Dodaj do ulubionych

Kiedy jecie owoce?

30.06.25, 14:34
Ja jem trzy posiłki dziennie a poza tym nic. Mogę zjeść kilka truskawek na deser i to tyle. Gdybym chciała jeść więcej owoców między posiłkami musiałabym je w siebie wciskać na siłę bo wtedy nie jestem głodna. A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:36
      Kiedy mam ochotę, czyli głównie jako część pierwszego posiłku albo jako deser po obiedzie.
      • szarmszejk123 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:36
        Nie wciskam w siebie na siłę owoców między posiłkami, skąd taki dziwny pomysł?
        • 00zxc00 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:38
          Ludzie tu piszą jak to jedzą na raz kilogram czereśni. Ciekawi mnie czy to jest zamiast posiłku czy jak.
          • szarmszejk123 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:41
            A to nie wiem, kilogram to ja mogę zjeść bobu i to jest wtedy w ramach posiłku :p owoców nie jadam w takich ilościach, aż tak ich nie lubię :p
          • default Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:53
            Jakbym zjadła naraz kilogram czereśni, to zapewne wylądowałabym na SOR 😐 No ale jeśli komuś nie szkodzi, to pewnie zjada tyle zamiast posiłku. Kilo czereśni to ponad 600 kalorii....
            Jadam owoce w niewielkich ilościach, jako deser albo przekąskę, np po wczesnej kolacji, jako przegryzkę do filmu czy książki. Ewentualnie jako część posiłku - np. makaron z truskawkami i śmietaną, naleśniki z twarożkiem i borówkami itp.
            • atoness Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 15:21
              Mój kilogram czereśni nie jest zamiast posiłku. Jest posiłkiem.
          • kaki11 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 17:42
            A to kilograma czereśni na raz nie zjem, tyle to zjedliśmy wczoraj, ale w trójkę.
          • segregatorwpaski Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 19:31
            Właśnie zjadłam pół kg czereśni. Na raz. To kolacja, bo dodałam jogurt naturalny i kilka orzechów, więc się zrobił pełen posiłek.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:40
      Jem owoce kilka razy w roku, właśnie jak jest sezon, typu 2x w roku czereśnie, 2x w roku truskawki, itd. Zazwyczaj zamiast posiłku.
    • gryzelda71 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:44
      Jem kiedy mam ochote. I dostep do owocow.
    • mava12 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:56
      ja rzadko jem owoce. Wolę warzywa i te moge pochłaniać w duzych ilosciach i bez dodatku np. w postaci mięcha.
      Owoce to cos tam skubnę np. kilka truskawek teraz.
      U mnie w domu zwykle "zalegają" i wtedy robie kompot z nich. Który podaje do obiadu ale i tak wiekszośc ja wypijam.
      • mava12 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 14:58
        dodam tylko, że trafiłam na niezwykle smaczną sałatkę owocową (przepis) ale to juz z dodatkami (jogurt, wino) i tę czasem robię, jak mi sie chce i mam składniki. Tyle że to nie są polskie owoce (sezonowe).
    • lajtova Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 15:15
      Jem owoce wtedy kiedy mam ochotę na owoce.
      Właśnie zeżarłam prawie 70 deko czereśni.
    • alexis1121 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 15:22
      Owoce jadam z ciastach. Teraz jagodzianki, babeczki z borówką, albo malinami.
    • nenia1 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 15:23
      Najczęściej zaraz po posiłku, czyli dzisiaj po śniadaniu wrzuciłam kiwi i gruszkę. Po obiedzie muszę dojeść truskawki, bo pyszne, słodziutkie kupiłam, ale szybko się psują.
    • mia_mia Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 15:26
      Ja owoców nie jem dużo, ten rok jest wyjątkowy, bo jem sporo (jak na mnie) truskawek i czereśni, ale to raczej na zasadzie przekąski, po kilka czereśni czy truskawek.
    • jkl13 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 15:38
      Kiedy mam ochotę.
    • wena-suela Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 15:48
      No ja jem dużo więcej owoców. Często jak wracam z pracy, a więc przed kolacją. Wtedy najbardziej mi smakują i bez wysiłku wciągam pół kg czereśni czy truskawek czasami jeszcze po wieczornym spacerze z psem, do netflixa, też sporą ilość. Kolacja wtedy symboliczna.
    • majenkirr Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 16:03
      Jak wszystko inne - kiedy mam na nie ochotę🙂
    • eagle.eagle Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 16:34
      Jak mam na nie ochotę. Przeważnie przed lub zamiast posiłku. Jak mam kilogram czereśni to zamiast. Wczoraj np zjadłam śniadanie o 8, czereśnie ok 600 gram o 13 i ostatni posiłek po 18-19, ale już bardzo niewiele.
    • kaki11 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 17:40
      Różnie, bo jak wszystko, kiedy akurat mam ochotęsmile
      Bardzo często na śniadanie, bo jedno z moich ulubionych to właśnie jogurt z owocami, albo teraz maślanka do picia z owocami. Czasem biorę do pracy jako część drugiego śniadania, a czasem zjadam miseczkę truskawek, wiśni czy kawał arbuza jakoś popołudniami- jak przed chwilą, siedząc już po obiedzie z córka na podwórku.
    • zyciemniekocha2000 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 17:45
      Jak mam ochote .Lubie bardzo owoce wiec jak jest sezon to pochlaniam .Godzine temu wrocilam z pracy i zjadlam troche czeresni i arbuza .Jest bardzo goraco na nic innego nie mam specjalnie ochoty
    • madame_edith Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 17:52
      Ja jabłko jako przekąskę około 12. Ale czereśnie to osobna kategoria, jem cały czas aż zjem. Szkodzą mi, ale jak są to się nie powstrzymam. Oczywiście obiadu potem jem śladowe ilości albo wcale.
    • princesswhitewolf Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 19:33
      Malo jadam owocow, glownie jagodowce.
      Warzyw za to duzo
    • mayaalex Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 19:44
      Kiedy mam ochote - czyli dosc czesto. Zazwyczaj rano jako czesc sniadania (owsianka, jogurt z platkami plus rozne owoce wlasnie), czasami tez jako przekaske kiedy nie jest jeszcze pora posilkow ale mam ochote cos zjesc. Ale ja nie trzymam sie sztywno liczby posilkow wiec nie przeszkadza mi, ze cos tam sobie zjem pomiedzy.
    • leyla76 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 20:04
      Zazwyczaj rano do śniadania. Z jogurtem, owsianka, budyniem chia.
      Uwielbiam czereśnie więc te jem jak mam ochotę jak są w sezonie.
    • jaktolecialo Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 20:47
      Nie jem niczego między posiłkami, więc owoce do posiłku - śniadania lub obiadu na deser. Wychodzi mi dziennie jeden owoc typu banan lub jabłko czy nektarynka lub trochę truskawek czy czereśni. Czasami wcale. Warzyw jem za to dużo.
    • ritual2019 Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 21:05
      Kiedy mam ochote. O 9 zjadlam banana, o 14.30 kilka truskawek, malin i jezyn. Przed chwila kawalek arbuza.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Kiedy jecie owoce? 30.06.25, 21:46
      Owoce jemy zamiast posiłku, jak jem truskawki to one są na śniadanie albo na kolacje.
      To samo śliwki, jabłka, gruszki albo z warzyw bób czy kukurydzę. Nie jadam po 1 truskawce tylko kilogram.
      • niemcyy Re: Kiedy jecie owoce? 01.07.25, 16:41
        Ja też. Kanapkę z serem mogę zjeść w listopadzie, jak nie będzie czereśni ani truskawek czy śliwek.
    • misiamama Re: Kiedy jecie owoce? 01.07.25, 22:38
      uwielbiam truskawki z makaronem i jogurtem na obiad. makaronu trochę, jogurtu pudełko, truskawek ile się zmieści na talerzu. Czereśni nie lubię, bananów też nie, inne owoce jem na kolację albo deser.
    • dramatika Re: Kiedy jecie owoce? 01.07.25, 22:43
      Owoce zastępują mi słodycze, więc owszem, jem często w ramach odwyku od cukru od jakichś 30 lat. Natomiast najbardziej słodkie są marchewki, a nie owoce big_grin
    • klaramara33 Re: Kiedy jecie owoce? 01.07.25, 22:50
      Na kolację świeże i suszone podczas oglądania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka