izuhaha 22.11.04, 09:57 Mam wielką prośbę, czy mogę prośić o jakiś sprawdzony przepis na ciasto do pizzy? Lubię takie na cienkich plackach, nie drożdzowych bułach. Od razu dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa2233 Re: ciasto na pizze 22.11.04, 10:11 Na pewno znajdziesz na forum "kuchnia" ------------------------------------------------------ çççççççççççççççççççççĂçççççç Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: ciasto na pizze 22.11.04, 10:22 5 dag, drożdży 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru ok.3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 2 - 2,5 szklanki mąki. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać olej, sól, cukier, wodę - wymieszać. Wlać do miski z mąką - wyrobic ciasto. Potem odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Dla mnie super przepis - dla moich wszystkich znajomych też. Mało pracowity, a smaczny. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
martaglowacka Re: ciasto na pizze 22.11.04, 10:27 Ja robie zwykle drozdzowe z tym, ze jesli pizza ma byc na wieczor, ciasto robie rano (aby mialo czas maksymalnie wyrosnac). Wtedy jak rozwalkuje cienki placek, taki juz zostaje. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
izuhaha Re: ciasto na pizze 22.11.04, 10:35 jesteście kochane, wiedziałam, że można na Was liczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
izuhaha Re: ciasto na pizze 23.11.04, 07:57 chciałam raz jeszcze bardzo podziękować i polecić wszystkim ten przepis. Pizza wyszła najlepsza ze wszystkich domowych jakie jadłam. Dzisiaj znowu robię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: ciasto na pizze 23.11.04, 08:11 rozumiem że robiłaś wg przepisu iwles? a ile tego ciasta wyszło? tyle co zwykła pizza w pizzerii czy na blachę do ciasta? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Mi wychodzi na blachę 23.11.04, 09:04 Jak na dużą blachę - to ciasto jest cieńsze, jak na mniejszą - ciasto grubsze. Zależy jakie kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Cieszę się, ze smakowało :) 23.11.04, 09:06 Narobiłas mi ochoty, a już dawno nie robiłam Chyba dziś albo jutro bedzie u mnie na obiad pizza Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
lawia Re: Cieszę się, ze smakowało :) 23.11.04, 09:14 A ja mam super sprawdzony i smaczny przepis na cieście z piwkiem 1 szklanka piwa 1szklanka ciepłego mleka 1/kostki drożdży łyżeczka cukru szczytta soli wszystko wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut żeby się drożdże rozpuściły, następnie dodawać mąki do momentu aż ciasto bedzie odchodziło od ręki, zostawić ciasto do wyrośnięcia polewając je po wierzchu olejem (tzn ja zostawiam na pół godzinki). Odsączyć z oleju obtoczyć w mące i rozwałkować. Ciasta starcza na 2 blachy. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cieszę się, ze smakowało :) 23.11.04, 09:30 Fajny przepis - też wypróbuję Tylko, czy mąż da mi piwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
izuhaha Re: ciasto na pizze 23.11.04, 09:39 Ja zrobiłam na dużej blasze i było super - nie za cienkie, a przede wszystkim nie za grube. Odpowiedz Link Zgłoś