Dodaj do ulubionych

Stało się!

23.03.25, 23:35
Podcasty.
Postaci historyczne, artyści, pisarze i ich życiorysy, niekoniecznie pomnikowe.

Niedawno odkryłam i bardzo polecam.
Choć niektórych może drażnić maniera prowadzącej (mnie nie)
Obserwuj wątek
    • bei Re: Stało się! 23.03.25, 23:46
      Dzięki, ale dokładnie to czyjego autorstwa?
      • homohominilupus Re: Stało się! 24.03.25, 08:53
        Monika Gładysz Leper
    • lella_two Re: Stało się! 24.03.25, 08:57
      Próbowałam po przeczytaniu "Kobiet, o ktorych myślę nocą", bo podkast rozwijał jeden z tematów. Ale nie załapałam się, jakieś takie niedoresearchowane mi się to wydawało i po łebkach bardzo. Potem zrobiłam jeszcze jedno podejście i wtedy wkurzała mnie maniera, zakładam, że się raczej nie spotkamy w pół drogi.
      Ale ja wolę czytać niż słuchać, musi mi sie naprawdę "opłacać".
      • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 09:37
        Ja też mam lepiej wyrobione czytanie niż słuchanie, ale w ostatnich latach bardzo dużo słucham - wiek, oczy, mnogość fantasytcznych podcastów.
      • homohominilupus Re: Stało się! 24.03.25, 10:04
        Ja też zawsze wolałam czytać niż słuchać. Dopiero niedawno odkryłam podcasty, idealne dla samotnego kierowcy w dłuższej trasie.
      • homohominilupus Re: Stało się! 24.03.25, 10:06
        A skąd wiesz ze nie zrobiła porządnego riserczu? Założyłam, że zrobiła, przecież by nie plotła bzdur w czasach gdy każdy ja może sprawdzić.
        • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 10:24
          Kiedyś wysłuchałam podcastu o Ludwiku XI. Gwałt na jedenastoletniej żonie Małgorzacie Szkockiej to z dużym prawdopodobieństwem plotka, prowadząca przedstawiła gwałt jako oczywistość, nie zająknęła się "są doniesienia/są przypuszczenia". Ma być sensacyjnie i na wysokim C.
          • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 10:33
            Poza tym kto to będzie sprawdzał? Pasjonat historii co się zaplącze na kanał sprawdzi i owszem, może nawet napisze komentarz który przejdzie bez echa.
            • homohominilupus Re: Stało się! 24.03.25, 10:48
              No tak.
              Ja np słucham i nie sprawdzam...😬
              • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 11:05
                Bo tak się najczęściej dzieje. Nie włączamy podcastu z góry mając w planie spędzenie potem kilku godzin na ryciu internetu, biblioteczki domowej i najbliższej biblioteki uniwersyteckiej celem weryfikowania treści smile Zawierzamy jakoś tam prowadzącym/zaproszonym/wygłaszającym. Można się naciąć.
    • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 09:24
      Nie polecam. Kobieta zbiera jakieś ploty historyczne*, niekoniecznie potwierdzone sensacyjki i przekazuje je dramatycznym tonem. Ma nieznośną manierę mówienia swoją drogą, eee, yyy, zawiechy, koszmarna rozwlekłość, brzmi jakby se gawędziła z psiapsi przy kawce. Nie do wytrzymania. Takie tam panie w maglu gadają sobie o tym kto z kim spał w dawnych wiekach. Jakby nie ta rozwlekła maniera, bez szacunku dla słuchacza, to bym czasem posłuchała.

*Czasem nie ploty, żeby nie było.
      • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 09:55
        "Jakby nie ta rozwlekła maniera, bez szacunku dla słuchacza, to bym czasem posłuchała. "

Chociaż właściwie raczej nie - wszystkie warte wysłuchania fakty mogę zebrać w kilka minut klikając w wikipedię, reszta to nic nie znaczące ozdobniki.
        • bmtm Re: Stało się! 24.03.25, 10:06
          Nie wydaje mi się. Część z tych materiałów to zagadnienia mało znane w Polsce.
          • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 10:30
            Jakich materiałów? Właśnie wrzuciłam odcinek o faworytach Ludwika XIV-go, temat zryty jak ziemia pod dębem, prowadząca rozciągnęła na 50 minut to co znajdziesz w Wikipedii (polskiej, angielskiej i francuskiej) i na kilku pierwszych z brzegu stronach.
            Może są jakieś odcinki do których robi rzetelny i dogłębny research, nie natknęłam się na nie (przyznam że zrażona kilkoma odcinkami nie drążyłam).
            • bmtm Re: Stało się! 24.03.25, 10:36
              W porównaniu np. z Pauliną Rodak (która po prostu czyta wikipedię z dość głupim wyrazem twarzy) są to Himalaje.
    • bmtm Re: Stało się! 24.03.25, 09:27
      O ile nie mylę podcastów to ten jest akurat dość ciekawy. Sporo historii z okresu XIX stulecia i kręgów arystokracji.
      • grey_delphinum Re: Stało się! 24.03.25, 13:39
        Z podcastów historycznych slucham tylko Kamila Janickiego. Gość naprawdę wie, o czym mówi.
        • chatgris01 Re: Stało się! 24.03.25, 14:11
          Książki ma dość powierzchowne (ale ja się interesuję historią i od ponad 40 lat czytam wszystko dostępne).
          • bmtm Re: Stało się! 24.03.25, 14:20
            To przecież beletrystyka, a nie książki historyczne.
          • aandzia43 Re: Stało się! 24.03.25, 14:25
            I podcasty Janicki ma skrótowe, ale głupot nie wygaduje. To historyk nie pani z magla.
            Ja kocham "Mroczne wieki" Michała Kuźniara i "Interpretacje" Gościwita Malinowskiego - szczęka mi opada, klasa sama w sobie. "Historyczny top", "Podcast historyczny", "Podcast historyków", "Archeologia żywa" też mniam smile
            • grey_delphinum Re: Stało się! 24.03.25, 14:31
              podcasty Janicki ma skrótowe, ale głupot nie wygaduje. To historyk nie pani z magla.

No przecież. To nie jest hobbysta, ale fachowiec. Jego biografii Wawelu tez nie nazwałabym beletrystyką...
              Rzeczywiście podcasty są skrotowe, nie przeczę, ale nie ma w nich nieprawdy historycznej i szukania na siłę sensacji.
              • chatgris01 Re: Stało się! 24.03.25, 14:34
                grey_delphinum napisał(a):

> ale nie ma w nich nieprawdy historycznej i szukania na siłę sensacji.

To już dużo, przyznaję.
                Ale z żadnej jego książki nie dowiedziałam się nic nowego, czego bym już wcześniej nie wiedziała (i to w sumie więcej, bo on faktycznie skrótowy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka