Dodaj do ulubionych

Idea wege podróbek mięsa

14.08.25, 17:32
Rozumiem że można nie chcieć jeść mięsa. Tylko czemu udawać, że je jemy i robić "wędliny" udające mięso z którego z jakich przyczyn nie jemy?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 17:35
      Na czym ma polegać "udawanie"?
      Jak ktoś woli zamiennik to je zamiennik, gdzie problem?
      • rosie Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:52
        Problemem jest łudząco podobna grafika i ta sama półka w sklepie. Kiedyś mąż kupił kabanosy zbożowe, produkuje je firma, która znana jest z produkcji wędlin i kabanosów z mięsa. Teraz jeszcze pojawiły się podróbki śmietany, stoją sobie między śmietaną 18% a 36%, bez wczytania się w etykietę są nie do odróżnienia.
        • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:40
          rosie napisała:
          > Teraz jeszcze pojawiły się podróbki śmietany, stoją sobie m
          > iędzy śmietaną 18% a 36%, bez wczytania się w etykietę są nie do odróżnienia.

To nie jest vege-zamiennik a składy zawsze należy czytać.
        • misterni Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 23:28
          Nigdy, w żadnym sklepie nie widziałam, żeby artykuły wege i wegan sąsiadowały z tym, czego mają być zamiennikami. 😉
          • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:15
            Roślinne podróbki kabanosów jak najbardziej sąsiadują z normalnymi kabanosami.
            • yadaxad Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:38
              A czy kabanos z kurczaka jest podróbką kabanosa z wieprzowiny, a z wieprzowiny podróbką z koniny? Kabanos wege jest kabanosem wege.
              • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:49
                Kabanos z wieprzowiny nie jest podróbką, bo kaban, to wieprzek tuczony specjalnie na mięso, a stąd nazwa kabanos - i porządne kabanosy wyrabiane są z mięsa konkretnych ras świńskich.
                Natomiast tak, drobiowe to podróbka, chociaż mogą się tak nazywać - tyle że nie można w ich przypadku używać oznaczenia GTS.
                • yadaxad Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:22
                  Ale to już purystyka, bo kto widząc cienką kiełbaskę myśli o kabanie. Jak się opony zacznie robić z zupełnie innego materiału, to dalej będą opony, według tego do czego mają służyć. Są kabanosy z drobiu i są kabanosy wege i tylko jakiemuś "rasizmowi" wobec wege strawowaniu się jest skierowane oburzanie się, że te potrawy mają też jadalne nazwy.
                  • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:18
                    Bo nazewnictwo jest ważne.
                    W przypadku opony głównym czynnikiem jest właśnie to, do czego ta opona służy. Nie ma większego znaczenia z czego jest wykonana.
                    Natomiast w przypadku jedzenia istotna jest nie tylko forma, ale również (albo i przede wszystkim) składniki tego produktu.
                    Masło to masło, musi zwierać co najmniej 83% tłuszczu mlecznego. Jajka to produkt odzwierzęcy, nawet jeśli w proszku, śmietanę robi się z mleka, nie z tłuszczu z emulgatorem i substancjami smakowymi. A mleko pochodzi od ssaków, nie z migdałów.
                    Kotlet to nazwa formy potrawy (i sposobu przygotowania - obróbka cieplna - smażenie), schabowy/drobiowy/cielęcy to nazwa surowca.
                    Możesz mieć warzywne kotlety mielone - proszę bardzo. Nie możesz mieć schabowego z kalafiora.
                    Kabanosy kiedyś to był konkretny produkt, z konkretnego mięsa, nawet konkretnego gatunku świni. Teraz owszem, słowo "kabanos" staje się nazwą formy - czyli bardzo cienkiej suchej kiełbaski (tyle, że znowu, kiełbasa, to jest produkt mięsny, nie warzywny).
                    Tu nie chodzi o to czy "nazwa jest jadalna" - masz np coś co się nazywa "warkocz serowy" i też jest jadalne przecież wink
                    Jak kupuję tofu, to kupuję po prostu tofu, a nie udaję, ze to kurczak, czy polędwica wieprzowa (chociaż jak najbardziej używam czasem w miejsce kurczaka czy polędwicy, albo - nie wiem czy to gorzej czy lepiej - razem z kurczakiem czy polędwicą wink ).
                    • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 19:22
                      Kiszka ziemniaczana to jak najbardziej rodzaj kiełbasy - z ziemniaków.
                      • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 22:15
                        Kiszka ziemniaczana nie jest kiełbasą.
                        • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 17:35
                          Producenci twierdzą, że jest, tak samo jak kaszanka 🤷‍♀️
                          • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 20.08.25, 22:04
                            A słowniki przeciwnie wink
        • ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 23:36
          rosie napisała:

Kiedyś mąż ku
          > pił kabanosy zbożowe, produkuje je firma, która znana jest z produkcji wędlin i
          > kabanosów z mięsa.

Super, wędliny są rakotwórcze, więc tylko na tym zyskał. Niechcący zadbał o zdrowie.
          • anajustina Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 23:41
            Największy syf to wege sojowe. To nie lata 90. , że ktoś wierzy, że soja jest taka niby dobrą dla zdrowia. Nie, nie jest.
            • bene_gesserit Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 23:47
              Yhyy, swiat pogardza sojakami i jednocześnie zażera się edamame.
            • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 09:02
              anajustina napisała:
              > Największy syf to wege sojowe. To nie lata 90. , że ktoś wierzy, że soja jest t
              > aka niby dobrą dla zdrowia. Nie, nie jest.

Soja to podstawa pasz dla zwierząt 🤣🤣🤣
              • anajustina Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 13:50
                Nie jem praktycznie mięsa, ale też nie paszę się soją.
            • ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 13:53
              anajustina napisała:

> Największy syf to wege sojowe. To nie lata 90. , że ktoś wierzy, że soja jest t
              > aka niby dobrą dla zdrowia. Nie, nie jest.

Nie, największy syf to wędliny, które są rakotwórcze. Soja w diecie jest wręcz zalecana niektórym, a trudno dojść do takiego jej nadmiaru, żeby zaczęła szkodzić.
        • qrka Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 08:40
          Akurat to nie jest dobry przykład, bo to dziwo nie nadaje się dla wegan.
          A że producenci żywności kombinują... no cóż, nie odkryłaś Ameryki. Sprawdź sobie, ile np. tego "zabójczego" sojowego dodatku zawiera przeciętna sklepowa wędlina.
    • dreg13 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 17:46
      Nie jadam nigdy, ale rozumiem - jak ktoś chce ograniczyć mięso lub przestac je jesc, a do tej pory sniadanie to byla bułka z szynką, to strasznie trudno mu sie przestawić.
      Jak mowie, ze nie jem mięsa (od 30 lat), to nadal dostaję czasem pytanie, co jem zamiast. Zamiast kotleta, zamiast szynki, zamiast. A to nie ma przeciez zamiast. I te wege podrobki to jest dla tych, dla ktorych jest zamiast kabanos/kielbasa/szynka itp.
      Dla mnie to jest niejadalne.
      • babcia47 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:52
        I osobiście dla mnie to też zawsze było dziwne że handel oferuje a skoro tak to widać jest popyt na te substytuty mięsa i wędlin. Nie jestem weganką ale bywa że go do ust nie biorę, bo tak. Bo akurat mój organizm nie ma na niego ochoty. Jednak wtedy nie szukam zastępnikiem tylko delektuje się innymi składnikami diety . Soki nie lubię ale gdym miała na nią ochotę to na pewno nie jako kiełbasę czy kotlet
      • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 19:25
        No jest „zamiast”, bo przecież masz jakieś źródła białka? I może taki uczynny gospodarz nie chce Cię podejmować michą trawy, tylko potrawą spełniającą wymogi pełnowartościowego posiłku tj zawierającą jakieś bialeczko (bo z węglami to raczej nie ma problemu)?
    • elinborg Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 17:49
      Nudne to już.
      Jedni nazywają tak, bo krócej, inni, bo potrzebują zamiennika czegoś znanego, co może niedawno jedli.
    • freja08 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 17:50
      Z tego samego powodu, dla którego osoby niepijące alkoholu pijają bezalkoholowe napoje o nazwie wino albo piwo 0%. Bo lubią, bo mogą.
      • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 13:57
        freja08 napisała:

> Z tego samego powodu, dla którego osoby niepijące alkoholu pijają bezalkoholowe
        > napoje o nazwie wino albo piwo 0%. Bo lubią, bo mogą.

Akurat piwo czy wino 0% piją trzeźwi alkoholicy. To dla nich są te napoje.
        • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 13:58
          riki_i napisał:
          > Akurat piwo czy wino 0% piją trzeźwi alkoholicy. To dla nich są te napoje.

Medal za największą bzdurę w tym wątku big_grin
          • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 18:50
            To zapytaj fachowców od odwyku.
            • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 19:01
              riki_i napisał:

> To zapytaj fachowców od odwyku.

Proszę:
              1. Piwo bezalkoholowe jest produktem, którego nawet sporadyczne picie może prowadzić do powrotu alkoholizmu. Nie powinny sięgać po nie osoby, które nadal odczuwają chęć napicia się. Nawet widok otwieranej butelki piwa bezalkoholowego może kojarzyć się z dawnymi nawykami i zwiększyć chęć do spróbowania mocniejszego trunku. Dla osoby uzależnionej, która jest w trakcie leczenia, nie zaleca się piwa bezalkoholowego. Nawet niewielka ilość alkoholu może doprowadzić osobę uzależnioną z powrotem do choroby alkoholowej.

2. Nic bardziej mylnego w tym, że piwo oznaczone symbolem 0,0% to idealne rozwiązanie dla trzeźwiejących alkoholików. Nie chodzi tu tylko o to, że nawet najmniejsza ilość alkoholu może spowodować chęć napicia się mocniejszego trunku. Chodzi przede wszystkim o to, że uzależnienie jest chorobą psychiczną, a zamiana piwa alkoholowego na bezalkoholowe wcale nie działa pozytywnie na terapię ds. uzależnień. Jest to tzw. kontynuacja uzależnienia psychicznego.

A więc czy alkoholik może pić piwo bezalkoholowe? Lekarze naszej przychodni absolutnie nie zalecają spożywania piwa bezalkoholowego w trakcie terapii oraz po jej zakończeniu. Osoba skłonna do uzależnień powinna unikać wszelkich styczności z napojami procentowymi. Nawet zapach alkoholu może wywołać potężny głód alkoholowy u osób uzależnionych, a jak wiemy piwo bezalkoholowe ma identyczny zapach i smak, jak piwo tradycyjne.

3. Piwo bezalkoholowe jest wyzwalaczem dla osób uzależnionych. Co to oznacza?
              W kontekście zdrowia psychicznego i uzależnień wyzwalaczem może być każda sytuacja, osoba, miejsce, przedmiot, emocja lub nawet myśl, która powoduje silne pragnienie użycia substancji lub powrót do szkodliwego zachowania.

• riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 19:08
                No dokładnie. Jest wybitnie niewskazanym napojem dla suchych alkoholików. W związku z czym głównie oni je piją. 😉
                • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 19:18
                  riki_i napisał:
                  > No dokładnie. Jest wybitnie niewskazanym napojem dla suchych alkoholików.
                  > W związku z czym głównie oni je piją. 😉

Piją ludzie, którzy zrozumieli jak działa alkohol i nie chcą być na starość syfnymi dziadami z Juraty.
                  • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 20:06
                    Ludzie, którzy nie piją alkoholu i nie jest on im do niczego w życiu potrzebny, nie szukają jego substytutów.

Podobnie jak wegetarianie nie będący nimi na siłę, nie szukają smaku schabowego w kotlecie sojowym.

Proste i oczywiste.
                    • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:05
                      riki_i napisał:
                      > Ludzie, którzy nie piją alkoholu i nie jest on im do niczego w życiu potrzebny,
                      > nie szukają jego substytutów.

Zupełnie nie o to chodzi ale rozumiem, że dla chlejus rodem z PRL nie ogarnie.
                      • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 22:57
                        Oprócz tego że wciąż nieudolnie usiłujesz mi dosrać ,to akurat hoooj wiadomo o co Tobie chodzi. Bo ja wyrażam się jasno i klarownie. Dziękuję za uwagę.
                        • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 08:48
                          riki_i napisał:
                          > Bo ja wyrażam się jasno i klarownie. Dziękuję za uwagę.

Napisałam wyraźnie - twoje twierdzenie jest totalną bzdurą wynikającą z 'towarzystwa' w jakim się obracasz.

Znam ogrom ludzi którzy piją piwo 0% i żaden nie jest alkoholikiem. Piją z prostego powodu - odpowiedzialności i chęci normalnego życia. Bo prowadzą, bo mają dzieci pod opieką, bo następnego dnia mają plany a kac niszczy plany. Bo schlanie się do nieprzytomności to przypał a nie jak u ciebie powód do dumy.
                          • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:01
                            Anty-mądrasku, piwo 0% jest niesmaczne. Wyjątkowo niesmaczne vel wstrętne. Nie nadaje się nawet na upał. A "człowiek odpowiedzialny z chęcią normalnego życia" pije sobie - niepotrzebne skreślić- wodę gazowaną/wodę niegazowaną/kompot/oranżadę/zimne napoje 'do wyboru, do koloru'/kawę lub herbatę we wszelkich odmianach, i tak dalej. Po cóż szukać na siłę udawanego alkoholu , który jest w smaku obrzydliwy? No dawaj, krynico mądrości! Czym mi walniesz między oczy poza kłamstwem, że Tobie i Twoim zmyślonym znajomym nie-alkoholikom , te sztuczne bezalkoholowe wyroby smakują wyśmienicie jak ambrozja? No czym?

Ps. Nie zapomnij dodać, że Riki to patologia. Ulżyj sobie. Wiem, że Twój świat jest szary, smutny i pełen frustracji.
                            • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:20
                              riki_i napisał:

> Anty-mądrasku, piwo 0% jest niesmaczne. Wyjątkowo niesmaczne vel wstrętne. Nie
                              > nadaje się nawet na upał.

Dla ciebie jest wstrętne dla innych nie. Jesou riki przecież ludzie mają różne smaki i preferencje - dla niektórych cola to obrzydliwy ulep a inni dnia nie przeżyją. Jeszcze często z wiekiem zmienia się kierunek smakowy ze słodkiego na bardziej wytrawne. Nie rozumiem dlaczego aż tak się zapierasz.

A "człowiek odpowiedzialny z chęcią normalnego życia
                              > " pije sobie - niepotrzebne skreślić- wodę gazowaną/wodę niegazowaną/kompot/ora
                              > nżadę/zimne napoje 'do wyboru, do koloru'/kawę lub herbatę we wszelkich odmiana
                              > ch, i tak dalej.

Albo piwo bezalkoholowe. Zwłaszcza w okolicznościach przyrody typu wszyscy piją, bo jest impreza/ grill na działce a ja później wracam samochodem albo mam ochotę na zabawę, ale niekoniecznie czuję, że tego dnia alkohol mi posłuży.

Czym mi walniesz między oczy poza kłams
                              > twem, że Tobie i Twoim zmyślonym znajomym nie-alkoholikom , te sztuczne bezalk
                              > oholowe wyroby smakują wyśmienicie jak ambrozja? No czym?

Może nie jak ambrozja, może nie jest to napój pierwszego wyboru, ale w powyższych sytuacjach właśnie wybieram piwo 0.0 a nie herbatkę cytrynową. Negujesz moje doświadczenia? Zarzucisz mi kłamstwo?
                              • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:46
                                Borsuczyca, pijesz regularnie piwo 0% ? No jednak nie sądzę. To, że kiedyś tam wypiłaś nic tu nie zmienia. To nie jest napój do picia typu kawa czy herbata, to chemiczne sztuczne badziewie o nieatrakcyjnym smaku. Ja piszę o REGULARNEJ konsumpcji tego czegoś, na zasadzie first choice . I akurat takie postępowanie jest charakterystyczne dla suchych niedopitych alkoholików, z nieustannym ciągiem na alkohol w uzależnionej głowie.

Na imprezie to przecież wystarczy wypić JEDNO piwo , po paru godzinach można prowadzić samochód.
                                • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:58
                                  riki_i napisał:

> Borsuczyca, pijesz regularnie piwo 0% ? No jednak nie sądzę. To, że kiedyś tam
                                  > wypiłaś nic tu nie zmienia. To nie jest napój do picia typu kawa czy herbata, t
                                  > o chemiczne sztuczne badziewie o nieatrakcyjnym smaku. Ja piszę o REGULARNEJ ko
                                  > nsumpcji tego czegoś, na zasadzie first choice . I akurat takie postępowanie j
                                  > est charakterystyczne dla suchych niedopitych alkoholików, z nieustannym ciągi
                                  > em na alkohol w uzależnionej głowie.

Chwila moment przed chwilą się zarzekałeś, że to zupełnie niepijalne guano i tylko niepijący alkoholicy mogą po nie sięgnąć z własnej woli. Otóż nie popularność tego typu wyrobów jednak sugeruje, że jakąś niszę wypełniają i nie muszą być od razu napojami pierwszego wyboru.
                                  Zobacz, że na rynku od lat utrzymuje się Mountain Dew - sztuczny, chemiczny, wygląda i smakuje jak płyn borygo a widocznie są jacyś chętni. Zobacz na popularność monsterków i innych energetyków. To nie dość, że obrzydliwe w smaku, sztuczne i chemiczne to jeszcze szkodliwe dla zdrowia a chętni i ustawiają się w kolejce.

> Na imprezie to przecież wystarczy wypić JEDNO piwo , po paru godzinach można pr
                                  > owadzić samochód.

Ty sobie rób jak chcesz ja w takiej sytuacji wybieram piwo 0.0
                                  • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:15
                                    Rozumiem, że na imprezie, gdzie wszyscy spożywają, Ty żeby nie odróżniać się od reszty pijesz sobie piwo 0%. To jest dobry wybór, żeby ludzie się nie czepiali, a w okolicznościach imprezowych można wypić wszystko, nawet płyn Borygo. 😉

Jednakowoż normalny czlowiek sięga po napoje, aby:
                                    - ugasić pragnienie
                                    - zadowolić kubki smakowe
                                    - dostać kopa lub jego namiastkę (kawa z rana)

Oprócz tego istnieje w przyrodzie wprowadzanie się w stan nieważkości drogą konsumpcji mocnych używek w płynie.

Popularność wyrobów typu piwo 0% jest niszowa, oczywiście oprócz suchych alkoholików są też inne motywacje, aby okazjonalnie po nie sięgać. Regularna konsumpcja czegoś takiego DLA MNIE jest jednak jednoznacznym sygnałem, że z danym panem/ z daną panią, jest mocno nie halo i najprawdopodobniej ma trupa w szafie pt. "alkoholizm".

O energetykach to w ogóle nie mówmy, bo nie pija się ich dla smaku.

Ps. Jak sie boisz jednego piwa na imprezie, to polecam profesjonalny alkomat. Kupiłem kiedyś takowy mojemu śp. ojcu, skończyło się niezłym rodzinnym kwasem, bo dał go do wypróbowania w biały dzień swojej kuzynce i jej synowej. Obie panie cichcem garujące na maksa, do tego wespół wzspół. No i jednej w biały dzień na rodzinnym obiadku wyszło 4 promile, a drugiej jakoś prawie 3 . 😀 A wyglądały na trzeźwe jak szkło. smile Długo go potem nie zapraszano, nad czym bolał (wypasiona willa w Konstancinie)
                                    • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:55
                                      Są ludzie, którzy piją 0%, bo zwyczajnie lubią ten smak. Znam osobiście takich, którzy wybiorą 0% nawet jeśli mogą napić się zwykłego piwa.
                                      Serio riki, to że ty czegoś nie lubisz nie znaczy, że nikt nie lubi, ani tym bardziej, że nie powinien.
                                      Ja akurat 0% nie piję, ale piwa piję tylko bardzo konkretne i bardzo rzadko.
                                      A jak mam prowadzić, to nie piję w ogóle, a nie, że w parę godzin zmetabolizuję. Dla mnie to zerowy problem po prostu nie pić alko.
                                    • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:10
                                      riki_i napisał:

> Rozumiem, że na imprezie, gdzie wszyscy spożywają, Ty żeby nie odróżniać się o
                                      > d reszty pijesz sobie piwo 0%. To jest dobry wybór, żeby ludzie się nie czepia
                                      > li, a w okolicznościach imprezowych można wypić wszystko, nawet płyn Borygo. 😉

A kto miałby się czepiać wyborów konsumenckich dorosłej kobiety? Zwłaszcza, że takich osób jak ja jest zawyczaj więcej o powody ich wyborów też nie dopytuje, bo mnie aż tak ten temat nie grzeje.

>
                                      > Jednakowoż normalny czlowiek sięga po napoje, aby:
                                      > - ugasić pragnienie
                                      > - zadowolić kubki smakowe
                                      > - dostać kopa lub jego namiastkę (kawa z rana)
                                      >

Wśród normalnych ludzi są też fani mountain dew i czerwonej Heleny i jest ich na tyle dużo, że te marki od lat utrzymują się na rynku.

> Popularność wyrobów typu piwo 0% jest niszowa, oczywiście oprócz suchych alkoho
                                      > lików są też inne motywacje, aby okazjonalnie po nie sięgać. Regularna konsump
                                      > cja czegoś takiego DLA MNIE jest jednak jednoznacznym sygnałem, że z danym pane
                                      > m/ z daną panią, jest mocno nie halo i najprawdopodobniej ma trupa w szafie pt.
                                      > "alkoholizm".

No właśnie dla ciebie. Moim zdaniem jest to kwestia mody i zmiany trendów, właśnie tego że można spokojnie zabrać taki napój na rodzinnego grilla i nikomu nawet powieka nie drgnie.

Pamiętam z lat dziecięco-nastoletnich reklamy chyba pierwszego tego typu radlera piwo 0.0 plus cytryna. Nazywało się to Cooler a w reklamach występował sam Cezary Pazura i mimo szumnego marketingu ten pomysł jakoś wtedy nie zażarł. Było to wtedy coś niszowego i być może właśnie niezrozumianego. Możliwe, że było też zwyczajnie niedobre, nie wiem nie piłam. Natomiast dziś każda marka ma do wyboru do koloru piw 0.0, masz też ogromny wybór piw smakowych, które często bardziej przypominają oranżadę niż piwo i jakoś nikt się nie dziwi i nikomu do szklanki nie zagląda.

> O energetykach to w ogóle nie mówmy, bo nie pija się ich dla smaku.

Aha to pewnie dlatego produkują to w 50 różnych smakach.

> Ps. Jak sie boisz jednego piwa na imprezie, to polecam profesjonalny alkomat.

I powiedz po co miałabym się pierdzielić z alkomatem, skoro mogę wypić ulubionego radlera i wrócić na luzie kiedy mi się podoba?

K
                                      > upiłem kiedyś takowy mojemu śp. ojcu, skończyło się niezłym rodzinnym kwasem, b
                                      > o dał go do wypróbowania w biały dzień swojej kuzynce i jej synowej. Obie panie
                                      > cichcem garujące na maksa, do tego wespół wzspół. No i jednej w biały dzień na
                                      > rodzinnym obiadku wyszło 4 promile, a drugiej jakoś prawie 3 . 😀 A wyglądały
                                      > na trzeźwe jak szkło. smile Długo go potem nie zapraszano, nad czym bolał (wypas
                                      > iona willa w Konstancinie)

No właśnie ty i twoja rodzina 🙄
                                      • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 12:49
                                        Riki specjalnie dla ciebie pozdrowienia z hamaczka 😘
                                    • elinborg Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 12:43
                                      Ty chyba masz problem z alkoholem, riki, jeśli uważasz, że alkohol pija się dla kopa? Alkohol typu piwo i wino? Ja piję dla smaku, w otoczeniu mam sporo osób pijących piwo 0%, bo tak wolą.
                                      Piwo bezalko ma też mniej kalorii, to kolejny argument za.
                                      • elinborg Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 12:44
                                        Tylko dla kopa- tak miało być
                                    • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:38
                                      riki_i napisał:
                                      > Ps. Jak sie boisz jednego piwa na imprezie, to polecam profesjonalny alkomat. K
                                      > upiłem kiedyś takowy mojemu śp. ojcu, skończyło się niezłym rodzinnym kwasem, b
                                      > o dał go do wypróbowania w biały dzień swojej kuzynce i jej synowej. Obie panie
                                      > cichcem garujące na maksa, do tego wespół wzspół. No i jednej w biały dzień na
                                      > rodzinnym obiadku wyszło 4 promile, a drugiej jakoś prawie 3 . 😀 A wyglądały
                                      > na trzeźwe jak szkło. smile Długo go potem nie zapraszano, nad czym bolał (wypas
                                      > iona willa w Konstancinie)

Ale Riki wcale nie jest alko-patuem z rodziny alko-patusów i wcaaale nie chwali sie alko-ekscesami...
                                • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 17:24
                                  >To nie jest napój do picia typu kawa >czy herbata, to chemiczne sztuczne >badziewie o nieatrakcyjnym smaku.

Fortuna ciemną bezalkoholowa
                                  Piwo ciemne bezalkoholowe górnej fermentacji. Pasteryzowane.
                                  Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, pszenica, słód żytni, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód jęczmienny palony, chmiel, drożdże, ekstrakt z orzeszków kola.
                            • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:38
                              riki_i napisał:
                              > Anty-mądrasku, piwo 0% jest niesmaczne.

Dla ludzi wielbiących kopa od wódy zapewne tak. Inni mają inaczej - Riki nie pojmuje świata.

Są ludzie, którzy uważają, że napoje na słodzikach są obrzydliwe - inni uważają, że na cukrze. Riki nie pojmuje świata.

> Ps. Nie zapomnij dodać, że Riki to patologia. Ulżyj sobie. Wiem, że Twój świat
                              > jest szary, smutny i pełen frustracji.

Jesteś typowym przedstawicielem kultury alkoholowej PRL. Mam sporo takich przykładów w pokoleniu moich rodziców - zniszczone, obleśne dziady. Obecne pokolenia nie wielbią wódy i starzeją się o wiele lepiej. Mój świat jest o wiele piękniejszy niż twoje 'towarzystwo'.
                              • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:53
                                To, co i jak piszesz, dobitnie wskazuje, że to Ty jesteś zjawiskiem, które mi zarzucasz. Normalny człowiek typu Riki wypija sobie na Gubałówce JEDNO piwo (którego zwykle nie pija, ale był niemożebny upał i akurat taki wybór był ok), a wieczorem wypija w knajpie jeszcze 0, 25 . I nie dzieje się nic. Natomiast Koleżanka wielonickowa od razu wali teksty o odpowiedzialności, o zalewaniu się w sztok, o kacu kolejnego dnia.... Oh, really? Po jednym piwku w Twojej rodzince włączało się chlanie na umór? No szczerze współczuję, ale nie przekładaj tego na społeczny uzus.

Ps. W mojej rodzinie tez byli zacni alkoholicy, ale nie widzę świata przez pryzmat zachowania tych postaci. Nie każdemu psu Burek.
                                • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:12
                                  riki_i napisał:
                                  > To, co i jak piszesz, dobitnie wskazuje, że to Ty jesteś zjawiskiem, które mi
                                  > zarzucasz. Normalny człowiek typu Riki wypija sobie na Gubałówce JEDNO piwo (kt
                                  > órego zwykle nie pija, ale był niemożebny upał i akurat taki wybór był ok), a w
                                  > ieczorem wypija w knajpie jeszcze 0, 25 . I nie dzieje się nic. Natomiast Kole
                                  > żanka wielonickowa od razu wali teksty o odpowiedzialności, o zalewaniu się w
                                  > sztok, o kacu kolejnego dnia.... Oh, really?

Oh really? Riki wypiera się wątasków o pijackich ekscesach swoich i swojego 'towarzystwa' ??big_grin big_grin big_grin Przecież to twoja TOŻSAMOŚĆ tongue_out tongue_out tongue_out
                                  • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:21
                                    No i co to ma być za żałosna riposta? Nie pisz już, bo to zmierza do argumentacji typu "śmierdzi ci z gęby ".
                            • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:19
                              Dlaczego ludzie piją i jedzą rzeczy, które tobie nie smakuja? Może dlatego, że spróbowali i im zasmakowało, może dlatego że to modne, bo celebryci tego używają, albo nie chcą narazić się na forumowy epitet "dziaders". Ja lubię czernine, cynaderki, ogony wołowe i opinia innych jest mi obojętna, nie pije piwa ani "0"ani innego i daleki jestem od spróbowania metów z zielonej herbaty, ale każdy robi co lubi (albo musi).
                    • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 17:16
                      Smak wina czy ginu na przykład to coś więcej, niż smak czystego spirytusu. Można więc bez straty smak spirytu odjąć i zostawić resztę. Taki glogg z ikei jest wręcz przepyszny - a zasadniczo to grzaniec bez śladu alko.
            • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:14
              Fachowcy od odwyków są głównymi producentami oraz specami od marketingu produktów bezalkoholowych? Ciekawe…
              • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 23:12
                Fachowcy od odwyków , krynico mądrości , wiedzą co pijają ich pacjenci po leczeniu. Ta oczywista wiedza wynika choćby z linków i cytatów wklejonych przez koleżankę Araceli, gdzie owi fachowcy usiłują ich (zazwyczaj bezskutecznie) odwieść od spożywania bezalkoholowego wina i piwa. Btw właśnie wróciłem z zakopiańskiej knajpy z własnym mini browarem, gdzie specjalnie zamówiłem piwo bezalkoholowe kraftowe własnej produkcji. Niestety, nie dało się wypić to absolutne obrzydlistwo i kolejne zamówiłem już normalne, bardzo dobre zresztą. Pojemność 0.25l - podaję dla porządku, bo zaraz jedna stara gropa z drugą zacznie wpierać , że Riki nadaje po pijaku. Nie wiem jakim trzeba być imbecylem, aby kupować sobie świństwo jakim jest każde bezalkoholowe piwo. Powtórzę po raz ostatni - jest to zasadniczo napój dla suchych alkoholików, którym kompensuje pewne potrzeby symboliczno-rytualne. Długoterminowo ze skutkiem fatalnym, o czym stoi na każdej stronie każdej kliniki odwykowej. No ale emamusia-kij w dupce-pseudowyzwolona kurka, będzie walić kocopały, że ona to , panie dzieju, pije bezalkoholowe piwo i wino dla swojej wielkiej przyjemności smakowej i nie wiem jakiej jeszcze. Jest to.trzecia prawda ks. Tischnera, koniec i kropka. A teraz zwyczajowo wylewajcie sobie na mnie fekalia. Dobranoc
                • angazetka Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 23:18
                  Aleś się wzmógł.
                • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 23:40
                  Oho riki sobie znowu coś umyślił i będzie obrażał ludzi, którzy myślą albo robią inaczej 🙄

PS lubię cytrynowe czy limonkowe radlery i co mi zrobisz?
                • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 08:53
                  riki_i napisał:
                  > a oczywista wiedza wynika choćby z linków i cytatów wklejonych przez kole
                  > żankę Araceli, gdzie owi fachowcy usiłują ich (zazwyczaj bezskutecznie) odwieść
                  > od spożywania bezalkoholowego wina i piwa.

W tych tekstach nie ma ani słowa o 'odwodzeniu' - po uj tak głupio łżeć? big_grin
                • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:30
                  >Fachowcy od odwyków , krynico >mądrości , wiedzą co pijają ich >pacjenci po leczeniu.
                  Twierdziłeś powyżej, że napoje bezalkoholowe powstały właśnie dla alkoholików. Napoje produkują producenci, nie specjaliści od odwyku. Napoje targetuja spece od reklamy i marketingu, nie specjaliści od odwyku. Z przytoczonych linków wynika, że napoje bezalkoholowe są bezwzględnie odradzane alkoholikom, a nie, że kupują je głównie alkoholicy.

>Powtórzę po raz ostatni
                  Trzymam Cię za słowo, nie pisz więcej tych głupot.
        • aankaa Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 14:05
          Akurat piwo czy wino 0% piją trzeźwi alkoholicy. To dla nich są te napoje

i karmiące matki big_grin
          • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:28
            I kierowcy
            • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:15
              I osoby leżące sobie na plaży albo raczące się chłodnym napojem w schronisku górskim (a przynajmniej powinny).
        • elinborg Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 14:17
          riki_i napisał:
          >
          > Akurat piwo czy wino 0% piją trzeźwi alkoholicy. To dla nich są te napoje.

Ja piję 0%, trzeźwą alkoholiczka nie jestem. Inni w domu tak samo.
        • angazetka Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 23:04
          > Akurat piwo czy wino 0% piją trzeźwi alkoholicy.

LOL. Piją kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby, którą chcą sobie wypić coś orzeźwiającego w upał. Oraz te, które nie mają ochoty na procenty. Trzeźwi alkoholicy nie.
          • anajustina Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 13:00
            Karmiące to chyba karmi piją? Albo słód?
        • triismegistos Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 12:34
          Na zdjęciu piwka bezalkoholowe w schronisku Antonówka. W kadrze nie zmieściły się radlerki, bo z mężem nie przepadamy (zrobiłam zdjęcie żeby wybrać które chcemy w czasie stania w kolejce)
          • triismegistos Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 12:40
            Ps. Ja tam alkohol pijam z przyjemnością, ale piwo zawsze wybieram zero, bo po normalnym mnie zamula.
    • mocca25 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 17:55
      Mnie np jest łatwiej wyobrazic co dostanę na talerzu jak ktos powie/napisze "sojowy schabowy" 'sojowy mielony"
      • reinadelafiesta Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 19:00
        Podpisuję się pod tym.
    • konsta-is-me Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:15
      Bo ludzie tęsknią za smakiem i tekstura, choćby podrobionymi do których są przyzwyczajeni.
      Wszyscy jesteśmy wychowani na kotletach czy innych zrazach.
      Przecież nikt nie udaje że "je mięso".
      • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:47
        konsta-is-me napisała:

> Bo ludzie tęsknią za smakiem i tekstura, choćby podrobionymi do których są przy
        > zwyczajeni.

Niekoniecznie. Właśnie smak różnych gatunków mięsa zaczął mi w końcu przeszkadzać. Zaczęło się od wędlin. Jako ostatnie wyeliminowałem ryby. Trwało ze 2 lata.

> Wszyscy jesteśmy wychowani na kotletach czy innych zrazach.

No i co z tego?
        • hrasier_2 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:06
          riki_i napisał:

> konsta-is-me napisała:
          >
          > > Bo ludzie tęsknią za smakiem i tekstura, choćby podrobionymi do których s
          > ą przy
          > > zwyczajeni.
          >
          > Niekoniecznie. Właśnie smak różnych gatunków mięsa zaczął mi w końcu przeszkadz
          > ać. Zaczęło się od wędlin. Jako ostatnie wyeliminowałem ryby. Trwało ze 2 lata
          > .
          >
          > > Wszyscy jesteśmy wychowani na kotletach czy innych zrazach.
          >
          > No i co z tego?
          Ryby wyeliminować z jedzenia to największy babol życia.
          • anajustina Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:11
            Zgadzam się. Wędlin też nie jadam, to samo zuo.
      • ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:49
        konsta-is-me napisała:

Ja jestem wychowana także na kotlecikach z jarmużu, moja ciocia robiła za głębokiej komuny. I nikt się nie burzył o nazewnictwo.
        • wapaha Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:56
          ardzuna napisała:

moja ciocia robiła za głębo
          > kiej komuny. I nikt się nie burzył o nazewnictwo.

Ja uwielbiałam kotlety ziemniaczane z pieczarkami 🙃
      • wapaha Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:55
        konsta-is-me napisała:

> Bo ludzie tęsknią za smakiem i tekstura, choćby podrobionymi do których są przy
        > zwyczajeni.
        > Przecież nikt nie udaje że "je mięso".

Kotlet to nazwa formy podania . Mogę nazwać mój kawałek zmieszanych buraków z kasza i cebula nawet klockiem albo klapkiem albo deska -ale na taką firmę dania mówimy "kotlet "🤷‍♀️
    • agdzieztam Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:20
      Bo niektórzy zrezygnowali z mięsa nie dlatego, że go nie lubią tylko dlatego, że nie chcą przyczyniać się do zabijania i cierpienia zwierząt. Brak im kiełbasy, wędlin itd. Szuka się zamienników, bo smak i rolę tych elementów w żywieniu lubi się i docenia, ale nie chce sie być częścią machiny wykorzystującej zwierzęta, które kocha się i chroni na miare własnych mozliwosci. Przecież to oczywiste cholerka. Wegetarianamini weganami nie są tylko ci, co nie lubią mięsa.
      • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 14:00
        agdzieztam napisała:

> Bo niektórzy zrezygnowali z mięsa nie dlatego, że go nie lubią tylko dlatego, ż
        > e nie chcą przyczyniać się do zabijania i cierpienia zwierząt.

Moim najmojszym zdaniem , starym facetom mięso po prostu szkodzi na zdrowie.

> Wegetarianamini weganami nie są tylko ci, co nie lubią mięsa.

Smak się zmienia , jak przestaje się jeść mięso. Bardzo powoli. Ale po pewnym czasie zupełnie już nie ma ciągu na mięso w jakiejkolwiek postaci.
    • bene_gesserit Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:21
      Czekam, aż w wątku pojawi się słowo hipokryzja, będę zawiedzona, jeśli nie, bo przecież jeśli się sobie czegoś odmawia, to z automatu powinno też przestać smakować. A jeśli się tęskni za dawnymi smakamiz to jest to sojowa hipokryzja, czyż nie
      • skumbrie Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:01
        Poczekaj, spełnię twoje życzenie.

To hipokryzja!!! 😎
      • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:19
        Ja zupełnie nie tęsknię za mięsem (aczkolwiek nie nazywam się wegetarianką, bo sporadycznie jem), ale jeśli mogłabym coś sobie obtoczyc w przyprawie do kebaba (np produkt sojowy), to bardzo chętnie. W kebabie najbardziej smakuje mi mieszanka przypraw, mięso pod mieszaniną to zdecydowanie punkt najsłabszy potrawy.
        • qrka Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 08:46
          Kluczowe jest bowiem to, jak smakuje mięso. Takie bez przypraw.
          • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:17
            Nie smakuje wcale, poza tym ma żyły, ścięgna, nerwy i inne nieapetyczne farfocle.
            • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:18
              Zdecydowanie zmień kebabownię wink
              • wapaha Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 16:00
                arthwen napisał(a):

> Zdecydowanie zmień kebabownię wink
                >

To nie kwestia kebabowni a nielubienia smaku mięsa. Ja zjadam sporadycznie jak najdzie mnie ochota ,najczęściej w postaci "psa zmielonego z buda " -czyli parowek/kabanosów ze 2x w roku biala kiełbasa i tak samo 2x w roku kiełbasa z ogniska. Nie pamiętam kiedy jadłam kotleta mięsnego
                • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 19:32
                  No nie. Jeśli memphis pisze, że jej kebab ma "żyły, ścięgna, nerwy i inne nieapetyczne farfocle" to zdecydowanie jest to kwestia kebabowni, bo jako żywo te kebaby, które ja jadam nie mają ani żył, ani ścięgien, ani innych farfocli. Kebabów z tak podłej jakości mięsa też nie chciałabym jeść, więc zdecydowanie jest to wina kebabowni wink
                  • wapaha Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 21:22
                    arthwen napisał(a):

> No nie. Jeśli memphis pisze, że jej kebab ma "żyły, ścięgna, nerwy i inne nieap
                    > etyczne farfocle" to zdecydowanie jest to kwestia kebabowni, bo jako żywo te ke
                    > baby, które ja jadam nie mają ani żył, ani ścięgien, ani innych farfocli. Kebab
                    > ów z tak podłej jakości mięsa też nie chciałabym jeść, więc zdecydowanie jest t
                    > o wina kebabowni wink
                    >
                    Nie chce wypowiadać się za mremphins ale dla mnie -każde poza zmielonym ma żyły sciegna chrząstki błonki każda rzecz z osobna albo wszystkie naraz.
                    Wiem.jak wygląda mięso.przed przyrządzeniem (obrzydliwie 🤷‍♀️)i wiem jak wygląda po. (ładnie) -co dla mnie nie zmienia faktu,że to jest to samo mięso
                    Dla mnie też-mięso ma nieladny zapach -zdarzało się ze chodziłam do sąsiadki dawać do oceny czy aby zepsutego nie kupilam
                    • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 22:35
                      Gdzie to mięso ma żyły i ścięgna i inne farfocle?
                      https://weiderund.nl/wp-content/uploads/2017/05/BM0I0871-Diamant-haas-2048x2048.jpg

Żyły, ścięgna i farfocle się z mięsa przed obróbką wykraja.
                      • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 09:17
                        arthwen napisał(a):
                        > Gdzie to mięso ma żyły i ścięgna i inne farfocle?

A gdzie ty widziałaś kebaba z najwyższej jakości obrobionej wołowiny? big_grin big_grin big_grin
                      • wapaha Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 10:53
                        arthwen napisał(a):

> Gdzie to mięso ma żyły i ścięgna i inne farfocle?
                        > https://weiderund.nl/wp-content/uploads/2017/05/BM0I0871-Diamant-haas-2048
> x2048.jpg
                        >
                        > Żyły, ścięgna i farfocle się z mięsa przed obróbką wykraja.
                        >

To wołowina? Jadłam może 2xw życiu🤢
                        I wiesz - to że wykroje z mięsa żyły sciegna itp nie oznacza że znikną. Wciąż tam "spirytystycznie" są 🤪🤪
                      • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 20:31
                        Wszedzie w środku. Jak niby krew dopływa do tych włókien w centrum i jak impuls nerwowy tam dociera?

A jeśli mam wskazać palcem, to na tym konkretnym zdjęciu doskonale widać pęczek naczyniowy w prawym dolnym rogu, tak z 1cm od brzegu. Nawet światło naczynia widać….
                      • qrka Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 21:07
                        Piękna wołowinka. Na pewno smak ma nieziemski. Nawet bez przypraw.
                  • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 20:26
                    Każde mięso ma w sobie żyły, nerwy i ścięgna, po prostu ich nie widzisz…
                    • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 22:17
                      Owszem, takie niewidoczne ma. Niewidoczne i niewyczuwalne w smaku mi nie przeszkadzają.
                      • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 17:32
                        Rozumiem, natomiast mnie nadal uwierają w świadomość. 🤷‍♀️
    • kamin Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:43
      Idea jest taka, że ktoś rezygnuje z jedzenia mięsa z powodów etycznych, ale w dalszym ciągu lubi jego smak. Dlatego szuka kiełbasy, kotleta czy gulaszu, który wygląda i smakuje podobnie jak mięsny produkt, ale nie wiąże się z zabijaniem zwierząt.
    • riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:45
      Nie po to przestałem żreć mięcho, żeby szukać w czymkolwiek smaku mięsa.
      • agdzieztam Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:49
        Ale to ty. Inni przestali jesc z innych powodów. No otworz trochę głowę i światopogląd.
      • sitniczek Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 20:07
        Proste. Jem kotlet sojowy bo mi smakuje.
        Chodzi o zamienniki smaku czy nazwę? Że tylko schabowy lub mielony może nosić nazwę kotlet. A kaszanka to tylko z krwi. Ble.
        • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:16
          Są przecież kotlety z grzybow, z kaszy, z jajek - to nie jest nazwa zastrzeżona dla mięsa.
          • little_fish Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:54
            Ba! Nawet "mięsożercy " stosują pewne uniwersalne nazewnictwo potraw - np schabowy z kurczaka 🤭 czy inna szynka drobiowa.
            • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:17
              To nie wszystkożerny ( nie słyszałem jeszcze o człowieku, stosujacym kocia dietę) wymyślili "schabowego z kurczaka i szynkę z drobiu", ale handlowcy. Tradycyjnie to był "de volaille" i polgesek.
              • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:20
                De volaille to kotlet zawinięty z masłem i pietruszką w środku
                • little_fish Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:26
                  Dokładnie. De volaille to coś innego niż płaski kotlet w panierce.
                  A półgęsek jest z gęsi (jak sama nazwa wskazuje), a nie z kurczaka czy indyka.
              • little_fish Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:28
                "nie słyszałem jeszcze o człowieku, stosujacym kocia dietę" - to sprawdź sobie " dieta lwa "😉
                • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:49
                  Nie twierdzę, że takich ludzi nie ma. Ja tylko o nich nie słyszałem, nie znam.
      • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 17:03
        Jeśli przestałeś "żreć mięcho", to gratuluję. Jakbyś tylko JADL potrawy mięsne obok roślinnych, może byś nie musiał przestawać.
    • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:45
      Bo po prostu łatwiej coś nazwać kotletem wege niż wymyślać jakieś dziwne nazwy, które niewiele by mówiły konsumentowi.
      • login.na.raz Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:41
        Dokładnie. Nawet osobom nie-wege jest łatwiej przygotować coś na poczęstunek czy jakiegos grilla dla znajomego wegetarianina, jeśli widzą opis "kotlet wege" albo "parówki wege"
        • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 14:19
          W ogóle nie rozumiem tego bólu zadu. A najśmieszniejsze, że gdyby te produkty były przedawane pod nazwami typu "wegotlet" to te same osoby by gardłowały o nowomowie i zaśmiecaniu języka.
          • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:13
            Skąd wzięłaś pomysł, żeby coś nazywac "wegotlet"? Kotlet to kotlet, tylko surowiec go określa, czy jest ze schabu, z cielęciny czy z fasoli lub tofu. Zupa na ogonach wołowych to zupa, a na fasoli także. Tylko jedna nazwiemy zupa na ogonach a druga - z fasola, a nie wegupa.
            • borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:30
              No to czekam na propozycję jakbyś nazwą warzywną pulpę uformowaną w kształt kotleta smażoną na złoty kolor w panierce. Słucham pana 🙄
              • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 16:11
                Kotlet. Jeśli z wielu warzyw - wielowarzywny. Jeśli kalarepy - kalarepowy. Jeśli z fasoli - fasolowy.
              • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:10
                Warzywny kotlet w panierce?
                • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:37
                  Przecież kotlet nie musi być w panierce, to raz. Kotlet z selera, na przykład, może być panierowany - to dwa.
                  • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:19
                    Ale borsuczyca pytała o taki w panierce.
                    • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:51
                      Nazwał bym to coś "kotlet wielowarzywny panierowany"..
                      • yadaxad Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 12:14
                        Ale kotlet.
                        • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 12:34
                          Oczywiście, kotlet, bo ta nazwa dotyczy formy, a nie zawartości.
                      • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:02
                        Toteż przecież właśnie napisałam "kotlet warzywny w panierce" tongue_out
    • engine8t Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 18:55
      A ta moda sie juz chyba sknonczyla?
      • kamin Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:25
        Jaka moda? To nie jest wątek o modzie.
    • miurielamirsa Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 19:41
      Co konkretnie masz na myśli pisząc podróbki mięsa? Chodzi ci np. o kotlety z boczniaków? Pulpety sojowe?
      Przecież to nie są podróbki mięsa. Można zjeść "breję" sojową a można ją przygotować w formie kuleczek i nazwać pulpecikami czy jakkolwiek inaczej. To żadna podróba mięsa. Po prostu potrawa ma jakąś nazwę i tyle.
      • bene_gesserit Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 19:47
        Można też schabowego nazwać podróbką sojaka.
      • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 19:54
        Pulpety można zrobić z wielu surowców, roślinnych także. Ale już "schabowy" jest ze schabu (to nazwa takiego kawałka mięsa, z konkretnej części tuszy), mleko jest produktem pochodzącym od ssakow. Lubię panierowana kanie, bakłażana z grilla ale nie nazywam tego "pieczen z jelenia".
        • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 20:01
          advanced48 napisał(a):
          > Pulpety można zrobić z wielu surowców, roślinnych także. Ale już "schabowy" jes
          > t ze schabu

Nazwa "schabowy" w PL odnosi się również do sposobu przyrządzenia. Zamawiając 'schabowego' wiesz, że dostaniesz rozklepany kotlet umoczony w jajku, obtoczony w bułce tartej i usmażony na tłuszczu. Podobnie zupa 'flaki'. Dlatego 'sojowy a'la schabowy' albo 'flaki z boczniaków' są jak najbardziej uprawnione.
          • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 20:49
            Nie, schabowy to schabowy.
            Tłuczony kotlet w panierce to może być z dowolnego mięsa czy substytutu mięsa, ale jak nie jest ze schabu, to nie ma prawa nazywać się schabowym.
            • angazetka Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:11
              A jednak się nazywa. Z kalafiora też wink
              • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:02
                Nie, to że jakieś pojedyncze osoby nie umieją nazwać rzeczy po imieniu, to jednak nie znaczy, że kotlet z kalafiora nazywa się kotletem schabowym.
                • angazetka Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 23:06
                  Wpisz sobie w googla, serio. To jest normalne nazewnictwo.
                  • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:20
                    Angazetka, na litość, uważasz, że znalezienie czegoś w google to jest argument za tym, że to "normalne nazewnictwo"?
                    • angazetka Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:08
                      Używane. Tak. To, że Ty go nie uznajesz, nie znaczy zaś, xe nie istnieje.
                      • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:21
                        Tak gwoli ścisłości, to jak wpisałam "schabowy z kalafiora" i "kotlet z kalafiora" to jednak to drugie hasło ma sporo więcej wyników, a do tego przy pierwszym podaje też "niby schabowy z kalafiora" "kotlet a la schabowy z kalafiora" i inne podobne wyrażenia sugerujące, że to jednak nic wspólnego ze schabowym nie ma wink Zgodnie z prawdą, oczywiście, bo przecież nie ma.
                        Kotlet z kalafiora mi w ogóle nie przeszkadza, schabowy jednakże dotyczy konkretnego mięsa. Ze świni.
                • anajustina Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 12:09
                  Jeśli jest a La, czyli w stylu, to ok.
                  • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 22:19
                    W przypadku kalafiora i schabowego to akurat nawet "a la" to jest przesada, bo równie dobrze można nazwać to panierowanym kalafiorem i lepiej odda się stan rzeczy, a też jednowyrazowy opis kalafiora wink
            • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:46
              arthwen napisał(a):
              > Nie, schabowy to schabowy.
              > Tłuczony kotlet w panierce to może być z dowolnego mięsa czy substytutu mięsa,

Czyli jak zamawiasz w knajpie 'schabowego' to spodziewasz się kotleta sauté czy jednak w panierce?
              • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:23
                Gdybym zamówił w knajpie schabowego, to spodziewałbym się mięsa że schabu, nie z indyka, krowy ani kangura. Podobnie, jak sznycel wiedeński ma być z cielęciny, bo inne mięso traktuje się jak oszustwo.
                • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:27
                  advanced48 napisał(a):
                  > Gdybym zamówił w knajpie schabowego, to spodziewałbym się mięsa

Saute czy w panierce? Proste pytanie...
                  • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 22:54
                    Według zamówienia. Jedni lubią w panierce, inni w mące kukurydzianej (to ja), jeszcze inni - saute. Ale zawsze będzie to kotlet, czyli potrawa smażona w niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlet rzymski jest np z sera, ale to nie schabowy ani sznycel wiedeński.
                    • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 08:26
                      advanced48 napisał(a):
                      > Według zamówienia.

Nie. W karcie jest 'schabowy z ziemniakami i surowką. Kokosowy zamawia i CO spodziewa się dostać? Sauté czy w panierce?
                      • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:20
                        Przypuszczam, że w garkuchni podali by bez możliwości wyboru. Ale jednak w restauracji masz prawo doprecyzować zamówienie i otrzymać to, co lubisz. Nawet kebab można zamówić z wybranym składem surowki i odpowiednim sosem. Choć może w twojej ulubionej restauracji jest inaczej, nie wiem, gdzie bywasz.
                        • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:25
                          advanced48 napisał(a):
                          > Przypuszczam, że w garkuchni podali by bez możliwości wyboru. Ale jednak w rest
                          > auracji masz prawo doprecyzować zamówienie i otrzymać to, co lubisz.

I w barze i w restauracji nie precyzując dostaniesz to, co w karcie. 'Schabowy' to kotlet w panierce. W niektórych miejscach możesz doprecyzować ale w zakresie wykonalnym dla kuchni - na pieczeń ze schabu 'schabowego' nikt ci nie zamieni.

Nadal brak odpowiedzi na pytanie co jasno dowodzi, że mam rację. CBDU.
                          • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 16:14
                            Spodziewam się dostać dokładnie to, co zamówiłem. Chyba, że mówię kelnerowi "proszę przynieść cokolwiek, lubię niespodzianki".
                            • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 17:07
                              advanced48 napisał(a):
                              > Spodziewam się dostać dokładnie to, co zamówiłem.

Kończ waść - wstydu oszczędź...

Kotlet schabowy – kotlet panierowany ze schabu (z kością lub bez) przypominający sznycel wiedeński[1]. Współcześnie jedna z popularnych potraw w kuchni polskiej.
                              pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_schabowy

• advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 18:15
                                Jednak ze schabu, a nie z tofu, fasoli czy selera? Czy, gdy robię sokie kotlet schabowy w mące kukurydzianej, to już nie jest kotletem schabowym?
                                • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:01
                                  Panierka chyba może być różna wink
                • misterni Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 23:40
                  Schnitzel Viener Art, to nie żadne oszustwo, tylko sznycel po wiedeńsku z innego mięsa, niż cielęcina.
                  • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 08:05
                    Nie odróżniasz sznycla wiedeńskiego od sznycla po wiedeńsku?
              • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:08
                Spodziewam się tego co w opisie.
                Np jedna z moich ulubionych miejscówek ma w menu tak i spodziewam się, że jak zamawiam
                kotlet jagnięcy, to będzie z jagnięciny, a nie z kalafiora, a stek będzie z polędwicy wołowej, a nie z arbuza.
                • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:15
                  arthwen napisał(a):
                  > Spodziewam się tego co w opisie.

No więc zapytałam konkretnie (i brak odpowiedzi jest wymowny) czego się spodziewasz jak w menu jest 'schabowy'. Po prostu 'kotlet schabowy'. Schab saute czy w panierce?
                  • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:49
                    Jeśli w menu jest schabowy, po prostu schabowy, to przecież ani kelner nie jest głuchy, ani ja nie jestem niemy (mogę zresztą napisać na serwetce), że życzę sobie żeby schab był nie panierowany, niezbyt mocno rozbity i żeby w przyprawach nie było ostrej papryki. Chyba, że trafie do automatycznej, samoobsługowej i bezludnej restauracji - to wychodzę bez skladania zamówienia. Przecież kucharz gotuje dla mnie, a nie dla swojej przyjemności.
                  • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:22
                    Nie wiem, nigdy nie spotkałam się z tym, żeby był sam "kotlet schabowy" w menu.
                    • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:36
                      arthwen napisał(a):
                      > Nie wiem, nigdy nie spotkałam się z tym, żeby był sam "kotlet schabowy" w menu.

A co konkretnie było?

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXfxKDyGNpO391sLAq7MKwdT0ozNAuTQebOA&s

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRnqL9FKZu9kAghkWz6fxhqTnQWNWa-3200eQ&s

https://static.pepper.pl/threads/raw/rJBlz/1004432_1/re/768x768/qt/60/1004432_1.jpg

https://img.joemonster.org/mg/albums/072025/main_09menu_po_dewelopersku.jpg

https://www.jaslo4u.pl/static/news/2021/10/bar_wojtek_12.10.2021/244507115_23848455283590011_4742303074825532074_n.jpg
                      • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:59
                        No ok, widać są miejsca - raczej bary, niż restauracje sądząc po tym, co wkleiłaś - które mają w menu "kotlet schabowy".
                        Nie jadam w takich miejscach, więc niczego bym się nie spodziewała, a jak menu nie jest obrazkowe jak w ikei, to zwyczajnie bym dopytała, czy w panierce czy nie.
                        • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:07
                          I jak najbardziej istnieją kotlety schabowe bez panierki. Ba, nawet bez tłuczenia, mimo że tradycyjnie schab się jednak tłukło.
                          Kotlet to nazwa potrawy, porcji mięsa, lub masy mięsnej lub warzywnej, smażonej w panierce lub bez. Schabowy to przymiotnik określający pochodzenie mięsa. Konkretnie mięsa, konkretnie wieprzowego, konkretnie ze schabu, nie kalafiora, czy nawet kurczaka, bo drobiowy schabowy to taka sama abominacja jak schabowy z kalafiora.
                          • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:14
                            arthwen napisał(a):
                            > I jak najbardziej istnieją kotlety schabowe bez panierki.

Oł maj gad - ile można rżnąć głupa big_grin

Dyskusja nie jest o tym jak można przyrządzić schab tylko o tym czym jest polskie DANIE narodowe zwane 'kotlet schabowy'. Danie rozumiesz? Potrawa.

Jeszcze raz:
                            Kotlet schabowy – kotlet panierowany ze schabu (z kością lub bez) przypominający sznycel wiedeński[1]. Współcześnie jedna z popularnych potraw w kuchni polskiej.
                            pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_schabowy
                            • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:02
                              evening.vibes napisała:

> Dyskusja nie jest o tym jak można przyrządzić schab tylko o tym czym jest polsk
                              > ie DANIE narodowe zwane 'kotlet schabowy'. Danie rozumiesz? Potrawa.
                              >
                              > Jeszcze raz:
                              > Kotlet schabowy – kotlet panierowany ze schabu (z kością lub bez) prz
                              > ypominający sznycel wiedeński[1]. Współcześnie jedna z popularnych potraw w kuc
                              > hni polskiej.

> pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_schabowy
                              >

O patrz, kotlet ZE SCHABU. Nagle ci definicja pasuje? Bo tam nie ma nic na temat kurczaka czy kalafiora.
                              • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:28
                                arthwen
                                > O patrz, kotlet ZE SCHABU. Nagle ci definicja pasuje? Bo tam nie ma nic na tema
                                > t kurczaka czy kalafiora.

Nazwa odnosi sie zarówno do surowca jak i do sposobu przyrządzenia.

Dlatego 'schabowy sojowy' oznacza 'kotlet z soi przyrządzony na sposob polskiego dania o nazwie 'kotlet schabowy'.

Dla 99,9% społeczeństwa to ogarnialne 😄
                                • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:43
                                  Nie, schabowy sojowy to zwyczajny językowy potworek i powinno się dążyć do tego, żeby takie określenia zniknęły.
                                  I rzuć te dane skąd wzięłaś 99,9%. Bo równie dobrze możesz powiedzieć, że 99,9% społeczeństwa nigdy się nie spotkało z takim określeniem - i będą to dane wyssane z tego samego miejsca co to co napisałaś.
                                  • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:57
                                    arthwen napisał(a):
                                    > Nie, schabowy sojowy to zwyczajny językowy potworek i powinno się dążyć do tego
                                    > , żeby takie określenia zniknęły.

Nie, nie 'powinno'. Język ma oddawać rzeczywistość, jest żywy. To, ze jakiś wielbiciel mięcha ma ból tyłka to jego prywatny problem.
                                    • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 19:35
                                      evening.vibes napisała:

> arthwen napisał(a):
                                      > > Nie, schabowy sojowy to zwyczajny językowy potworek i powinno się dążyć d
                                      > o tego
                                      > > , żeby takie określenia zniknęły.
                                      >
                                      > Nie, nie 'powinno'. Język ma oddawać rzeczywistość, jest żywy. To, ze jakiś wie
                                      > lbiciel mięcha ma ból tyłka to jego prywatny problem.

To akurat, słonko, działa w dwie strony. Więc jeśli jakiś wojujący weganin ma ból tyłka, to to tylko jego prywatny problem wink
                          • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:17
                            arthwen napisał(a):
                            > Schabowy to przymiotnik określający pochodzenie mięsa.

PS. A 'gołąbki' robi się z gołębi prawda? big_grin
                            • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:01
                              evening.vibes napisała:

> arthwen napisał(a):
                              > > Schabowy to przymiotnik określający pochodzenie mięsa.
                              >
                              > PS. A 'gołąbki' robi się z gołębi prawda? big_grin

Gołąbki to nie przymiotnik i nie określa pochodzenia mięsa, więc kulą w płot.
                              • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:30
                                arthwen napisał(a):
                                > evening.vibes
                                > > PS. A 'gołąbki' robi się z gołębi prawda? big_grin
                                >
                                > Gołąbki to nie przymiotnik i nie określa pochodzenia mięsa, więc kulą w płot.

A w 'karkówce pieczonej' karkówka to przymiotnik?

Jesteś totalnie nielogiczna.
                                • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:44
                                  Karkówka to nazwa rodzaju mięsa ze świni lub krowy.
                                  Nikt nie mówi o "krowie pieczonej", więc nie, znowu ci analogia nie wyszła.
                                  • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:53
                                    arthwen napisał(a):
                                    > Karkówka to nazwa rodzaju mięsa ze świni lub krowy.
                                    > Nikt nie mówi o "krowie pieczonej", więc nie, znowu ci analogia nie wyszła.

Spoko ale 'gołaąbek' jest nieidentyfikowalny 🤣

Zero logiki, zero spójności. Wymyślasz na poczekaniu 'tak bo tak'.
                                    • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:24
                                      Czemu niby gołąbek miałby być nieidentyfikowalny?
                                      To nazwa potrawy, nie mającej nic wspólnego z gołębiami. A mięsa gołębiego się do niej nie dodawało nigdy, zresztą gołębiny się w Polsce nie jada jakoś specjalnie często, a jeśli jada, to mówi się właśnie o mięsie gołębim, nie gołąbkach.
                          • ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:21
                            arthwen napisał(a):

> nawet kurczaka, bo drobiowy schabowy to taka sama abominacja jak schabowy z ka
                            > lafiora.

Sprawdź sobie, co to jest abominacja. Dla ułatwienia podpowiem, że to nie to samo, co aberracja.
                            • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 22:19
                              Owszem, masz rację, "schabowy" zarówno z kurczaka, jak i z kalafiora to aberracja tongue_out
                              Ale i abominacja również, bo mnie osobiście napawa wstrętem takie masakrowanie znaczenia danego słowa, przeinaczając całkowicie to jakie znaczenie niosło do tej pory.
                              • ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 20.08.25, 23:21
                                arthwen napisał(a):

> Owszem, masz rację, "schabowy" zarówno z kurczaka, jak i z kalafiora to aberrac
                                > ja tongue_out
                                > Ale i abominacja również, bo mnie osobiście napawa wstrętem

Abominacja to nie jest coś, co napawa wstrętem.
                              • qrka Re: Idea wege podróbek mięsa 23.08.25, 09:17
                                O, to na widok kutasa masz drgawki?
            • konsta-is-me Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 23:09
              A la oznacza "na sposób " czyli "a la schabowy" to zrobiony podobnie do schabowego - w panierce z bułki, smażony w tłuszczu.
              • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 08:27
                konsta-is-me napisała:
                > A la oznacza "na sposób " czyli "a la schabowy" to zrobiony podobnie do schabow
                > ego - w panierce z bułki, smażony w tłuszczu.

Dokladnie tak.
              • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:09
                Jeśli "a la schabowy" to jeszcze musi być roklepany, powodzenia z kalafiorem tongue_out
                • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:51
                  Powinien wtedy być określony jako "kotlet z kalafiora zrobiony na sposób schabowego"
    • lilia.z.doliny Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 20:01
      To pytanie jest satyryczne, żartobliwe, prawda?
    • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 20:47
      Nie mam w ogóle problemu z tym, że osoby niejedzące mięsa chcą mieć jakiś smakowy substytut mięsnych potraw.
      Irytuje mnie tylko nazewnictwo naśladujące produkty zwierzęce, bo czasem się nacinam i dopiero po sprawdzeniu składu widzę, że to obok produktu, który ma w nazwie to nawet nie stało (o tyle, że składy sprawdzam, więc zwyczajnie odkładam i nie kupuję jak mi nie pasuje). I już pal licho kotlet sojowy, bo sam kotlet to może być różny, ale "mięso z cieciorki" to jest jednak przegięcie.
    • 3-mamuska Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 20:58
      To dokladnie to samo jak “nie jem cukru” nie uzywam nie kupuje ,ale uzywam miodu i ksylitolu.
    • skumbrie Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 20:59
      Można lubić smak mięsa i nie jeść go ze względu na cierpienie zwierząt.
      Stąd roślinne zamienniki.
    • princy-mincy Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:04
      Też kiedyś miałam takie wątpliwości.
      Koleżanka weganka powiedziała mi, że nie je mięsa z powodów ideologicznych a mleka z powodów zdrowotnych.
      Ale lubi smak i zapach,dlatego je roślinne zamienniki od czasu do czasu. Do tego woli kawę z mlekiem niż czarna,dlatego pije ją z napojem roślinnym.
    • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 21:14
      1. Żeby móc położyć na kanapce coś w postaci wygodnego plasterka, a nie pasty czy czegośtam
      2. Żeby zjeść coś co mięso przypomina w przypadku osób niejedzących z powodów ideologicznych
      3. Żeby uzyskać produkt, który da się przyrządzić w ulubiony sposób lub z ulubionymi przyprawami
    • kropkacom Re: Idea wege podróbek mięsa 14.08.25, 23:10
      Kotoś jest urażony? big_grin To zamach na naszego schabowego i kiełbasę.

Odpowiedz jest prosta. Tak formuje się produkt i nazywa jak ludzie są przyzwyczajeni.
    • tania.dorada Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 03:39
      Po to żeby nie musieć kombinować z przepisami i wymyślaniem nowych potraw, po to żeby sobie ułatwić gotowanie i logistykę jak jedna osoba w domu nie je mięsa ale nie chce się robić dwóch osobnych obiadów, albo bo ktoś tak lubi i tyle.
    • nenia1 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 08:55
      Nie wiem z czym masz problem. Chodzę od czasu do czasu do bistro wege i jem tam na przykład jajecznicę z kaszy. Dlaczego? Bo lubię smak jajecznicy ale chcę zjeść coś co jest wege. Dlaczego się nazywa jajecznica choć nie jest z jajek? Bo mnie jako kupującej jest łatwiej wybrać z menu to na co mam ochotę i co jest podobne smakowo do jajecznicy, bo tu nie chodzi o smak, a o skład. Że nie z jajek to oczywiste, masz w menu wypisany skład, już nie mówiąc że to bistro wege, czyli jajek nie uświadczysz.
      • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 14:11
        Ja jednak wolałbym, żeby to, co ty jesz nazywało się "kasza o smaku jajecznicy", podobnie jak butow że skaju nie sprzedawano jako skórzanych, swetra z anilany jako wełnianego a konfitury z jabłek jako figowej. Choć już Młynarski śpiewał, że"wystarczy wziąć jarzyne i ogolic wloski".
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 14:04
      Bo nazwa "produkt sojowy uformowany w kształt cienkiego plastra" mogłoby się nie zmieścić na opakowaniu. Nie dziękuj.
      • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:15
        Wystarczy nazwa "kotlet sojowy".
        • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:26
          advanced48 napisał(a):
          > Wystarczy nazwa "kotlet sojowy".

Przedmówczyni nie pisała o kotlecie.
          • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 16:16
            Jeśli jej wszystko jedno, wystarczy napis "produkt sojowy".
            • evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 17:09
              advanced48 napisał(a):
              > Jeśli jej wszystko jedno,

Skąd takie głupie założenie? W ogóle przeczytałeś co napisała?
              • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 18:01
                W wyżej wymienionym kotlecie schabowym, przed smażeniem, także nie jest opisana technologia przygotowania ani forma zewnętrzna. Napisane jest "schab w plastrach", jakoś się mieści, nie jest dłuższe niż "tofu w plastrach".
                • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:23
                  A gdzie masz opis „schab w plastrach”, na jakim konkretnie produkcie przed smażeniem..? 🤔
                  • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:54
                    W sklepie sieciowym, paczkowany. Ale tam na etykiecie schabu jest "schab" a nie "polędwica z żubra".
                    • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:16
                      No ale paczkowany schab pokrojony w plastry to nie kotlet schabowy 🤔 To jest produkt do stworzenia potrawy o nazwie kotlet schabowy. Są też gotowce, opanienowane i smażone do odgrzania i wówczas mają nazwę „kotlet schabowy” (z pełnym składem i alergenami), a nie „schab plastry” 🤔Jak chcesz mieć opis technologii przygotowywania ani „formy zewnętrznej” - w sensie chcesz opisu jak to tata świnka wskakuje na mamę świnkę i zaczynają „making bacon” 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Czy historie z obrazkami o tym, jak się mięso kroi w plastry? No, dziwaczne rzeczy tu piszesz, jakby nie wykazując zrozumienia tematu co do czego…
                      • advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 12:40
                        Napisałaś "przed smażeniem". Czym, wobec tego, są plastry mięsa że schabu?
                        • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 08:07
                          Nie są kotletem schabowym. 🤔 Serio - nie mam pojęcia dokąd ma zmierzać na dyskusja i co udowodnić… Kalafior w sklepie ma metkę kalafior, pokrojone mięso ma metkę schab, z obydwu możesz sobie w domu przygotować kotlet.
                        • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 08:11
                          Nie rozumiem co ma udowodnić ta dyskusja. Schab surowy w sklepie nazywa się schab, kalafior w sklepie ma metkę kalafior, z obydwu możesz sobie w domu przygotować kotlety.
                          • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 15:31
                            Owszem, możesz przygotować kotlety i ze schabu i z kalafiora. Ale tylko jedne z nich będą schabowe wink I to właśnie ma udowodnić ta dyskusja wink
                            • memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 17:07
                              Ale ta odnoga w ogóle nie odnosi się do nazywania kotletów warzywnych „schabowymi” i Wredna nigdzie nie czyniła takich propozycji 🤔 Czyli jednak walisz we własnego chochoła…
                              • arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 20.08.25, 22:11
                                W tej konkretnej odnodze nie.
                                I w tej konkretnej odnodze nikt również nie protestował przeciwko nazywaniu kotletów warzywnych kotletami, więc to samo można by powiedzieć o tobie i chochole wink
    • klaramara33 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 15:21
      Nie wiem, jestem wege ale tych podróbek nie jem, niesmaczne to. Lubię pasztety z tofu, falafelki gulasz z ciecierzycy i soczewicy.
      • login.na.raz Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 16:10
        Ja ostatnio kupiłam gyros wege, był b.dobry, w tortilli nie do odróżnienia od kurczaka. Ale tu pewnie przyprawy robiły całą robotę.
        • bulzemba Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 19:43
          zastanawiam się czy to nie kwestia tzw. legitnego wkładu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka