Dodaj do ulubionych

Też pomieszczenia

27.04.25, 23:36
Idąc na fali wątków- temat żywo mnie dotyka że aż zmusiłam się po latach czytania na zalogowanie.

Dom - 5 sypialni, jeden duzy salon, kuchnia połączona z jadalnią (rozdziela je wyspa). Osobno wydzielona strefa „robocza”, tj pralnia z suszarnią, schowki na mopy, wiatra, chemię gospodarczą i spiżarnia z zamrażalnikiem.

Domownikow trojka plus dwa zwierzaki. Dom duży, przestronny, rodzice posiadają swoją sypialnie i garderobę, dziecko swój pokój do wypoczynku i osobną bawialnię - tym sposobem 3 pokoje na piętrze są „zajęte”. Salon - strefa gdzie jest kominek, tv, toczy sie zycie rodzinne i tu przyjmowani sa goście. Jeden pokój służy jako biuro domowe oraz jednocześnie pokój dla gości. Zostaje jeden pokój, przestronny, z wyjściem na taras (nie jest to taras główny, tarasy są dwa). Pokój umiejscowiony na parterze. Brakuje pomysłu, co tam zrobić - obecnie urzędują tam zwierzakI, sporadycznie na wypadek gości wstawiamy materac i tam sypiają goście (najpierw zapełniając miejsce w biurze - tam jest rozkładana sofa). Nie ma potrzeby robić z tego skladzika, skłaniam się ku wersji pokoju tv (bez konsoli, tej nie mamy), żeby salon pozostał strefą unplugged - na planszowki, rozmowy itp. Jednocześnie to jest nienaturalne - siedząc w salonie włączamy tv i
Wspólnie coś oglądamy. Brakuje pomysłu nam na ten pokój, opcja telewizyjna wydaje się najrasadniejsza (jednoczenie byłaby wtedy kanapa na przyjazd ew. gości). Nie chce robic osobnego pokoju gościnnego - wychodze z założenia, że mój dom to nie agroturystyka i ma przede wszystkim spełnić moje potrzeby/wizje.
Co innego można w tym pokoju zrobić? Siłownia się nie sprawdzi, pomysły typu „pokoj do jogi” też brzmią abstrakcyjnie i obawiam się, że nie spełnią swojej roli.
Obserwuj wątek
    • sincarna Re: Też pomieszczenia 27.04.25, 23:37
      Najrozsądniejsza* jakiś chochlik
    • smoczy_plomien Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 00:02
      Żeby tak każdy miał takie problemy jak za dużo pokojów w domu wink Gdybym miała nadmiarowy pokój, w pierwszej kolejności urządziłabym w nim gabinet do pracy przy komputerach. W drugiej kolejności coś w rodzaju biblioteczki, pokoju do hobby. Wypasiony pokój do planszówek też brzmi super. Są specjalne stoły do planszówek, z uchwytami na picie, jedzenie, z możliwościa przykrycia niedokończonej gry blatem. Poszukaj w necie różnych inspiracji, jest tego dużo. Co do tv, to wg mnie przeszkadzałby w grze, ale jeśli musi być, to kupcie tv do tego pokoju i już.
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 00:14
        Dzięki za Twoje uwagi - zamysł jest taki, że ten niezagospodarowany pokój będzie na tv - regał, sofa narożna i tv na ścianie. W planszowkowy pokój i stół nie widzę potrzeby inwestowania, planszowki zazwyczaj są dziecięce. Biuro/gabinet z biblioteczką jest już- to wspólny pokój, stoi tam też rozkładana sofa.
        • alicia033 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 07:18
          sincarna napisała:

> planszowki zazwyczaj są dziecięce.

troll.
          A skoro nie macie pomysłu na to pomieszczenie, to nic z nim nie róbcie.
          • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:10
            Ciebie akurat nie pytam o zdanie
    • kaki11 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 00:16
      Mamy taką sytucję, że mamy taki dodatkowy pokój, i mamy w nim mniej więcej to, co ty określiłaś jako pokój tv. U nas to akurat niezbyt duży pokój na poddaszu, mamy tam oprócz tv kanapę, ławę, regał na książki i inne pierdółki, oraz komodę z terrarium. A, że stał się to mój pokój do prasowania i ćwiczeń, to też rzeczy potrzebne do tego tam mają stałe miejsce.
    • cottonrose Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 01:59
      Jestem zwolennikiem pokoju dla gosci, w 100% zaprojektowanego pod gosci. I tak tez mam. Gosc moze spac rano lub byc zmeczony, polozyc sie wczesniej i wtedy dostep do biura jest ograniczony , a mam na przyklad wazna rzecz do zrobienia.
      Poz tym zwykle mam porzadek w biurze, ale zdarza sie, ze jakies papiery moga lezec na wierzchu, a nie zawsze sa to rzeczy, ktore chcialabym, zeby byly dostepne dla postronnych.
      No i najwazniejsze, biuro, to biuro, jest zaprojektowane tak aby sie wygodnie pracowalo, kilka monitorow itp. Lezanka ze stoliczkiem nocnym i komodka na ciuchy, jakos by mi przeszkadzala.
      Ale to ja.
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:28
        Dzięki za Twoje uwagi, są sensowne muszę przyznać. Kwestia jest taka, że jakaś mam awersję do pomysłu z pokojem gościnnym- niby wiem, że gość będzie miał komfort i wyjście na swój taras (np. palący), ale jakoś szkoda mi tej przestrzeni bo wtedy wiem, że w większości będzie stał pusty.
        • cottonrose Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:29
          Jak jedno z malzonkow zachrapie w nocy to nie stoi pusty 😉
          • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:35
            Tylko problem jest taki, że to ja chrapię wink))
            • cottonrose Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:45
              To tym bardziej zainwestuj w sliczny pokoj goscinny i bardzo wygodne lozko oraz posciel 😁
    • srubokretka Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 02:32
      Czy macie jakie wspolne pasje, zajecia ktore lubicie robic? To moze byc pokoj tematyczny.
      Ja w takim pokoju wstawilabym np stol do ping ponga lub bilardowy, szachowy, do roznych gier. Kiedys swoj duzy pokoj zmienialam w dyskoteke. Mialam kule pod sufitem i specjalne swiatla. Mozna zrobic pokoj mysliwski. Opcji jest b duzo.
      • gryzelda71 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 07:04
        Pokoj myśliwski.......chyba wygra.
        • chatgris01 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:03
          Może też zrobić bukieciarnię cool
          • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:20
            Pierwsze zlecenie Tanebo?! To dla mnie zaszczyt wink
          • danaide2.0 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:20
            A skoro planszówki są dziecięce, to może wstawić stół bilardowy albo wręcz urządzić szulernię? Stół do pokera, ruletka, jednoręki bandyta?

Na pokój pasji potrzebne jest hobby.

Osobiście optuję za wynajęciem na graciarnię dla gru, może to uspokoi emocje niektórych forumek.
            • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:30
              Danaide może źle się wyraziłam - planszowki w które gramy to wersje dziecięce - więc nie rozkładamy planszy na kilka dni by musiec je zostawiać rozłożone na kilka dni, jak w przypadku gier strategicznych. Puzzle owszem, zalegają przez kilka dni.
              • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:31
                Teraz myślę nad połączeniem pokój tv plus giercownia - tylko to jest prostokąt i stół duży może być nieustawny
    • gryzelda71 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 07:03
      A ja mam pytanie. Ten pusty, bez nazwy pokój tak zakłóca potzadek w domu. Musi tam coś byc, choćby sterta planszowej?
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:19
        Nie, zakłócać nie zakłóca, tylko jest tam wiecznie bałagan przez zwierzęta i stoją zapasy karmy. To combo to specyficzny zapach i też szkoda mi tak fajnej przestrzeni (wyjście na mały taras, widok na zieleń).
        • gryzelda71 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:22
          To masz już przeznaczenie. Zwierzarnia. Po co zmieniać coś co funkcjonuje.
    • kamin Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 07:25
      Pokój do ćwiczeń.
      Oddzielna sypialnia dla kogoś z dorosłych
      Albo po prostu postarajcie się o więcej dzieci
    • heca007 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:09
      Z opisu wynika, że potrzebujecie drugiego dziecka wink A tak na poważnie, po prostu przenieście tam pokój gościnny z gabinetu.
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:13
        Tak, drugie dziecko na zdrowy rozum to by rozwiązało „problem” smile nie wykluczam smile
    • alpepe Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:11
      U mnie byłby to pokój do układania puzzli i kolejek miniaturowych.
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:14
        Wow, nie mamy kolejek, ale ten pomysł by zażarł u męża smile

• eglantine Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:40
        Gdyby dzieciaki mogły decydować, to u mnie byłby to pokój do składania lego plus na wszystkich ścianach wystawka z ułożonych zestawów.
        • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:31
          Trzeci pokój dla 1 dziecka? smile mam opory etyczne wink
    • pffpffpff Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:27
      Wolisz żeby ci goście w papierach w biurze grzebali?
      Albo kiedy ktoś nocuję, przenosić się z pracą w inne miejsce?
      Dziwne

Siłownia?
      Generalnie na bazie tego co napisałaś, zrobiłabym tam właśnie pokój do gier. Półki z planszowkami, może barek. Taki pokój klubowy.
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:33
        Nie mam papierów do pracy, wszystko online , kompy zabezpieczone hasłami i można je trzymać na kolanach, pracować na tarasie, w łóżku (dzień bez 2 monitorów można przeżyć)
    • mama-ola Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:29
      U mnie wolny pokój byłby do szycia, prasowania i suszenia prania.
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:33
        To ma sens, mam nawet maszynę do szycia smile
    • astomi25 Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 08:56
      Jak taras, to ja bym sobie tam sypialnie urzadzila.
      Ja mam teraz tez nietypowo, bo wlasciwie cala gora jest dzieci, a nasza sypialnia jest na dole.
      • sincarna Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 10:34
        Sypialnie mamy z garderoba na piętrze, duża i jasna - nie chciałabym jej zmieniać. Ale dziękuję za pomysł smile
    • jeste_m_sobie Re: Też pomieszczenia 28.04.25, 16:01
      Zamienisz się ze mną na życiowe problemy? Pliiiz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka