Dodaj do ulubionych

Jesień 🍁

• daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:06
      Co wy wiecie o jesieni!
      Zwiedziłam dziś Action, Tedi, Pepco i KIK. Są już pierwsze bożonarodzeniowe dekoracje 😀
      • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:12
        Były takie składane trąby na zielsko? Znaczy w jakiejś promocji.
        • daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:21
          Nie było 🤷‍♀️
          • krwawy.lolo Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:33
            daniela34 napisała:

> Nie było 🤷‍♀️

Wybaczam, ze względu na starą znajomość. Ale chociaż rękawice robocze w promocji były? Albo takie bezsensowne pudełka na nic? Takie ozdobne?
            • daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:41
              Pudełek było ile dusza zapragnie. Ozdobnych też. I świątecznych 😁
      • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:33
        Nie ma na to mojej zgody! 😳
        • daniela34 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 16:44
          Liberum veto!
          😀
          Ale, jak już jesteśmy w jesiennych klimatach, mialam otwarty słoik musi jabłkowego, ktory wymagał pilnego zużycia, zrobiłam cos w rodzaju tarty z tym musem i sliwkami i albo to jest takie dobre, albo po prostu cynamon sprawia, że wszystko smakuje lepiej (MagdallenaC nam zniknęła z forum 😭, mogę więc pisać o cynamonie swobodnie)
          • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 23.08.25, 23:03
            Skoro już przy cynamonie jesteśmy, to pewnie zaraz sama go użyję, gdyż albowiem dziś oto posłodziłam herbatę miodem. A to znak, że coś się dzieje.
            Lada chwila wjadą imbir i goździki 🙄
            Zdecydowanie korzenne sprawiają, że wszystko smakuje lepiej.
      • jkl13 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 14:30
        Dekoracje to może nie, ale nieśmiało sie przyznam, że już pomału zaczynam mieć chęci na pieczenie świątecznych ciasteczek i pierniczków...
        • daniela34 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 16:07
          Przypomniałaś mi, że mam do wypróbowania przepis na ciasteczka z kremem pomarańczowym. Ale to nie dziś, dziś odpracowywalam wczorajsze lenistwo sprzątając kuchnię i łazienkę.
    • primula.alpicola Re: Jesień 🍁 23.08.25, 17:55
      Pierwszego? Cholerna jesień trwa od maja.
    • mocca25 Re: Jesień 🍁 23.08.25, 19:54
      Potrafię się zorganizować komfortowo o każdej porze roku, pod warunkiem, że nie są to upały. Ubrania, swetry lub t-shirty, pościel, kocyki lub niekocyki, aktywności, kolory, jedzenie, picie i jeszcze raz aktywności itp itd - wszystko sobie tak ułożę, żeby się czuć komfortowo.

Upał to tylko walka o przetrwanie.
    • marianna1960 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 06:37
      Jest super można oddychać, spacerować, spać w nocy
    • la_mujer75 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 07:58
      Nie przepadam za upałami, ale w tym roku to jestem zawiedziona.
      Słaba wiosna, czerwiec też nie rozpieszczał, lipiec słaby, a sierpień też niezbyt udany.
      Wczoraj zaczęliśmy składać basen. Nie popływałam w tym roku, oj nie. W zeszłym roku sezon trwał od końca maja do początku września. W tym roku- lipiec i sierpień sad I to jeszcze musiałam cały czas pływać, a nie wylegiwać się na foteliku.
      Nie naładowałam bateri. I dużo stresu miałam w te wakacje- operacja na cito Starszego (my bylismy na działce, a on pilnował domu, był zuperłnie sam, jak dojechaliśmy to juz był po operacji), Młodszy na obozie 3 dni w izolatce spędził, bo nie wiedzieli, co mu jest, walka z alergią Młodszego , problemy Młodszego ze szczęką (jedyny plus tego wszystkiego, że Młodszy się ugiąl i zaczał chodzić na psychoterapię), a kilka dni temu uspiliśmy naszego kota. Po intensywnych badaniach lekarze nadal nie wiedzieli, co mu dolega. Ja podjęłam decyzję. Nadal bardzo cierpię. W domu została Kocica, jego matka, ale to staruszka. Ma ponad 18 lat (nie wiadomo dokładnie, bo była bezdomną kocicą). Obiecałam sobie, że jak i ona odejdzie, to żadnego więcej zwierzaka nie biorę. Bo potem człowiek cierpi.
      Nie muszę dodawać, że wszystkko sie działo, kiedy była aurat ładna pogoda i mąz mial wolne? Miałam bardzo intensywny czas za sobą i tak bardzo chciałam odpocząć... Nie udało mi sie w ogóle. Nic a nic.
    • szarmszejk123 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 08:35
      🍁🍂
    • pepsi.only Re: Jesień 🍁 24.08.25, 08:51
      Poszłam rano na spacer i tak zmarzłam, że szok ( mimo kurtki, odpowiednich kaloszy). Schyłek lata... bez dwóch zdań 🍁
    • beata985 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 14:39
      A nawet zima..to wyjaśnia tą pizgawicę za oknem..
      Ja dzisiaj pod kocykiem...jak mi stopy zaczynają marznąć to znaczy że już jest żle
      • beata985 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 14:40
        Hahaha...nie to zdjęcie 🤣🤣🤣
    • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 24.08.25, 15:23
      Chłop mi nawiózł owoców, które jednoznacznie kojarzą mi się z jesienią 😜
      • mocca25 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 16:02
        Jakie piękne!!!
        • mocca25 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 16:39
          Jeszcze gruszowo: Zdjęcie sprzed paru lat (ciekawe czy będzie widać gruszki po wklejeniu).

Na Żuławach zauważyliśmy samotną gruszę, prawie zdziczałą, po środku niczego. Podjechaliśmy do najbliższego gospodarstwa (jakieś 500 m) i zapytaliśmy o właściciela i czy możemy sobie nazrywać. Pani nie tylko pozwoliła zebrać gruszki ale zaprowadziła nas też do jabłoni.

Mieliśmy dżem gruszkowy, głownie do serów, przez cały rok.

• trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 24.08.25, 17:07
            Widać smile ja z przetworów owocowych najbardziej lubię naleweczki 😜
            • mocca25 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 20:03
              My zrobiliśmy orzechówkę i nikt nie chce. Dobra jest, ale coraz mniej osób pije alkohol. Nie wiem czy to się da jakoś wykorzystać kulinarnie.
      • daniela34 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 16:05
        Piękne. Nie jadłam jeszcze w tym roku
      • alexis1121 Re: Jesień 🍁 24.08.25, 18:26
        Ale ładne robisz fotki 🤩
        • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 24.08.25, 21:41
          A jakie nalewki ładne! 😁
      • pade Re: Jesień 🍁 24.08.25, 18:47
        Pigwa? Już?
        Ja mam pigwowca i kilka owoców, ale dokupię, żeby znowu nalewkę zrobić. Ze wszystkich nalewek ta skończyła się najszybciej.
        • pade Re: Jesień 🍁 24.08.25, 18:49
          O rany, przecież to gruszki😀
          • trampki-w-kwiatki Re: Jesień 🍁 24.08.25, 20:43
            Gruszki. Zrobię z miodem smile
    • kanna Re: Jesień 🍁 24.08.25, 15:25
      Na moim klonie - który charakteryzuje się tym, ze nagle liście staja mu się czerwone, aby po tygodniu opaść, i kompletnie go ogołocić - zauważyłam dziś kilka pierwszych, czerwonych liści sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka