Dodaj do ulubionych

Kinesiotaping

28.07.25, 15:26
Pytanie do Doświadczonych.
Ile to się trzyma?
Mam zadawniony uraz wiązadeł - teraz z zapaleniem stawu(?) i dostałam zalecenie, jako doraźna pomoc w kontekście wyjazdu wakacyjnego: objazdówki.
W planie zwiedzanie, bez chodzenia po górach.
Jutro jestem umówiona na jutro, a na środę już plan parku wodnego i myślę, czy to w ogóle ma sens teraz.
Noga boli przy spacerze- powyżej 20 tys krokow
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Kinesiotaping 28.07.25, 15:38
      To rób spacery o krok mniej, starczy ci.
    • wapaha Re: Kinesiotaping 28.07.25, 15:44
      głupotą lub ładnie mówiąc skrajną nieodpowiedzialnością lub mówiąc jeszcze grzeczniej proszeniem się o kłopoty jest spacerowanie >20 tys kroków mając odzywający się uraz więzadła
      doraźne stosowanie tape oznacza 1 klejenie np. na 3 -5 dni i przerwa a nie bycie oklejonym non-stop
      • helka.na.zakrecie Re: Kinesiotaping 28.07.25, 15:58
        O urazie więzadła wiem od czwartku. Wcześniej po prostu czasem bolało, bez diagnozy jeszcze. Wyjazd zmobilizował mnie do ew zabezpieczenia na wakacje
        I oczywiście chodziło mi o spacer- 10 tys.
        Wtedy pojawiał się ból.
        I dostałam zalecenie 1 tapingu
    • kaki11 Re: Kinesiotaping 28.07.25, 15:52
      Znaczy na kinsestaping idź, to sens ma, ale plany wakacyjne zrewiduj tak, żeby cię nie obciążały aż tak bardzo. Jasne, zawsze szkoda nie być wszędzie gdzie by się chciało, ale w tej sytuacji, to ty sobie zrobisz krzywdę. Te pasy mogą pomóc, ale nie są cudotwórczymi wynalazkami które sprawiają ze z taką kontuzją powinnaś żyć jakby jej wcale nie było.
      Trzyma się kilka dni. Tak raczej do tygodnia niż dłużej przynajmniej z moich doświadczeń, ale one są jednak okrojone.
    • malaperspektywa Re: Kinesiotaping 28.07.25, 16:05
      Kiedyś nas, zresztą słusznie, ortopeda nastraszył, że stan zapalny oznacza, że więzadła w stanie zapalnym dużo łatwiej się zrywają i po to jest ból żeby o tym pamiętać i nie doprowadzić do zerwania.
    • taki-sobie-nick Re: Kinesiotaping 29.07.25, 20:50

> Noga boli przy spacerze- powyżej 20 tys krokow

Zapalenie stawu, a ta jeździ, zwiedza, robi pieszo po 15 km... gdzie tacy ludzie mają rozum?
    • taki-sobie-nick Re: Kinesiotaping 29.07.25, 20:51
      Nie, całe to zwiedzanie w tym stanie nie ma sensu.
    • eliszka25 Re: Kinesiotaping 29.07.25, 22:47
      Trzyma się kilka dni, ale jak będziesz dużo moczyć, to może trzymać się krócej niż dłużej. Taśmy bardzo pomagają, ale jednak z urazem bym uważała. Dostosuj plany wakacyjne do możliwości, bo możesz sobie bardzo zaszkodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka