Dodaj do ulubionych

Zmniejszyć stół?

28.05.25, 14:06
Będąc młodą mężatką kupowałam tania ikeęi tylko w jeden mebel zainwestowałam: zamówiłam piękny dębowy nowoczesny stół, o wymiarach 270 ( do 350) na 110. Teraz jak projektujemy dom o połowę mniejszy to co z tym stołem? Czy dążyć do zwiększenia części jadalnej specjalnie dla tego stołu? Jakoś bez sensu. Sprzedać? Możliwe chyba tylko z dużą strata no i żal. Zmniejszyć? Nie mogę znaleźć namiarów do tamtego stolarza ani w necie go nie mogę namierzyć. Co by zrobiła ematka?
Obserwuj wątek
    • rb_111222333 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:14
      Ematka zastanowiła by się jakie mam potrzeby. 270 na 110 to rzeczywiście bardzo duży stół, ale może masz bardzo dużą rodzinę albo bardzo duże grono znajomych, które często zasiada przy takim stole? Jeśli nie, to bym się go pozbyła, moja 4 osobowa rodzina mieści się przy stole 120x80 cm, rozkłada się do 160 cm i wtedy pomieści się przy nim 10 osób przy wspólnym obiedzie (chociaż wtedy przydałby się szerszy żeby poustawiać pómiski i salaterki).
      • koronka2012 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:55
        Bardzo duży w stosunku do czego? Mam stół o wymiarach 2 m na metr i jest w sam raz dla sześciu osób.
        • rb_111222333 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 03:11
          Stół autorki jest prawie o 1/3 większy od Twojego, to jest jednak duża różnica. Zastanawiam się czy widziałam u kogoś tak wielki mebel jak autorki wątku i wydaje mi się, że jednak nie.
      • wrotek0 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 21:05
        Będzie ciasno, po 4 osoby na 160 cm, to szerokość krzesła. A gdzie łokcie? I jak się mają zmieścić dwie osoby na szczytach. 160 cm to w miarę wyfgodny stól dla 8 osób, komfortowy dla 6.
        • rb_111222333 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 03:06
          Tak, przy 10 osobach nie ma dużego komfortu przy stole o wymiarach, które podałam. Niemniej jednak my takich nasiadówek, z taką ilością osób robimy kilka w roku, przez pozostałe 355 dni tak duży stół tylko niepotrzebnie zajmowałby miejsce. Postawiliśmy na praktyczność i lepsze wykorzystanie przestrzeni dla domowników, ale wiadomo, że każdy ma inne priorytety oraz inne potrzeby i style życia. Gdybyśmy my zapraszali co drugi tydzień duże grono osób, to duży stół byłby koniecznością.
    • laluga Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:15
      No cóż, chyba czas się pożegnać ze stołem. Łatwo powiedzie ale trudniej zrobić. Jestem sentymentalna. Skoro tak duży stół jest już niepotrzebny to nie ma co budowa domu specjalnie dla niego. Zmniejszenie może być pomysłem ale tu trudnością może być znalezienie stolarza.
    • aankaa Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:15
      ile i jak często przy tym stole usadzisz gości? Jeśli kilka razy w roku - zmniejszyłabym stół (dla stolarza innego niż wykonawca nie powinien to być problem) a na te okazje organizowałabym stół z wypożyczalni gastronomicznych. Podobnie z krzesłami
    • krwawy.lolo Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:16
      Jeśli na rubieży to forma niegramatyczna.
    • nenia1 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:19
      a masz jakieś pojęcie o tym jaki model spotkań rodzinnych i towarzyskich preferujesz czy jaki chcesz mieć? Bo to chyba od tego zależy? Jak jesteś w domu sama z mężem, na spotkania towarzyskie wychodzisz do restauracji, nie masz dużych zlotów rodzinnych przy wspólnym stole w domu i domowych obiadach to po co ci duży stół?
    • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:21
      Kiedyś takie wymiaru stołu byly ok teraz jest zbyt duży. Kilka razu do roku, świata, urodziny, wtedy tak, ale tak- to niepotrzebny. Stąd dylemat...
      • lillyinchains Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 23:13
        Czy możesz pokazać nam zdjęcie..? 🙂🙏

ekstereso napisała:

> Kiedyś takie wymiaru stołu byly ok teraz jest zbyt duży. Kilka razu do roku, św
        > iata, urodziny, wtedy tak, ale tak- to niepotrzebny. Stąd dylemat...
    • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:22
      Kiedyś takie wymiaru stołu byly ok teraz jest zbyt duży. Kilka razu do roku, świata, urodziny, wtedy tak, ale tak- to niepotrzebny. Stąd dylemat... Teraz z przyjaciółmi rzeki się spotkamy w domu, częściej w knajpach
      • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:30
        Wiec skoro nie bedzie czesto uzywany i jest za duzy to sie pozbyc i kupic nowy, pasujacy do jadalni. My mamy stol snadardowy, kiedys jadalismy posilki przy nim w 4 czasem 5 osob bez rozkladania, czasem go przedluzamy ale zdarza sie to bardzo rzadko. Obecnie jestesmy we troje na codzien wiec jest w sam raz.
      • iwles Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:30

No ale nawet te kilka razy w roku, myślisz, że z mniejszym stołem dasz radę?
        • chatgris01 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:47
          iwles napisała:

>
          > No ale nawet te kilka razy w roku, myślisz, że z mniejszym stołem dasz radę?
          >
          >
          >
          No właśnie, a jeśli za pare lat będą święta z dziećmi i ich drugimi połówkami oraz dojdą jeszcze jakieś wnuki, to pomieścicie się przy mniejszym? Bo może lepiej go przysunąć do ściany albo w kąt (na co dzień), a wystawiać na środek jadalni tylko te kilka razy w roku, jak jest dużo osób? Bo inaczej albo się będziecie cieśnić jak sardynki (jesli to w ogóle pomoże), albo dokupywać drugi stół i go zestawiać z tym mniejszym, co byłoby bez sensu, skoro już jest jeden duży, przy którym się pomieści liczna rodzina...
          • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:15
            Czy stol w kacie lub przy scianie bedzie dobrze wygladac?
          • kk345 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 17:32
            Codzienne dopasowywanie życie do grzmota, używanego kilka razy w roku wydaje mi się grubą przesadą...
            • iwles Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 17:36

Napisała, że na codzień nie będzie używać jadalni.
              Do posiłków- kuchnia, do spędzania czasu - salon, więc ten stół i tak byłby wykorzystywany tylko czasami.
              • iwles Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 17:38
                "więc ten stół i tak byłby wykorzystywany tylko czasami."

Tzn pomieszczenie ze stołem.
              • kk345 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 17:52
                Ale napisała też, że musiałaby specjalnie powiększyc jadalnie do tego stołu. To zdecydowanie spełnia definicję dopasowywania życia do grzmota.
          • memphis90 Re: Zmniejszyć stół? 30.05.25, 09:54
            Jeśli nie ma miejsca na stół, to dzieci z połówkami i stadem wnuków też się nie zmieszczą.
            • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 30.05.25, 11:01
              Na razie wnuki istnieją tylko w przewidywaniach e- matek.
              • kk345 Re: Zmniejszyć stół? 30.05.25, 23:33
                Jadalnia w wielkości mieszczącej stół też zdaje się jest jeszcze nieobecna...
                • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 31.05.25, 09:37
                  Jasne ale tu za realizację ja odpowiadam, trudno żebym wiedziała co tam w obszarach dzietności moich dzieci się okaże.
    • wzosia Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:34
      Pokaż zdjęcie. Szukam dużego stołu to może odkupię.
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:36
        Jeszcze nie jestem gotowa
        • iwles Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:40

A jakiś inny, polecany i sprawdzony stolarz?
          • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:44
            Na razie najbliżej mi do tego rozwiązania 🌞
            • iwles Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:46

Tylko niech cię ręka boska broni zmniejszać szerokość ! big_grin
              • chatgris01 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:48
                iwles napisała:

>
                > Tylko niech cię ręka boska broni zmniejszać szerokość ! big_grin
                >
                >
                >
                Się podpiszę.
              • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:00
                Nie, to 110 jest idealne
    • mocca25 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 14:46
      Ja bym zatrzymała ale ja bardzo lubię luz przy stole i na stole.
    • danaide2.0 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:14
      Kup sobie nowy stół do jadalni. Ten weź jako kuchenny, wyspę, biurko dla dziecka, gabinet dla ciebie, ozdobi nawet salon.

W życiu bym nie wywalała/niszczyła takiego stołu! W życiu!!! Jak wywaliłam stary stół z pralni, bez szuflad i podciętymi nogami parę lat po nim wzdychałam (bo może miałabym chociaż na półki), ale już mi przeszło.
    • grazyny Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:22
      Każdy jeden post extereso świadczy o tym, że uparła się na mniejszy dom i teraz trzeba się gimnastykować, bo nic się nie zmieści. Może krzesła trzymajcie w garażu, a jak przyjdą goście, to je wnoście, ale pewnie garaż za mały, żeby trzymać tam krzesła. No nie wiemy, naradzamy się tu cała grupą i nic nie możemy wykombinować.
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:23
        Wierzę w Was
      • daniela34 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:45
        Wy się śmiejecie, Grażyny, a ja przed chwilą próbowałam umyć taki wysoki wazon i doszłam do wniosku, że potrzebuję jednak bukieciarni 🤷‍♀️
        • misiamama Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 17:41
          pod prysznicem się takie rzeczy myje. Proszę bardzo smile
          • daniela34 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 21:09
            Dziękuję. Umyłam w wannie smile
            Dla kręgosłupa lepsza byłaby bukieciarnia 😁
    • jkl13 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:23
      Ja bym zatrzymała, ale ja sama.mam w jadalni piękny, klasyczny, dębowy stół 300x100cm i wcale nie uważam, że jest za duży smile Z tym że ja mam na niego miejsce, jest używany stałe, zmienili się ludzie (kiedyś częściej korzystały z niego dzieci, teraz znajomi) no i przydaje się na imprezy kilkanaście razy w roku, a nawet dostawiam do niego drugi tak duży, bo rodzina się ciągle rozrasta.
    • pyza-wedrowniczka Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:29
      A może jakiś inny stolarz jest w stanie przerobić ten stół na składany/rozsuwamy? Żeby zorobić z niego mniejszy z możliwością powiększenia?
    • primula.alpicola Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:29
      Już to chyba pisałam, ale- uważam że potrzebujesz więcej przestrzeni. Po co się upierać na maleńki domek, skoro widać, że przywykłaś do większej przestrzeni?
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:32
        Będę miała dom 115 plus garaz i strych. Uważam, że dla dwójki to wystarczająca powierzchnia. Ale racja, teraz powierzchni jest więcej, więc uczę się na nowo organizować. Zaraz wchodzi etap projektu funkcjonalnego, więc myślę.
        • primula.alpicola Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:35
          No to nie ma wyjścia, sentymentalny stół wypad.
          • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:36
            No właśnie...
            • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:39
              A ile to zminiejszenie by kosztowalo? Moze jednak lepiej oplci sie kupic nowy stol dopasowany do wielkosci jadalni?
      • kachaa17 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 17:30
        115 m to maleńki domek?
        • primula.alpicola Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 17:37
          kachaa17 napisała:

> 115 m to maleńki domek?

No, tak. Dla dwójki seniorów.
          • kachaa17 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 20:38
            Wychowałam sie w domu o powierzchni 109 m. Byli rodzice, troje dzieci razem ze mną a potem jeszcze babcia. Uważam, że ten dom był całkowicie wystarczający.
            • primula.alpicola Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 21:10
              Oczywiście, różne rzeczy są wystarczające dla różnych ludzi.
              Extereso jest przyzwyczajona do przestrzeni i jest na etapie rozważania, z czego musi zrezygnować żeby mieć "mały domek".
    • 152kk Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 15:58
      Ja bym właśnie zrobiła niestandardowo - dużą kuchnię i jadalnię (np. 35 m2), a mały salonik i niewielką sypialnię (maks salon 20m2 i sypialnia 15m2 ). Moim zdaniem przyjmować gości będziecie głównie właśnie w jadalni. Duży salon jest potrzebny, jak ma się małe dzieci, bo wtedy tam się spędza czas całą rodzina. Dorośli w domu spotykają się głównie przy stole ( czy jedzenie/picie, czy rozmowy/gry). Dla dojrzałej pary z dorosłymi wyprowadzonymi dziećmi maly wspólny pokoik na romantyczne wieczory wystarczy - salonik, a nawet sama sypialniawink No chyba, że zaraz się okaże, że masz wielkie łoza, kanapy, szafy i sprzęt audiowizualny, które też mają wartość sentymentalną🤣
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 16:54
        Nie, ale teraz co wieczór siedzimy z mężem w salonie. Nieważne czy oglądamy coś czy czytamy czy tylko muzyki słuchamy. W jadalni siedzimy tylko z gośćmi, a jadamy sami w dużej kuchni
        • 152kk Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 08:24
          No i ok - zróbcie mały salon dla was 2 (20 m2), sypialnię (15 m2), dużą zamykaną jadalnię z ulubionym stolem jako miejsce dla gości (35-40 m2) i dużą kuchnię ze stołem codziennym dla was 2 (15-20 m2). Zostaje ok.20-25 m2 na dwie niewielkie łazienki - 10 m2 (lub jedna większą i mała toaletę dla gości) i komunikację 10-15 m2 Jak rozumiem w tych 115 m2 ujmujesz tylko część mieszkalną, a nie np. garaż, kotłownię, pralnię/suszarnię ( przy 3/2 łazienkach nie są niezbedne, no ale jak kto uwaza), czy ci tam jeszcze użytkowego potrzebujesz?
          • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:35
            Potrzebne są dwa malutkie gabinety do pracy przy komputerze, jeszcze przecież są korytarze, jakikolwiek dobry byłoby projekt, nie da się ich uniknąć 😁
            • 152kk Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 11:18
              Hmm taka dyskusja sensu nie ma sad
              Może zanim zaczniesz zadawać pytania na forum, to sama sobie rozpisz, czego chcesz i potrzebujesz? Bo zaraz się okaże, że na 115 m2 musisz mieć jeszcze 3 garderoby, bukieciarnię i buduar oraz 5 sypialni gościnnych...
      • rena.k Re: Zmniejszyć stół? 30.05.25, 10:45
        Zrobiłabym tak samo. Stół bym zostawiła. Może da się go gdzieś przechowywać i wyciągać na gości?
    • majenkirr Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 16:06
      Sprzedaj i kup mniejszy.
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 16:51
        No ale gdzie ja taki ładny dostanę. Serio myślę o zmniejszeniu, chyba. Jeszcze zobaczę co architekt powie
        • eva_evka Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 23:59
          To zamow na wymiar taki sam, tylko mniejszy.
    • ansziy80 Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 16:57
      Zazdroszczę problemów.
    • pepsi.only Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 18:33
      Przyzwyczaiłaś się do większego metrażu, to oczywiste.
      I stół lubisz.
      Ja na twoim miejscu byłabym skłonna zwiększyć jadalnię dla tego stołu np. kosztem salonu- salon nie musi być ogromny, za to powinien być przytulny. Może w ten sposób udałoby się zmieścić TEN STÓŁ w nowym domu?...

I rozumiem Cię, doskonale. Jadalni jako takiej nie zaplanowałam wcale, od razu założyłam niewielki stół w salonie używany zarówno na co dzień, ale rozkładany, w razie gości.
      Ale miałam tak z łazienką. Za nic w świecie nie wyobrażałam sobie łazienki jako małą klitkę. A co gotowy projekt, albo propozycja architekta, to tylko gorzej, i wszędzie wanna. Postanowiłam, że mam być tak jak mam dziś, i układ w samej łazience również, bo ten układ mamy przetestowany, i pasuje nam najlepiej. Następnie wymyśliłam w jaki sposób powiększyć łazienkę w projekcie (kosztem korytarza) i udało się. I nawet mam okno takie jakie chciałam.
      A i jeszcze- uparłam się, że w kuchni zlew NIE MOŻE BYĆ POD OKNEM, pod oknem mam blat roboczy, kropka.
      Tymczasem każdy gotowy projekt zakłada że mam zmywać i patrzeć za okno, i architekt też był z tej opcji.
      Dlatego poszerzyć trzeba było o ok 1m2 kuchnię, znowu kosztem korytarzyka, i udało się.
      Więc rozumiem Cię, bo kazdy ma swoje upodobania, i wie, jak mu wygodnie, i dom dla nas, a nie my dla domu.
      (Przy czym mój domek ma być znacząco mniejszy niż u ciebie. Jak chcesz, to napisz do mnie na priv, moge ci pokazać, jak my to rozwiązaliśmy)
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 18:46
        Pewnie że bym chciała, ale poczta gazetowa mi nie działa, a nie mam żadnego innego maila anonimowego. Jak założę, jeśli założę, to napiszę🤗
        • pepsi.only Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 23:09
          Ok
      • rb_111222333 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 03:18
        Kurcze, myślałam, że tylko ja mam takiego pecha, że architekt wie lepiej jakie mam potrzeby i pokazuje swoją wizję układu funkcjonalnego, która ma się nijak do tego, co potrzebuję.
    • kotejka Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 18:46
      Nie zmniejszalabym. Stol jak taras. Nigdy nie jest za duzy. Zwlaszcza jesli wiaze sie z nim tyle wspomnien. U mas stol to centrum domu. Tam sie je smieje, gada, tworzy, szyje, pracuje, lepie gromadnie pierogi. Imprezy i swieta zalicza. Stol jest potrzebny, a duzy po prostu wygodny. Zabraknie .ci takiego mebla smile
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 18:46
        Może i tak. Dam Wam znać jak już wszystko zaplanujemy.
    • gris_gris Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 20:05
      Po raz kolejny uważam, ze planujesz za bardzo zmniejszyć przestrzeń dzienną smile

Stół o tych wymiarach jest na 8-10 osób nierozłożony (zależy od danego modelu), i 10-12 rozłożony. Ty masz trójkę dorosłych dzieci, jesteście rodzinni, one ze swoimi rodzinami będą was odwiedzać. Nie zmniejszałabym w takiej sytuacji absolutnie stołu. Nie musisz mieć osobnej jadalni, dom można zaprojektować tak, ze stol stoi w miejscu wykorzystanym również inaczej - między dwoma pomieszczeniami, pod ścianą z oknem, lub z biblioteczka/kredensem. Czyli tak, ze zajmuje miejsce pomiędzy elementami architektonicznymi lub użytkowymi, które i tak by były, a przestrzeń między nimi wypełnia stół.

Ja duże stoły uwielbiam, nad nim piękna lampa, za nim ładny widok/sztuka/ksiazki…
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 20:37
        Pani ma wyższe standardysmile A serio, rozważam .
        • gris_gris Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 20:46
          ekstereso napisała:

> Pani ma wyższe standardysmile

E tam smile na pewno będziesz mieć któryś z wymienionych przeze mnie elementów.
      • gris_gris Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 10:11
        Cos takiego mam na mysli, jesli chodzi o wykorzystanie przestrzeni. Zakładam, ze jak pisalas w poprzednim wątku, możesz mieć niewielką kuchnię, tylko nie wiem, czy ostatecznie będzie otwarta, czy nie. Ja bym się zdecydowała na tylko jeden stól.
        • drilka Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 10:17
          gris_gris napisała:

> Zakładam, z
          > e jak pisalas w poprzednim wątku, możesz mieć niewielką kuchnię, tylko nie wiem
          > , czy ostatecznie będzie otwarta, czy nie. Ja bym się zdecydowała na tylko jede
          > n stól.
          Ja też.
        • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 10:24
          Ale to sa normalne jadalnie lub czesci przestrzeni na jadalnie przeznaczone.
          Tez uwazam ze jeden stol wystarczy i dobrze to odpowiednio zaprojektowac. Natomiast stol moze byc mniejszy natomiast dobrze miec przestrzen na powiekszenie go, jesli te kilka razy w roku beda goscie.
          • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 10:43
            Ja mam raczej cos takiego na mysli.
            My mamy bardzo podobne rozwiazanie.
            • gris_gris Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 10:53
              To wymaga dużej/otwartej kuchni, ktorej jak rozumiem ma nie byc.
              • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 11:10
                Skoro sa na etapie projektowania to rozne opcje mozna rozwazyc. Moim zdaniem nie warto tworzyc wielu pomieszczen bo wtedy zmniejsza sie przestrzen a zbyt duza przeciez nie jest. Jeden stol z przestrzenia do powiekszenia w razie potrzeby. Skoro to dom, jest taras to imo fajna opvja jest wlasnie otwarcie tej przestrzeni do ogrodu. My tak mamy i bardzo to lubimy.
        • andace Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 11:11
          Masz stół w kuchni i duży stół w jadalni ale nowy dom będzie mniejszy o ponad połowę. Zrobiłabym jeden stół i jeżeli kuchnia jest zamknięta to nie zagracałbym kuchni kolejnym stołem.
          Mam układ prawie identyczny jak na pierwszym zdjęciu od Gris tzn kuchnia przechodzi w jadalnię i potem jest salon, z jednej strony otwarty plan ale jednak nie mam kuchni w salonie.
          U mnie zmieściłby się mini stolik pod oknem ale uznałam że jeden większy stół będzie lepszą opcją.
          Pogadaj z architektem, jak to uwzględnić w planie funkcjonalnym.

Robię teraz projekt mieszkania i pierwsze o co zostałam zapytana na rozmowie wstępnej to czy mam jakieś meble i przedmioty które chciałabym mieć w tym mieszkaniu i podałam wymiary i wysłałam zdjęcia, żeby architekt mógł to uwzględnić w planowaniu powierzchni.
          • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 19:04
            Tak, pogadam oczywiscie
    • princy-mincy Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 21:36
      Zależy jakie macie potrzeby, ilu jest domowników i jak często korzystacie z tego stołu.
      Nas jest 4, stół na codzien to 100x200 i mniejszego stołu nie wrócę (a mieliśmy węższy i to był dramat).
      My często jemy posiłki całą rodziną, gramy w planszowki, pijemy wspólnie herbatkę itp.
      • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 21:49
        U nas życie rodzinne codzienne toczy się w kuchni (tam też jest duży stół) i na kanapie/fotelach w salonie.
        • nenia1 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 00:13
          ekstereso napisała:

> U nas życie rodzinne codzienne toczy się w kuchni (tam też jest duży stół) i na
          > kanapie/fotelach w salonie.

No to nie wiem w czym problem. Dom/mieszkanie rób pod siebie, nie pod gości albo pod wizję "ojej jak romantycznie wygląda duży stół z lampą nad nim". Lepisz 200 pierogów z dziećmi na dużym stole? Robisz większe przyjęcia w domu? Nie? No to po ci taki duży stół? Z tego co kojarzę sporo pracujesz, a potem odpoczywasz z mężem w salonie. Zrób sobie wygodny salon, skoro tak spędzasz czas, wygodną łazienkę, sypialnię z garderobą jak masz stół w kuchni i tam jesz, to po co dodatkowa przestrzeń na kolejny stół? Żeby mieć więcej kurzu do ścierania? Zaprojektuj sobie wygodny dom, powierzchnia dla dwóch osób idealna, mam w podobnym metrażu mieszkanie, ciut mniejsze i mieszka mi się super. Nie za duże, nie za małe, dla dwóch osób bardzo wygodny metraż, wszystko co potrzebne do wygodnego życia zmieścisz. Pozbywając się starych rzeczy otwierasz się na nowe.
          • iwles Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 00:34

Z małymi domami/mieszkaniami jest ten ból, że jednak od czasu do czasu potrzebna jest powierzchnia większą niż na dwoje stałych mieszkańców.
            I o ile na codzień jest ok, to co zrobić te kilka razy w roku? Ściany magicznie się nie rozsuną, podłoga nie wydłuży, a stół nie powiekszy.
            I tu następuje dylemat, bo chcialoby się mieć komfort i codziennie, i od święta.
            • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 07:59
              Dlatego trzeba okreslic ile razy w roku bedzie na posilkach wiecej osob i ile jest wiecej? Jesli ma sie troje dzieci, a one sa w parach itd i na pewno wszyscy beda kilka razy w roku przy tym stole siedziec to moze warto go miec. Ale mozna tez miec mniejszy a drugi zlozony w pomieszczeniu gospodarczym i wyjmowany tylko na takie okazje. Nie wszyscy tez spotykaja sie w domu w wiekszym gronie nawet kilka razy w roku, wieksze rodziny czesto spotykaja sie w restauracjach. Wiecej osob zbiera sie np na bbq w domach co nie wymaga siedzenia przy stole w jadalni. Autorka chyba wie jak to bedzie u niej wygladac.
              • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 08:10
                Przeczytalam komentarz neni i sie z nia zgadzam.
                Dodam ze porady typu zachowaj ogromny stol ale postaw go w kacie, dostaw do sciany itp sa niby praktyczne ale z estetyka to nie maja wiele wspolnego. Duzy stol w malym pomieszczeniu da efekt zagracenia, zmniejszy optycznie przestrzen, dostawiony do sciany albo w kacie bo ma sluzyc do wszystkiego bedzie dawal efekt balaganu.
                • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 08:18
                  Jesli autorka watku woli spedzac czas w pokoju dziennym a przy stole je tylko posilki, gosci ma kilka razy w roku to ten stol wykorzystany nie bedzie.
                  • iwles Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 08:27
                    "gosci ma kilka razy w roku to ten stol wykorzystany nie bedzie."

Podobnie jak pomieszczenie (jadalnia), gdzie stół miałby stać. Jakikolwiek stół, czy ten, czy zmniejszony, czy inny. Na codzień jadalnia też nie będzie wykorzystywana.
                    • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:04
                      iwles napisała:

> Podobnie jak pomieszczenie (jadalnia), gdzie stół miałby stać. Jakikolwiek stół
                      > , czy ten, czy zmniejszony, czy inny. Na codzień jadalnia też nie będzie wykorz
                      > ystywana.

Jadalnia to miejsce gdzie jada sie posilki. Wszystko zalezy od projektu ale u autorki to maly dom wiec raczej posilki beda jadali przy stole. My mamy kuchnie z wyspa, posilki jemy przy stole bo jest to poprostu wygodne.
                      • chatgris01 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:12
                        Autorka napisała, że codzienne posiłki jada w kuchni (gdzie też jest duży stół).
                        • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:19
                          Nie wiem jak wyglada projekt jej domu ale mozna miec kuchnie ze stolem, zaprojektowac tak aby zmiescilo sie przy nim wiecej niz 4 osoby a jadalnia z drugim stolem wtedy jest niepotrzebna. Takie rozwiazania sprawdzaja sie na niezbyt duzych powierzchniach. Autorka watku ma jakis sentyment do tego stolu, i to jest chyba problemem
                        • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:37
                          Na razie, w starym domu. Zobaczymy jak to ułożymy w nowym. Trochę się zmieni, tym bardziej że teraz w domu jeszcze jest syn a do nowego przeprowadzamy się już we dwoje.
                          • ritual2019 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:51
                            Moze wiec dobrym pomyslem bylaby kuchnia z w miare duzym stolem, sofa/naroznikiem z otwarciem na taras i ogrod. My mamy jadalnie polaczana z przedluzniem domu do ogrodu, kiedys to bylo conservatory ale polozylismy normalny dach (sa w nim okna wiec jest bardzo jasno), ogrzewanie polaczone z reszta domu, drzwi na patio i ogrod.
                          • kurt.wallander Re: Zmniejszyć stół? 30.05.25, 11:34
                            Musisz pomysleć bardziej out of the box wink Po co ci dwa duże stoły? Połącz kuchnię z jadalnią i daj tam ten jeden duży stół.
                • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:40
                  Zgadzam się, żadnego przystawiania do ścian. W takim wypadku lepiej go z bólem serca sprzedać.
              • ekstereso Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 09:42
                Na razie takie spotkania przy tym stole są naprawdę rzadko, z 5-6 razy do roku, bo cały sezon letni siedzimy na tarasie. W nowym domu zapewne też tak będzie, tym bardziej że chcemy kominek otworzyć z jednej strony na pokój a z drugiej na taras.
                • iwles Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 11:12

To chyba bym szukała dobrego stolarza, który zmniejszyłby stół do rozmiaru np. do codziennego użytku 110 x 180 (lub 200) po rozłożeniu - długość ile będziesz potrzebować np. do tych 2,70.
                • mava12 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 15:01
                  >z 5-6 razy do roku

no to jednak często. Co 2 mies. wychodzi.
                  Ja rozkladam swój stół tylko 2 x w roku, na BN i Wielkanoc. I jest za mały.
        • kurt.wallander Re: Zmniejszyć stół? 30.05.25, 11:32
          ekstereso napisała:

> U nas życie rodzinne codzienne toczy się w kuchni (tam też jest duży stół) i na
          > kanapie/fotelach w salonie.

To może zbyt rewolucyjne podejście wink, ale czemu nie zrobić kuchni z jadalnią w jednym? I ten duzy stół dać w tym pomieszczeniu (zrezygnowac z drugiego stołu). Możnaby to zrobić podobnie, jak radzą dziewczyny wyżej, czyli część jadalna nieco wydzielona od kuchni, np. w miejscu, gdzie byłaby ściana oddzielająca kuchnię od salonu.... albo kuchnię od planowanej jako oddzielna jadalni.
    • 3-mamuska Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 21:56
      Zrobić duze zadaszone patio i tam wstawić dobrze zabezpieczony stol. Na wieksze imprezy.
      Moze uda się przerobić na mniejszy, ale szukaj dobrego fachowca. Nie musi byc ten sam.
      Dobrego stolu z drewna bym sie nie pozbywała.
      Mozna tez inaczej uzywać, z ustawieniem jeden bok do scieny i na codzień krzesla tylko z jednej storny. to beda tylko 4 krzesła. Wiec i jadalnia nie bedzie musiala byc tak wielka.
      W sumie ten stol to na jakies 8-10 osob wiec nie jest jakis wielki.
    • stara-a-naiwna Re: Zmniejszyć stół? 28.05.25, 22:41
      a nie możesz podpytać stolarza czy nie da rady zmiejszyć stołu o kolejny fragment który bys wyjmowała żeby powiększyc stół docelowo do 270 i potem do 350?

sa stoły które można w rózny sposób rozkładac
      moze ktos bedzie miał pomysł

i czy koniecznie trzeba inny dom projektować czy tylko np. ścianę z kuchni do salonu usunąć?

ja jestem sentymentalna i lubię mieć "swoje" rzeczy do których sie przyzwyczajam i sa częścią historii naszej rodziny

ps. na wakacje jade do Norwegii i oglądając domy na wynajem BARDZO podobały mi się części jadalne z ogromnym stołem
    • alicia033 Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 08:15
      Zostawiła stół.
      Bóg by mnie musiał opuścić, żebym, mając troje dzieci z partnerami i możliwym przychówkiem, pozbywała się go. Zwłaszcza, że w ogóle nie jest duży.
      • drilka Re: Zmniejszyć stół? 29.05.25, 10:15
        alicia033 napisała:

> Zostawiła stół.
        > Bóg by mnie musiał opuścić, żebym, mając troje dzieci z partnerami i możliwym p
        > rzychówkiem, pozbywała się go. Zwłaszcza, że w ogóle nie jest duży.
        >
        Zgadzam się całkowicie, ale ja lubię duże drewniane stoły. I też nie wyobrażam sobie, że przy każdej wizycie, (jakby nie było dużej rodziny, bo wystarczy, że dwójka z trójki dzieci z rodziną przyjedzie) gościć się w restauracji.
        A poza tym pisałaś chyba o dylematach stołowych kuchnia - jadalnia ostatnio (nie wiem czy dobrze pamiętam). Ja bym postawiła na jadalnię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka