02.06.25, 15:56
Zrobiłam w sobotę morfologię krwi z której wynika, że mam obniżony poziom Limfocytów - tj.:
- 18,2 % (norma 25,0-45,00%) lub 1,0 tyś/µl (dla normy 1,50 - 4,50 tyś/µl).
To jest badanie przeprowadzone przez Diagnostykę S.A.

Pięć miesięcy temu, w styczniu także zrobiłam morfologię i widzę, że też mam obniżony poziom Leukocytów, na co wcześniej nie zwróciłam uwagi. Tj.:
- 26,3 % (norma 25,0-45,00%) (????) lub 1,3 10^9/L (dla normy 1,50 - 3,00 10^9/L).
To badanie było wykonane w ALAB Labolatoria.

Siedzę teraz i dumam, bo tak:
1. Dlaczego w Alabie zmieściłam się w jednej normie, a w drugiej nie? Domyślam się, że tutaj ważne są jednostki. W Diagnostyce poziom Leukocytów jest obniżony w dwóch pozycjach - w Alabie tylko w jednej (bo w sumie wyniki sa podawane w dwóch jednostkach, jak opisałam to wyżej).
2. Jakie dodatkowe badania powinnam zrobić zanim pójdę do lekarza? Mam jeszcze inne niepokojące objawy, dlatego chciałabym pokazać lekarzowi jak najwięcej danych, aby miał szerszy pogląd na sprawę i nie tracić czasu bez potrzeby.

PS. Rok temu morfologia wyszła mi pawidłowo.

Obserwuj wątek
    • barattolina Re: Leukocyty 02.06.25, 15:58
      Oj rety - pomyliłam się w tytule wątku.
      Chodzi mi o poziom Limfocytów, a nie Leukocytów (jak to opisałam omyłkowo w tytule wątku).

Wybaczcie.
      • edka12 Re: Leukocyty 02.06.25, 21:51
        Limfocyty są frakcją leukocytów więc błąd niewielki. Myślę że warto zrobić rozmaz manualny, żeby te krwinki ktoś obejrzał pod mikroskopem. A reszta badań zależy od twoich innych objawów. Myślę że lekarz cię pokieruje najlepiej.
    • india-mia21 Re: Leukocyty 02.06.25, 18:04
      Oznaczyć morfologię w laboratorium przyszpitalnym gdzie próbka jest podstawiona szybko do analizatora i nie wędruje z kurierem przez pół miasta
    • aguar Re: Leukocyty 02.06.25, 21:37
      To się jednak interpretuje biorąc pod uwagę całkowitą liczbę leukocytów (WBC), a także odsetek i liczbę innych rodzajów białych krwinek, zwłaszcza neutrocytów. Ten wynik w procentach mówi o tym, jaki odsetek leukocytów stanowią limfocyty, a ten drugi mówi, jaka jest liczba limfocytów. Ogólna zasada jest taka, że dużo neutrocytów + mało limfocytów = infekcja bakteryjna (lub stan po niej), ale są wyjątki od tej reguły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka