Dodaj do ulubionych

osoby trans w damskiej przebieralni

30.06.25, 23:08
Jakiś czas temu korzystałam z przebieralni po zajęciach jogi. Stał tam ubrany po męsku chłopak, trudno mi ocenić wiek, mógł mieć i 16, i 20 lat. Miałam opory, żeby przebierać się w jego obecności, więc poczekałam, aż wyjdzie.

Potem okazało się, że jest to "osoba trans".

Moje granice to zdecydowanie przekracza. Na podstawie rzutu oka nie jestem w stanie ocenić, czy facet w damskiej przebieralni to osoba trans, czy bezczelny podglądacz szukający dreszczyku emocji i czy czuję się w towarzystwie tej osoby na tyle komfortowo, żeby się przy niej rozbierać. Jeżeli ktoś nie identyfikuje się na tyle z kobiecością, żeby przejść korektę płci, to powinien zadbać o komfort licznych kobiet korzystających z przebieralni, a nie wyłącznie o samego siebie i swój brak dyskomfortu. Dodam, że w przebieralni męskiej nie groziły mu straszne rzeczy jak w więziennej łazience i mógł bezpiecznie z niej skorzystać.

Wiem, ze zlecą się tu różne trolle, w tym powygaszane przeze mnie, ale trzeba podejmować i takie tematy w dobie walki o tolerancję, która czasem przekracza granice innych ludzi bardziej, niż o tym myślą osoby "tolerancyjne".

Piwonię w piwnicy uprasza się o niewypowiadanie się w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:11
      Koncept przebieralni bez zasłonek jest dla mnie głównym problemem tego typu sytuacji, a nie facet w damskiej szatni.
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:16
        Być może, ale nie mam innego wyjścia. Innej przebieralni nie ma.
        • wilczamia Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:31
          Przed tzw. korekta plci absolutnie zadnych osob trans w szatniach "drugiej" plci, bo otwiera to pole do nadurzyc. Poza tym komfort jednej osoby nie moze stac wyzej niz komfort wielu wspoluzytkowniczek szatni. Akurat joga szatni nie wymaga, mogl/mogla przyjsc w stroju jogicznym, latem szczegolnie.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:48
            wilczamia napisała:

> wyzej niz komfort wielu wspoluzytkowniczek szatni. Akurat joga szatni nie wymag
            > a, mogl/mogla przyjsc w stroju jogicznym, latem szczegolnie.

Nie można. Nie mogę pójść do pracy w stroju jogicznym, z pracy prosto na jogę bez przebierania, a po jodze wyjść cała mokra do domu w tymże stroju.
            • wilczamia Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 23:05
              Ale ja pisze o tej osobie, ktorej obecnosc w damskiej szatni powodowalaby dyskomfort kobiet. Gdyby to sie tyczylo mnie, tak bym zrobila.

Mokra po jodze? Chyba hot jodze? wink Mozna sie przebrac w pracy w stroj do jogi, chyba ze to jednostka wojskowa, to moze i nie big_grin
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 00:42
                wilczamia napisała:

> Mokra po jodze? Chyba hot jodze? wink

Nie, po normalnej jodze Iyengara, uczonej w tradycyjny sposób. Zachęcam do poćwiczenia w jakiejś porządnej szkole.

> Mozna sie przebrac w pracy w stroj do jogi,

Problemem jest jednak przejazd środkami komunikacji miejskiej. I powrót w mokrym i niestosownym stroju. Sytuacja miała miejsce po moich zajęciach jogi.
                • wilczamia Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:07
                  Ciekawe. Praktykuje od lat, ale ashtange, klocki i inne odpadaja, nie lubie. Mokra nigdy nie bylam, pewnie kwestia poziomu wytrenowania.

Mysle, ze masz generalnie racje, ale nie robilabym afery, poczekalabym w takiej sytuacji i przebralabym sie za chwile. Nie oczekiwalabym od osoby trans przebierania w “biologicznej” szatni. Jesli mozna komus malym kosztem ulatwic zycie, czemu nie.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 22:48
                    wilczamia napisała:

> Ciekawe. Praktykuje od lat, ale ashtange, klocki i inne odpadaja, nie lubie. Mo
                    > kra nigdy nie bylam, pewnie kwestia poziomu wytrenowania.

Kwestia sposobu ćwiczenia. Nawet kiedy byłam młoda i piękna, a także ćwiczyłam jak oszalała, po różnych zajęciach zdarzało mi się być zlaną potem. Zależy, jakie pozycje ćwiczysz, jak długie czasy, z jaką precyzją i jaką masz kondycję, ale nawet przy świetnej kondycji i dużym rozćwiczeniu można się spocić. W wielu pozycjach postanie przez chwilę (vide asztanga) nie jest większym wyzwaniem, ale już stanie dłuższy czas z dbałością o precyzję i intensywną pracą wszystkich mięśni ciała może człowieka rozgrzać.

Chodzę wyłącznie do nauczycieli, którzy robią intensywne zajęcia (czasem oczywiście jest spokojniej, ale to rzadkość, a nie norma) i może to kwestia doświadczenia, praktyki i wiedzy, ale ceniąc sobie poświęcany na to czas i chcąc go dobrze wykorzystać przeważnie ćwiczę blisko maksimum swoich możliwości, nawet jeśli pozycja wydawałaby się pozornie prosta.

Polecam jogę Iyengara u nieodpuszczających sobie nauczycieli smile Może doświadczysz czegoś nowego. Niestety u Bubicza już nie poćwiczysz.

> Mysle, ze masz generalnie racje, ale nie robilabym afery, poczekalabym w takiej
                    > sytuacji i przebralabym sie za chwile.

Tak też i zrobiłam, ale nie widzę powodu, żeby to robić częściej - poświęcać na to swój cenny czas. Każdy może poczekać, ta osoba też.

Nie oczekiwalabym od osoby trans przebi
                    > erania w “biologicznej” szatni. Jesli mozna komus malym kosztem ulatwic zycie,
                    > czemu nie.

To nie jest mały koszt, czułam się bardzo skrępowana, musiałam poczekać. Na dłuższą metę nie jestem gotowa do takich poświęceń dla obcej osoby, zwłaszcza że nie wiem, czy jest to naprawdę osoba trans, czy jakiś miłośnik mocnych wrażeń.
    • abria Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:20
      a dlaczegóż zakładasz od razu, że to facet, a nie laska która jest transem-facetem? np. pokroju tej osoby?

• taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:36
        Rozwiązaniem byłoby stworzenie odrębnych toalet dla wszystkich osób trans, tak żeby czy to kobiety (toalety damskie), czy to mężczyźni (toalety męskie) nie musieli się zastanawiać, z kim mają do czynienia - czy to transmężczyzna, czy może transkobieta. Wszystkie osoby trans i niebinarne powinny mieć osobne szatnie i toalety. Podejrzewam, że mężczyznom mniej zależy więc ewentualnie mogą przyjąć u siebie transkobiety, jeśli chcą, a transmężczyznom zostaną przydzielone osobne toalety.
        • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:51
          To nierealne, jest to jednak tak rzadkie zjawisko, że nie da się zmusić prywatnych przedsiębiorców do inwestowania ogromnych pieniędzy w stworzenie trzecich przebieralni czy toalet. Toaleta z oddzielnymi kabinami to dla mnie mniejszy problem niż wspólna przebieralnia bez oddzielnych kabin.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:55
            W męskiej toalecie w pisuarami kobiety mogą stanowić większy problem.
            • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:10
              Nie o tym pisałam, ale kobiety zasadniczo nie stanowią zagrożenia dla mężczyzn, więc jeśli niektóre biologiczne kobiety (np. transmężczyźni) same się pchają do szatni męskiej niech tak będzie. Gorzej, jeśli kobietom do toalet czy szatni wbrew ich woli pchają się osoby z penisami czyli np. transkobiety. Tutaj trudno rozpoznać, czy to autentyczna transkobieta, czy mężczyzna z fetyszem, więc jestem zdecydowanie na nie. A tym bardziej, jeśli miałoby się to odbywać na zasadzie autoidentyfikacji.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:59
                taje napisała:

> więc jeśli niektóre biologiczne kobiety (np. transmężczyźni) same się pchają d
                > o szatni męskiej niech tak będzie.

A do męskiej toalety z pisuarami na widoku? Jednak nie każdy mężczyzna lubi się obnażać przed przypadkowymi osobami robiącymi wrażenie kobiet.
        • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:04
          taje napisała:
          > Rozwiązaniem byłoby stworzenie odrębnych toalet dla wszystkich osób trans, tak
          > żeby czy to kobiety (toalety damskie), czy to mężczyźni (toalety męskie) nie mu
          > sieli się zastanawiać, z kim mają do czynienia - czy to transmężczyzna, czy moż
          > e transkobieta. Wszystkie osoby trans i niebinarne powinny mieć osobne szatnie
          > i toalety. Podejrzewam, że mężczyznom mniej zależy więc ewentualnie mogą przyją
          > ć u siebie transkobiety, jeśli chcą, a transmężczyznom zostaną przydzielone oso
          > bne toalety.

A co jeżeli ja jako heteroseksualna kobieta nie życzę sobie bycia zmuszaną do rozbierania się przed innymi kobietami wśród których może być bezczelna 'lesbijka-podgladaczka'? Jeszcze osobna toaleta dla homo czy bi? I spowiedź przed każdym użyciem?

A może takie proste rozwiązanie jak kabiny?
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:14
            evening.vibes napisała:

> ozbierania się przed innymi kobietami wśród których może być bezczelna 'lesbijk
            > a-podgladaczka'?

To ją sobie też pooglądasz. Ma tyle samo do pokazania, co i ty. Kobiety najczęściej w trakcie tego przebierania się obnażają biust. Tors męski można obnażać w obecności dam i nikogo to nie razi.

> A może takie proste rozwiązanie jak kabiny?

Nierealne w tych warunkach lokalowych.
    • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:30
      Ale wiesz, że 16-latek nie przejdzie operacji korekty płci?
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:49
        To raczej była osoba pełnoletnia, jednak w sumie to bez znaczenia. Nie powinien terroryzować nastu osób, które czują dyskomfort, tylko po to, żeby zadbać o siebie.
        • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:55
          Terroryzować? Mocne słowo.
          BTW osoba pełnoletnia też nie może poddać się korekcie płci z marszu. Raz że procedura, dwa, że kosztuje to kilkadziesiąt tysięcy. Czy przez ten czas ma nie istnieć, by cię nie "terroryzować" swoim istnieniem?
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 30.06.25, 23:57
            Są granice bezczelnego wypaczania cudzych słów. Istnienie tych osób ani mnie ziębi, ani grzeje. Przeczytaj ,ój pierwszy post jeszcze raz - może jednak go zrozumiesz.

Nadal czekam na twoje wypowiedzi w wątku o patrolach tzw. obywatelskich w obronie Mikołaja Filiksa i jego rodziny.
            • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:03
              > Nadal czekam na twoje wypowiedzi w wątku o patrolach tzw. obywatelskich w obronie Mikołaja Filiksa i jego rodziny.

???
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:51
                Pisałam ci już, że z tak ogromnym zaangażowaniem bronisz przyszłej prezydentówny, że czekam na twój udział w innym wątku, w którym padły haniebne wypowiedzi na temat Mikołaja Filiksa i jego rodziny. Najbardziej drastyczna została skasowana, ale inna, opluwająca jego rodzinę, pozostała: forum.gazeta.pl/forum/w,567,179105725,179105725,PAT_r_OLE_na_granicy.html?p=179107893
                • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:53
                  > Pisałam ci już, że z tak ogromnym zaangażowaniem bronisz przyszłej prezydentówny, że czekam na twój udział w innym wątku

Nie zauważyłam, żebyś pisała, nie mam zwyczaju czytać forum od deski do deski. A dyskutowanie z tym nickiem jest bezcelowe.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:57
                    Czyli nie ma sensu bronić Mikołaja Filiksa i jego rodziny przed niegodziwością i prawdziwym hejtem. Jest sens tylko bronić prezydentówny przed wydumanym hejtem.
                    Ot, konsekwencja i przyzwoitość.
                    • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:00
                      I ty piszesz o przeinaczaniu cudzych słów?
                      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:01
                        Nie. Wyciągam z nich logiczne wnioski. Nie interesuje cię znieważanie tego nieszczęsnego dziecka i jego rodziny, nie zamierzasz zareagować, zasłaniając się swoją oceną nicka.
                        • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:07
                          O sprawie Mikołaja wypowiadałam się wiele razy w wielu miejscach, nie musze tego robić na twoje zawołanie, strażniczko wybiórczej moralności.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:40
            Przez ten czas ma chodzić do toalet i przebieralni zgodnie ze swoją płcią biologiczną (nie żeby istniała jakaś inna).
            • livia.kalina Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:44
              A jeśli posiada jednocześnie i męskie i żeńskie narządy płciowe?
              • dreg13 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:51
                To idzie zawsze do męskiej szatni.
                U mężczyzn w męskiej może nastąpić jedynie dyskomfort, u kobiet zagrożenie bezpieczeństwa lub strach.
                Dlaczego zawsze problem idzie do damskiej szatni, a nie męskiej?
                • livia.kalina Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:55
                  Ja miałam na myśli człowieka a nie „problem”.
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:57
                    Jak jesteś mężczyzną, a chcesz chodzić do damskiej szatni, to zarówno masz problem, jak i stanowisz problem.
                    • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:03
                      dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Jak jesteś mężczyzną, a chcesz chodzić do damskiej szatni, to zarówno masz prob
                      > lem, jak i stanowisz problem.
                      >
                      Dokładnie
                • 152kk Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:16
                  "U mężczyzn w męskiej może nastąpić jedynie dyskomfort, u kobiet zagrożenie bezpieczeństwa lub strach"
                  Nie masz zielonego pojęcia, jak wygląda życie osób trans, prawda? Skąd wniosek, że stanowią one zagrożenie dla kobiet? Dyskomfort związany z bliskimi kontaktem mogę zrozumieć, ale strach?
                  Osoby trans nie stanowią szczególnego zagrożenia, to raczej one są ciągle narażone na ataki, niestety. Nie tylko werbalne. A męska szatnia to często nie jest najbezpieczniejsze miejsce, zdarzały się ataki na dzieci, a co dopiero na "dziwolągów"
                  • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:34
                    152kk napisała:

> "U mężczyzn w męskiej może nastąpić jedynie dyskomfort, u kobiet zagrożenie bez
                    > pieczeństwa lub strach"

Dyskomfort związany z bliskimi kontakte
                    > m mogę zrozumieć, ale strach?
                    > Osoby trans nie stanowią szczególnego zagrożenia, to raczej one są ciągle naraż
                    > one na ataki, niestety. Nie tylko werbalne. A męska szatnia to często nie jest
                    > najbezpieczniejsze miejsce, zdarzały się ataki na dzieci, a co dopiero na "dziw
                    > olągów"

Skąd inne osoby w męskiej szatni będą wiedziały, że akurat ten wyglądający jak facet chciałby być kobietą?
                  • amarantha Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:39
                    152kk napisała:

> A męska szatnia to często nie jest
                    > najbezpieczniejsze miejsce

Przemoc męsko-męska w męskich przestrzeniach to męski problem do rozwiązania. Kobiety nie są żywymi tarczami ani zwierzątkami wspierającymi dla mężczyzn, więc może to panowie powinni zadbać o to, aby wszyscy mężczyźni o dowolnym wyglądzie i tożsamości czuli się w męskich przestrzeniach bezpiecznie. Nie jest to problem ani sprawa kobiet, kobiety mają wystarczająco własnych problemów.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 22:51
                    152kk napisała:

> najbezpieczniejsze miejsce, zdarzały się ataki na dzieci, a co dopiero na "dziw
                    > olągów"

Ta osoba była typowym chłopakiem, nie miała w sobie absolutnie nic z "dziwoląga".
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:46
                to idzie tam gdzie bardziej wygląda. jak wygląda jak kobieta do damskiej, jak wyglada jak mężczyzna do męskiej. jak nie wiadomo jak - do męskiej.
                • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:38
                  bib24 napisała:
                  > to idzie tam gdzie bardziej wygląda. jak wygląda jak kobieta do damskiej, jak w
                  > yglada jak mężczyzna do męskiej. jak nie wiadomo jak - do męskiej.

Niby kobieta a taka prostacka...
              • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:50
                Identycznie rozwinięte? Nie ma takich przypadków, u ludzi obojnactwo doskonałe nie występuje.
            • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:52
              >Przez ten czas ma chodzić do toalet i przebieralni zgodnie ze swoją płcią biologiczną (nie żeby istniała jakaś inna).

I takie właśnie postępowanie "biologiczna kobieta, choć wyglądająca jak mężczyzna, w kobiecej szatni" wywołało ten cudny wątek.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:58
                Nie. Biologiczny mężczyzna, wyglądający jak mężczyzna, w damskiej szatni. Co ma w głowie? Nikt nie wie.
                • 152kk Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:20
                  Gdybyś nie miała wątpliwości co do płci tego człowieka, to byś nie pisała, że nie wiesz, czy czy to mężczyzna, czy trans, tylko byś go spytała, czy nie pomylił szatni, bo jesteście w damskiej. I kiedy by ci odpowiedział, to byś wiedziała, co miał w głowie.
                  • amarantha Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:29
                    152kk napisała:

> Gdybyś nie miała wątpliwości co do płci tego człowieka, to byś nie pisała, że n
                    > ie wiesz, czy czy to mężczyzna, czy trans, tylko byś go spytała, czy nie pomyli
                    > ł szatni, bo jesteście w damskiej. I kiedy by ci odpowiedział, to byś wiedziała
                    > , co miał w głowie.

Oczywiście że baba winna, bo nie czuła się na tyle komfortowo, żeby konfrontować się z facetem w damskiej szatni i pytać go, czy aby na pewno posiada mityczną "kobiecą duszę", czy jest po prostu zbokiem 🤡 A, no i zbok na sto procent odpowiedziałby szczerze, że przyszedł się pogapić na baby, następnie dałby się grzecznie wyprowadzić ochronie, a jednorożce zaczęłyby s.rać tęczą.
                    • 152kk Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 14:40
                      Skąd ci przyszło do głowy, że zaproponowałam takie pytanie: "czy aby na pewno posiada mityczną "kobiecą duszę", czy jest po prostu zbokiem
                      Ja wiem, że sztuką komunikacji z innymi bywa trudna, ale wątkodajka nic nie pisała, że ma problemy z komunikacją lub że ten człowiek zachowywał się w sposób agresywny (wręcz przeciwnie - w kolejnych postach pojawiła się informacja, że po prostu stał.i rozmawiał ze swoją znajomą). A najprostszym sposobem na pozbywanie się dyskomfortu,związanego z kontraktem z innymi ludźmi, jest rozmowa z nimi. Warto się tego nauczyć.
                      Moim zdaniem, gdyby wątkodajka się uprzejmie odezwała to żadne jednorożce by nie stały, ale nastąpiłoby coś oczywistego - mogłaby pozbyć się dyskomfortu bo człowiek by wyszedł (bez względu bowiem na to, czy jest kobietą czy mężczyzną czy trans, skoro tylko stał i rozmawiał to zapewne nie miał zamiaru wzbudzać dyskomfortu). No ale niektórzy wolą pielęgnować swoją krzywdę , domyślać się nie wiadomo czego i na boku oplotkowac ( dowiedziała się później - od kogo?)
                      • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 14:58
                        152kk napisała:

> Skąd ci przyszło do głowy, że zaproponowałam takie pytanie: "czy aby na pewno p
                        > osiada mityczną "kobiecą duszę", czy jest po prostu zbokiem
                        > Ja wiem, że sztuką komunikacji z innymi bywa trudna, ale wątkodajka nic nie pis
                        > ała, że ma problemy z komunikacją lub że ten człowiek zachowywał się w sposób a
                        > gresywny (wręcz przeciwnie - w kolejnych postach pojawiła się informacja, że po
                        > prostu stał.i rozmawiał ze swoją znajomą). A najprostszym sposobem na pozbywan
                        > ie się dyskomfortu,związanego z kontraktem z innymi ludźmi, jest rozmowa z nimi
                        > . Warto się tego nauczyć.

What? Niech on się nauczy, że przebieralnia damska to nie poczekalnia dla mężczyzn, nawet chcących być kobietami.

> Moim zdaniem, gdyby wątkodajka się uprzejmie odezwała to żadne jednorożce by ni
                        > e stały, ale nastąpiłoby coś oczywistego - mogłaby pozbyć się dyskomfortu bo cz
                        > łowiek by wyszedł (bez względu bowiem na to, czy jest kobietą czy mężczyzną czy
                        > trans, skoro tylko stał i rozmawiał to zapewne nie miał zamiaru wzbudzać dysko
                        > mfortu).

Zapewne myślał, że po to jest damska przebieralnia, żeby mógł sobie tam pobyć i że wzbudzi entuzjazm. Tak było, nie kłamię.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 22:58
                    152kk napisała:

> Gdybyś nie miała wątpliwości co do płci tego człowieka, to byś nie pisała, że n
                    > ie wiesz, czy czy to mężczyzna, czy trans, tylko byś go spytała, czy nie pomyli
                    > ł szatni, bo jesteście w damskiej.

Nie miałam wątpliwości, że to chłopak, jednak widok chłopaka w damskiej szatni jest tak niecodzienny, że próbowałam sobie uzasadnić jego obecność, dłuższą chwilę usiłując się dopatrzyć lub dosłuchać jakichkolwiek kobiecych cech, zachowując przy tym dyskrecję i nie gapiąc się bezczelnie. Niczego się nie dopatrzyłam, a potem ten dżentelmen na szczęście wyszedł. Mam nadzieję, że więcej się nie pojawi w damskiej szatni za mojej bytności tamże.

I kiedy by ci odpowiedział, to byś wiedziała
                    > , co miał w głowie.

Nie, nie wiedziałabym. Zdajesz sobie sprawę z tego, że ludzie czasem kłamią, robią dowcipy, stroją sobie żarty? Zwłaszcza młodzi chłopcy, którzy chętnie wejdą do szatni pełnej rozbierających się babek?
            • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:25
              Nie pierwszy raz obnosisz się ze swoją ignorancją. Plec to coś szerszego niż penis lub jego brak. Serio, było tyle czasu, żeby coś doczytać… A jeśli już chcesz się kurczowo trzymać biologii - to jaki organ steruje funkcjonowaniem gonad i jest wobec nich nadrzędny…? Mózg. Jaki organ odpowiada za popęd płciowy? Mózg. Bez czego popęd płciowy byłby niemożliwy ? Bez określenia własnej tożsamości płciowej i skategoryzowania tożsamości otaczających Cię osób (interesujące dla mnie/nieinteresujące dla mnie) - chyba, że chcesz mi wmówić, że wchodząc w relację z potencjalnym partnerem nie poznajesz go jako człowieka, tylko jak nasi przodkowie wąchasz cudze krocza i nadstawiasz d… byle komu w okresie owulacji…? 🤔
              • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:55
                W przypadku znakomitej większości ludzi nie ma żadnego problemu z określeniem ich płci po prostu po wyglądzie, nasze sieci neuronowe trenują to od kilkuset tysięcy lat.
                • 152kk Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:26
                  Zgadzam się - w przypadku większości osób tak jest, bez względu na to jak są ubrane. Wątek się zaczął od tego, że ardzuna jakoś nie odróżniła i zamiast zareagować standardowo - paszczowo (co pan robi w damskiej szatni?), zaczęła "czuć dyskomfort" bo może to osoba trans, a może podglądacz... No to kto tu robi problem?
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 11:34
                    Ależ Ardzuna odróżniła, osoba wyglądała jak facet pod każdym względem.
            • abria Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:27
              Przez ten czas ma chodzić do toalet i przebieralni zgodnie ze swoją płcią biologiczną (nie żeby istniała jakaś inna).

juz jedna radfemka twojego pokroju dostała w twarz bo wygladala za malo kobieco i to chyba najpiekniejsze xD
        • asia_i_p1 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:10
          To ja mam jednak odwrotne odczucia - że kilkanaście osób mniej się będzie czuło sterroryzowane przez jedną osobę niż jedna przez kilkanaście.

I prawdę mówiąc nie ogarniam basenu bez opcji choćby jednej kabiny zamkniętej do przebierania się w komforcie prywatności. Mogę do niej stać w kolejce.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:54
            asia_i_p1 napisał(a):

> To ja mam jednak odwrotne odczucia - że kilkanaście osób mniej się będzie czuło
            > sterroryzowane przez jedną osobę niż jedna przez kilkanaście.

Dlaczego właściwie kilkanaście kobiet ma się obnażać (nieraz do rosołu) przed obcym facetem, który nie ma na czole napisane, kim jest? To po prostu facet w damskiej przebieralni. Nikt nie siedzi w jego głowie i nie wie, z czym się identyfikuje.

Czy przebranie się przez niego w męskiej szatni - osoby, która ma trzeciorzędne męskie cechy płciowe - jakoś mu uwłacza? Czy nie wie, że urodził się biologicznie mężczyzną? Czy coś zmieni jego przeszłość?

> I prawdę mówiąc nie ogarniam basenu bez opcji choćby jednej kabiny zamkniętej d
            > o przebierania się w komforcie prywatności.

Ja też nie, ale nie ćwiczę jogi w basenie.
            • 00zxc00 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:03
              >Dlaczego właściwie kilkanaście kobiet ma się obnażać (nieraz do rosołu)
              No właśnie - dlaczego? Jakoś niektóre kobiety potrafią się normalnie przebrać, tak samo jak na plaży. A niektóre wolą się obnażać i paradować z gołym biustem dłużej niż potrzeba. Widocznie tak lubią więc niech się nie krygują że im cudzy wzrok przeszkadza.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:00
                00zxc00 napisał(a):

> No właśnie - dlaczego? Jakoś niektóre kobiety potrafią się normalnie przebrać,
                > tak samo jak na plaży. A niektóre wolą się obnażać i paradować z gołym biustem
                > dłużej niż potrzeba.

Tam paradują dokładnie tyle, ile potrzeba, ale jednak paradują. Po to jest podział szatni na damską i męską, żeby to mogły robić bez skrępowania.
            • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:56
              >Dlaczego właściwie kilkanaście kobiet ma się obnażać (nieraz do rosołu) przed obcym facetem, który nie ma na czole napisane, kim jest? To po prostu facet w damskiej przebieralni. Nikt nie siedzi w jego głowie i nie wie, z czym się identyfikuje.
              >Czy przebranie się przez niego w męskiej szatni - osoby, która ma trzeciorzędne męskie cechy płciowe - jakoś mu uwłacza? Czy nie wie, że urodził się biologicznie mężczyzną? Czy coś zmieni jego przeszłość?

Tylko Twój opis tej osoby wskazuje raczej na to, że jest to transmężczyzna. Czyli jak to ujmujesz "biologicznie kobieta". I przebierała się w szatni dla kobiet.
              I takie właśnie postępowanie "biologiczna kobieta, choć wyglądająca jak mężczyzna, w kobiecej szatni" wywołało ten cudny wątek.

Nieważne czy zajączek ma czapeczkę czy jej nie ma, niedźwiedź i tak znajdzie powód, żeby palnąć go w łeb.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:02
                turzyca napisała:

> Tylko Twój opis tej osoby wskazuje raczej na to, że jest to transmężczyzna.

Nie. To po prostu mężczyzna. Z wyjaśnienia, jakie otrzymałam, wynika że identyfikuje się jako kobieta i dlatego korzysta z żeńskiej szatni. Co siedzi w jego głowie naprawdę? Nikt tego nie wie.
                • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:26
                  ardzuna napisała:

> turzyca napisała:
                  >
                  > > Tylko Twój opis tej osoby wskazuje raczej na to, że jest to transmężczyzn
                  > a.
                  >
                  > Nie. To po prostu mężczyzna. Z wyjaśnienia, jakie otrzymałam, wynika że identyf
                  > ikuje się jako kobieta i dlatego korzysta z żeńskiej szatni. Co siedzi w jego g
                  > łowie naprawdę? Nikt tego nie wie.

Co siedzi w jego głowie jest nieistotne. Równie dobrze może tam siedzieć, że jest miliardem, a jeśli w rzeczywistości nie ma obiektywnie pieniędzy na zajęcia jogi to nie ma na nie wstępu tak samo jak jako facet do damskiej przebieralni.

Nie zmyśliłaś tego?
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:31
                    Dlaczego miałam to zmyślać? Czy jestem znana z zakładania zmyślonych i sensacyjnych wątków?
                    • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:39
                      ardzuna napisała:

> Dlaczego miałam to zmyślać? Czy jestem znana z zakładania zmyślonych i sensacyj
                      > nych wątków?

Chyba nie smile
                • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:31
                  ardzuna napisała:

> turzyca napisała:
                  >
                  > > Tylko Twój opis tej osoby wskazuje raczej na to, że jest to transmężczyzn
                  > a.
                  >
                  > Nie. To po prostu mężczyzna. Z wyjaśnienia, jakie otrzymałam, wynika że identyf
                  > ikuje się jako kobieta i dlatego korzysta z żeńskiej szatni. Co siedzi w jego g
                  > łowie naprawdę? Nikt tego nie wie.
                  Czyli przyszedł się pogapić i potem zwalić konia
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:31
                    Nikt tego nie wie.
            • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:28
              >Dlaczego właściwie kilkanaście kobiet >ma się obnażać (nieraz do rosołu) >przed obcym facetem, który nie ma na >czole napisane, kim jest?
              Bo o to właśnie zawzięcie walczyłyście… Żeby „biologiczne kobiety” - wąsate, brodate, niektóre z neopenisem - korzystały wyłącznie z damskich szatni. A że wąsatego transmezczyzny nie sposób odróżnić od wąsatego zboczenca…? 🤷‍♀️
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:03
                memphis90 napisała:

> Bo o to właśnie zawzięcie walczyłyście…

Któreście walczyłyście? Masz jakieś zaburzenia postrzegania.
          • starczy_tego Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:13
            Czyli jego dyskomfort jest ważniejszy niż dyskomfort kobiet? Odważna teza
            • asia_i_p1 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:59
              Nie jego, tylko jej.

Jeżeli psychicznie jest kobietą, to w szatni męskiej czuje się tak, jak ty byś się w niej czuła. Więc teraz się zastanów, która sytuacja jest dla ciebie bardziej niekomfortowa - kiedy w szatni kobiecej, gdzie jesteś z grupą kobiet, jest mężczyzna, czy też kiedy jesteś sama w szatni męskiej wśród grupy mężczyzn.

Powinny być szatnie indywidualne, na każdym basenie, bo naprawdę nie trzeba być osobą transpłciową ani mieć problemów z obecnością osoby transpłciowej przed tranzycją, żeby chcież się przebierać w komforcie.

Ja rozumiem, że można się źle czuć w sytuacji, kiedy ludzie są obnażeni, w obecności kobiety transpłciowej przed pełną tranzycją. Ale nie rozumiem i wkurza mnie traktowanie dyskomfortu osoby transpłciowej jako nieistotnego - wydziwiasz, to masz, trzeba było normalnie, to byś nie miał. I to widać właśnie po używaniu zaimków dalej zgodnie z płcią urodzenia - jest transkobieta, a tolerancyjna w swoim pojęciu osoba stwierdza: "Ja nic przeciwko NIEMU nie mam, chodzi mi o komfort KOBIET".
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:22
                celem podziału kibli albo szatni nie jest komfort ale zmniejszenie zagrożenia dla kobiet. tak sie bowiem składa, że
                - większość napastników seksualnych to mężczyźni, trzeba się naprawdę postarać, żeby kobieta zgwałciła przemocą mężczyznę
                - przeciętny biologiczny mężczyzna jest silniejszy od kobiety i również mężczyzna po transakcji na kobietę jest silniejszy od kobiety
                - jest jakaś grupa mężczyzn, która nie jest trans, ale chce wchodzić do damskich przestrzeni bo stanowi to dla nich podnietę- że już nie wspomnę o zwykłych mężczyznach ekshibicjonistach.

dyskomfort to sprawa wtórna do tego.
                • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:32
                  >tak sie bowiem składa, że
                  >- większość napastników seksualnych >to mężczyźn
                  Osoby trans to nie są z definicji napastnicy seksualni.

>celem podziału kibli albo szatni nie >jest komfort ale zmniejszenie >zagrożenia dla kobiet.
                  No to teraz z szatni dla kobiet będą korzystać transmezczyzni, zgodnie z oczekiwaniami. A jeśli do szatni wparuje jakiś zboczeniec - nie musząc sie nawet kłopotać szukaniem sukienki i szpilek - to chyba nie powiesz mi, że nagle zaczęłaś czuć się mniej bezpiecznie 🤔
              • bezmiesny_jez Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:25
                Nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć.

>Jeżeli psychicznie jest kobietą, to w szatni męskiej czuje się tak, jak ty byś się w niej czuła.

No nie do końca, bo jednak ta osoba wygląda jak facet, więc w męskiej szatni nie będzie się wyróżniać i nie będą się na niego gapić, jak gapiliby się na kobietę.

>Więc teraz się zastanów, która sytuacja jest dla ciebie bardziej niekomfortowa - kiedy w szatni kobiecej, gdzie jesteś z grupą kobiet, jest mężczyzna, czy też kiedy jesteś sama w szatni męskiej wśród grupy mężczyzn.

Ale dlaczego mamy się nad tym zastanawiać? Jako kobieta nie życzę sobie faceta w damskiej szatni, bo szatnia to miejsce do rozbierania się, a nie rozważań nad tożsamością. Dlaczego mam porównywać swój komfort do komfortu obcej osoby i stopniowac, kto czuje sie gorzej? Jak nie ma zasłonek w męskiej, niech się w kiblu przebierze i już
                • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:38
                  >Jako kobieta nie życzę sobie faceta w >damskiej szatni, bo szatnia to miejsce >do rozbierania się, a nie rozważań nad >tożsamością.
                  No to dlaczego rościsz sobie prawo do oceniania cudzej płci…? W UK już są problemy - szykanowane są lesbijki o męskim wyglądzie, kobiety z PCOS, guzami maskulinizujacymi, kobiety w terapii wysokimi dawkami sterydów… Czy jako kobieta uważasz, że powinnaś żyć w społeczeństwie, w którym musisz się opowiadać i udowadniać brak penisa jakimś samozwańczym szatniowym szeryfom, którzy uznają, że dla nich jesteś za mało kobieca albo zauważyli, ze masz 5 podejrzanych włosków na brodzie…?
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:35
                    memphis90 napisała:

> No to dlaczego rościsz sobie prawo do oceniania cudzej płci…?

Wszyscy ludzie sobie je roszczą, cale życie, od małego. Od kiedy nauczyli się słów "pani" i "pan" lub ich bliższych i dalszych odpowiedników, także w różnych językach. Ty rościsz sobie prawo do oceniania cudzej płci, np. w tramwaju, zanim powiesz "przepraszam panią" albo "przepraszam pana", a także w dziesiątkach innych codziennych sytuacji życiowych.
              • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:09
                asia_i_p1 napisał(a):

> Nie jego, tylko jej.
                >
                > Jeżeli psychicznie jest kobietą, to w szatni męskiej czuje się tak, jak ty byś
                > się w niej czuła.
                Urodził się facetem i nim jest. Powinien udać się na terapię
                • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:33
                  O, jaką konkretnie? Póki co nauka jest zgodna, że jedyna skuteczna terapia, to tranzycja. Znasz jakieś inne o potwierdzonej skuteczności..?
                  • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:38
                    memphis90 napisała:

> O, jaką konkretnie? Póki co nauka jest zgodna, że jedyna skuteczna terapia, to
                    > tranzycja. Znasz jakieś inne o potwierdzonej skuteczności..?
                    >
                    Nie znam, nie interesowałam się. Specjalista dobierze odpowiednią.
                    • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:39
                      No tak, dobierze - tranzycję. Innych nie ma.
                      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:15
                        I kiedy już tranzycja zacznie mieć widoczne efekty, zapraszamy do szatni damskiej.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:13
                asia_i_p1 napisał(a):

a tolerancyjna w
                > swoim pojęciu osoba stwierdza: "Ja nic przeciwko NIEMU nie mam, chodzi mi o kom
                > fort KOBIET".

Na podstawie wyglądu nie można stwierdzić, że ten facet jest transkobietą. Porozumiewał się męskim głosem ze swoją koleżanką, ale nie czynił wyznań na temat swojej identyfikacji. Żadna dana, jaką posiadam, nie pozwala rzetelnie i uczciwie nazwać go kobietą.

Czy tego chcemy, czy nie, oceniamy płeć ludzi na podstawie trzeciorzędnych cech płciowych, tak było od wieków i tak nadal będzie.
              • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:36
                asia_i_p1 napisał(a):

> Nie jego, tylko jej.
                >
                > Jeżeli psychicznie jest kobietą, to w szatni męskiej czuje się tak, jak ty byś
                > się w niej czuła. Więc teraz się zastanów, która sytuacja jest dla ciebie bardz
                > iej niekomfortowa - kiedy w szatni kobiecej, gdzie jesteś z grupą kobiet, jest
                > mężczyzna, czy też kiedy jesteś sama w szatni męskiej wśród grupy mężczyzn.

Słabe porównanie, bo skąd grupa mężczyzn niby wie, że on się czuje kobietą?
                A na pewno to żaden powód do łażenia do damskiej szatni, bo na tej samej zasadzie mogliby przyłazić geje, bo inni goli faceci ich rozpraszają, a kobiety ich nie interesują.

> Powinny być szatnie indywidualne, na każdym basenie, bo naprawdę nie trzeba być
                > osobą transpłciową ani mieć problemów z obecnością osoby transpłciowej przed t
                > ranzycją, żeby chcież się

No powinny, ale jak nie ma to osoby, którym to bardziej przeszkadza niż chcą pływać, nie chodzą na ten konkretny basen i po sprawie.
                • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:43
                  I co to w ogóle znaczy czuć się kobietą? Nie będąc biologiczną kobietą, transkobieta nie wie co to znaczy być kobietą, więc może co najwyżej identyfikować się ze swoim wyobrażeniem na tego, co czują i jak zachowują się kobiety, czyli de facto ze zwykłymi stereotypami dotyczącymi ról kulturowych.
                  • rozkudlana_wiedzma_z_bagien Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:53
                    Otóż to. W punkt. Kobieta to nie kostium, który można założyć kiedy się chce. I nie "uczucie". Trans-ideologia jest głęboko mizoginistyczna i homofobiczna, oparta o binarne stereotypy, które (o ironio!) tak zwalczają. Nie ma nic wspólnego z materialną rzeczywistością i seksualnoscią, jak u osób LGB.
      • bezmiesny_jez Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:12
        To niech chodzi do szatni swojej płci biologicznej, aż się pozbędzie problemu. Sorry, ale podział szatni i toalet to podział w oparciu o płeć biologiczną, to nie klocki lego z podziałem wydumanym. Nie wiem, jak można nazywać się feministką i jednocześnie odmawiać kobietom prawa do bezpieczeństwa i komfortu. Jak ofiarą gw%łtu zamówi kobiecą taksówkę i przyjedzie po nią facet przed tranzycją, to też będziesz twierdzić, że to kobieta bez macicy przyjechała i nie ma problemu?
        • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:15
          bezmiesny_jez napisała:
          > odmawiać kobietom prawa do bezpieczeństwa i komfortu.

No widzisz - mnie Gryzelda odmawia komfortu i wysyła do lekarza big_grin
          • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:22
            U lekarza tez czujesz się niekomfortowo?
            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:26
              gryzelda71 napisała:
              > U lekarza tez czujesz się niekomfortowo?

Lekarze się przed tobą obnażają??? O_O!
          • bezmiesny_jez Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:30
            Widocznie nie widzi różnicy pomiędzy randomem na basenie a lekarzem, ale to dość prosta manipulacja.

Ja jeszcze dodam, że osoby trans są wśród obu płci, a jakoś nie słyszałam, żeby trans mężczyźni rywali się do męskich sportów itp. No nie, jakoś to wciąż cis kobiety obrywają. Ups, osoby z macicami.
            • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:35
              bo zawsze, zawsze obrywają kobiety. tak to działa. ich uczucia się nie liczą, to one mają się dostosować itd.
              • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:46
                Transplciowosc działa w obie strony, mężczyźni mają w szatni transmezczyzn.
            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:37
              bezmiesny_jez napisała:
              > Widocznie nie widzi różnicy pomiędzy randomem na basenie a lekarzem, ale to doś
              > ć prosta manipulacja.

Lekarz się przed tobą obnaża???
        • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:55
          bezmiesny_jez napisała:

> To niech chodzi do szatni swojej płci biologicznej, aż się pozbędzie problemu.
          > Sorry, ale podział szatni i toalet to podział w oparciu o płeć biologiczną

Popieram.
          30-latek też nie może chodzić do przedszkola, nawet jeśli nawet jako stary koń nie osiągnie poziomu umysłowego 8-latka.
        • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:58
          >To niech chodzi do szatni swojej płci biologicznej, aż się pozbędzie problemu.

Nieważne czy zajączek ma czapeczkę...
        • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:45
          Nie wiem jak można być feministką i skazywać kobiety na życie w społeczeństwie, w którym każdy może podważyć ich płeć i domagać się „udowodnienia” braku penisa… 🤔 Ten kij ma dwa końce i uderza w znacznie większym stopniu w cis- kobiety. Bo „męskich” cis-kobiet (PSOS, przekwitanie, guzy maskulinizujace, leki powodujące nadmierne owłosienie, a nawet męska aparycja np u lesbijek czy osób niebinarnych AFAB) jest znacznie więcej niż transkobiet. Ja bym jednak nie czuła się bezpieczna, gdybym musiała „udowadniać” płeć obcym ludziom. 🤔
          • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:54
            nie ma takiego tworu jak ciskobiety. to nowomowa obrażająca kobiety. są kobiety i transkobiety, czyli biologiczni mężczyżni.
            • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:55
              Jestem kobietą i mnie nie obraża.
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:00
                to se używaj do woli ale nie zmuszaj do tego innych, któym się to słowo nie podoba. a wierz mi jest masa takich osób.
                • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:01
                  A zmuszam?
              • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 06:29
                Czyli jeśli znajdzie się jedna osoba czarnoskóra, której nie obraża słowo "Murzyn", to można używać?
            • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:59
              bib24 napisała:

> nie ma takiego tworu jak ciskobiety. to nowomowa obrażająca kobiety. są kobiety
              > i transkobiety, czyli biologiczni mężczyżni.
              Jest kobieta i mężczyzna.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:37
            Nie musiał udowadniać braku penisa. Wystarczyłoby, żeby był ubrany bardziej kobieco, a nikt by się go prawdopodobnie nie czepiał.
        • cegehana Re: osoby trans w damskiej przebieralni 08.07.25, 16:51
          Można nazywać się feministką i widziec kobietę jako indywidualną jednostkę a nie wielką masę. Baby to do babińca, to wasze miejsce. A życie nie lubi twardych zasad.
    • bi_scotti Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:10
      To sa bardzo indywidualne odczucia & zgadzam sie, ze nalezy chronic tych najbardziej wrazliwych. 35wcieniu ma racje - w tzw. obecnych czasach, the most sensible rozwiazaniem jest oczekiwanie od instytucji/organizacji przebieralni z zaslonami badz normal cubicles. Wtedy who cares kto sie tam obok przebiera smile
      Dodam, ze jako stary hippisowski lewak, ja nie ma wstydu - moge sie przebierac przy meskiej druzynie pilki noznej - no issue wink Ale rozumiem doskonale, ze wiele osob sie krepuje & w jakims sensie tym osobom nalezy sie dbalosc reszty swiata smile Kotarki i/lub cubicles - tego trzeba! Cheers.
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 00:56
        bi_scotti napisała:

> le rozwiazaniem jest oczekiwanie od instytucji/organizacji przebieralni z zaslo
        > nami badz normal cubicles.

Powinnaś napisać "normalami cubiclesami". Język polski to język deklinacyjny.
        Od szkoły jogi oczekuję przede wszystkim świetnych nauczycieli i to mi ta szkoła zapewnia. Nie ma warunków lokalowych dla lepszych przebieralni i z tym się godzę. Pierwszy raz w przebieralni zobaczyłam mężczyznę, wcześniej nie było tego problemu.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:23
          ardzuna napisała:

> bi_scotti napisała:
          >
          > > le rozwiazaniem jest oczekiwanie od instytucji/organizacji przebieralni z
          > zaslo
          > > nami badz normal cubicles.
          >
          > Powinnaś napisać "normalami cubiclesami". Język polski to język deklinacyjny.
          > Od szkoły jogi oczekuję przede wszystkim świetnych nauczycieli i to mi ta szkoł
          > a zapewnia. Nie ma warunków lokalowych dla lepszych przebieralni i z tym się go
          > dzę. Pierwszy raz w przebieralni zobaczyłam mężczyznę, wcześniej nie było tego
          > problemu.

A macie tam toalety? Takie wiesz, zamykane? Jak tak, to nie widzę problemu, skoro nie jesteś w stanie zaakceptować transkobiety w przebieralni to przebieraj się w toalecie. Nie musisz dziękować, rada jest za darmo.
          • witamina_d_3 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:54
            Ojtam do toalety. Do kanalu najlepiej niech wejdzie, bo jedna osoba na X tysiecy musi miec komfort i dla niej trzeba poswiecic komfort reszty.
            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:57
              witamina_d_3 napisał(a):
              > Ojtam do toalety. Do kanalu najlepiej niech wejdzie, bo jedna osoba na X tysiec
              > y musi miec komfort i dla niej trzeba poswiecic komfort reszty.

Komfort wszystkich załatwiłyby kabiny. Czemu twój ma być ważniejszy niż mój?
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:09
                Ale ich tam nie ma i nie będzie. Zrozum to. Brak warunków lokalowych. Przez 15 lat nie było to problemem, dopóki nie pojawił się ten dżentelmen.
                • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:11
                  ardzuna napisała:
                  > Ale ich tam nie ma i nie będzie. Zrozum to. Brak warunków lokalowych. Przez 15
                  > lat nie było to problemem, dopóki nie pojawił się ten dżentelmen.

Przez 15 lat dla ciebie nie było problemu. Za inne kobiety się nie wypowiadaj.

Problem możesz zgłosić managementowi.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:17
                    Dlaczego mam się nie wypowiadać, jeśli było tam więcej kobiet i po wyjściu tego pana z nimi rozmawiałam?
                    Tam nie ma managementu. Dlaczego uważasz, że wszystkie firmy to wielkie korpo?
          • bazia_morska Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:57
            😂
          • 00zxc00 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:13
            Jak ktoś lubi paradować nago po szatni to znajdzie tysiąc wymówek dla których NIE MOŻE skorzystać z zamykanego pomieszczenia albo po prostu zasłonić się ręcznikiem/ odwrócić do ściany. I po co w ogóle rozbierać się do naga po jodze?
            • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:41
              Po co szatnie?
            • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:18
              00zxc00 napisał(a):
              > ikiem/ odwrócić do ściany. I po co w ogóle rozbierać się do naga po jodze?

Nie wiem, może ktoś potrzebuje się cały przebrać, bo jest cały spocony? Jakim prawem oceniasz realizowanie cudzych potrzeb w miejscu, które jest do tego przeznaczone i nikomu to nie przeszkadza oprócz randomów z Internetu?
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:41
            bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> A macie tam toalety? Takie wiesz, zamykane? Jak tak, to nie widzę problemu, sko
            > ro nie jesteś w stanie zaakceptować transkobiety w przebieralni

A skąd WIESZ, że to była transkobieta? Na jakiej podstawie to orzekasz? Ani nie rozmawiałaś z tą osobą, ani jej nawet na oczy nie widziałaś.

to przebieraj s
            > ię w toalecie. Nie musisz dziękować, rada jest za darmo.

Nie widzę powodu, od tego jest damska szatnia. Od lat przebierają się w niej osoby wyglądające jak kobiety i to jest w porządku.
            • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:54
              Mężczyzna, który twierdzi, że identyfikuje się jako kobieta jest wedle współczesnych kanonów transkobietą właśnie. Nie musi przejść chirurgicznej tranzycji ani nawet hormonalnej terapii. Autoidentyfikacja.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:03
                Ale ja nie wiem, jak on się identyfikował. Nie siedzę w jego głowie, nie rozmawiałam z nim. Nie poczułam się w jego obecności na tyle bezpiecznie, żeby się przebierać.

Nawet to, że ktoś powiedział później o jego rzekomej identyfikacji nie oznacza, że on się tak naprawdę identyfikował. Ludzie mówią różne rzeczy na temat swój i na temat innych osób i nie oznacza to, że mówią prawdę.
                • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:08
                  Zgadza się. Dlatego mam duży problem z konceptem autoidentyfikacji, stwarza pole do nadużyć i jest de facto nieweryfikowalny.
                  • dramatika Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:21
                    taje napisała:

> mam duży problem z konceptem autoidentyfikacji, stwarza pol
                    > e do nadużyć i jest de facto nieweryfikowalny.

Nie, mamy duży problem z terrorem, który nie pozwala ci nazwać rzeczy po imieniu.
                • dramatika Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:13
                  ardzuna napisała:

> Ale ja nie wiem, jak on się identyfikował.

Jaki "on"? Odnoszę się do twojej ogólnej opinii, którą zacytowałam.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:41
                    Ogarnij drzewko, w tym wątku w ogóle z tobą nie rozmawiałam.
              • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:04
                taje napisała:

> Mężczyzna, który twierdzi, że identyfikuje się jako kobieta jest wedle współcze
                > snych kanonów transkobietą właśnie. Nie musi przejść chirurgicznej tranzycji an
                > i nawet hormonalnej terapii. Autoidentyfikacja.
                >
                A co to za kanony? 🤦
    • tanebo0001 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:05
      A co jeśli będzie lesbijką uwięzioną w męskim ciele jak Ibi-Pippi Orup Hedegaard? I czy chodzi o Harrego Pottera?
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:15
        tanebo0001 napisał:

> A co jeśli będzie lesbijką uwięzioną w męskim ciele

Nie będę z nią uprawiać seksu w przebieralni, więc to bez znaczenia, kogo preferuje.
    • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:09
      A dlaczego kobiety w tej szarni mają się godzić na bezczelne gapienie się Ardzuny?
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:15
        Jakoś się godzą, podobnie jak i ja na ich gapienie się.
        • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 01:22
          ardzuna napisała:
          > Jakoś się godzą, podobnie jak i ja na ich gapienie się.

Bo muszą? Tak jak ty.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:05
            Owszem. Muszą i jest to społecznie przyjęte, poza tym ważą wartość ćwiczenia i wady przebierania się w otwartej przestrzeni i decydują się na nie.
    • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 05:35
      Tak, życzyłabym sobie szatni damskiej, męskiej i .....dodatkowej.
      Tak jak w zawodach sportowych oddzielnej kategorii dla osob trans.
      Jakie to niepoprawne co nie?
      Lepiej udawac, że nie ma problemu, a jak ci się nie podoba to nie chodź, albo nad sedesem się przebieraj.
      • asia_i_p1 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:02
        A nie lepiej po prostu kilku szatni indywidualnych, do użycia przez każdego, kto z jakiegoś powodu ma problem?
        • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:23
          Nie. Chociażby ze względów bezpieczeństwa kobiet i dzieci. Dorośli mężczyźni nie powinni pojawiać się w damskiej szatni, z kabinami czy bez.
          • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:34
            Zgadzam się. Co innego szatnia bez podziału na płcie (tu oczywiście, że kabiny są niezbędne), a co innego szatnia damska, gdzie nie wiedzieć czemu wpuszcza się mężczyzn - kabiny nie rozwiązują problemu.
            • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:48
              Gdzie wpuszczają mężczyzn do damskiej szatni? Transkobieta nie jest mężczyzną.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:07
                Skąd wiesz, co siedzi w głowie mężczyźnie ubranemu jak mężczyzna, który wchodzi do damskiej szatni? Nie ma napisane na czole, z czym się identyfikuje. Nie wiadomo, czy ewentualna jego deklaracja, ze się identyfikuje jako kobieta, nie jest sztubackim żartem bezczelnego młodzieńca - podglądacza.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:22
                "Transkobieta" to mężczyzna z zaburzeniami psychicznymi, albo z zaburzeniami postrzegania własnego ciała, albo fetyszysta czerpiący satysfakcję z ubierania się jak kobieta albo wyobrażania sobie siebie w kobiecym ciele. Takie osoby bezwzględnie nie powinny być wpuszczane do kobiecych przestrzeni.
                • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:35
                  dr.amy.farrah.fowler napisał(a):
                  > "Transkobieta" to mężczyzna z zaburzeniami psychicznymi, albo z zaburzeniami po
                  > strzegania własnego ciała, albo fetyszysta czerpiący satysfakcję z ubierania si
                  > ę jak kobieta albo wyobrażania sobie siebie w kobiecym ciele. Takie osoby bezwz
                  > ględnie nie powinny być wpuszczane do kobiecych przestrzeni.

Napisał facet z macicą big_grin
      • wyprawa32768 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 08.07.25, 12:27
        ale głupi pomysł , jeśli w sporcie kiedykolwiek powstanie kategoria dla trans-ów zostanie ona zdominowana przez mężczyzn.
    • zerlinda Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 06:30
      Masz rację, ja też bym czuła dyskomfort. Na moim basenie nikt publicznie się nie rozbiera, są szatnie. Ja bym miała problem nawet, gdyby były same kobiety. No nic nie poradzę, tak mam.
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:19
        Ja nie mam basenu, mam tylko zajęcia jogi. Wolałabym się rozbierać w kabinie, ale tam nie ma miejsca na kabiny i nigdy ich nie będzie.
    • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:17
      W ogóle nie uznaję przebieralni bez oddzielnych kabin. A gdybym z jakiegos powodu była zmuszona do korzystania to wszystko mi jedno czy z kobietami, czy z mężczyznami. Zresztą na plazy ludzie też się przebierają (nie mówiąc już, że niekóre plażowe stroje i kostiumy są bardzo symboliczne)
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:20
        mocca25 napisała:

> czyznami. Zresztą na plazy ludzie też się przebierają (nie mówiąc już, że niekó
        > re plażowe stroje i kostiumy są bardzo symboliczne)

Sami się na nie decydują, a przebierając się zasłaniają. Jeśli nie, to jest to ich decyzja.
        Są też plaże dla naturystów, ale w mojej szkole jogi nie ma koedukacyjnej przebieralni dla naturystów. Obawiam się, że nie było na nią zapotrzebowania.
    • purchawka2020 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:24
      Jako matka osoby tras powiem ci , że taka osoba ma chyba większy problem jaka przebieralnię wybrać, żeby było "poprawnie".
      • 35wcieniu Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:51
        Myślę że jeszcze trochę i to szaleństwo "nie wstydzimy się niczego, każdy koniecznie musi lubić przebierać się publicznie" minie i ludzie odkryją to niesamowite rozwiązanie jakim są zamykane czy zasłaniane przebieralnie.
        • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:16
          35wcieniu napisał(a):

> Myślę że jeszcze trochę i to szaleństwo "nie wstydzimy się niczego, każdy konie
          > cznie musi lubić przebierać się publicznie" minie i ludzie odkryją to niesamowi
          > te rozwiązanie jakim są zamykane czy zasłaniane przebieralnie.
          >

Niestety, to chyba tradycja stara jak świat. Ale też bym sobie życzyła, żeby taki niesamowity wynalazek jak ścianka działowa była wszędzie.
      • alpepe Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:19
        Orzechy przeciwko dolarom, że masz syna, który był córką
      • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:12
        purchawka2020 napisał(a):

> Jako matka osoby tras powiem ci , że taka osoba ma chyba większy problem jaka p
        > rzebieralnię wybrać, żeby było "poprawnie".
        Chodziłaś Z dzieckiem na terapię?
        • arthwen Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:01
          A ty chodzisz na terapię?
          • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:27
            Ja jestem heteroseksualna i nie mam żadnych odchyłów od normy w postaci czucia się Spider Menem, kotem czy chłopem
            • amsterdama Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:04
              Odchyły od normy to dużo większy wachlarz.
              • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:14
                amsterdama napisała:

> Odchyły od normy to dużo większy wachlarz.
                Jak ktoś ma psychozę, że jest kimś, kim nie jest to największy odchył
                • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:50
                  Na pewno nie jesteś super matką, a tak się tytułujesz, wiec…
                  • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:52
                    memphis90 napisała:

> Na pewno nie jesteś super matką, a tak się tytułujesz, wiec…
                    >
                    Jestem i doradzam innym. Dziecko trzeba leczyć, jeśli twierdzi, że jest trans
                    • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:23
                      Owszem, leczenie polega na procesie tranzycji na różnych poziomach - od społecznej, przez leczenie hormonalne, po operacyjne.

Natomiast paranoje o byciu supermatka powinnaś leczyć u stosownego specjalisty.
                      • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:30
                        Nawołuję do pomocy biednemu dziecku, które ma problemy z własną tożsamością.
                      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:29
                        memphis90 napisała:

> Owszem, leczenie polega na procesie tranzycji na różnych poziomach - od społecz
                        > nej, przez leczenie hormonalne, po operacyjne.

Musisz mieć świadomość, że niektóre dzieci twierdzą, że są trans, a potem im to przechodzi. Mojej koleżanki córka tak robiła. Córka nie wymagała żadnego leczenia, a w szczególności nie operacyjnego ani hormonalnego.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:06
                          Większość dzieci ma fazę na snucie fantazji o byciu przeciwnej płci. Nawet u Musierowicz bodajże kilkuletnia Nutria próbuje mówić basem i mówi o sobie w rodzaju męskim. Tylko 30 lat temu nikt nie leciał od razu obcinać dzieciom cycków i penisów.

Sama w wieku nastoletnim miałam fantazję o byciu facetem, bo przeżywałam fascynację piosenkarzem i z jakiegoś powodu zamiast marzyć o bzykaniu się z nim, chciałam być taka jak on.
                          • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:29
                            >Większość dzieci ma fazę na snucie fantazji o byciu przeciwnej płci. Nawet u Musierowicz bodajże kilkuletnia Nutria próbuje mówić basem i mówi o sobie w rodzaju męskim. Tylko 30 lat temu nikt nie leciał od razu obcinać dzieciom cycków i penisów.

Musierowiczowskiej Nutrii trudno byłoby "obciąć cycki". Z tego prostego powodu, że ich wtedy nie miała. Bo była wówczas dzieckiem przedszkolnym. Bo jak słusznie zauważyłaś, większość dzieci na okres fantazji. To jest normalny etap rozwoju. To się nie zmieniło. Zmieniły się pożądane reakcje rodziców. Jeśli pięcioletni Krzyś mówi, że jest Mruczkiem, Puchatkiem lub Kasią, to zamiast ochrzaniać "zachowuj się normalnie", rodzic wchodzi w te grę, nazywa dziecko tak, jak ono chce i traktuje tak, jak ono chce być traktowane. I zazwyczaj po jakimś czasie Krzyś wraca do bycia Krzysiem. To jest normalny etap rozwoju dziecka.
                            Czym innym jest sytuacja gdy piętnastoletni Krzyś ogłasza, że jest Mruczkiem, Puchatkiem lub Kasią. Bo to nie jest normalny etap rozwoju dziecka. I wymaga innego traktowania. Zaczyna się je od działań psychiatrycznych i psychoterapeutycznych, kończy się je tam, gdzie dobro pacjenta dyktuje.
                            • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 23:18
                              turzyca napisała:

> ego traktowania. Zaczyna się je od działań psychiatrycznych i psychoterapeutycz
                              > nych,

Czasem zmierzających do zaakceptowania własnej płci, a czasem do zaakceptowania własnej transpłciowości.
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:24
                        A zamiast nieodwracalnego okaleczania i uczynienia klientem służby zdrowia do końca życia (raczej krótszego niż dłuższego) powinna być to po prostu psychoterapia mająca na celu akceptację własnego ciała.
                        • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:09
                          >zamiast nieodwracalnego okaleczania i uczynienia klientem służby zdrowia do końca życia (raczej krótszego niż dłuższego) powinna być to po prostu psychoterapia mająca na celu akceptację własnego ciała.

Nie uwierzysz, ale od tego zaczęliśmy. I nie działało.
                          • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 12:51
                            Jeżeli nie działa psychoterapia u osób z apotemnofilią, to też nie znaczy, że należy im uciąć nogę.
            • arthwen Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 23:44
              Masz olbrzymie odchyły od normy, widać to w każdej wypowiedzi.
      • la_felicja Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:44
        Purchawko, znałam kilka osób trans, one marzyły tylko o tym, żeby nareszcie przestać być zmuszanymi do udawania kogoś, kim nie są. One przeżywały dramat, zresztą, co ci będę mówić, wiesz to lepiej ode mnie
        Poprawność polityczna i zmiany w przepisach miały ułatwić takim osobom życie - zamysł był dobry
        Problem jest taki, że jest cała masa zboczeńców, którzy tę sytuację wykorzystują do niecnych celów. I tak jak należy chronić osoby trans przed agresją i dyskryminacją, tak też należałoby chronic osoby słabsze (zwykle kobiety) przed bezczelnymi zbokami, cwanymi "sportowcami" itd

To tak jak z socjalizmem - Lenin chciał dobrze, a wyszło jak wyszło
        • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:46
          Osoba trans też jest osobą słabszą, bo narażoną na ataki i upokarzające testy (jak widać w tym wątku).
          • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:02
            angazetka napisała:

> Osoba trans też jest osobą słabszą, bo narażoną na ataki i upokarzające testy (
            > jak widać w tym wątku).
            >
            Jasne. Oficjalne na olimpiadzie chłop bije kobietę, bo identyfikuje się jako kobieta. A chodzi tylko o wygraną, z innym chłopem się bał. To jakby postawić dziecko z mięśniakiem, żeby nie urażać uczuć mięśniaka, Bonin się dzieckiem czuje 🤦
            • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:02
              Może nie oglądaj tyle dziwnego porno, bo ci się z życiem miesza.
              • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:05
                angazetka napisała:

> Może nie oglądaj tyle dziwnego porno, bo ci się z życiem miesza.
                >
                Nie z życiem. Nie ma czegoś takiego jak trans, jest choroba psychiczna
                • amsterdama Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:38
                  A pani doktor gdzie i kiedy robiła specjalizację z psychiatrii?
                  • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:57
                    Nie musiałam.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:24
            angazetka napisała:

> Osoba trans też jest osobą słabszą, bo narażoną na ataki i upokarzające testy (
            > jak widać w tym wątku).

Jakie testy? Znowu coś zmyślasz. Wystarczyłoby, żeby nie wyglądała jak mężczyzna, nie mówiła męskim głosem i nie ubierała się po męsku, a nie byłoby problemu.
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:22

> Jako matka osoby tras powiem ci , że taka osoba ma chyba większy problem jaka p

Pewnie tak, dlatego powinna wziąć pod uwagę to, jak wygląda i jakie wrażenie płci robi. Nie wiem, czy śledzicie profil Marii Minakowskiej, dawniej Marka Minakowskiego. Z nią w szatni damskiej nie miałabym żadnego problemu.
        • amarantha Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:36
          ardzuna napisała:

>Nie wiem, czy śledzicie profil Marii Minakowskiej, dawniej Marka Minak
          > owskiego. Z nią w szatni damskiej nie miałabym żadnego problemu.

Mhm, ogólne wrażenie być może psułaby świadomość, że facet jest oblechem fantazjującym w internecie o piersiach swojej córki i racjonalizującym sobie swój fetyszyzm-transwestytyzm za pomocą mizoginicznych stereotypów. Ale oprócz tych małych detali to luzik-arbuzik.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:38
            Gdzie fantazjowała o piersiach swojej córki? Mnie bardziej przeszkadza obfite dzielenie się szczegółami rozwodu oraz detaliczne opisywanie depresji córki. Jednak nie w damskiej szatni, w której nie trzeba o tym rozmawiać.
      • brenda_bee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 06:43

Otóż to. Też mam dziecko trans.
    • witamina_d_3 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:39
      Moje tez przekracza. A jeszcze bardziej przekracza jak z tej szatni wychodzi i idzie sie scigac z kobietami w zenskiej kategorii. Dobrze ze przynajmniej swiat profesjonalnego sportu powoli konczy z tym szalenstwem.
    • 00zxc00 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:57
      A po co się rozbierasz do rosołu po zajęciach jogi?
      • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:26
        Żeby sprawdzić, czy ktoś się gapi😀
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:30
        Umiesz czytać? Ja się nie rozbieram do rosołu po zajęciach jogi.
    • marta.graca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 07:59
      Nie ma kabin do przebierania? Ja zawsze z nich korzystam, u mnie przebieralnie i tak są wspólne.
      • 00zxc00 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:07
        Na pewno SĄ osobne kabiny ale niektórzy wolą się przebierać w części wspólnej bo lubią epatować nagością.
        Zaraz się okaże ze mają klaustrofobię.
        • marta.graca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:18
          Na pewno są też tacy, co przed kobietami też nie chcą świecić tyłkiem. Osobiście do nich należę i albo korzystam z kabiny, albo przykrywam się ręcznikiem. Problem dla mnie z czapy.
          • 00zxc00 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:22
            Dokładnie!
        • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:21
          Na pewno? Chyba niewiele widziałaś. Na mojej siłowni nie ma ani jednej zamykanej kabiny - jest po prostu pomieszczenie z zamykanymi szafkami.
          • marta.graca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:33
            No to jak ktoś się wstydzi, to może się przebrać w łazience/ przy prysznicu.
            • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:42
              W którym nie ma ścianek....
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:39
        marta.graca napisała:

> Nie ma kabin do przebierania?

Nie ma i nie będzie. Ileż razy mam o tym pisać? smile
    • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:09
      Szatnie i wspólne prysznice tylko według płci biologicznej. Nie życzę sobie osób z penisem, z kimkolwiek się identyfikują pod wspólnymi prysznicami, gdzie myję się ja i moja siedmiolatka.
      • tanebo0001 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:11
        A nowego Harrego Pottera obejrzysz?
      • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:22
        nellamari napisała:
        > Szatnie i wspólne prysznice tylko według płci biologicznej. Nie życzę sobie osó
        > b z penisem, z kimkolwiek się identyfikują pod wspólnymi prysznicami, gdzie myj
        > ę się ja i moja siedmiolatka.

A inne kobiety mogą nie życzyć sobie, żebyś szczuła je genitaliami swoimi i swojego dziecka?
        • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:44
          Yyyy odlatujesz
          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:56
            gryzelda71 napisała:
            > Yyyy odlatujesz

Dlaczego?
            • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:01
              Mycie się pod prysznicem porównujesz do szczucia genitaliami?
              • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:06
                gryzelda71 napisała:
                > Mycie się pod prysznicem porównujesz do szczucia genitaliami?

Skoro pani tylko się 'myje' to co jej przeszkadza kto jest obok?
                • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:12
                  Bo nie czuje się komfortowo? Może?
                  • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:34
                    gryzelda71 napisała:
                    > Bo nie czuje się komfortowo? Może?

A ja się czuję niekomfortowo jak ona epatuje nagością swoją i swojego dziecka. Mogę?
                    • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:44
                      To nie chodź do damskiej łazienki.
                      • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:50
                        gryzelda71 napisała:
                        > To nie chodź do damskiej łazienki.

No proszę ależ 'wrażliwością' się wykazujesz. Tylko twoje się liczy - inny mają sobie 'radzić'...
                        • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:59
                          Skoro jak kobieta masz problem z kobiecym ciałem specjalista pomoże.
                          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:04
                            gryzelda71 napisała:
                            > Skoro jak kobieta masz problem z kobiecym ciałem specjalista pomoże.

Może jak człowiek ma problem z penisem do też?
                • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:24
                  Dlatego że zapłaciła za usługę o konkretnym regulaminie o ma prawo oczekiwać tego za co zapłaciła
                  • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:35
                    gru.u napisała:
                    > Dlatego że zapłaciła za usługę o konkretnym regulaminie o ma prawo oczekiwać te
                    > go za co zapłaciła

W regulaminie jest czy prysznice mają zasłonki czy wszystkie kobiety są zmuszane do mycia się razem?
                    • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:40
                      W regulaminie jest podział szatni na damską i męską. A jak wygląda szatni można zobaczyć przed wykupieniem usługi. Ja się zgadzam na szatnie bez kabin ale o określonym regulaminie i jak mi się władował tatuś z córeczką to się skończyło wezwaniem policji
                      • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:41
                        gru.u napisała:
                        > W regulaminie jest podział szatni na damską i męską. A jak wygląda szatni można
                        > zobaczyć przed wykupieniem usługi. Ja się zgadzam na szatnie bez kabin ale o o
                        > kreślonym regulaminie i jak mi się władował tatuś z córeczką to się skończyło w
                        > ezwaniem policji

I dalej nie da się ogarnąć, że rozwianiem wszystkich problemów i 'dyskomfortów' są po prostu kabiny?

Ciekawe czy kilkuletniego synka posłałabyś samego do męskiej...
                        • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:45
                          Pięcioletniego syna zgodnie z regulaminem wzięłabym do szatni damskiej ze soba, tak jak pięcioletnia córka chodziła z ojcem. Ośmiolatek zgodnie z regulaminem do męskiej, dziecko w tym wieku umie się ogarnąć. A jak nie umie to trudno, problem rodzica a nie otoczenia, ja mam prawo przyznać usługę za jaką zapłaciłam i na takich zasadach jakoś zaakceptowałam
                          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:48
                            gru.u napisała:
                            > Ośmiolatek zgodnie z regulaminem do męskiej,

Gdzie byłoby narażone na molestowanie lub gwałt (przypadek z aquaparku we Wrocławiu).

Może jednak zamiast głupio upierać się przy 'bo tak jest w regulaminie' zacząć domagać się kabin?
                            • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:38
                              Można nie chodzić jak ci nie odpowiada brak kabin. A jak idziesz to masz obowiązek przestrzegać regulaminu i tyle
                              • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:39
                                gru.u napisała:
                                > Można nie chodzić jak ci nie odpowiada brak kabin. A jak idziesz to masz obowią
                                > zek przestrzegać regulaminu i tyle

A może nie godzić się na bylejakość i narażanie dzieci na gwałt?
                                • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:49
                                  Moj bosze. I na kobietach spoczywa odpowiedzialność za gwałty.
                                  • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:50
                                    gryzelda71 napisała:

> Moj bosze. I na kobietach spoczywa odpowiedzialność za gwałty.

Dlaczego i po co manipulujesz?
                                    • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:55
                                      P.s. napisze jeszcze raz. Nie chodzi o winę kobiet bo czują dyskomfort tylko winę forumek za źle zdefiniowanego "wroga". Bilety na basen czy siłownie nie są tanie. Wymagamy, żeby każdy mógł komfortowo skorzystać z szatni. I 5 letnia dziewczynka z ojcem i osoba trans i osoba z bliznami, jeżeli się krępuje itp itd
                                      • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:57
                                        pewnie to nie zależy chodzić w żadne miejsce, gdzie są wspólne szatnie i kible. co komu przeszkadza facet w damskiej szatni? kobietom. kto ma nie chodzić w takim razie w te miejsca. no jasne przecież ze kobiety!
                                      • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:11
                                        Każdy powinien zapoznać się z regulaminem. I kobieta, i osoba trans i ojciec dziewczynki. Ona sama niekoniecznie, bo i sama tam nie chodzi.
                                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:53
                                    to jasne. za krótką miała spódnicę, pogódźmy się i już.
                                    • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:56
                                      bib24 napisała:

> to jasne. za krótką miała spódnicę, pogódźmy się i już.

Myślisz, że manipulacja uwiarygadnia twoje wypowiedzi?
                                      • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:58
                                        sarkazmu nie widzisz?
                                • lilia_tygrysia Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:14
                                  Istnienie kabin niestety nie chroni nikogo przed gwałtem.
                                  • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:20
                                    Oczywiście. Ale wiesz, że żeby zgwałcić nie trzeba udawać trans, wystarczy osączyć kobietę kiedy jest sama?
                                    • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:23
                                      to nie róbmy wogóle żadnych przestrzeni tylko dla kobiet, skoro zmniejszanie zagrożenia nie ma sensu.
                                    • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:56
                                      Transfobki typu bib stawiają przecież znak równości między osobą trans a gwalcicielem… 🤮 Osoby trans są w leczeniu i korzystają z szatni zgodnych z ich płcią od 50 lat, kiedy to nie notowano bynajmniej zwiększonej częstości napaści seksualnych, natomiast histeria w temacie gwałtów trwa jakieś 5 lat.

I dokładnie taka sama histeria dotyczyła wcześniej lesbijek, które tak samo oskarżano o hipotetyczne gwałty na kobietach… 🤔
                                      • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:25
                                        memphis90 napisała:
                                        > Transfobki typu bib stawiają przecież znak równości między osobą trans a gwalci
                                        > cielem… 🤮

Panie pisujące swój dyskomfort w tym wątku mogą poczytać wypowiedzi bib czy supermatki i docenić ile z okazji bycia cis-heteroseksualną kobietą agresji je omija.
                        • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:46
                          Do rodzinnej. A z ojcem do męskiej. Trudne...
                          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:48
                            gryzelda71 napisała:
                            > Do rodzinnej.

Czyli wszystkie płcie i grupy wiekowe na golasa w jednym pomieszczeniu i nikt nie ma z tym problemu? Oł łaaaał...
                            • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:51
                              Na tak tak panowie wymachuja pindolami panie cyckami.
      • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:03
        >Szatnie i wspólne prysznice tylko według płci biologicznej. Nie życzę sobie osób z penisem,

Sądząc po opisie wątkodajki jeśli to była osoba trans to transmężczyzna czyli "biologiczna kobieta". Czyli wszystko zgodnie z postulatami, biologiczna kobieta, choć wyglądająca na mężczyznę, była w damskiej szatni. I nadal jest problem.

Nieważne której zasady trzymają się transosoby w trakcie tranzycji i tak wywoła to oburzenie. Dowcip z zajączkiem i czapeczką jako żywo.
        • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:45
          Źle osądziłaś mój wpis.
    • 152kk Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:17
      Wątek zapewne trollowi, napisany żeby wywołać g..burzę
      Ale tat mi bliski i emocjonalnie i zawodowo. Więc odpiszę merytorycznie.
      Mogę zrozumieć, że ty czujesz się niekomfortowo. Ale co ta osoba ma zrobić? Jest kim jest, jest jaka jest, niewiele na to może poradzić. Ma zrezygnować z siłowni, a może w ogóle z bywania w miejscach publicznych, bo powoduje dyskomfort samym swoim istnieniem (bo przecież nic nie zrobiła, po prostu tam była)?
      Z twojego opisu wynika raczej, że była to osoba trans K-M ( nie wiem czy dobrze napisałam), bo skoro ubrana "po męsku" to była to najprawdopodobniej osoba z cechami płciowymi żeńskimi i zidentyfikowana "w papierach" jako kobieta, ale identyfikująca się jako mężczyzna, a nie "na odwrót", jak ty sugerujesz. I ta osoba pewnie chciałaby korzystać z szatni indywidualnej, ale nie ma takiej. A wbrew twoim zapewnieniom watpię, że czułaby się komfortowo w męskiej szatni, pewnie zostałaby wyproszona albo się bala w ogóle próbować - skoro "w papierach" i fizycznie jest kobietą, to reakcja mężczyzn mogłaby być bardzo nieprzyjemna (może nawet doswiadczyła już wcześniej molestowania, to nadal niestety powszechne zachowania sad
      Ja uważam, że twój dyskomfort był niczym w porównaniu z tym, z czym osoby trans mierzą się ciągle i na codzień.
      A jeśli chciałabyś realnie coś zrobić to zgłoś w siłowni potrzebę zorganizowania indywidualnych przebieralni, moim zdaniem to jednak powinien być standard (wiem że w idealnym świecie, ale czemu nie pomarzyć😊
      • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:23
        Przede wszystkim dlaczego osoba będąca fizycznie i w papierach kobieta ma iść do męskiej szatni? To jest jakiś absurd. Bo ma krótkie włosy? Bo ma bluzę a nie bluzeczkę w falbankami?
        • 152kk Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:04
          Ja nikomu nie mówię, gdzie ma iść, mnie to jest obojętne. Mogłyby być szatnie koedukacyjne, gdybym czuła dyskomfort z powodu obecności innej osoby w szatni, to bym poszła do toalety się przebierać. No chyba, że i w toalecie nie ma ścianek, to już byłoby dla mnie rzeczywiście za wiele i zrezygnowałbym z usług takiego przybytku.
          To wątkodajka ma problem, że ta osoba trans nie poszła do męskiej. I wątkodajki nie obchodzi chyba, że to mogłoby być gorzej dla tej osoby.
          • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:07
            Naprawdę zawsze najwazniejszy jest to co jest dobre dla innych? Moje potrzeby muszą być pomijane? Dlaczego.
            • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:59
              No ale Twoja potrzeba nie została pominięta - osoba z macicą poszła do szatni damskiej, zgodnie z oczekiwaniami. A że miała brodę..? 🤷‍♀️
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:47
                Nie legitymowałam tej osoby, a wyglądała i mówiła jak stuprocentowy mężczyzna. W męskiej szatni nie wzbudziłaby cienia zdziwienia i byłaby na swoim miejscu. W damskiej spowodowała duże skrępowanie wielu osób.
      • amsterdama Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:39
        Popieram.
      • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:47
        Kobieta ma iść do męskiej szatni? Tu jednak nie o tym wątek. I zapytam, dlaczego mój komfort mjiej ważny, niż osoby trans?
      • asia_i_p1 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:29
        Ponieważ osoba trans należy do mniejszości. A dyskomforty się dodają - i niewielki dyskomfort dużej grupy osób jest istotniejszy od ogromnego dyskomfortu jednostki.

Lepiej, żeby jedna osoba z porażeniem czterokończynowym nigdy nie poszła do restauracji, niż żeby duża grupa osób pełnosprawnych była narażona na dyskomfort widzenia, jak on brzydko je. Lepiej, żeby jedna osoba trans zrezygnowała z basenu w ogóle, niż żeby dużo osób nie-trans musiało poczuć dyskomfort i poszukać indywidualnej kabiny. Lepiej, żeby jedna osoba trans zrezygnowała z basenu w ogóle, niż żeby właściciele basenów budowali te indywidualne szatnie. Lepiej, żeby jeden uczeń z autyzmem nie chodził do szkoły niż żeby dwudziestu uczniów bez autyzmu musiało patrzeć na jego tiki (dyskusja zaczyna się zawsze od agresji i chodzenia po klasie, ale po wgłębieniu się w sprawę okazuje się, że kompulsywne obgryzanie paznokci też tym biednym, normalnym, wrażliwym dzieciom przeszkadza w stopniu uniemożliwiającym edukację).

W skrajnej postaci dochodzimy do Omelas Ursuli le Guin - to jedno dziecko musi żyć w brudzie i poniżeniu, jeśli mu pomożemy, cały pracowicie budowany raj społeczny padnie na ryj. I dla dziewięćdziesięciu paru procent społeczeństwa jest to oczywiste.

Ja się dziwię, że ty się dziwisz, bo narracja większości e-mamy od lat jest spójna w tym względzie, co więcej, upominanie się o komfort jednostki, która jest niedopasowana, jest postrzegane jako niemoralne.
        • kot.z.kosmosu Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:51
          "Lepiej, żeby jedna osoba trans zrezygnowała z basenu w ogóle, niż żeby dużo osób nie-trans musiało poczuć dyskomfort i poszukać indywidualnej kabiny."

Jest mowa o miejscu BEZ kabin. Nie rozmawiamy o basenie z kabinami, tylko o klubie sportowym, zapewne małym i lokalnym, gdzie szatnia to pomieszczenie z szafkami, lustrem i ławką.
          Może nigdy nie byłaś w małej siłowni/klubie i wyobrażasz sobie, że takie miejsca mają infrastrukturę aquaparku. No nie mają i nie będą mieć, więc nie ma absolutnie możliwości "poszukania sobie kabiny". Jesteś totalnie odklejona.
          Jestem kobietą i nie życzę sobie mężczyzn w przebieralni dla kobiet. Obojętnie czy mają lat 10 czy 60 i jak się identyfikują. Przykro mi, się nie będę się dostosowywać. Mam dość tego, że kobiety zawsze muszą ustępować, dostosowywać się, ponosić dyskomfort i patrzeć, czy wszyscy mają dobrze.
          I dlaczego to kobieta ma szukać nieistniejącej kabiny, a osobie trans już tego rozwiązania nie proponujesz?
          • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:52
            bo uczucia osoby trans są ważniejsze niż kobiety. czego nie rozumiesz.
            • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:50
              Ja rozumiem. Tak było od wieków, i nic się widac nie zmienia.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:14
              Czyli zazwyczaj faceta. Dobry stary patriarchat zawsze na propsie!
          • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:02
            >Jestem kobietą i nie życzę sobie >mężczyzn w przebieralni dla kobiet
            Ale w takim razie w Twojej szatni będą transmezczyzni - czyli dla Ciebie „biologiczne kobiety”. Będą mieć brodę, mięśnie wyhodowane na testosteronie, niski głos, owłosione nogi, część z nich nawet neopenisa. I będą mówić o sobie w rodzaju męskim.
            • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:57
              Płeć powszechnie oceniamy według trzeciorzędnych cech płciowych, nie według płci sprzed tranzycji.
              • dramatika Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:01
                ardzuna napisała:

> Płeć powszechnie oceniamy według trzeciorzędnych cech płciowych, nie według płc
                > i sprzed tranzycji.

Faszystowska bzdura. Płeć oceniamy po tym, jak ktoś się identyfikuje, a nie po tym, jak wygląda. Jeden dyrektor wyleciał z własnego radia za misgenderowanie Margota, a wy tu towarzyszko takie herezje uprawiacie?!
                • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:03
                  Nie jestem twoją towarzyszką.
                  • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:10
                    W ustach dramatiki to był komplement przecież!
              • amarantha Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:41
                ardzuna napisała:

> Płeć powszechnie oceniamy według trzeciorzędnych cech płciowych, nie według płc
                > i sprzed tranzycji.

Fajnie, tyle że nie. Rozpoznawanie płci jest tak podstawowym mechanizmem ewolucyjnym, że umiemy to robić nieświadomie, w ułamkach sekund i na podstawie bardzo niewielkiej liczby wskazówek (kobiety umieją to statystycznie lepiej niż mężczyźni, również ze zrozumiałych ewolucyjnych względów). Nie potrzebujemy widzieć trzeciorzędowych cech płciowych, ani nawet twarzy osoby: są badania udowadniające, że umiemy rozpoznać (i wytresować AI, żeby rozpoznawała z ponad 90% skutecznością) płeć osoby tylko po jej chodzie (tzn. osoba chodzi w ciemnym pokoju, tak że nie widać twarzy i sylwetki, i tylko w kilku miejscach na ciele ma przyczepione świecące diody). Ciała kobiet i mężczyzn różnią sią bowiem setkami małych detali, których żadna tranzycja nie jest w stanie zmienić. Co oznacza, że w znakomitej większości przypadków "płeć sprzed tranzycji" jest ewidentna, nawet w skrajnych sytuacjach.
                • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:46
                  amarantha napisała:

> detali, których żadna tranzycja nie jest w stanie zmienić. Co oznacza, że w zn
                  > akomitej większości przypadków "płeć sprzed tranzycji" jest ewidentna, nawet w
                  > skrajnych sytuacjach.

Być może masz rację, choć znam też kobiety chodzące po męsku i lekko zmaskulinizowane, ale jednak ewidentnie kobiety.

Jednak jeśli ktoś na tyle się identyfikuje z nową płcią, że zrobił wysiłek tranzycji, to nie mam żadnych powodów, żeby kwestionować jego tożsamość.
                • dramatika Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:52
                  amarantha napisała:

> Nie potrzebujemy widzieć
                  > trzeciorzędowych cech płciowych, ani nawet twarzy osoby: są badania udowadniają
                  > ce, że umiemy rozpoznać (i wytresować AI, żeby rozpoznawała z ponad 90% skutecz
                  > nością) płeć osoby tylko po jej chodzie

Siostro, nie idź tą drogą. Mnie tu po tym, co tylko piszę, diagnozują jako faceta. Ba, reklamy google mnie diagnozują jako faceta. Przypuszczam, że nawet chodzę jak facet i zaraz będę rzeczywiscie wyglądać, jak facet, bo będę po menopauzie i bye bye estrogeny, więc co - będę facetem? big_grin

• amarantha Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 23:10
                    dramatika napisał(a):

> amarantha napisała:
                    >
                    > Siostro, nie idź tą drogą. Mnie tu po tym, co tylko piszę, diagnozują jako face
                    > ta. Ba, reklamy google mnie diagnozują jako faceta. Przypuszczam, że nawet chod
                    > zę jak facet i zaraz będę rzeczywiscie wyglądać, jak facet, bo będę po menopauz
                    > ie i bye bye estrogeny, więc co - będę facetem? big_grin
                    >

Nie, tak samo jak żaden facet nigdy nie będzie kobietą, choćby zjadł wagon estrogenu i doprawił sobie cycki godne młodej Pameli Anderson. Nie ma za co.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:40
                  Dokładnie, tzw. passing to bzdura. Dylan Mulvaney zawsze będzie rozpoznawany jako facet, niezależenie od tego, ile kasy wpakuje w ciuchy, feminizację rysów twarzy i trening głosu. Najwyżej będzie to coraz większa "dolina niesamowitości".
        • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:55
          asia_i_p1 napisał(a):

> Ponieważ osoba trans należy do mniejszości. A dyskomforty się dodają - i niewie
          > lki dyskomfort dużej grupy osób jest istotniejszy od ogromnego dyskomfortu jedn
          > ostki.

Mój dyskomfort był bardzo duży. Nie wiem, czemu oceniasz go jako mniejszy od dyskomfortu tej osoby, co do której nie ma nawet pewności, czy była w ogóle osobą trans.

Nie oceniamy tu dyskomfortu całożyciowego, tylko dyskomfort w tej konkretnej sytuacji.

> Lepiej, żeby jedna osoba z porażeniem czterokończynowym nigdy nie poszła do res
          > tauracji, niż żeby duża grupa osób pełnosprawnych była narażona na dyskomfort w
          > idzenia, jak on brzydko je.

To zupełnie inna para kaloszy, nie porównuj tych dwóch sytuacji.

> jna w tym względzie, co więcej, upominanie się o komfort jednostki, która jest
          > niedopasowana, jest postrzegane jako niemoralne.

Przypuszczalnie jestem w spektrum i do głowy by mi nie przyszło, żeby żądać od całego świata, żeby się dopasował do mnie. Tym bardziej, ze mam inne potrzeby od innych niedopasowanych osób i cały świat się nie może dopasować do wszystkich naraz. Mylisz ułatwienie tej jednostce względnego dopasowania do innych z dopasowaniem się wszystkich innych do tej jednostki.

A z moim spektrum nie jestem tak elastyczna, żeby akceptować typowego mężczyznę w damskiej toalecie.
          • ichi51e Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:48
            No to musiałaś poczekać 10 min aż się przebierze. Dramat
            • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:50
              Zdziwisz się, ale to może być dramat. Cieszę się, że nigdy nie miałaś napiętego grafiku, ale nie każdy ma w życiu taki komfort.

To raczej on powinien czekać, jeśli męska szatnia go brzydziła. Też by czekał 10 minut, a 10 minut razy liczba zdezorientowanych kobiet to znacznie większa strata czasu ludzkości.
              • ichi51e Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:21
                Skoro ty przyszłaś a on już tam był to sory ale ty czekasz.
                • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 23:14
                  Nie, bo w ogóle go tam nie powinno być.
      • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:04
        Osobę w wieku 16-20 lat nie w oversizowej kurtce trudno wziąć na pierwszy rzut oka za faceta, jeśli biologicznie jest kobietą. Oczywiście mógł to być ten jeden przypadek na fefnaście milionów.
        • arthwen Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:06
          Nie, jeśli jest w trakcie tranzycji. Ma już męski zarost, ale w papierach nadal jest płci żeńskiej. Z jakiej szatni ma skorzystać?
          • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:13
            Z męskiej. Skoro wygląda jak facet, nikt jej tam nie weźmie za kobietę, a jeśli facetem się czuje to tym bardziej żaden problem.
            • arthwen Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 23:43
              Nie może z męskiej, bo oficjalnie jest kobietą.
        • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:10
          >Osobę w wieku 16-20 lat nie w oversizowej kurtce trudno wziąć na pierwszy rzut oka za faceta, jeśli biologicznie jest kobietą. Oczywiście mógł to być ten jeden przypadek na fefnaście milionów.

Uwzględniając że znam kilkanaście takich, to nawet jeśli wszystkie zebrały się akurat w Warszawie to i tak Twoja statystyka leży i kwiczy bo osób w przedziale wiekowym w Polsce jest max 3 miliony (trochę ponad 400 tysięcy urodzeń na rocznik, pięć roczników, 2 miliony z ogonkiem).
    • mabel_mora Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:23
      Nie przeszkadzają mi różne płcie w przebieralniach, ale osoby ewidentnie wgapiające się w innych, mogą to być "pozytywno-normalne" zamiary, po prostu ktoś ma ładne ciało/włosy/majtki czy ręcznik, lub też tępe psiapsi komentujace między sobą, czy dziecko, które nagle zobaczyło kawałek cycka lub pośladka, a w domu jest to szokujący widok.

ha smile może tak jak kiedyś ludzie domach malowali te napisy "w tym domu nie przeklinamy tylko sie kochamy" to w szatniach" TUTAJ SIĘ PRZEBIERAMY, A NIE WGAPIAMY"
    • amsterdama Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:57
      Dawno temu mogłabym się zgodzić z Autorką. Od czasu, kiedy mam ludzi trans w otoczeniu, optyka mi się zmienia. Oni mają znacznie trudniej ( i to nie tylko w szatni na siłowni), a bycie „ trans” nie jest ich kaprysem ani złośliwością wobec świata. Wspieram, nie robię problemów.
      • stephanie.plum Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:21
        " Oni mają znacznie trudniej "

trudniej niż ja, to na pewno, ale może jednak domknij to porównanie.
        na pewno nie mają trudniej niż wszystkie potencjalne inne użytkowniczki szatni.

bywają kobiety z potężnymi traumami, które bardzo się wstydzą, każdemu dobrze zrobi, jak pomyśli chwilę o uczuciach innych, nie tylko o własnych, osobie trans też.
      • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:31
        amsterdama napisała:

> Dawno temu mogłabym się zgodzić z Autorką. Od czasu, kiedy mam ludzi trans w ot
        > oczeniu, optyka mi się zmienia. Oni mają znacznie trudniej ( i to nie tylko w s
        > zatni na siłowni), a bycie „ trans” nie jest ich kaprysem ani złośliwością wobe
        > c świata. Wspieram, nie robię problemów.
        To czemu się nie leczą z tego tylko narzekają?
        • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:42
          Wielu się przecież leczy - ja bardzo im i ich rodzinom współczuję. Smutne tylko, że twarzą środowiska trans stali się w ostatnich latach męscy fetyszyści, którzy lubią sobie robić fotki w damskich toaletach albo sportowi przeciętniacy, którzy w możliwości startu w konkurencjach kobiecych upatrują szansy na sukces życiowy. To szkodzi samemu środowisku LGBTQ i powoduje, że nastroje społeczne się radykalizują.
          • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:47
            i o to chodzi. zamiast ich pogonić albo się zastanowić jak zapewnić bezpieczeństwo kobiet robi się z nas idiotki i zabiera naszą przestrzeń. wylanie dziecka z kąpielą.
            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:03
              bib24 napisała:
              > zastanowić jak zapewnić bezpieczeństwo kobiet

Ja dałam rozwiązanie - kabiny. Rozwiązanie dla wszystkich - kobiet, kobiet niechcacych oglądać innych gołych kobiet, rodziców z dziećmi odmiennej płci.

Ale nie - ty i nie które panie muszą po prostu 'odesłać' trans ze strefy swojego komfortu. Nie o rozwiązanie problemu chodzi.
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:05
                świat idealny. nagle we wszystkich kiblach łazienkach, przebieralniach pojawiają się magicznie indywidulane kabiny. o ktroe oczywiście walczą kobiety.
                a do tego czasu co?
              • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:34
                evening.vibes napisała:

> bib24 napisała:
                > > zastanowić jak zapewnić bezpieczeństwo kobiet
                >
                > Ja dałam rozwiązanie - kabiny. Rozwiązanie dla wszystkich - kobiet, kobiet niec
                > hcacych oglądać innych gołych kobiet, rodziców z dziećmi odmiennej płci.
                >
                > Ale nie - ty i nie które panie muszą po prostu 'odesłać' trans ze strefy swojeg
                > o komfortu. Nie o rozwiązanie problemu chodzi.
                >
                >
                >
                > Miejsce trans jest w psychiatryku
          • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 08:44
            Prawda? Dopóki twarzą środowiska trans była nikomu nieprzeszkadzająca i nie głosząca publicznie żadnych popieprzonych postulatów Grodzka, to jakoś w ogóle problemu osób trans nie było.
    • eagle.eagle Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 08:59
      Widzisz faceta w damskiej szatni i nie reagujesz ? Nie pytasz dlaczego tu jest ?
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:59
        Owszem, nie mogłam uwierzyć w to, co widzę. A potem już sobie poszedł.
        Twój post przypomina mi zarzucanie ofiarom gwałtu, że się czynnie nie broniły, tylko zastygły - przy zachowaniu proporcji.
        • eagle.eagle Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:10
          ardzuna napisała:

> Owszem, nie mogłam uwierzyć w to, co widzę. A potem już sobie poszedł.
          > Twój post przypomina mi zarzucanie ofiarom gwałtu, że się czynnie nie broniły,
          > tylko zastygły - przy zachowaniu proporcji.

Nie, to raczej jak do ofiary przemocy (nie gwałtu) dlaczego po pobiciu nie poszła na policję.

Dla mnie byłoby czymś naturalnym zapytaniem się dlaczego pan jest w damskiej szatni. Tak samo jak kiedyś młody chłopak wszedł wymieniać żarówki, powiedziałam mu że powinien zapukać i się upewnić że może wejść a nie wchodzić jak do siebie.

• ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 23:16
            Zgłasza się na policję po fakcie, a nie wtedy, kiedy sytuacja jest w trakcie, a ty stoisz zamurowana i nie wiesz, jak się zachować.
            • eagle.eagle Re: osoby trans w damskiej przebieralni 03.07.25, 06:55
              Przemoc zgłasza się po fakcie bo w czasie jej dokonywanie, przeważnie, nie masz tej możliwości. W tej sytuacji była ta możliwość - to są jednak dwie różne sytuacje. Tu nie doszło do żadnych ograniczeń, np nikt Cię nie krępował, nie trzymał, byłaś w bezpiecznym miejscu, nie sam na sam z oprawcą.

• bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 03.07.25, 09:28
                i znowu wina kobiety. standard.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 03.07.25, 17:44
                Oczywiście, to moja wina, że facet wszedł do damskiej przebieralni i to moja wina, że mnie zamurowało. Takie rzeczy są zawsze winą ofiar/świadków, a nigdy sprawców czynów. Tłumaczy się to nam od setek lat.
                • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 05.07.25, 10:19
                  Że wszedł facet to jego wina. Natomiast naprawdę jest niezrozumiałe dlaczego nie poszłaś tego zgłosić do obsługi. U was nie ma kluczyków przypisanych do szafki w szatni? Wszędzie gdzie szłam na siłownię okazywałam dowód przy wejściu i dostawał kluczyk, ponieważ wedle dokumentów jestem kobietą nikt nie da mi klucza do męskiej szatni, choćbym się ogoliła na łyso, przyszła w garniturze i prosiła żeby do mnie mówili Marcin.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 05.07.25, 13:40
                    Nie dotarło do ciebie, że nie byłam na siłowni? Że całe zdarzenie trwało zbyt krótko, żebym podniosła szczękę z podłogi?
    • kropkacom Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:10
      Czytam te wątki o przebieralniach z pewnym zainteresowaniem. Przede wszystkim dlatego, że gdyby była mozliwość przebierania się w kabince, to nie byłoby tylu problemów. Oczywiście rozumiem, że są małe miejscowości gdzie nie ma wyboru basenów, siłowni czy saun. Jednak tylko nogami można dać znać, że jest potrzeba przebudowy obiektu.
      • kropkacom Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:13
        No chyba, że lubicie sobie podnosi ciśnienie zupełnie zbytecznie. To jak?
      • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:14
        Czyli mam rezygnować z basenu? Nie.
        • kropkacom Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:18
          W miarę możliwości znaleźć inny odpowiadający osobistym standardom.
          • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:26
            Sama pisalas o braku możliwości. Czasem jest jeden base, silowniaitp
            • kropkacom Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:30
              No to jak chcesz tam chodzić to akceptujesz, że ludzie się przebierają na widoku, biorą prysznic nago.
              • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:41
                Nie, są szatnie, nikt na widoku sie nie przebiera. Tak jak nie chce 12letniech chlopca w damskiej szatni, tak nie chce osoby trans. Ale osoby trans mogą optować za.szatnia dla nich a nie ja mam damska opuścić, bo mi coś nie pasuje.
                Po tranzycji to raczej nie poznam, co jie.
                • kropkacom Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:49
                  Skoro nikt się na widoku nie przebiera to w czym problem?
                  • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:52
                    Ty chyba glupka jednak nie udajesz.
                    • kropkacom Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:00
                      Jak chcesz.
            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:33
              gryzelda71 napisała:
              > Sama pisalas o braku możliwości. Czasem jest jeden base, silowniaitp

I w d..e masz komfort innej kobiety, która może sobie nie życzyć twojego epatowania nagością?
              • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:43
                Ja nie eaptuje nagością. Ale faceta w damskiej nie chce. I nie wiem jak tu bedziesz pokrzykiwać, zdania nie zmienię.
                • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:54
                  gryzelda71 napisała:
                  > Ja nie eaptuje nagością.

W swoim mniemaniu na pewno nie - ty po prostu istniejesz nago w przestrzeni publicznej bez zasłonek big_grin
                  • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:58
                    Nie da się nie zajmować i nie zakładać stroju na basenie. Można to zrobic szybko. Ale zdarzy się, że kawałek tylko zobaczysz. Albo piersi. Jednak nie chce widziec w damskiej szatni penisa.
                    • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:58
                      Zdejmowac
                    • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:04
                      gryzelda71 napisała:
                      > Jednak nie chce widziec w damskiej szatni penisa.

A ja twoich cycków.

Może jednak kabiny zamiast transfobii?
                      • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:05
                        To stawiaj kabiny.
                      • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:06
                        Transfobia..... cudowne.bo nie chce penisa w damskie szatni.
                        • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:09
                          gryzelda71 napisała:
                          > Transfobia..... cudowne.bo nie chce penisa w damskie szatni.

Nie - bo postulujesz upokarzanie osób trans, żebyś TY miała komfort zamiast postulowania rozwiązania (kabin), które rozwiąże wszystkie problemy.
                          • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:15
                            Tak tak właśnie upokarzam. I jakieś to niepoprawne dbać o własny komfort.
                            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:17
                              gryzelda71 napisała:
                              > Tak tak właśnie upokarzam. I jakieś to niepoprawne dbać o własny komfort.

A można zadbać o komfort wszystkich czy trzeba koniecznie tylko o twój?
                              • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:25
                                Zawsze o własny dobrostan dbam w pierwszej kolejności. Ty robisz jak tobie wygodnie.
                          • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:18
                            evening.vibes napisała:

> gryzelda71 napisała:
                            > > Transfobia..... cudowne.bo nie chce penisa w damskie szatni.
                            >
                            > Nie - bo postulujesz upokarzanie osób trans, żebyś TY miała komfort zamiast pos
                            > tulowania rozwiązania (kabin), które rozwiąże wszystkie problemy.
                            >
                            >
                            Osoba trans niech idzie na terapię, a nie udaje kogoś, kim nie jest i się pcha ludzi straszyć
                        • stephanie.plum Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:26
                          a teraz wyobraźmy sobie, że kobitki właśnie bardzo CHCĄ oglądać osobę z penisem w szatni; osoba ta jest witana jednoznacznymi uśmiechami, gwizdnięciami i "zachęcającymi" tekstami.

na pewno poczułaby komfort w damskiej szatni, prawda?
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:16
        kropkacom napisała:

> Czytam te wątki o przebieralniach z pewnym zainteresowaniem. Przede wszystkim d
        > latego, że gdyby była mozliwość przebierania się w kabince, to nie byłoby tylu
        > problemów.

Tak, ale nie ma i nie będzie. A ja chodzę na jogę ze względu na świetnych nauczycieli i jestem w stanie zaakceptować ciasnotę przebieralni, choć wolałabym mieć lepsze warunki. Nigdy nie wybiorę słabego nauczyciela uczącego w szkole z dobrą przebieralnią, nie warunki w przebieralni są celem mojego uczestnictwa w tych zajęciach.

I nie, piętra w tym bloku nie da się rozbudować na boki, żeby było więcej miejsca w lokalu.
    • larix_decidua77 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:32
      Ludzie z penisami powinni przebierać się i myć pomiędzy innymi ludźmi z penisami. Uważacie, że facet, na podstawie oświadczenia, może latać z gołym fiutem pomiędzy trzecioklasistkami na szkolnych zajęciach? Super czasy dla wszelkich zboków. I oczywiście nie mam na myśli transseksualistów. Wiem, że im trudno, ale takie robią co chceta rodzi pope do nadużyć. Więc jeśli taki mężczyzna czuje się kobietą i nie chce przebierać się wśród mężczyzn niech sie w zależności od okolicznosci, nie przebiera wcale/w toalecie/w samochodzie.
      • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:19
        Właśnie. Pedofil powie, że się identyfikuje jako dziecko i zielone światło na wszystko
      • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:08
        W jakiej konkretnej sytuacji zdarzyło się, że osoba trans biegała machając penisem między grupą szkolnych dzieci..? 🤔
        • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:10
          Gdyby wśród szkolnych dzieci biegał i machał penisem cismężczyzna, wszystko byłoby przecież ok wink
    • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:58
      A do jakiej szatni ma się udać ojciec z np 5 letnia córka?
      • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 09:59
        P.s. to nie jest wina osób trans, że szatnie nie są przystosowane do normalnego użytku.
        • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:00
          A kobiet? Ale kobieta ma zrozumieć, przesunąć się i udostępnić pomieszczenie.
          • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:20
            Kobiet też nie. Ale w tym wątku kobiety źle adresują swoje pretensje. Powinny je kierować do zarządzającego szatniami. To nie jest wielka inwestycja. Osoby trans są takimi samymi ofiarami tej sytuacji. Dlatego w czasach kiedy oskarża się ich o wszelkie zło tego świata, lepiej pomyśleć kto jest winny tej sytuacji.

P.s. odsylalas kogoś do psychologa, bo przy kobietach też nie lubi się rozbierać. To może sama skorzystaj z tej rady
            • stephanie.plum Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:27
              kobiety zawsze coś robią źle
            • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:29
              Kobiety mają damskie szatnie. O co mam walczyć? Może osoby trans powinny wystąpić z takim rzadaniem. A nie to kobiety się burzą i one powinny. Jak zawsze zawalczyć o wszystko.
              • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:41
                A która szatnie ma ojciec z 5 letnia córeczka?

Źle adresujesz problem. To nie osoby trans są winne.

P.s. pisałam o kobietach w tym wątku i to nie wszystkich.
                • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:43
                  Dlatego takie wątki i wiele wypowiedzi uważam za szczucie. Znaleźć słabszego i wykluczyć zamiast wymagać od osób odpowiedzialnych za organizację przestrzeni i sprzedających drogie bilety. Ale oczywiście winne są osoby trans za to, że właściciele są niewydolni.
                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:45
                    winne są kobiety bo nie chcą się zamknąć i siedzieć cicho.
                  • kot.z.kosmosu Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:22
                    W wieku miejscach "reorganizacja przestrzeni" jest niemożliwa, tak jak w moim klubie pole dance. Cała szatnia to jedno pomieszczenie z szafkami i ławką, nie ma fizycznej możliwości dobudowania pomieszczenia ani wydzielenia kabin, bo klub wynajmuje to jedno piętro i ono się nie rozrośnie 🤷
                    Mają zlikwidować salę do ćwiczeń?
                    • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:25
                      Czyli co, małe dziewczynki mają się rozbierać przy golych mężczyznach "bo nie ma miejsca" na kilka desek/zasłon?
                      • marta.graca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:29
                        Jak byłam dzieckiem, to mama jak mnie rozbierała, to owijała ręcznikiem. Spokojnie można tak robić, jeśli nie ma możliwości pójść do miejsca z przebieralniami ( osobiście się nie spotkałam z takimi).
                      • kot.z.kosmosu Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:33
                        mocca25 napisała:

> Czyli co, małe dziewczynki mają się rozbierać przy golych mężczyznach "bo nie m
                        > a miejsca" na kilka desek/zasłon?

Nie. Czyli osoby z penisami mają iść do męskiej, żeby małe dziewczynki nie musiały musiały się rozbierać przy gołych mężczyznach. Gdyż kabin nie ma i nie będzie.
                        • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:36
                          Ale osoba z penisem może być z 5 letnia córka. Wtedy 5 latka sama do szatni? Czy może ojciec z nią do damskiej?
                        • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:36
                          kot.z.kosmosu napisała:
                          > mocca25 napisała:
                          >
                          > > Czyli co, małe dziewczynki mają się rozbierać przy golych mężczyznach "bo
                          > nie m
                          > > a miejsca" na kilka desek/zasłon?
                          >
                          > Nie. Czyli osoby z penisami mają iść do męskiej, żeby małe dziewczynki nie mus
                          > iały musiały się rozbierać przy gołych mężczyznach. Gdyż kabin nie ma i nie będ
                          > zie.

Przecież ona pisała o ojcu z córką w męskiej szatni...
                          • kot.z.kosmosu Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:39
                            Nie, odpisywała na mój post o tym, że nie da się wydzielić kabin w wielu klubach. Są tylko szatnie.
                            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:41
                              kot.z.kosmosu napisała:
                              > Nie, odpisywała na mój post o tym, że nie da się wydzielić kabin w wielu klubac
                              > h. Są tylko szatnie.

Owszem ale ty wcięłaś się w dyskusję w konkretnym kontekście.
                          • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:40
                            I okazuje się, że to wcale nie chodzi o prawo do intymności (popieram) tylko wskazanie "innego".

5 latka w męskiej szatni z gołymi mężczyznami z penisami na wierzchu - ok.

Osoba trans (która też nie ma szatni dla siebie) - naruszenie intymności.
                            • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:45
                              Cały czas nie rozumiesz - idąc w jakieś miejsce o określonych zasadach albo akceptuję tę zasady albo nie korzystam jeśli mi nie odpowiadają. Mam prawo oczekiwać że w szatni damskiej nie ma osób płci męskiej powyżej 7 roku życia jeśli taką usługę wykupiłam. Tak samo jak mogę chcieć iść na godziny nagości w danym obiekcie co nie znaczy że ma mi pasować jak o 15 ktoś tam będzie pływał nago.
                              • dramatika Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:01
                                gru.u napisała:

> Cały czas nie rozumiesz - idąc w jakieś miejsce o określonych zasadach albo akc
                                > eptuję tę zasady albo nie korzystam jeśli mi nie odpowiadają.

Basen czy terapia zajęciowa tybetańskiej jogi to nie jest warzywniak, czy tipsiarnia, której jest po 2 na każde osiedle w mieście. Tu zasady "wolnego rynku" i korwinowskiego kapitalizmu nie obowiazują, bo taki przedsiębiorca ma przewagę na rynku, ze względu na brak konkurencji. Zatem to on ma się dostosować do mnie, a nie ja do niego. Szczególnie tyczy się to basenu, który najczęściej współfinansowany jest z podatków krajowych lub unijnych.
                                • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:26
                                  Jeśli coś jest dofinansowane to jeszcze mogę się zgodzić. A jeśli to jest prywatna całkowicie firma to nic nie musi lewaczko, joga nie jest prawem tylko towarem
                              • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:12
                                >Mam prawo oczekiwać że w szatni >damskiej nie ma osób płci męskiej >powyżej 7 roku życia
                                Transkobieta nie jest „osobą płci męskiej”. A transmezczyzna może mieć penis i tak samo może nim „machać”, jeśli go siłą przepchniesz do szatni dla „biologicznych kobiet”.
                      • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:34
                        Tak jak mali chłopcy przy dorosłych kobietach, raczej dzieci w tym wieku nie odczuwają wstydu w związku z takimi sytuacjami, to się rozwija później
                    • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:42
                      kot.z.kosmosu napisała:
                      > W wieku miejscach "reorganizacja przestrzeni" jest niemożliwa, tak jak w moim k
                      > lubie pole dance. Cała szatnia to jedno pomieszczenie z szafkami i ławką, nie m
                      > a fizycznej możliwości dobudowania pomieszczenia ani wydzielenia kabin, bo klub
                      > wynajmuje to jedno piętro i ono się nie rozrośnie 🤷
                      > Mają zlikwidować salę do ćwiczeń?

Przenieść się do innego, przystosowanego lokalu?

Mają w ogóle męską szatnię?
            • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:19
              mocca25 napisała:

> Ale w tym wątku kobiety źle adresują swoje pretensje. Powinny je kierować do zarządzającego szatniami. To nie jest wielka inwestycja.

Oczywiscie to kobiety jak zwykle cos robia zle.
              Kobiety maja swoja szatnie, ale okazuje sie, ze musza ja dzielic z osobami z penisami. Jesli sprawia im to dyskomfort to moga sie przebierac w ubikacji lub postulowac o przebudowe szatni. W zadnym wypadku nie moga stwierdzic ze dla wlasnego komfortu nie chca dzielic szatni z osobami z penisami. Bo jak od zawsze wiadomo, rola kobiety jest przede wszystkim dbanie o komfort osob z penisami.
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:16
                piękne podsumowanie
              • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:13
                Ale zdajesz sobie sprawę, że Transkobieta to nie jest z definicji „osoba z penisem”? 🤔 Natomiast penisa może mieć transmezczyzna po operacji odtwórczej, który wg Twojej argumentacji może korzystać wyłącznie z damskich szatni.
                • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:18
                  Nie rozumiem co ci sie nie zgadza : jesli transkobieta jest po tranzycji to nie jest osoba z penisem. Jesli transmezczyzna jest po tranzycji to jest osoba z penisem.
                  Jak sie to ma do mojego wpisu?
                • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:24
                  memphis90 napisała:

> Ale zdajesz sobie sprawę, że Transkobieta to nie jest z definicji „osoba z peni
                  > sem”? 🤔 Natomiast penisa może mieć transmezczyzna po operacji odtwórczej, któr
                  > y wg Twojej argumentacji może korzystać wyłącznie z damskich szatni.

Dlaczego? Wygląda jak kaczka i mówi jak kaczka --> do męskiej przebieralni. Dotyczy też mężczyzn przed tranzycją czy czymś innym, którzy się czują Mariolą, a wyglądają jak Roman. Nie ma (obecnie) żadnego penisa ani brody --> do damskiej.
              • lilia_tygrysia Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:22
                azalee napisał(a):

> Oczywiscie to kobiety jak zwykle cos robia zle.
                > Kobiety maja swoja szatnie, ale okazuje sie, ze musza ja dzielic z osobami z pe
                > nisami.

Rzecz w tym, że po wyglądzie nie dowiemy się, czy dana osoba jest osobą z penisem, więc taka kategoryzacja nic nie zmienia w kwestii odczuwanego przez kobietę w tej sytuacji dyskomfortu.
                • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:26
                  Smiem twierdzic, ze w szatni basenowej jak najbardziej da sie stwierdzic czy ktos jest osoba z penisem czy bez.
                • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:29
                  lilia_tygrysia napisała:

> azalee napisał(a):
                  >
                  > > Oczywiscie to kobiety jak zwykle cos robia zle.
                  > > Kobiety maja swoja szatnie, ale okazuje sie, ze musza ja dzielic z osobam
                  > i z pe
                  > > nisami.
                  >
                  > Rzecz w tym, że po wyglądzie nie dowiemy się, czy dana osoba jest osobą z penis
                  > em, więc taka kategoryzacja nic nie zmienia w kwestii odczuwanego przez kobietę
                  > w tej sytuacji dyskomfortu.

Wygląda (bez zaglądania w majtki) jak facet, idzie do męskiej, nawet jeśli stracił penisa w porachunkach mafijnych. Wysokiej i barczystej Otylii Jędrzejczak nikt za faceta nie brał ani chudego Małysza za kobietę.
                  • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:34
                    A Stanisławę Walasiewiczównę gdzie umieścisz, skoro tak na sportowo lecimy?
                    • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 09:24
                      O, wjechały osoby interpłciowe, aż dziw, że dopiero teraz!
          • lilia_tygrysia Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:21
            Kobieta w opisanej sytuacji poczekała dwie minuty i przebrała się bez dyskomfortu, a teraz rozkręca g*wnoburzę na ematce.
            • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:24
              ooo znowu wina kobiety, bo nie chce czekać.
              • lilia_tygrysia Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:13
                Ale dlaczego właściwie mowa o winie?
            • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:10
              Nie dwie, tylko więcej, nie bez dyskomfortu, tylko z dyskomfortem, a teraz opisuję sytuację życiową. Nic na to nie poradzę, że budzi emocje. Mam jej nie opisywać, a zakładać wątki wyłącznie o gotowaniu, sprzątaniu i zabijaniu moli?
              • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:12
                O zabijaniu moli to ja poproszę. Bo niby wybiłam dwa miesiące temu, a tu znowu jakiś podlec mi lata.
                • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:13
                  Zbożowe czy odzieżowe?
                  • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:16
                    Spożywcze.
                    • ardzuna Mole spożywcze 01.07.25, 22:44
                      Prosta sprawa, wrzuć do zamrażalnika wszystko, co jest podejrzane. Potem sobie przejrzysz na spokojnie. Szafki przemyj. Mole mogą siedzieć w mniej oczywistych miejscach, jak herbaty i czekolada.
                • snakelilith Re: osoby trans w damskiej przebieralni 03.07.25, 00:40
                  taje napisała:

> O zabijaniu moli to ja poproszę. Bo niby wybiłam dwa miesiące temu, a tu znowu
                  > jakiś podlec mi lata.
                  >

A masz feromonowe pułapki? To po sprawdzeniu, że moli nie masz w szafkach, te pułapki wywal. Ja nimi wabiłam tylko mole z zewnątrz. Im dłużej te pułapki wisiały, tym więcej moli latało. A w kuchni miałam już jak w aptece -wymyte, wylizane, przeszukane, w szklanych słojach, nic w torebkach, żadnych śladów żerowania, nic. Nawet roślinną hennę do włosów sprawdziłam i przesypałam. Aż kiedyś wieczorem zauważyłam, że mol wlatuje przez otwarte okno. Wyrzuciłam pułapki, po 3 dniach był spokój. Ale, że znowu coś wleci, może się zdarzyć.
                  • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 03.07.25, 17:45
                    Pułapki przyciągają osobniki męskie, które nie składają jaj.
      • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:39
        W większości obiektów do męskiej - do siódmego roku życia dziecko idzie pod opieką rodzica do szatni według płci rodzica. A pięcioletni syn z matką do damskiej
        • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:53
          Czyli nikogo nie oburza, że 5 latka będzie się przebierać w szatni z gołymi mężczyznami?

Powtarzam, źle zdefiniowany winny - winnym nie są osoby trans
          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:56
            mocca25 napisała:
            > Czyli nikogo nie oburza, że 5 latka będzie się przebierać w szatni z gołymi męż
            > czyznami?

Gru nie przeszkadza bo ona ma córki. Gwałt na chłopcu też jej nie rusza.
            • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:18
              Mam córki które w stosownym wieku chodziły z ojcem do męskiej szatni. Dlaczego zakładasz że gwałt na chłopcu mnie nie rusza? Ja to bym za to dawała karę śmierci ale zdaje się na tym forum dominują zwolenniczki cywilizacji… Natomiast do gwałtu doszło na basenie gdzie nie ma szatni damskiej i męskiej - to tak na marginesie. I nadal nie wiem ja problem gwałtu na chłopcu ma się do problemu osób transpłciowych i ich identyfikacji
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:10
        mocca25 napisała:

> A do jakiej szatni ma się udać ojciec z np 5 letnia córka?

Do żadnej, tam nie chodzą 5-letnie dzieci.
    • stephanie.plum Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:11
      ja nie wiem, co to ma za znaczenie, czy ktoś w głowie identyfikuje się jako kobieta czy mężczyzna; jeśli nie ma zasłonek / kabin w szatni, powinien iść do tej, gdzie ludzie wyglądają podobnie do niego. jeśli więc wygląda jak chłop, to zachowując prywatność i nie zwracając na siebie uwagi, może się przebrać w szatni męskiej, a potem, ubrany, dołączyć do koła różańcowego dla pań albo innegoklubu dla tej płci, z którą się identyfikuje.

szatnia jest po to, żeby zmienić ciuchy, a nie integrować się w kręgu danej płci przecież.
      • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:13
        stephanie.plum napisała:
        > gdzie ludzie wyglądają podobnie do niego

Kolejna z 'bezczelnie gapiących się'. Jra cię patrzenie, czy ktoś obok ciebie wygląda "podobnie" nago?? big_grin
        • stephanie.plum Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:15
          oczywiście
          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:16
            stephanie.plum napisała:
            > oczywiście

I dlatego nie chodzę na basen gdzie nie ma kabin. Żeby takich zwyrolek unikać uncertain
            • stephanie.plum Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:22
              no i git, tor wolny dla mnie, będę lornetkę brać do szatni następnym razem, to cały basen będzie mój.
            • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:35
              evening.vibes napisała:

> stephanie.plum napisała:
              > > oczywiście
              >
              >
              > I dlatego nie chodzę na basen gdzie nie ma kabin. Żeby takich zwyrolek unikać :
              > /
              >
              >
              > Ja to bym takiemu pederaście fotkę strzeliła to by sam wyszedł 😀
      • stephanie.plum Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 10:14
        moim zdaniem, ten trans był bucem, ja bym się nie przejęła, najwyżej naraziłabym go na widok mojej półwiekowej sempiterny, ale ja mam do własnej golizny stosunek bardzo luzacki.
        • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:24
          "półwiekowa sempiterna" big_grin
    • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:22
      A podglądające cię kobiety ci nie przeszkadzają?
      Bo wiesz - każda patrząca może być tak naprawdę lesbijką, która się zasadza w przebieralni w oczekiwaniu na twoje wdzięki.
      • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:30
        czyli klasycznie należy podważyć uczucia kobiety.
        • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:32
          bib24 napisała:

> czyli klasycznie należy podważyć uczucia kobiety

A pomyślałaś o uczuciach tych małych kobiet, które się przebierają w szatni z gołymi mężczyznami z penisami na wierzchu?
          • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:36
            te dziewczynki mają rodziców, które idą z nimi na basen i oni mają o nie zadbać.
            to nie jest temat tej dyskusji. próbujecie ją rozmyć. zwalić winę na "nadmierne" uczucia dyskomfortu u kobiet. zminimalizowac potencjalne niebezpieczeństwa (teksty gdzie indziej też może trafić się gwałt)
            • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:40
              bib24 napisała:
              > te dziewczynki mają rodziców, które idą z nimi na basen i oni mają o nie zadbać
              > .
              > to nie jest temat tej dyskusji. próbujecie ją rozmyć. zwalić winę na "nadmierne
              > " uczucia dyskomfortu u kobiet. zminimalizowac potencjalne niebezpieczeństwa (t
              > eksty gdzie indziej też może trafić się gwałt)

W tej dyskusji to akurat moje (kobiece) poczucie dyskomfortu bycia szczutą cycem jest bagatelizowane big_grin

Rozwiązaniem są kabiny - wszystkich problemów nie tylko tych 'właściwych' kobiet.
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:41
                przy takim podejściu jest niemal pewne, że to kobiety będą musiały się dostosowac. jak zwykle. i jeszcze co szokujące pełno kobiet to poprze. bo "biedna" osoba trans.
                • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:43
                  bib24 napisała:
                  > przy takim podejściu jest niemal pewne, że to kobiety będą musiały się dostosow
                  > ac. jak zwykle. i jeszcze co szokujące pełno kobiet to poprze. bo "biedna" osob
                  > a trans.

No ja się muszę dostosować i nikt się mną nie przejmuje - wręcz jedna tu wysyła do lekarza.
                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:47
                    jesteś trans? to nie właż do nie swojej szatni.
                    • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:49
                      bib24 napisała:
                      > jesteś trans? to nie właż do nie swojej szatni.

Nie - przecież pisałam.
                      • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:51
                        to się gubię co ci szkodzi. rozebrane kobiety?
                        tak jak pisałam gdzieś w tym wątku, głównym problemem jest fizyczne zagrożenie. jaka jest szansa, że biologiczna kobieta zgwałci cię w damskiej szatni? jedna na miliard? albo pewnie i mniej. jej nagie piersi nie są żadnym zagrożeniem.

a mężczyzna nie ma się co łudzić jest. i tyle.
                        • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:56
                          bib24 napisała:
                          > to się gubię co ci szkodzi. rozebrane kobiety?

Tak.

> tak jak pisałam gdzieś w tym wątku, głównym problemem jest fizyczne zagrożenie.
                          > jaka jest szansa, że biologiczna kobieta zgwałci cię w damskiej szatni?

Więc dalej - rozwiązaniem są kabiny. I dla kobiet takich jak ty, i dla kobiet takich jak ja, i dla osób trans, i dla ojców z 5-letnimi córkami. Dla wszystkich.
                • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:44
                  Nie. Bo biedna 5 letnia dziewczynka w męskiej szatni. Źle definiujesz problem. Problemem nie są osoby trans.
                  • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:57
                    Problemem są kobiety. Jak zawsze.
                  • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:43
                    Problemem sa kobiety czujace dyskomfort z powodu obecnosci osob z penisem w damskiej szatni.
                    • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:45
                      azalee napisał(a):

> Problemem sa kobiety czujace dyskomfort z powodu obecnosci osob z penisem w dam
                      > skiej szatni.

NIE
                      • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:55
                        mocca25 napisała:

> NIE

Dobrze, rozwine : problemem sa kobiety, ktore w obrobie wlasnego komfortu nie poszukaja innego basenu czy sali sportowej lub ostatecznie nie zmuszaja wlascicieli do przebudowy damskiej szatni, aby osoby z penisami mogly z niej swobodnie korzystac.
                        • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:59
                          Nie. Problemem są osoby ( w tym wątku do pewnego etapu forumkom czyli kobiety) które źle adresują problem. Mogą użyć tych samych środków, których używają teraz, , Czyli albo pisać o potrzebie kabin albo wymagać bezpośrednio od placówki. Chodzi o te samą aktywność tylko uczciwej ukierunkowana
                          • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:03
                            Rozumiem, że osobyvtrans nie chcą szatni dla siebie?
                            • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:11
                              gryzelda71 napisała:

> Rozumiem, że osobyvtrans nie chcą szatni dla siebie

Nie mam pojęcia. Mnie wystarczyłoby po prostu możliwość prywatności/intymności. Wszystko mi jedno kto jest w kabinie obok, kto przede mną kto po mnie.

Tak jak toalety dla niepełnosprawnych, nikt się nie zastanawia czy to kobieta, mężczyzna, trans itd. Po prostu jest przystosowana. Podobnie powinno być w szatniach - możliwość prywatności, czystość, sprawne suszarki, itd
                              • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:14
                                Poza tym kabiny są bardziej ekonomiczne niż sto rodzajów szatn. Dodam takie kabiny powinny mieć podstawowe ułatwienia dla osób niepełnosprawnych, przynajmniej jedna.i
                                • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:43
                                  Widocznie nie są, skoro są szatnie.
                          • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:05
                            Ale dlaczego przyjelas, ze problem powinien byc adresowany przez kobiety, ktore w damskiej szatni bez kabin, w obecnosci kobiet, nie odczuwaja zadnego dyskomfortu? Im status quo odpowiada, wystarczy zeby byl respektowany.
                            • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:06
                              Bo to one tu piszą
                              • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:12
                                Tak, pisza, ze do damskiej szatni maja wstep osoby nie bedace kobietami. To jest lamanie regulaminu.
                                Rady aby w takim razie kobiety zadbaly o przebudowe szatni sa nie na miejscu.
                                • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:18
                                  azalee napisał(a):

> Tak, pisza, ze do damskiej szatni maja wstep osoby nie bedace kobietami. To jes
                                  > t lamanie regulaminu.
                                  > Rady aby w takim razie kobiety zadbaly o przebudowe szatni sa nie na miejscu.
                                  Oczywiście, a nie jakiś zbok wlatuje se trzepać i ściemnia, że się za kobietę uważa
                              • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:14
                                A powinny siedzieć cicho.
                            • gru.u Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:22
                              O to to. Idę na basen i akceptuję wygląd szatni oraz regulamin, nie przeszkadza mi brak kabin i obiegnięć w damskiej szatni kobiet i dzieci płci męskiej do lat 7. Co nie znaczy że mam akceptować facetów czujących się kobietami czy mamusię ciągnące 12-latków bo dziubdzius nie poradzi sobie w męskiej szatni
                              • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:28
                                Gdyby to jeszcze było pewne, że to facet czujący się kobietą w głowie to problem byłby połowiczny. Ale weryfikacja czysto trans czy zbok czy pedofil jest niemożliwa.
                • rozkudlana_wiedzma_z_bagien Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:19
                  Strażniczki mizoginii, pod płaszczykiem bycia 'postępową' bez problemu oddałyby prawa kobiet męzczyznom 'identyfikującym się '. Osoby trans mogą same powalczyć o swoje osobne kabiny/toalety itp. i gdyby to robily, miałyby 100 procent mojego poparcia.
                  • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:40
                    Problem polega na tym, że osoby LGBTQ+ o cokolwiek poproszą, nawet o równe prawa, to w najlepszym wypadku słyszą, że proszą o przywileje. Nie o równość, o przywileje.

Dlatego silniejsi, chociażby liczbowo, powinni ich wspierać.

I z mojej strony to chyba już wszystko, bez względu na to jak i ile razy moja wypowiedź zostanie zmanipulowana.
                    • rozkudlana_wiedzma_z_bagien Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:02
                      A mozesz podać konkretnie jakich praw nie maja obecnie, zgodnie z listą praw człowieka?
                      W Szkocji właśnie niedawno Sad Najwyższy potwierdził, kim są kobiety(biological women). A kobiety musiały pójść do sądu, żeby z powrotem przywrócić im prawa do prywatnosci i godnosci. Absurd, można by pomyśleć, przecież każdy to wie - ale nie tutaj, gdzie Edinburgh Rape Crisis Centre był zarządzany przez trans-kobiete, która ofiarom gwałtów proszących o terapie z biologiczna kobietą, powiedział żeby 'przedefiniowały swoją traumę'. Nie tutaj, gdzie w więzieniach dla kobiet nadal siedzą trans-kobiety, w wielu przypadkach skazani za napasci seksualne i gwałty. Te kobiety nie mają gdzie uciec. To samo z centrami pomocy kobietom uciekajacym przed przemoca, oddzialami szpitalnymi dla kobiet, opieka nad starszymi kobietami, takze ta intymna. Zastanów się nad ich uczuciami i bezpieczeństwem. O trans kobietach w kobiecym sporcie nawet nie wspominam - rok temu na olimpiadzie w Paryzu mielismy okazje ogladac biologicznego mezczyzne publicznie tlukacego kobiete w boksie i otrzymujacego za to zloty medal. To są te 'przywileje', których nigdy nie powinno być. Nie rozumiem, jak można nie widzieć tego jako problemu. Aha, i polecam stronę Terf Is A Slur - mocno otwiera oczy na skalę mizoginii, nienawiści i pogardy trans-kobiet w stosunku do kobiet. Na to nie ma żadnego usprawiedliwienia.
                      • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:30
                        >rok temu na olimpiadzie w Paryzu >mielismy okazje ogladac >biologicznego mezczyzne publicznie >tlukacego kobiete w boksie
                        Ale wiesz, że to ordynarne kłamstwo..? 🤔 Podobnie jak cała reszta tego wpisu 🤮
                        • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:11
                          memphis90 napisała:

> >rok temu na olimpiadzie w Paryzu >mielismy okazje ogladac >biologi
                          > cznego mezczyzne publicznie >tlukacego kobiete w boksie
                          > Ale wiesz, że to ordynarne kłamstwo..? 🤔 Podobnie jak cała reszta tego wpisu ?
                          > ?
                          >

No cóż, wyciekł do mediów raport medyczny, z którego wynika męski kariotyp XY Imane. Zapewne powiesz, że fejk. Tylko tak się składa, że odkąd w zawodach bokserskich będą wymagane genetyczne badanie płci, a będą, zgodnie z decyzją nowych władz federacji bokserskiej (uznawanych przez MKOl), a nie to co jest w papierach, dziwnym trafem Imane zdecydowała się nie rejestrować do udziału w turnieju odbywającym się w czerwcu w Eindhoven. Na pewno przypadek.

eurosport.tvn24.pl/boks/brak-wynikow-testow-plci-uniemozliwil-imane-khelif-wystep-w-turnieju-w-eindhoven_sto23190019/story.shtml

time.com/7291342/world-boxing-sex-testing-policy-imane-khelif-gender-olympics-controversy/
                        • rozkudlana_wiedzma_z_bagien Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:15
                          Nic, co napisałam powyżej nie jest kłamstwem. Image Khelif jest biologicznym mężczyzna (osoby z DSD są również XX lub XY, to nie jest trzecia płeć). Stąd przestał startować w światowych zawodach, bo już nikt nie nabierze się na to że ma F w paszporcie i powinien boksować się z kobietami.
                          Raport o mężczyznach w więzieniach dla kobiet i na oddziałach szpitalnych również znajduje się w domenie publicznej, opublikowany przez Women Rights Network.
                          Polecam również lekturę poczynań Isli Bryson, Katie Dolatowski, Karen Wright oraz Barbie Kardashian. To wszystko ostatnie lata w UK i w Irlandii.
                          Zachowujesz się jak typowa trans-aktywistka i szerzysz dezinformacje.
                  • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:28
                    Póki co ja nie chciałbym oddawać moich praw i musieć jakimś szeryfom udowadniać brak penisa w sytuacji, w której ktoś uznałby, że moje cycki chyba są za małe na kobiece, a twarz nie dość ładna… 🤔
                    • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:32
                      memphis90 napisała:

> Póki co ja nie chciałbym oddawać moich praw i musieć jakimś szeryfom udo
                      > wadniać brak penisa w sytuacji, w której ktoś uznałby, że moje cycki chyba są z
                      > a małe na kobiece, a twarz nie dość ładna… 🤔

Ile kobiet zostało wyrzuconych z damskiej szatni za nieudowodnienie braku penisa?
                      Akurat z twarzy kobiety nie są defaultowo ładniejsze od mężczyzn.
                    • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:41
                      memphis90 napisała:

> Póki co ja nie chciałbym oddawać moich praw i musieć jakimś szeryfom udo
                      > wadniać brak penisa w sytuacji, w której ktoś uznałby, że moje cycki chyba są z
                      > a małe na kobiece, a twarz nie dość ładna… 🤔
                      >

Sugerujesz zeby zniesc podzial na szatnie damskie i meskie bo niemozliwe jest rozroznienie plci?
                      W sumie mozemy tez przyjac podzial na szatnie meskie i szatnie dla wszystkich innych.
                      Kobiety ktorym sie to nie spodoba moga zmienic basen/klub/zrezygnowac z uprawiania sportu.
                      • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:50
                        To tu też spytam: do której szatni skierujesz Walasiewiczównę? Tak na oko?
                        • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:57
                          No toz mowie, zlikwidujmy damskie szatnie bo nie maja sensu. Zastapmy je szatniami ogolnodostepnymi (szatnie meskie zostana bez zmian oczywiscie)
                          • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:01
                            oooo dokłądnie tak, kopa w du.pę kobietom. jak zwykle.
                        • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:09
                          Na pierwszy rzut oka na zdjęcie oczywiście do męskiej, ale skoro nie miała penisa i ponad 100 lat temu jej dali żeńskie imię to jak dla mnie może iść do damskiej.
                          Chyba że będą jeszcze 2 kategorie szatni: wyglądający jak facet, a czujący się kobietą i odwrotnie, bo razem interpłciowi pewnie też by nie chcieli?
                          • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:14
                            Po śmierci było rozważane odebranie jej medali, bo była interseksualna.
                            I nie sądzisz, że to upokarzające: jesteś brzydka, ale nie masz penisa, możesz wejść?
                            • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:18
                              angazetka napisała:

> I nie sądzisz, że to upokarzające: jesteś brzydka, ale nie masz penisa, możesz
                              > wejść?

Jestes jedyna osoba, ktora wspomniala cokolwiek o urodzie.
                              Kryterium posiadania penisa wydaje sie byc oczywistym, dla ciebie nie jest?
                            • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:25
                              angazetka napisała:

> Po śmierci było rozważane odebranie jej medali, bo była interseksualna.

Wiem, zgooglowałam. W sumie nic dziwnego, no ale nie odebrali.

> I nie sądzisz, że to upokarzające: jesteś brzydka, ale nie masz penisa, możesz
                              > wejść?
                              Nie. Nie chce mi się wymyślać przykładów w upale, ale wiele twarzy jest brzydszych od Walasiewicz, mimo że nie budzą wątpliwości co do płci właścicielki.
                              Oprócz ciebie chyba tylko memphis- też w ramach obrony- podniosła kwestię "ładności", która nie ma tu nic do rzeczy.
                              • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:26
                                Ale twarz Walasiewcz budzi wątpliwości co do jej płci. takie jak ty by ją zaszczuły.
                                • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:50
                                  angazetka napisała:

> Ale twarz Walasiewcz budzi wątpliwości co do jej płci.

Które to wątpliwości przecież się potwierdziły nawet przy ówczesnym stanie medycyny.
                                  • taje Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:04
                                    niemcyy napisał(a):

> angazetka napisała:
                                    >
                                    > > Ale twarz Walasiewcz budzi wątpliwości co do jej płci.
                                    >
                                    > Które to wątpliwości przecież się potwierdziły nawet przy ówczesnym stanie medy
                                    > cyny.

No niestety. Gdyby żyła współcześnie najprawdopodobniej nie mogłaby występować w konkurencjach kobiecych - wyglądała jak mężczyzna i osiągała wyniki sportowe jak mężczyzna, więc wiele wskazuje na to, że nie przeszłaby genetycznego testu płci. Trudno odnosić obecne standardy do ludzi żyjących sto lat temu, i trudno winić samą Walasiewicz, ale skoro Angazetka wyciąga ten przypadek, to powiem, że jak dla mnie jest to casus Imane Khelif, tyle że wtedy nie było testów.
                        • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:27
                          angazetka napisała:

> To tu też spytam: do której szatni skierujesz Walasiewiczównę?

Do szatni dla nieboszczyków.
              • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:19
                To rozwiązanie jest w tym miejscu nierealne. Możesz do niego nie chodzić. Ja będę chodzić dalej.
            • memphis90 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:17
              Ale jakie niebezpieczeństwa? Osoby trans korzystają z szatni stosownie do ich płci od 50 lat. Na pewno jesteś w stanie wymienić te tysiące ataków, jakich się w ciągu tych 5 dekad dopuściły…?
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:56
                a jak rozpoznasz potencjalnego zboczeńca w damskiej łazience od transkobiety bez tranzycji? proszę o propozycje.
                • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:58
                  Transkobieta nie będzie mi robić zdjęć z ukrycia (bo zdjęcia robi ciskobieta Rowling, ups).
          • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:55
            Od myślenia o ich odczuciach i uczuciach są rodzice, nie przypadkowy babka w damskiej szatni.
            • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:58
              A jeżeli okciec uważa, że brak intymności jego małej córki to problem?
              • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:06
                To następnym razem matka córki pójdzie z nią do damskiej szatni.
                Tylko nie pisz, że nie ma matki, nie ma damskiej szatni, a nawet nie ma ręcznika.
                • mocca25 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:18
                  Tak, dziewczynka może nie mieć matki, matka może nie lubić/ nie umieć pływać , może nie mieć czasu. A tata może być świetny w uczeniu pływania.
                  • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:27
                    To niech ojciec poprosi kobiete z rodziny, lub znajoma, aby pomogla córce w damskiej szatni. Bo przecież jest fantastycznym ojcem i zadba o jej komfort.
                    • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:39
                      gryzelda71 napisała:
                      > To niech ojciec poprosi kobiete z rodziny, lub znajoma, aby pomogla córce w dam
                      > skiej szatni. Bo przecież jest fantastycznym ojcem i zadba o jej komfort.

Niech Gryzelda nie gapi się innym przebierającym się w krocze big_grin
                      • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:43
                        A gapi się?
                        • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:31
                          Gryzelda się nie gapi, Gryzelda sobie nie życzy żeby w damskiej szatni paradowały swobodnie pełnoprawnie penisy w męskim rozkroku, a ona musiała się chować po nieistniejących kabinach.
                          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:35
                            nellamari napisała:
                            > Gryzelda się nie gapi, Gryzelda sobie nie życzy żeby w damskiej szatni paradowa
                            > ły swobodnie pełnoprawnie penisy w męskim rozkroku, a ona musiała się chować po
                            > nieistniejących kabinach.

Skoro je widzi to się gapi.
                            • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:39
                              Widzi=wgapia. Aha
                              • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:41
                                gryzelda71 napisała:
                                > Widzi=wgapia. Aha

Trzymaj wzrok na wysokości twarzy a nie krocza. Proste?
                                • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:44
                                  Tak wlanie jest. Od przekroczenia drzwi do opuszczenia przybytku. Pod wrażeniem.
                                  • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:47
                                    Gorzej jeśli czyjeś krocze podnosi się w kierunku twarzy na widok ładnych cycków gryzeldy.
                                    • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:49
                                      To wina gryzeldy, że taka szatnie wybrala.
                                      • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:50
                                        Gryzelda powinna odziać się w tekstylną burkę na basen żeby nie urażać uczuć cudzych penisów.
                                        • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:51
                                          Dokladnie. I w szatni damskiej nie szczuc genitaliami. Pod prysznicem też.
                                          • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:52
                                            I żabka nie pływać......
                                            • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:58
                                              Żabką możesz pływać, evening przecież nie wejdzie na basen gdzie mężczyźni szczują cycami !
                                              • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:03
                                                Uffff
                                    • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:05
                                      nellamari napisała:
                                      > Gorzej jeśli czyjeś krocze podnosi się w kierunku twarzy na widok ładnych cyckó
                                      > w gryzeldy.

A musi epatować cycem? Ja jako kobieta też nie chcę oglądać.
                                      • gryzelda71 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:11
                                        Przeciwz ty nie widzisz bo patrzysz w twarz.
                                        • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:20
                                          Jak frakcja evening wygra i nastąpi swobodny przepływ penisów w damskich szatniach i pod prysznicem na basenie, to nawet spoglądanie prosto w zamglone oczy mało oględnego kolegi jej nie uratuje przed próbami dyskretnego ocierania, bo na jednego transa przypadnie 10 basenowych zboków.
                                          • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:40
                                            nellamari napisała:
                                            > Jak frakcja evening wygra i nastąpi swobodny przepływ penisów w damskich szatni
                                            > ach i pod prysznicem na basenie, to nawet spoglądanie prosto w zamglone oczy ma
                                            > ło oględnego kolegi jej nie uratuje przed próbami dyskretnego ocierania, bo na
                                            > jednego transa przypadnie 10 basenowych zboków.

Przykro mi, że jesteś tak seksualnie niezaspokojona, że aż masz mokre sny o ocieraniu przez obcych ludzi w miejscach publicznych.

Evening dlatego właśnie postuluje kabiny i sama z nich korzysta - żeby ustrzec się przed seksualnymi predatorkami jak ty.
                                            • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:29
                                              No, jak każda kobieta, która wyraża sprzeciw - jestem niezaspokojona seksualnie lub historyczna ewentualnie mam PMS. Co innego pseudoprogresywne pick me girls.
                                              • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:31
                                                nellamari napisała:
                                                > No, jak każda kobieta, która wyraża sprzeciw - jestem niezaspokojona seksualnie

Ty nie wyrażasz sprzeciwu - ty opisujesz molestowanie jakbyś chciała go doznać, jakbyś o nim marzyła. To co napisałaś jest po prostu chore - trzeba się od takich seksualnie-agresywnych ludzi trzymać z daleka bo są niebezpieczni.
                                                • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:35
                                                  No przecież każda kobieta, która nie zgadza się na mężczyzn w szatni chce doznać molestowania - Dokładnie tak !
                                                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:42
                                                    i dziwic się, że jak się kilka takich tekstow przeyczyta to się zaczyna dostawać agresji na samo slowo trans.
                                                  • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:06
                                                    bib24 napisała:
                                                    > i dziwic się, że jak się kilka takich tekstow przeyczyta to się zaczyna dostawa
                                                    > ć agresji na samo slowo trans.

Jak się czyta teksty o "swobodnym przepływie penisów" to trzeba od takich osobników wiać.

Agresję ty wykazujesz bez niczyjej ingerencji.
                                                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:14
                                                    i widzisz, teraz jako kobieta za agresywnie się bronię.
                                                    bo to o to chodzi.
                                                    kobieta ma po prostu nie bronić wywalczonej swojej przestrzeni (lazienka, szatnia) tylko ją potulnie oddać. a jak się broni to jest agresywną, niedo.jeb.aną suką.

jasna sprawa.
                                                  • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:19
                                                    bib24 napisała:
                                                    > za agresywnie się bronię.

Nie bronisz tylko atakujesz i obrażasz. Oczywiście masz prawo być agresywna i głupia - każda kobieta ma.
                                                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:21
                                                    w ktoym miejscu obrażam? ale konkretnie?
                                                    tam gdzie piszę, że mężczyzna potencjalnie jest zagrożeniem dla kobiety?
                                                    że mężyczna twierdzący, że jest kobietą jest na oko nie do odrożnienia od potencjalnego zbczeńca?

coś jeszcze?
                                                    coś w tym jest nieprawidzwego?
                                                  • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:23
                                                    bib24 napisała:
                                                    > w ktoym miejscu obrażam?

Stawiając znak równości między osobami trans a gwałcicielami.

> tam gdzie piszę, że mężczyzna potencjalnie jest zagrożeniem dla kobiety?

Owszem - przyznałaś, że uważasz swojego ojca/męża/brata/ syna za zagrożenie. Współczuję patologicznej rodziny ale nie przenoś ją na wszystkich.
                                                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:25
                                                    nigdzie tak nie napisalam. wskaż cytat. piszę tylko, że nie da się ich na oko odrożnić od zboczeńsów. wymyślcie wiarygodny test. proszę bardzo.

i nigdzie nie napisalam, że uważam swoją rodzinę za zagrożenie. napisałam, że molestowanie też zdaża się w rodzinach. co, to nieprawda?

czytaj dokladnie.
                                                  • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:06
                                                    bib24 napisała:
                                                    > nigdzie tak nie napisalam. wskaż cytat. piszę tylko, że nie da się ich na oko o
                                                    > drożnić od zboczeńsów.

Ciebie, twojej matki/ojca/brata/siosty/córki/syna też nie można na oko odróżnić od zboków. I co z tego? Izolować ich od społeczeństwa?

> i nigdzie nie napisalam, że uważam swoją rodzinę za zagrożenie. napisałam, że m
                                                    > olestowanie też zdaża się w rodzinach. co, to nieprawda?

Widać wiesz z doświadczenia.
                                                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 21:17
                                                    i znowu nie czytasz. to przeciętny mężczyzna jest silniejszy od przeciętnej kobiety i dlatego mamy oddzielne szatnie i łazienki. i to oddzielenie dotyczy również mojej rodziny.

inaczej po co są oddzielne lazienki i przebieralnie? bo znowu dochodzimy do absurdu, że po nic. to jak po nic to zróbmy wspolne koedukacyjne. czemu by nie? jakieś baby będą protestować to się je zgasi tak jak np ty mnie gasisz w tym wątku.
                                                  • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 13:02
                                                    A po czym odróżniasz transa od pana z parafiliami?
                                                  • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:04
                                                    nellamari napisała:
                                                    > No przecież każda kobieta, która nie zgadza się na mężczyzn w szatni chc
                                                    > e doznać molestowania - Dokładnie tak !

Przypomnę ci co napisałaś:
                                                    "nastąpi swobodny przepływ penisów w damskich szatniach i pod prysznicem na basenie, to nawet spoglądanie prosto w zamglone oczy mało oględnego kolegi jej nie uratuje przed próbami dyskretnego ocierania, bo na jednego transa przypadnie 10 basenowych zboków."

To nie jest protest - to nie jest niezgoda.
                                                • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:36
                                                  niebezpieczne to jest oddawanie praw kobiet osobom trans, co przypadkiem uczucia osoby trans nie zostaly urażone.
                                      • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:13
                                        To siedź w piwnicy. Pod męskim prysznicem same cyce.
                            • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:30
                              evening.vibes napisała:

> nellamari napisała:
                              > > Gryzelda się nie gapi, Gryzelda sobie nie życzy żeby w damskiej szatni pa
                              > radowa
                              > > ły swobodnie pełnoprawnie penisy w męskim rozkroku, a ona musiała się cho
                              > wać po
                              > > nieistniejących kabinach.
                              >
                              > Skoro je widzi to się gapi.
                              >
                              >
                              A nie powinna wiedzieć żadnych degeneratów i psycholi. Oni idą się pogapić na kobiety i zwalić konia
                              • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:23
                                >
                                A nie powinna wiedzieć żadnych degeneratów i psychol

Nie powinna, więc przestań chodzić do damskiej szatni.
                                • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:27
                                  angazetka napisała:

> >
                                  > A nie powinna wiedzieć żadnych degeneratów i psychol
                                  >
                                  > Nie powinna, więc przestań chodzić do damskiej szatni.
                                  >
                                  Powinien być zakaz dla dziwolągów
                                  • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:28
                                    No przecież mówię.
        • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 12:29
          bib24 napisała:

> czyli klasycznie należy podważyć uczucia kobiety.

A czym się różni podważanie uczuć kobiety, od podważania uczuć mężczyzny czy osoby trans?
          • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 13:44
            bo osób trans jest mniej niż kobiet
            bo facet nawet po tranzycji stanowi zagrożenie dla kobiety
            • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:33
              Z dupy argumenty.
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:19
                czyli mężczyzna nie jest zagrożeniem dla kobiety?
                • evening.vibes Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:42
                  bib24 napisała:
                  > czyli mężczyzna nie jest zagrożeniem dla kobiety?

Twój ojciec/mąż/brat/syn?
                  • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 16:12
                    mało to molestowań w rodzinie?
                • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:02
                  > czyli mężczyzna nie jest zagrożeniem dla kobiety?

Jeśli uważasz, że "mężczyzna to zagrożenie dla kobiety", to powinnaś się leczyć psychiatrycznie w trybie pilnym.
            • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:29
              > bo osób trans jest mniej niż kobiet

Więc ich uczucia można podważać? Aha.
              • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:40
                angazetka napisała:

> > bo osób trans jest mniej niż kobiet
                >
                > Więc ich uczucia można podważać? Aha.
                >
                Najpierw niech się wyleczą z choroby. Nie można akceptować dewiacji
              • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 18:52
                w sytuacji, gdzie obie strony czują się ze sprawą żle ktoś musi być pokrzywdzony. więc lepiej żeby to była mniejsza grupa.
          • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 14:32
            Kobieta ma macicę, wiec z założenia jest histeryczką i przesadza. Trans i mężczyzna to całkiem co innego. Oni są na serio.
            • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 17:29
              Serio tak uważasz? To smutne.
              BTW siłą rzeczy masa osób trans ma macice.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 11:16
              No, transkobieta jest z założenia bardziej kobietą niż kobieta (pardą, osoba z macicą).
              • azalee Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 11:26
                Oczywiscie, wszak wiadomo ze mezczyzni sa we wszystkim lepsi od kobiet. Nawet w byciu kobietami.
                • nellamari Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 11:31
                  Zgadzam się, to po prostu naturalna kolej rzeczy - w końcu to nie kobieta jest bogiem i to właśnie kobieta jest produktem ubocznym męskiego żebra. W dudach się babom z dobrobytu przewraca ! Własna przestań, phi.
        • cegehana Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 15:08
          A nie wydaje ci się, że właśnie podważyłas uczucia kobiety? Takiej, ktora np. padła ofiarą molestowania że strony kobiety i odczuwa dyskomfort? Lub takiej, która ma silne kompleksy? Dlaczego jej uczucia mają być traktowane inaczej niż tej, która wstydzi się przy facecie? Jeśli szacunek i intymność to dla wszystkich, a nie dla mainstreamu.
          • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:00
            Podważyłam roszczeniowość wątkodajki, która uważa, że skoro jest kobietą, to każdy powinien się liczyć z jej - nawet najgłupszymi- odczuciami i zapewniać uprzywilejowane traktowanie.
            Abstrahując oczywiście od faktu, że to troll.

Człowiek, który zidentyfikował się jako trans, ma tak w życiu pod górkę, że w zwykłym ludzkim odruchu można by mu już ustąpić w tej przebieralni, bez krzywienia twarzy.
            A jak jest wewnętrzny opór, to niech sobie ematka wyobrazi, że to jej własne dziecko.
            • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:02
              Za trudne, Ziuta, za trudne.
              • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:05
                angazetka napisała:

> Za trudne, Ziuta, za trudne.

big_grin
                Ja tu tylko z nudów.
                Trening odklepany, mąż robi nadgodziny, żeby w czwartek wyrwać się ze mną na wingfoila. Alternatywą pisania na ematce - pranie i sprzątanie. wink
                • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:25
                  Zły wybór zrobiłaś, trzeba było prać i sprzątać.
            • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:02
              negujesz istnienie zboczeńców, oblechów i innych takich podszywających się pod trans?
              • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:03
                Brzmisz jak PSL, dla którego nie można wprowadzić w Polsce związków partnerskich, bo to ułatwi wyłudzanie ziemi rolnej (sic!).
              • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:06
                > negujesz istnienie zboczeńców, oblechów i innych takich podszywających się pod
                > trans?

Neguję.
                Ziew.
                • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:11
                  żyjesz w bańce. zrób badanie na ematce ile z nas widzialo golasa w krzkach. ile bylo napadnietnych albo przeszlo próbę gwatlu. zaprzeczasz rzeczywistości.
                  • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:14
                    Ale te napaści i próby gwałtu to przez osoby trans...?
                    • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:17
                      ale jak je odróżnisz od zboczonych facetów, skoro oboje wyglądają jak mężczyźni? poproszę o sensowne propozycje.
                      bez tego całe ryzyko JAK ZWYKLE spada na kobiety.
                      • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:21
                        Jak proponowała Gruu - zakażmy facetów. Nie widzę innej opcji.
                        Zwłaszcza że jednak ten gościu, który mnie łapał za biust w parku, i ten z windy, który wkładał mi ręce pod spódnicę, i ten pan, który 12-letnią mnie zapraszał na lody do siebie do domu - to oni chyba jednak wszyscy byli cis. Ups.
                        • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:24
                          angazetka napisała:

> Jak proponowała Gruu - zakażmy facetów. Nie widzę innej opcji.
                          > Zwłaszcza że jednak ten gościu, który mnie łapał za biust w parku, i ten z wind
                          > y, który wkładał mi ręce pod spódnicę, i ten pan, który 12-letnią mnie zaprasza
                          > ł na lody do siebie do domu - to oni chyba jednak wszyscy byli cis. Ups.
                          >
                          Nie, to zboczeńcy
                        • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:36
                          angazetka napisała:

> Zwłaszcza że jednak ten gościu, który mnie łapał za biust w parku, i ten z wind
                          > y, który wkładał mi ręce pod spódnicę, i ten pan, który 12-letnią mnie zaprasza
                          > ł na lody do siebie do domu - to oni chyba jednak wszyscy byli cis. Ups.

A ten w mojej przebieralni był trans, a nie cis? Skąd wiesz? Na jakiej podstawie to stwierdziłaś?
                          • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 00:56
                            Ja stwierdziłam?
                          • turzyca Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 07:16
                            >A ten w mojej przebieralni był trans, a nie cis? Skąd wiesz? Na jakiej podstawie to stwierdziłaś?

Zaufała Ci. Temu co napisałaś.
                            • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 23:22
                              Ale ja nie napisałam, że to był trans, tylko że jego koleżanka tak go określiła.
                      • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:49
                        bib24 napisała:

> ale jak je odróżnisz od zboczonych facetów, skoro oboje wyglądają jak mężczyźni

OJP
                        może i udało ci się ukręcić mały wąteczek, ale teraz to ci się trolling wymknął spod kontroli
                        żalpeel
                        • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 20:04
                          czyli nie da się rozrożnić, więc wpuszczamy wszystkich, którzy twierdzą że są kobietami jak leci
                          i niech się glupie baby meczą, skoro piatazuta mówi, że wszystko jest cacy.
                  • niemcyy Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:18
                    Co to ma wspólnego z tematem wątku?
                    • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:19
                      To, że wyciągamy mało realne zagrożenie, by dokopać mniejszości.
                      • bib24 Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:22
                        malo realne? jaja sobie robisz?
                        myślisz że naprawdę te protesty przeciwko facetom w szatni, łazience sporcie to są tylko dlatego, że uczucia kobiet są urażone?

to serio po co są wogole odrębne lazienki, sikajmy wszyscy razem. srajmy też, może jeszcze w openspace.
                        • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:28
                          Ile jest osób trans? Ilu wśród nich jest zboczeńców?
                          No, więc statystyka mówi, że mało realne.
                          • dr.amy.farrah.fowler Re: osoby trans w damskiej przebieralni 02.07.25, 11:23
                            Osoby trans to osoby zaburzone z definicji. Zapewne nie wszystkie są groźne dla innych, ale zaburzenia i parafilie lubią chadzać licznymi grupami.
              • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:11
                bib24 napisała:

> negujesz istnienie zboczeńców, oblechów i innych takich podszywających się pod
                > trans?
                Samo trans to już zboczeniec sam w sobie. W te pędy na leczenie
                • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:15
                  Moderacjo, czy moderacja by mogła...?
                  • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:19
                    angazetka napisała:

> Moderacjo, czy moderacja by mogła...?
                    >
                    Za pomoc lekarską?
                  • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:23
                    angazetka napisała:

> Moderacjo, czy moderacja by mogła...?
                    >
                    Ematka wolna od LGBT
                    • angazetka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 19:25
                      Nigdzie się nie wybieram smile
              • ichi51e Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:31
                Owszem
      • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:14
        To do mnie? Zupełnie mi nie przeszkadzają.
        • piataziuta Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:30
          Bo jesteś zbiasowana.
          • ardzuna Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:44
            piataziuta napisała:

> Bo jesteś zbiasowana.

Z-co?
        • superematka Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 22:30
          ardzuna napisała:

> To do mnie? Zupełnie mi nie przeszkadzają.
          Do antygazetki czy jak jej tam
    • dramatika Re: osoby trans w damskiej przebieralni 01.07.25, 11:36
      Przyszło mi do głowy, że z tymi przebieralniami bez kabin jest trochę jak z open spejsami w pracy - tam nie ma żadnego ideolo oprócz pogardy dla "zasobu ludzkiego", który nie jest wart tego, aby mu zapewniać ścianki działowe. Ideolo takie czy inne, to się dopiero potem do tego dorabia, a ciemny lud to kupuje, godząc się ochoczo na brak prywatności smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka