Dodaj do ulubionych

Indukcja, czym myć?

23.03.25, 17:11
Zawiesiłam się, co kupić, żeby nie zniszczyć. Gotujemy dużo. Mąż kupił domol środek do usuwania tłuszczu, bo na etykiecie była płyta… no a czytam, że po tym środku należy spłukać czyszczoną powierzchnię 🙈
Dajcie zestaw początkowy, co bym nie zniszczyła płyty, bom przeciwna była zmianom ale już się nie zamienię.
Póki co myję płynem do szyb.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 17:13
      Podkładaj ręcznik papierowy pod garnki i patelnie.
      • fibi00 Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 08:47
        alpepe napisała:

> Podkładaj ręcznik papierowy pod garnki i patelnie.
        >

Tak można?
    • malaperspektywa Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 17:19
      Czytam często, że ktoś ma rysy, plamy i szczerze się dziwię. Mam indukcję od lat, wcześniej miałam płytę ceramiczną. Do obu używałam skrobaka do płyt, gdy były duże przypalenia, a myłam zawsze normalnym płynem do garów i gąbką zmywakową. Małe przypalenia czy zalania np. kipiący makaron czy ziemniaki normalnie schodzą jak się poszoruje gąbką z płynem do naczyń. Potem wycieram do sucha jakąś zwykłą ścierką kuchenną. Nic
      specjalnego nie używam. Płyta na kilka ładnych lat i nie ma żadnych zarysowań.
      • eliszka25 Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 17:23
        Ja nigdy nawet nie używałam skrobaka. Nie mam w ogóle czegoś takiego. Gąbka i płyn do naczyń w zupełności wystarcza.
        • koronka2012 Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 17:57
          Czasem zostają w jakieś osady które ciężko usunąć, nie da się ich domyć
        • malaperspektywa Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 08:19
          Potrafię nietrafić jajkiem na patelnię i tym podobne smile
    • eliszka25 Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 17:21
      Mam indukcję od 5 lat i nie wiedziałam, że trzeba ją myć jakoś specjalnie. Najczęściej przecieram gąbką z płynem do mycia naczyń, potem mokrą ścierką i wycieram do sucha. Wystarczy.
    • szarsz Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 17:22
      Plyn do mycia naczyń plus gąbka i tyle. Ma już 14 lat i wygląda zupełnie przyzwoicie
    • ardzuna Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 17:33
      Są specjalne płyny do czyszczenia płyt ceramicznych, możesz używać. Ja używałam, teraz używam zwykłego płynu do czyszczenia do kuchni (wcześniej uniwersalnego) i nie widzę różnicy.
    • koronka2012 Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 18:01
      IMO Kluczowe jest to żeby ją umyć po użyciu, a nie czekać. Jak się zostawia na dłużej to mogą się zrobić takie brzydkie wypalone kółka na palnikach.

Używam najczęściej zwykłych płynów w sprayu plus skrobak, a dodatkowo co jakiś czas środek, który nie tylko czyści ale i pielęgnuje.
    • heca007 Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 18:04
      Zwykle wystarczy Ludwik. A jak nie to jakiś płyn z rossmanna do przypaleń. W ostateczności skrobak do płyt.
    • kamin Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 18:06
      Przrcieram wilgotną ściereczką po gotowaniu i wystarczy.
    • alina460 Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 18:20
      Ja porysowałam lekko poprzednią płytę szorstką stroną gąbki do zmywania i od tego czasu nie używam żadnych skrobaków i drapaków. Tylko miękka strona gąbki, płyn do naczyń, czasem do szyb.
    • kotejka Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 19:49
      ja mam taki zestaw - czyscik dwustronny ale bardzo delikatny
      www.action.com/pl-pl/p/3206563/zestaw-do-sprzatania-beldray/
      oraz odtluszczacz, teraz mam ten allegro.pl/oferta/elbow-grease-uniwersalny-odtluszczacz-spray-500ml-15669719133?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_cleaning_pla_pmax&ev_campaign_id=17996266272&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw4v6-BhDuARIsALprm33mo9zm39hGLrJJ3qPYfMbOEoyYhfsNesb9TsgpeS8VbyMe28IYCg4aAtS1EALw_wcB
      z dealza, ale zolte meglio tez daje rade
      popsikac, dac podzialac i lekko przetrzec smile nic wiecej nie potrzeba
    • karotka_plus Re: Indukcja, czym myć? 23.03.25, 19:58
      Na co dzień - płyn do mycia szyb (zalecenie z instrukcji producenta).
      Jak smażymy coś tłustego i pryska - odtłuszczacz Megilo, czasem 2 razy trzeba i potem płyn do szyb.
      Od czasu do czasu, albo jak coś się przypali albo taki dziwny osad od patelni zostaje to używam Dr. Beckmann pasta do płyt ceramicznych indukcji. Jak teraz szukałam nazwy to zauważyłam że jest jeszcze spray, ale nie używałam.
    • wrzosanna Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 08:12
      Jak mocno ubrudzone i przyschniete, to kładę mokry ręcznik papierowy, żeby odmoczyć i wszystko schodzi.
    • szarmszejk123 Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 08:52
      Płynem do szyb, bo lubię jak się świeci jak psu jajca :p
    • sueellen Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 09:00
      Nie mam i nie chce mieć. Chłop ma i myje zwykłym płynem do naczyń.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 09:58
      Po prostu musisz to zmyć, nie musisz od razu chlustać wodą, przecierasz kilka razy szmatką, którą po każdym razie płuczesz w czystej wodzie i masz "spłukane".
    • pitupitt Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 10:04
      Płynem do mycia naczyń, sporadycznie środkiem na przypalenia, w ostateczności skrobakiem (przez 10 lat użytkowania może dwa razy musiałam go użyć). Indukcja to nie fizyka kwantowa...
    • swinka-morska Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 11:01
      Gąbka plus płyn do zmywania naczyń albo cif. Zamiast spłukiwania przecieram kilkakrotnie mokrą gąbczastą ściereczką.
    • sabek81 Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 18:46
      Ja od samego początku posiadania indukcji czyli 5 lat używam froscha takiego żółtego do płyt i nic więcej, żadnych skrobaków.
    • nena20 Re: Indukcja, czym myć? 24.03.25, 22:09
      Płyn do szyb. Czasem zwykły płyn do naczyń plus gąbka. Przypalenia od patelni usuwam gumka do ścierania ołówka (ale to sporadycznie).
    • klaramara33 Re: Indukcja, czym myć? 25.03.25, 08:48
      Wszystko w kuchni, łącznie z frontami: ludik eko pianka do kuchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka