Dodaj do ulubionych

Co zrobić z burakami

01.05.25, 15:41
Zostałam uszczęśliwiona 1 kg surowych buraków, za którymi nie przepadam, są wg mnie za słodkie jako warzywo.
Próbowałam komuś oddać ale nie ma chętnych. Co z nimi zrobić -ale uwaga żeby nie było za łatwo:
- aby jak najmniej się ubrudzić
- nie wchodzą w grę sałatki z użyciem nabiału np fety.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 15:49
      1 kg buraków 2 litry przegotowanej wody i dwie łyżeczki.soli. Resztę znajdziesz na necie. Zakwas czy sok. Mąż cię pochwali.
      • swiecaca Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 15:52
        Mąż woli barszcz z kartonu Krakusa
    • chatgris01 Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 15:52
      Na Twoim miejscu zrobiłabym barszcz (może być ukraiński) i/lub ćwikłę.
    • mika_p Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 15:57
      Zupa ogólnojarzynowa.
      Może być inspirowana barszczem ukraińskim, z białą fasolą.
      Gdybym robiła z mrożonki (żeby się jak najmniej ubrudzić), to po namoczeniu fasoli gotowałabym ją z samymi burakami, a dopiero pod koniec dodała resztę warzyw.
      • raczek47 Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 16:08
        Ugotuj lub upiecz do miękkości, potem możesz zblendowac i zamrozić, użyć do czegoś w odpowiedniejszej chwili.
        Takie ugotowane możesz pomieszać z ziemniakami i podać jako puree do obiadu.
    • misiamama Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 16:08
      Zawiń w folie aluminiowa i upiecz po upieczeniu obierz z części możesz zrobić buraczki do obiadu a pozostałe jako dodatek do kanapek (w plasterkach).
    • primula.alpicola Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 16:14
      Przyślij do mnie, uwielbiam.
      Po co przyjęłaś, skoro nie lubisz?
      Po co chcesz z nich cokolwiek robić, skoro nie lubisz?
      Oddaj komuś.
      • swiecaca Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 16:17
        Zamówiłam box warzyw niespodziankę. Zostały mi te buraki do zużycia. Nikt nie chciał wziąć. Są to zjem, zdrowe są.
        Co z nich robisz?
        • primula.alpicola Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 19:33
          Kroję, posypuję fetą i zieleniną, olej, ocet, sól, i jem.
          Dla męża robię tradycyjnie, starte na tarce.
          Uwielbiam barszcz ukraiński, więc też robię.
          Z tym, że surowych nie kupuję, tylko te z lidla próżniowo pakowane, już ugotowane.
          • chatgris01 Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 20:02
            Te ugotowane zapakowane próżniowo są bardzo dobre pokrojone w kostkę i polane winegretem z oleju z pestek winogron z musztardą i czosnkiem.
    • la_felicja Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 16:16
      Curry z buraków. Ostre przyprawy złagodzą słodycz.
      Barszcz ukraiński - albo a la ukraiński, bo ja np robię wegański. Cebula, buraki, seler, fasola, dużo majeranku i czarnego pieprzu
      Kiedyś zakisiłam - niby zakwas miał być na świąteczny barszcz, ale te wyjęte z zakwasu buraczki - pycha! Pokrojone w drobną kostkę, zmieszane z cebulą i kiszonymi ogórkami plus oliwa i czarny pieprz - pyszna sałatka.
      • la_felicja Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 16:17
        Poza tym kilogram to nie jest aż tak dużo.
      • kurt.wallander Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 15:45
        la_felicja napisała:

> Curry z buraków. Ostre przyprawy złagodzą słodycz.

Masz jakiś konkretny przepis? W sezonie miewam duzo buraków, chętnie zrobiłabym takie curry.
        • krisdevalnor Re: Co zrobić z burakami 07.05.25, 00:38
          kurt.wallander napisała:

> la_felicja napisała:
          >
          > > Curry z buraków. Ostre przyprawy złagodzą słodycz.
          >
          > Masz jakiś konkretny przepis? W sezonie miewam duzo buraków, chętnie zrobiłabym
          > takie curry.
          Ja tez chetna po przepis🤗
    • szmytka1 Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 16:21
      No ja np smażę cebulkę drobno pokrojoną na niewielkiej ilosci oleju, na patelnie dorzucam buraki ugotowane i utarte na tarce, te oczka co do ogórków na zupę ogórkową. Przesmazam jeszcze chwilę, dodaję sól, pieprz i skrapiam octem i jest takie warzywko do ziemniorow i kotleta.

Robię ćwikłę z chrzanem

Gotuję barszcz czerwony na żeberkach. Żeberka po ugotowaniu wywaru podsmażam na czerwono chrupko i ziemniory gotuje i jest obiad tradycyjna bomba kaloryczna 😁

Chłodnik jakiś jest podobno z burakami, ale ja nie znam chłodników wcale, nigdy żadnego nie jadlam.

• turzyca Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 17:03
      Wyszorować, zawinąć w folię, upiec. Ostudzić. Odciąć ogonki i noski, wrzucić do malaksera, zmiksować możliwie drobno, wbić jajka - po jednym na każdego średniego buraka - dolać płynu i dosypać mąki, żeby mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeśli używasz wody jako płynu, to możesz chcieć dodać ze dwie łyżki oleju. Dalej traktować jak zwykłe naleśniki, tego buraka niezbyt czuć w smaku. Tylko wyglądają dziwnie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 18:33
      Zrób w occie to nie będą słodkie, tylko kwaśne, albo ćwikłę zrób z chrzanem.
    • krwawy.lolo Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 18:35
      Wywal gdzieś w lesie. Natura poradzi sobie z kilogramem niechcianych buraków.
    • pepsi.only Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 18:43
      Bardzo lubimy taką sałatkę, nawet dziś zrobiłam:
      www.kwestiasmaku.com/przepis/surowka-z-burakow
      Możesz zrobić z całości, nawet jeśli ma zostać- nie szkodzi, ona spokojnie do 3 dni nadaje się do zjedzenia (trzymam w zamkniętym pojemniczku w lodówce).
    • snakelilith Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 18:52
      Obrać ze skórki, pokroić na plastry, polać oliwą z czosnkiem, mieloną kolendrą, pieprzem i solą. Ułożyć na blachę razem z ziemniakami w łupinkach pokrojonymi na ćwiartki, papryką, cebulą, to wszystko polane oliwą, z ziołami prowansalskimi i solą, i upiec w piekarniku (180 stopni termoobieg, około 30 minut). Podawać z kwaśną śmietaną, sosem cacyk, albo jogurtem. Jak bez nabiału to z ostrym sosem pomidorowym i świeżą sałatą.
    • sueellen Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 19:56
      Najpierw przeczytałam co zrobić z burkami.
      - spalić

Potem co zrobić z burakami ( w sensie ludźmi )
      - ignorować

Na warzywa już nie mam pomysłu 🤣
    • jolinka102 Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 20:32
      DIP Z BURAKÓW Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I DAKTYLAMI

250 g ugotowanych buraków (z pakowania próżniowego)
      4 daktyle, bez pestek
      2 łyżki jogurtu naturalnego lub jogurtu kokosowego
      1 mały pęczek koperku
      1 niewoskowana cytryna
      1 łyżka oliwy z oliwek
      sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
      garść prażonych orzechów włoskich

Buraki, daktyle, jogurt oraz połowę koperku zmiksować z otartą skórką i sokiem z cytryny oraz oliwą. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem. Dodać uprażone orzechy włoskie i ponownie zmiksować, aż orzechy będą mniej lub bardziej drobno zmielone – w zależności od preferencji.
    • ardzuna Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 22:32
      Zupę krem z pieczonych buraków i taką sałatkę - pyszna beszamel.se.pl/przepisy/salatki-z-warzyw/cudowna-salatka-z-pieczonych-burakow-rzodkiewek-i-cebuli-dawka-zdrowia-i-przyjemnosci-re-fJM2-cGQD-t2Vq.html
      • kurt.wallander Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 15:46
        ardzuna napisała:

> Zupę krem z pieczonych buraków

Jak robisz tę zupę krem?
        >
        • ardzuna Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 23:17
          kurt.wallander napisała:

> Jak robisz tę zupę krem?

Ostatnio od jakiegoś czasu nie robiłam, gdzieś mam wydrukowany przepis. którego szybko nie znajdę. Ten jest podobny: masteofficial.com/zupa-krem-z-pieczonych-burakow-z-kwasna-smietana-i-serem/ Tamten był dość pikantny, wydaje mi się, że dodawało się chili.

Zupa rewelacja, dzieliłam się u siebie w pracy przepisem i parę osób przejęło. Przepisów na kremy z pieczonych buraków jest w necie sporo, jest co testować.

Fajny jest jeszcze ten przepis surówkowy, ale nie dla beznabiałowców: www.przyslijprzepis.pl/przepis/surowka-z-surowego-buraka-i-marchewki
          • kurt.wallander Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 23:21
            Dziękuję, zrobię smile
            • ardzuna Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 23:37
              smile Czekam na relację smile
    • turbinkamalinka Re: Co zrobić z burakami 01.05.25, 22:34
      U mnie schodzi każda ilość butakó. Ale jak "rodzinnie" nie lubimy jakiegoś warzywa to wywalam.
      • ardzuna Re: Co zrobić z burakami 02.05.25, 17:34
        Szkoda, bo ktoś by to pewnie zjadł.
      • szmytka1 Re: Co zrobić z burakami 04.05.25, 20:51
        Lodówka spoleczna jest lepszym rozwiazaniem
    • hanusinamama Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 15:26
      Uwielbiam kiszone.
    • szarmszejk123 Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 15:48
      Kilogram buraków to przecież nie jest jakaś ogromną ilość nie do przerobienia :p
      One się z resztą przecież nieźle przechowują, możesz jednego dnia barszcz ukraiński a drugiego buraczki do obiadu i po burakach :p przynajmniej u mnie by było po burakach :p
    • po_godzinach_1 Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 15:51
      sałatkę

buraki ugotować, obrać, p0kroić w grube słupki, dać do miski
      zrobić dużo winegretu o wyraźnym smaku, połączyć
      dodać dużo zielonej pietruszki

można trzymac w lodówce przez kilka dni
    • pyza-wedrowniczka Re: Co zrobić z burakami 06.05.25, 16:55
      Tarta z burakami - tylko ona też jest z użyciem nabiału, bo najlepsza z fetą właśnie.
      Zupa krem z buraka pyszna.
      No i ja lubię w ogóle na kanapki pokroić sobie, tak jak pomidora w plasterki.
      Jadłam też kiedyś pyszne brownie buraczane - możesz poszukać przepisu, było naprawde super.
    • tania.dorada Re: Co zrobić z burakami 07.05.25, 02:54
      Pkhali!
      • ardzuna Re: Co zrobić z burakami 07.05.25, 20:53
        Pchali, piszmy po polsku.
    • eliszka25 Re: Co zrobić z burakami 07.05.25, 03:16
      Robiłam na Wielkanoc taką sałatkę z buraczków. Bardzo dobra wyszła

m.youtube.com/watch?v=p9ZQE7DdtRE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka