Dodaj do ulubionych

Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie...

05.09.25, 08:53
www.facebook.com/share/p/15HXV9UveY/?mibextid=wwXIfr
wydarzenia.styl.fm/886450.konsekwencje-blyskawiczne-nauczycielki-wylecialy-po-piosence-na-rozpoczecie-roku-szkolnego?
Przeraża mnie ile osób broni w komentarzach tego występu i nauczycielek. Może faktycznie zwolnienie to za duża kara, może nagana ale żeby ich bronić? Inna sprawa, że nauczyciele i dyrekcja do raportu ale rodzice nie interesowali się tym co dzieci ćwiczą podczas wakacji? Dla mnie to jest wszystko niezrozumiałe.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 08:55
      Co jest niezrozumiałe? Już od przedszkola Ruda tańczy jak szalona.
      • mama-ola Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 07.09.25, 12:27
        1matka-polka napisała:

> Co jest niezrozumiałe? Już od przedszkola Ruda tańczy jak szalona.

Albo "wyginam śmiało ciało" - tam w zwrotkach też się trochę dzieje.
      • kropkaa Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 07.09.25, 23:12
        Za czasów Lata w mieście poszłam odebrać dzieci do sąsiedniej szkoły. Jakież było moje zdziwienie, gdy usłyszałam jak to "Gucio Maję liże". A co ciekawe, piosnkę tę (nie wiem czy to tytuł, ale to było "Pszczółka Maja sobie lata") na całe boisko puszczał dzieciom pan od religii! Nauczyciele siedzieli, małych dzieci pełno, nikt nie miał z tym problemu.
        Następnego dnia pofatygowałam się do dyrektorki. Jaka była jej reakcja? Zostałam zwyzywana, że czego ja chcę?! A "Despacito"? A inne zagraniczne piosenki, które słuchamy, bo są zagraniczne?! A nasze wesela i te wszystkie przyśpiewki?! A "Mydełko Fa", które publicznie śpiewano w kampanii Kwaśniewskiego? Czego ja się w ogóle czepiam, przecież to o pszczółce piosenka! Poprosiłam, aby pani wbiła sobie tytuł w wyszukiwarkę i przeczytała słowa tego dzieła. Jakaś nie ten teges zapewne jestem, że akurat na ten wers zwróciłam uwagę, przecież dzieci nawet nie zauważają i nie mają żadnych skojarzeń!
        Oczywiście moje odpowiedzi, że nie jesteśmy na weselu ani na wiecu, tylko w szkole podstawowej i "Despacito" w radio nie tłumaczy pszczółki puszczanej małym dzieciom przez nauczyciela religii do pani dyrektor nie docierały.
        Powidziałam na odchodne, że skonsultuję z kuratorium czy to jest na pewno utwór na Lato w mieście i opuściłam gabinet głupiej baby.
        Nie wiem, czy dotarło do pustej głowy, pewnie nie, ale autentycznie takiej reakcji się nie spodziewałam.
    • ichi51e Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 08:55
      Zwolnić może nie ale jezu co one miały w głowach?
      • szare_kolory Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:11
        Pójdą do sądu i wygrają. Tymczasem i dyrekcja nie jest tu bez winy, bo ktoś ten repertuar musiał zaakceptować, ktoś chyba widział próby. Poza tym rodzice chyba też powinni zareagować kiedy się dowiedzieli co dziecko zaprezentuje na oficjalmym rozpoczęciu szkoły. Zwolnienie dyscyplinarne jest moim zdaniem nie do obrony w tej sytuacji, a dyrekcja tej szkoły jest głupia na wielu poziomach. Nie tylko tej zresztą, moje obserwacje prowadzą do niewesołych wniosków na temat stanu intelektualnego niektórych dyrektorów szkół.
        • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:18
          Ale nie wiadomo czy one zostały zwolnione dyscyplinarnie. Nie ma o tym nic w artykule. Jest o rozmowach dyscyplinujących i o tym że pożegnały się ze szkołą. Nie wiadomo w jakim trybie.
          • vivi86 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:03
            Ze skutkiem natychmiastowym
          • szare_kolory Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:33
            W takim szybkim to podejrzewam Art 52.
        • bezmiesny_jez Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:37
          >Tymczasem i dyrekcja nie jest tu bez winy, bo ktoś ten repertuar musiał zaakceptować, ktoś chyba widział próby.

Czy my żyjemy w państwie totalitarnym, ze dyrekcja zatwierdza piosenki na występy?
          • szare_kolory Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:54
            bezmiesny_jez napisała:

> Czy my żyjemy w państwie totalitarnym, ze dyrekcja zatwierdza piosenki na występy?

Tak, tak, oburzajmu się na zwykłe życie i szukajmy największych słów aby nazwać zwykłe zjawiska. To nie jest totalitaryzm, ale hierarchia. Dość normalne, zwłaszcza w pracy i dorośli ludzie raczej się na to nie oburzają. Otóż taki zabieg pozwala na pewne rozłożenie odpowiedzialności, ponieważ nie musisz sam za wszystko odpowiadać, jeśli wcześniej skonsultowałeś z szefem i sprawdziłeśczy z jego punktu widzenia nie ma ryzyk. No tu albo nie było konsultacji albo ktoś nie dostrzegł ryzyk.
            • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:38
              No chyba przesadzasz. Dyrektorka powierzyła przygotowanie części artystycznej dwóm nauczycielkom - wystarczy. Odpowiedzialne są /były te panie i nie ma co dzielić. Zgadzam się z Jeżem, że taka dyrektorska cenzura to totalitaryzm. Czy te panie powinny wylecieć z pracy? Nie wiem, moze wystarczylaby nagana i obowiązek odbycia jakiegoś sensownego szkolenia na temat na przykład używania alkoholu przez młodzież.
              • taje Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:49
                Nie przesadza. Nie chodzi o to, żeby dyrekcja uczestniczyła w każdej lekcji, ale jeżeli przez kilka tygodni, jeśli nie miesięcy przygotowań do występu pies z kulawa nogą nie zainteresował się repertuarem, a ci, którzy choćby przypadkowo słyszeli próby nie zareagowali to coś szwankuje w funkcjonowaniu tej szkoły. I jeżeli chodzi o formalną odpowiedzialność za występ to dyrekcja jest równie, jeśli nie bardziej, odpowiedzialna niż te nieszczęsne nauczycielki. Zacznijmy od tego, że to dyrekcja je zatrudniła i jak widać nie przeprowadziła odpowiedniej selekcji, a potem nie zapewniła należytego nadzoru nad ich działalnością.
                • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 21:00
                  Szczerze mówiąc, pamiętając jak to wyglądało za naszych czasów, szczerze wątpię w te tygodnie, a już tym bardziej miesiące przygotowań, słyszalnych dla licznych postronnych. Raczej kilka prób pod koniec sierpnia w pustej szkole. W trakcie roku szkolnego trochę inaczej. Ale nie ta z okazji 1 września

• daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 21:06
                    Swoją drogą z rozmow z przyjaciółką, uczącą i mającą wychowawstwo w klasach IV-VIII widzę, ze pod pewnymi względami niewiele sie zmieniło. Otóż- dostać do poprowadzenia akademię ku czci 1 września jest #najgorzej.
                    Albowiem nie tylko trzeba pod koniec wakacji przychodzić na próby, gorzej - trzeba sprawić, by przybyła na nie młodzież 😀
                    W ciągu roku zawsze można zrobić próby w godzinach lekcji i mieć zachętę w postaci "ominie nas biologia" , a nawet jeśli nie, to młodzież jest na miejscu i chętniej zostanie po lekcjach.
                  • taje Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 21:11
                    Nie wiem, kiedy miały miejsce próby, ale nie zmienia to faktu, że dyrekcja jest formalnie odpowiedzialna za to co się dzieje w szkole i w jej gestii jest wdrożenie takiego systemu zarządzania i nadzoru, żeby uniknąć wpadek jak ta, o której rozmawiamy. Nie podoba mi się, że całe odium spada na nauczycielki, a dyrekcja umywa ręce przez pozbycie się ich ze szkoły (nieważne, czy dyscyplinarka, czy tylko nieprzedłużenie umowy), podczas gdy występ był gorąco oklaskiwany przez dyrekcję i grono pedagogiczne i wszystko było ok, dopóki prasa nie wkroczyła do akcji.
                    • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 21:15
                      taje napisała:

> Nie wiem, kiedy miały miejsce próby, ale nie zmienia to faktu, że dyrekcja jest
                      > formalnie odpowiedzialna za to co się dzieje w szkole i w jej gestii jest wdro
                      > żenie takiego systemu zarządzania i nadzoru, żeby uniknąć wpadek jak ta, o któr
                      > ej rozmawiamy.

Nie kwestionuję. Natomiast jak napisałaś o wielotygodniowych/wielomiesięcznych próbach i o tym, że przecież pewnie ktoś to słyszał, no to napisałam, że wątpię - w przypadku akademii na 1.09.

Nie podoba mi się, że całe odium spada na nauczycielki, a dyrekc
                      > ja umywa ręce przez pozbycie się ich ze szkoły (nieważne, czy dyscyplinarka, cz
                      > y tylko nieprzedłużenie umowy), podczas gdy występ był gorąco oklaskiwany przez
                      > dyrekcję i grono pedagogiczne i wszystko było ok, dopóki prasa nie wkroczyła d
                      > o akcji.

On był generalnie oklaskiwany przez wszystkich, rodziców też. Dyrekcja robi wszystko żeby ratować swoj tylek. Czy ostatecznie tak się to skończy to chyba jeszcze nie wiemy.
                    • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 22:23
                      taje napisała:

> Nie podoba mi się, że całe odium spada na nauczycielki, a dyrekc
                      > ja umywa ręce przez pozbycie się ich ze szkoły (nieważne, czy dyscyplinarka, cz
                      > y tylko nieprzedłużenie umowy), podczas gdy występ był gorąco oklaskiwany przez
                      > dyrekcję i grono pedagogiczne i wszystko było ok, dopóki prasa nie wkroczyła d
                      > o akcji.

No proszę Cię, nauczycielki są dorosłe, wykształcone, mają przygotowanie pedagogiczne - powinno wystarczyć, żeby do takiego kiksu nie doszło. I one są odpowiedzialne, nikt inny. Nawet jeśli dyrektor formalnie odpowiada za wsztstko, co się dzieje w szkole, fizycznie nie jest w stanie monitorować wszystkiego.
                      Natomiast jeśli dyrektorki dobrze się bawiły i klaskały, a potem ukarały - moim zdaniem przesadnie - pracownice, to się moze na dyrektorki nie nadają.
                      Ciekawe czy teraz w tej szkole nauczyciele objaśniają dzieciom, co się właściwie stało. Czy dzieci mają odwagę pytać? Strach pomyśleć, co sie teraz w tej szkole musi dziać.
                • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 22:03
                  Na przełomie sierpnia i września dyrektorzy szkół harują jak woły, mają milion ważniejszych spraw niż repertuar części artystycznej, za którą są odpowiedzialne dorosłe pracownice. Że Onecie piosenkę zaakceptowały, to dla mnie niepojęte, ale nie przypominam sobie, by dyrektorzy cenzurowali szkolne występy, jeśli odpowiada za nie nauczyciel - nawet za komuny. Być może dyrektor popełnił błąd zatrudniając te panie, ale nawet nie wiemy, kto i kiedy je zatrudnił, możliwe też, że to ich pierwsze poważne potknięcie.
                  • taje Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 22:09
                    Idąc tym tokiem rozumowania, tym bardziej nauczycielki nie powinny być zwolnione, jeśli to ich pierwsze potknięcie. A to, że dyrektor jest zarobiony to nie jest żadne wytłumaczenie - on ponosi odpowiedzialność za funkcjonowanie placówki i jego w tym głowa, żeby wiedzieć, co się dzieje.
                    • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 22:32
                      Nie, on ma obowiązek zatrudnić osoby z odpowiednim przygotowaniem, a nie śledzić każdy ich krok. Co prawda słyszałam o dyrektorach podsłuchujących pod drzwiami, co się dzieje na lekcji, ale chyba do tego nie dążymy?
                      Dyrektor ma oczywiście korygować błędy pracowników, szkolić ich, nawet karać, ale przecież każdy z nich musi być odpowiedzialny za to, co robi w pracy. I mieć pewną autonomię. Cenzurowanie przez dyrekcję każdego występu dzieci oznaczałoby, że nie ma on w ogóle zaufania do swoich pracowników - nie wyobrażam sobie pracyvw takich warunkach.
                      • taje Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 22:39
                        Nie chodzi o cenzurę, ale o podstawy zarządzania. W każdej dużej instytucji przełożony będzie "zarobiony" i nie ma czasy ma mikrozarządzanie, ale tak ma zorganizować funkcjonowanie instytucji i ścieżki raportowania, żeby nad wszystkim panować. Nie panuje, to przede wszystkim jego odpowiedzialność.
                  • musktherapy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 23:16
                    W znanej mi szkole KAŻDY występ jest zatwierdzany przez wicedyrekcję, która przychodzi na próbę. Prestiżowe wrocławskie liceum, żeby nie było. Nie twierdzę że to dobrze, ale tak jest.
                    • droch Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 23:34
                      W znanej mi szkole KAŻDY występ jest zatwierdzany przez wicedyrekcję, która przychodzi na próbę

W naszym liceum też tak było - cóż, przygotowaliśmy wersję przedstawienia na kolaudację (wicedyrektor określił występ jako "nudnawy", z czym nie sposób było nie zgodzić się) i wersję, którą zaprezentowaliśmy przed publicznością... ta na pewno nie była nudna 🤣
                    • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 00:29
                      Tak bywa.
                • ell_czupakabra Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 00:18
                  taje napisała:

> Zacznijmy od
                  > tego, że to dyrekcja je zatrudniła i jak widać nie przeprowadziła odpowiedniej
                  > selekcji

Dyrekcja nie musiała przeprowadzać żadnej selekcji. Od dziesięcioleci edukacja rekrutuje się z potomków wiadomych, lub ich akolitów. Panie nauczycielki, wybierając utwór ludowo feministyczny myślały, że robią dobrze i zgodnie z agendą, ale okazało się, że jest to zbyt rewolucyjne, jak na zastany ciemnogród. Wylogowano je zatem tak jak Stalin Trockiego.
          • babcia47 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 13:41
            bezmiesny_jez napisała:

> >Tymczasem i dyrekcja nie jest tu bez winy, bo ktoś ten repertuar musiał za
            > akceptować, ktoś chyba widział próby.
            >
            > Czy my żyjemy w państwie totalitarnym, ze dyrekcja zatwierdza piosenki na wystę
            > py?

Może ja się na szkołę nie znam ale jak mnie uczono przez lata to dyrektor i każda osoba z nadzoru dostaje pieniądze za robienie dobrego wrażenia tylko właśnie za kontrolowanie czy wszystko idzie zgodnie z przepisami i organizuje pracę przez delegowanie obowiązków. Dyrektor na mieć puste biurko ale wiedzieć o wszystkich istotnych sprawach i odpowiednio dobierać ludzi do wykonywania obowiązków. Za to on odpowiada.
            • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 13:46
              To nie znaczy, że tępe nauczycielki mają dalej pracować w szkole, tylko że dyrektorka razem z nimi powinna wylecieć. I niech wyleci.
        • analoga_niet Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:34
          Dlaczego dyscyplinarka jest nie do obrony? Swoim brakiem profesjonalizmu naraziło szkołę na poważny uszczerbek na wizerunku a do tego pytanie czy to nie była demoralizacja dzieci
          • droch Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 18:42
            To od razu podać do sądu autorów utworu i wszystkich, którzy go rozpowszechniają. Życzę powodzenia smile
          • szare_kolory Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 19:02
            Do zwolnienia w trybie art 52 muszą zaistnieć bardzo konkretne przyczyny. A tu mam wątpliwości, bo pierwotnie pracodawca publicznie wypowiadał się w tej sprawie. I raczej bagateluzował sprawę.
        • droch Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 18:41
          Pójdą do sądu i wygrają

I tu zgadzam się w 100%
          Natomiast jestem również przeciwnikiem cenzury, w szczególności wyciągania konsekwencji za repertuar, który uraził czyjeś wydelikacone uszy. To co się teraz dzieje, to już nie polowanie, ale palenie czarownic
          • szare_kolory Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 19:08
            droch napisał:

> Natomiast jestem również przeciwnikiem cenzury, w szczególności wyciągania kons
            > ekwencji za repertuar, który uraził czyjeś wydelikacone uszy. To co się teraz d
            > zieje, to już nie polowanie, ale palenie czarownic

No a ja jednak uważam, że szkoła to nie miejsce na ordynarne teksty o teściowych i Dubajach. W przypadku podstawówki to raczej nie chodzi o cenzurę, a o najzwyklejsze przewidywanie skutków własnych działań. W sensie: mam piosenkę, jak ją zaśpiewają dzieci to będzie OK czy może jednak kaszana na całą Polskę?
            • droch Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 23:18
              No i nawet zgadzając się, że treści były nieodpowiednie (*), to jest to temat na lekcje wychowawcze i rozmowy dyrekcji z nauczycielami F2F. Ale na pewno nie poddawaniu się nakręcanej do monstrualnych rozmiarów imbie. Ktoś powinien rozgorączkowanemu tłumowi zapowiedzieć, że nie ma co liczyć na publiczne krzyżowanie.
              A (*) oznacza tyle, że łatwo wyobrazić sobie, że podobne konsekwencje spotkają nauczycieli, gdy w szkole im. JP2 uczniowie ośmielą się zaśpiewać np. "Nothing compares to you". Nie muszę raczej tłumaczyć, dlaczego.
          • samawsnach Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 21:43
            droch napisał:

> Natomiast jestem również przeciwnikiem cenzury, w szczególności wyciągania kons
            > ekwencji za repertuar, który uraził czyjeś wydelikacone uszy. To co się teraz d
            > zieje, to już nie polowanie, ale palenie czarownic

Pełna zgoda.
        • greyorblue Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 09.09.25, 15:01
          W szkole w której pracuję dyrekcji nie wpadłoby do głowy kontrolowanie repertuaru akademii/przedstawień/kabaretów przygotowywanych pod kierunkiem jednego z jej nauczycieli. Inna sprawa, żadnemu z nauczycieli ani żadnej znanej mi osobie powyżej 14 roku życia i w pełni władz umysłowych nie wpadło by do głowy zaakceptowanie tego konkretnego utwóru na szkolną imprezę ..
      • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:30
        Miały w głowach cos czego nie powinien mieć nauczyciel. A juz na pewno nie powinno to z niego wyłazić w pracy.
        Zwolnienie jak najbardziej uzasadnione, bo one po prostu nie mają rzezcywistych kwalifikacji nauczycielskich.
        Z drugiej strony nie mam watpliwosci, że w Starachowicach wymienią je na podobne egzemplarze, tak czy inaczej.
        • mandre_polo Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 22:28
          lomek22 napisał:

> Miały w głowach cos czego nie powinien mieć nauczyciel. A juz na pewno nie powi
          > nno to z niego wyłazić w pracy.
          > Zwolnienie jak najbardziej uzasadnione, bo one po prostu nie mają rzezcywistych
          > kwalifikacji nauczycielskich.
          > Z drugiej strony nie mam watpliwosci, że w Starachowicach wymienią je na podobn
          > e egzemplarze, tak czy inaczej.

Intelektualnie mierni są tam uczniowie broniący swoich przygotowań a nauczycielki prezentują głęboki deficyt intelektualny
      • skumbrie Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:40
        >ale jezu co one miały w głowach?

Podyplomówki wink Kilka niechybnie. Tym się od zawsze szczycą siłaczki.
      • berdebul Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 22:00
        Też mi to przeminęło przez myśl. Musiało bardzo bardzo mieć na pieńku z dyrekcja, że odwaliły coś takiego.
    • 1matka-polka Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 08:56
      Wyklęty powstań ludu zieeeemi...
      • afro.ninja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:33
        No tak, lepiej niech dziewczynki w podstawówce śpiewają o piciu alkoholu w Dubaju...
        • 1matka-polka Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:01
          Chodziło mi, ze wyklety lud ziemi podniósł leb, i nadaje ton w życiu publicznym.
    • iwoniaw Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 08:58
      Cóż, ci broniący zapewne - jak nauczyciele przygotowujacy występ i rodzice - nie widzą nic dziwnego ani bulwersujacego w prezentowaniu takich tresci dzieciom mocno maloletnim. Zapewne są zdziwieni, że ktoś zobaczył i "zrobił aferę." 🤷‍♀️
      • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:12
        iwoniaw napisała:

> Cóż, ci broniący zapewne - jak nauczyciele przygotowujacy występ i rodzice - ni
        > e widzą nic dziwnego ani bulwersujacego w prezentowaniu takich tresci dzieciom
        > mocno maloletnim.

Co mnie jakoś specjalnie nie dziwi. Nie jest to pierwsza taka historia (bywało nawet i tak, że przedszkolaki śpiewały jakieś niespecjalnie odpowiednie do wieku teksty).
        Są ludzie, którzy tego słuchają, również w obecności dzieci, nawet bardzo, bardzo nieletnich. Są i tacy, którzy potem nagrywają "śmieszne" filmiki jak przedszkolak śpiewa "Będę brał cię w aucie" czy coś w tych klimatach.
        • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:33
          U mojej młodszej na dyskotece szkolnej rada rodziców zamowiła (nie wiem jak to sie nazywa) taki podest, na nim stoi dzieciak tanczy i nagrywa to śmigająca dookoła kamerka. Moja młoda się nie dopchała wiec nawet nie patrzyłam na te filmiki.
          I jeden rodzic miał pretensje, bo jego dziecko ma filmik jak tańczy do piosenki "Ona działa na mnie jak
          wódka i bletki". Dzieci nie tańczyły to tej muzyki, to było dołożne potem. (pretensje rodzica nie były do nauczycieli czy szkoły ale firmy obsługującej tą fotobudkę)..ale matusiu kochana.
          I uwaga...awantura w szkole bo "ale o co chodzi,", "fajna piosenka", "moj syn to lubi", "ale czego chcesz wszyscy to spiewają"...Jak zobaczyłam ilu rodzicom to nie przeszkadza, wrecz są zachwyceni to mu runce obie opadły
          • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:39
            Aaa, wiem, to znaczy też nie wiem, jak się to nazywa (coś tam, coś tam 360 stopni?), ale znam. Hit na weselach, który wypiera fotobudki.
            • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:45
              To też jest fotobudka. Fotobudka 360 się nazywa.
              Wiem bo dostąpiłam zaszczytu uczestnictwa w weselu z czymś takim. Plus peruki i przebrania dla gości. Co jest w tym najgorsze: para młoda dostaje nagrania już po dniu czy dwóch, a więc długo przed otrzymaniem filmu z wesela/zdjęć.
              Więc katuje otoczenie oglądaniem tego wszystkiego. A nagrania te są dłuuuugie...
              Świetna zabawa, zwłaszcza jak się samemu patrzy na to z odrazą - trzeba dwukrotnie, raz w czasie trwania, a później przy okazaniu nagrań.

N I E
              R Ó B C I E
              T E G O

(Tak, mam kij w dudzie)
              • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:52
                Na FB często mi się nagrania z tego wyświetlają. W sumie nie wiem po co to.
                Zdjęcie ze slubu brata/szwagra/przyjaciół i mam w albumie. A z tym co się robi poza wrzuceniem na FB?
                Skoro podkład do filmiku dodawany jest potem, to nagrywany nie wie do czego bedzie tanczył na nagraniu. Moze być Ruda, MOze być piosenka o wódce i bletkach...Ciut ryzykowane
                • anajustina Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:54
                  A co to są bletki?
                  • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:59
                    "Robi się późno, lecz nie czekam na jutro
                    Pisze na DM szybko, to skończy się domówką
                    Robi się późno, rozlewam colę z wódką
                    Siadam mu na kolana, pożegnamy się jutro

Ref.:
                    Ona działa na mnie jak
                    Jak wódka i bletki
                    Jak imprezy i setki
                    Jak pieniądze i fendi
                    Ona działa na mnie jak
                    Jak wódka i bletki
                    Jak imprezy i setki
                    Jak pieniądze i fendi
                    Ona działa na mnie jak

I tu ciekawe: bletka to ta bibułka w którą zawija się tyton albo marysie ( szukałam w necie).
                    Ja w poezje zawsze byłam słaba...ktoś podpowie, co autor miał na myśli?
                    • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:08
                      "ktoś podpowie, co autor miał na myśli?"
                      Jesteś pewna, że posądzanie autora o jakiekolwiek myśli jest zasadne?
                    • arwena_111 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:23
                      Co to fendi? Bo co to setka wiem (chyba, bo może ma inne znaczenie niż myślę)
                      • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:39
                        Nie wiem. Włoski dom mody..ale chyba nie o to chodziło smile
                        • memphis90 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 08:23
                          Podmiot liryczny siada na kolana swojemu chłopakowi, w okolicy tych kolan najwyraźniej znajduje się część, której nadał żeński przydomek (niektórzy tak ponoć robią 🤔) i która to część wzbudza w nim duży entuzjazm. Posiadanie chłopaka tłumaczy również późniejszą ekscytację firmą Fendi.
                      • mama_i_zona Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 01:34
                        fendi to synonim luksusu, czegoś porządanego, a w slangu młodzieżowym oznacza coś doskonałego, fantastycznego.
                • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:56
                  A z tym co się robi poza wrzuceniem na FB?

Nic, tak jak z filmem z wesela. Pokazuje bardziej i mnie zainteresowanym i trzyma na płytce albo dysku. Nie sądzę żeby miało jakąś inną funkcję big_grin
                  • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:00
                    Dobra rozumiem jeszcze film ze swojego wesela. Ale po wuj mi ngranie z cudzego jak tancze...
                    • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:03
                      Ale tego się chyba nie daje innym tylko trzyma dla siebie. Para ma nagranie ludzi, którzy się bawią na jej weselu w fotobudce.
                      • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:05
                        Daje daje. No skoro sąsiadka wrzuca na FB jak tanczy na weselu jakiejś tam siostrzenicy, tzn, że dostała Masa tego gwna mi się wyświetla i zawsze tanczący wrzuca.
                        • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:07
                          No jak ktoś chce dostać to przecież nie ma zakazu.
                  • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:02
                    Przypomniała mi się anegdotka z pradawnych czasów pierwszych kamer video - znajomi moich rodziców wyprawiali wesele w swoim domu. (takie czasy) no i ktoś z rodziny dorobił się już kamery VHS, więc poprosili go, żeby to wesele uwiecznił - po znajomości i amatorsko. Uwiecznił zatem i po weselu zaproszono gości na wielkie oglądanie filmu. Goście zasiedli, film obejrzeli, zapadła cisza, aż w końcu gospodarz (ojciec panny młodej) powiedział: "Ale sufity to mamy ładne..."
                    • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:06
                      Dostąpiłam zaszczytu oglądania siedmiogodzinnego filmu z wesela.
                      3 płyty cd.
                      Kamerzysta zaczynający w branży, ujęcia ścian, sufitów, dużo stóp, plecy, czubki głów.
                      Super sprawa. Nawet go dostałam żebym mogła obejrzeć ponownie jak będę chciała sobie odświeżyć. big_grin
                      • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:15
                        Myślę że w piekle jest specjalny krąg dla tych, co kolportują i wymuszają oglądanie takich "dzieu". W tym samym kręgu znajdą się też osoby prezentujące opornym ale dobrze wychowanym serie 35784478844 zdjęć z wakacji typu "tu Gosia nad basenem, tu Ziuta na takim polu kukurydzy, tu Miruś, o za nim jest ten pomnik tego takiego pisarza, co książkę wydał, a tu Lusia z Heniutkiem w kawiarni"... I tak dalej.
                        • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:37
                          I ludzie wysylajace foty swoich bombelkow...
                          • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:37
                            wysylajacy*
                          • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:49
                            simply_z napisała:

> I ludzie wysylajace foty swoich bombelkow...
                            >

I ludzie wysyłający zdjęcie zawartości pieluch swoich bombelków (nie, nie ja zostałam szczęśliwą adresatką, ale straumatyzowana adresatka mi się pożaliła i tak, potwierdzam, dostała takie zdjęcie...)
                            • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:24
                              Gdyby to pisał ktos inny to bym nie uwierzyła 🤢
                              • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:26
                                Mnie sie tez wydawało, ze niemożliwe. Uznałyśmy to po prostu za jakiś chwilowy błąd systemu operacyjnego u dotąd kulturalnej koleżanki.
                    • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:16
                      Ja pół wesela uciekałam przed kamerzystą. Kazdy!!! gośc miał do kamery złożyć życzenia.Dorwał mnie gdzie w rogu sali. smile
                      Na szczęscie nie miałam przyjemności tego potem oglądać
              • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:06
                No ale przeciez nikt cie sila nie zaciaga do tej fotobudki i zaklada peruke na glowe? ich wesele czy tam impreza, ich zasady.
                • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:07
                  Tego by brakowało. big_grin
                  • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:11
                    Moze po prostu nie przychodz na takie imprezy...ja jak moge wykrecam sie od wesel i problem z glowy.
                    • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:15
                      Jak mogę robię to samo. Dzięki za tip. big_grin
                      • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:21
                        Zreszta w naszym wieku to juz predzej imprezy rozwodowebig_grin
                        • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:24
                          Niestety jeszcze nie.
            • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:46
              Tak hit. Połowa dzieci zamiast sie bawić stała w kolejce...bo oczywiscie ze wszystkiego musi być nagranie, zdjęcie...bez tego zabawa się nie liczy.
              Jak mi ten tata pokazał ten filmik z podkłądem oczy mi z orbit wyszły.
              Firma sie tłumaczyła ze program losowo dobiera piosenki. Po pierwsze na impreze dla dzieci trzeba sobie wygenerować odpowiednią listę...po drugie : jakoś nie ejstem sobie w stanie wyobrazić okazji, do której ta piosenka by pasowała??
              • turzyca Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:56
                >jakoś nie ejstem sobie w stanie wyobrazić okazji, do której ta piosenka by pasowała??

Nie znam tekstu piosenki (i nie będę wyszukiwać) ale sądząc po cytacie to wieczór kawalerski.
                • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:00
                  Nie będę dublowac, wyżej anajustynie wkleiłam.
                  I na wieczór kawalerski tez sie zamawia tę fotobudkę?
                  • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:04
                    Można to zamówić nawet bez okazji. Nikt tego nie sprawdza tongue_out
          • kachaa17 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:53
            Dzieci teraz słuchają Skolima, który śpiewa: rozkładam nogi twoje i biorę to co moje. I rodzice na to pozwalają i nawet chodzą z dziećmi na jego koncerty.
            • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:55
              Wiem. Na to, co robią rodzice niewiele można poradzić, ale nie znaczy to, że szkoła powinna taki repertuar proponować na uroczystościach szkolnych.
            • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:55
              Ale to nie ejst powód aby w szkole to śpiewano...
              • kachaa17 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:15
                hanusinamama napisała:

> Ale to nie ejst powód aby w szkole to śpiewano...
                >
                Jesli to do mnie to odpowiem. Zgadzam się. To nie jest powód. Ja to napisalam bo po prostu jestem zaskoczona, że rodzicom to nie przeszkadza. Ja bylama w lekkim szoku jak usłyszałam tę piosenkę grana podczas sylwestra w telewizji.
        • iwoniaw Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:00
          daniela34 napisała:
          > Co mnie jakoś specjalnie nie dziwi. Nie jest to pierwsza taka historia (bywało
          > nawet i tak, że przedszkolaki śpiewały jakieś niespecjalnie odpowiednie do wiek
          > u teksty).
          > Są ludzie, którzy tego słuchają, również w obecności dzieci, nawet bardzo, bard
          > zo nieletnich. Są i tacy, którzy potem nagrywają "śmieszne" filmiki jak przedsz
          > kolak śpiewa "Będę brał cię w aucie" czy coś w tych klimatach.

No wlasnie to mialam na myśli. Potem jeden się oburzy, a dziesieciu zapyta z autentycznym zdumieniem "ale o co chodzi?". Takie mamy rzeczypospolite... 🤷‍♀️
    • heca007 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 08:59
      Ja bym chciała wiedzieć jakim cudem ktoś wpadł na pomysł, że piosenka o weselu w Dubaju ma coś wspólnego z rozpoczęciem roku szkolnego tongue_out Pomijając już niecenzuralne teksty to jest zupełnie nie w temacie wydarzenia tongue_out Miało byc śmiesznie?!
      • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:09
        No wygląda na to, sądząc po publikowanych oświadczeniach, że właśnie miało być śmiesznie. Że to nieodpowiedni tekst na uroczystość szkolną nie przyszło do głowy uczniom (ok, to jeszcze mogę zrozumieć), ani nauczycielkom (w to trudniej uwierzyć, ale jak widać nie przyszło).
        • 1matka-polka Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:11
          daniela34 napisała:

>ani nauczycielkom (w to trudniej u
          > wierzyć, ale jak widać nie przyszło).

Nie masz dzieci w szkole, to ci trudno uwierzyć. Repertuar na występach w przedszkolu i szkole nie raz spowodował u mnie ciary żenady...
          • 1matka-polka Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:12
            Nawet raz rozmawiałam o tym z nauczycielką muzyki i ona się żaliła, ze inni nauczyciele proponują dzieciom spiewac takie głuie albo niedostosowane do wieku piosenki.
            • obrus_w_paski Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:05
              Ja pamiętam jak z zapałem uczyłam się na pamięć, w pierwszej klasie podstawówki, na korytarzu podczas czekania na zbiórkę harcerska, piosenki „bierz mnie” zespołu IRA. Do teraz pamiętam tekstsmile)
              IRA słuchała moja mocno starsza siostra, we mnie ta piosenka wywoływała lekkie zainteresowanie historią, ale najbardziej podobał mi się głos wokalisty. Pochodzę z normalnej rodziny, wyszłam na w miarę normalnego człowieka.

Żeby nie było- sama jestem matkami i nie chciałabym żebym one dziecko coś takiego śpiewało lub nie daj boże słuchało na rozpoczęciu roku i na pewno zrobiłabym aferę, ale przypomniała mi się ta historia z IRA… nie mówiąc oczywiście o wszędobylskim wtedy „scyzoryk scyzoryk tak na mnie wołają…”

Btw, w Hiszpanii w wielu salach zabaw dla maluchów leci reguetón z ostrymi tekstami 😳 nie mówiąc o klasykach typu despacito czy eu te pego które są bardzo erotyczne a leciały swego czasu wszędzie. Najbardziej przeraben mają chyba w krajach anglojęzycznych wink
              • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:09
                Dyskusję o Despacito pamiętam, była też w Polsce, nie tyle ze względu na tekst, bo mało kto go rozumiał, ale dzieciaki tańczyły w takim no...mocno erotycznym stylu.
              • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:56
                Fakt, reggeton jest niezwykle popularny wśród dzieciaków w podstawówce. Podobny poziom 🫤
                • iwoniaw Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:20
                  homohominilupus napisała:

> Fakt, reggeton jest niezwykle popularny wśród dzieciaków w podstawówce. Podobny
                  > poziom 🫤
                  >

No ale slusznie ktoś już zwrocil uwagę, że popularnosć/znajomośc pewnych treści niekoniecznie czyni owe tresci odpowiednimi do wplecenia w oficjalny występ na rozpoczęcie roku. I dorośli odpowiedzialni za wychowanie dzieci i organizację imprezy powinni miec dość wyczucia decorum, żeby pewne pomysly, jeśli już się pojawily, zastopować.
                  • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:40
                    Ja chyba nie napisałam nigdzie, ze popieram takie treści?
              • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:45
                Nie chodzi o robienie Afganistanu i zakazanie IRA, ale na apelu w szkole nie podłapałaś ani nie śpiewałaś "bierz mnie".
                • reveiled Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 12:11
                  My spiewalismy Autobiografie Perfectu jako szostoklasisci na pozeganie osmych klas. Wiem, ze nie ten sam "level", ale byl i "alpagi lyk", i "poznalem co to seks" (ten wers byl spiewany najglosniej), i "gdzies na dach wynioslem koc i dostalem to com chcial", i "odkrecila gaz, nie zapukal nikt na czas".
                  • reveiled Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 12:14
                    I tez nie uwazam, ze to w porzadku, wtedy to bylo z naszej stronu bardzo niewinne, ale dzis jako.nauczycielka i matka wiem, ze to by nie przeszlo.
                    • paskudek1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 20:12
                      Przynajmniej Autobiografia Perfrctu jest dobra muzycznie. A to coś co śpiewały te dzieciaki nie dość że ma fatalny tekst to jeszcze muzycznie koszmar. Autobiografia miała jakieś przesłanie. Że nie dla dzieci z podstawówki to fakt.
                  • droch Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 17:57
                    Wiem, ze nie ten sam "level"(...)

To przecież ten sam level smile Policja obyczajowa nie lubi Perfectu wink
          • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:15
            W sumie masz rację - kojarzę już takie historie, właśnie z przedszkolakami, chociaż - zabij mnie - nie pamiętam, co to one wtedy śpiewały. I nawet chyba wątek kojarzę. To, że dzieci, nawet te bardzo małe, chcą śpiewać "dorosłe" piosenki, zwłaszcza takie, które wpadają w ucho i które są ciągle odtwarzane w przestrzeni publicznej, to nie dziwi. Rolą dorosłego jest jednak wsłuchać się w tekst, czy aby na pewno powinny.
            • black.emma Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:23
              daniela34 napisała:

>Rolą dorosłego jest jednak wsłuchać się w tekst, czy aby na pewno powinny.
              Ludzie chyba w ogóle o tym nie myślą. Pamiętasz może najpopularniejsza piosenkę z wesel w latach 90-tych: "windą do nieba" big_grin
            • mika_p Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 17:16
              > kojarzę już takie historie, właśnie z przedszkolakami, chociaż - zabij mnie - nie pamiętam, co to one wtedy śpiewały.

Bohemian Rhapsody

forum.gazeta.pl/forum/w,567,139250940,139250940,Ratunku_kto_uczy_w_szkolach_.html#p139254127

Ten jest jedyny, jak znalazłam, gdzie dzieci to _śpiewają_. Jak wpiszesz w Wyszukiwarkę "Bohemian rhapsody dzień matki" to wyskoczy z dziesięć wątków o tym, jak ta piosenka leciała jako ilustracja do dniamatkowego przedstawienia
          • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:35
            W przedszkolu u młodej nauczycielki nie zgodziły się na jakiegoś DJ na balu przebierańców, bo raz im własnie taką muzę zaczął puszczać.Babki pana wyrposiły z imprezy i musiały na szybko improwizowac same muzykę.
            Od tej pory przedszkole samo organizowało muzykę i nie było ani Rudej ani innych tego typu piosnek.
        • ichi51e Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:13
          W sumie ten tekst wpisuje się w polskie przyśpiewki weselne i folklor więc w pewnym sensie rozumiem ale dobry Boże…
          • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:16
            wpisuje się w polskie przyśpiewki weselne i folklor więc w pewnym sensie rozumiem

Poważnie? W polskie przyśpiewki i folklor wpisuje się też "jedna baba drugiej babie wsadziła do du*y grabie", ale jakoś nie jest to typowy wybór na uroczystości szkolne.
            • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:19
              Cztery razy po dwa razy
              Osiem razy raz po raz
              O północy ze dwa razy i nad ranem jeszcze raz

W sumie idealny utwór uczący matematyki i znajomości godzin oraz pór doby.
              • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:22
                Taaa... I "Wysokie płoty tata grodził" jako instrukcja wiercenia na zajęcia techniki oraz ilustracja czym może skutkować dziura w desce.
              • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:34
                I "Mydełka Fa' jako nawoływanie do higieny?
              • anajustina Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:57
                Nigdy nie kojarzyłam aż do teraz, że to o seks chodzi...
              • paskudek1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:01
                Czy chciała by pani murzyna, murzyna murzyna ach nie....
                Takie coś mi się z piosenki biesiadnej przypomniało 🤦
              • memphis90 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 08:29
                Czy pani by chciała Araba….
                😱😱😱
                • paskudek1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 12:14
                  memphis90 napisała:

> Czy pani by chciała Araba….
                  > 😱😱😱
                  >

Też 🤣. Ewentualnie Maryna gotuj pierogi
            • ichi51e Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:24
              Dokładnie ten sam poziom zgadzam sie
            • kachaa17 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:56

>
              > Poważnie? W polskie przyśpiewki i folklor wpisuje się też "jedna baba drugiej b
              > abie wsadziła do du*y grabie", ale jakoś nie jest to typowy wybór na uroczystoś
              > ci szkolne.
              >
              Ale ja pamiętam jak właśnie to śpiewaliśmy na wycieczkach szkolnych w autokarze.
              Też nieraz myślę o tym jakie piosenki jako dziecko śpiewałam. Ale raczej nie były one takie obsceniczne jak niektóre są teraz.
              • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:00
                Ale widzisz różnicę między śpiewaniem w autokarze (i udawaniem przez kadrę że nie słyszy), a występem na akademii z okazji rozpoczęcia roku szkolnego?
          • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:36
            Możesz łaskawie nie wycierać tutaj się folklorem?
          • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:50
            ichi51e napisała:

> W sumie ten tekst wpisuje się w polskie przyśpiewki weselne i folklor więc w pe
            > wnym sensie rozumiem ale dobry Boże…
            >
            A co prymitywne przyśpiewki weselne maja wspólnego z rozpoczęciem roku szkolnego?!

A folklor? Wesele w Dubaju to folklor?
            • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:54
              Oczywiście. To nie wiesz, że w polskim folklorze wiejskim brało się wesela w Dubaju smile Normalnie Kaśka z Wojtkiem jechali do kościoła na wielbłądach a po oczepinach zakładano pani młodej nikab. Z tym że te bardziej tradycyjne szły od razu w burkę.
              • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:59
                Potwierdzam że nie ma różnicy kto zamiata do taktu ogonem. Wielbłąd też umie.
                • mdro Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:51
                  No ale wielbłądy ogony mają mniej efektowne jednak niż konie...
                  • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:02
                    A słonie?
                    • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:03
                      Słonie zamiatają trąbami. Też do taktu smile Wesele w klimacie Bollywood.
                      • mdro Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:17
                        O, to by było coś! Palankin wciągany windą na słonia, ona powiewa welonem, słoń zamiata trąbą...
                        • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:18
                          Tylko ze jezdzenie na słoniu jest wysoce nieetyczne
                        • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:26
                          Jeszcze słoń może powiewać uszami. Uszy ma duże.
      • nick_z_desperacji2 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:17
        Jak byłam chyba w 5 klasie podstawówki, to "śpiewałam" z playbacku "Byś kobietą". Co prawa bez wzmianki o naleśnikach i tam nie jest wulgarnie, ale moim zdaniem też średnio. Zwłaszcza, że repertuar dobierała polonistka, po której można się spodziewać trochę większych zdolności interpretacyjnych.
        • kamin Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:14
          Byś kobietą?
          • nick_z_desperacji2 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 17:50
            Być
    • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:00
      ale rodzice nie interesowali się tym co dzieci ćwiczą podczas wakacji?

Nie wiem co w tym dziwnego? Przedszkolaki zwykle śpiewają w domu to czego się nauczyły w przedszkolu ale w szkole, a już zwłaszcza w późniejszych klasach już niekoniecznie. Nawet jak dzieci mówią rodzicom że przygotowują akademię na początek roku, to nie wydaje mi się żeby każdy rodzic szczegółowo dopytywał "a co będziecie śpiewać, a jaki wierszyk, a kto występuje po Joli". Zresztą nawet gdyby to pewnie padłaby odpowiedź: "piosenkę o Dubaju", i tak, wiem wiem, każda ematka poprosiłaby o zaśpiewanie, ale umówmy się....
      Odpowiedzialni są organizatorzy i tyle, a nie rodzice, którzy nie wnikali w to czego dzieci się uczą na akademię, bo ci mogli zakładać że raczej typowego repertuaru i piosenek czy wierszyków w klimacie "witaj szkoło".
      • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:37
        Z przedszkola też nie zawsze. Wierszyka odpytałam ale piosenki ogarniały nauczycielki wiec nie wiedziałam co bedzie śpiewane.
        Oddajesz dziecko do przedszkola i zakłądasz, ze odpowiednio się nim zajmują oraz podają odpowiednie treści
    • ender_celebi Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:02
      To nie były małe dzieci, więc śmiem twierdzic, że rodzice zbytnio nie interesowali sie jaki wierszyk mówi Krzyś czy Kasia na apelu szkolnym. Może w przedszkolu rodzic miałby większa szanse sie dowiedzieć, ćwicząc z dzieckiem
    • maly_fiolek [...] 05.09.25, 09:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • szarmszejk123 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:20
        W wielu krajach apeli nie ma wcale i komu to przeszkadza? Mniej okazji do zwolnień:p
        • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:21
          A to jeszcze inna sprawa...
      • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:04
        Nie zawodzisz
      • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:47
        Za rok z okazji rozpoczęcia roku, taniec uczennic na rurze, w bikini.
        • paskudek1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:03
          lomek22 napisał:

> Za rok z okazji rozpoczęcia roku, taniec uczennic na rurze, w bikini.

Taniec na rurze to akurat cholernie wymagające zajęcie. I wcale NIE MUSI być erotyczne. Z tym że nadal - nie w szkole takie wystepy 😁
          • memphis90 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 08:36
            Dlaczego nie?
            „Co robiłam w wakacje?”/„Moje wakacyjne przygody”
            Pasowałoby idealnie 😁

www.facebook.com/share/v/1BCjQVJ1cY/?mibextid=wwXIfr
          • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 12:15
            paskudek1 napisała:

> lomek22 napisał:
            >
            > > Za rok z okazji rozpoczęcia roku, taniec uczennic na rurze, w bikini.
            >
            > Taniec na rurze to akurat cholernie wymagające zajęcie.

I wcale NIE MUSI być er
            > otyczne.

Taaaaa jasne 😆

Z tym że nadal - nie w szkole takie wystepy 😁
            >
            >
            Jesli nie erotyczne to czemu nie?
            • piwoniawpiwnicy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 13:40
              Dlaczego taniec na rurze w szkole nie?
              Jeśli nie ero, to jak najbardziej uświetnia wydarzenia.
              Sama tańczę różne uklady, kiedyś uznawane za śmiałe, a młodsza kuzynka na rurze odkąd skończyła 4.
              I nikt w moim otoczeniu nie miał dwuznacznych skojarzeń, tylko artystyczno- sportowe.
    • serei Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:14
      panie nauczycielki swój poziom "zabawy" przeniosły na dzieci, zwolnienie zasadne i może za barem w knajpie odnajdą swój poziom
      • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:30
        serei napisała:

> panie nauczycielki swój poziom "zabawy" przeniosły na dzieci, zwolnienie zasadn
        > e i może za barem w knajpie odnajdą swój poziom
        >

Jakie to muszą być tępe dzidy... wstyd.
    • szarmszejk123 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:19
      I słusznie:p ten genialny pomysł to przykład, dlaczego te panie nie powinny uczyć dzieci:p

Kiedyś w przedszkolu starszego na dzień matki puścili Bohemian rhapsody... "Mamaaaa, just killed a man" 😅
      • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:23
        Na Dzień Matki może?

No bo jest tam "Mamaaa..."

To się akurat dobrze wpisuje w polską tradycję, że na dowolną okazję dobieramy utwory, które zawierają odpowiednie słowa, nie zastanawiając się, jakie zdania owe słowa tworzą?
        Przykład sztandarowy: "Windą do nieba" na weselach. Wprawdzie podmiot liryczny (panna młoda) stwierdza w piosence "ja go nie kocham, taka jest prawda" ale grunt, że już jej niosą suknię z welonem wink
        • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:24
          * pytajnik po "tworzą" miał być kropką. Miłości
          • mallard Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:36
            daniela34 napisała:

> * pytajnik po "tworzą" miał być kropką. Miłości

Nawet żem go nie zauważył...
        • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:24
          W tym samym momencie xD
          • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:25
            smile smile smile
        • ichi51e Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:26
          Powtórzę sue ale to jest taki słowiański folklor żeby na weselu panna młoda była nieszczęśliwa żeby nie zwracać na siebie uwagi złego. Tak samo nie wolno chwalić kwiatów dzieci itd.
          • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:27
            Dlaczego nie wolno chwalić hippisów?
            • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:12
              daniela34 napisała:

> Dlaczego nie wolno chwalić hippisów?

big_grin big_grin big_grin

Z tego samego powodu, co i innych dzieci - żeby im się w głowach nie poprzewracało i nie zeszli na złą drogę big_grin
            • margit49 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:28
              daniela34 napisała:

Może z powodu nielubienia, przecież można nie lubić hippisów albo punków, albo interpunkcji 😂
              • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:51
                Czy interpunkcja to jest jak siedzisz przy barze między dwoma punkami?
            • mallard Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:37
              daniela34 napisała:

A, bo to nieroby takie so!
          • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:29
            taki słowiański folklor żeby na weselu panna młoda była nieszczęśliwa żeby nie zwracać na siebie uwagi złego

... Zaniemówiłam. Ciekawe czy 2 plus 1 zna tę interpretację. big_grin
          • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:39
            Nie to nie jest żaden folklor tylko brak zrozumienia tekstu. ylko tyle i ąz tyle
        • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:32
          Razem pisałysmy tylko ja wolniej... sad
        • szarmszejk123 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:15
          W tym samym przedszkolu na każdej tanecznej imprezie dzieci skakały radośnie do "Ra-Ra-Rasputin, Russia's greatest love machine" 😉
          Paniom chyba nie było po drodze z angielskim :p
        • al_sahra Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:40
          daniela34 napisała:

> To się akurat dobrze wpisuje w polską tradycję, że na dowolną okazję dobieramy
          > utwory, które zawierają odpowiednie słowa, nie zastanawiając się, jakie zdania
          > owe słowa tworzą?

To nie tylko polska tradycja. Piosenka Police “Every Breath You Take” jest standardowo wybierana na wesela w angielskojęzycznym świecie, chociaż Sting wiele razy tłumaczył, że to mroczny utwór o stalkerze i potrzebie kontroli.
          • nick_z_desperacji2 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:27
            A powszechne zdziwienie że sundtruckiem do Barbie nie było "Barbie Girl", choć piosenka była o operacjach plastycznych? Jest Barbie, kolorowy teledysk i skoczna muzyka, wystarczy niektórym.
          • skumbrie Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:25
            >To nie tylko polska tradycja. Piosenka Police “Every Breath You Take” jest standardowo wybierana na wesela w angielskojęzycznym świecie,

Już mi niosą suknie z welonem... Welon jest? To idealna piosenka na wesele 🤦‍♀️
        • nick_z_desperacji2 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:24
          Nie zapominajmy na "Show must go on" na przywitanie nowego roku w TV. To jednak ciężko przebić.
      • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:24
        Wiadomo - jak się zgadza jedno słowo, znaczy całość będzie pasować. Coś jak "Windą do nieba" na pierwszy taniec.
        "Mój piękny panie, ja go nie kocham, taka jest prawda" - ale to nie powód do zastanowienia nad repertuarem. big_grin big_grin
        • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:24
          Ej!!!
          • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:26
            Swoją drogą natknęłam się kiedyś na dyskusję na fejsie na temat tej piosenki i było tam całkiem spore grono obrońców, tłumaczących przeciwnikom że NIE ZROZUMIELI i to jest o ślubie po prostu, nie ma tam żadnego nieszczęścia. I koń ogonem jeszcze....
            • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:31
              Do taktu! Do taktu zamiata. Szał!

Niemniej kiedy za mąż wychodziła siostra mojej przyjaciółki, zespół muzyczny dostał zakaz grania "Windy." Zespół był z takiego mniejszego bardziej niż większego miasta, wesele mocno tradycyjne, ale Panna Młoda postanowiła jednak wyznaczyć swoje granice smile "Winda" trafiła na Listę Utworów Zakazanych.
              • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:37
                Granice są, spoko, ale "mam tu mały dysonans", gdyż jak nie lubię wesel, tak bardzo lubię moment, kiedy nikt nie ma jaj żeby zabronić "Cudownych rodziców mam", podczas kiedy cała setka zgromadzonych gości wie jak stary panny młodej zachowuje się po pitym regularnie alkoholu i że pan młody ma z matką kosę o spadek. big_grin
                Znajduję w patrzeniu na tę niezręczność taki osobliwy rodzaj przyjemności. Coś jak kiedy nie muszę wyjść z domu i słucham jak w radiu mówią że śnieg sparaliżował drogi w okolicy. big_grin
                • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:40
                  Granice są spoko*
                  Nie wiem skąd tam przecinek w, niewłaściwym, miejscu. wink big_grin
                  • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:43
                    Oooo, to jest też dobre. Mieliśmy takie wesele w towarzystwie - wszyscy dookoła wiedzieli, że ojciec jest takim alkoholikiem, że dziecko z domu uciekło po maturze. Ale tam było też "Córeczko, przed tym obrazem Matki Boskiej będziesz wiele razy płakała, jak i ja płakałam..."
                    • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:48
                      Ja byłam na weselu gdzie starzy młodego nie byli zaproszeni, a starzy młodej od samego początku byli hejterami tego związku. Generalnie konflikt tam obejmował już chyba każdego członka rodziny, ale wiadomo - "cudownych rodziców mam, przyjaciółmi moimi są" ... A OTOOOOO KWIATY DLA RODZICÓW I GOŚCIE TWORZĄ KÓŁECZKO....

Obserwacja tego to rozrywka rzekłabym wyborna, choć niskich lotów, przyznaję big_grin
                      • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:52
                        Swoją drogą - z prywatnego poletka - ponieważ mam w rodzinie małżeństwo w separacji (do niedawna mocno skłócone, tak że do końca nie było pewności, czy mąż się na weselu swojego dziecka pojawi), to był szlaban na "Cudownych Rodziców" i podziękowania dla nich.
                        • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:54
                          Szkoda, bo jednak kwiaty i kółeczko przepadły, a to przecież tak miło... sad
                        • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:55
                          Wiesz moi rodzice są razem ale moja mama miała do mnie jedną prośbę co do wesela. Zeby nie było tej piosenki. smile
                          Tesciowa była nieco rozczarowana (bo to taka piękna tradycja) ale jak dostała robiony przez nas album ze zdjęciami i dedykacją to jej przeszło.
                          Nie mam nic do tradycyjnych wesel. Jedno z lepszych na jakim byłam było w remizie...ale są granice żenady jednak
              • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:43
                Nam do pierwszego tanca śpiewał Wodecki "oczarowanie".
                Po jakimś czasie podeszła ciotka męża (siostra tesciowej mojej) z tekstem "no pięknie wyglądacie ale szkoda ze jednak nie tanczyliście do Windą do nieba". Po weselu miałam małego fuckupa czy na tę piosenkę lubi....czy moze nam źle życzy jednak ?
            • kot.z.kosmosu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:37
              35wcieniu napisał(a):

> Swoją drogą natknęłam się kiedyś na dyskusję na fejsie na temat tej piosenki i
              > było tam całkiem spore grono obrońców, tłumaczących przeciwnikom że NIE ZROZUMI
              > ELI i to jest o ślubie po prostu, nie ma tam żadnego nieszczęścia. I koń ogonem
              > jeszcze....
              >

Tu też się już jedna znawczyni folkloru objawiła 😄
            • ichi51e Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:38
              No właśnie jest nieszczęście ale folklor taki że panna młoda ma płakać i być nieszczesliwa
              • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:41
                Ma płakać nad utratą wianka, Jezus! Nie nad tym, że kocha pana z telewizji.
              • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:43
                Ale nie nad tym, ze nie kocha męża!!! Zlituj się i doczytaj co oznacza słowo folklor...
            • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:57
              35wcieniu napisał(a):

> Swoją drogą natknęłam się kiedyś na dyskusję na fejsie na temat tej piosenki i
              > było tam całkiem spore grono obrońców, tłumaczących przeciwnikom że NIE ZROZUMI
              > ELI i to jest o ślubie po prostu, nie ma tam żadnego nieszczęścia. I koń ogonem
              > jeszcze....
              >
              Jakiego zwoju musi w mózgu brakować, żeby nie zrozumieć zdania "ja go nie kocham"?

• hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:02
                To jest piosenka do tego któego ona kocha...jak nie wiem jak się czuć musi młody przy tej piosence. Nie dość ze panna młoda nie kocha męża to jeszcze kocha innego
                • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:07
                  A to jest już wyższy poziom zrozumienia. Ja się odnoszę do wypowiedzi tych, którzy nie widzą w tej piosence żadnego nieszczęścia. W ogóle żadnego. Słyszą "ja go nie kocham" a rozumieją...właśnie, co? Że ona tylko tak się droczy?
                  • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:11
                    Zapewne nie słyszą. Znają tylko fragment o sukni i koniu.
                  • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:19
                    Jaki wyższy? Noga byłam z interpretacji poezji okropna. Ale tu się nie da inaczej zrozumieć

Tekst
                    Pisze do pana ostatni list
                    Juz mi lusterko z tym pana zdjecie tez nie pomoze
                    Pora mi dzisiaj do slubu isc
                    Moj piekny panie ja go nie kocham, taka jest prawda
                    Pan glowna role gra w kazdym snie
                    Ale dziewczyna przez swiat nie moze isc calkiem sama
                    Zycie jest zyciem pan przeciez wie
                    Juz mi niosa suknie z welonem
                    Juz Cyganie czekaja z muzyka
                    Kon do taktu zamiata ogonem
                    Mendellsohnem stukaja kopyta

Ale fakt jest welon, mendelson i ryżem sypią dalej
                    • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:47
                      Hanusina, ale ja nie mówię o nas, tylko o tych, którzy nawet "ja go nie kocham" nie potrafią zrozumieć albo do nich nie dociera. To jak oni ogarną cały tekst? I tak cud, że o sukni z welonem zrozumieli.

Kiedyś pisałam z jednym blogerem (dawno, ponad 20 lat temu) i próbowaliśmy stworzyć piosenkę o wdowie idącej za trumną męża. Zwrotki miały byćżałobne, a w refrenie ona wspomina minione lata- miało być coś w stylu "A przecież niedawno był nasz ślub, mój biały welon tańczył na wietrze, lśniła suknia, patrzyłeś na mnie z zachwytem" - i tak dalej w ten deseń, że kiedy te lata minęły a teraz leżysz mężu martwy w tej trumnie

Mieliśmy plany, żeby to nagrać i zobaczyć, czy nie zaczną do tego tańczyć pierwszego tańca na weselach
                • panterarei Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:21
                  Co wy się Ichie czepiacie. Przecież to folklor jak ta lala. Córkę gospodarza się wydawało za jego kumpla, co miał morgi i 60 lat na karku, a nie za Antka parobka z którym się grzmocila w stodole
                  • arwena_111 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:37
                    No bo to miało tej córce zapewnić odpowiedni poziom życia. Rodzice chcieli aby miała lepiej. Bo co mógł jej zapewnić parobek poza grzmoceniem w stodole? Raczej miał marne szanse na polepszenie bytu, a grzmocenie nie trwa wiecznie. Inne realia, inny świat inne możliwości.
                    • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:02
                      Tak już całkiem serio to elementem żadnego folkloru weselnego nie było śpiewanie o tym, że panna młoda kocha innego (nawet jeśli faktycznie kochała), bo to dla owego pana młodego, gospodarza z morgami itd. byłoby zwyczajnie upokarzające. Panna młoda mogła płakać nad panieństwem, nad opuszczeniem domu rodzinnego, ale nie nad złamanym sercem przecież
                      • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:18
                        nie żebym była znawcą folkloru, poza tym od 30 lat nie byłam na tradycyjnym weselu, ale czy Na opolskim rynku (30 lat temu to była pozycja obowiązkowa na weselnych playlistach) nie jest o kochaniu innego i nazwijmy to, skomplikowanych historiach miłosnych panny młodej 😉
                        • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:22
                          No ale to przecież na takiej samej zasadzie byla hitem co nieszczesna Winda - jest ślub, jest welon, znaczy utwór pasuje na wesele. W tekst nie wnikamy
                          • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:55
                            Jesli mam wybór: inni są durniami albo inni nie są durniami, to raczej wybieram to drugie. Piosenki weselne są nieoczywiste i niejednoznaczne, to właśnie jest źródłem ich popularności i powodem, dla którego mamy, ciocie i stryjenki płaczą rzewnymi łzami i wolą teksty o trudnej i skomplikowanej miłości, niż Love love me do (albo odpowiednik po polsku).
                            • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:56
                              Piosenki weselne są nieoczywiste i niejednoznaczne, to właśnie jest źródłem ich popularności i powodem, dla którego mamy, ciocie i stryjenki płaczą rzewnymi łzami i wolą teksty o trudnej i skomplikowanej miłości

Ahahaha. Parsknęłam, przyznaję. big_grin 10/10
                              • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:03
                                cieszę się, że udało mi się poprawić ci humor.
                                • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:18
                                  Ja nie parsknęłam bo przyznam, że ani nie widzę nieoczywistości tych utworow ani ich niejednoznaczności ani nie wiem co do tego ma ocena czy inni są durniami czy nie. Jak to bywa - jedno pewnie są a inni inni pewnie nie są.
                                  Natomiast już w ogole nie rozumiem co to ma do kwestii folkloru weselnego z weselni.podvza których wydawano dziewczynę za morgi sąsiada. Bo podczas takich wesel nikt nie śpiewał Panu Młodemu że jego żona kocha parobka. Tekst o opolskim rynku jest tekstem.wspolczesnym nie ludowym.
                                  • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:44
                                    OK, Tobie wyjaśnię. Chodziło mi o to, że niektóre hity weselne mają tekst, który nie mówi o szczęśliwej miłości, ale o miłości skomplikowanej i trudnej. Mówisz, że te piosenki są hitami, bo ludzi nie obchodzi o czym jest tekst względnie nie rozumieją co śpiewają. Wg mnie jest to własnie kierowanie się wyborem nr 1 - inni są durniami. Ja uważam, że te piosenki są hitami weselnymi właśnie ze względu na tekst, bo przyjmuję jako ustawienie domyślne, że ludzie durniami nie są.
                                    O folklorze się nie wypowiadam, bo się nie znam.
                                    • nick_z_desperacji2 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:52
                                      A...rozumiem. To taki test! Puszczasz "Windę" i nagle się okazuje, że pół starszego pokolenia płci żeńskiej w rodzinie wydano nieszczęśliwie za mąż. Gorzej, jak mamusia pół metra od tatusia zaczyna płakać...
                                      • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:44
                                        no, coś w tym jest smile
                                    • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:52
                                      Ja w ogole nie przyjmuję żadnych ustawień domyślnych co do inteligencji innych ludzi na podstawie wybieranych przez nich piosenek weselnych 🤷‍♀️
                                      Natomiast mamy tu gdzieś historię Szarm o przedszkolu i hicie "Mamaaa, I killed a man." I oczywiście mozna uznać, że nauczycielki przedszkolne preferują po prostu niejednoznaczne historie o relacjach matki i syna...ja jednak twierdzę, ze kierują sie raczej prostym: "jest w tekście mama, jest git."
                                      Co nie, nie prowadzi mnie do żadnych wniosków na temat tego czy są durniami czy nie, to sobie dośpiewalaś.
                                      • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:42
                                        Jako prawniczka powinnaś być wyczulona na kolejność w rozumowaniu. Ja nie piszę, że na podstawie wybieranych piosenek przyjmuję, że ludzie są lub nie są inteligentni. Ja piszę, że przyjmuję, że ludzie są inteligentni, a zatem nie można wyjaśniać tego jakie piosenki są popularne ludzką głupotą, nalezy szukać innego wyjaśnienia.
                                        nie będę więcej tłumaczyć, bo zaczęłabym przeczyć własnemu ustawieniu domyślnemu wink
                                        • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:59
                                          Ja nie czynię zadnych założeń wstępnych co do inteligencji "ludzi" w ogólności.
                                          • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:05
                                            to na jakiej podstawie uznałaś, że goście weselni nie rozumieją tekstu, tylko wyłapują pojedyncze słowa związane z tematyką?
                                            • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:20
                                              A gdzie ja uznałam, że nie rozumieją. Nie zastanawiają się nie jest równoznaczne z nie rozumieją.
                                              • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:34
                                                hm, odniosłam inne wrażenie, ale cieszę się, że jednak przyjmujesz, że ludzie nie wybierają piosenek pod kątem pojedynczych wyrazów pasujących do tematyki weselnej smile
                                                • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:34
                                                  misiamama napisała:

Ludzie jako zbiorowość to niczego nie wybierają.
                                        • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:18
                                          misiamama napisała:

>. Ja piszę, że przyjmuję, że ludzie są inteligentni, a zatem nie można w
                                          > yjaśniać tego jakie piosenki są popularne ludzką głupotą, nalezy szukać innego
                                          > wyjaśnienia.

To tak jak z Nikodemem Dyzmą - gadał kocopoły, np "intencja" zamiast "inwencja" - a ludzie przyjęli, że on jest taki mądry, więc się w jego gadaniu doszukiwali głębi i drugiego dna

Ja ufam własnej ocenie i skoro panna młoda, która wychodzi za mąż za chłopaka po kilku latach szczęśliwego związku, wybiera sobie piosenkę, w której podmiot liryczny kocha się skrycie w panu z TV, a o narzeczonym wprost mówi, że go nie kocha - to widzę dwie opcje: 1. albo nie zrozumiała tekstu, 2. albo wszystko jej jedno, co tam zagrają, żeby tylko już ten cyrk mieć za sobą i wyjechać w podróż poślubną
                                          • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:24
                                            w tym zestawieniu wybieram bramkę nr 2 smile
                            • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:05
                              Podaj no przykład która taka nieoczywista...
                              • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:10
                                Czytajże uważniej, mowa o dwóch konkretnych - Windą do nieba i Na opolskim rynku, stare weselne hiciory
                                • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:20
                                  No i co w nich jest nieoczywistego?
                                  • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:36
                                    daniela34 napisała:

> No i co w nich jest nieoczywistego?

Misiamama jest po prostu przykładem tego, skąd "winda" na weselach. Tym lepszym, że nawet dyskutując teraz o tekście a) albo go nie przeleciała, żeby zobaczyć, o co chodzi, b) albo faktycznie jej zdaniem jęczenie "Mój piękny panie, ja go nie kocham, taka jest prawda" to adekwatny tekst dla szczęśliwej pary nowożeńców.

Jeśli b) to nie ma ratunku i pozostaje tylko przyjąć to do wiadomości.
                                  • misiamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 15:43
                                    Sytuacja podmiotu lirycznego w pierwszej piosence jest bardzo niejednoznaczna, w sumie współczujemy i rozumiemy, aczkolwiek wychodzenie za mąż z powodu "dziewczyna nie może byc całkiem sama" i w stanie fascynacji kimś innym, nie jest ani oczywiste ani jednoznaczne. W drugiej piosence nieoczywisty jest stosunek podmiotu lirycznego do bohaterki ("blondyny") a i sama szczerość jej działań podawana jest w wątpliwość. Z pewnością nieoczywisty jest dobór piosenek do okazji, czego właśnie dotyczy ta gałązka w wątku.
                                    • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:09
                                      Co rozumiemy, podmiocie liryczny?
                                      Wychodzenie za mąż nie jest jednoznaczne? Oookej, faktycznie, zawsze można się rozwieść i warto tę możliwość mieć na uwadze zwłaszcza na własnym weselu.

big_grin
                                      • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:36
                                        Czyli tekst jest jednoznaczny - znaczy to co napisałaś 😀
                                        • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:30
                                          Zaprawde powiadam wam: jeżeli ja zrozumiałam bez problemu to musi być prostu jak budowa cepa smile
                                          Moja zmora z LO interpretacja wiersza...i WOS
                                    • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:29
                                      Jak niejednoznaczna? Matkobosko
                                      Ona zakochana w idolu. I pisze do niego list, ze sama zyć nie chce. I mimo ze nie kocha narzecoznego to bierze ślub...
                                      • taje Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:32
                                        Może ktoś nie słucha słów, tylko muzyki? Ja tak mam, mam trudność ze zrozumieniem słów piosenek. Niezależnie od języka piosenki. Tak więc od zawsze koncentruję się na muzyce i niewykluczone, że niektóre z piosenek, które lubię też ma dziwne przesłanie...
                      • arwena_111 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:24
                        Ja ogólnie nie znam się na folklorze weselnym. Na dwóch weselach byłam jako dziecko w latach 80 - i nic nie pamiętam, zakładam że max o 22 rodzice zgarnęli mnie do domu.
                        Za to na tych kilku weselach na jakich byłam jako dorosła - nie było zabaw. No chyba tylko rzucanie welonem/bukietem. Ale bez żadnych przyśpiewek.
      • kocynder Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:30
        Szarm, co cię dziwi, skoro nadal jednym z popularnych utworów na pierwszy taniec nowożeńców jest "już mi niosą suknię z welonem...". I mnie nieodmiennie zaskakuje, że panu młodemu nie przeszkadza tekst " mój piękny panie ja go nie kocham [...] Życie jest życiem, pan przecież wie"...
        A w temacie: nie czepiałabym się rodziców - to nie maluchy, żeby mamusia/tatuś monitorowali przygotowanie do akademii, nie czepiałabym się dzieciaków - zaśpiewały zgodnie z przygotowaniem, włożyły pracę itd. Natomiast kadra (i tu po równo dyrektor i nauczyciele) ma w głowie tylko sznurek, żeby uszy nie odpadły.
        • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:01
          Bzdura, od dawna juz nie, moze kiedys. Teraz to raczej wyraz obciachu.
        • mandre_polo Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:06
          Dzieciaki to nastolatki i nie poczuły co im przyszło śpiewać, żadne z rodzicem tego nie przegadało!? To nie szkoła z Pcimia Dolnego. Aż taki jest rozdźwięk w poziomie szkół w Polsce że tylko prywatne edukują a państwowe zatrudniają słabe osoby!?
        • piwoniawpiwnicy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 23:23
          To przestarzała piosenka, z paskudnym przesłaniem zniewolenia kobiet.
          Niech jej niosą suknię z ogonem, to samo pojedzie windą do nieba.
    • lauren6 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:32
      Pewnie piszący te komentarze sami słuchają tego typu disco polo. Taki poziom.

Uważam, że dyrekcja podjęła dobrą decyzję o zwolnieniu nauczycielek.
      • nigar_82 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:59
        Wiesz w słuchaniu disco polo nie ma nic złego, gorzej w śpiewaniu tego na akademii wink
        • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:03
          Słuchaniu przy dzieciach chyba jednak jest. Wiesz ile dzieci zna Rudą?
          Ja nie mówie ze tylko Mozart i Vivaldi ale bez przesady
          • arwena_111 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:40
            Nie słucham disco polo - ale chyba nie mają tam tylko takich piosenek jak Ruda.
            • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:54
              Nieeee, jest dużo innych

Szepnęła do mnie: „jestem Agnes”
              Forsa działa na nią jak magnes
              Stawiam jej szota, ona go pije
              Kopalnię złota dziś odkryje
              Na parkiet wbijamy na pełnym lansie
              Do góry skakamy - to podoba nam się
              W jej oczach już widzę dwa złote lampiony
              Wyczuła już we mnie grube miliony

Ona czuje we mnie piniądz
              Wystroiła się jak Beyonce
              Patrzy na mnie drinka pijąc
              Bo wyczuła we mnie piniądz (x4)

Albo

Wchodzę do klubu, zamawiam pierwszą setę
              Biorę zawsze dla siebie najpiękniejszą kobietę
              Biorę Ciebie mała
              Chcę byś tu została
              Chcę, byś skarbie mnie tej nocy mocno całowała

Lubię jak się droczysz, myszko
              Lubię jak dochodzisz
              Uważaj moja mała
              Żebyś się nie zakochała

• hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:56
                Bardzo ciekawei wypowiadają się w sieci nauczycielki. Jedna pani polonistka nie widzi w tym nic złego, "całe rodziny to śpiewają".
                Rozumiem ze jak u kogoś w domu jako przecinek leci kurła...to w szkole mozna tez tak używać zamiast przecinka?
              • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:37
                Piniądz 🤦‍♀️

Nie nie, nic złego nie ma w słuchaniu tej tandety. Jasne.
                • mama-ola Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 07.09.25, 12:23
                  > Piniądz 🤦‍♀️

Piniądz - Beyonce
                  Jaki to jest cudowny rym big_grin
                  • piwoniawpiwnicy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 08.09.25, 23:18
                    Rym cym cym.
                    Nie znoszę Wyjonce.
    • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 09:53
      Dobrze, że wyleciały, i powinny jeszcze dostać zakaz pracy z dziećmi z powodu głupoty.

Nie jest zadaniem rodziców kontrolować, czy nauczycielki są ksiutami bez mózgu i czy im odwala zanim szkoła się w ogóle zaczęła.
      • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:50
        Zakaz pracy w szkole, to dopiero przy biciu albo molestowaniu się dostaje.
        Głupota nie jest wykluczająca a nawet nie podlega ocenie. Gdyby była, przede wszystkim nie byłoby religii w szkole.
      • skumbrie Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:49
        >jeszcze dostać zakaz pracy z dziećmi z powodu głupoty.

Należałoby zamknąć szkoły. Inteligentni nie idą pracować do szkoły.
        • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 01:25
          Idą. Nie wszyscy uczą dla pieniędzy. Niektórzy - bo lubią.
          Problem w tym, że na takich nie należy liczyć, bo jest ich mniejszość. I będzie jeśli nauczyciel zarabia tyle ile zarabia. Selekcja negatywna działa nieubłaganie.
    • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:04
      A nie mogli im dać nagany i zawiesić na rok?
      Zgadzam się, że to był skandal, ale przeraża mnie to skreślanie człowieka z punktu. Głupie te nauczycielki, ale może jakby dostały drugą szansę, to nigdy by już takiego błędu nie popełniły. Może stałyby się w końcu dobrymi pedagogami. Tym bardziej, że nauczycieli brakuje coraz bardziej
      • po_godzinach_1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:05
        la_felicja napisała:

> A nie mogli im dać nagany i zawiesić na rok?

myślisz, że przez rok by zmądrzały?
        • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:10
          Nie wiem, nie znam tych kobiet, ale jest szansa. Nie podoba mi się ta "cancel culture" - jeden błąd i lądujesz w kuble na śmieci. Nie wiem, w jakim wieku są te nauczycielki, ale jeśli młode, to owszem, myślę, że miałyby szansę douczyć się tego i owego i nabrać nieco wrażliwości
          • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:12
            Troche tak, cos jak afera z gosciem od czapki, gdyby w powazniejszych sprawach ludzie tak ostro protestowali...
            • vivi86 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:55
              No nie do końca. Facet od czapki to intencjonalne bractwo i kradzież, w przypadku nauczycielek to po prostu głupota.
          • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:14
            Tylko że błąd to by był jakby im się płyta pomyliła i puściły to zamiast nagrania z jakimś materiałem edukacyjnym czy słuchowskiem na lekcji języka. Wtedy błąd, trochę przypał, ale generalnie do wybaczenia.
            Ale fakt że one to z tymi dziećmi ćwiczyły wielokrotnie, puszczały pewnie ze sto razy i żadnej przez myśl nie przeszło co robi świadczy o tym że ich kompetencje do wykonywania zawodu są dyskusyjne.
          • po_godzinach_1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:14
            la_felicja napisała:

> Nie wiem, nie znam tych kobiet, ale jest szansa.

no cóż, tak jak kasjer, który okradł kasę nie nadaje sie na kasjera, bo jest nieuczciwy, tak samo ktoś głupi nie nadaje się do tego aby uczyć innych

ja, na przykład, nie chciałabym aby moje dzieci uczyła głupia nauczycielka, nawet na probę
            • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:19
              big_grin taaa, bo na pewno uczyli cie sami madrzy, serio?
              • po_godzinach_1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:21
                simply_z napisała:

> big_grin taaa, bo na pewno uczyli cie sami madrzy, serio?
                >

a co to ma do rzeczy kto mnie uczył?

• simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:23
                  Naiwna wiara w intelekt nauczycieli. Przy obecnych brakach kadrowych biora jak leci, bo nikt do szkoly sie nie pcha.
                  • po_godzinach_1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:26
                    simply_z napisała:

> Naiwna wiara w intelekt nauczycieli.

nie wiem o czym piszesz

ktoś, kto udowodnił, że jest głupi nie powinien być dopuszczony do uczenia innych

i nie musisz się z tym zgadzać
                    • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:36
                      Gdyby tylko swiat tak funkcjonowal...
          • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:21
            To nazywasz błędem? Jak się tym paniom nie zaswieciła lampka "coś tu nie gra" ani razu to nie powinny pracować z dziecmi.
            I serio w dupie mam ze tam był prezydent i dyrektor i "troche wstyd". Czego się te dzieci uczyły??
          • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 01:28
            To samo można powiedzieć o lekarzu, któremu zdarzyło sie wypić dzień wcześniej i usunął choremu zdrową nerkę. Np tobie.
      • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:16
        Żadne skreślanie człowieka, nie popadaj w dramatyzm. Jest dosyć zawodów, w których swojej głupoty nie przelewa się na innych. Niech zostaną listonoszkami albo idą sprzątać i wtedy sobie śpiewają w czasie pracy ulubione piosenki z przekleństwami i że będą szukać chłopa pod stołem.

Dziwić się, że wybrali kibola-wyłudzacza mieszkań wciągającego na wizji snusy na prezydenta... Czemu nie, nie skreślać człowieka!
        • po_godzinach_1 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:18
          niemcyy napisał(a):

> Dziwić się, że wybrali kibola-wyłudzacza mieszkań wciągającego na wizji snusy n
          > a prezydenta... Czemu nie, nie skreślać człowieka!

otóż to
        • simply_z Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:19
          Wystarczylaby nagana moim zdaniem.
          • taje Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:07
            simply_z napisała:

> Wystarczylaby nagana moim zdaniem.
            >

Zgadzam się. Najlepsze w tym wszystkim to to, że publiczność złożona z rodziców, nauczycieli i oficjeli z miasta gromko oklaskiwała występ.
      • ophelia78 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:41
        Co to znaczy "zawiesic"?
        To w kodeksie pracy mamy jakos nowy byt w.postaci "zawieszenia"?
        • 35wcieniu Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:44
          W Karcie Nauczyciela jest, owszem. Przy czym w tym przypadku na rok raczej by nie dało rady. "Zawieszenie w pełnieniu obowiązków nie może trwać dłużej niż 6 miesięcy, chyba że przeciwko nauczycielowi lub nauczycielowi pełniącemu funkcję dyrektora szkoły toczy się jeszcze postępowanie karne lub postępowanie dyscyplinarne, w związku z którym nastąpiło zawieszenie."
          • la_felicja Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:09
            No to OK, na 6 miesięcy można zawiesić i kazać ukończyć jakieś dodatkowe kursy za karę
            • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:13
              Najlepiej kurs obsługi wózka widłowego albo bukieciarstwa czy robienia paznokci (bez ironii).
            • mandre_polo Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:14
              Na czyj koszt? Jeśli państwa to żeby wyłożyć środki na kurs dla takiej osoby trzeba mieć pewność że warto
      • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 00:34
        Nie można wykluczyć, że przygotowanie akademii było właśnie ich drugą szansą,
    • bmtm Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:22
      Niech idą do sądu. Nie widzę tutaj niczego niestosownego. Słownik języka polskiego następująco definiuje słowo pijana: "1. «odurzony alkoholem, nietrzeźwy; też: świadczący o takim stanie»
      2. «będący w stanie oszołomienia, olśnienia»". Mogło chodzić o drugie znaczenie tego słowa- olśniony, upojony czymś (niekoniecznie alkoholem).

Reakcja nieadekwatna.
      • homohominilupus Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 13:39
        bmtm napisał(a):

> Niech idą do sądu. Nie widzę tutaj niczego niestosownego.

Współczuję

Słownik języka polski
        > ego następująco definiuje słowo pijana: "1. «odurzony alkoholem, nietrzeźwy; te
        > ż: świadczący o takim stanie»
        > 2. «będący w stanie oszołomienia, olśnienia»". Mogło chodzić o drugie znaczenie
        > tego słowa- olśniony, upojony czymś (niekoniecznie alkoholem).
        >
        > Reakcja nieadekwatna.
        • droch Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 18:52
          Ja też. Tobie.
    • vivi86 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:40
      Po prostu dla wszystkich to było ok i na miejscu. Nagana w wpisem do akt chyba by wystarczyła.
    • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:50
      Jak ktoś chce poczytać o "biednych " nauczycielkach oraz o cenzurze w poslkiej szkole...zapraszam na wpis Pawła Lęckiego dzisiaj na FB. Runc mi opadł. " Mam nadzieję że panie nauczycielki odwołają się (koniecznie!) i zostaną do pracy przywrócone, a koszty tego poniosą podatnicy. Ta zadyma przypomina mi sytuację z tą biedną nauczycielką matematyki wrzuconą na lekcję do studia tvp na początku pandemii. Trochę litości. A radni to by mogli co rano sprzątać butelki po małpkach i puszki po piwie jako prace społeczne."
      • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:56
        Ale że za co ci radni mają być skazani żeby mieli wykonywać prace społeczne? Pan Paweł Lęcki (kto to?) nie odróżnia postępowania w sprawach z zakresu prawa pracy od postępowania karnego/wykroczeniowego?

Jeżeli panie zostały zwolnione (zostały?) dyscyplinarnie to możliwe, że w sądzie wygrają, ale jak się to przekłada na prace społeczne radnych to nie wiem.
        • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:01
          To facet (nauczyciel), któy w sumie fajnie pisze. Nagłasnia problemy z maturami ale tu nie wiem po co porównuje tę afere z brakiem reakcji na Raport NIKu o błędach w sprawdzaniu matur. Odpaliło się pod jego postem kilkadzisiąt nauczycieli pisząc, ze tak się własnie walczy z nauczycielami....Jakby nauczycielka mojego dziecka napisała taki komentarz "teraz będzie strach uczyć piosenek w szkole" to bym serio kontrolowała trescie jakie dzieciom przekazuje
      • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 10:59
        Grubo tam jest "teraz się będą bać piosenkę uczyć dzieci bo się nie spodoba" albo "no ale wszyscy to śpiewają" albo "radny chciał się wybić na czyimś nieszczęsciu" ...i to wszystko piszą nauczyciele...
        • arwena_111 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:03
          Czytałam komentarze, że dlatego zostało rozdmuchane, bo jakiś radny jest związany z inną szkołą, która ma być zlikwidowana i dlatego chce zniszczyć tę szkołę.
          Co ma w głowie ten co to napisał - nie wiem.
          • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:07
            To znaczy tak - ja się trochę zgadzam z Felicją, że warto się zastanowić nad rozdmuchiwaniem hejtu w takich sprawach (trochę tak jak z tym facetem od czapeczki na US Open - gdzieś się kończy potępienie dla postawy a gdzieś się zaczyna hejt). Natomiast to nie znaczy, że trzeba łykać wszystko jak gęś kluski. Panie zrobiły piramidalną głupotę. Czy zasłuży na zwolnienie dyscyplinarne to nie wiem (ale jak ktoś trafnie tu zauważył, w sumie chyba nie ma informacji, w jakim trybie odeszły z pracy), ale obrona na zasadzie "teraz się będę bała uczyć dzieci piosenki" jest zwyczajnie głupia. Wymaganie od nauczyciela, żeby przeczytał ze zrozumieniem tekst, który mają śpiewać/recytować/odgrywać dzieci to naprawdę nie jest wymaganie ponad siły i kompetencje nauczycieli.
            • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:12
              "teraz będę musiała chyba kazdą planowaną piosenkę konsultować z rodzicami, bo może się komuś nie spodoba"...Serio?
          • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:09
            W takiej sytuacji bym chyba podejrzewała, ze te nauczycielki działały z nim w zmowie. Podłożyły się rózno. Tego się nie da obronić...ale ostro bronią jak widać pod wpisem Lęckiego
        • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:07
          Czyje tam było nieszczęście oprócz dzieci, którym się trafiły nauczycielki-debilki?
      • skumbrie Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:14
        Lecki już dawno zszedł na psy i krytykuje wszystko i wszystkich, którzy uderzają w biedne siłaczki.
        Są podwyżki - za malo, nie ma podwyżek - nie szanujooo. Zmiany w podstawie - po co, nie ma zmian - przeładowane.

Urlop zdrowotny mu się należy już dawno.
      • kamin Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 19:59
        W komentarzach pod postem Łęckiego pojawiła się informacja, że pominięto kontekst. Piosenka była przestrogą przed słuchaniem disco polo, była to część większego przedstawienia, w którym ostrzegali przed konsekwencjami braku samorozwoju (czy jakoś tak, nie chce mi się ponownie szukać).
        Aczkolwiek można było jednak wybrać inny utwór do zobrazowania tej tezy.
        • vivi86 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:02
          Vice dyrektora pisze, że pominięto kontekst, przestroga. Jednocześnie nauczycielki zwolnione. Za odbiór medialny? Bo w takim wypadku nie za samą treść programu artystycznego.
        • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:32
          Nie. To nie jest prawda. Tak nawet sie pani dyrektor nie broniła.
          Dziennikarz gdzies to wyciągnął i poszło.
          To był występ. Bez głębszych myśli filozoficznych.,..ot piosenka.
          • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 00:46
            hanusinamama napisała:

> Nie. To nie jest prawda. Tak nawet sie pani dyrektor nie broniła.
            > Dziennikarz gdzies to wyciągnął i poszło.
            > To był występ. Bez głębszych myśli filozoficznych.,..ot piosenka.
            >

Ale widziałaś to w całości?
            • niemcyy Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 09:26
              W jakiej całości? Przekładanie na weselu jajka przez nogawki spodni albo rozpoznawanie panny młodej macając wszystkie po kolanach jest fajne, bo w całości była też msza?
        • nangaparbat3 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 00:45
          kamin napisał(a):

> W komentarzach pod postem Łęckiego pojawiła się informacja, że pominięto kontek
          > st. Piosenka była przestrogą przed słuchaniem disco polo, była to część większe
          > go przedstawienia, w którym ostrzegali przed konsekwencjami braku samorozwoju (
          > czy jakoś tak, nie chce mi się ponownie szukać).
          > Aczkolwiek można było jednak wybrać inny utwór do zobrazowania tej tezy.
          Ale to zupełnie wszystko zmienia!!!!!
          A piosenka dla zobrazowania powinna była być prostacka i głupia, więc ta którą śpiewały dziecinnie nadawała.
          Może to przedstawienie nie było zbyt dobre, wystarczająco przemyślane, ale powodu do karania nauczycielek nie było. Ten kto zrobił aferę na całą Zapolski po prostu się skompromitował.
          Nauczycielkom należą się przeprosiny.
    • ell_czupakabra Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:11
      Ludowa przyśpiewka feministyczna. Ona chleje, szlaja się po jakimś Dubaju i grozi, że on będzie się przed nią chował pod stołem - tu macie odpowiedź, dlaczego postępowe panie nauczycielki wybrały właśnie ten repertuar smile
    • awf-33 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:15
      Widziałam ten żenujący występ, ale zwolnienie to za ostra kara, moim zdaniem.

Jak młody był podstawówce też przyniósł podobnego „kwiatka” 🙈
      Poszłam wtedy do wychowawczyni i powiedziałam, że nie wyrażam zgody na udział w takim występie. Niezależnie ode mnie przyszła dwójka innych rodzicow. Pytanie gdzie była reszta? 3 osoby na całą klasę?
      • mikams75 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:17
        Reszta albo nie miala mozliwosci przybiec do szkoly (moze napisali maila) albo dzieci nawet nie wyjely w domu z tornistra i nie pochwalily sie planami wystepu.
      • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:51
        3 osoby na klasę? To tłum. Ja takie sprawy zwykle załatwiałem sam i to nie na klasę a na całą szkołę.
    • irma223 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:18
      Dyrektorka jest fascynująca. Przedwczoraj broniła występu i była oburzona jedynie faktem, że "uwidoczniono dzieci" (choć wypikselowane), a wczoraj już pozwalniała nauczycielki
      • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:27
        Tez widziałam to oburzenie tymczasem na FB szkół hulają filmy i zdjęcia dzieciaków bez wyblurowanych twarzy.
        Przedszkole moich dzieci już kilka lat temu blurowało twarze.
        • arwena_111 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:32
          Ale to to chyba wtedy jak nie ma zgody na publikacje.

Ostatnio czytałam gdzieś oburzenie jakiejś matki, że jej dziecka nie ma na żadnych zdjęciach z przedszkola. Okazało się, że pani nie dała zgody na umieszczanie zdjęć dziecka na tablicach w przedszkolu i na stronie ( część dostępna tylko dla rodziców po zalogowaniu) i na grupie na FB. w związku z tym, przedszkole podjęło decyzję, że zdjęcia będą tak robione, aby dzieciom, których rodzice nie wyrazili na to zgody (podobno kilkoro w całym przedszkolu) nie robić zdjęć. Bo nikt nie ma czasu aby właśnie zakrywać twarze.
          No i pani oburzona, że dziecko nie ma z przedszkola żadnych zdjęć.
          • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:36
            Nie. Przedszkole bluruje wszystkie twarze. I to znaim weszła ustawa Kamilkowa czy jak to się nazywa.
            Rodzice dostają zdjęcia z występów czy wycieczek ale na FB przedszkola nie widac dzieci twarzy.
          • daniela34 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:40
            Bałagan jest z kwestią publikacji zdjęć dzieci przez placówki oświatowe. Jest teraz ten projekt ustawy, błędnie określany jako ustawa o sharentingu, bo to jest raczej shareschooling, który ma to niby uporządkować. Jeszcze nie czytałam, więc nie wiem, czy faktycznie coś to uporządkuje.
            • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:08
              Pytanie czy wejdzie.
            • mika_p Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 18:27
              Nie tylko z publikacją przez placówki oświatowe. Niebezpiecznik pisał wiosną o Pucharze Tymbarku i przymusowej zgodzie na wykorzystanie wizerunku jako warunku udziału w turnieju:
              niebezpiecznik.pl/post/bezduszna-decyzja-pzpn-dotyczaca-dzieci-puchar-tymbarku/
              • hanusinamama Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:32
                Tak młoda miała w tym brac udział ( nie brała z innego powodu) i tam zeby brac udział trzeba było podpisac. Nie podpisujesz...dzieciak nie gra
          • junebug Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 20:56
            i prawidłowo, że oburzona.
    • mandre_polo Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:39
      Powinno się wziąć też za układy taneczne dzieci, ich stroje podczas występów publicznych na wszystkich festynach i szkolnych występach. Kręcenie pupkami, odsłonięte brzuszki niech pozostana w sferze prywatnej domowników
      • nigar_82 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 16:51
        Dokładnie
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:52
      I dobrze, męczy mnie już pobłażanie głupim ludziom.
    • demono2004 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 11:54
      I bardzo dobrze. Reszta 100 razy zastanowi sie nad tym, czy warto.
      • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:52
        Że co zrobi?
        smile
    • 3-mamuska Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:03
      Serio? Taka piosenka z przekleństwam i zwolnienie to za mała kara?
      Ze te dzieci chciały to zaśpiewać?
      Przeciez to jakis koszmar i zenada do kwadratu.
      • awf-33 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:11
        3-mamuska napisała:

> Serio? Taka piosenka z przekleństwam i zwolnienie to za mała kara?
        > Ze te dzieci chciały to zaśpiewać?
        > Przeciez to jakis koszmar i zenada do kwadratu.
        >

Tak, uważam, ze dla nauczycielek zbyt sroga kara. Mają swojego zwierzchnika, który to zaakaceptował i nie poniósł konsekwencji.
    • mikams75 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:14
      Moje dziecko tez kiedys przynioslo ze szkoly do domu do nauczenia sie piosenke z wulgaryzmami. Nie zrobilam az takie g-burzy zeby wyrzucic nauczycielke z pracy ale napisalam co mysle i na drugi dzien dzieciom zostaly odebrane kartki z tym utworem. Za duze zaufanie nauczycielka miala do dzieci, ktore mialy sobie same znalezc piosenke. No to ktores dziecko znalazlo a nauczycielka nie przeczytala tresci tylko wydrukowala kopie.
      • bmtm Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:29
        Przyjmują do nauczania osoby z ulicy to nie dziwota.
        • mocca25 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:37
          bmtm napisał(a):

> Przyjmują do nauczania osoby z ulicy to nie dziwota.

Napisał nick, który jeszcze przed chwilą napisal, że nie widzi tu niczego niestosownego i nauczycielki powinny iść do sądu.
        • skumbrie Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 14:21
          Te z ulicy nadal muszą się legitymować dyplomem uczelni wyższej. Inna sprawa, że to gęsto Szkoły Gotowania na Gazie, no ale studia są, potem podyplomowki i wieczne kwekanie, że nas, siłaczem, nie szanujooo, a my takie wykształcone 🤦‍♀️
      • lomek22 Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 05.09.25, 12:54
        W swoim czasie, na sztukę pt "Kubuś fatalista" masowo przychodziły i przyjeżdżały dzieci klasami z róznych szkół smile
        • grey_delphinum Re: Nauczycielki zwolnione po Dubajskim występie. 06.09.25, 09:26
          Nie wiem, co trzeba miec w głowach, by zaproponować dzieciom taką piosenkę do zaśpiewania (niezależnie od okoliczności).

Moim zdaniem, panie wykazały się głupotą i brakiem kultury. Ja osobiście bym nie chciała, by takie osoby uczyły moje dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka