alina460 05.08.25, 07:52 Polskie małżeństwo, związek małżeński zawarty w Polsce, mieszkają na stałe w UK. Czy rozwód muszą wziąć w Polsce czy mogą w UK i wg prawa którego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fogito Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 08:04 Jak zawarty w Polsce, to powinien być w Polsce przeprowadzony. Chyba, że coś się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 08:09 Mają wybór, bo mieszkają na stałe w UK. Z tymże UK już nie w Unii, to może coś przez to się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 13:12 fogito napisała: > Jak zawarty w Polsce, to powinien być w Polsce przeprowadzony. Chyba, że coś si > ę zmieniło. Nieprawda. Jeśli ciągle jak rozumiem mieszkają w UK to mogą wziąć rozwód w UK oczywiście wg brytyjskiego prawa. Ja byłam w takiej sytuacji, rozwód bez problemu orzeczony. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 14:28 Pytanie, które prawo korzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.gropa Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 09:35 Sprawa rozwodowa w Polsce może się odbyć zdalnie. Nie będziecie musieli przyjeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 11:34 Skąd taki pomysł? Przecież to nie pandemia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 11:40 Pomysł byłby dobry, bo rozprawy zdalne zostały w kodeksie, ale akurat przy rozwodach to nie jest takie proste. Albowiem ponieważ gdyż artykuł 154 kpc stanowi, że Podczas posiedzenia odbywającego się przy drzwiach zamkniętych mogą być obecni na sali: strony, interwenienci uboczni, ich przedstawiciele ustawowi i pełnomocnicy, prokurator oraz osoby zaufania po dwie z każdej strony. Przepisów o posiedzeniu zdalnym nie stosuje się, chyba że wszyscy uczestnicy czynności przebywają w budynkach sądowych.[/b] A art. 427 kpc stanowi, że posiedzenia w sprawach o rozwód siedzenia odbywają się przy drzwiach zamkniętych, chyba że obie strony żądają publicznego rozpoznania sprawy, a sąd uzna, że jawność nie zagraża moralności. Czyli niby można zdalnie w sprawach o rozwód ale zdalnie z budynku sądu. Natomiast zdanie drugie artl. 427 dopuszcza przeprowadzenie w sprawie o rozwód dowodu zdalnie, czyli generalnie świadka można przesłuchać zdalnie, chociaż - co wiem z doświadczenia - nie wszyscy sędziowie się zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.gropa Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 11:53 Jestem ławnikiem w Wydziale Rodzinnym. Sprawy zdalne rozwodowe są niemal na każdej sesji. Niedawno zdalnie rozwodziła się para ze Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 12:06 Nie wykluczam, kodeks z 1928 roku też się nie wszędzie przyjął w II RP, jak stanowi anegdota, niemniej przepisy są takie jak wyżej. Sprawy rozwodowe nie powinny się odbywać zdalnie, chyba że łączenie zdalne następuje z budynku sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.gropa Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 12:08 Przepisy przepisami, a rozwody zdalne mają się dobrze. Przynajmniej w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 12:13 Tak podejrzewałam, że Warszawa. Mieliśmy szkolenie z warszawskim sędzią i podejście do przepisów miał, że tak powiem, twórcze. Ale w Krakowie np. nie bardzo. Nawet dowodu z przesłuchania świadków (a świadkowie z daleka) nie chcą robić zdalnie w rozwodach. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.gropa Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 12:18 W Warszawie nie ma takich trudności. Świadkowie mogą zeznawać zdalnie, zeznania świadków mogą być pisemne, o ile sędzia tak zdecyduje (uczestniczyłam kiedyś w sprawie rozwodowej, w której było podanych ponad 40 świadków). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 12:25 Taaak. Ten sędzia szkolący byl wielkim fanem zeznań na piśmie. No cóż, ja tam pozostaję sceptyczna wobec tej koncepcji. Niemniej, jeśli komuś nie wyjdzie właściwość miejscowa warszawska, to może się zdziwić w sprawie zdalnego rozwodu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.gropa Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 12:31 Zdalne sprawy na pewno są ułatwieniem dla wielu osób, ale ja ich nie lubię. Mało co widać na ekranie, często są zakłócenia albo przerywa połączenie. A uczestnicy rozpraw zachowują się czasami dość niezwykle np. zeznają jadąc samochodem, ktoś siedział w ogródku, a po bokach miał figurki krasnali ogrodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 13:03 stara.gropa napisała: > Zdalne sprawy na pewno są ułatwieniem dla wielu osób, ale ja ich nie lubię. Podzielam twoją ocenę w całej rozciągłości Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 15:04 Mój Kuzyn rozwodził swojego brata per Prokura na długo przed pandemią. Da się Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 15:16 Per procura to znaczy na podstawie pełnomocnictwa. I oczywiście pełnomocnikiem moze byc rodzic, dorosle dziecko czy rodzeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 11:38 Rozwód się bierze w miejscu stałego pobytu, chyba, że coś się zmieniło. Ja brałam w Polsce, ale to dlatego, że zgodnie naciągnęliśmy prawdę i twierdziliśmy, że mieszkaliśmy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 11:43 Rozwód obywateli polskich jak najbardziej może być przeprowadzony w Polsce - art. 1103 (1) par.1 pkt 4 kodeksu postępowania cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 20:28 anajustina napisała: > Za to drożej pewnie. Zaley pewnie. Mnie to kosztowało mniej w UK niż moją koleżankę, która uparła się rozwodzić w Polsce. No i zdecydowanie krócej w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 20:41 Ok, wiadomo - trzeba wszystko rozważyć indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 11:36 Ja w dokładnie takiej sytuacji brałam rozwód w UK ale to było przed Brexitem Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 14:28 Mój màż ożenil się w Polsce, a rozwiódł w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
anvalley Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 22:02 Prościej i szybciej w UK. Jeśli strony są zgodne, to w zasadzie wypełnia się formularz online, uiszcza opłatę i nie trzeba chodzić do żadnego sądu - kwestia kilku miesięcy zanim wszystko się uprawomocni. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Rozwód PL-UK 06.08.25, 05:48 U mnie mimo że mój były mąż na początku robił problemy to i tak żadnego sądu i sędziego na oczy nie widzielismy. Wszystko korespondencyjnie. I dobrze, nie traciłam czasu na jeżdżenie do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 22:48 Dziękuję za odpowiedź w temacie, chociaż nie chodziło mi o rozwód zdalny, a o to, w jakim kraju należy go przeprowadzić. Rozumiem, że takie małżeństwo może przeprowadzić rozwód albo w UK, albo w Polsce. A co w sytuacji, jeśli jeden małżonek chce w Polsce, a drugi w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 05.08.25, 22:57 Kto pierwszy ten lepszy. Jeśli sprawa zawiśnie przed jednym sądem to drugi nie powinien prowadzić postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Rozwód PL-UK 06.08.25, 09:26 A jak wygląda kwestia podziału majątku? W Polsce przyjmuje się, że małżeństwo to wspólnota i na pół (bez intercyzy), a w UK podobno tak nie jest (nie qiem, nie znam się). Zatem bardziej "opłaca się " brać rozwód w Polsce, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Rozwód PL-UK 06.08.25, 09:29 To są różnice, które powinno się omówić z adwokatem, bo jak jest np dom i dzieci, to i tak te kwestie w Polsce niekoniecznie się rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rozwód PL-UK 06.08.25, 09:47 Nie mam pojęcia jakie sa przepisy dot.ustroju majątkowego w UK. W tym pomoże angielski prawnik. Natomiast jeśli mieszkają w UK, zamierzają zostać w UK i swobodnie posługują się językiem angielskim, a majątek wspólny jest w UK to nie bardzo widzę sens w rozwodzeniu się w Polsce, zwłaszcza biorąc pod uwagę terminy w większości polskich sądow okręgowych). Co innego gdyby któreś z nich wróciło do Polski albo gdyby nie porozumiewali sie swobodnie po angielsku (miałam taki rozwód, ponieważ w grę wchodziły skomplikowane kwestie opiekuńcze a strony słabo mówiły po angielsku, woleli przeprowadzić rozwód w Polsce i potem w UK przedstawiać polski wyrok). Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Rozwód PL-UK 06.08.25, 10:09 Nie chodzi o dom lecz o pieniądze na kontach. Podobno w UK to, co zarobił mąż jest jego, a co żona to jej. Ale nie wiem, czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Rozwód PL-UK 06.08.25, 10:22 Ale można też wspólnie zdecydować inaczej przecież. Jeśli rozwód jest zgodny oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś