Dodaj do ulubionych

NASK i finansowanie kampanii

29.05.25, 09:17
Dzis na Wirtualnej Polsce ukazał sie artykuł o możliwym nielegalnym finansowaniu kampanii wyborczej oraz o reakcji Ministerstwa Cyfryzacji. Bardzo ciekawa lektura. Polecam.

wiadomosci.wp.pl/kolejne-watpliwosci-wokol-ingerencji-w-polskie-wybory-ukrywanie-kluczowego-raportu-i-biernosc-wiceministra-7159450229259168a
Obserwuj wątek
    • abria Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:22
      Nie ma to dla mnie znaczenia, tak jak dla ciebie nie ma, ze prezydentem moze zostac alfons, kibol i gangus, ktorego zona umarza miliony innym gangusom, pracujac w KAS.
      • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:27
        abria napisała:

> Nie ma to dla mnie znaczenia, tak jak dla ciebie nie ma, ze prezydentem moze zo
        > stac alfons, kibol i gangus, ktorego zona umarza miliony innym gangusom, pracuj
        > ac w KAS.

I nadal pracuje w KAS?
        • abria Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:30
          jest na urlopie ale nic jej nie grozi = maz jak wygra to ja ulaskawi
          • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:35
            Mlyny sprawiedliwosci mielą powoli. Wolniej i dluzej niz kadencja Batyra.

A przypomnisz mi, kto stoi nas KAS? I zarzadza ta szacowną instytucją? Dlaczego ta pani jeszcze pracuje?
            • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:35
              Nad*
            • niemcyy Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:02
              yenna_m napisała:

> Mlyny sprawiedliwosci mielą powoli. Wolniej i dluzej niz kadencja Batyra.
              >
              > A przypomnisz mi, kto stoi nas KAS? I zarzadza ta szacowną instytucją? Dlaczego
              > ta pani jeszcze pracuje?

Bo sąd jej jeszcze nie skazał. Zapomniałaś napisać: Konstytucja!
              • alicia033 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:33
                niemcyy napisał(a):

> Bo sąd jej jeszcze nie skazał. Zapomniałaś napisać: Konstytucja!

A to do zwolnienia pracownika pracodawca potrzebuje wyroku sądu? o_o . Naprawdę, idź być głupia gdzie indziej, Niemcy.
                • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:35
                  alicia033 napisała:

> niemcyy napisał(a):
                  >
                  > > Bo sąd jej jeszcze nie skazał. Zapomniałaś napisać: Konstytucja!
                  >
                  > A to do zwolnienia pracownika pracodawca potrzebuje wyroku sądu? o_o . Naprawdę
                  > , idź być głupia gdzie indziej, Niemcy.
                  >
                  >
                  Wystarczy audyt. Ona tego nie wie?
                • niemcyy Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:38
                  Zależy, jaki pracodawca. Jej męża zwolnili z IPN po ustawce 70:70 w 2009 czy pisowskie ABW w 2021 potwierdziło, że nadal się nadaje?

Konstytucja to linia obrony yenny, więc wg jej logiki czemu Nawrocka miała wylecieć z pracy?
            • elinborg Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:12
              Aha.
              Pod rządami PiS na pewno.
              Nawrocki to tylko przygrywka. No ale dla Ciebie jedyny dobry kandydat, po chrześcijańsku pomagał panu Jerzemu:; wszyscy coś biorą, więc co tam snusik ; on będzie gwarantem praworządności w Polsce.
      • sarah_black38 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:35
        abria napisała:

> Nie ma to dla mnie znaczenia, tak jak dla ciebie nie ma, ze prezydentem moze zo
        > stac alfons, kibol i gangus, ktorego zona umarza miliony innym gangusom, pracuj
        > ac w KAS.

W punkt!
        • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:36
          I minister finansow oraz wszyscy ludzie sprawujacy nad pania funkcje kierownicze nic?
          Hohoho. No to piknie.
          • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:38
            Gdzie audytor? Tam juz powinien siedzic audytor i kontrolowac sprawe.
          • abria Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:39
            Nikt nic nie robi, bo dopiero sprawa sie sypla.
            • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:44
              Nie, kochanie. O sprawie mowi sie co najmniej od tygodnia. W takich sprawach powienien wchodzic natychmiast audytor aby sprawdzic i zabezpieczyc material dowodowy w razie gdyby zdarzenie nosilo znamiona przestepstwa/naruszenia dyscypliny budzetowej, innego przekroczenia.

Mowimy o zarzucie umniejszenia dochodiw Skarbu Panstwa o duze pieniadze.

Gdzie audyt?
              • abria Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:46
                czyli wlasnie wyszlo dopiero
                • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:12
                  Nieprawda.

Grok co wiesz na temat umorzenia milionów przez MartęNawrocką?

Na temat rzekomego umorzenia milionów przez Martę Nawrocką, żonę Karola Nawrockiego, kandydata na prezydenta RP popieranego przez Prawo i Sprawiedliwość, pojawiły się doniesienia w mediach społecznościowych, ale brak jest wiarygodnych dowodów potwierdzających te zarzuty. Konkretnie, posty na platformie X sugerują, że w 2020 roku Marta Nawrocka, jako pracownica Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) w Gdańsku, miała umorzyć śledztwo w sprawie przemytu papierosów i alkoholu, co rzekomo spowodowało stratę Skarbu Państwa w wysokości 40 milionów złotych. Jednak te informacje są niepotwierdzone i nie znajdują odzwierciedlenia w żadnych oficjalnych źródłach, takich jak komunikaty KAS, raporty prokuratury czy wiarygodne relacje medialne.

Marta Nawrocka jest absolwentką prawa na Uniwersytecie Gdańskim i od lat pracuje w KAS, specjalizując się w kontroli przemysłu naftowego, spirytusowego oraz zwalczaniu nielegalnego hazardu. W swojej pracy zajmuje się m.in. analizą przepisów i prowadzeniem kontroli mających na celu zapewnienie zgodności z prawem, co raczej wskazuje na jej zaangażowanie w przeciwdziałanie przestępstwom skarbowym, a nie ich tuszowanie. W 2020 roku KAS w Gdańsku prowadziła aktywne działania przeciwko nielegalnemu handlowi, w tym przemytowi, ale nie ma publicznie dostępnych informacji wskazujących na incydent, o którym wspominają posty na X.

Zarzuty dotyczące umorzenia postępowania przez Martę Nawrocką wydają się opierać wyłącznie na spekulacjach w mediach społecznościowych, co czyni je niepotwierdzonymi i potencjalnie wprowadzającymi w błąd. W kontekście kampanii wyborczej, w której aktywnie wspiera męża, takie doniesienia mogą być próbą podważenia jej wizerunku lub kampanii Karola Nawrockiego. Bez konkretnych dowodów, takich jak dokumenty sądowe, raporty KAS czy zeznania świadków, nie można uznać tych informacji za wiarygodne.

Jeśli masz dodatkowe informacje lub źródła, które mogą rzucić więcej światła na tę sprawę, podziel się nimi, a ja spróbuję dokładniej przeanalizować temat!

Kiedy pojawily sie te informacje?

Informacje o rzekomym umorzeniu milionów przez Martę Nawrocką pojawiły się w mediach społecznościowych, głównie na platformie X, w okolicach października 2024 roku. Dokładne posty, które udało mi się znaleźć, pochodzą z tego okresu i były publikowane w kontekście kampanii wyborczej Karola Nawrockiego na prezydenta RP. Na przykład jeden z użytkowników X wspominał o tym 29 października 2024 roku, sugerując, że sprawa dotyczy wydarzeń z 2020 roku. Brak jednak wcześniejszych wzmianek w wiarygodnych źródłach, co wskazuje, że temat zyskał popularność głównie w czasie kampanii wyborczej, prawdopodobnie jako element politycznej dyskusji. Jeśli potrzebujesz bardziej precyzyjnej analizy konkretnych postów lub dat, daj znać!
                  • senin1 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:36
                    nie wiem jak wklejac emotki, ale chcialabym tu dac 'lajka'. Good job Yenna, keep it up
                    • elinborg Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:09
                      Jasne, senin, tylko tak dalej
                      Nie za wiele z tej Australii widzisz, prawda?
      • gorzka.gorycz Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:42
        Czyli nie ma znaczenia, że obce kraje mieszają się do polskich wyborów prezydenckich. To czemu tyle krzyku o możliwych ruskich wpływach na to samo?
        • abria Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:45
          dla mnie nie ma, tym bardziej, ze nie obchodzi mnie tez, ze kampanie PiS i konfy tez sponsoruje Moskwa

bardziej mam problem z tym, ze to alfons i gangus
          • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:46
            abria napisała:

> dla mnie nie ma, tym bardziej, ze nie obchodzi mnie tez, ze kampanie PiS i konf
            > y tez sponsoruje Moskwa
            >
            > bardziej mam problem z tym, ze to alfons i gangus

A gdzie jest o tym napisane? Daj linka, chetnie poczytam, co wysledzil NASK w tym temacie.
            Dziękuję.
          • dramatika Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:13
            abria napisała:

> bardziej mam problem z tym, ze to alfons i gangus

A ty co łomasiek. Od dziecka przedszkole Montessori, elitarne liceum, stypendia zagraniczne fundowane przez rodziców, gładkie przejście na rynek, bo tatuś załatwił robótkę i tylko przypadkiem stałeś się anarchistą ze squotu kontestującym wszelkie normy? big_grin
        • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:45
          Bo to ma znaczenie, gdy mieszają ruscy big_grin
          • hrasier_2 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:15
            Ciekawe ile zapłacili Jackowi Murańskiemu. Słyszałem taki news że Nawrocki nie ma kasy na płyn do spryskiwaczy. I jeździ na zimowym.
            • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:36
              Malolaty na yt w reakcjach obsmialy Tuska, ze sie opiera na takim autorytecie 🙈
              • evee1 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:17
                Tusk może tak, ale nie Onet.
    • pursuedbyabear Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 09:34
      Krajst, niech już ta cisza wyborcza nastanie.
      • simonna Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:06
        Po co z nią dyskutujecie, przecież wzmożenia dostała jak mało kto. Intencje są czytelne.
        • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:07
          Jakie intencje? Przeciez to wazna informacja.
          • bezmiesny_jez Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:15
            Inne ważne informacje po tobie spływają.
            • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:24
              Absolutnie nie. Dlaczego tak uwazasz?
              Jakie to sa te wazne informacje?
              Przyjmujesz do wiadomosci fakt, ze rozni ludzie maja rozne priorytety? Tak czy nie?
              • bezmiesny_jez Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:19
                >Absolutnie nie. Dlaczego tak uwazasz?

Bo udowadniasz to każdego dnia od jakiegoś czasu.

>Jakie to sa te wazne informacje?

No nie wiem... Może ta, że w świecie już niedługo może reprezentować Cię sutener i kibol?

>Przyjmujesz do wiadomosci fakt, ze rozni ludzie maja rozne priorytety? Tak czy nie?

Oczywiście! Ale tak oddanie bronisz się przed informacjami o Nawrockim, że trudno uznać, że jest to daleko na twojej liście priorytetów. Zresztą - co mają priorytety do wiary w informacją A albo B?
                • elinborg Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:26

> Bezmięsny jeż o yennie m:
                  >
                  > Oczywiście! Ale tak oddanie bronisz się przed informacjami o Nawrockim, że trud
                  > no uznać, że jest to daleko na twojej liście priorytetów. Zresztą - co mają pri
                  > orytety do wiary w informacją A albo B?

Jak nie wiadomo o co chodzi to może chodzić o ..bardzo osobisty priorytet. Poniekąd rozumiem, ale zostawiłabym jednak bronienie osoby pokroju pana Batyra.
                • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:27
                  bezmiesny_jez napisała:

> >Absolutnie nie. Dlaczego tak uwazasz?
                  >
                  > Bo udowadniasz to każdego dnia od jakiegoś czasu.
                  >
                  > >Jakie to sa te wazne informacje?
                  >
                  > No nie wiem... Może ta, że w świecie już niedługo może reprezentować Cię sutene
                  > r i kibol?
                  >
                  > >Przyjmujesz do wiadomosci fakt, ze rozni ludzie maja rozne priorytety? Tak
                  > czy nie?
                  >
                  > Oczywiście! Ale tak oddanie bronisz się przed informacjami o Nawrockim, że trud
                  > no uznać, że jest to daleko na twojej liście priorytetów. Zresztą - co mają pri
                  > orytety do wiary w informacją A albo B?

Jezyku kochany (uwielbiam jeze, uwazam ze to najslodsze zwierzaki na swiecie). Gdybym kochala Nawrockiego to bym nie miala zamiaru siedziec w domu tylko bym poleciala oddac na niego glos.

Obie strony wydają mi się takie... hmmm... odrazające? To chyba wlasciwe slowo.

Niech wybiorą przekonani. Wydaje mi sie to fair. Nie chcę glosować na dzumę bo bardziej boję sie cholery.
        • pursuedbyabear Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:52
          Ja nie dyskutuję, ponoć zostałam wygaszona, jak wiele innych ośmielających się mieć odmienne zdanie 🙃 Co nie zmienia faktu, że nie da się czytać forum, bo ciekawe i niepolityczne wątki znikają w powodzi yennowej biegunki wyborczej.
    • mocca25 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:11
      No dobra, Robi się poważnie. Czy jest na sali lekarz?
      • elinborg Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:16
        Chyba faktycznie już pora na interwencję.
        Dawno czegoś takiego nie widziałam.
        • mocca25 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:52
          elinborg napisała:

> Chyba faktycznie już pora na interwencję.
          > Dawno czegoś takiego nie widziałam.

To jak jakieś opętanie. Naprawdę robi się medycznie.
          • dramatika Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:19
            mocca25 napisała:

> To jak jakieś opętanie. Naprawdę robi się medycznie.

Nie dzieje się nic nadzwyczajnego - wmawianie choroby psychicznej to tzw. gaslajting.
    • bezmiesny_jez Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:13
      Dzięki. Ale Ty przecież na pewno w to nie wierzysz, dopóki nie ma prawomocnego wyroku, prawda? Czy jednak zrobisz wyjątek?
      • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:22
        Oczywiscie. Bo

KON
        STY
        TUC
        JA
        • bezmiesny_jez Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:20
          No to po co wklejasz link, skoro nie wierzysz w informacje w nim zawarte?
          • niemcyy Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:42
            bezmiesny_jez napisała:

> No to po co wklejasz link, skoro nie wierzysz w informacje w nim zawarte?

Żeby było bezstronnie i obiektywnie, bo Nawrocki został przecież skazany bez sądu ;D
    • migafka357 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:25
      Ale zrozumiałaś, że chodzi o działania wymierzone w Trzaskowskiego? To było działanie podmiotów spoza Polski, które miało pogorszyć wynik Trzaskowskiego.
      Oczywiście, dziwi, że MC tak ślamazarnie i dziwacznie się tym zajmuje, ale to akurat nie pierwszy raz i nie ostatni.
      • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:33
        Przeczytalas artykul?
        Dzialania takie, ze promowaly Trzaska zohydzajac Mentzena i Nawrockiego a zrodla finansowania obce ivwcale nie zwiazane z Rosją. Moze poczytaj artykul i poprzednie na wp w tej sprawie. Warto wiedziec.

Hej, wyborcy Mentzena, jak sie z tym czujecie?
        • migafka357 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:37
          No właśnie przeczytałam.
          Cytat z artykułu (fragment raportu NASK):

"Działania miały pozornie wspierać jednego z kandydatów i dyskredytować innych. Realizowane przez konta reklamowe kampanie dotyczyły szczególnie Rafała Trzaskowskiego, Karola Nawrockiego i Sławomira Mentzena. Analiza wskazuje na możliwą prowokację. Jej celem mogło być działanie na szkodę kandydata rzekomo wspieranego przez tego typu reklamy oraz destabilizacja sytuacji przed wyborami prezydenckimi" - stwierdzono w komunikacie."
          • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:04
            A polegaly na wspieraniu Trzaskowskiego i dyskredytowaniu pozostalych 2 kandydatow.
            • jisung Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:09
              Pozornym wspieraniu. Masz problem z czytaniem? I to pozorne wspieranie miało właśnie wywołać taki efekt jaki wywołało u ciebie, atak na Trzaskowskiego. Ze tez dajesz sie tak głupio manipulować...
          • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:07
            x.com/pawel_kapusta/status/1925898181205733854?s=19

Tak się zastanawiam: co by się działo w polskiej przestrzeni publicznej, gdybyśmy w @wirtualnapolska opublikowali następujący tekst: na reklamy wyborcze promujące Karola Nawrockiego oraz atakujące Rafała Trzaskowskiego w kampanii prezydenckiej oraz promujące PiS w kampanii parlamentarnej w 2023 roku osoby powiązane z amerykańską Partią Republikańską i z Viktorem Orbanem wydały w polskim internecie miliony złotych. Zakładam, że w emfazometrze i oburzometrze wywaliłoby skalę. Polityków i dziennikarzy bijących w tarabany słychać by było na drugiej półkuli.

Ale tak się akurat ułożyło, że opublikowaliśmy materiał odwrotny - że miliony poszły od ludzi związanych z Demokratami na wsparcie Trzaskowskiego i ataki na Nawrockiego oraz Sławomira Mentzena, a w 2023 na wsparcie Koalicji Obywatelskiej. Efekt publikacji był taki, że, poza kilkoma pełnymi oburzenia wpisami ekspertów oraz dziennikarzy zajmujących się na co dzień dezinformacją, zapanowała cisza. Po prostu: doszło do tak zwanego morderstwa tematu przez brutalne zamilczenie. Nic się nie wydarzyło, nie ma o czym gadać. A w oczywisty i niepodważalny sposób widać, że zostało złamane prawo i sprawa wymaga dogłębnego wyjaśnienia przez odpowiednie służby.

Nie minęła nawet doba, a w Wirtualnej Polsce opublikowaliśmy tekst o szczegółach udziału Karola Nawrockiego w ustawce kibolskiej pod Gdańskiem. I co się stało? Szok! Tym razem cisza zamieniła się w raban, staliśmy się oczywiście najrozleglej cytowanym medium w kraju, najrzetelniejszym, wspaniałym źródłem informacji. Ustalenia trafiły na łamy wszystkich mediów, pchają je w eter masowo polityczni dziennikarze, a informacje zdobyte przez Szymona Jadczaka są pompowane w największe troll-konta na Twitterze, takie jak "Roman Giertych" czy "Tomasz Lis". Te same konta, które na co dzień wyzywają dziennikarzy WP oraz samą redakcję WP od najgorszych.

Od momentu publikacji tekstu o ingerencji w polskie wybory @SzJadczak i @PatrykSlowik tydzień temu, już kilka razy słyszeliśmy zakulisowo z różnych stron pytania: "ale dlaczego publikujecie to teraz?". Albo: "po co w ogóle takie coś publikować?". Pytali dziennikarze, reporterzy, pracownicy funkcyjni z branży. Z kolei dziś, po tekście o bijatykach Nawrockiego, nikt już nam takich pytań nie stawia. Walec oburzenia (żeby nie było - absolutnie słusznego oburzenia!) jedzie na roboczym biegu i z przyjemnością wsłuchuje się w oddźwięk kruszonych kości.

To tylko pokazuje, w jakim miejscu znalazła się branża medialna. Aktywizm, polityczne kibolstwo i zaczadzenie, wiara w większą sprawę, przekonanie o wyższości swoich nad nie swoimi, granie na swojego w sposób tak jawny, że osobę wierzącą w prawdziwe dziennikarstwo aż zęby bolą. A później wszyscy są zszokowani, że politycy, choćby podczas omawiania warunków debaty, kręcą redakcjami jak karuzelą. To nie jest żadne nowe zjawisko, ale skala i jawność po-ra-ża-ją. (…)"

• migafka357 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:17
              A to już żenujące. To znaczy, że naczelny Wirtualnej Polski nie zrozumiał tekstu opublikowanego na swojej własnej platformie. Nie wiem, jak to skomentować.
              • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:24
                A moze naczelny zna temat? Bo obgadywal go na kolegium redaktorskim?
                • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:26
                  Wiecej:

wiadomosci.wp.pl/robili-to-juz-wczesniej-nowe-ustalenia-wp-ws-reklam-z-zagranicy-w-czasie-kampanii-7159177740462880a

wiadomosci.wp.pl/ujawniamy-ingerencja-w-wybory-spoty-bez-autora-i-akcja-demokracja-7156892271278624a

Cytat z ostatniego artykulu

"Za publikowanymi w internecie reklamami politycznymi promującymi Rafała Trzaskowskiego i atakującymi jego konkurentów stoi pracownik i wolontariusze fundacji Akcja Demokracja – wynika z informacji Wirtualnej Polski. Jej prezesem jest człowiek, który jeszcze kilka tygodni temu był asystentem posłanki Koalicji Obywatelskiej."
                  • migafka357 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:40
                    Czyli sytuacja wygląda tak: na zlecenie jakiegoś zagranicznego podmiotu zostały nagrane filmiki popierające Trzaskowskiego, a zniechęcające do Nawrockiego i Mentzena, po czym udostępniono je w social mediach. Dziennikarze Wirtualnej Polski twierdzą, że osoby biorące udział w nagraniach mają związek z Akcją Demokracja, organizacją, która jest przeciwna PiS-owi, a sprzyja KO. NASK ustalił, że to działanie mogło być prowokacją wymierzoną w Trzaskowskiego i mającą zdestabilizować wyniki wyborów prezydenckich w Polsce.
                    Tyle właśnie wiemy, Yenna. Teraz powinno się odbyć śledztwo, które wyjaśni, kto był zleceniodawcą.
                    • pade Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:49
                      Dodajmy jeszcze, że "PiS tak zmienił przepisy kodeksu wyborczego, iż obecnie agitację wyborczą, także płatną, może prowadzić każdy wyborca niezależnie od komitetu wyborczego. A kiedy robi to podmiot gospodarczy, choć w zasadzie nie powinien, nic mu za to nie grozi. Głosami PiS-u w poprzednich kadencjach parlamentu usunięto grożące za takie działania sankcje." za okopress
                    • dramatika Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:50
                      migafka357 napisała:

> NASK ustalił, że t
                      > o działanie mogło być prowokacją wymierzoną w Trzaskowskiego

Szachy 5d, czarna kampania na Nawrockiego i Menzena miała szkodzić Trzaskowskiemu big_grin
                      • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:54
                        dramatika napisał(a):

> migafka357 napisała:
                        >
                        > > NASK ustalił, że t
                        > > o działanie mogło być prowokacją wymierzoną w Trzaskowskiego
                        >
                        > Szachy 5d, czarna kampania na Nawrockiego i Menzena miała szkodzić Trzaskowskie
                        > mu big_grin

I bardzo zaszkodzily, biorac pod uwage wyparcie takiej mozliwosci big_grin

NASK odmawia pokazania raportow a Minister Cyfryzacji tez slabo sie angazuje w sprawę.

Gdyby nie bylo niczego na rzeczy, to KO grzaloby temat. Tymczasem cisza i zdawkowe informacje pokazujace sprawe w ten sposob, by rozmyc temat.

Ej, ktos z zagranicy miesza nam w wyborach!
                        • migafka357 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:07
                          "Gdyby nie bylo niczego na rzeczy, to KO grzaloby temat. Tymczasem cisza i zdawkowe informacje pokazujace sprawe w ten sposob, by rozmyc temat."

A to akurat jest dość proste - KO też jeszcze nie wie, kto był zleceniodawcą, więc siedzi cicho, bo może jednak to ktoś powiązany z KO. Niepotrzebnie się zapędzasz za daleko, podobnie zresztą jak Paweł Kapusta.
                    • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:51
                      Owszem. Powinno odbyc sie sledztwo.
                      Nie twierdzę niczego innego.
                      • migafka357 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:08
                        No nie, wyżej twierdzisz, że motorem tego działania jest KO. A tego nie wiemy.
        • black.emma Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:18
          To ich trzeba jakiś dodatkowo zohydzać? Myślałam, że wystarczy to, co sami robią i mówią.
          • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:28
            Gorzej, ze przy okazji zohydzania, zohydzajacy tez się samozaorują.
            • black.emma Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:42
              Ta wasza nowomowa jest żenująca, tego się nie da czytać. Znacie jeszcze jakieś inne słowo?
              • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:51
                Wasza czyli czyja?
                • black.emma Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 11:56
                  Pisowa.
                  • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:01
                    Nie glosuję na PIS. Glosowalam na lewicowego kandydata. Nie naleze do zadnej partii politycznej, ale gdybym musiala, zapisalabym sie do Nowej Lewicy albo do Razemkow.

Towarzyszko, za moich czasow do ludzi mowilo sie w 2 osobie liczby pojedynczej. Ewentualnie Pan/Pani. I zalecam, bo wprawdzie lubię bardzo lewakow, jednakowoz nie pasuje mi taka retoryka, jak wasza, droga towarzyszko. Moje zaimki to "ona, jej", a nie "one, ich". 🙃🙃🙃🤡

• black.emma Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:12
                      Ależ zabłysnęłaś!
                      Dołączyłaś do grupy posługującej się pisowską, durnowatą nowomową, zatem tak, wy - ty i inni, którzy mają jedno słowo na każdą okazję.
                      A na towarzyszkę to jestem conajmniej dekadę za młoda.
                      • yenna_m Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:13
                        Tak, tak, Wirtualna Polska też.
    • hanusinamama Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:36
      Karol Batyr walczy o zycie w tej kampanii. Jak wygra gucio mu zrobią, jak przegra...
    • wrota.do.lasu Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 10:58
      Apiszcie jeszcze ze syn Nawrockiego pobił się w szkole z kolegą a córka pokłóciła z koleżanką smile))
      Niedługo cisza wyborcza więc szczujnia zwarta i gotowąwink
      • mayolijka Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:06
        Nie zapominaj o tych kanapkach, które kradł kolegom i cukierkach, które zabierał siostrze🤣

wrota.do.lasu napisała:

> Apiszcie jeszcze ze syn Nawrockiego pobił się w szkole z kolegą a córka pokłóc
        > iła z koleżanką smile))
        > Niedługo cisza wyborcza więc szczujnia zwarta i gotowąwink
        • elinborg Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:18
          mayolijka napisała:

> Nie zapominaj o tych kanapkach, które kradł kolegom i cukierkach, które zabiera
          > ł siostrze🤣
          >
          > wrota.do.lasu napisała:
          >
          > > Apiszcie jeszcze ze syn Nawrockiego pobił się w szkole z kolegą a córka
          > pokłóc
          > > iła z koleżanką smile))
          > > Niedługo cisza wyborcza więc szczujnia zwarta i gotowąwink

Wystarczy wspomnieć o udawaniu kogoś innego (wywiad z "Batyrem") i już nie trzeba nic o synu pisać.
          A to dopiero początek..
    • kaki11 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:02
      Afera o której zaczęto głośno mówić już przed pierwszą turą choć później trochę została zakopana dyskusjami o wynikach. Przypuszczam, że gdyby wypłynęła bliżej poniedziałku niż czwartku osłabiłaby wtedy (troszkę, bo dużych graczy wszystko osłabia tylko troszkę) Trzaskowskiego. Tak, uważam, że to duży skandal, i nie przekonują mnie próby tłumaczenia tego ze strony sztabu RT i samego Trzaskowskiego, który jak zawsze nie wiedział, nie słyszał, i jego tam w ogóle nie było. Twierdzenie NASK, że posty obrzydzające KN I SM a chwalące RT są wymierzone przeciw niemu, jest śmieszne, podobnie jak działania próbujące to ukrywać.
      I owszem, w normalnej sytuacji przekreśliłoby to szansę, że zagłosuję na Trzaskowskiego. Tylko sytuacja z Nawrockim nie jest normalna, bo są afery i nieuczciwości do których nas politycy przyzwyczaili, i to politycy z obu stron, i są pewne rysy (i nie mówię teraz nawet o aferze z prostytutkami, ale np kawalerkowej) na życiorysie które mi przeszkadzają jeszcze bardziej.
    • volta2 Re: NASK i finansowanie kampanii 29.05.25, 12:32
      jakie dzisiaj? media inne niż tvnowskie i spółka trąbi o tym od dawna. jematka udaje że o tym nie słyszała, rafalala też udaje, ale to w sumie nie ma znaczenia. prawo jest tylko dla wybranych, resztę skazuje się bez sondu. wolnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka