ekstereso 31.08.25, 14:28 Ale, uświadomiłam sobie, że ze mną startuje tysiące nauczycieli. Jak tam ostatnio dzień wakacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erwin444 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 14:37 To trzeba zmienić pracę jak ta jest tak obciążająca Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 14:40 Smutne, ze placzesz z powodu poczatku roku szkolnego. Nie jest dobrze kiedy uczniowie placza, a kiedy nauczyciele placza to tragedia po prostu. Zmien prace. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:20 Przecież ja nie jestem nauczycielką, tylko uświadomiłam sobie, że w tym samym czasie urlop kończymy. A swoją pracę bardzo lubię, ale wakacji żal. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:33 A to bardzo przepraszam, ja 1 września zawsze lubiłam- koniec wakacji równie wyczekany jak poczàtek. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:49 asia.sthm napisała: > A to bardzo przepraszam, ja 1 września zawsze lubiłam- koniec wakacji równie wy > czekany jak poczàtek. > Dlaczego przepraszasz? Autorka nie powinna zmienić pracy, skoro płacze, że koniec urlopu? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:52 Autorka bardzo lubi swoją pracę, ale woli urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:54 To oczywiste. Chodzi mi o to, że nauczyciele też tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:36 Lubię swoją nauczycielska pracę (tzn. pewne jej aspekty), a płaczę z powodu końca wakacji. To się nie wyklucza. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:47 Tobie nie wolno. Można "płakać", że koniec urlopu tylko jeśli nie jestes nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:58 To samo miałam napisac😃, nie płacz primula, nam nie wolno, nasza praca jest lepsza niż urlop Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:14 Pfff a właśnie że będę! Daniela, dla Ciebie widok z leżaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 22:39 My nie pracujemy przede wszystkim. My mamy misję! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:26 Piękna pogoda, pojechałam rowerem do lasu i nad rzekę, rozłożyłam kocyk i się wygrzewałam. Teraz zjem obiad i nie wiem co dalej, ale coś muszę, żeby mnie nie dopadł B&B, jak rano. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:32 Czyli co żeby Cię nie dopadło? Ja też rowerem dziś jeździłam i też nie wiem jak popołudnie spędzę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:40 Bezwład&Bezsens Opcje: -rozłożyć się na leżaku pod domem, czytać, kumulować wit. D3, i hodować B&B - jechać ze Starym na spacer i lody (nie chcę lodów) -umówić się z koleżanką na spacer i kawę - jechać ze Starym na dożynki (najgorzej!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:43 Twój Stary ma fantazję! U mnie opcje: - Twoja pierwsza - iść do kina - pojechał na rowerze gdzieś dalej niż rano - zakopać się w łóżku z książką i lodami. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 17:17 primula.alpicola napisała: > Bezwład&Bezsens O rany. Już wiem jak sie nazywa to co czasami mam i bardzo nie lubię. > > Opcje: > -rozłożyć się na leżaku pod domem, czytać, kumulować wit. D3, i hodować B&B > - jechać ze Starym na spacer i lody (nie chcę lodów) > -umówić się z koleżanką na spacer i kawę > - jechać ze Starym na dożynki (najgorzej!!!) Dożynki mogą być tak samo straszne jak fiestas del pueblo z tym ze te drugie nigdy sie nie kończą a o 5 rano jest disco movil i tak przez 3 dni 😤 BTW francuskie fetes czyli fiestas są bardziej cywilizowane gdyż zamiast disco movil mają czytanie poezji 😳 Tak więc, jak sama widzisz, dożynki nie są tak straszne. Zawsze moze być gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 17:50 Nie, nie. Zaległam na leżaku, Stary zaległ e pobliżu, jemy melona, słuchamy Mikromusic, i kumuluję energię słoneczną Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:45 Gdzie piękna pogoda? Okropnie jest. Pochmurno cały dzień, lało całą noc 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:50 W Koszalinie przepięknie, cały dzień. A jutro ma być jeszcze ładniej 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:55 Altana piękna. Ale pies! Pies, proszę państwa to mistrzostwo świata. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:52 Dzisiaj nad morzem. 😂 Uprawiam balkoning, prawdopodobnie ostatni raz w sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:52 daniela34 napisała: > Gdzie piękna pogoda? Okropnie jest. Pochmurno cały dzień, lało całą noc 😭 U mnie! Wczoraj lało a dziś pełnia lata! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:55 U mnie na odwrót. Ale jutro i pojutrze w ramach prześladowania dziatwy szkolnej ma być pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:59 Gdzie leje ja się pytam, jest tak sucho, ze krzewy mi padają powoli Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:02 W Krakowie wczoraj wieczorem i w nocy 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:34 Nauczyciele już po URLOPIE ( wakacje mają dzieci) wrócili już do pracy w ubiegłym tygodniu. Moja znajoma nauczycielka miała już rady, zebrania zespołów, przygotowanie sali i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:35 Przecież wiadomo, że to potoczne określenie, do siebie też je stosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:51 sarah_black38 napisała: > Nauczyciele już po URLOPIE ( wakacje mają dzieci) wrócili już do pracy > w ubiegłym tygodniu. Mój tata - nauczyciel miał w zeszłym tygodniu jedno zebranie. Bez przesady z tym, że nauczyciele już pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:59 Niektórzy pracują, inni nie. Zależy od placówki i "funkcji " Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:17 rb_111222333 napisała: > sarah_black38 napisała: > > > Nauczyciele już po URLOPIE ( wakacje mają dzieci) wrócili już do > pracy > > w ubiegłym tygodniu. > > Mój tata - nauczyciel miał w zeszłym tygodniu jedno zebranie. Bez przesady z ty > m, że nauczyciele już pracują. No oczywiście, jesli Twój tata miał jedno zebranie, to wszyscy nauczyciele tak samo... Mam nauczycielkę w rodzinie, caly tydzien musiała byc w pracy. Niektórzy dyrektorzy (i nauczyciele) podchodzą serio do swoich obowiązków, a i robic podobno było co (w podstawówce) Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 21:43 grey_delphinum napisał(a): >Niektórzy dyrekt > orzy (i nauczyciele) podchodzą serio do swoich obowiązków, a i robic podobno b > yło co (w podstawówce) > > Nie wiem co nauczyciel przedmiotu ma mieć do roboty tydzień przed rozpoczęciem zajęć. Wiem, że chcesz mi wmówić, że tata i kadra w jego szkole nie podchodzi serio do obowiązków, ale naprawdę nie wiem co przedmiotowiec z wieloletnim stażem mógłby teraz robić. Listy dzieci są w librusie, książki zapewne ma wybrane. Pojechał na radę, poznał swój plan, nie wiem co tam jeszcze na tej radzie było bo nie pytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 23:28 rb_111222333 napisała: > grey_delphinum napisał(a): > > >Niektórzy dyrekt > > orzy (i nauczyciele) podchodzą serio do swoich obowiązków, a i robic podo > bno b > > yło co (w podstawówce) > > > > > > Nie wiem co nauczyciel przedmiotu ma mieć do roboty tydzień przed rozpoczęciem > zajęć. Wiem, że chcesz mi wmówić, że tata i kadra w jego szkole nie podchodzi s > erio do obowiązków, ale naprawdę nie wiem co przedmiotowiec z wieloletnim staże > m mógłby teraz robić. Listy dzieci są w librusie, książki zapewne ma wybrane. P > ojechał na radę, poznał swój plan, nie wiem co tam jeszcze na tej radzie było b > o nie pytałam. Odpowiadam teraz, bo musiałam co do szczegółów zdzwonić się z "rodzinną" nauczycielką (polonistka w sp). I tak - w pon - spotkanie informacyjne - dyrektorka ma gadane, półtorej godziny pyklo, poza tym ostatnie ustalenia co do akademii na rozpoczęcie roku szkolnego powodujące zmiany w scenariuszu, nad którym trzeba bylo w takim razie posiedziec w domu, by byl gotowy na wt. - wtorek - zebr zesp humanist (godzina), zebranie zesp wychowawców klas 4-8 (1,5 h), proba do akademii (godzina plus jeszcze pol z pocztem sztandarowym) -sroda - zebr zespolu do sp promocji i reklamy (ok. godziny, dyskusje na temat fb szkoly trwały najdluzej 😉), spotkanie nauczycieli zesp do soraw profilaktyki (godzinka), szkolenie w sprawie zmian w prawie oswiatowym oraz wymagan edukacyjnych (2,5 h) - czwartek - rada (3 godz), proba akademii - (godzina) - piatek - krotko, tylko spotkanie z dziecmi przed akademią, dekorowanie sali z plastyczką (nie zapisalam, jak dlugo to trwalo). I jeszcze chyba polgodzinna rozmiwa z asystentką kulturową na temat nowo przyjętych uczniów, ktorzy będą mieć zajecia jezyka polskiego jako obcego. Trochę się zebralo, nieprawdaż? Na podstawie rozmowy z kuzynką stwierdzam, ze polonisci (ktorzy w dodatku sa wychowawcami i jeszcze uczą cudzoziemców), maja P. R. Z. E. S. R. A. N. E.! Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 06:35 Acha, chodzenia na 2 godzinne spotkania, na których leje się woda jak sama piszesz to jednak nie jest pełnoetatowa ani wytężona praca. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 06:43 Zaciekawiło mnie co oni robią na tej akademii, że potrzebują tyle prób ? Odpowiedz Link Zgłoś
junebug Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 17:29 Faktycznie, nie ma co porównywać do 8godzinnego dnia pracy 😆 miejmy nadzieję, że nabrała sił na ten wysiłek przez 7 tygodni wolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 00:25 Na przykład ktoś ten plan musiał ułożyć - to że nie robił tego twój tata, nie oznacza że zrobiły to krasnoludki 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 20:29 Mój znajomy nauczyciel też był na jednej radzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 21:35 rb_111222333 napisała: . > > Mój tata - nauczyciel miał w zeszłym tygodniu jedno zebranie. Bez przesady z ty > m, że nauczyciele już pracują. A widzisz, moja znajoma chodziła codziennie, bo ma do ogarnięcia świetlicę, do której zapisanych jest ok. 600 uczniów ( szkoła liczy 1200) dojeżdżających do różnych miejscowości. Robiła listy , sprawdzała zgłoszenia rodziców nowych uczniów. Plan w tym roku jest trudny ze względu na zmiejszenie liczby godzin religii oraz nieobowiązkowa edukacja zdrowotna. Dzieciom trzeba zapewnić bezpieczeństwo przed i po lekcjach, przyprowadzić z autobusu szkolnego i do niego po lekcjach zaprowadzić dzieci, gdzie je przejmuje opiekunka .Kiedy było już wszystko gotowe coś nowego wynikło i trzeba było zaczynać od poczatku. Do tego zespół wychowawczy, rada pedagogiczna, spotkanie nauczycieli specjalistów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
erwin444 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 20:37 Uuuu przerwała się pewnie z wysilku Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:37 Mam nadzieję, że nie uczysz języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:49 Ach muszę, muszę bo się uduszę. Jaki ostatni? U mnie drugi. Wczoraj właśnie zaczęłam urlop 🤪 Trzy tygodnie wolności i relaksu przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:51 Za rok też tak się ustawię. Baw się dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 15:54 Ja też jutro do pracy..... a za tydzień ... urlop, urlop, urlop! Tralala (chyba dawno tak nie wyczekiwałam urlopu) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:35 Piszę rozkłady materiału i podejmuję szereg dobrych postanowień co do regularnosci, rozdziału pracy od życia domowego, niepopadania w prokrastynację ani w perfekcjonizm. Czyli normalka Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:42 A zazwyczaj jak Ci idzie z realizacją? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:49 Najpierw świetnie a potem wpadam w wahadeło - robię całe popołudnie i pół nocy, potem następnego dnia nic, bo nie mam siły, i tak dalej. To mnie tylko pociesza, że coraz później wpadam w to wahadełko, w zeszłym roku mnie dopadło dopiero przy zakończeniu klas czwartych na wiosnę, więc może w tym roku się uda. No ale ten i rok i tak będzie pewnym wyzwaniem, bo na sprawy szkolne nakładają się domowe i doba może się okazać niewystarczająca. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 21:08 Nie, nie pomagają mi. One bardzo odzwierciedlają myślenie życzeniowe jeśli idzie o tempo realizacji przedmiotu, nie bardzo uwzględniają czas na pracę pozapodręcznikową. Lubię mieć zrobione w arkuszach google i odznaczać sobie na bieżąco, co jest zrobione, mam napisane kontrolnie, gdzie powinny się zaczynać poszczególne miesiące i od razu widzę, czy jestem do tyłu czy nie. No plus dla dwóch klas muszę zrobić sama, bo czwarta dwujęzyczna będzie pracować z Destination C1 i C2 + kart pracy i tu muszę widzieć, kiedy podręcznik, kiedy karty pracy, kiedy w ogóle nic, a "język angielski w geografii", którym mnie zaskoczyli w czwartek, w ogóle nie ma ani programu, ani podręcznika i właśnie sobie kreuję planowaną zawartość surfując na fali spontaniczności. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:45 Jak będzie ciepły dzień to możesz wziąć urlop i korzystać z lata we wrześniu, nauczyciel nie może 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:47 Nie uczę w szkole, ale na sama myśl o kolejnym roku szkolnym robi mi się niedobrze. Zazdroszczę ludziom którzy nie mają dzieci w polskiej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 16:57 Ostatni teoretycznie dzień urlopu/wakacji spędzam myjąc okna 😁 Miałam to robić wczoraj, ale cały dzień padało. A za wrześniem nie przepadam... Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 17:43 Ekscytująco! Mam cały weekend gości, jedni wyszli, drudzy weszli, dużo się dzieje dookoła i nie mam czasu na zamartwianie się i... będzie co będzie! (Chciałam w weekend chociaż ogarnąć biurko, bo znów naprodukowałam karteczek. I ogarnęłam. WZROKIEM! 🤣 ) Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 17:56 W tym aspekcie nauczyciele mają przerąbane. Już nie pamiętam od kiedy nie kończę urlopu w weekend. Poniedziałki są ..wiadomo poniedziałkami 🤪 a szok pourlopowy łatwiej znieść wracając w połowie tygodnia .3 maj się Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:05 Przerąbane bo mają o wiele dłuższy urlop niż reszta pracujących..? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:08 primula.alpicola napisała: > Przerąbane bo mają o wiele dłuższy urlop niż reszta pracujących..? Przerąbane, bo nie mogą (mogą?)tak wziąć urlopu by w poniedziałek nie iść do pracy (jeśli wtedy wypada początek roku ) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:19 Ale my kończymy w weekend tylko raz na kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:28 Ale gdy jest początek roku szkolnego (pierwszy/drugi dzień roboczy po zakończeniu wakacji )to MUSICIE iść do pracy,tak samo w drugi dzień roku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:33 No ale to każdy MUSI iść do pracy jak mu się urlop skończy. Niezależnie od dnia tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:46 little_fish napisała: > No ale to każdy MUSI iść do pracy jak mu się urlop skończy. Niezależnie od dn > ia tygodnia Ale nie-nauczyciel może sobie wybrać okres urlopowy i kiedy się on zaczyna i kończy,niezależnie od roku szkolnego i tego w którym dniu tygodnia wypadnie pierwszy dzień "po". Napisalam w sposób urażający nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:53 "Napisalam w sposób urażający nauczycieli?" Nie, absolutnie. 😊 Wiadomo, w tym aspekcie nauczyciele mają gorzej, bo termin urlopu narzucony. Ale każdy urlop kiedyś się kończy - i człowiek MUSI iść do pracy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:56 "Ale nie-nauczyciel może sobie wybrać okres urlopowy i kiedy się on zaczyna i kończy," aż chciałoby się przywołać te wszystkie dyskusje, w których to nie-nauczyciele przekonywali, iż w innych zawodach/zakładach pracy wcale nie jest tak, że można sobie wziąć urlop kiedy się chce i jak długo się chce...😁 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:57 Dzięki Asia,dokładnie tak-odpisywalam.autorce odnośnie ie do konkretnie jutrzejszego pierwszodniowoszkolnego pójścia do pracy "tysięcy nauczycieli" a nie ogólnej myslu,że każdy urlop kiedyś się kończy Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:00 Nie, skądże znowu urażający, po prostu współczujesz bólu, którego nie odczuwam. Jak ten urlop ma 8 tygodni, to ja sobie mentalny powrót do pracy rozkładam stopniowo na cały ostatni tydzień - tu sobie kupię fajną teczkę, tu ciekawy kalendarz, naładuję pióro ładnym kolorem atramentu, poprzymierzam się psychicznie do nowych klas. I jak się tak zastanowię, to chyba wolę powrót na pełen tydzień, jakoś mi się łatwiej realizuje materiał w klasach równoległych, kiedy rzeczywiście idą równolegle. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:03 asia_i_p1 napisał(a): > Nie, skądże znowu urażający, po prostu współczujesz bólu, którego nie odczuwam. Eh,napisalam tylko ze w tym aspekcie macie przerąbane 😉 > > Jak ten urlop ma 8 tygodni, to ja sobie mentalny powrót do pracy rozkładam stop > niowo na cały ostatni tydzień - tu sobie kupię fajną teczkę, tu ciekawy kalenda > rz, naładuję pióro ładnym kolorem atramentu, poprzymierzam się psychicznie do n > owych klas. Zdrowe podejście > > Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:01 wapaha napisała: > Napisalam w sposób urażający nauczycieli? Absolutnie nie! Tyllo ze ja się czuję uprzywilejowana liczbą wolnych dni, a nie pokrzywdzona Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:04 primula.alpicola napisała: > > Absolutnie nie! > Tyllo ze ja się czuję uprzywilejowana liczbą wolnych dni, a nie pokrzywdzona Ale ja nie o liczbie dni urlopowych przecież 🙄 (Jprdl,muszę chyba poćwiczyć komunikację 🙄) Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:52 Ok, rozumiem, jednak mimo wszystko wolę przywilej większej liczby dni wolnych od mniejszej liczby i możliwości wyboru kiedy one mają być Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 20:33 primula.alpicola napisała: > Ok, rozumiem, jednak mimo wszystko wolę przywilej większej liczby dni wolnych o > d mniejszej liczby i możliwości wyboru kiedy one mają być Spoko,nie dziwię się 😉 Jest jak.jest -dlatego ja się cieszę że mogę mieć urlop.kiedy chce i.jak chce 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:52 To się załatwia za pomocą samooszustwa mentalnego. Ja sobie mówię, że miałam wakacje do środy i zaczęłam radami pedagogicznymi w czwartek i piątek. Jakby natomiast te rady wypadały w poniedziałek i wtorek, a rozpoczęcie roku w środę, to bym sobie mówiła, że rady się nie liczą i zaczynam od środy. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:01 Dobry spodob 🙃 Ja często w pierwszy dzień po urlopie (staram się celować w środek tygodnia)oficjalnie mówię że jestem w szoku pourlopowym i mam depresję i muszę się przyzwyczaić, drugiego dnia wciąż cierpię no a w piątek przecież się nie opłaca 😅😅🤭 nic zaczynać 😅 Mogę sobie na to zazwyczaj pozwolić ale fakt,że kilka dni przed urlopem wydajność jest na 200%,bo kończę i ogarniam z górką co tylko mogę bo wiem że wrócę z lagiem mózgu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:05 Wiadomo, że rozruch na początku po urlopie jest wolniejszy. Ja się tylko na pierwszych lekcjach z nowymi klasami maksymalnie skupiam, żeby się nauczyć imion i zazwyczaj już w pierwszym tygodniu w obrębie klasy daję radę (co innego, jakbym spotkała tego samego ucznia na korytarzu albo na ulicy). Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 17:59 Podobno nie odpoczywacie w wakacje? To jak to w końcu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:07 sabek81 napisała: > Podobno nie odpoczywacie w wakacje? To jak to w końcu jest? Co? Ja w zasadzie pilnuję żeby znaleźć czas na odpoczynek w trybie codziennym, weekendowym, świątecznym oraz- najintensywniej- wakacyjnym właśnie Mam ogromny szacunek do odpoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:21 Tego raczej nikt nie twierdzi. Niektórzy twierdzą, że nie tylko odpoczywamy - i to prawda, chociaż w tym roku wyjątkowo moja praca nic ode mnie nie chciała przez całe długie wakacje, dopiero rady w czwartek i w piątek. W poprzednich latach byłam w rekrutacji i na poprawkach maturalnych, a w tym roku nic. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:27 Nie dość, że praca, to jeszcze zajęcia dodatkowe- fryzjer, potem okulista Tess na drugim końcu miasta, a na końcu moja wizyta u dermatologa. Nie wiem jak przetrwam ten dzień 😵💫 Acha i jeszcze muszę donieść na kogoś do TOZu, ale to we wtorek. Wszystkim nauczycielom życzę wspaniałego, pierwszego dnia pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 18:59 Moje bombelki zawsze zaczynaja w pierwsza srode wrzesnia wiec jeszcze maja dwa dni bez szkoly - a poniewaz bilety na pn byly duzo tansze niz na niedziele to dzis jeszxze siedzimy na Krecie Dzieki temu jutro jeszcze mam urlop - w zwiazku z czym caly pierwszy tydzien pracy mam krotszy niz zwykle. Co roku tak robie (wracamy w pn) i bardzo to lubie. Mam tez juz fajne plany na kolejne wyjazdy wiec nawet tym razem tak strasznie mnie koncowka lata nie dobija Trzymaj sie, bedzie dobrze! Uczysz male dzieci czy wieksze? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:05 Jeśli do mnie, to żadne ale łyk współczucia się przyda 😹 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 06:40 no wlasnie doczytalam po pierwszym poście zalozylam, ze uczysz. Ale i tak wspolczuje, uwazam, ze urlopu powinnismy miec tyle samo, co pracy, zdecydowanie swiat bylby wtedy lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:00 Wakacji szkolnych nie mam od 2003 roku, ale 12 lat treningu dało efekty i 31 sierpnia zawsze mam takie odczucie jakby lato się kończyło. Z okazji tego, że nie kończę wakacji zrobiłam sobie dzień leniwca i w zasadzie cały dzień błąkam się po domu jak dusza czyśćcowa (pogoda - jak już wyżej wspomniałam - pomaga), dokon̈czytam książkę, zerknęłam na serial. Od jutra się zacznie, bo cały zeszły tydzień spychałam (z przyczyn osobistych) robotę na ile się dało. No i jutro przyjdzie kryska na Matyska i trzeba się będzie za nią w końcu wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:06 Ja też kryskowa. Ale drugi tydzień września cały zaplanowałam na robotę z domu, owszem, sporo do zrobienia, ale mogę w piżamie, to mniej boli. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:23 U mnie zaczął sie kierat i znowu prawie cała niedziela spwdzona na robocie. Pod tym względem NIENAWIDZĘ swojej pracy i czekam emerytury jak kania dzdzu. PS Nie piszcie o zmianie zawodu, to jest raczej niemożliwe z wielu powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:44 Mój znajomy nauczyciel jeszcze nie zaczął na dobre pracować a już na samą myśl o sprawach organizacyjnych, zebraniach, radach jest nieziemsko zmęczony. Uczy świetnie, nietuzinkowo, kocha pracę z młodzieżą. Ale te formalne sprawy... okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:49 Nie jestem nauczycielką, więc wczoraj zaczęłam 3 tygodniowe wakacje, w biurze wszyscy powoli wracają do pracy, a ja wyjeżdżam. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 19:55 No a mówiłam mężowi żeby tak to zaplanować. Ale on lubi urlopu w sierpniu, no i mam ... Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 20:27 Nie lubię jeździć w wakacje, sierpniu w pracy w końcu następuje spowolnienie i mogę nadrobić wszystko co było mniej ważne i odkładane od miesięcy, zastanowić się i popracować koncepcyjnie w ciszy i spokoju i wyjechać jak zaczyna się od nowa praca. A i w większości turystycznych kierunków ciszej i spokojniej. Trochę się w tym roku bałam bo mąż wymyślił wakacje nad Bałtykiem, ale jak na razie 30 st i słońce i mam nadzieję że jeszcze z tydzień pogoda się utrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 20:42 Ja to rozumiem. Ale we wrześniu mąż jeździ w góry, dlatego to tak planujemy. Zazdroszczę Bałtyku bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
erwin444 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 20:45 A skąd ta niechęć nauczycieli? A no z cech charakteru nabytych. A to nie pasuje łączenie etatów (bo im mało zawsze) Doszło do tego że przedszkolanki uczą w klasach 1-3 . Tak wiem co piszę. Nie nie są nauczycielami jakby ktoś się burzył. Koniec wakacji to czas zebrań organizacji itp . Zgadnijcie co się dzieje gdy nauczyciel łączący etaty w dwóch szkołach ma wybór np rezygnuje z etatu bo lepiej dla uczniów plan pasuje ,czy plan uczniów się zmienia pod potrzeby nauczyciela . A ile zgiełku wojen złej krwi gdy trzeba kompromis z innymi nauczycielami.....A lekarstwo proste jest układa się plan uczniom a nauczyciel ma guzik do gadania . Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 07:16 "Nie nie są nauczycielami jakby ktoś się burzył." - to jakie wykształcenie mają te "przedszkolanki"? Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 11:53 erwin444 napisał: > Doszło do tego że przedszkolanki uczą w k > lasach 1-3 . Tak wiem co piszę. Nie nie są nauczycielami jakby ktoś się burzył. Jak nie nauczycielki, to kto pracuje? Woźne? Czy może 6 letnie "przedszkolanki" uczą w szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jutro do pracy 😭 31.08.25, 21:21 U nas już po wakacjach. Moje dzieci jutro zaczynają trzeci tydzień szkoły. Ja leżę chora, jutro jeszcze mam zwolnienie, ale jeśli rano będzie tak, jak dziś, to pójdę znów do lekarza. Nie dam rady pracować w takim stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 09:38 No faktycznie ból jak cho.lera. Pomysł sobie, że zwykli zjadacze chleba przez całe lato mają na ogół zawrotne dwa tygodnie urlopu, co szczęśliwsi trochę więcej. Nie sap i do roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jutro do pracy 😭 01.09.25, 11:22 A autorka to ile tego urlopu miała, że tak jej wygadujesz? Odpowiedz Link Zgłoś