Dodaj do ulubionych

Wyprawka pierwszaka - polecajki

07.08.25, 14:02
Powoli myślę o zakupach. Szkoła nie dała żadnej listy, więc nie wiem, jak tam z krepiną, zeszytami czy innymi drobiazgami. A te większe? Co Waszym zdaniem trzeba lub warto kupić? Jeśli macie sprawdzone modele, chętnie zobaczę.
Mnie przychodzi do głowy: plecak, piórnik (jaki? saszetka czy taki z przegródkami?), bidon, śniadaniowka, buty (chyba muszą być kryte, ze względu na w-f). Co jeszcze? Szkola bez szafek, dziecko będzie chodzić głównie pieszo - więc zależy mi na optymalnym wyborze, wszystko co trzeba, ale bez zbędnych gadżetów.
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:15
      Podejrzewam, że tutaj więszkość ematek wysyła dzieci do pierwszej liceum albo na I rok studiów a nie do podstawówki wink Ale z tego co pamiętam to ja bym się nie rozpędzała w zakupach typu plecak, piórnik, bidon itd. Wszystko z tej samej serii. Potem dzieciak idzie do szkoły, rozgląda się i okazuje, że inny bidon, innej marki to jest "must have" a w ogóle to niektóre rzeczy co z tego, że ładne jak są obciachowe tongue_out Więc zalecałabym ostrożność w zakupach. Jeśli chodzi o piórniki to taka saszetka a'la mały worek powoduje, że dzieciak godzinami grzebie w tym w poszukiwaniu gumki a na dnie zbierają się śmieci. Więc jeśli nie taki rozkładany jak książka (za dawnych czasów) to może coś w tym stylu?
      modny-dzieciak.pl/42938-thickbox_default/piornik-saszetka-usztywniana-z-wewnetrzna-klapka-stright-pc-01-lamas.jpg
      • memphis90 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:34
        Potwierdzam, piórnik-trumienka najlepszy.
      • nieboraczek-raczek Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:56
        wystarczy jeden na całą szkołę, do matury i potem

• kira_03 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 12.08.25, 16:01
        Potwierdzam, u nas dokładnie taki się sprawdził.
    • em_em71 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:19
      Buty na wf zazwyczaj muszą mieć niebrudzącą podeszwę. Listę rzeczy dostaniesz na samym początku roku, po spotkaniu z nauczycielem. Ograniczyłabym się do plecaka, piórnika. Długopis niepotrzebny, na początku dzieci piszą ołówkiem. Z kredkami może być różnie, jak sobie nauczyciel zażyczy, cienkie czy grube, może trójkątne. Porządną temperówkę kup, ten sprzęt bardzo się na początku szkoły przydaje.
    • rosie Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:28
      Strój na w-f polecam taki ze śliskiego materiału. U nas też szkoła bez szafek ale strój na wf zostawał w szkole. Raz w tygodniu przynoszony do prania. Bawełniana koszulka wrzucona do worka byle jak, wygląda jakby psu z gardła wyjął. Te sportowe się tak nie gniotą.
      • livia.kalina Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 16:40
        Wf jest 4 razy w tygodniu. Serio chcesz, żeby dziecko 3 zakladalo przepoconą koszulkę? Koszulka, skarpetki powinny być zmieniane na każde zajęcia.
        • azalee Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 16:46
          Serio pierwszoklasisci maja wf 4 razy w tygodniu? Pytam bez ironii, naprawde.
          Jesli tak jest to super, u nas to 1 raz w tygodniu uncertain
          • migafka357 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:45
            Mają dwa razy w tygodniu i u nas nie zawsze się przebierają w stroje, bo czasem na wf-ie po prostu idą na plac zabaw.
            • nick_z_desperacji2 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:50
              Jeśli plac zabaw jest fajny, to chyba najlepszy wf, jaki można zrobić 7-8latkom.
          • szmytka1 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 18:21
            W planie są 2 h wfu i 1 h gimnastyki korekcyjnej dla dzieci że wskazaniami. 2 h angielskiego, było 2 h rel. I nie pamiętam czy 1 czy 2 h informatyki. Nie ma na pewno 4 h wfu
        • barbaram1 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 23:12
          Bez przesady. Na tym wfie w pierwszej klasie to jakieś powolne skłony i podnoszenie szarfy stopą. Na prawdę ciężko się spocić. Meczów tam nikt nie odgrywa. Już bardziej dzieci pocą się na przerwach.
        • 3-mamuska Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 02:10
          livia.kalina napisała:

> Wf jest 4 razy w tygodniu. Serio chcesz, żeby dziecko 3 zakladalo przepoconą ko
          > szulkę? Koszulka, skarpetki powinny być zmieniane na każde zajęcia.
          >

Serio w 1 klasie? I taki wycisk ze upocone?
        • rosie Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 11:35
          Szkoła z jedną salą gimnastyczną i ośmioma oddziałami (plus zerówka). Starsze klasy mają wf na ostatnich lekcjach, sala prawie zawsze zajęta. Pani w klasach 1-3 dostosowuje zajęcia z w-f do innych materiałów. Jeśli wprowadzą nowy, ważny temat i widzi, że musi poświęcić więcej czasu niż planowała, to przesuwa w-f na inną godzinę lekcyjną. Czasem jak coś pójdzie szybciej albo jeśli chce wprowadzić "przerywnik" bo dzieci są zmęczone siedzeniem w ławkach. Zostawienie stroju w szkole sprawia, że wszystkie dzieci ten strój mają. A co do przepocenia w klasach 1-3, nigdy strój nie był przepocony po tygodniu używania. Pomięty zawsze, bo dzieci nie ogarniały składania w kostkę koszulki.
    • ichi51e Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:31
      Jeszcze pewnie dadzą. Ja od siebie napiszę że uważam że dobrze żeby dziecko miało dobre kredki. Bardzo to jest beznadziejne jak twoje kredki trzeba cały czas przyciskać a i tak kolor do niczego.
    • feniks_z_popiolu Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:32
      Wstrzymałabym się z zakupami do pierwszego spotkania z wychowawcą.
      Wymagania mogą okazać się zaskakujące.
      Ewentualnie plecak. Piórnik raczej w postaci rozkładanej ale to też zależy jakie jego wyposażenie będzie wymagane.
      Akcje typu "Pierwszy dzwonek” jakie teraz zaczynają się w sklepach są głównie dla już zorientowanych, co najmniej drugoklasistów smile
    • ophelia78 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:34
      Zeszyty od razu kupuj 32 kartkowe. Te 16 kartkowe bardzo szybko sie zapełniają.
      W linie bierz z kolorową liniaturą.
      Miękkie kredki ołówkowe. Dużo kredek.
      • grey_delphinum Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:46
        ophelia78 napisała:

> Zeszyty od razu kupuj 32 kartkowe. Te 16 kartkowe bardzo szybko sie zapełniają.
        >
        > W linie bierz z kolorową liniaturą.
        > Miękkie kredki ołówkowe. Dużo kredek.

To ja odwrotnie - kupuj te cienkie. Szybko się zapełniają, ale każdy nowy zeszyt to motywacja, by się starać 😉
        • danaide2.0 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 12:01
          W późniejszych klasach 16tki przydają się na końcówce roku, gdy szkoda nowej 32jki czy 60tki.
          Niektórzy nauczyciele przez cały rok 16tki czy 32jki nie zapełnią...
      • ichi51e Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:57
        I nie warto brać zeszytów z czerwonymi liniami zamiast pomagać to dzieciom utrudnia. Najlepszy klasyczny z niebieskimi.
        • m_incubo Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 16:50
          To zależy od tego, jakich zeszytów wymaga nauczyciel.
          Bardzo możliwe, że będą chcieli A4, a nie A4, w kolorową linię.
          • m_incubo Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 16:50
            *A4, nie A5
        • barbaram1 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 23:09
          Zeszyt z czerwonymi liniami zdecydowanie pomaga.
          Czemu niby miałoby to utrudniać?
          Ja wcześniej tych zeszytów nie znałam, pani nauczycielka kazała kupić i dziecko wreszcie zrozumiało, w których liniach na pisać, bo wcześniej to wolna Amerykanka była.
          I zdecydowanie zeszyt 16 kartkowy, bo dzieci na początku dużo nie piszą. Poza tym te zeszyty ciągle się gdzieś gubiły.
          • ichi51e Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 12.08.25, 16:08
            blog.edukreatywne.pl/2024/08/15/czy-czerwone-linie-w-zeszycie-szkodza/
            • memphis90 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 16:15
              Serio - trafianie w odpowiednie linijki to „świetna forma zabawy”? 🤔 Moje miały nie tylko w kolorowe linie, ale wręcz linijka na małe litery była cała zabarwiona na bladoróżowy kolor. A docelowo w zeszytach żadnych liniatur nie ma, tj pisze się w grubej linii albo w kratce albo w kropkach…
      • szmytka1 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 18:23
        Moj 1klasista nie zapełnił nawet 1 zeszytu, dużo robią w ćwiczeniach, w zeszytach mało, ale lepiej sobie wziąć nowy jak się zapelni i mieć lekki plecak
      • fortalesa Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 11.08.25, 10:48
        a u nas dzieci pisały w zeszytach A4 - więc bym się wstrzymała do początku roku z zakupami. Moja młoda idzie do 4 klasy - nie kupujemy zeszytów na razie, poczekamy co ciało pedagogiczne wymyśli na poszczególnych przedmiotach
    • lauren6 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 14:40
      Dwie pary butów- po szkole i na wf- z białą podeszwą.
      Strój na wf.
      Piórnik kup dowolny, wyjdzie w praniu czy dziecku pasuje.
      Zapas kredek, kredek bambino, flamastrów, ołówków HB, bloków rysunkowych i kolorowych - tego zawsze dużo schodzi. Zeszyty w kolorowe kratki i linie, są wygodniejsze dla dziecka.
      • trut_u Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 15:05
        Jakie to są buty "po szkole"?
        • afro.ninja Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 15:32
          Nie wiem. Chyba zwykle buty do szkoły i z powrotem.
        • kira_03 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 12.08.25, 17:12
          Do chodzenia w szkole big_grin
      • mikams75 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 20:21
        odradzam kredki bambino, nie wiem czemu one sa az tak popularne - krusza sie, lamia, trzeba ciagle temperowac (i zuzywaja sie blyskawicznie) pokruszony pigment dziecko rozmazuje po rysunku. Grube trojkatne stabilo sa o wiele lepsze.
    • asia_i_p1 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 15:11
      Warto poczekać na listę ze szkoły na pierwszym zebraniu, chyba że już bardzo nie możesz wytrzymać.

Na pewno warto teraz kupić strój na wf, bo potem często trudno dostać, zwłaszcza doły.

Z piśmienniczych i plastycznych na początek warto ołówek (raczej na pewno zaczną od ołówka) dobrze leżący w dłoni, czyli nie za cienki. Jeżeli dziecko nie ma problemów z motoryką małą, to starczy, jeżeli ma, można mu trochę pomóc, syn ma i na początek bardzo się sprawdziły ołówki jumbo Koh i noora 8B (miękkie, więc zostawiały ślad i grube, więc łatwiej było opanować chwyt). Piórnik najlepiej nam się sprawdza kompromisowy, czyli sztywna saszetka, takie bardziej korytko, do której można wrzucać, z klapką z pętelkami na kilka najważniejszych pisaków. Kredki - odpuściłabym sobie wszystkie Pentele, Oxfordy i inne szkolne fancy marki i kupiła najtańszą markę artystyczną, Koh i noor Polycolor albo Mondeluz, ewentualnie też Jumbo Koh i noora. Jeśli kupisz w tekturowym pudełku a nie w puszczce wychodzą niewiele drożej a przyjemność z używania jest o wiele większa.
      • m_incubo Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 16:54
        Spokojnie wystarczą zwykłe kredki np Colorino czy nawet Kidea. Są miękkie i mają nasycone kolory.
        Mondeluzy dla pierwsza są moim zdaniem zbyt miękkie, łatwiej się kruszą/łamią i dużo szybciej kończą.
        • heca007 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:20
          I żeby kredki były nie łamliwe. To jedna z najbardziej irytujących rzeczy jakie pamiętam. Temperowanie kredek w nieskończoność bo w środku były jak grzechotka uncertain
        • nick_z_desperacji2 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:44
          W biedrze byly w zeszłym roku LoozArt i sa całkiem fajne, sporo ich i niedrogo, choćby jako zestaw domowy.
    • afro.ninja Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 15:35
      Nauczyciel da listę. Na przykład u mnie, trzeba bylo kupić te wielkie zeszyty. A ja juz kupiłam te małe, no i leżą nieużywane. Zresztą niewiele pisali w tym ogromnym zeszycie.
    • azalee Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 16:51
      Poczekalabym na liste od wychowawczyni.
      Plecak wez taki ktory sie latwo pierze w pralce wink (mialam pierwszoklasiste w zeszlym roku)
    • eliszka25 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:32
      Pierwszoklasistów miałam już dawno, więc nie jestem na czasie. Mogę jednak zdecydowanie odradzić kupowanie piórnika z wyposażeniem. Najczęściej jego zawartość jest tandetna, poza tym w środku masz też całą masę niepotrzebnych bzdur, a piórnik jest ciężki i wielki. Mój starszy na początku taki chciał, ale szybko zmienił na piórnik - trumienkę, jak zalinkowała heca. Moim zdaniem to najsensowniejsze piórniki.
      • heca007 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 22:10
        O to, to. Moje też na takie piórniki patrzyły. Bo to na pierwszy rzut oka ładnie wygląda. Wszystko skompletowane i poukładane. Ale zwykle kredki są najpodlejszej jakości. A flamastry szybko wysychają albo się zapada wkład tongue_out Dzieci niestety kupują oczami, szczególnie na początku.
        • mikawi Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 23:05
          Ja kupiłam taki piórnik synowi do 1 klasy, bo wszystkie przybory są dostępne od ręki i dziecku wygodnie z niego korzystać, ale wywaliłam te tanie pisaki, kredki i beznadziejny długopis i wyposażyłam osobno kupionymi przyborami takimi jakimi chciałam.
    • ga-ti Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:37
      Szkoła nie dala listy, bo ogólnie wiadomo, co potrzeba, a szczegółowo poda wychowawca, a jeśli w szkole jest więcej jak jedna klasa w roczniku to wychowawca jeszcze nie wie, którą klasę dostanie (może też być tak, że Wychowawcy nie ma jeszcze zatrudnionego 😂).
      Stawiaj na dobrą jakość, nie najlepszą, bo wiadomo że dzieciaki gubią, ale nie ma nic gorszego jak nieklejący klej, 'drapiące' kredki, kiepska temperówka, czy zeszyty z tak cienkimi kartkami, że przebijają literki.
      Piórnik u nas się sprawdził dwa w jednym, komora plus część do posegregowania z gumeczkami.
      A nie chcesz iść że swoim pierwszakiem na wspólne pierwsze zakupy do sklepu, by mógł sobie wybrać?
      • trut_u Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 20:53
        No właśnie chce iść z dzieckiem na zakupy, na spokojnie powybierać. I dlatego nie pasuje mi scenariusz taki, że 1 września w poniedziałek się dowiem, co potrzebne. Bo oczywiście wszystko obecnie można kupić od ręki i to nie jest kłopot, ale chciałam na spokojnie powybierać wspólnie chociqż te droższe rzeczy typu piórnik czy plecak.
    • migafka357 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 17:55
      Zeszytów nie kupuj,, dopóki nie dostaniecie listy od wychowawczyni, bo różni nauczyciele mają różne wymogi. Tak samo stroje na wf są różne w różnych szkołach. O piórnikach było wyżej, co jeszcze jest ważne dla pierwszaka, to lekki plecak i bidon, który da się łatwo umyć i który dziecko umie odkręcić i dobrze zakręcić.
      • towarzyszka_leila Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 23:31
        Na wf najczęściej wymagają gładkich białych koszulek, warto się zaopatrzyć.
    • mayaalex Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 18:34
      Dobre kredki, pisaki ktore sie spieraja/zmywaja (zaoszczedzisz na ciuchach wtedy smile, zapas gumek do mazania i klejow w tubce (zawsze sie jakies zgubia/skoncza/wysusza).
      Buty na wf u nas zazwyczaj maja miec biala podeszwe (zeby nie zostawiac sladow jak wf jest w sali gimnastycznej). U moich dzieci najlepiej sprawdzaja sie butelki na wode tylko z nakretka, bez zadnych slomek/dziobkow, najlatwiej sie je myje.
    • mikams75 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 20:27
      nie rob jakis wielkich zakupow, jestem przekonana, ze i tak sporo masz w domu, przeciez przedszkolak korzysta z wiekszosci takich rzeczy. Buty na wf z biala podeszwa, tornister, piornik - na poczatek jednak z gumkami (ale bez wyposazenia, bo zazwyczaj badziewne jest), w saszetce taki pierwszak nic nie umie znalezc. Bidon, sniadaniowka - tez cos na pewno macie w domu, a pozniej sie okaze, co jest potrzebne i co dziecko chce.
      Farby nie kupuj tanich marketowych. A najlepiej w ogole sie wstrzymaj, bo moze dostaniesz pozniej liste an ktorej beda podane np. dokladne marki farb.
      • ziazia17 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 21:13
        Kredki grube astra- moim zdaniem najlepsze, dobrze leza w dloni, ładne kolory, łatwo się koloruje. Piornik tylko rozkładany, bez wyposażenia, z modnym motywem😉
        • trut_u Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 21:30
          allegro.pl/oferta/coolpack-campus-piornik-szkolny-black-cats-saszetka-sztywna-czarna-w-koty-17706366766?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl-biuro_pla_ss&ev_adgr=_dio_przemysl-biuro&ev_campaign_id=22382721962&gad_source=1&gad_campaignid=22382721962&gbraid=0AAAAAD24kbMYyfJ1J3Vl7JIocD3FgvRIo&gclid=Cj0KCQjwndHEBhDVARIsAGh0g3CEYXsmK14eBrlp_uMhu-EMNKbCTUeGYaJeQg4NaMEhttIsfz_g4aoaAp8EEALw_wcB

Takie coś?
          • heca007 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 22:10
            Tak, takie się sprawdzają.
      • memphis90 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 16:57
        Imo piórnik z gumeczkami się nie sprawdza zupełnie, po max 3 dniach dziecku nudzi się wciskanie każdej kredki na miejsce i walają się luzem i tak. W „trumience” masz komplet kredek, ew pisaków, z dwa ołówki, gumkę i naprawdę dzieci nie mają problemów ze znalezieniem czego trzeba. Kleje, farby itp to u nas trzymali w szafkach w klasie, więc nie było problemów z noszeniem i szukaniem.

>moze dostaniesz pozniej liste an ktorej beda >podane np. dokladne marki farb
        Szkoła nie może narzucić marki farb czy innych przyborów.
    • kotejka Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 21:53
      Kredki - zadne jumbo czy grubasy
      Siedmiolatek moze i powinien poradzic sobie ze zwykla cienka kredka i cienkim olowkiem
      Te grubasne sa dla niewyrobionych lapek przedszkolaka
      Od siebie dodam - jako nauczyciel - i o to prosze swoich rodzicow
      Rzeczy absolutnie proste i dobrej jakosci
      Bez swiecidel i fredzelkow- piornik wyglada jak tabor cyganski, a dziecko nie moze sie skupic na pracy, bo sie ciagle bawi
      Linijka - prosta jednobarwna z dobrze zaznaczona podzialka i zerem
      Temperowka - prosta i ostra
      Nozyczki - podobnie, bardzo frustruje ciecie tepymi nozyczkami
      Mam zapas ostrych - dzieci nazywaja je smiertelne i z najwyzsza uwaga posluguja sie nimi z powodzeniem, tylko takimi chca pracowac
      Klej - magik, tubka i sztyft
      Z dostepnych powszechnie rzeczy dobre sa astra i niektore bambino
      Gumka, olowki, kredki - koh-i-noor
      Herlitz
      Pedzle, swietne sa w action
      Generalnie - im mniej, im prosciej tym lepiej
      Dodatkowe rzeczy pani zawsze sygnalozuje z wyprzedzeniem
      Z zeszytami poczekalabym do zebrania
      Ja np prosze jedynie o 2 duze a4
      Linia do polonistycznej i kratka do matematyczno-przyrodniczej
      Ale kazdy ma inaczej
      Duzo blokow, rysunkowych, ale tu tez nie trzeba bog wie jakich zapasow
      Od reki dostaniesz.wszystko, a po sklepowych witaj szkolo duzo taniej smile
      • trut_u Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 22:46
        Dzięki!
      • hanusinamama Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 11:15
        Ta linijka to u mojej młodej chyba w maju dopiero była potrzebna...
        Klej bym kupiła w sztyfice (magic w tubce zostawiła do prac domowych), bo nauczycielka moze jak u nas kupić wielką butle kleju którą dzieciom rozlewa do pojemniczków
        Ogólnie bym się wstrzymała z plastyczną wyprawką, co nauczyciel to inne pomysły
        ASTRA ma bardzo dobre kredki, jak kto chce moze kupować koh-i-noor ale to się gubi w szkole.
        MOja ma zestaw duzy koh-i-noor w domu bo ona dużo rysuje a do szkoły ma ASTRE te dwukolorowe (ale tu trzeba patrzeć na dziecko, mojej mogłam dać wiedziałam ze ani sobie ani innym oka nie wydłubie)
    • trut_u Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 22:45
      A śniadaniówka? Polecicie coś solidnego, ale nie za 200 zł? Ogólnie stram się kupować rzeczy w miarę solidne, ale nie z najwyższej półki, bo pewnie będzie gubić.
      • towarzyszka_leila Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 23:36
        Mój nie gubi, więc na dłuższe pobyty dawałam mu swoją sistemę.
        Dzieci kochają też nieśmiertelnego psa z IKEA.
      • danaide2.0 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 11:58
        Ze śniadaniówek polecam sistemę, ale, uwaga, nie duże pudełko typu bento, choć inni chwalą. U nas najlepiej sprawdziły się małe pudełka, które można upchać w wolne miejsca w plecaku (sprzedawane są w trójpakach, w różnych rozmiarach - skoro ma gubić, trzech chyba nie zgubi na raz?), ewentualnie pudełko sałatkowe na zadania specjalne.

Kupowanie we wrześniu jest spoko, bo są już rabaty.

Piórnik: niech ma taki jaki chce. To jemu ma być wygodnie. Moje doszło nawet do Miss Melody z trzema przegródkami (na wyposażeniu m.in. Lyra, więc nie najgorzej), ale skończyło na 2 czy 3 trumienkach.

Polecę też coś, co w miarę późno odkryłam - kupowanie od dostawców materiałów biurowych dla firm. Marki, których nie ma w supermarketach, lepsza jakość, fajne nożyczki (dokupiłam do kuchni), gumki, kleje.

O długopisach. U nas w szkole kazali kupować zmazywalne, pierwsza, polecona przez nauczycielkę firma to może i marka, ale mieli jeden rodzaj i kolor długopisu - ktoś tu nie umie w marketing. I tak dziecko się wkręciło w happy color, długopisów ma więcej niż jeden, ale teraz co roku dokupuję wkłady. Kupowałam też od nich bloki, białe i kolorowe, dużo kolorów.
        • kotejka Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 12:37

>
          > O długopisach. U nas w szkole kazali kupować zmazywalne,

Bardzo dziwne zalecenie
          Pierwszak absolutnie nie powinien pisac dlugopisem scieralnym

pierwsza, polecona prz
          > ez nauczycielkę firma to może i marka, ale mieli jeden rodzaj i kolor długopisu
          > - ktoś tu nie umie w marketing. I tak dziecko się wkręciło w happy color, dług
          > opisów ma więcej niż jeden, ale teraz co roku dokupuję wkłady. Kupowałam też od
          > nich bloki, białe i kolorowe, dużo kolorów.
          • azalee Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 12:48
            O, a dlaczego? U nas tez zaczynali od scieralnych
          • mikams75 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 17:26
            dlaczego? a olowkiem?
            • ichi51e Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 17:28
              Ołówek ma to do siebie że sunie pod każdym kątem nawet dziecko z nieprawidłowym chwytem ma normalne doświadczenie. Długopisy wymagają prawidłowego chwytu inaczej będziesz musiała mocniej przyciskać a tego właśnie dziecko ma się nauczyć - żeby nie cisnąć.
              • ichi51e Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 17:30
                W Austrii po ołówku dzieci piszą piórem i mają takie coś co się nazywa “tinte killer” i działa dokładnie jak długopis ścieralny (tylko nie ścierasz tylko masz “biały mazak” którym możesz gumować i atrament znika bez śladu.
                • azalee Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 17:35
                  U nas byl najpierw olowek, potem dlugopis scieralny, a potem pióro
                  • danaide2.0 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 20:39
                    Myślałam, że dziecko zacznie od pióra, kupiłam mu jakieś niedrogie na początek, a tu wjechały zupełnie inne zalecenia.

Nie wiem, jak jest z przyciskaniem długopisów ścieralnych, bo to chyba inna technologia niż zwykły długopis. Siła jest potrzebna do gumkowania, ale to inny chwyt. Tak mi AI podpowiada. Wg mnie HC piszą słabo, a niektóre wkłady (te mniej popularne) wręcz drapią, ale dziecko je lubi.
      • hanusinamama Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 11:16
        Mam i te droższe i tansze z biedry i sprawdzają się niezależnie od ceny.
        Patrze tylko zeby dobrze się otwierało, zeby dzieciak się z tym nie mocował.
        Masa dzieci gubi sniadaniówki, zaczełabym od zwykłych, których ci nie bedzie szkoda.
      • memphis90 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 17:01
        Co do śniadaniówki to ciężko doradzić, bo dzieci różnie jedzą.
    • palacinka2020 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 07.08.25, 22:58
      Mnie zdziwilo jak ogromny tzreba miec piornik. Pani wymaga 12 kredek, olowka, piora, temperowki, gumki, jeszcze jakies cuda tam maja. Wiekszosc piornikow jest za mala.
      Polecam kupic elektryczna temperowke, bo te 12 kredek caly czas trzeba ostrzyc...
      • hanusinamama Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 11:17
        Moja mam 2 komorowy piórnik się miesci wiecej kredek (ona na swietlicy rysuje duzo), ołówki, długopisy, nozyczki, klej, taśma i temperówka. Taki ze w jednej komorze są te gumki do trzymania ołowków a w drugiej luzem kredki leża (starsza przeklinała ze kazda krednkę musi do gumki wsadzić)
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 19:06
      A naciesz się zakupami jak tylko chcesz jeśli lubisz.
      Ja przerobilam ze 4 tornistry od 5 do 8 lat nie żeby dziecko niszczyło tylko bo chciałam, pudelek kredek - do tej pory mam a syn idzie do 8 klasy.
      Flamastry, kleje, brokaty, cuda panie.
      U chlopaków tasma klejaca zawsze się kończy po 2 dniach, nawet teraz, gumek do mazania zaliczylismy dziesiatki bo dobrze się w nie ołówki wbija i cyrkle.
      Fajne kolory flamastrów i kredek zawsze znikaly z piórnika po jednym dniu bo dziewczynki pozyczały, dlatego dla chlopca kolory do piórnika to czerwony, niebieski, zielony, brązowy i zółty, wszelkie zlote, srebrne z brokatem zostaja rozgrabione przez pleć piękną - która oczywiscie juz "swoich" nie pożycza bo cenne.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 08.08.25, 19:09
        Na szczęście po 3 klasie kupisz jeden plecak byleby porządny i starczy na całą podstawówkę, bo będzie "w porządku", to samo z piórnikiem.
    • paskudek1 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 11.08.25, 11:43
      Ja ci mogę tylko doradzić - nie kupuj drogich. Zwłaszcza bidonu. Na bank i tak zgubi albo zniszczy. Niestety
    • jakornelia12345 Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 11.08.25, 11:48
      Oezu, jak się cieszę, że te czasy są dla mnie dawno minione.
      • ichi51e Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 11.08.25, 12:24
        Ja się wzruszyłam. Aż mi na fali wyrzuciło że my basic ma teraz kolekcję szkolną zresztą bardzo fajna. Pamiętam jak zaczynali mieli tylko T-shirty i spodnie dresowe
    • hanusinamama Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 11:05
      Ja rok temu miałam pierwszaka. MOja w szkole ma snikersy. BO tak wygodniej na wfie.
      Zeszyty w 3 linie kolorowe (srodkowa linia ma inny kolor)
      Mojej sprawdził się piórnik 2 komorowy: jedna komora kredki luzem, w drugiej na tych gumkach ołowki, nozyczki itd
      Plecak...zeby się dziecku podobał. Jak nie kupowałam tornistra, bo po starszej wiem, ze po 1 klasie dzieci wymieniały na zwykłe plecaki...ale też młodszej nie kupowałam plecaka. Chciała plecak po siostrze (starsza miała topgala, zmieniła w 4 klasie na inny ze względu na potrzebę "doroślejszego" plecaka, bo topgal po 3 latach jak nowy)
      Z wyprawką plastyczną bym czekała. U młodej trzeba było kupić tylko kilka rzeczy, na resztę nauczycielka wzieła kasę i kupuje im na bieżąco co potrzebne.
      Bidon kupiłabym po kupnie plecaka. Te kieszonki na bidon mają różne wymiary i czasami są szerokie i wąskie bodony z nich wypadają (moja tak zgubiła bidon z Harrym Potterem)
    • kafana Re: Wyprawka pierwszaka - polecajki 13.08.25, 20:16
      Tornister i piórnik Topgal - żadne przegródki
      Buty Decathlon typu adidasy ( mój w 1 klasie zgubił 2 razy więc nie pyli się nic więcej) worek decathlon z całą resztą czekaj do zebrania. Dadzą dokładną listę. A i jakiś strój galowy jeśli nie masz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka