Dodaj do ulubionych

Opalacie się?

28.06.25, 16:20
Ematki nawet w grudniu po 22:00 smarują się kremem z filtrem 50SPF a w wakacje jakoś dziwnym trafem opalanko na leżaczku i smażenie się na słońcu. To jak to u was jest?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:24
      Ja tam lubie słońce. I tak, opalam się. I nie, nie mam korali na dekolcie( jakkolwiek to wyglada). Owszem stosuje kremy z filtrem, ale nie rygorystycznie
    • gru.u Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:26
      Uwielbiam słońce, ale nie chce mieć efektów jego działania, więc zawsze spf 50, w słońcu okulary przeciwsłoneczne zawsze a latem do tego nakrycie głowy, więc na leżaku będę sie wylegiwać ale wysmarowana kremem, w kapeluszu i okularach
      • 00zxc00 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:28
        Jaki jest sens opalania się z kremem z filtrem? Żeby się zgrzać? To nie lepiej poleżeć w cieniu?
        • hanusinamama Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:34
          Zaskoczę koleżankę: w cieniu też wysmarowana kremem z filtrem leżę...
          • princy-mincy Re: Opalacie się? 30.06.25, 10:37
            Ja tez.
        • gryzelda71 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:36
          Żeby się nie poparzyć.
        • gru.u Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:42
          Po prostu bardzo dobrze czuję się na słońcu ale nie chce się opalać, nic oczywiście i tak trochę mnie łapie
        • kaki11 Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:57
          Z filtrem też sie opalisz, tyle że mniej, i bezpieczniej bo z mniejszym ryzykiem poparzeń.
          • 00zxc00 Re: Opalacie się? 29.06.25, 12:13
            Nie ma bezpiecznego opalania. Po co leżeć na leżaku 2 godziny z filtrem zamiast 20 minut bez filtra (bo taki sam efekt uzyskasz)?
            • heca007 Re: Opalacie się? 30.06.25, 08:51
              Bo dłuższe leżenie na leżaku jest przyjemniejsze niż krótsze? suspicious
              Tak jakbyś pytał po co seks pół godziny jak można zrobić sprint w 5 minut tongue_out Efekt taki sam...
      • majenkirr Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:48
        gru.u napisała:
        > Uwielbiam słońce, ale nie chce mieć efektów jego działania

To calkiem odwrotnie niż ja - nienawidzę słońca i upałów, a lubię być opalona.
        • gru.u Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:49
          To łatwiej, są samoopalacze poza
      • sabek81 Re: Opalacie się? 30.06.25, 10:27
        gru.u napisała:

> Uwielbiam słońce, ale nie chce mieć efektów jego działania, więc zawsze spf 50,
        > w słońcu okulary przeciwsłoneczne zawsze a latem do tego nakrycie głowy, więc
        > na leżaku będę sie wylegiwać ale wysmarowana kremem, w kapeluszu i okularach

Ja tak samo.
    • pytajacakinga Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:27
      Opalam ciało a na twarz stosuje filtr
      • 00zxc00 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:45
        Czyli ten filtr to nie w trosce o zdrowie a tylko i wyłącznie o urodę?
    • hanusinamama Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:33
      Smaruję się kremem cały rok, latem szczególnie...po 22 zmywam firlt a nie go nakładam.
      Lubie leżaczek ale w cieniu
    • primula.alpicola Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:36
      Nadal się smaruję oraz lubię się powygrzewać na słońcu.
      Spina ci się?
    • asiairma Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:38
      Tak, od czasu do czasu. Raczej w ruchu ale z intencją złapania koloru. Na twarz wysoki filtr (a potem na noc coś brązującego), a na ciało na wiosnę średni filtr, potem tylko mocno nawilżam. Doustnie witaminy C, E, D i beta-karoten.
    • wiosennedni5 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:38
      Nie
      • raczek47 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:46
        Celowo- nie.
        Opalam się, pracując na działce czy podczas treningów na powietrzu. Nie noszę długich rękawów ani spodni, zasłaniam tylko głowę.
        Nienawidzę leżeć na plaży czy leżaku plackiem i się smażyć .
        • princy-mincy Re: Opalacie się? 30.06.25, 10:39
          To tak jak ja- tzn lubie lezak ale w cieniu- moge poczytac, pograc.
    • andace Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:45
      Nie leżę na słońcu bo nie lubię, latem i jeżeli UV index przekracza 3x, wychodząc na dwór smaruję kremem z filtrem całą nie osłoniętą skórę, nawet uszy.
      A w tropikach kładę też filtr na głowę - na przedziałek.

www.instagram.com/reel/DLcOYuZsML3/?igsh=YTRpaDJreXppMnJl
    • pffpffpff Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:50
      Ja dziś na pełnym słońcu większość dnia.
      Rano posmarowałam twarz filtrem. Obawiam się, że opalę się w dziwny wzór.
    • leyla76 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:52
      Nie cierpię leżeć na słońcu, więc nie ma tego, że leżę na leżaczku, żeby się opalić.
      Na codzień krem z filtrem to zawsze tylko na twarz i szyję. Reszta ciała tylko jak jestem na wakacjach i spędzam cały dzień nad morzem, basenem czyli jestem w stroju kąpielowym.
      Na leżaku zawsze szukam cienia.

Opalam się “aktywnie “po prostu będąc na zewnątrz, robiąc czynności życia codziennego.

• alexis1121 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:52
      Tak, w poniedziałek wyskoczę na 3 godziny nad morze dosmażyć się. Ale twarz smaruję 20.
    • mava12 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:56
      nie opalam się ale lubię wylegiwanie na plaży. I to robię. Nie trwa to zbyt długo, 2 godz góra ale nie używam żadnych kermów filtrów. Z lenistwa.
      Żyję, w zdrowiu. I to dłużej niż przeciętna ematka tu.
    • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:02
      Opalam się. W tropikach jestem zmuszony do smarowania całego ciała obrzydliwym łojem z filtrem 30 albo 20. Tej procedury nienawidzę na wyjazdach bardziej od mycia zębów. Po prostu brzydzę się tłustego. I klejącego. Mam bardzo wrażliwe dłonie. W Polsce i w Niemczech smaru nie potrzebuję. W Hiszpanii nie byłem wieki, ale prawdopodobnie musiałbym się trochę mazić.
      • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:04
        Natychmiast po dokonaniu tej procedury myję dokładnie ręce i wycieram do sucha.
      • kura17 Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:07
        ten konkretny filtr nie jest zupelnie tlusty, jest plynny i bardzo dobrze sie smaruje i wchlania (ten konkretny, garnier ma ich sporo roznych). moze Ci to poprawi komfort wakacji wink

www.garnier.de/sonnenschutz/sonnenschutz-marken/ambre-solaire/super-uv/gesicht-uv-schutz-fluid
        • wiosennedni5 Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:16
          To nie jest do twarzy? Taka mała pojemność
        • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:20
          Dzięki. Nie omieszkam sprawdzić. Serio, tak się brzydzę tłustego, że jak mi się takiego kurczaka nie uda sztućcami i zmuszony jestem użyć rąk, a na talerzu coś tam jeszcze jest, wstaję, myję ręce i dopiero zjadam resztę.
          • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:47
            To natręctwo? Nie sądzę. Stopy mam również wrażliwe, jak książątko na ziarnku grochu. Przez najgrubszą podeszwę wyczuję najmniejszy kamyk. A pięty mam wg. mojej żony, jak niemowlę.
          • andace Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:01
            Polecam przejść się do najbliższej apteki i zapytać o produkty z filtrem SPF w żelu, mąż używa tego do twarzy bo nie lubi nic tłustego do smarowania.
            www.superpharm.pl/svr-sun-secure-extreme-zel-ultra-mat-spf-50-160227
            • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:27
              Dziękuję
              • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:01
                Z drugiej strony, łój, czy żel, też będę musiał zmyć z dłoni. Tyle, że żel mniej obrzydliwy. smile
                • andace Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:07
                  Ten żel jest taki “suchy”, ja go nie zmywam, jak już wysmaruję uszy i szyję marudzącego męża 😉 zupełnie nie jest tłusty, a z myciem rąk rozumiem bo nawet jak gotuję to muszę ciągle płukać ręce.
                  A aptekę sugeruję w DE, taką z większą częścią z dermokosmetykami. A do ciała może spray? Żeby nie trzeba było za dużo rozsmarowywać?
                  • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:18
                    W porządku. Zobaczę. Gorzej nie będzie. smile
      • mysiulek08 Re: Opalacie się? 28.06.25, 20:45
        tez nie lubie tlustosci i oklejania, mgielka svr polecam smile
    • marta.graca Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:35
      Nie przepadam za leżeniem na słońcu, raczej spacery czy rower w słońcu. Ale smarować się smaruję.
    • autentyczka Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:59
      Nie nie nie
    • kaki11 Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:01
      Nie smaruję się filtrem codziennie przez cały rok, ale latem przy dłuższym przebywaniu na zewnątrz owszem. Lubię przebywać na świeżym powietrzu- nie tylko na plaży, ale też choćby w górach, na rowerach itd, a do tego lubię być lekko opalona, ale nie spalona na czerowono. To, przy mocnym słońcu mogę połączyć tylko przy użyciu kremu z filtrem.
      • apallosa Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:07
        Nie i jeszcze raz nie...
        Nie cierpię słońca, lata i upałów, nie opalam się, stosuje filtry przez okrągły rok, nocą też - jeżeli akurat mam nocny dyżur, bo szpitalne jarzeniówki i inne lampy swoją porcję emitują...
        Na dzień - filtry minimum 30+ i czapka z daszkiem obowiązkowo. Wakacje biorę je jesienią i zimą, ewentualnie na wiosnę, lato spędzam w pracy.
    • milva24 Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:03
      Nie opalam się, może jakby mi płacili sporo za leżenie na leżaczku to poświęciłabym się dla dobra budżetu rodzinnego.
      • apallosa Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:09
        No to tak jak ja...
        Jako bardzo młode dziewczę mieszkając na Cyprze byłam bardzo opalona, ale nigdy spalona. Filtrów używałam bardzo dużo...i tak mi upodobanie do filtrów zostało.
      • niemcyy Re: Opalacie się? 01.07.25, 16:36
        Też się piszę na taką fuchę big_grin, ale nie za darmo powyżej 24 stopni.
    • eglantine Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:09
      Nie opalam się nigdy smażąc plackiem, zawsze siedzę w cieniu, ale w wakacje staram się dużo pływać i to wystarczy, żeby mimo używania kremu z filtrem i to kilkukrotnie aplikowanego się opalić. Mam jasną karnację i jak się nie spalę to już jest sukces.
    • hrasier_2 Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:11
      Od jutra zaczynam. Ale w ruchu.
      • 00zxc00 Re: Opalacie się? 29.06.25, 12:19
        A w ruchu to promienie UV nie powodują czerniaka?
    • biala_ladecka Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:48
      Nie, mam jasna karnacje, unikam slonca. Smaruje sie 50 przez caly rok.
    • turkusowozlota Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:05
      Na twarzy i szyi zawsze mam filtr, okulary przeciwsłoneczne i kapelusz, chroni zarówno włosy jak i twarz, kark, a nawet ramiona jeśli rondo jest duże.
      Ciało smaruje zawsze będąc na wakacjach z tym, że na twarz dokładam filtry w ciągu dnia i często też na dekolt i ręce, a na nogi już niekoniecznie (podczas spacerow, zwiedzania, bo na plaży zawsze mam filtr wszedzie i dokladam na nogach też).
      Lubię się wylegiwać na słońcu po kąpieli w oceanie/morzu/basenie, ale bardziej w celu wyschnięcia i zagrzania się, a nie opalania.
      Mam jasną cerę i szybko się parzę, więc filtry dla mnie niezbędne, chronię też moje jasne i delikatne wlosy. I tak wracam lekko opalona, bo przecież żaden filtr nie chroni w 100%.
      Tak żeby leżeć na leżaku w celu opalenia się, to nie, nie stosuję.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:15
      Opalam się koszac trawę, tak na leżaku czy plackiem, zdarza się. Np. jestem już opalona bo w poprzedni weekend wygrzewałam kosci na poerwszym słoncu przy 28 st. bosze jak mi było dobrze, nareszcie po tej pizgawicy od 10 miesięcy.
    • pepsi.only Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:32
      Nie muszę opalać się, mam śniadą karnację. Nawet w grudniu pytają mnie, czy wróciłam z wczasów.
      Na twarz filtr cały rok, po co, żeby nie mieć przebarwień, a opalić i tak się opalę, na brązowo.
      I filtr na dłonie, jeśli jest bardzo ostre słońce, bo po słońcu miewam wysypkę.
    • skumbrie Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:37
      Opalam się, ale nie na leżaku.
      Kremów z filtrem nie używam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka