Dodaj do ulubionych

Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi

• milla7605 Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 05.08.25, 20:06
      Lipcowa, ja pod koniec lipca robiłam usg piersi u radiologa. W lewej wyszła zmiana lita, owalna, dobrze odgraniczona, 11mm×6mm z niewielkim obszarem plynowym ,o cechach zmiany łagodnej. Radiolog powiedziała, że gdybym była młodsza to zostawiła by do obserwacji, bo nie wygląda to źle ale z racji wieku i faktu,że nie wiadomo jak to długo mam daje birads 4a I do weryfikacji w biopsji oraz zalecenie wizyty w poradni chorób piersi,bo tam zrobią mammografię i biopsje. Szybko umówiłam się do takiej poradni w WCO (zresztą tam też pracuje owa radiolog, a do mojego miasteczka przyjeżdża do centrum medyczne i przyjmuje prywatnie) ,a tam lekarz w ekspresowym tempie zbadał piersi dotykowo, obejrzal usg od radiolog,uśmiechną się I stwierdził, że biopsja to nie tak od razu, że on tu nie widzi powodu aby wszczynać alarm. Ze oni badaja kompleksowo i muszę zrobic mammografię i dal skierowanie na nią oraz na usg u nich. Termin za 2 miesiące....
      Oczywiście boję się, że na mammografi wyjdzie coś więcej niż na tym usg I wcale nie będzie tak różowo jak zakłada radiolog I lekarz .
      Ech życie, same stresy ostatnio.
    • bei Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 06.08.25, 14:42
      Widział (a) tak dużo, że na mur beton więc co mówi.
      • zerlinda Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 06.08.25, 18:10
        No nie, to tak nie działa. Bo wtedy po co dalsze badania? Robiłam rtg płuc, coś wyszło. Miałam możliwość porozmawiać z lekarzem, który opisywał zdjęcie. Owszem, jemu się wydaje, że to jest to i to, ale koniecznie muszę zrobić kt. Bo czasem coś wygląda niewinnie a jest złośliwe. I odwrotnie, coś budzi niepokój a po badaniu okazuje się, że to jednak nic takiego.
        • 18lipcowa3 Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 11:09
          No moja radiolog powiedziała że nic złego ALE biopsję zrobić trzeba
          I skierowała
          • infinitypool Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 12:32
            Nie bardzo rozumiem skierowania na biopsje w takim razie.
            • anajustina Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 13:28
              Bo są też rzeczy, które jeszcze nie są źle, ale mogą kiedyś zezlosliwiec. Albo takie, że do 5% ryzyka, że jednak parę złośliwych komórek jest.
            • 18lipcowa3 Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 14:04
              No chyba lepiej tak
              Niż zbagatelizować?
              • anajustina Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 14:39
                Ano właśnie. Masz już wyniki?
                • 18lipcowa3 Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 15:41
                  Nie , jeszcze nie
                  • anajustina Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 16:19
                    To może tam zadzwoń albo podjedź?
        • primula.alpicola Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 12:42
          zerlinda napisała:

Owsze
          > m, jemu się wydaje, że to jest to i to, ale koniecznie muszę zrobić kt

Tomograf da lepszy obraz niż rtg, ale obawiam się, że czeka Cię bronchoskopia
          • zerlinda Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 07.08.25, 16:46
            Nic mnie nie czeka, w kt ok. Ale owszem, skierowanie na brinchoskopie też było. Na szczęście niepotrzebne.
    • 18lipcowa3 mam wynik 18.08.25, 11:45
      gruczolakowłókniak

Zmiana łagodna

Dziś napije się wina
      • bazia_morska Re: mam wynik 18.08.25, 11:59
        Dobre wieści!
        • sarah_black38 Re: mam wynik 18.08.25, 19:06
          bazia_morska napisała:

> Dobre wieści!

Super, cieszę się, że wieści dobre smile. Ale nie zaniedbuj badań okresowych, profilaktyka to podstawa. W moim przypadku trochę przysnęłam, przez dwa lata nie badałam się i z torbieli zrobił się rak.
          • sarah_black38 Re: mam wynik 18.08.25, 19:08
            Przepraszam, źle się podpięłam. Odpowiedź do autorki wątku smile
          • 18lipcowa3 Re: mam wynik 18.08.25, 19:22
            Nie zaniedbam
            Mam skierowanie na za 6 miesięcy usg i za rok na mammo
      • zerlinda Re: mam wynik 18.08.25, 12:23
        To dobrze się skończyło, super.
      • grey_delphinum Re: mam wynik 18.08.25, 12:38
        18lipcowa3 napisała:

> gruczolakowłókniak
        >
        > Zmiana łagodna
        >
        >
        > Dziś napije się wina

No i super 🙂
      • hummorek Re: mam wynik 18.08.25, 12:59
        ❤️
      • anajustina Re: mam wynik 18.08.25, 13:00
        👍
      • iwles Re: mam wynik 18.08.25, 15:48

No i super.
      • lilia-anna Re: mam wynik 18.08.25, 17:22
        Kamień z serca! smile
      • infinitypool Re: mam wynik 18.08.25, 21:18
        Super! Ja ci pisalam ze napewno nie bedzie nic zlego bo wprawne oko radiologa raczej by wylapalo cos mocno podejrzanego odrazu
      • milla7605 Re: mam wynik 19.08.25, 15:35
        Supersmile
        Jak długo czekałaś na wyniki? Jak Twoja zmiana była opisana w usg?
        U mnie usg birads 4a. Radiolog raczej uspokajała. W poradni chorób piersi lekarz powiedział, że nie ma potrzeby wszczynac alarmu ,ale trzeba zrobić mammografię I usg jeszcze raz. Termin na początek października. Staram się nie myśleć o tym, ale gdzieś z tyłu głowy siedzi lęk.
        • anajustina Re: mam wynik 19.08.25, 19:17
          A co z biopsją?
        • 18lipcowa3 Re: mam wynik 19.08.25, 20:23
          Na wynik czekałam 3.5 tygodnia tzn do wizyty lekarskiej.
          Co się okazało wynik był już po 5 dniach.
          No ale należal mi się ten strach bo ostatnie USG miałam dawno ,teraz już będę się pilnować
          Miałam birads 4 bez literki.
          Zmiana była opisana jako hypoechogenna obowodowo policykliczna zmiana guzkowa wymiary 2 cm/1 cm
          Potwierdzam dobry radiolog WIDZI CO TO
          • milla7605 Re: mam wynik 19.08.25, 20:48
            Dziękuję za odpowiedź. U mnie to było pierwsze usg.....
            Robiła je radiolog pracująca w WCO.
            Teraz się boję co wykaże mammografię,bo zdarza się tak, że usg ok,a mammografia jakieś mikrozwapnienia. Za dużo się naczytalam na różnych grupach.
            • 18lipcowa3 Re: mam wynik 19.08.25, 21:35
              Jeśli radiolog z wco mówi że będzie ok to będzie ok.
              Wiem co czujesz bo sama wariowałam z nerwów ale.oni naprawdę widzą
    • bei Re: Czy można wierzyć jeśli radiolog mówi 18.08.25, 15:07
      ❣️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka