Dodaj do ulubionych

Odradzane i udane

02.05.25, 10:31
Jak w temacie.
Co wam z serca odradzano, wy nie posłuchalyscie i Bogu dziekujecie?
Zaczynam:
- robienie keratyny albo nanoplastyki na włosy.
Zrobiłam i po każdym.myciu głowy mam wyrzut hormonów szczęścia.
Noszenie dziecka, " lzeby się nie przyzwyczaił", bo potem będzie " wymuszać".
Byłam na każdy grymas, tulilam i nie pozwalałam na żadne wyplakiwanie się.
Intuicja mi dobrze mówiła smile
A jak u was?
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Odradzane i udane 02.05.25, 11:26
      U mnie to samo przy dzieciach: nosiłam i byłam na każde zawołanie.
      Porady nt rozszerzania diety: te bardzo ogólne były ok, po wejściu w szczegóły większość porad było jak kulą w płot (nietolerancje i alergie) gdzie musiałam mocno pilnować dzieci, żeby mi ich jajkiem czy banankiem nie nakarmiono.
      Nauka przez naśladowanie: niespełna trzylatki jadły sprawnie nożem i widelcem.
    • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 11:33
      "Nie karm BLW bo się udławi"

Nie udlawila się, żyje, ma się dobrze, przy jedzeniu nie wybrzydza :p
      • lilia.z.doliny Re: Odradzane i udane 02.05.25, 12:54
        O, byłyście na blw?
        Jak to wyglądało w praktyce?
        Za późno weszło (w stosunku do mojego wczesnego macierzyństwa) i nie testowałam
        • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 12:57
          Wyglądało to na początku tak, że dostawała w łapę gotowane warzywa, gotowane, pokrojone mięso czy np jajko pokrojone na ćwiartki i je sobie mamlała dziąslami. Żebym ja to znała przy pierwszym dziecku, ile by mi roboty odeszło 🤣

Mąż nie mógł na to patrzeć na początku, bardzo się stresował:p teściowa do dziś mi wypomina, że chciałam dziecko ukatruić:p
          • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:00
            Dostawała też inne rzeczy, oczywiście, ale starałam się za bardzo nie karmić, łyżka w łapę i co trafiło do ust, to trafiło, resztę dojadała z cyca :p a że ona lubi jeść, to szybko się nauczyła trafiać gdzie trzeba :p
          • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:19
            Dodam jeszcze, że jej bardzo późno wychodziły zęby, więc gdybym tak miała czekać , to by do dwóch lat papki jadła :p
          • danaide2.0 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:27
            A buła w łapę to nie BLW po polsku?
            • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:30
              Buła w łapę to raczej nie polroczniakowi, a w takim wieku zaczełam rozszerzanie diety z brokułem w łapie:p
              • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:36
                W sensie- z bułą w łapie to raczej widuje się dzieci już porządnie, pewnie siedzące :p
                • azalee Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:48
                  U nas w rodzinie niemowlakom dawalo sie skorke od chleba do ciamkania w buzi zeby sobie dziasla masowaly.
                  • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:58
                    Tak się robiło kiedyś, a potem nastały czasy przerażającego glutenu i w ogóle przerażającego wszystkiego. A potem znowu przestało być przerażające :p
                    Można się w tym pogubić :p
      • spirit_of_africa Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:28
        Moje obie na blw i wybrzydzają. Co gorsza, starsza zaczęła wybrzydzać i nie lubiec wielu wcześniej lubianych rzeczy w wieku 7lat 🤷🏻‍♀️
        • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:31
          Mojej właśnie w okolicach 7 lat smaki się znacznie zmieniły. Przestała lubić niektóre rzeczy które lubiła wcześniej a zaczęła lubić inne. Zaczęły jej smakować rzeczy mocniej doprawione np, bardzo konkretne smaki a te " mdłe" poszły won:p
          Dla mnie to nie wybrzydzanie, tylko "ewolucja" wink
          • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:35
            Ps. Ostatnio na topie jest truflowe salami i oliwki w zalewie z chilli:p
            Może spróbuj twojej dać coś takiego 😁
            • spirit_of_africa Re: Odradzane i udane 02.05.25, 15:15
              Salami, oliwki i ostre sery typu parmezan to są o obu na topie od maleńkości. Natomiast jak można przestac lubiec jajka pod jakakolwiek
              Postacią? Brokuła? Kiszoną kapustę? No jak? 😭
              • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 15:22
                Moja jajka też znielubiła wink brokuły zostały, ale z czosnkiem, a wcześniej czosnek był be:p
                • qwirkle Re: Odradzane i udane 02.05.25, 17:11
                  Hm, wygląda na to, że moje były na BLW chociaż o tym nie wiedziałam...

Można przestać lubić rzeczy jedzeniowe ot tak... jeden synek około zerówki stwierdził, że nie lubi sera w żadnej postaci i że przecież nigdy serem się nie zajadał. Nawet jego zdjęcie z przeszłości, na którym był on zajadający garściami tarty parmezan nie przekonał go, że było inaczej big_grin
                  • szarmszejk123 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 17:25
                    Moja sobie kiedyś zrobiła krzywdę tartym parmezanem :p jadła tak garściami właśnie , wcierając go sobie w twarz i zrobiła się od tego meeeega czerwona na buzi. 😅
              • kamin Re: Odradzane i udane 02.05.25, 20:26
                Jajek to mój starszy syn w życiu nie tknął, ani gotowanych, ani jajecznicy, ani omleta. Spojrzy i wie, że nie lubi.
                Młodszy zjadł ze smakiem kilka łyżeczek jajecznicy jak miał trochę ponad rok. Skończyło się malowniczym pawiem i od tej pory też jajek nie je.
    • autentyczka Re: Odradzane i udane 02.05.25, 11:57
      Doradzana keratyna to porażka
      Dyson to strzał w dziesiątkę
      Thermomox kocham.
      I ninja super
      Dior nic mi się nie sprawdza. Nic. I w ogóle kolorówka z wyższej półki jak Tilbury.u mnie porażka
    • jowita771 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:00
      Co zrobiła Twoim włosom ta keratyna i nanoplastyka?
      • lilia.z.doliny Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:14
        Zrobiła j edwabistosc. Ale to nie jest istotne wobec faktu, że prostownice zawiesiłam na kolku, a i tak nie wyglądam.jak spaniel wink
    • gru.u Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:05
      Trójka dzieci 😀
      • lilia.z.doliny Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:12
        O!
    • zyciemniekocha2000 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 13:38
      Trzecie dziecko, pozostanie w domu przez kilka lat z dziecmi ( pracy mialam juz nigdy nie znalezc albo ewentualnie zostac sprzataczka) .
    • waleria_bb Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:10
      Powiększanie biustu, miałam się nie wybudzić, wybudzić jako warzywo, mieć wszelkie możliwe komplikacje. 10 lat blisko mija i 0 problemów.
      Kupno kota i argumenty, że to za dużo roboty, upierdliwa pielęgnacja. Fakt, rasa wymagająca, ale mi to sprawia radość.
    • danaide2.0 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:23
      Lubię twoje sygnaturki.

Ja też z intuicyjnej opcji przytulania na miauknięcie mimo zastrzeżeń eks i jego matki (szkoła francuska?) i mimo innych zarzutów poniżej, a właściwie powyżej pasa.

Eksowi zresztą odradzano związek ze mną, ale tu rzeczywiście słusznie, natomiast dziecko fajne mi wyszło, jemu chyba gorzej.

Na pewno odradzano mi roczną dziekankę i wyjazd za granicę. To jedyne, co mi przychodzi do głowy. Wynik niejednoznaczny, szczerze mówiąc, ale język się bardzo przydał. Właściwie trochę mi życie zawodowo-osobiste ustawił.
      • lilia.z.doliny Re: Odradzane i udane 02.05.25, 16:35
        Lubię twoje sygnaturki.
        smile
        Bywają fajne
    • azalee Re: Odradzane i udane 02.05.25, 14:45
      Polaczenie wanny i prysznica (tzn. umiejscowienie wanny niejako w przestrzeni prysznicowej).
      Sama to sobie rozrysowalam i dlugo przekonywalam pana od remontu, ktory byl przekonany ze "to sie przeciez nie uda".
      Nawet moj wlasny maz pytal dlaczego nie mozemy zrobic tak normalnie, jak wszyscy 🙄
      Ale ostatecznie stanelo na moim i jest super, a dzieciaki moga w kapieli chlapac do woli
    • chatgris01 Re: Odradzane i udane 02.05.25, 15:17
      lilia.z.doliny napisała:

> Co wam z serca odradzano, wy nie posłuchalyscie i Bogu dziekujecie?

Bezdzietność tongue_out
    • taje Re: Odradzane i udane 02.05.25, 19:06
      Wysokie sufity, duże lustra na cała ścianę, marmur w kuchni, kuweta z wejściem od góry, czarne krany, Radiesse, CE Ferulic, jedwabne majtki, pianino cyfrowe.

W drugą stronę mam jeszcze więcej przykładów - polecane, a nieudane.
    • aankaa Re: Odradzane i udane 02.05.25, 19:42
      eks - mamunia smile mówiła, że to nie ten. Ale dziecki się udały. Z innym takich bym nie miała
    • mayaalex Re: Odradzane i udane 02.05.25, 19:54
      Kitchen Aid
      Spanie razem z dziecmi jak byly male (jeszcze teraz przychodza) i dosc dlugie karmienie piersia
      Kupno mieszkania w centrum
      Przeniesienie sie do Brukseli

Generalnie jak sie naprawde czuje, ze cos jest dobrym wyborem to lepiej to zrobic i najwyzej potem odkrecac/ulepszac/zmieniac niz zalowac zmarnowanych szans.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka