ritual2019 28.07.25, 13:05 Watek o alkoholu na weselach, a nie na weselach bezalkoholowych. Jakie sa tradycje/zasady/ alkoholowe na weselach tam gdzie mieszkacie (kraje, regiony)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mocca25 Re: Wesele 28.07.25, 13:07 cytując ciebie mogłabym napisać "można zanleźc w internecie" Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 13:16 Jakie klapki nosi sie w domu w bankach ematek...🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wesele 28.07.25, 13:13 O,7 na glowę. Ale wychodzi grubiej, bo nie wszyscy piją, także twardy alkohol. Bo są wina. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Wesele 28.07.25, 13:21 2 kieliszki dla weselników poniżej 25 lat, 3 kieliszki do 50 lat, starsi i seniorzy bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wesele 28.07.25, 16:50 Zadałaś durne pytanie to dostałaś taką odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 28.07.25, 13:14 Jest wódka biała. Są wina białe, czerwone. Piwo.Jest bimber biały i smakowy. Bywa tez drink bar. Polska, Podlasie. Uspokoję nikt się nie upija do nieprzytomności. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Wesele 28.07.25, 13:19 W Polsce wesele to nie stag party. Klimaty Smarzowskiego to starożytność. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 28.07.25, 13:20 Piszę o weselach na których byłam stąd wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 13:27 Uspokoję nikt się nie upija do nieprzytomności. Zapomnialas dodac ze na tych ma ktorych ty bylas. Jednak, nie pytalam o to czy ktos sie upija i do jakiego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 28.07.25, 13:31 Wymieniłam alkohole w takiej ilości, że niebawem pojawiłby się wpis jak to chleją. Uprzedziłam. A jako pierwsze wypito bimbry wszelakie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wesele 28.07.25, 13:52 Sama piszesz że pytasz o bańki ematek a później masz pretensje że mówią o tym co widzą na własne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 14:41 Nie pytalam o to czy goscie goscie sie upijaja. Ematki jak zwykle nie rozumieja kilku zdan Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Wesele 28.07.25, 14:52 Ematki jak zwykle nie rozumieja kilku zdan a jednak je kochasz i porzucić nie możesz Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wesele 28.07.25, 16:57 To po co pytasz czy alkohol bez ograniczeń? Swoją drogą jakby miały byc te ograniczenia? Barmanowi podajesz nazwisko i ten po 5 drinku "Pani Kiełbasa Pani już więcej nie może pić" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wesele 28.07.25, 16:53 Pytałaś o nasze doświadczenia...dostała odpowiedź bardzo rzeczową...i źle. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wesele 28.07.25, 15:05 O, na weselach na których byłam ostatnio był taki sam zestaw alkoholi. Polska, północny zachód i południowy zachód. Dopiszę, żeby dać pożywkę czepialskim 😁 nikt się w trupa nie zalał, na stole nie spał, do bójek nie doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wesele 28.07.25, 16:55 Ostatnio na weselu byłam na Kaszubach. Alkoholowo podobnie. Na moim własnym (centralna PL) poszło bardzo mało alkoholu ( nie było bimbru, była wódka, wina i drinki) Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 17:14 Trzy bezswnsowne posty az w koncu udalo sie odpowiedziec na pytanie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wesele 29.07.25, 13:43 NO tylko weź pod uwagę kotek ze moje wesele było prawie 17 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 13:45 Alez piesku to akurat jest bez znaczenia.🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Wesele 28.07.25, 14:22 Na moim weselu bylo 6 butelek wodki, dwie zostaly Ponad 90 osob w tym dwie nieletnie. Ale poszlo ponad 50 butelek wina. Bylam na weselu, gdzie na ponad 120 osob byly 4 butelki wina, oczywiscie skonczyly sie po pierwszym toascie. Bylam na weselu, gdzie do jedzenia byly jedynie chipsy, zas wszystkie miseczki na stolach byly wypelnione substancjami rozweselajacymi, totalnie nielegalnymi. Bylam na weselu, gdzie grupkami wymykalismy sie do pobliskiego maka cos zjesc. Za kazdym razem to byly inny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Wesele 29.07.25, 01:14 Byłam na weselu, gdzie był szampan na początek, a później były jakieś toasty wódka w probówkach. Nie wiem dlaczego te probówki. To było najgorsze wesele w moim życiu. Namiot pod hotelem w październiku, zimno jak w psiarni, mimo dwóch/ trzech ogrzewaczy gazowych. Nie jestem pewna, czy po dwóch czy też po trzech godzinach zdjęłam kurtkę. Nie było co jeść, dzieciom podrzucalo się bułki z samochodu, żeby coś zjadły, zanim wjedzie rosół (40 min różnicy między pierwszymi stolikami a ostatnimi). W sumie, przez większość czasu na stolikach stał tylko alkohol w ilości mikroskopijnej, ale nie było nawet czym zagryźć 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Wesele 28.07.25, 14:31 Był alkohol - wino, wodka na stole plus barek z mniej popularnymi alkoholami- whiskey, likiery, tequlia, wódki smakowe itp. . Do wódki chyba stosowałam jakiś przelicznik typu 0,5 l na parę. Pamiętam, że dużo alkoholu zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Wesele 28.07.25, 14:38 na ostatnim weselu byłam rok temu, był jakiś alkohol roznoszony do stołu i osobno coś w rodzaju barku, gdzie można było sobie samemu coś nalać, lub osoba obsługująca robiła drinki. Nie piłam, więc o rodzajach się nie wypowiem, ale widziałam, że jeśli już ktoś pił, to wino raczej, lub te drinki Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Wesele 28.07.25, 14:42 Na początek toast szampanem dla wszystkich, potem już każdy bierze sobie co tam chce w barze. Na wszystkich weselach, na których byłam był open bar. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Wesele 28.07.25, 16:37 Przynosisz sobie drinka do stołu jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wesele 29.07.25, 01:29 majenkirr napisała: > Przynosisz sobie drinka do stołu jak chcesz. > No Host Open Bar? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Wesele 28.07.25, 16:44 krwawy.lolo napisał: > W moim banku nie urządzają wesel. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Wesele 28.07.25, 15:07 Po co ten wątek? Już wiemy, że bierzesz ślub z lokalsem, wiemy też że na każdą odpiwiedz inna niż "tak-jest-w-UK" zareagujesz zdziwieniem albo głupią emotką. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 15:10 Po co twoj komentarz? To pytanie retoryczne🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wesele 28.07.25, 16:52 Czy ktoś wie w jakim wieku ona wyjechała z PL. BO dziwuje się rzeczywistości w Polsce jakby: a) wyjechała 50 lat temu b) wyjechała jako 3letnie bobo Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 17:15 Post numer xxxx xxxx bez sensu🤣🤣🤣 Nie ty jedna, to jakas przypadlosc w pl? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 17:24 angazetka napisała: > Przypadłość w odpowiedzi na twoje wątki. > Epidemia wrecz, widac to we wszystkich watkach 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wesele 29.07.25, 14:03 Tak zdecydowanie wszedzie dziwujesz się życiu w Polsce a zdaje sie wyjechałaś jako dorosła kobieta. NIe masz 90 zeby to było 50 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 [...] 29.07.25, 14:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Wesele 30.07.25, 16:30 Dziękuję się po to, żebh podkreślić swoją zajebistość Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wesele 28.07.25, 17:18 W UK tak jak w Polsce sa rozne srodowiska mniej czy bardziej chlejace. . Odpowiedz Link Zgłoś
superematka Re: Wesele 28.07.25, 22:59 ritual2019 napisał(a): > OJP, czy ja pytalam o chlanie? Dla nich nawet najmniejsza wzmianka o alkoholu to chlanie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wesele 29.07.25, 02:19 Racjonalizuj swoje naduzycia sama, superematka Nikt nie reaguje na moj wpisos w taki sposob jesli nie racjonalizuje sobie problemu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wesele 29.07.25, 02:20 Tak, najmo, a to dlatego ze pytanie o ilosc zawiera w odpowiedzi tak niewielka ilosc jak i ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 09:44 Pytanie jest o tradycje a nie o to ile kto pije i czy chleje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wesele 29.07.25, 23:55 Nie ma czegos takiego jak tradycja ilosci picia. Od zawsze jedni pili wiecej a inni mniej Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wesele 28.07.25, 16:54 To zalezy od tego jaka sala, i jak młodzi ustalą. Na weselu na jakim byłam kilka dni temu: na wejściu, przywitanie toast szampanem. Na stole były coolery z wódką, i pierwszy do rosołu toast i "sto lat" był faktycznie wódką, a potem absolutna dowolność , i co kto lubi- Po pierwsze można było podejść do open baru, i zamówić drinka/koktajl , barmani świetni i mieszali genialne smaki. A była też druga opcja- totalna samoobsługa- na stołach z przekąskami i słodkościami stały pozostałe alkohole i można było częstować się dowolnym winem, był bimber, były domowe nalewki, likiery, itd ... Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wesele 28.07.25, 16:55 Nie wiem czy są jakieś szczególne, jeśli wesele jest w takim standardowym stylu, to zawsze jest wódka + wino, czasem choć dużo rzadziej piwo, dość często bywa drink bar, ale nie zawsze na całość wesela. Do tego oczywiście toast szampanem na wstępie z rozmów wnioskuję, że zależnie jacy goście i na ile znani parze młodej, ile wina, czy jest ten barman i jeśli tak to jak długo, to wódki liczą zwykle od 05 do 1l na parę. Raczej nikt nie chce żeby brakło, więc nie spotkałam się osobiście z tym, że komuś nie został zapas po weselu, raz o takiej historii słyszałam, że ktoś z wesela jechał później na stację dokupywać alko, ale to z opowieści z trzeciej/czwartej ręki znam. Raz (na pomorzu akurat, ale myślę, że nie kwestia tradycji regionu a rodziny), spotkałam się na niewielkim weselu dodatkowo z nalewkami domowymi roboty jednego z ojców. Małopolska, ale byłam też na weselach na śląsku, dolnym śląsku, pomorzu - wszędzie raczej podobnie, i raz na mieszanym weseli w Czechach, tam pewnie była jakaś mieszanka tradycji, i zdecydowanie mocniej wjechało piwo, choć była i wódka i wino. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wesele 28.07.25, 17:05 Na weselu pary z paryskiej burzuazji: - przed przejsciem do stolu: szampan rozlewany przez obsluge i koktajle alkoholowe z baru dla chetnych - przy stole jak to przy stole - na tancach alkohole rozne z baru Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Wesele 28.07.25, 17:19 Dobbra, a teraz serio. Ostatnie wesele, na którym byłam miało miejsce pewne z 15 lat temu. Ślub i wesele było "zagraniczne" czyli Anglia przyjechała do Włoch. Trwało 3 dni, bo na tyle gospodarze nas zaprosili do hotelu i były po prostu śniadania, obiadokolacja po ślubie bardziej uroczysta. Alkohol - na pewno nie do śniadań, raczej do obiadu, ale nie pamiętam co. Nawet nie pamiętam czy piłam. Plus alkohol był na mieście ale wtedy każdy sam sobie kupował tam gdzie jadł.O ile dobrze pamiętam lampka szampana była też w urzędzie. Na polskich weselach byłam ze 25 lat temu i ze 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Wesele 28.07.25, 17:23 p.s. pamiętam tylko, że piłam grappę piewrszy i ostatni raz w życiu, w jakimś mini ogródku, w środku nocy Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Wesele 28.07.25, 17:35 Wesele, wesele. A na osób wiele? Od weekendu tkwię w zadziwieniu jak usłyszałam od znajomej, że wybiera się na wesele na...600 osób. Żadna tam rodzina królewska, rolnik z Mazowieckiego. Czy to wgle możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 28.07.25, 17:39 Mozliwe, wsrod Asians to standard. Czesto bywaja nawet wieksze. Ale jakie ma to znaczenie, to kwestia tradycji i preferencji Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wesele 28.07.25, 22:24 W mojej bańce małżeństwa są niepopularne, a więc i wesela. Znam zdecydowanie więcej par od lat żyjących bez ślubu. Zaślubionych na palcach jednej ręki mogę policzyć, w dodatku popełnili małżeństwo 20+ lat temu. Jeśli się rozwiedli nigdy więcej nie przyszło im do głowy by w to ponownie wchodzić. W związku z ogólną niechęcią do małżeństwa w mojej bańce, weselni alkoholu również nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wesele 29.07.25, 23:58 I ty w UK na pewno mieszkasz najma ze to dla ciebie taka sensacja co ona napisala? Kupuj i pij ile czujesz i nie racjonalizuj wlasnych ilosci cudzymi wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
superematka Re: Wesele 28.07.25, 22:57 Wódka, wino, czasem bimber. U reszty pewnie zielona herbata i woda Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wesele 28.07.25, 23:31 Toast szampanem, później wódka i wino (białe, czerwone do wyboru), kraj Polska centralna. Alkohol na stolikach, bez ograniczeń, na bieżąco uzupełniany. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wesele 29.07.25, 10:40 W mojej bańce nie ma żadnych tradycji czy zasad w tej kwestii, oprócz tego - bo dla ciebie to akurat może nie być oczywiste - że za alkohol płaci para młoda (lub rodzice pary młodej), a nie goście. My nie robiliśmy wesela stricte, był obiad dla rodziny i potem impreza w knajpie ze znajomymi. Do obiadu były wina do wyboru, innych alkoholi nie było. W knajpie mieliśmy otwarty bar, za który płaciliśmy my, nie nasi goście. Miesiąc temu byłam na weselu szwagierki, dużym, acz niekoniecznie super tradycyjnym, alkohole w butelkach były do wyboru i koloru, plus dwóch barmanów robiących drinki na żądanie (bezalkoholowe również). Wesele kumpla parę lat temu było bezalkoholowe i też się wszyscy dobrze bawili. Na góralskim weselu mojego innego kumpla było bardzo tradycyjnie, więc wódka na pewno była, ale ja byłam wtedy w ciąży, więc nie mam pojęcia co poza tym, bo i tak nie piłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 10:58 arthwen napisał(a): > W mojej bańce nie ma żadnych tradycji czy zasad w tej kwestii, oprócz tego - bo > dla ciebie to akurat może nie być oczywiste - że za alkohol płaci para młoda Oczywiscie ze moze to nie byc oczywiste, w roznych krajach jest roznie, dlatego zapytalam o tradycje plus dwóch barmanów robiący > ch drinki na żądanie Preferuje slowo prosba w tej kwestii akurat. > Wesele kumpla parę lat temu było bezalkoholowe i też się wszyscy dobrze bawili. > > Nie pytalam o bezalkoholowe ani o to jak sie goscie bawili. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wesele 29.07.25, 12:52 ritual2019 napisał(a): > > > > Nie pytalam o bezalkoholowe ani o to jak sie goscie bawili. Ja pierdolę, jaka ty jesteś wredna Ciekawe do czego się przypieprzysz w mojej odpowiedzi, bardzo się starałam precyzyjnie odpowiedzieć na temat, no ale może się zakradło jakieś słowo nie na temat! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 12:55 Wredna? Komentarze z teza... A do twojego sie nie przyczepie, bo staralas sie bardzo i wyszlo okay. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wesele 29.07.25, 12:55 ritual2019 napisał(a): > Wredna? Komentarze z teza... > A do twojego sie nie przyczepie, bo staralas sie bardzo i wyszlo okay. Ufffff!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 13:03 Skoro sie tak stresujesz to naprawde nie ma obowiazku komentowania Odpowiedz Link Zgłoś
grazyny Re: Wesele 29.07.25, 14:14 ritual2019 napisał(a): > Skoro sie tak stresujesz to naprawde nie ma obowiazku komentowania Jesteś pewna że to ona się stresuje i jesteś pewna że wątkiem? Zluzuj, ślub tuż tuż, już ci nie ucieknie. Prawie na pewno nie! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wesele 29.07.25, 12:38 Nigdy nie byłam na bezalkoholowym weselu. Jest wódka, wina, likiery, coraz częściej bar, gdzie można dostać dowolne cocktails. Bez ograniczeń, nigdy nie widziałam żeby się alkohol skończył na weselu. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Wesele 29.07.25, 13:13 Centrum i południe Polski tak samo. Wino musujące na wejście, wódka w lodzie podawana do stołów, wino białe, czerwone, nalewki własnej roboty i bimber na stoliku obok, goście biorą do stołu to, na co mają ochotę. Do tego drink bar, który cieszył się sporym zainteresowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 13:19 Wyglada na to ze tradycja na polskich weselach jest bimber. Dlaczego akurat bimber? To jest legalne? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 13:43 dekoderka napisała: > Tak legalne. > > I dobre. > Google mowi ze bimber to alkohol produkowany domowo i nawet na wlasny uzytek jest to w pl nielegalne. Moze mowa o jakims innym bimbrze? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 29.07.25, 13:46 Mowa o innym. Choć i ten bez akcyzy się zdarza. Aa miejsca gdzie umieją w bimber. Na nielegalu. Wiem nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 13:48 gryzelda71 napisała: > Mowa o innym. Jakim? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 13:54 gryzelda71 napisała: > O nie nielegalnym. Wpisalam w google: co to jest bimber, oraz czy jest legalny, wyszlo co to jest i ze produkowanie go na wlasny uzytek oraz w niewielkich ilosciach jest nielegalne. Wpisalam tez legalny bimber, czy na weselach jest legalny itp. Jakos wychodzi ze jest nielegalny. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 29.07.25, 14:00 Nie ma znaczenie. Można kupić legalnie. Można nielegalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 29.07.25, 13:40 Legalny, a jaki ma być? Napisze choć nie na temat, że często schodzi do dna. O czasem na Podlasiu jest jeszcze Imperator Puszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wesele 29.07.25, 14:00 I Duch Puszczy. I Księżycówka, i Łzy Sołtysa. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 29.07.25, 14:02 To bimbry. Imperator to miod pitny. Mojm zdaniem najlepszy jabłkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:03 primula.alpicola napisała: > I Duch Puszczy. I Księżycówka, i Łzy Sołtysa. Ale to sa alkohole produkowane i sprzedawane legalnie, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:13 Czyli to nie bimber wg definicji: Bimber (samogon, księżycówka, okowita) – wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach amatorskich. Otrzymywany zazwyczaj przez destylację okresową (w odróżnieniu od destylacji ciągłej w gorzelniach przemysłowych) z zacieru z fermentacji alkoholowej. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 29.07.25, 14:15 Tak właśnie tak jest. Jak legalny to nie bimber, jak nielegalny to bimber. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:18 gryzelda71 napisała: > Tak właśnie tak jest. Jak legalny to nie bimber, jak nielegalny to bimber. Ufff, dobrze ze sie wyjasnilo Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:27 gryzelda71 napisała: > Ja nie mialam wątpliwości. Cale szczecie 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 29.07.25, 14:36 Cieszę się, żeś z tego powodu taka radosna. A jak u ciebie będzie? Jaka wódka? Jakie wina? Jaka tradycja? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:43 gryzelda71 napisała: > Cieszę się, żeś z tego powodu taka radosna. > A jak u ciebie będzie? Jaka wódka? Jakie wina? Jaka tradycja? Tradyjnie: champagne na powitanie oraz toast, wino biale, czerwone i piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:55 gryzelda71 napisała: > A tradycja skad? Raczej wiesz gdzie mieszkam? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 15:00 gryzelda71 napisała: > Piszesz nie na temat. Więc? To moj watek, mam prawo. Ale pisze jak najbardziej na temat 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wesele 29.07.25, 15:09 Okej jak się wstydzisz,albo nie wiesz nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 15:13 gryzelda71 napisała: > Okej jak się wstydzisz,albo nie wiesz nie pisz. Ale czego sie wstydze? Napisalam ci ze taka jest u mnie tradycja, w pl jest wodka i bimber plus inne alkohole...wszystko zalezy od kraju, od rejonu, od konkretnego wesela, ale mowa o tradycji, praktyce ogolnej, zazwyczaj... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:44 gryzelda71 napisała: > Cieszę się, żeś z tego powodu taka radosna. Tak, bawisz mnie do lez. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wesele 30.07.25, 14:54 gryzelda71 napisała: > Tak właśnie tak jest. Jak legalny to nie bimber, jak nielegalny to bimber. Gryzelda Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wesele 29.07.25, 14:18 dekoderka napisała: > Masz z tym jakiś problem? > Z czym? Odpowiedz Link Zgłoś