skat_0 13.08.25, 15:13 Czy Wasze dzieci chodzące do zagranicznych szkół podstawowych mają legitymacje szkolne, które są honorowane w Polsce? I dające uprawnienia do zniżek na transport publiczny albo innych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 15:19 W Uk w szkolach nie ma czegos takiego jak legitymacja. Dzieci do 11 roku zycia maja za darmo metro, autobusy itd. A od 11 roku wzwyz maja za darmo autobusy i znizke na metro i pociagi. Tego nie wydaje szkola tylko lokalna organizacja zajmujaca sie komunikacja miejska/gminna. W Londynie to jest TFL( Transport for London). Legitymacje uprawniajaca do znizek na pociagi w Polsce moje dziecko otrzymuje w polskiej sobotniej szkole . Wyglada dokladnie tak jak legitymacja w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 15:47 Nie, we francji nie ma legitymacji szkolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:15 Ale ona pyta czy mają polska zagraniczna przecież guzik daje. Dziecko ma polska legitymację jeśli chodzi i dopiskiem szkoły nie wiem czy to jest dla wszystkich jasne. Może być i sobotnią jak u princess. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:26 Pytanie do matek emigrantek : Czy Wasze dzieci chodzące do zagranicznych szkół podstawowych mają legitymacje szkolne, które są honorowane w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:49 No mogą mieć tylko jeśli chodzą do polskiej szkoły innego wyjścia nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:25 Ale ona pyta i szkoły zagraniczne, a nie polskie szkoły za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:38 Odpowiedz na to pytanie jest przecież boleśnie prosta - polski system uznaje tylko polską legitymację i taka może mieć również dziecko zamieszkałe i chodzące do szkoły zagranicznej. Innej opcji nie ma.chodzi o to że za zniżkę dzieci w PL płaci MEN i tylko dzięki temu ona przysluguje Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:48 Nie, dziecko chodzące do szkoły zagranicznej nie może mieć polskiej legitymacji. Może ją mieć dziecko chodzące do polskiej szkoły, która może się znajdować również za granicą. To naprawdę nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:36 No ale ichi pisze dokladnie o tym samym eliszka co ty. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:45 Nie. Ichi nie zrozumiała postu startowego, w którym autorka pyta czy legitymacje szkolne zagranicznych szkół ( nie chodzi o polskie szkoły za granicą!) są honorowane w PL. Dziecko, które mieszka za granicą i nie uczęszcza do polskiej szkoły a jedynie do szkoły kraju zamieszkania nie ma prawa do posiadania polskiej legitymacji szkolnej, bo niby skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:52 Ale ichi chyba na mysli zagraniczna...polska szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:21 Z drugiej szkoły sobotniej bo jak inaczej? Dokładnie tak jak na samym początku napisała princess. Ponieważ faktem ogólnie znanym jest to że zniżki daje tylko Polska legitymacja, żeby chodzące do zagranicznej szkoły dziecko taką miało należy je zapisać do szkoły sobotniej albo na Polski co tu nie rozumieć? Wtedy ma też Polska legitymację i jeździ ze zniżką. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:47 Ichi sama nie wie o czym pisze, bo sobie w tym wątku zaprzecza. Natomiast autorka wątku nie pyta o polskie szkoły za granicą, tylko o szkoły zagraniczne, czyli właściwe dla kraju, w którym się mieszka. Twój syn nie miałby zniżek w Polsce na podstawie legitymacji wystawionej przez szkołę brytyjską (nie wiem, czy macie legitymacje, to tylko przykład). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:51 Moj syn ma znizki w Polsce na podstawie legitymacji wystawionej przez polska sobotnia szkole w UK dotowana przez MEN. Na zasadzie ilosci wydanych legitymacji funkcjonuje dotacja przeciez. Jak juz pisalam w szkolach w UK nie ma czegos takiego jak legitymacja a karty przejazdowe wydaje lokalny urzad zajmujacy sie transportem publicznym Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:23 Tak na zagraniczną nie ma za to może mieć na Polską tylko trzeba ją załatwić czego tu nie rozumieć? Można zapisać do orpeg jak komuś się nie chce jeździć albo nie ma polskiej szkoły. Jedna lekcja w miesiącu z polskiego jedna z kultury polskiej jest na niej 100 dzieci wystarczy się przemęczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 23:18 Jedyną osobą, która czegoś w tym wątku nie rozumie, jesteś ty ichi. Wątek nie jest o tym, że legitymacja polskiej szkoły uprawnia do zniżek w Polsce, tylko o tym, że dzieci, bez względu na wiek, nie mają zniżek, jeśli tej legitymacji nie posiadają. Wyobraź sobie, że do Polski podróżują również dzieci, które nie mają polskiego obywatelstwa ani polskich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 00:34 Legitymacja sie liczy z polskie szkoly w Polsce czy polskiej szkoly za granica , a nie obywatelstwo czy pochodzenie rodziców. Do polskich szkol w UK a jeszcze bardziej w US trafiaja dzieci ktorych przodkowie byli Polakami np babcia. A wcale to niekoniecznie jest jednoznaczne z polskim obywatelstwem Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:51 Ty i Princess nigdy nie zawodzicie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:39 Tak - bone przeciwieństwie do reszty nam zależy żeby dziecko miało tą legitymację. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:17 Tak, dokładnie to miałam na myśli 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:40 A co ja mam z powyzsza dyskusja wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:16 Z dyskusją nic, ale macie podobne problemy z czytaniem ze zrozumieniem prostych tekstów:p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:36 Sorry ale nie rozumiem o czym piszesz. Mi sie zwyczajnie nie chce czytac to co.mam w "glebokim powazaniu" Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:42 princesswhitewolf napisała: > Sorry ale nie rozumiem o czym piszesz. > > > Mi sie zwyczajnie nie chce czytac to co.mam w "glebokim powazaniu" Czyli 99% postów na które odpowiadasz 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:56 Przepraszam ale nie rozumiem o czym mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 15:56 Moje sa w szkole miedzynarodowej i dostaja taka legitymacje od konsula. Inna rzecz, ze ja ciagle zapominam ja przedluzyc, albo zabrac ze soba do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:13 W Niemczech sa legitymacje szkolne, ale o ile wiem, w Polsce nie sa honorowane. Moje dzieci mialy znizke Austrii i Skandynawii (muzea, wyciagi). Ale chyba bardziej ze wzgledu na wiek, aw legitamacji i zdjecie i rok urodzenia jest. W kazdym razie kiedys jadac w Polsce pociagiem,musialam kupic dziecku normalny bilet,mimo iz mialo dopiero 7 lat ( a wygladalo na gora piec). Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:50 Moja córka w podstawówce nie miała legitymacji. Dopiero od 5 klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:17 Nie ma w ogóle legitymacji szkolnej. Ani w NL ani teraz w BE. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:41 Moje nie maja bo nie chodza do polskiej szkoly (w Belgii jest ich kilka, maja zajecia w srode popoludniu albo w sobote, zreszta teraz troche zaluje ze nie poszly ale jak byly mniejsze nie mialam juz logistycznie mozliwosci ogarniania dodatkowo polskiej szkoly). Dzieci kolezanek i kolegow chodzace do polskich szkol maja legitymacje i sa one uznawane w PL. Jak jade pociagiem w PL to kupuje zazwyczaj bilet rodzinny czy cos podobnego, tez jest wtedy taniej i nie trzeba niczym sie legitymowac. W Brukseli komunikacja miejska dla dzieci uczacych sie (do 18 roku zycia) jest darmowa, trzeba tylko wyrobic karte (co kosztuje chyba 5 euro), dla studentow to jest chyba koszt 50 euro rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:44 Dokladnie bo na podstawie wyrobionej legitymacji uznane jest miejsce dziecka w zagranicznej szkole i ministerstwo oswiaty dotuje polskie sobotnie szkoly za granica. Poza oczywiscie korzyscia do znizek na przejazdy Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:48 W Szwajcarii nie ma czegos takiego jak legitymacje szkolne. Zagraniczne legitymacje nie sa honorowane w Polsce, bo niby jakim prawem? W Polsce moje dziecko nie ma znizek i jezdzi pociagami na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:03 novembre napisała: > Zagraniczne legitym > acje nie sa honorowane w Polsce, bo niby jakim prawem? W Polsce moje dziecko ni > e ma znizek i jezdzi pociagami na 100%. Normalnym prawem, prawem wieku. W Niemczech dzieci do 5 lat jeżdżą koleją za darmo, od 6 do 14 mają zniżkę i dopiero po 15 roku życia płacą jak dorośli. Na komunikację miejską są zniżki dla uczniów i studentów, bo tu chodzi o dojazdy do szkoły/uczelni. W kinie bilet dziecięcy kosztuje mniej, a w zoo masz często dzieci do pewnego wieku np. 14 lat za darmo. Dla WSZYSTKICH dzieci, a nie tylko tych z niemieckimi papierami. Także polskie mogą z tego korzystać. W Skandynawii jest podobnie. Podejście, że zniżki są tylko na legitymację szkolną, jest bardzo dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:29 W wielu krajach, w tym również właśnie w Szwajcarii, do uzyskania zniżki wystarczy wiek dziecka. Nie musi chodzić do szwajcarskiej szkoły żeby mieć zniżkę na komunikację publiczną, skipas, kolejki górskie, muzea, baseny itp. Wystarczy, że mieści się w widełkach wiekowych dla danej zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:07 i to jest wg mnie fair - od wieku dziecka, szkoda, ze nie w pl Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:28 Też uważam, że zniżka zależna od wieku dziecka jest bardziej fair. Nie mówiąc już o tym, że likwiduje to też absurdy typu: 8-latek musi udowodnić, że jest dzieckiem, a bez legitymacji się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 10:04 A 16 latek nie ma zniżki choć jest na utrzymaniu rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:06 W szkole podstawowej nie bylo legitymacji szkolnej ale juz w ponadpodstawowej (a przelozeniu na Polske od 7 klasy juz tak). Natomiast w Polsce mozesz wyrobic ISIC i korzystac ze znizek. Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:50 mikams75 napisała: > > Natomiast w Polsce mozesz wyrobic ISIC i korzystac ze znizek. Moja córka wyrobiła ISIC, żeby korzystać ze zniżek w Polsce. I jej się nie udało bo gdziekolwiek chciała kupić bilet na tą legitymację to kasjer twierdził, że u nich niehonorują tej legitymacji . Szkoda tych $20 co za nią zapłaciła Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:56 Bo w Polsce w 99% przypadków do zniżek upoważnia legitymacja polskiej szkoły. Nie wiek, nie żaden inny dokument, tylko legitymacja wydana przez polską szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 10:06 A mnie się nawet nie pytali - idę gdzieś z córka i kupuję bilet normalny i ulgowy. Zero pytań dlaczego ulgowy. Ale wielkich doświadczeń nie mam, pierwszy rok testuję. 45zl. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:48 W większości przypadków, zagraniczne legitymacje szkolne nie są honorowane w Polsce (no chyba, że w regulaminie jest mowa o zniżce wyłącznie z uwagi na wiek dziecka, niezależnie od statusu ucznia) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:49 W Polsce honorowane są tylko legitymacje polskiej szkoły. W Szwajcarii nie ma czegoś takiego, jak legitymacja, ale nawet gdyby było, to i tak żadnych zniżek w Polsce nie daje. Natomiast w Szwajcarii wszelkie zniżki zależą wyłącznie od wieku, bez względu na to, gdzie kto mieszka, więc wszystkie dzieci korzystają. W te wakacje pan w kasie biletowej przy wydmach w Łebie nas bardzo pozytywnie zaskoczył. Mąż kupując bilety spytał, czy syn musi mieć polską legitymację, a pan machnął ręką, stwierdził, że dla niego to jest głupie, bo dziecko jest dziecko. Spytał tylko o wiek i sprzedał bilet ulgowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 16:52 Jeśli zniżki zależą od wieku to skąd w takim razie wiadomo, ile dziecko ma lat? Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:27 Z dowodu osobistego/paszportu Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:57 Z jakiegokolwiek dokumentu dziecka. Jeśli dziecko w Polsce nie ma legitymacji szkolnej z polskiej szkoły, to nie wiadomo ile ma lat? Zwykle turyści podróżują z jakimś dokumentem potwierdzającym tożsamość, bo inaczej za bardzo się nie da. Poza tym Szwajcarzy są na tyle szaleni, że po prostu pytają dziecko/rodzica/opiekuna, ile dane dziecko ma lat, a widząc kilkulatka nikt nie wymaga od niego legitymacji, żeby udowodnił, że ma tych lat 7, a nie 18. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 17:08 w Szwajcarii wszelkie zniżki zależą wyłącznie od wieku, bez względu na to, gdzie kto mieszka, więc wszystkie dzieci korzystają. Tak jak w uk. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:43 Ale w PKP już by nie przeszło. Jechałam w przedziale z babcia z PL i jej wnuczką z UK. Pan koduktor wyjasnił, ze chcąc mieć zniżki alezy zgłosić sie do polskiej szkoły o wydanie legitymacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:50 W Polsce praktycznie nigdzie nie przechodzi. To był chyba pierwszy raz, kiedy moje dziecko dostało zniżkę. Praktycznie wszędzie trzeba okazać legitymację polskiej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:05 >Pan koduktor wyjasnił, ze chcąc mieć zniżki alezy zgłosić sie do polskiej szkoły o wydanie legitymacji.... No i jesli to dziecko chodzilo w UK do polskiej szkoly sobotniej to na bank taka legitymacje mialo. Nie ma opcji by nie mialo. Bez wyrobienia legitymacji dla dziecka MEN nie uznaje istnienia dziecka w szkole i nie placi dotacji na ucznia w polskiej szkole za granica. Kazdego wrzesnia jest poploch w polskich szkolach bo do konca pazdziernika musza odnowic legitymacje i wyslac do urzedu Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 17:11 Moje dzieci w szkole w DE, podczas pobytu w PL nie maja zadnych znizek na transport. Nie posiadaja tez zadnych legitymacji (podstawowka) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:13 Dzieci w De mają przecież Schülerausweis w postaci plastikowej karty, a niektóre szkoły mają cyfrowe w smartfonie. Może być, że w młodszych klasach trzeba u ciebie o coś takiego ekstra poprosić. W każdym razie te legitymacje służą także jako karta do biblioteki, do zakupu ulgowego biletu miesięcznego na zbiorkom, albo wtedy gdy trzeba potwierdzić wiek np. gdy dziecko jest mocno wyrośnięte i wygląda na więcej niż 14 lat, bo do tego wieku ma się jeszcze masę zniżek. W szkole podstawowej jednak nikt dziecka o wiek nie zapyta, to widać, że jest w ulgowej kategorii 6 -14. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 13:00 Co nie zmienia faktu, że w Polsce taka karta nie będzie honorowana, a o to pyta autorka. Odpowiedz Link Zgłoś
slona78 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 17:21 W Czechach nie ma legitymacji szkolnej w podstawowce, w gimnazjum bedzie mial karte ISIC. Znizki sa naliczane wg wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
slona78 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 17:27 Tzn tutaj naliczane są znizki wg wieku, w Polsce płaci 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:05 Pytam bo w sumie na wakacjach w Polsce ulgowe bilety wstępu do muzeów dostawał bez pytania o legitymację, ale gdyby była jakaś unijna czy coś takiego to chętnie bym mu wyrobiła. Do polskiej szkoły przy ambasadzie nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 19:14 Tak. Jak przysługuje to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 20:56 Jak przysługuje skoro wyżej piszesz, że nie przysługuje bez polskiej szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:27 Po prostu jak zwykle nie zrozumiała o co chodzi:p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:07 Bo ona caly czas ma na mysli ta polska szkole za granica. Ichi sporo czasu spedzila za granica i chyba nadal jest poza Polska Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:12 Dla mnie to jest oczywiste że dziecko nawet za granicą ma Polską legitymację bo przecież chodzi do polskiej sobotniej. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:16 A chodzenie do polskiej sobotniej szkoły to obowiązkowe jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:20 Jesli dziecko ma w Polsce meldunek to scigaja sprawdzajac czy chodzi do szkoly za granica. Nie musi byc to szkola polska za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:21 Tzn Urzad w Pierdziszewie mnie szukał i namierzył w tej sprawie. A potem wymelodwlaismynsie bo mieszkanie zostalo sprzedane.... Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:25 Mamy meldunek w Polsce, ale pochodze z takiego wygwizdowa, że każdy zna każdego i wszystko wie, i nikt nas nie ścigał z powodu szkoły 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:36 W Pierdziszewie jest ok 25 tys wiec niekoniecznie wszystkich sie zna Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 23:22 A w jakim celu dziecko, które urodziło się za granicą i nigdy nie mieszkało w Polsce, miałoby mieć w Polsce meldunek? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 23:29 Z racji checi wlascicielki mieszkania, ktora moze zameldowac kogo chce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 23:30 A i tak gwoli informacji w Polsce nie sa zameldowani tylko urodzeni w Polsce. Miejsce urodzenia nie ma nic wspolnego z meldunkiem. Ukraincy sie melduja Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 23:54 Gwoli informacji, to przeczytaj mój wpis ze zrozumieniem. Pisałam o dzieciach, które urodziły się poza Polską i nigdy w Polsce nie mieszkały. Ukraińcy się meldują, ale raczej nie tacy, którzy nigdy w Polsce nie mieszkali, tylko ci, którzy przyjechali na dłużej. Ja jestem zameldowana tu, gdzie mieszkam, choć się tu nie urodziłam. Nie czuję potrzeby meldować się gdzieś, gdzie nie mieszkam od ponad 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 00:18 >Nie czuję potrzeby meldować się gdzieś, gdzie nie mieszkam od ponad 20 lat. No zapewne jestes wzorcem boskim do nasladowania skoro tak to oswiadczasz. Tymczasem okrutna prawda jest taka ze swiat ma to gdzieś, a ludzie sie melduja z najróżniejszych powodow chodny prawnych i zwiazanych z dziedziczeniem i wielu innych- i nic, naprawde nic z tym nie zrobisz chocby zaburzalo to twoj punkt widzenia ha ha... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 00:20 >Ukraińcy się meldują, ale raczej nie tacy, którzy nigdy w Polsce nie mieszkali, tylko ci, którzy przyjechali na dłużej. Raczej... Pinset plus czy osimset plus Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:26 Nie jest chyba że chce się mieć legitymację i zniżkę w pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 00:07 Nie za bardzo rozumiem, dlaczego jest to takie oczywiste, bo np. w UK jest to ponoć tylko kilkanaście procent, w NL na pewno nie lepiej ( żadne ze znanych mi polskich dzieci w nl nie chodzi do sobotniej polskiej szkoły). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 00:15 >bo np. w UK jest to ponoć tylko kilkanaście procent, No to zacznij cokolwiek czytac ze zrozumienem to pojmiesz ze nawet studenci maja wiecej niz kilkanascie procent.. Do 11 roku zycia nie placi sie za nic. Null. Zero. Jezdzi dziecko czym chce. Po 11 roku autobusy sa za darmo. Na resztę znizka 50 proc. Studenci 30 proc znizki. Po 60 roku zycia znow za darmo autobusyz metro. Na pociagi znizka. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 02:44 Ja mam zacząć czytać ze zrozumieniem.... KILKANAŚCIE % POLSKICH DZIECI W UK UCZĘSZCZA DO POlSKICH SZKÓŁ SOBOTNICH. Więc niby dlaczego miałoby to być oczywistością, skoro jest raczej wyjątkiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:05 🤣 szarmszejk123, to naprawde nie ma sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:45 Wiem, ale czasem lubię się pokopać z koniem żeby nie wyjść z wprawy 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf [...] 14.08.25, 09:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:53 Oho, Princess się zdenerwowała i zaczyna obrażać:p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:57 Ja pracuje i nie denerwuje sie trollami na forum. Tylko zerkam w ramach rozrywki na to forum, na mumsnet, na wande bo tam o was pisza. Snuje sobie wniosko na temat patologicznych rodaczek kompensujacych kompleksy trafiony zatopiony przy nieporozumieniach. Pietro wyzej dwie takie cos uprawialy na ichi tylko dlatego ze nie napisala dostatecznie wyraznie czegos. I nagle jest zlot dementors. I uzywanie sobie i w kolko. Blee💩🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:44 Tak ze zrozumieniem cytac. To moje motto kazdego wpisy teraz do Ciebie a takze : nie rozumiem o czym piszesz. Nie wiesz jaki procent chodzi do polskiej szkoly bo nikt takich danych nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:39 princesswhitewolf napisała: > No to zacznij cokolwiek czytac ze zrozumienem to pojmiesz ze nawet studenci maj > a wiecej niz kilkanascie procent.. Ten watek jest cudowny 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:55 Prawda? Dobrze, że mam w rodzinie panią od polskiego, bo jak tak uczą w tych sobotnich to lepiej niech bombelek chodzi na ryby 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:59 Tak, chodzilam do sobotniej szkoly j. polskiego w dzieciństwie ktore bylo w latach 70 tych i 80 tych. 😳😁 No co? Tak ucza logiki w polskich szkolach Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 10:25 😊 no to ja w latach 80tych zaliczyłam jeszcze chodzenie do szkoły w sobotę tzw pracującą, pamiętacie takie? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:10 Moje ma szwajcarska legitymacje szkolna, ktora nie daje zadnych znizek. Juz predzej rozne banki za korzystanie z ich darmowej karty do konta dzieciecego oferuja rozne gratisy. W Szwajcarii znizka jest do wieku, zazwyczaj do 16 urodzin. Natomiast mozna wyrobic karte ISIC i na jej podstawie miec znizki, w Polsce i w wielu innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:43 W Polsce większość zniżek jest na podstawie polskiej legitymacji szkolnej. Pytałam nie raz i nie dwa w różnych sytuacjach i praktycznie zawsze odpowiedź była, że musi być legitymacja szkolna polskiej szkoły. Np. w PKP karta ISIC upoważnia do zniżek tylko pod warunkiem, że jest się zagranicznym studentem mieszkającym w Polsce: Międzynarodowa legitymacja studencka ISIC uprawnia do ulgowych przejazdów pociągami PKP, ale tylko w określonych przypadkach. Studenci zagranicznych uczelni mogą korzystać z 51% zniżki, jeśli spełniają jeden z warunków: posiadają obywatelstwo polskie, obywatelstwo UE i prawo stałego pobytu w Polsce, lub są członkiem rodziny obywatela UE z prawem stałego pobytu w Polsce. Legitymacja ISIC nie zastępuje polskiej legitymacji studenckiej dla studentów polskich uczelni. W Szwajcarii w wielu miejscach są znuzki dla dzieci do 16 lat i później „młodzieżowe” dla młodych ludzi między 16 a chyba 24 rokiem życia. W każdym razie mój 19-latek łapie się na Jugendabo w SBB. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:15 Dokładnie tak. Nie chodzi o dowód że dziecko chodzi do szkoły tylko o dowód że chodzi do polskiej szkoły i nie ma na to obejścia. Tyle że liczą się też polskie sobotnie szkoły (a nawet sama nauka polskiego w prywatnej polskiej szkole) jeśli szkoła ma akredytację. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 10:13 Żeby nie mieć prawa stałego pobytu to należy się wymeldować z kraju i nie chodzi tu o meldunek w mieszkaniu. To dłuższy proces i nikt tego nie robi. Wszyscy znajomi też jeżdżą na tych kartach ze zniżkami. Poza tym karta iść daje u w CH trochę darmowych wstępów do niektórych muzeów. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 10:19 I w Warszawie jest 50procent zniżki na transport miejski. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 10:26 Link do dziennika ustaw, gdzie jest napisane, że do isic należy mieć polskie obywatelstwo, żeby uzyskać zniżki isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20170000810 Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:26 W moim mieście w Polsce, dzieci do lat 16 tu uczęszczające do szkół poza granicami kraju mają ulgę na postawie dokumentu ze zdjęciem potwierdzającym wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 21:59 Nie są honorowane. Na pociąg kupowałam zawsze bilet rodzinny. A podróż komunikacją miejską - są miasta w Polsce, gdzie ze zniżką można jeździć do 16 roku życia po okazaniu dokumentu potwierdzającego wiek, a są takie, że niestety bez polskiej legitymacji nie da rady. Inne miejsca typu muzea, płatne zwiedzanie - zawsze brak bilet ulgowy, nigdy nikt nie pytał o legitymację. Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:06 Tak jest, pociągi są niestety 100% płatne jak się nie ma polskiej legitymacji. Komunikacja miejscowa zależy od miasta. A atrakcje to zawsze ulgowy kupuje nikt o nic nie pyta. Jeszcze nikt w jakiś parkach rozrywki nie prosił o legitymację szkolaą, ponieważ ulga jest zależna od wieku a nie uczęszczania do szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 22:12 Bylo to jakis czas temu, ale chyba ISIC jest w PL honorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 23:34 Nie wiem jak w innych miastach, w Krakowie jeśli dziecko ma pesel i rodziców na miejscu to ma zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 01:04 tania.dorada napisał(a): > Nie wiem jak w innych miastach, w Krakowie jeśli dziecko ma pesel i rodziców na > miejscu to ma zniżki. Gdzie? Bo w MPK dzieci do 7 lat jeżdżą wszystkie za darmo; 7-16 „miejscowe” czyli z krakowskich i ościennych szkół za darmo, a inne mają zniżkę za okazaniem dokumentu ze zdjęciem; 16-24 uczące się mają zniżkę, i dopiero tu trzeba legitymacji szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Pytanie do matek emigrantek 13.08.25, 23:41 W Luksemburgu nie ma legitymacji szkolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
tiarav Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:41 W DK nie ma legitymacji szkolnych. Znizki w PL zalezne od wieku najczesciej ogarniane byly "na oko i wiare". Z transportu publicznego w PL nie korzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 09:56 Ja właśnie z Danii piszę 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
tiarav Re: Pytanie do matek emigrantek 14.08.25, 13:53 No tak "skat" moglam sie domyslic Odpowiedz Link Zgłoś