00zxc00 28.06.25, 16:20 Ematki nawet w grudniu po 22:00 smarują się kremem z filtrem 50SPF a w wakacje jakoś dziwnym trafem opalanko na leżaczku i smażenie się na słońcu. To jak to u was jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:24 Ja tam lubie słońce. I tak, opalam się. I nie, nie mam korali na dekolcie( jakkolwiek to wyglada). Owszem stosuje kremy z filtrem, ale nie rygorystycznie Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:26 Uwielbiam słońce, ale nie chce mieć efektów jego działania, więc zawsze spf 50, w słońcu okulary przeciwsłoneczne zawsze a latem do tego nakrycie głowy, więc na leżaku będę sie wylegiwać ale wysmarowana kremem, w kapeluszu i okularach Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:28 Jaki jest sens opalania się z kremem z filtrem? Żeby się zgrzać? To nie lepiej poleżeć w cieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:34 Zaskoczę koleżankę: w cieniu też wysmarowana kremem z filtrem leżę... Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:42 Po prostu bardzo dobrze czuję się na słońcu ale nie chce się opalać, nic oczywiście i tak trochę mnie łapie Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:57 Z filtrem też sie opalisz, tyle że mniej, i bezpieczniej bo z mniejszym ryzykiem poparzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Opalacie się? 29.06.25, 12:13 Nie ma bezpiecznego opalania. Po co leżeć na leżaku 2 godziny z filtrem zamiast 20 minut bez filtra (bo taki sam efekt uzyskasz)? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Opalacie się? 30.06.25, 08:51 Bo dłuższe leżenie na leżaku jest przyjemniejsze niż krótsze? Tak jakbyś pytał po co seks pół godziny jak można zrobić sprint w 5 minut Efekt taki sam... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:48 gru.u napisała: > Uwielbiam słońce, ale nie chce mieć efektów jego działania To calkiem odwrotnie niż ja - nienawidzę słońca i upałów, a lubię być opalona. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Opalacie się? 30.06.25, 10:27 gru.u napisała: > Uwielbiam słońce, ale nie chce mieć efektów jego działania, więc zawsze spf 50, > w słońcu okulary przeciwsłoneczne zawsze a latem do tego nakrycie głowy, więc > na leżaku będę sie wylegiwać ale wysmarowana kremem, w kapeluszu i okularach Ja tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:27 Opalam ciało a na twarz stosuje filtr Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:45 Czyli ten filtr to nie w trosce o zdrowie a tylko i wyłącznie o urodę? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:33 Smaruję się kremem cały rok, latem szczególnie...po 22 zmywam firlt a nie go nakładam. Lubie leżaczek ale w cieniu Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:36 Nadal się smaruję oraz lubię się powygrzewać na słońcu. Spina ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:38 Tak, od czasu do czasu. Raczej w ruchu ale z intencją złapania koloru. Na twarz wysoki filtr (a potem na noc coś brązującego), a na ciało na wiosnę średni filtr, potem tylko mocno nawilżam. Doustnie witaminy C, E, D i beta-karoten. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:46 Celowo- nie. Opalam się, pracując na działce czy podczas treningów na powietrzu. Nie noszę długich rękawów ani spodni, zasłaniam tylko głowę. Nienawidzę leżeć na plaży czy leżaku plackiem i się smażyć . Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Opalacie się? 30.06.25, 10:39 To tak jak ja- tzn lubie lezak ale w cieniu- moge poczytac, pograc. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:45 Nie leżę na słońcu bo nie lubię, latem i jeżeli UV index przekracza 3x, wychodząc na dwór smaruję kremem z filtrem całą nie osłoniętą skórę, nawet uszy. A w tropikach kładę też filtr na głowę - na przedziałek. www.instagram.com/reel/DLcOYuZsML3/?igsh=YTRpaDJreXppMnJl Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:50 Ja dziś na pełnym słońcu większość dnia. Rano posmarowałam twarz filtrem. Obawiam się, że opalę się w dziwny wzór. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:52 Nie cierpię leżeć na słońcu, więc nie ma tego, że leżę na leżaczku, żeby się opalić. Na codzień krem z filtrem to zawsze tylko na twarz i szyję. Reszta ciała tylko jak jestem na wakacjach i spędzam cały dzień nad morzem, basenem czyli jestem w stroju kąpielowym. Na leżaku zawsze szukam cienia. Opalam się “aktywnie “po prostu będąc na zewnątrz, robiąc czynności życia codziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:52 Tak, w poniedziałek wyskoczę na 3 godziny nad morze dosmażyć się. Ale twarz smaruję 20. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Opalacie się? 28.06.25, 16:56 nie opalam się ale lubię wylegiwanie na plaży. I to robię. Nie trwa to zbyt długo, 2 godz góra ale nie używam żadnych kermów filtrów. Z lenistwa. Żyję, w zdrowiu. I to dłużej niż przeciętna ematka tu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:02 Opalam się. W tropikach jestem zmuszony do smarowania całego ciała obrzydliwym łojem z filtrem 30 albo 20. Tej procedury nienawidzę na wyjazdach bardziej od mycia zębów. Po prostu brzydzę się tłustego. I klejącego. Mam bardzo wrażliwe dłonie. W Polsce i w Niemczech smaru nie potrzebuję. W Hiszpanii nie byłem wieki, ale prawdopodobnie musiałbym się trochę mazić. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:04 Natychmiast po dokonaniu tej procedury myję dokładnie ręce i wycieram do sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:07 ten konkretny filtr nie jest zupelnie tlusty, jest plynny i bardzo dobrze sie smaruje i wchlania (ten konkretny, garnier ma ich sporo roznych). moze Ci to poprawi komfort wakacji www.garnier.de/sonnenschutz/sonnenschutz-marken/ambre-solaire/super-uv/gesicht-uv-schutz-fluid Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:16 To nie jest do twarzy? Taka mała pojemność Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:20 Dzięki. Nie omieszkam sprawdzić. Serio, tak się brzydzę tłustego, że jak mi się takiego kurczaka nie uda sztućcami i zmuszony jestem użyć rąk, a na talerzu coś tam jeszcze jest, wstaję, myję ręce i dopiero zjadam resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:47 To natręctwo? Nie sądzę. Stopy mam również wrażliwe, jak książątko na ziarnku grochu. Przez najgrubszą podeszwę wyczuję najmniejszy kamyk. A pięty mam wg. mojej żony, jak niemowlę. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:01 Polecam przejść się do najbliższej apteki i zapytać o produkty z filtrem SPF w żelu, mąż używa tego do twarzy bo nie lubi nic tłustego do smarowania. www.superpharm.pl/svr-sun-secure-extreme-zel-ultra-mat-spf-50-160227 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:01 Z drugiej strony, łój, czy żel, też będę musiał zmyć z dłoni. Tyle, że żel mniej obrzydliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:07 Ten żel jest taki “suchy”, ja go nie zmywam, jak już wysmaruję uszy i szyję marudzącego męża 😉 zupełnie nie jest tłusty, a z myciem rąk rozumiem bo nawet jak gotuję to muszę ciągle płukać ręce. A aptekę sugeruję w DE, taką z większą częścią z dermokosmetykami. A do ciała może spray? Żeby nie trzeba było za dużo rozsmarowywać? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:18 W porządku. Zobaczę. Gorzej nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Opalacie się? 28.06.25, 20:45 tez nie lubie tlustosci i oklejania, mgielka svr polecam Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Opalacie się? 28.06.25, 17:35 Nie przepadam za leżeniem na słońcu, raczej spacery czy rower w słońcu. Ale smarować się smaruję. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:01 Nie smaruję się filtrem codziennie przez cały rok, ale latem przy dłuższym przebywaniu na zewnątrz owszem. Lubię przebywać na świeżym powietrzu- nie tylko na plaży, ale też choćby w górach, na rowerach itd, a do tego lubię być lekko opalona, ale nie spalona na czerowono. To, przy mocnym słońcu mogę połączyć tylko przy użyciu kremu z filtrem. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:07 Nie i jeszcze raz nie... Nie cierpię słońca, lata i upałów, nie opalam się, stosuje filtry przez okrągły rok, nocą też - jeżeli akurat mam nocny dyżur, bo szpitalne jarzeniówki i inne lampy swoją porcję emitują... Na dzień - filtry minimum 30+ i czapka z daszkiem obowiązkowo. Wakacje biorę je jesienią i zimą, ewentualnie na wiosnę, lato spędzam w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:03 Nie opalam się, może jakby mi płacili sporo za leżenie na leżaczku to poświęciłabym się dla dobra budżetu rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:09 No to tak jak ja... Jako bardzo młode dziewczę mieszkając na Cyprze byłam bardzo opalona, ale nigdy spalona. Filtrów używałam bardzo dużo...i tak mi upodobanie do filtrów zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Opalacie się? 01.07.25, 16:36 Też się piszę na taką fuchę , ale nie za darmo powyżej 24 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:09 Nie opalam się nigdy smażąc plackiem, zawsze siedzę w cieniu, ale w wakacje staram się dużo pływać i to wystarczy, żeby mimo używania kremu z filtrem i to kilkukrotnie aplikowanego się opalić. Mam jasną karnację i jak się nie spalę to już jest sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Opalacie się? 29.06.25, 12:19 A w ruchu to promienie UV nie powodują czerniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Opalacie się? 28.06.25, 18:48 Nie, mam jasna karnacje, unikam slonca. Smaruje sie 50 przez caly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:05 Na twarzy i szyi zawsze mam filtr, okulary przeciwsłoneczne i kapelusz, chroni zarówno włosy jak i twarz, kark, a nawet ramiona jeśli rondo jest duże. Ciało smaruje zawsze będąc na wakacjach z tym, że na twarz dokładam filtry w ciągu dnia i często też na dekolt i ręce, a na nogi już niekoniecznie (podczas spacerow, zwiedzania, bo na plaży zawsze mam filtr wszedzie i dokladam na nogach też). Lubię się wylegiwać na słońcu po kąpieli w oceanie/morzu/basenie, ale bardziej w celu wyschnięcia i zagrzania się, a nie opalania. Mam jasną cerę i szybko się parzę, więc filtry dla mnie niezbędne, chronię też moje jasne i delikatne wlosy. I tak wracam lekko opalona, bo przecież żaden filtr nie chroni w 100%. Tak żeby leżeć na leżaku w celu opalenia się, to nie, nie stosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:15 Opalam się koszac trawę, tak na leżaku czy plackiem, zdarza się. Np. jestem już opalona bo w poprzedni weekend wygrzewałam kosci na poerwszym słoncu przy 28 st. bosze jak mi było dobrze, nareszcie po tej pizgawicy od 10 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:32 Nie muszę opalać się, mam śniadą karnację. Nawet w grudniu pytają mnie, czy wróciłam z wczasów. Na twarz filtr cały rok, po co, żeby nie mieć przebarwień, a opalić i tak się opalę, na brązowo. I filtr na dłonie, jeśli jest bardzo ostre słońce, bo po słońcu miewam wysypkę. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Opalacie się? 28.06.25, 19:37 Opalam się, ale nie na leżaku. Kremów z filtrem nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś