akseinga1975 03.04.25, 19:23 Ukraiński ( dawniej ruski) nie majac praski ani maszynki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snakelilith Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 19:27 Przetrzeć przez metalowe sito. Na upartego rozgnieść dokładnie widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 10:03 zdecydowanie lepiej przetrzeć, jak dla mnie. Ja kiedys wrzucałam do robota, najpierw ziemniaki, po chwili ser i potem reszta, i noze w robocie, wystarczająco rozprawiały się z ciastem. Teraz, kiedy robię mniejsze ilości (dzieci dorosłe i poza domem) to przecieram przez sito bo nie chce mi sie wyciągac robota a potem go myć. Jednak przy rozgniataniu, widelcem czy ugniataczką, zawsze pozostaną jakieś kawałki ziemniaków a tego nie lubie. Najwygodniej/najszybciej przeciera się przy uzyciu drewnianej kuli do ucierania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 10:31 Jak dodaję ser do gorących ziemniaków (tuż po odlaniu), to nie robią się grudki (ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 11:18 O widzisz, też cenna rada z tym dodaniem sera do gorących ziemniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Jak zrobic farsz 05.04.25, 16:43 >Jak dodaję ser do gorących ziemniaków (tuż po odlaniu), to nie robią się grudki (ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). tu masz racje. Tylko ja zawsze robie leniwe czy kopytka, z zimnych ziemniaków. Albo - bo zostały z dnia poprzedniego i "co by tu zrobić...". Albo wręcz gotuje wiecej dnia poprzedniego bo nie chce mi sie specjalnie gotować tuż przed, obierać, brudzic gara i czekac na ugotowanie. ps. ser tez przecieram. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Jak zrobic farsz 05.04.25, 16:58 Nalesniki z farszem zjedzone. Pyszne były. Jeszcze raz dziekuje za porady😘 Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 19:34 Dzieki, Mam taką metalowa rozgniataczke do ziemniakow moze da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 19:49 Oczywiście! Ja rozgniatam zawsze tylko tą ugniataczka do ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 19:53 A bo mnie zaćmiło, że bez maszynki to nie da się. Dzięki za oświecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 19:34 Cebulę drobno kroję, podsmażam aż zmięknie, wrzucam na patelnię ziemniaki z obiadu, solę, pieprzę, duźdam łyżką aż zrobi się jednolita papka, wkruszam biały ser, mieszam i duźdam łyżką, żeby grudki były małe, wyłączam, zjadam. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 19:35 Wiedzialam, ze pomożecie uratowac plan obiadowy😘 Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 20:47 Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, albo rozgnieść widelcem i potem łyżką rozetrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 20:56 Normalne puree z twarogiem i posiekaną podsmażoną cebulką. Można doda trochę masła i śmietany/maslanki, wtedy bardziej puszyste. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Jak zrobic farsz 03.04.25, 21:41 Dzięki wielkie. Tak zrobie, bo do naleśników będzie lepszy taki puszysty. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 11:20 dlaczegonto farsz ukrainski a nie ruski? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 12:01 Bp putin zniszczył wszystko, co było ruskie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 12:07 Ale "ruskie" pierwotnie oznaczało "ukraińskie". Jeszcze moja babcia urodzona w 1918 roku pod Lwowem nie używała określenia "Ukraińcy", tylko "Rusini". Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 12:12 Bo tam była Ruś, nie rosja i to od Rusi są te ruskie pierogi, ale wszystkim kojarzą się z rosją, dlatego już czas, aby pierogi przestały być ruskie. Może należało by mówić rusińskie pierogi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak zrobic farsz 04.04.25, 12:09 A tak w ogóle, to są to polskie pierogi. "Początek ruskich pierogów, które znamy w dzisiejszej postaci to tereny Rusi Czerwonej — obejmowały północno-zachodnią Ukrainę i południowo-wschodnią Polskę. Stąd też ich nazwa. Było to danie popularne wśród Polaków zamieszkujących Galicję wschodnią i dlatego Ukraińcy do dziś nazywają je… polskimi pierogami." Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Jak zrobic farsz 05.04.25, 17:11 Nie znam żadnych ukraińskich pierogów z twarogiem. Może nie trzeba wtedy nic rozgniatac? Nie pomyliło co do z syrnikami ? Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa1 Re: Jak zrobic farsz 05.04.25, 19:20 Mój sposób jest taki: po odcedzeniu, gorące ziemniaki ubijam chwilkę ubijakami jak pianę. Szybko i skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś