Dodaj do ulubionych

Smart, nie smart

17.06.25, 20:13
Jestem na etapie szukania lodówki (bez paniki, obecna jeszcze działa). I chyba wszystkie, które spełniały warunki wielkości, podziału przestrzeni itd były "smart". Sterowane telefonem, z aplikacjami z googla itd.

A ja szukam zwykłej, głupiej lodówki. Może być niepiśmienna i nie odbierać telefonu. Oraz nie przypominac mi o zakupach.

Rozglądam się za telefonem, który jest tylko głupim, durnym telefonem.

Chciałabym mieć znowu telewizor, w którym wybieram programy z kablówki i nie wyświetla mi się "zaloguj się" jak niechcący nacisnę jakiś guzik.

Męczy mnie, że coraz mniej sprzętu głupiego, durnego i z tym pogodzonego, znającego swoje miejsce w szeregu i nie narzucającego się.

Tak tylko się żalę.
Obserwuj wątek
    • mayoliijka Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:15
      Mam podobnie. Ja po prostu tych wszystkich opcji smart nie konfiguruje i na szczęście na razie nie konfigurują się same. Pewnie kwestia czasu.
    • szmytka1 Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:23
      Ja kupiłam pół roku temu pralkę. Miała opcje mi pasujące i przypadkiem jest smart. Jeszcze nie uruchomiłam tego smart. Nie zebrałam się. Pralka dziala bez uruchamiania tego. Lodówka zapewne też będzie.
      • mocca25 Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:27
        Pewnie będzie, ale pomijając już namolne, "gadające" i towarzyskie sprzęty, wychodzę z założenia, że im mniej rzeczy do popsucia tym lepiej. I nie potrzebuję "dzyndzla" , który nie wiadomo za co i kiedy się obrazi a potem "zemści"
        • szmytka1 Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:50
          Przecież to działa na zasadzie ściągnięcia aplikacji i odpalenia funkcji. Jak nie ściągniesz aplikacji, to nic się nie dzieje, no to jest nieaktywne
      • gryzelda71 Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:44
        A ja z ciekawości zobaczyłam ten smart, też mam na zasadzie dodatkowej. To śmiech na sali. Ot ew wlacze z roboty, tylko po co? Nie ma tam żadnych dodatkowych programów.
        Niestety zapakować, rozpakować trzeba ręcznie.
        • szmytka1 Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:52
          U mnie można sobie w smarcie własny program skonfigurować np i będą dodatkowe programy. Miałam robić godzinny.program.ale okazało się, że mam taki na godzinę i 6 minut, więc odpadła mi.motywacja, by się tym zając
        • kk345 Re: Smart, nie smart 18.06.25, 00:12
          Można skonfigurować swój własny program, a ja osobiście doceniam, że pralka sygnalizuje mi na telefonie, że skończyła i można wyjąć pranie. Czasem nie słyszałam sygnału i zapominałam o praniu na parę godzin.
          • szmytka1 Re: Smart, nie smart 18.06.25, 18:42
            Moja tak wyje jakas melodie koszmarna, że pewnie nawet sąsiedzi słyszą, ale mieszkam w mieszkaniu, w domu to może być mniej szlyszlane z racji innej.przestrzeni
          • gryzelda71 Re: Smart, nie smart 18.06.25, 18:46
            Nie, aż rak zalatana nie jestem, że zapominam o praniu.
    • alpepe Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:38
      Ja kupiłam trzy lata temu lodówkę Sharp bez smart, do mieszkania, które wynajmuję ekipom, lodówka pracuje bez zarzutu.
      • mocca25 Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:54
        Ja też wierzę, że taką znajdę. Wystarczająco "smart" to ja mam bliskich i znajomych, Nie chcę jeszcze zabawiać telefonu, lodówki i garnka.
        • mocca25 Re: Smart, nie smart 17.06.25, 20:56
          p.s. i widzę różnicę w ofercie głupich sprzętów - z garami to łatwizna, z lodówką da się, z telefonami - zapomnij (albo bardzo trudno)
          • bi_scotti Re: Smart, nie smart 18.06.25, 02:50
            mocca25 napisała:

> p.s. i widzę różnicę w ofercie głupich sprzętów - z garami to łatwizna, z lodów
            > ką da się, z telefonami - zapomnij (albo bardzo trudno)

smile Jest nadzieja! Mam glupie beznadziejnie "smart" auto, ktore udaje, ze wszystko wie lepiej ode mnie suspicious To byla jedna z pierwszych generations tych smart aut kupiona pod swoitym przymusem gdy brakowalo chips w czasie pandemic & kupowalo sie, co bylo available bez wybrzydzania. I teraz czekam az "glupsze" znow beda takie jak chce, bo maja byc (niektore brands juz sa) - hurrah! Wreszcie do kogos dotarlo, ze smart auto to de facto zagrozenie dla ruchu & pewne old-fashion rozwiazania (chocby galki do regulowania dzwieku!) maja much more sense. Gdy tylko "moja" marka wypusci na rynek nowego jak stary gluptaska, zaraz tego mojego pandemicznego "smart" dziada wymienie wink Moze i z lodowkami tak bedzie ... who knows. Cheers.
    • bywalec.hoteli Re: Smart, nie smart 18.06.25, 10:18
      ja tam urządzeń kuchennych to nie podłączam do wifi i nie konfiguruję aplikacji - boję się że jakiś Chińczyk zdalnie włączy mi piekarnik albo kuchenkę.
      Podobnie sterowanie roletami czy oświetleniem.
      Ale nawodnienie ogrodu mam smart.
    • andace Re: Smart, nie smart 18.06.25, 16:04
      Lodówkę mam nie smart, French door firmy Heier, i nadal jest spory wybór takich bez podłączenia do aplikacji.

Pralkę, szuszarkę i zmywarkę mam podłączone do aplikacji, i dla mnie jest to dość pomocne, bo mam panele słoneczne i sprawdzam czy produkuję wystarczająco prądu i wtedy włączam urządzenia.

Auto Smart doceniam, dwa razy zahamowało szybciej niż ja, gdy ktoś mi wyskoczył przed maskę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka