkowitej normie.
    • marta.graca Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:48
      Nie trzymaj w domu wysokokalorycznych przekąsek. Masz jakiś ruch w ciągu dnia?
      • wrota.do.lasu Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:52
        Spacer z psem
        • marta.graca Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:05
          To trochę za mało, by schudnąć.
        • login-zajety321 Re: Odchudzanie 15.03.25, 13:14
          Spacer z psem to nie ten ruch, o który tu pytamy smile
          Dla mnie takie spacery 3x dziennie to dodatek do treningów. A nie zamiast nich
    • angazetka Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:57
      Dlaczego źle się czujesz z wagą w normie?
      • wrota.do.lasu Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:59
        Bo wcześniej ważyłam mniej a teraz jeansy są zbyt obcisłe. Lubię swoje ciuchy i nie za bardzo uśmiecha mi się wymieniać skoro mogę z 2,3kg schudnac
      • bezmiesny_jez Re: Odchudzanie 15.03.25, 13:40
        No bo widocznie zle się czuje, jeśli zawsze była szczuplejsza. Moze nie lubi okrągłej buzi albo boczków. Może dajmy kobietom prawo decydować o własnych ciałach i o tym, jak mają sie z nimi czuć, co Angazetko?
      • karyna-z-radzymina Re: Odchudzanie 16.03.25, 08:49
        angazetka napisała:

> Dlaczego źle się czujesz z wagą w normie?
        >

Od kiedy ty jesteś zwolenniczka norm? Jak mowa o tym zevfacet udający kobietę chce wejść do damskiego wc to już uważasz że normy do kosza
    • snakelilith Re: Odchudzanie 14.03.25, 20:57
      Masz BMI 21, czyli idealne i żadnej nadwagi. Odchudzanie się jest więc całkowitą bzdurą. Jeżeli masz niekorzystny stosunek mięśni do tłuszczu to jesteś skinny fat i powinnaś zacząć uprawiać regularnie sport, najlepiej siłowy, by podwyższyć masę mięśniową, a zredukować tłuszcz. Przy tej samej wadzie wygląda się wtedy na szczuplejszą.
      Klasyczne odchudzanie może dać katastrofalne efekty, znaczy stracisz jeszcze więcej masy mięśniowej i staniesz się galaretą. Niestety, ale od pewnego wieku bez wysiłku (konkretnego sportu) tracimy masę mięśniową automatycznie, jakieś 1% co roku, dlatego schudnięcie do wcześniejszej wagi nie da ci tego samego wyglądu co kiedyś.
      • wrota.do.lasu Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:00
        Chyba tak...
    • sueellen Re: Odchudzanie 14.03.25, 21:00
      Waga w normie. Raz ważyłam 48kg i była że mnie skóra i kości. Nawet siedzenie ma podłodze podczas zabawy z dziećmi było niewygodne. Dosłownie czułam kości wbijające się w podłogę. Nie miałam tyłka, tylko na kościach własnych siedziałam. Bleh
    • taki-sobie-nick Re: Odchudzanie 14.03.25, 22:06
      Dobiłam do prawie 58kg wzrost 166cm

Tyle to ja miałam w najlepszym okresie. 168 cm.
    • bib24 Re: Odchudzanie 14.03.25, 22:13
      jesteś strasznie gruba. wstydziłabym się pokazywać ludziom z taką wagą.
    • mama-ola Re: Odchudzanie 14.03.25, 22:15
      58 kg to super waga przy tym wzroście, wiem, bo sama taką mam. Ile Tu byś chciała ważyć? 50? Jak nastolatka?
      • elieka Re: Odchudzanie 14.03.25, 22:26
        O, ja bym chciała ważyć 52! Noo, 54. Ważę ciut więcej, i podobnie jak autorce, jest mi z tym źle. BMI 21 chyba, co nie zmienia faktu, że sama z sobą najlepiej się czuję ważąc 54 kg.
    • bezmiesny_jez Re: Odchudzanie 15.03.25, 13:45
      A ja Cię rozumiem, też wolę wagę w dolnej granicy. No wolę, tak mam.

Nie zabijaj głodu przekąskami, tylko porządnie jedz. Białko i tłuszcz na śniadanie- jajka, twaróg, pasta z makreli. Zacznij ćwiczyć, wprowadź trening siłowy- masa mięśniowa potrzebuje kalorii 🙂
    • nellamari Re: Odchudzanie 15.03.25, 17:18
      Skoro źle się czujesz z waga w normie, to może problem leży gdzie indziej ?
      • asia.sthm Re: Odchudzanie 15.03.25, 17:37
        nellamari napisała:

> Skoro źle się czujesz z waga w normie, to może problem leży gdzie indziej ?

Nie może, a musi. Należy od tego zaczàć.
      • ardzuna Re: Odchudzanie 15.03.25, 19:52
        Dlaczego? Dla mnie też problemem było przytycie o 3 kg, waga w normie. Ja to widziałam i wolałam mieć o 3 kg mnie, na noszenie ulubionych ciuchów też to się przekładało.

Autorko, niestety pomoże tylko dieta mż. Popieram twoje wysiłki.
    • asia-loi Re: Odchudzanie 15.03.25, 18:08
      wrota.do.lasu napisała:

> Dobiłam do prawie 58kg wzrost 166cm.

To ile Ty chcesz ważyć przy takim wzroście? Ja też mam 166 cm wzrostu i jak ważyłam 56 kg to byłam chuda, a nie szczupła.
    • wapaha Re: Odchudzanie 15.03.25, 19:43
      wrota.do.lasu napisała:

> Dobiłam do prawie 58kg wzrost 166cm.
      pomyliłaś się we wzroście czy w wadze ?

( mam 153 cm, wazę 56kg zimą i 54latem..i uważam że to JEST OK -stąd moje zdziwienie)

> Źle się z tym czuje.
      > Muszę ograniczyć kcal ale wciąż mnie ciągnie aby podjadaćsad praca z domu nie po
      > maga.

hm -chyba twoim problem nie jest wcale waga i głód

• marta.graca Re: Odchudzanie 15.03.25, 19:56
        Ja mam 158 i przy 56-58 mam już oponkę i źle wyglądam, wolę jak mam 51.
        • witamina_d_3 Re: Odchudzanie 16.03.25, 08:41
          Ja mam 170 i waze 54 kilo. Wiem, ze to nie jest norma, malo ktora moja znajoma, nawet o podobnej sylwetce, wazy tak malo, ale nieszczegolnie wyobrazam sobie siebie wazaca 10 kilo wiecej. Ciala sa rozne, po prostu.
          • witamina_d_3 Re: Odchudzanie 16.03.25, 08:43
            I wcale sie nie dziwie autorce, ze - skoro widzi, ze jej przybylo i ze podjada z nudow - to chce zrzucic. Nikt lepiej niz ona sama nie wie, jak sie czuje i jak wyglada.
    • ardzuna Re: Odchudzanie 15.03.25, 19:53
      wrota.do.lasu napisała:

> Nigdy nie odchudzałam się. Jak zabić głód??

Przygotuj sobie słupki ogórków, marchewki, kalarepkę itd., żeby mieć pod ręką, jak najdzie cię ochota na podjadanie.
    • jeste_m_sobie Re: Odchudzanie 16.03.25, 08:24
      Jedz zgodnie z zasadami z książki "Glukozowa rewolucja". Przestanie Cię ciągnąć do podjadania. Włącz regularny trening siłowy. I nie dąż do zmniejszenia wagi tylko do umięśnienia sylwetki. Będziesz się lepiej czuła ze sobą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka