Dodaj do ulubionych

The service is not included

22.08.25, 09:24
Powiedział obsługujący nas kelner gdzieś tam w Niemczech. Ile mam wam wydać? dodał.

Pierwszy raz z czymś takim sie zetknęłam. Było to bardzo krępujące jak tak przez chwilę nad nami stał zanim powiedzieliśmy, zeby sobie odliczyl 10%.

Zanim wpadnie do watku na pełnej k hanusia ze swoimi fantazjami to powtórzę: pierwszy raz sie z czymś takim spotkałam. Zawsze wydawana jest reszta i od tego zostawiamy napiwek albo nie.

Czy z tego neutralnego tematu ematka zdoła rozpętać shitstorm?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: The service is not included 22.08.25, 09:28
      Jesteś na ematce od wczoraj, że uważasz napiwki za temat neutralny?
      • homohominilupus Re: The service is not included 22.08.25, 09:56
        Moze chociaż obejdzie sie bez personalnych dop*erdalanek. Taką mialam nadzieję zakładając wątek.
        • hrasier_2 Re: The service is not included 22.08.25, 10:44
          homohominilupus napisała:

> Moze chociaż obejdzie sie bez personalnych dop*erdalanek. Taką mialam nadzieję
          > zakładając wątek.
          > Gdzie tam szpile muszą być wbite. Tu każdy ma swojego anioła stróża😝
          >
    • szarmszejk123 Re: The service is not included 22.08.25, 09:28
      Nigdy się z czymś takim nie spotkałam, też by mnie to wprawiło w zakłopotanie.
    • 35wcieniu Re: The service is not included 22.08.25, 09:29
      Dlaczego shitstorm?
      Czasami serwis jest wliczony, czasami nie, zwykle jak nie jest to kelnerzy o tym nie wspominają ale widać zdarza się i tak.
      Nie jest to z automatu przymus żeby dac napiwek.
    • freja08 Re: The service is not included 22.08.25, 09:30
      Często się z tym spotykam w Niemczech. W innych krajach już nie.
      • homohominilupus Re: The service is not included 22.08.25, 09:56
        O, no właśnie. Ciekawe.
      • kura17 Re: The service is not included 22.08.25, 11:14
        > Często się z tym spotykam w Niemczech. W innych krajach już nie.

mieszkam w Niemczech i nigdy sie z tym tutaj nie spotkalam.
        • freja08 Re: The service is not included 22.08.25, 11:19
          Może to kwestia regionu? Ja jeżdżę w zasadzie wyłącznie do Bawarii. 🤔
          • kura17 Re: The service is not included 22.08.25, 11:24
            ja jestem z polnocy wink
            w Bawarii bylam, ale dobre kilka lat temu, akurat turystycznie, tez sie z tym nie spotkalam.
            • snakelilith Re: The service is not included 22.08.25, 17:57
              Też się nigdy z tym nie spotkałam w Niemczech jak żyję tu 37 lat i bywam w Bawarii, bo mam tam rodzinę. Nie jest to zgodne z prawem i wszelkimi faktami, bo wszędzie w gastronomii personal dostaje wynagrodzenie za pracę i nie musi żyć z napiwków. Nie są to jakieś kokosy, ale dziś trudno nawet o personel, więc nikt nie pracuje za darmo.
              Przypuszczam więc, że to naciąganie obcokrajowców, którzy się nie zrobią awantury.
              Można w każdym razie odmówić.
              • freja08 Re: The service is not included 22.08.25, 18:06
                Bardzo możliwe, ja nie mówię po niemiecku.
    • mdro Re: The service is not included 22.08.25, 09:32
      Było zaznaczone w karcie?
      Raz mieliśmy taką sytuację na Malcie, pan kelner pokazał w karcie napis, usilnie sugerując napiwek. Napiwek i tak na ogół zostawiamy, więc i tak by dostał, ale do knajpki więcej nie przyszliśmy - było dostatecznie wiele innych w pobliżu naszego hotelu.
      Btw. w Niemczech chyba kelnerom płacą normalne pensje?
      • anajustina Re: The service is not included 22.08.25, 12:15
        Ale zawsze to fajnie mieć więcej i do tego bez podatku, nie?
    • hrasier_2 Re: The service is not included 22.08.25, 09:32

> Powiedział obsługujący nas kelner gdzieś tam w Niemczech. Ile mam wam wydać? do
      > dał.
      >
      > Pierwszy raz z czymś takim sie zetknęłam. Było to bardzo krępujące jak tak prze
      > z chwilę nad nami stał zanim powiedzieliśmy, zeby sobie odliczyl 10%.
      >
      > Zanim wpadnie do watku na pełnej k hanusia ze swoimi fantazjami to powtórzę: pi
      > erwszy raz sie z czymś takim spotkałam. Zawsze wydawana jest reszta i od tego z
      > ostawiamy napiwek albo nie.
      >
      > Czy z tego neutralnego tematu ematka zdoła rozpętać shitstorm?
      >
      > Bezczelny. Trzeba go było zmrozić wzrokiem.
      >
      >
      >
      >
    • niemcyy Re: The service is not included 22.08.25, 09:37
      Następnym razem zażądaj rachunku z 7% VAT jak na produkty spożywcze w supermarkecie zamiast 19% na usługę restauracyjną, skoro bez obsługi. Z różnicy będzie miał napiwek.
    • evening.vibes Re: The service is not included 22.08.25, 09:50
      Knajpa w Pradze parę lat temu: W menu na pierwszej stronie informacja, że do rachunku doliczany jest serwis w wysokości 10%. OK. Na koniec kelner przynosi rachunek w etui z kolorową karteczką (nie do nie zauważenia) "TIP not included" big_grin
      • anajustina Re: The service is not included 22.08.25, 12:15
        No bo serwis to nie napiwek.
        • smietankowa33 Re: The service is not included 22.08.25, 16:18
          To jasne, ale napiwek nigdy nie jest wliczony. Gdyby był, nie byłby napiwkiem smile
        • czerwonylucjan Re: The service is not included 22.08.25, 18:25
          A czym jest serwis? Co w niego wchodzi?
          • niemcyy Re: The service is not included 22.08.25, 22:18
            24 talerze, 6 filiżanek, półmisek, 2 salaterki i waza na zupę wink --> nie wynosić naczyń.
    • black.emma Re: The service is not included 22.08.25, 09:55
      Też mi się to zdarzyło, w hotelowej restauracji w Berlinie. Mało, że krępujące, to jeszcze akurat obsługa była fatalna, czekaliśmy wieki i na napoje i na dania, które częściowo zostały pomylone.
      • anajustina Re: The service is not included 22.08.25, 12:16
        Daliście mimo to?
        • black.emma Re: The service is not included 22.08.25, 12:35
          Byliśmy zaskoczeni sytuacją i nie chcieliśmy robić cyrków wiec daliśmy 🙈 a potem byliśmy źli, że daliśmy. Nauczona doświadczeniem więcej nie ulegnę.
          • anajustina Re: The service is not included 22.08.25, 12:43
            W zupełności rozumiem.
    • simply_z Re: The service is not included 22.08.25, 09:58
      Zdarzylo mi sie w Wiedniubig_grin,
    • chicarica Re: The service is not included 22.08.25, 10:01
      Okropne dziadostwo.
      Właściciel restauracji nie płaci przyzwoicie swojemu personelowi, a potem personel jest zmuszony żebrać u klientów, klienci natomiast czują się przyciśnięci emocjonalnie.
      Nie mogę się pogodzić z tymi próbami wciskania amerykańskiego dziadostwa w Europie i nie jadam w takich miejscach. Napiwek bardzo często zostawiam, najczęściej w postaci gotówki włożonej do okładki z rachunkiem gdy płacę kartą, ale wymuszanie uważam za wbrew zwyczajom europejskim.
      • gris_gris Re: The service is not included 22.08.25, 11:01
        chicarica napisała:

> Nie mogę się pogodzić z tymi próbami wciskania amerykańskiego dziadostwa w Euro
        > pie i nie jadam w takich miejscach. Napiwek bardzo często zostawiam, najczęście
        > j w postaci gotówki włożonej do okładki z rachunkiem gdy płacę kartą, ale wymus
        > zanie uważam za wbrew zwyczajom europejskim.
        >
        Zgadza się, ale to się rozprzestrzenia jak zaraza. W Londynie już właściwie norma jest doliczanie 12,5%, co przy tamtejszych cenach jest raczej przegięciem.
        • chicarica Re: The service is not included 22.08.25, 11:27
          Tak, nawet w Szwecji, kraju w którym od zawsze mówiło się turystom że tu napiwków nie ma, pojawiły się ostatnio terminale do płatności kartą na których z automatu wyskakuje do wyboru napiwek w % i trzeba aktywnie kliknąć że nie dajemy. Gulgoczemy w proteście oczywiście. Tu płace w branży regulowane są umową związkową i nie ma potrzeby cisnąć o napiwek.
          • amast Re: The service is not included 22.08.25, 16:01
            Nie pamiętam kiedy byłam w Szwecji, jeszcze przed covidem. W jednej restauracji pani przyniosła rachunek i terminal i zapytała mojego męża czy chce dodać napiwek. Mój mąż bardzo źle reaguje na takie "znienacka" pytania, więc pani nie dostała napiwku i nie zdziwiłabym się, gdyby do końca dnia już nikogo o to nie zapytała. A normalnie zawsze zostawiamy w gotówce coś koło 10%.
            Więc to "niedawno" to już od jakiegoś czasu jest smile
            • chicarica Re: The service is not included 22.08.25, 17:13
              To wchodziło stopniowo i po kolei, więc zakładam że w niektórych restauracjach było wcześniej, pewnie w tych turystycznych najpierw.

Największy oburz jest o to, że pojawiło się (to mam na myśli mówiąc niedawno) również w zwykłych restauracjach lunchowych dla ludu pracującego, gdzie nie dawało się napiwku z zasady.
    • bezmiesny_jez Re: The service is not included 22.08.25, 10:09
      Ale co znaczy niewliczone? Kelner nie ma żadnej umowy, właściciel mu nie płaci? Standardem jest doliczenie ekstra 10% za obsługę większych grup, ale z wymuszeniem zapłacenia normalnego napiwku to się jeszcze nie spotkałam.
      • nini6 Re: The service is not included 22.08.25, 10:54
        Tam zaraz "wiekszych"
        W wiekszości knajp w Gdańsku doliczają 10% za serwis przy 4 osobach.
        • gris_gris Re: The service is not included 22.08.25, 10:59
          nini6 napisała:

> Tam zaraz "wiekszych"
          > W wiekszości knajp w Gdańsku doliczają 10% za serwis przy 4 osobach.

Otoz to. W Krakowie w prawie pustej restauracji poinformowano nas na wstępie, ze bedzie 10% doliczone. Jaja jakieś.
          • ell_czupakabra Re: The service is not included 22.08.25, 12:19
            gris_gris napisała:

> Otoz to. W Krakowie w prawie pustej restauracji poinformowano nas na wstępie, z
            > e bedzie 10% doliczone. Jaja jakieś.

Dlaczego jaja? Jeśli powiedzieli ci przed usługą, że będzie droższa, bo coś tam (bo np księżyc w pełni), to jest to uczciwe zachowanie - jak za drogo, to idziesz gdzie indziej.
          • ga-ti Re: The service is not included 22.08.25, 16:18
            W Krakowie na Rynku doliczona nam 18 zł serwis, zamawialiśmy 2 drinki, dostaliśmy, wypiliśmy i tyle. Ani nikt nas dodatkowo o nic nie pytał, ani my nie mieliśmy żadnych dodatkowych wymagań. Nawet serwetki nie zużyliśmy 😄
            Zdziwiło nas to bardzo. No ale cóż, taki mają "zwyczaj".
            • gris_gris Re: The service is not included 22.08.25, 17:32
              ga-ti napisała:

> W Krakowie na Rynku doliczona nam 18 zł serwis, zamawialiśmy 2 drinki, dostaliś
              > my, wypiliśmy i tyle. Ani nikt nas dodatkowo o nic nie pytał, ani my nie mieliś
              > my żadnych dodatkowych wymagań. Nawet serwetki nie zużyliśmy 😄
              > Zdziwiło nas to bardzo. No ale cóż, taki mają "zwyczaj".

W Krakowie na Rynku w ogródkach to w ogóle inny świat jest. Nigdy z nich nie korzystam, a przykład przez Ciebie podany tylko potwierdza, dlaczego. Swoją drogą to się nadaje do UOKiKu.
              • bmtm Re: The service is not included 22.08.25, 17:36
                Gessler też chyba doliczała serwis do rachunku, o ile pamietam - i to lata temu!
              • ga-ti Re: The service is not included 22.08.25, 22:55
                Żartowaliśmy, co gdybyśmy przyszli z własnymi szklankami i zamówili przy barze, żeby kelnera nie fatygować 😆
      • ib_k Re: The service is not included 22.08.25, 10:56
        Spotkałam się z tym wielokrotnie tak w Polsce jak i za granicą ale zawsze było to napisane w menu .
    • alpepe Re: The service is not included 22.08.25, 10:41
      Nie spotkałam się w Berlinie. Jeszcze nie.
    • escott Re: The service is not included 22.08.25, 10:58
      Wkurzają mnie ogromnie takie praktyki. Restauracja na tym polega, że jest obsługa, więc przerzucanie tego kosztu dodatkowo na klientów, poza menu, w drodze emocjonalnego wymuszenia jest jakimś absurdem. Może kucharzom też będziemy dopłacać oddzielnie, no i oczywiście oddzielny napiwek dla serwisu sprzątającego, bo zamiatanie też nie wliczone.
    • kropkaa Re: The service is not included 22.08.25, 10:58
      Napiwki zwykle zostawiam, ale nie lubię tego wymuszania przy płatności kartą. Ostatnio akurat uznałam, że napiwek się nie należy, a pani właśnie próbowała wymusić, powiedziałam po prostu, że nie.
    • azalee Re: The service is not included 22.08.25, 11:24
      Nie spotkalam sie z tym nigdy w Europie, bylabym rownie zdziwiona jak ty.
    • piataziuta Re: The service is not included 22.08.25, 12:09
      Niektórzy kelnerzy po prostu bardziej intensywnie walczą o swoje.
      Niedawno, kelnerka w Polsce, po bardzo kiepskiej obsłudze, zapytała "czy chcą państwo zostawić napiwek". Zostawiliśmy, bo zawsze zostawiamy, ale byłam pod wrażeniem.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: The service is not included 22.08.25, 15:01
        piataziuta napisała:

> Niektórzy kelnerzy po prostu bardziej intensywnie walczą o swoje.
        > Niedawno, kelnerka w Polsce, po bardzo kiepskiej obsłudze, zapytała "czy chcą p
        > aństwo zostawić napiwek". Zostawiliśmy, bo zawsze zostawiamy, ale byłam pod wra
        > żeniem.

A wiesz, że ja się oduczyłam zostawiania zawsze napiwków? Bo właśnie jak zawsze zostawiasz, to się takie kiepskie kelnerki nie nauczą jak dbać o klienta. A, że moim zdaniem poziom obsługi w lokalach spada, to właśnie wbrew swojej świętej zasadzie przestałam zostawiać napiwek zawsze.
        • piataziuta Re: The service is not included 22.08.25, 15:53
          To było coś w rodzaju niewerbalnej przepychanki:

"Ze mną wszystko jest w porządku i nie mam sobie nic do zarzucenia, po prostu jesteście xujowymi klientami, i udowodnię to pytając o napiwek - nic nie zostawicie, wiadomo, nie warto się dla takich starać"

"Masz gówniaro, może nabierzesz więcej szacunku i w końcu się czegoś nauczysz"
    • ell_czupakabra Re: The service is not included 22.08.25, 12:14

> Powiedział obsługujący nas kelner gdzieś tam w Niemczech.

To smutne. Powiedziałabym mu, że jeśli pracodawca mu mało płaci, to niech zmieni pracę.
      • nangaparbat3 Re: The service is not included 22.08.25, 12:47
        I to dopiero byłoby smutne 😥
        • ell_czupakabra Re: The service is not included 22.08.25, 23:49
          nangaparbat3 napisała:

> I to dopiero byłoby smutne 😥

Dlaczego?.
          Pracownik żebrzący o kasę, bo jego pan mu mało płaci, powinien wiedzieć, ze teraz można uciec z plantacji bawełny. Przynamniej uciec do tego stanu, gdzie nie trzeba żebrać, mając pracę - to znaczy wierzę, że nie jest jeszcze tak źle, ale może jestem zbyt naiwna big_grin
    • astomi25 Re: The service is not included 22.08.25, 12:44
      W Niemchech czesto tak jest, zwlaszcza jsk sie placi karta.
      Ja wtedy zostawiam poprostu napiwek odobno,w gotowce.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: The service is not included 22.08.25, 14:58
      Spotkałam się z taką sytuacją kilka razy, zwłaszcza w popularnych turystycznie miejscach. Najgorsi pod tym względem są kelnerzy w Czechach (z mojego doświadczenia, podkreślam!), potrafili mi doliczyć 10% do piwa i nie pozwolili zapłacić kartą, musiałam wypłacić gotówkę w bankomacie, ostatnio w miasteczku w Karkonoszach też bez zająknięcia pan zapytał ile ma doliczyć do rachunku. Nie mówiąc już o wałkach na turystach w Pradze, dziwne pozycje na rachunku, serwis doliczony z automatu (informacja w menu napisana tak, że bez lupy nie przeczytasz). Chorwaci też mają taką manierę, że zwykle pytają o serwis lub doliczają bez pytania twierdząc, że tak jest i koniec.
      Osobiście przez wiele lat pracy w gastro nigdy nikomu nie zasugerowałam, że chcę napiwek. To jest przecież dobrowolne. (Chociaż wkurzają ludzie, którzy mają ponadstandardowe wymagania i węża w kieszeni).

Wątek o napiwkach jak zawsze będzie miał milion kilometrów i twarde postawy po obu stronach 🤣
    • primula.alpicola Re: The service is not included 22.08.25, 15:08
      Zwykle zostawiam napiwki, ale przymusu nie lubię i włącza mi się opór.
      Nie daję napiwków tam, gdzie z góry sobie doliczają 10% za serwis czy tam inne coperto.
      • bi_scotti Re: The service is not included 22.08.25, 15:25
        primula.alpicola napisała:

> Zwykle zostawiam napiwki, ale przymusu nie lubię i włącza mi się opór.

Same here. Ja wlasciwie zawsze daje nawet gdy nie jestem jakos uber happy (wtedy daje tylko tych glupich 10%) choc pamietam z 2008 roku (po tylu latach!) knajpe na Florydzie z very crappy service gdzie na koniec dostalam rachunek z dopisana notka, ze they suggest 17% (!!!) tip surprised suspicious Zostawilam 1 centa extra z nadzieja, ze zrozumieja message wink
        Tip by default jest kompletnie dobrowolny z wyjatkiem sytuacji gdy "sie umawiamy" np. rezerwuje stolik na 6+ & w momencie rezerwacji dostaje info, ze dla wiekszych grup standard extra service charge jest iles tam %%%. I wtedy moge kontynuowac albo podziekowac. Million lat temu gdy pracowalam jako bartender mialam patrons, ktorzy zostawiali naprawde wysokie tips ale i takich, ktorzy nie zostawiali nic. I to byli stali klienci wink Kazdy dostawal the best of the best service niezaleznie od tip. How else? Aczkolwiek jako client zakladam, ze skoro stac mnie na pint of beer 3-4 razy na tydzien (in pub) to i stac mnie na extra gratitude dla osoby serwujacej. Wiec ja tips daje smile Freedom big_grin Cheers.
      • bezmiesny_jez Re: The service is not included 22.08.25, 17:25
        >Nie daję napiwków tam, gdzie z góry sobie doliczają 10% za serwis czy tam inne coperto.

We Włoszech wszędzie masz coperto, trudno tam nie dawać.
        • primula.alpicola Re: The service is not included 22.08.25, 21:22
          No więc nie zostawiam drugiego napiwku.
          • astomi25 Re: The service is not included 22.08.25, 21:52
            Jak ja tego we Wloszech nienawidze uncertain
    • kocynder Re: The service is not included 22.08.25, 15:30
      Zazwyczaj zostawiam napiwki w restauracjach, u fryzjera czy w taksówce. Ale... Bardzo to uzależniam od jakości usługi. Jeśli kelnerka jest miła, uśmiechnięta, sprawna i zręczna, albo też jeśli dodałam jej roboty przez np modyfikację zamówienia czy coś takiego - na pewno napiwek będzie i to nie mały, ale nie widzę powodów by dodatkowo nagradzać kelnerkę, która na mnie warczy, wywraca oczami, ciska talerzami itd. I nie mam problemu by odmówić napiwku, jeśli (moim zdaniem) jakość usługi pozostawia do życzenia.
      Inna kwestia, że tez mnie ciężko wkurza info "10% doliczamy za serwis". Kurczę, no ceny w knajpach są stosownie wysokie właśnie dlatego, żebym nie musiała stać przy garach. A jak widzę, że cena za porcję jest niemała, a do tego doliczają jeszcze za serwis - to mam wrażenie, że płace podwójnie.

A co do ostatniego pytania: Ematka potrafi urządzić shitsztorm ze wszystkiego, nawet z tematu "pomidorowa z ryżem, makaronem czy ziemniakami?". wink
      • borsuczyca.klusek Re: The service is not included 22.08.25, 15:56
        Kto je pomidorową z ziemniakami? 😱😉
        • kocynder Re: The service is not included 22.08.25, 16:00
          Są tacy... Pomnij, Borsuczyco, na niedawny wątek o plackach ziemniaczanych: na słodko czy na wytrawnie. Tam tez krwawo szczękało oręże... wink
    • po_godzinach_1 Re: The service is not included 22.08.25, 16:15

> Czy z tego neutralnego tematu ematka zdoła rozpętać shitstorm?

Chyba bym sie uśmiała i poprosiła aby doliczył 10 procent, niech zna pana! smile

a może jedenaście? miałaby trudniej policzyć !
    • bmtm Re: The service is not included 22.08.25, 16:21
      O ile mnie pamięć nie myli u Gesslerowej również z automatu doliczają napiwek do rachunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka