daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:06 Co wy wiecie o jesieni! Zwiedziłam dziś Action, Tedi, Pepco i KIK. Są już pierwsze bożonarodzeniowe dekoracje 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:12 Były takie składane trąby na zielsko? Znaczy w jakiejś promocji. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:33 daniela34 napisała: > Nie było 🤷♀️ Wybaczam, ze względu na starą znajomość. Ale chociaż rękawice robocze w promocji były? Albo takie bezsensowne pudełka na nic? Takie ozdobne? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:41 Pudełek było ile dusza zapragnie. Ozdobnych też. I świątecznych 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:44 Liberum veto! 😀 Ale, jak już jesteśmy w jesiennych klimatach, mialam otwarty słoik musi jabłkowego, ktory wymagał pilnego zużycia, zrobiłam cos w rodzaju tarty z tym musem i sliwkami i albo to jest takie dobre, albo po prostu cynamon sprawia, że wszystko smakuje lepiej (MagdallenaC nam zniknęła z forum 😭, mogę więc pisać o cynamonie swobodnie) Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 23.08.25, 23:03 Skoro już przy cynamonie jesteśmy, to pewnie zaraz sama go użyję, gdyż albowiem dziś oto posłodziłam herbatę miodem. A to znak, że coś się dzieje. Lada chwila wjadą imbir i goździki 🙄 Zdecydowanie korzenne sprawiają, że wszystko smakuje lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 14:30 Dekoracje to może nie, ale nieśmiało sie przyznam, że już pomału zaczynam mieć chęci na pieczenie świątecznych ciasteczek i pierniczków... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 16:07 Przypomniałaś mi, że mam do wypróbowania przepis na ciasteczka z kremem pomarańczowym. Ale to nie dziś, dziś odpracowywalam wczorajsze lenistwo sprzątając kuchnię i łazienkę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jesień 🍁 23.08.25, 17:55 Pierwszego? Cholerna jesień trwa od maja. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 19:54 Potrafię się zorganizować komfortowo o każdej porze roku, pod warunkiem, że nie są to upały. Ubrania, swetry lub t-shirty, pościel, kocyki lub niekocyki, aktywności, kolory, jedzenie, picie i jeszcze raz aktywności itp itd - wszystko sobie tak ułożę, żeby się czuć komfortowo. Upał to tylko walka o przetrwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 06:37 Jest super można oddychać, spacerować, spać w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 07:58 Nie przepadam za upałami, ale w tym roku to jestem zawiedziona. Słaba wiosna, czerwiec też nie rozpieszczał, lipiec słaby, a sierpień też niezbyt udany. Wczoraj zaczęliśmy składać basen. Nie popływałam w tym roku, oj nie. W zeszłym roku sezon trwał od końca maja do początku września. W tym roku- lipiec i sierpień I to jeszcze musiałam cały czas pływać, a nie wylegiwać się na foteliku. Nie naładowałam bateri. I dużo stresu miałam w te wakacje- operacja na cito Starszego (my bylismy na działce, a on pilnował domu, był zuperłnie sam, jak dojechaliśmy to juz był po operacji), Młodszy na obozie 3 dni w izolatce spędził, bo nie wiedzieli, co mu jest, walka z alergią Młodszego , problemy Młodszego ze szczęką (jedyny plus tego wszystkiego, że Młodszy się ugiąl i zaczał chodzić na psychoterapię), a kilka dni temu uspiliśmy naszego kota. Po intensywnych badaniach lekarze nadal nie wiedzieli, co mu dolega. Ja podjęłam decyzję. Nadal bardzo cierpię. W domu została Kocica, jego matka, ale to staruszka. Ma ponad 18 lat (nie wiadomo dokładnie, bo była bezdomną kocicą). Obiecałam sobie, że jak i ona odejdzie, to żadnego więcej zwierzaka nie biorę. Bo potem człowiek cierpi. Nie muszę dodawać, że wszystkko sie działo, kiedy była aurat ładna pogoda i mąz mial wolne? Miałam bardzo intensywny czas za sobą i tak bardzo chciałam odpocząć... Nie udało mi sie w ogóle. Nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Jesień 🍁 24.08.25, 08:51 Poszłam rano na spacer i tak zmarzłam, że szok ( mimo kurtki, odpowiednich kaloszy). Schyłek lata... bez dwóch zdań 🍁 Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 14:39 A nawet zima..to wyjaśnia tą pizgawicę za oknem.. Ja dzisiaj pod kocykiem...jak mi stopy zaczynają marznąć to znaczy że już jest żle Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 24.08.25, 15:23 Chłop mi nawiózł owoców, które jednoznacznie kojarzą mi się z jesienią 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 16:39 Jeszcze gruszowo: Zdjęcie sprzed paru lat (ciekawe czy będzie widać gruszki po wklejeniu). Na Żuławach zauważyliśmy samotną gruszę, prawie zdziczałą, po środku niczego. Podjechaliśmy do najbliższego gospodarstwa (jakieś 500 m) i zapytaliśmy o właściciela i czy możemy sobie nazrywać. Pani nie tylko pozwoliła zebrać gruszki ale zaprowadziła nas też do jabłoni. Mieliśmy dżem gruszkowy, głownie do serów, przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 24.08.25, 17:07 Widać ja z przetworów owocowych najbardziej lubię naleweczki 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 20:03 My zrobiliśmy orzechówkę i nikt nie chce. Dobra jest, ale coraz mniej osób pije alkohol. Nie wiem czy to się da jakoś wykorzystać kulinarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jesień 🍁 24.08.25, 18:47 Pigwa? Już? Ja mam pigwowca i kilka owoców, ale dokupię, żeby znowu nalewkę zrobić. Ze wszystkich nalewek ta skończyła się najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Jesień 🍁 24.08.25, 15:25 Na moim klonie - który charakteryzuje się tym, ze nagle liście staja mu się czerwone, aby po tygodniu opaść, i kompletnie go ogołocić - zauważyłam dziś kilka pierwszych, czerwonych liści Odpowiedz Link Zgłoś