Dodaj do ulubionych

Płatność gotówką za samochód

28.09.25, 15:47
Mam poważnego klienta na swoje auto, zostawił zadatek, chce resztę dopłacić gotówką. Mnie byłoby wygodniej dostać przelew na konto, ale on obstaje przy gotówce. Mówił, że dostaje pensje w gotówce. Może dostaje, tego nie wiem, ale może to jakiś jego myk. Podatku nie chce zapłacić czy co?
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 15:51
      Jak suma poniżej 20 tys zł to bierz gotówkę, wpłacisz we wpłatomacie
      • engine8t Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:30
        bywalec.hoteli napisał:

> Jak suma poniżej 20 tys zł to bierz gotówkę, wpłacisz we wpłatomacie

Na a co to za samochod za ponizel 20 tys zl?
    • zosia_1 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 15:52
      Jeśli to w Polsce, to gotówką jest normalnym środkiem płatniczym. Może ma komornika, więc gdyby tylko wpłacił gotówkę na konto w banku, aby zlecić przelew to te środki zostałyby zablokowane?
    • majenkirr Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 15:56
      umów się z nim w banku, niech sprawdzà czy nie fałszywki😉, a potem od razu wpłacasz na konto.
      • galaxyhitchhiker Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 16:05
        Niegłupi pomysł. Tylko koszty pokrywa pan.
        • galaxyhitchhiker Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 16:09
          Zresztą w ogóle pan może od razu wpłacić gotówkę na konto.
          • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 13:33
            I tak by było najlepiej z tytułem operacji: zapłata za auto by ciebie się później US nie czepiał skąd ta kasa
        • abigaile11 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 16:09
          galaxyhitchhiker napisała:

> Niegłupi pomysł. Tylko koszty pokrywa pan.

Ale jakie koszty?
          • galaxyhitchhiker Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 16:15
            >Ale jakie koszty?

Wpłaty gotówki na konto. Sprawdź sobie w tabeli prowizji ile, przy dużych kwotach to nie jest symboliczna opłata.
            • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 16:56
              To nie jest duża kwota gdyż autorka pisała wcześniej że chodzi o stare auto
              Pewnie 5000 max
              • abigaile11 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 17:22
                bywalec.hoteli napisał:

> To nie jest duża kwota gdyż autorka pisała wcześniej że chodzi o stare auto
                > Pewnie 5000 max

13 500
                • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:13
                  abigaile11 napisała:

> 13 500

To spokojnie gotówką
                  Sprzedawałem auto za podobną kwotę i nabywca przyjechał z workiem dwustu i stozlotowek
                  • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:17
                    > przyjechał z workiem dwustu i stozlotowek

Trzeba było rzucić na łóżko i się wytarzać w brudnych banknotach z handlu szczypiorkiem.
                    Żonie zaimponować pomysłem 🤣
                    • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:27
                      asia.sthm napisała:

> Trzeba było rzucić na łóżko i się wytarzać w brudnych banknotach z handlu szczy
                      > piorkiem.
                      > Żonie zaimponować pomysłem 🤣

Ale te banknoty były czyste, niepogięte i posegregowane w tysiące
                      Nabywca chyba wypłacił je z bankomatu
                      • lomek22 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 23:39
                        Co ty bredzisz. Regularnie wypłacam 10-12 tysięcy z bankomatu i nie jest to żaden worek tylko normalnie mieści się w zwykłym portfelu. A jeśli stówy, to w kieszeni. Worek może byłby faktycznie gdyby to porządnie pognieść w kulki smile
                        • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:15
                          lomek22 napisał:

> Co ty bredzisz. Regularnie wypłacam 10-12 tysięcy z bankomatu i nie jest to żad
                          > en worek tylko normalnie mieści się w zwykłym portfelu. A jeśli stówy, to w kie
                          > szeni. Worek może byłby faktycznie gdyby to porządnie pognieść w kulki smile

Worek to było w przenośni. Banknotów było kilkadziesiąt, więc grubszy plik. Natomiast po rozłożeniu na stole do liczenia zajęło to cały stół smile
                          • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:47
                            Ty to rozkładałeś jak pasjansa, każdy banknot osobno? 🤔
                            • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:50
                              memphis90 napisała:

> Ty to rozkładałeś jak pasjansa, każdy banknot osobno? 🤔
                              >

Lubi sobie popatrzeć, to taki piękny widok 🤣
                            • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:51
                              memphis90 napisała:

Tak big_grin
                            • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 12:00
                              memphis90 napisała:

Ty lepiej Memfiska powiedz czy te 60-100k na mc dla lekarza na kontrakcie osiągalne
                  • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:46
                    13k w banknotach to jest mała kupka, a nie żaden worek banknotów.
                    • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 13:40
                      Ludzie nie mają wyobraźni gdy chodzi o objętość banknotów. Pół miliona w piecsetkach ma objętość mniejsza od małej cegły i np z kantoru do banku znajoma nosiła je w rękawie plansza włożone od strony pachy tak że nie było nawet widać . Ja taką kwotę tyle że zapakowana najpierw w przepisowy zaplombowany worek woziłam w konwoju bankowym( pod bronią i ochroną bo wymagały przepisy ) w reklamowce z drugim śniadaniem na wierzchu
                      • ritual2019 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:08
                        babcia47 napisała:

>Pół miliona w piecse
                        > tkach ma objętość mniejsza od małej cegły i np z kantoru do banku znajoma nosił
                        > a je w rękawie plansza włożone od strony pachy tak że nie było nawet widać .

Mogla jak podpaske
                        • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:41
                          Błysnąłeś
                          • ritual2019 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 16:41
                            babcia47 napisała:

> Błysnąłeś
                            >

Pewnie
                  • stasi1 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:04
                    Kierownik wypłacał kiedyś 50 tyś banknotami po 500 zł. teściowie auto chcieli kupić. Nawet dał dotknąć, wcześniej to tylko widziałem 500
    • ritual2019 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 17:52
      Jesli dostaje pensje w gotowce to na czarno. Facet ukrywa dochody. Natomiast gotowke mozesz wplacic w banku z tym ze jesli wieksza suma to pewnie zapytaja skad.
      • pyza-wedrowniczka Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 22:14
        No ale skoro sprzedaje auto, to ma na to umowę, więc nie problem - jak zapytają skąd to pokaże.
        • ritual2019 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 07:08
          Oczywiscie, przeciez nie napisalam ze jesli moze udowodnic skad gotowka to problem.
          • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 13:43
            Pozatym i tak będzie musiała w US zapłacić stosowny podatek i przedstawić umowę a takie operacje są konfrontowane między tymi instytucjami . 13,5 tysiąca to duża kwota ale jeszcze nie podlega rejestracji, najwyżej właśnie US mógłby się przyczepić
    • makurokurosek Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 18:43
      skoro kupiec nie chce robić przelewu to albo ma komornika na karku albo jest to przekręt.
      Uczciwy człowiek dla swojego bezpieczeństwa woli takie transakcje robić bezgotówkowo.
      Nie sprzedałabym komuś takiemu samochodu.
      • dekoderka Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 18:50
        Bezpieczeństwa? Każde auto sprzedawaliśmy za gotówkę. Co mi grozi?
      • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:09
        Nawet jeśli ma komornika, to w żaden sposób nie wpływa to na sprzedającego samochód. Tak samo pani w sklepie sprzeda bułki za gotówkę i nie pyta, czy kupujący jest uczciwym człowiekiem.
        • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:16
          Czym się różni bułka od samochodu?
          Albo nieruchomości?
        • makurokurosek Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:34
          Ot, po prostu ja nie lubię robić interesów z szemranymi ludźmi. Jeżeli ktoś ma komornika na karku to albo ma długi albo jest alimenciarzem. Wspieranie takich ludzi jest dla mnie niemoralne.
          • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:50
            Sprzedaliśmy samochód młodemu małżeństwu z malutkim dzieckiem. Wcześniej inny siostrzenicy znajomego. Płacili gotówką. Co w nich było szemranego?
            • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:13
              > Co w nich było szemranego?

No właśnie ta gotówka szemrana.
              Nawet jeśli załóżmy dostali od dziadków /rodziców prezent w gotówce, jeśli opróżnili koperty weselne, nawet jeśli cokolwiek to kto leci z gotówka w reklamówce kupować samochód? Żeby odliczać jak na filmach gangsterskich?
              • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:18
                A może żeby po prostu mieć, dać z ręki do ręki, nie musieć się stresować że komórka się rozładuje albo Internetu nie będzie albo bank ma awarię? Mnie też płacono gotówką za samochód.
              • dekoderka [...] 28.09.25, 20:21
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • droch Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 08:53
                  I nie sprawdzasz autentyczności walorów? Szanuję optymistyczne podejście do życia…
                  • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 13:47
                    Pozatym może się okazać że pieniądze pochodzą z przestępstwa... Może to przestępstwo podatkowe a może ktoś zarabia na oszukiwaniu starszych ludzi, narkotykach, ukradł komuś
                    • lajtova Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:05
                      I co z tego? Nie jest moją rolą przepytywanie ludzi skąd mają pieniądze.
                      • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:56
                        Może i nie jest twoja rola ale w ten sposób dajesz ciche przyzwolenie. Dla mnie kiedyś było szokiem gdy jadąc w Niemczech tramwajem na basen trafiliśmy na jakiś starodawny skład w którym za bilet wrzucało się drobniaki i urywało swój kawałek z biletem ale nie była ta rolka niczym ograniczona więc można było nic nie wrzucić a urwać 10 sztuk. Jeden z kolegów zaczął się tak wygłupiać i od razu spotkało się to z reakcją pasażerów że tak nie wolno. Możemy się śmiać ale to nasza postawa świadczy czy jesteśmy porządnymi ludźmi a nie stawiane nam ograniczenia
                        • kamin Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 15:14
                          No ale może niech jednak legalność pochodzenia pieniędzy sprawdza państwo. Przecież informacja o zmianie właściciela samochodu i tak do nich trafia (PCC, zgłoszenie sprzedaży). Nie bedę przecież prosić kupujących samochód o przedstawienie zaświadczenia o dochodach smile
                          • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 15:57
                            No nie ja też znam te procedury i tym bardziej dziwię się tym co jednak płacą gotówka bo nic nie ukryją a mają większy kłopot i koszty . Gdyby dla sprzedającego miało by się wiązać z dodatkowym kosztem np przy wpłacie do banku to powinien zażądać jego pokrycia. Ja płaciłam przelewem, jedno kliknięcie, nie było stresu że ktoś napadnie, że się zgubi, że trzeba policzyć i sprawdzić autentyczność banknotów
      • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:18
        makurokurosek napisała:

> skoro kupiec nie chce robić przelewu to albo ma komornika na karku albo jest to
        > przekręt.
        > Uczciwy człowiek dla swojego bezpieczeństwa woli takie transakcje robić bezgotó
        > wkowo.
        > Nie sprzedałabym komuś takiemu samochodu.

Gadasz głupoty. Pełno ludzi jeszcze pracuje z obrotem gotówkowym i przy zaledwie 13k to nie jest żadna wielka suma. To ledwie 2 średnie krajowe netto. Życie to nie tylko ematka i praca zdalna w korpo plus mąż programista na b2b. Prawo nakazuje by przelew był od 20k.
        • runny.babbit Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 10:49
          Zgadzam się. Rozumiem że przy wyższych kwotach byłby problem, ale to przecież 14 tysięcy. Spokojnie można taką gotówkę odłożyć, zwłaszcza że są ludzie którzy programowo starają się nie korzystać z pieniądza cyfrowego ( bo inwigilacja, rząd światowy etc.)
      • gis3lla Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:56
        Co za bzdura. Gotówka to normalny środek płatniczy. A jakieś śmieszne kilkanaście tysięcy złotych to nawet dobrze mieć w domu na wypadek gdyby banki padły. Wręcz się zaleca mieć awaryjną gotówkę.
    • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:07
      W zadku bym miała czy kupujący chce płacić podatek czy nie, to jego sprawa. W Polsce gotówką dużo ludzi obraca. Ba, wiele osób nie ma konta w banku.
      • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:14
        > W Polsce gotówką dużo ludzi obraca.
        > Ba, wiele osób nie ma konta w banku.

Bardzo to jest podejrzane i nie ma się czym chwalić. Co innego gotówka płacić na bazarku a co innego domagać się gotówkowych dużych transakcji. Śmierdzi przekrętem albo przestępstwem.
        Po co się do tego przykładać?
      • makurokurosek Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:36
        Czy tak samo miałabyś to w zadku gdyby twój ex uciekał od płacenia alimentów, a jednocześnie kupował samochód za gotówkę by komornik nie mógł tych alimentów ściągnąć.
        • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:20
          A jak kupuje pralkę i telewizor to też mają sprawdzać, czy płaci alimenty?
        • dekoderka Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:22
          A czy meble za 10 k mogę kupić za gotówkę, czy też sklep potraktuje to jako szemraną kasę z handlu prochami?
      • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 13:49
        Nooo .. tylko potem nie narzekaj że tzw " państwo" czegoś co tam nie zapewniło, coś kuleje, na coś nie ma kasy. Niepłacący podatku okrada ciebie chociaż zdajesz się tego nie zauważać i masz to gdzieś
        • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:11
          Ale czemu stawiasz znak równości między płaceniem gotówką a oszustwami podatkowymi, narkotykami czy okradaniem staruszków? 🤔
          • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:49
            Bo to napewno pijak. Bo każdy pijak to złodziej.
            • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:58
              kokosowy15 napisał(a):

> Bo to napewno pijak. Bo każdy pijak to złodziej.

Kombinator conajmniej 😃
          • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 15:02
            Może nie stawiam znaku równości ale posiadam poważne podejrzenia znając obecne realia tj fakt że firmy od wielu lat wymagają posiadania rachunku bankowego do wypłaty wynagrodzeń. Co prawda w Polsce jest wielu oszołomów którzy kojarzą gotówkę z jakąś wolnością, suwerennością ale dla mnie to jest z wielu powodów matrix. Drogo, niebezpiecznie, niewygodnie i właśnie podejrzanie. Jako osoba która była zmuszona (!!) przez warunki do pracy w szarej strefie wiem że takie zwyczaje utrwalają bezkarność niektórych pracodawców więc mam też osobisty uraz
            • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 15:44
              Firmy może i wymagają, ale to pracownik decyduje o formie wypłaty. Jeśli zaś chodzi o bezpieczeństwo, to na ponad 100 tysięcy oszustw bankowych przypada 10 tysięcy kradzieży kieszonkowych, tak mówią dane. Czy forma gotówkowa jest droga? Przecież banki biorą pieniądze za prowadzenie konta. Co do oszustw dokonywanych przez przedsiębiorców, nie wypowiadam się, bo i tak mam opinie "wroga" tej grupy.
              • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 16:07
                Hmmm .. mnie akurat prowadzenie konta, przelewy, karty, płatności itd nic nie kosztują a mam konto w dużym polskim banku więc wiele osób z tak ma. Dopiero dodatkowe usługi jak np kredyt kosztują ale nikt nie zmusza do korzystania. Te statystyki są raczej z palca wzięte a konsekwencje utraty gotówki jako pracownik banku widywała nie raz, bardzo brzemienne. Na moim terenie swego czasu wszystkie firmy zaczęły wymagać konta, nawet te które częściowo płaciły pod stołem a posługiwanie gotówka jest bardzo drogie w porównaniu do obrotu bezgotówkowego i właśnie z tego choćby powodu firmy wymagają kont a ja to pól czylylam sobie na swój własny, domowy użytek. Sama padłam ofiarą szarej strefy, nie mając wyboru. Przedsiębiorcom nawet się bardzo na e dziwię, pracownikom współczuję a na instytucje które powinny tego pilnować po prostu jestem wkurzona bo przymykają oczy a potem człowiek ma np o dużo niższa emeryturę
    • engine8t Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:30
      Kasa z nieleglanego handlu np narkotykami? ktorej niechce przepuszczc przez konto.
      • gis3lla Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:57
        niewiele ponad 10 tys z narkotyków? big_grinDDDDD
    • kaki11 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:30
      W zeszłym roku sprzedaliśmy samochód za gotówkę. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia i prawdę mówiąc nie bardzo mnie interesowało, czy mu tak było wygodniej, bo gotówkę dostał do ręki od babci czy unikał komornika.
    • kamin Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 19:43
      Jestem wielką fanką płatności bezgotówkowych, po bułki chodzę z kartą, ale jakoś za samochody zawsze mi/nam płacili w gotówce. I jak kupowaliśmy auto od osoby prywatnej też tak woleliśmy płacić, pomimo że komornik nam na karku nie siedzi.
      • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:08
        > też tak woleliśmy płacić,...

ale dlaczego? Idziecie wcześniej do banku wypłacić czy z materaca?
        • dekoderka [...] 28.09.25, 20:14
        • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:16
          Tak do 20tys zł wypłacisz z bankomatu na raz. Jak mają dwa konta to każdy wypłaca 20tys i zrobione. Ja tak płaciłam firmie ogrodniczej, przy płatności gotówką był rabat.
          • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:18
            > przy płatności gotówką był rabat.

Zgroza, gangsterskie zwyczaje 😎
            • dekoderka [...] 28.09.25, 20:25
            • alicia033 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 22:59
              asia.sthm napisała:

> Zgroza, gangsterskie zwyczaje 😎

upadłaś na głowę?
          • claudel6 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 00:01
            a wypłacałaś kiedyś 20 tys z bankomatu? bankomat wypłaca max 1000 zł na raz. więc musisz wykonac 20 operacji. i za każdym razem to trwa kilka minut. nie wiem, w jakim świcie jest to "wygodniejsze" niż przelew na konto.
            • 35wcieniu Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 08:30
              bankomat wypłaca max 1000 zł na raz. więc musisz wykonac 20 operacji.

Ahahahahahahahha ale parsknęłam. big_grin big_grin big_grin
            • kamin Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 10:02
              Wypłacałam kilkakrotnie większe kwoty, jednorazowo z jednego bankomatu 8k.
              W miejscu w którym bywam codziennie jest siedziba banku, na ścianie dwa bankomaty koło siebie, za rogiem trzeci. Szybciej mam wypłacone 24k niż bym stała w kolejce do okienka w środku.
              • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 10:42
                Przecież limit kwotę z bankomatu każdy ustawia sobie sam. Jak często kupuje się samochód i kiedy trzeba te 24k nosić w torebce? Złodzieje majà okazję przyuważyć i jak podajà gazety często to się zdarza.
                • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:46
                  Znacznie częściej zdarzają się oszustwa i kradzieże z konta.
            • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:56
              Zera pomylilas. Bankomat wyplaca 10 000. Zrobilam dwie transkacje, wyplacilam 20 000. Moj maz tak samo. Zajelo nam to w sumie 3 minuty. Nie byla to zadne reklamowka gotowki, bankomat wyplacil 500-zlotowki, 20 000zl zmiescilo sie w portfelu..
              • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:58

zależy jaki bankomat i jaki bank. Nie masz się co upierać.
                • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 12:04
                  Cyt.
                  Domyślne dzienne limity wypłat bankomatowych w Pekao S.A. dla standardowych kart MasterCard Debit FX wynoszą 3 000 zł, natomiast dla kart Visa Debit Gold i MasterCard Debit Gold FX to 15 000 zł, a dla kart Visa Debit FX może to być 6 000 zł dziennie. Limity te można zmienić w bankowości internetowej Pekao24 lub aplikacji mobilnej PeoPay, gdzie można również sprawdzić miesięczne limity wypłat, wynoszące do 50 000 zł dla niektórych kart.

iwles napisała:

>
                  > zależy jaki bankomat i jaki bank. Nie masz się co upierać.
                  >
                  >
                  >
                  >
                  • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 12:10

Bankomat Euronet:

"W bankomatach Euronet można jednorazowo wypłacić maksymalnie 800 zł. Ten limit jest ustalany przez operatora sieci i dotyczy jednej transakcji wypłaty gotówki. Warto pamiętać, że kwota ta może być wyższa, jeśli Twój bank ma specjalną umowę z Euronetem, która pozwala na wyższe limity dla swoich klientów".
                    • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 14:02
                      Nikt zdrowy na umyśle nie wypłaca z Euronetu, który słynie za złodziejskich prowizji.
                      • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 14:17

Ojej. Jak się okazało, że jednak istnieją bankomaty z ograniczoną kwotą wypłaty, to teraz trzeba napisac, że tylko idioci z nich korzystają big_grinbig_grinbig_grin
                        • kamin Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 08:00
                          Istnieją. Ale nikt nie pójdzie z nich korzystać jak potrzebuje większej kwoty pieniędzy.
                        • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:15
                          Jak potrzebujesz 250 identycznych czekolad to też nie idziesz do żabki, tylko do hurtowni spożywczej, prawda..? 🤔
                      • angazetka Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 20:23
                        Nikt. Dlatego jego bankomaty są na każdym rogu.
                        • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:37
                          Jedyny bankomat za granicą, który chciał mi pobrać dodatkową opłatę, oprócz standardowej prowizji banku.
                        • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:14
                          Przecież ludzie nie wypłacają każdego dnia po 40k naraz z bankomatu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ A jak raz jeden musisz podjąć większą kwote, to idziesz do bankomatu z wyższym możliwym limitem, a nie do euronetu na rogu ulicy.
              • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:59
                Nic nie pomyliła. Kiedyś musiałem wypłaić ponad 20k i była to mordęga, bo bankomat wypłacał po 1000 zł - limit samego bankomatu Euronetu.
                Dodatkowo nie potrafię zrozumieć dlaczego banknoty 500 zł są praktycznie niespotykane i nie ma banknotów 1000 zł.
                Tzn. potrafię zrozumieć przyczyny, ale np. 1000 EURO jest a 1000 zł nie ma
                • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 12:04
                  Nie istnieja banknoty 1000 eurowe. Istnialy 500 eurowe, ale tez juz zakonczono ich emisje (moga byc w obiegu, nowe nie sa drukowane). Najwiekszym bankotem drukowanym jest 200 euro.
                  • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 12:11
                    Mylisz się, on w swoich licznych podróżach widział, miał i płacił takim banknotem big_grin
            • przepio Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 20:12
              claudel6 napisała:

> a wypłacałaś kiedyś 20 tys z bankomatu? bankomat wypłaca max 1000 zł na raz.

Zwieksz sobie limit i wypłacisz dużo większe kwoty
              • kk345 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:32
                przepio napisała:

> claudel6 napisała:
                >
                > > a wypłacałaś kiedyś 20 tys z bankomatu? bankomat wypłaca max 1000 zł na r
                > az.
                >
                > Zwieksz sobie limit i wypłacisz dużo większe kwoty

Następna. Choćby Euronet ostatnio łaskawie podniósł limit jednej wypłaty do 1000, wcześniej mieli 800 zł. Nie limit z konta, tylko limit urządzenia.
                • ib_k Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:39
                  kk345 napisała:

> przepio napisała:
                  >
                  > Następna. Choćby Euronet ostatnio łaskawie podniósł limit jednej wypłaty do 1000, wcześniej mieli 800 zł. Nie limit z konta, tylko limit urządzenia.

No a co za problem? Robisz 20.operacji i masz 20 tys.
                  • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:39
                    Pod warunkiem, że w ustawieniach konta masz określoną taką kwotę i ilość operacji.
                    • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:58

Łatwiej jest zmienić te ustawienia, niż ustawienia wypłat z bankomatu.
                      • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:59

A nie, źle się podzielam. Chodziło mi o ustawienia w bankowości elektronicznej.
          • azalee Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 16:07
            palacinka2020 napisała:

> Ja tak płaciłam firmie ogrodniczej, przy płatności gotówką był rabat.

W wysokosci VAT-u?
            • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 17:00
              Nie, to było jakieś 300zl. Na pewno nie VAT, minimalna zniżka przy wartości transakcji. Ale dla 300zl przeszłam się do bankomatu.
        • kamin Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:35
          Wypłacaliśmy z bankomatów wcześniej.
          Wtedy od ręki - podpisujemy umowę, dajemy kasę, odbieramy kluczyki i samochód. Nie muszę w telefonie wstukiwać danych do przelewu, czekać czy na pewno przejdzie czy doradca z banku będzie dzwonił weryfikować przelew itp.
          A raz po prostu płaciliśmy kasą z wesela smile więc gotówka akurat była.
          • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:45
            > Wypłacaliśmy z bankomatów wcześniej...

No faktycznie z waszej strony to wyszło sprawnie, ale sprzedajàcy musi to teraz wpłacić. Oszczędność czasu kiepsko wypada.
            I już się nie czepiam.
            • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 21:54
              Czy w Polsce jest obowiązek posiadania konta? Na banknotach jest napisane, że są prawnym środkiem płatniczym.
              • dekoderka [...] 28.09.25, 21:59
                • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 22:06
                  Listonosze jeszcze przynoszą emeryturę, może nie powszechnie, ale jednak. Wypłacanie dniowek, tygodniowek i innych doraznych płatności, dokonywanie przez rekinów biznesu dla nielegalnie zatrudnionych jest zwykła praktyka.
                  • dekoderka [...] 28.09.25, 22:08
                    • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 22:51
                      Takich, którzy zatrudniają na czarno, płacą pod stołem itp. Przecież to wszystko było na forum. A może takich, jak Nowak z Tygrysow Europy?
                • milva24 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 08:26
                  dekoderka napisała:

> Emerytury chyba już tylko na konto.

Moi rodzice konta nie mają, emeryturę przynosi listonosz.
            • kamin Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 09:58
              Ale to sprzedający prosił o gotówkę. Nie sądzę, żeby planował wpłacać.
              • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:52
                Może kupuje następny pojazd i sprzedający chce gotówkę…? 🤔
            • gis3lla Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:59
              asia.sthm napisała:
              >
              > ale sprzedajàcy musi to teraz
              > wpłacić.

Nic nie musi. Może sobie trzymać gotówkę w domu na czarną godzinę albo wydać ją na zakupy płatne gotówką. Marne 10tys+ to w kilka tygodni się rozejdzie.
    • lilia_tygrysia Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 20:23
      Ja ostatnio płaciłam gotówką. Chwilę wcześniej wpłaciłam z bankomatu. Alimenciarzem nie jestem.
    • turkusowozlota Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 22:17
      Nie rozumiem twojego problemu. Za wszystkie swoje samochody płaciłam gotówką.
    • pyza-wedrowniczka Re: Płatność gotówką za samochód 28.09.25, 22:18
      Jak ostatnio kupowałam samochód od osoby prywatnej to moja mama się dziwiła że przelewem a nie gotówką. Bo ona by np nie zrobiła przelewu na miejscu, z telefonu i uważała, że na pewno będę jeździć po mieście z torbą banknotów. Więc wyobrażam sobie, że ona by wypłaciła w banku zamiast kombinować z przelewem, bo dla niej to mniejszy stres
    • taki-sobie-nick Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 00:05
      No proszę, jak ładnie gotówce zrobiono czarny PR.
      • milva24 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 08:27
        taki-sobie-nick napisała:

> No proszę, jak ładnie gotówce zrobiono czarny PR.

Otóż to. Ja lubie płatności bezgotówkowe ale nie podoba mi się wizja świata zupełnie bezgotówkowego.
        • taki-sobie-nick Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 19:41
          milva24 napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
          >
          > > No proszę, jak ładnie gotówce zrobiono czarny PR.
          >
          > Otóż to. Ja lubie płatności bezgotówkowe ale nie podoba mi się wizja świata zup
          > ełnie bezgotówkowego.

Generalnie zawracanie d... z tymi podejrzeniami wobec gotówki.

Osoba fizyczna może sobie kupić za gotówkę nawet nowiutkiego bentleya i nic nikomu do tego.
        • jowita771 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:43
          Mnie też się nie podoba. Jeśli prawo się nie zmieni, to nawet siostrze czy przyjaciółce na aborcję nie będzie jak pożyczyć.
          • milva24 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:54
            To też ale mnie bardziej chodzi o możliwość odcięcia, bardzo łatwego, od własnych środków. Parę lat temu znajomym zablokowali konto. Nie pamietam przyczyny, po jakimś stosunkowo krótkim czasie (tydzień czy dwa) odblokowali ale wyobraźcie sobie tę sytuację w świecie bez gotówki. Ja mam od razu wizję, że rządzący blokują konta wszystkim, którzy się im sprzeciwiają.
            • droch Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:59
              A nie boisz się sytuacji, w której rząd robi wymianę pieniędzy i w jedną noc unieważnia cała twoją gotówkę zakopaną w ogródku?
              Tylko złoto jest bezpieczne.
              • milva24 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 09:04
                Niestety nie mam gotówki zakopanej w ogródku ale na wszelki wypadek zawsze trochę gotówki mam. Przydaje się choćby przy awariach systemów płatniczych. Natomiast uważam, że łatwiej byłoby poblokować konta co niektórym niż zmieniać cały system płatniczy. Dla mnie realnie jedyne co ma wartość to ziemia, ale z tej mogą wywłaszyć jakby co (już to było grane w historii) więc generalnie pozostaje uznać, że na tym świecie nie ma nic pewnego wink
    • 35wcieniu Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 08:36
      Wspaniały wątek. Serio fantastyczny. Forumki prześcigające się w opisie swoich baniek i tego która bardziej oderwana od reala.
      Jedna myśli że nie można nie mieć konta bo nie da się inaczej dostać emerytury, druga myśli że z bankomatu da się wziąć max kilka stów, powszechne przekonanie że gotówką obracają wyłącznie ludzie pracujący na czarno...
      Naprawdę złoto. big_grin Ematki i ich bańki, coś wspaniałego. big_grin
      • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 08:41

Jaki jest sens płacenia gotówką przez osobę, która posiada konto w banku?
        No jak dla mnie bez sensu jest wypłacanie ze swojego konta w bankomacie, po to, by zapłacić gotówką tam, gdzie spokojnie można zrobić przelew.
        • milva24 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 10:28
          Ja czasami lubię po prostu, żeby pamietać jak to jestbig_grin A poza tym kiedy płacę gotówką jestem bardziej oszczędna.
        • 35wcieniu Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 10:42
          Taki sam jak zapłacenie za chleb monetami zamiast kartą. Jak akurat masz to placisz i tego nie rozkminiasz.
          Jest wiele branż, w których klienci płacą gotówką i nie ma nic niesamowitego w posiadaniu takowej.
          • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:17

Ale tu chodzi konkretnie o dużą gotówkę i zakup, którego nie robi się codziennie i przy okazji.
            • 35wcieniu Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:27
              Jezu chryste. No ale zrozum że jak np. działasz w branży gdzie popularne jest płacenie gotówką, to ją masz.
              • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:35
                W branży popularne 🤣
                I już wiadomo co to za branża
                • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:42
                  Jaka?
                • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 12:01
                  Skad wam do glowy przychodzi handel narkotykami? Wystarczy byc budowlancem. Kelnerem zyjacym z napiwkow. Pania sprzatajaca.

Pan ktory malowal mi sciany nie umial obslugiwac maila ani nie mial konta w banku. Osoba z dalszej rodziny uwaza, ze emeryture to sie dostaje do reki, bo inaczej rozkradna (???) a zeby zaoszczedzic na przelewach (dokonywanych chyba na poczcie za oplata 5 zl) to rachunki placi sie bezposrednio w kasie danego dostawcy (co miesiac runda po dostawcach mediow).
                  • droch Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 13:57
                    Pan ktory malowal mi sciany nie umial obslugiwac maila ani nie mial konta w banku

Chyba w 1995 roku?
                    Albo bajki opowiadał…
              • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:53

mówisz o branży handlowania samochodami? big_grin
        • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 15:30
          Przelew, czyli płacenie karta? Są tacy, i nie jest ich mało, którzy boją się zgubienia czy kradzieży karty, PIN musza mieć zapisany bo go nie pamiętają, wciąż słyszą o kradzieżach i oszustwach.
          • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 15:55
            Za to nigdy nie słyszeli o kradzieżach z torebki, czy kieszeni. Tak, tak. 🤦‍♀️
            • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 15:59
              I napadach na listonosza kiedy roznosi ich emeryturę. Za jego bohaterstwo końcówkę trzeba oddać i na święta coś odpalić.
              • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 16:58
                Kradzieże z kieszeni oczywiście zdarzają się, ale traci się tylko tyle, ile ma się przy sobie. Napad na listonosza nie pozbawia emerytury. Ematka zostawia napiwki w knajpach, u fryzjera, co więc ja obchodzi komu daje emeryt. Przeważnie nikomu, bo go nie stać.
                • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 18:35
                  kokosowy15 napisał(a):

> Kradzieże z kieszeni oczywiście zdarzają się, ale traci się tylko tyle, ile ma
                  > się przy sobie.

Czyli idąc kupić samochód ma przy sobie 10 zł?

• kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 19:45
                    Nie. Gdy idzie kupić samochód, ma przy sobie większą sumę, ale też bardziej uważa a często idzie w towarzystwie innej osoby. Jest oczywiście narażony na napad, podobnie jak posiadacz karty płatniczej., złotego Rolexa lub pierścionka z brylantem. Obawiam się, że za implanty lub aparat sluchowy także karta zapłacić się nie da.
                    • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 20:50
                      kokosowy15 napisał(a):

> Obawiam się, że za implanty lub aparat sluchowy także karta zapłacić s
                      > ię nie da.

A to niby dlaczego? 😲
                      • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:10
                        Dlatego, że implanty i dobry aparat słuchowy bywa droższy niż wymieniony samochód, a zwykle ludzie mają dzienne limity na karcie rzędu kilku tysięcy.
                        • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:14

Czyli jak pisałam- domu, czy mieszkania nie kupisz! Tylko za gotówkę.
                          • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:38
                            Ja - napewno nie. Choć odzyskać własne pieniądze z banku też nie jest prosta i szybka sprawa.
                        • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 12:51
                          Kto ma limity na karcie rzędu kilku tysięcy? Przy takich limitach to ciężko byłoby kupić pralkę i telewizor za jednym zamachem.
                          • pyza-wedrowniczka Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 13:59
                            Ale że tak dużo?
                            No ja mam 1000 zł limity poustawiane. Jak potrzebuję większy, to go zmieniam na chwilę, ale wolę na stałe nie mieć za dużo
                        • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:21
                          Za tego typu przyjemności jak płatne operacje, implanty itp płaci się przelewem i przynosi ze sobą potwierdzenie w dniu zabiegu. Zapewne są dostępne i inne opcje, ale taka jest popularna i często spotykana.
                          • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 15:57
                            U ortodonty płacą normalnie kartą, nawet jeśli to kilka tys zł.
                          • engine8t Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 02:29
                            memphis90 napisała:

> Za tego typu przyjemności jak płatne operacje, implanty itp płaci się przelewem
                            > i przynosi ze sobą potwierdzenie w dniu zabiegu. Zapewne są dostępne i inne op
                            > cje, ale taka jest popularna i często spotykana.
                            >

Gdzie sie tak placi?
                            Chyba nie w Polsce bo tam przeciez opieka zdrowotna jest bezplatna?
                        • natalia.nat Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 16:18
                          kokosowy15 napisał(a):

> Dlatego, że implanty i dobry aparat słuchowy bywa droższy niż wymieniony samoch
                          > ód, a zwykle ludzie mają dzienne limity na karcie rzędu kilku tysięcy.

To się zwiększa jednorazowo limit na karcie i można zapłacić, ile potrzeba. Akurat aparat słuchowy czy pojedynczy implant z reguły nie jest droższy niż kilka tysięcy złotych.
                          • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 17:07
                            Czyli - wizyta w banku, kolejka. A aparat słuchowy to10 - 15 tysiecy, oczywiście za pare.
                            • default Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 08:47
                              kokosowy15 napisał(a):

> Czyli - wizyta w banku, kolejka. A aparat słuchowy to10 - 15 tysiecy, oczywiści
                              > e za pare.

Po co wizyta w banku ? Żeby zwiększyć limit ?? Przecież to się robi samemu w bankowości elektronicznej. Jak prawie wszystko zresztą 🙂
                              • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 10:00
                                Już napisałem. Wbrew ematkowy zwyczajom, bankowości elektronicznej nie posiada wiele osób, szczególnie starszych. Jedni - z powodu braku sprzętu, internetu, inni - braku umiejętności, jeszcze inni - obawy przed oszustwa mi. 25 milionów obywateli korzysta z bankowości cyfrowej, czyli jednak trochę ludzi nie korzysta.
                • droch Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 19:25
                  Czyli w przypadku zakupu auta można stracić i 100 tysięcy. Dla mnie luzik, a dla Ciebie?
                • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 19:36
                  Emeryci akurat dają bardzo wysokie napiwki listonoszom przynoszącym emeryturę.
                  • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 19:46
                    Moi znajomi - nie. Ale ja obracam się widocznie w innej sferze.
    • runny.babbit Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 10:53
      A dopiero co był wątek o awarii systemu płatności kartą i o tym jak istotne jest posiadanie gotówki na taką sytuację. O wątkach wojennych, gdzie również wysoko wyceniono gotówkę, nawet nie wspomnę.
      A tutaj - gotówka, ki diabeł, pewno brudne pieniądze!
      • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:11
        > A dopiero co był wątek o awarii systemu ...
        ...i na wypadek wojny

Po co przywołujesz tu skrajne wypadki?
        Bez sensu.
      • bywalec.hoteli Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:12
        odklejone są od rzeczywistości, a zwłaszcza asia.sthm
        • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:16
          Asia na Księżycu mieszka, nie wiedziałeś?
      • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:15
        runny.babbit napisał(a):

> A dopiero co był wątek o awarii systemu płatności kartą i o tym jak istotne jes
        > t posiadanie gotówki na taką sytuację.

ale że trzymać w domu 40 tysięcy złotych na wszelki wypadek, a nuż kupię samochód?

• runny.babbit Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 17:02
          13 to nie 40... To raptem około trzech wypłat.
    • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 11:55
      Wszystkie dotychczasowe auta kupowałam za gotówkę, tak sobie życzył sprzedający. Nie jestem oszustem, alimenciarzem, sprzedawcą narkotykow i nie pobieram pensji na czarno pod stołem. Nie wypłacałam w bankomacie po 200zl.
      • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 12:05
        Poziom odklejenia niektórych pań w tym wątku, przekroczył mocno granice absurdu.
    • akn82 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 16:02
      Ja kupiłam raz auto za gotówkę.
      Sprzedałam też mechanikowi za gotówkę.

Sprzedawałam też meble i sprzęt AGD - każdy płacił gotówką.

A co do źródła pieniądzu to może kupujący jest no: budowlańcem. Tam nadal się wypłaty otrzymuje w gotówce.
      • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 17:03
        Nie pisz tak o budowlańcach, bo ci powiedzą że masz obsesję na punkcie przedsiębiorców. Czy jest różnica, jak płaci się za samochód, implanty stomatologiczne czy aparat słuchowy?
        • kolindra Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 20:21
          Różnica jest taka że w innych zawodach nie mają problemu z płatnościom kartą czy przelewem podczas gdy 90% budowlańców bierze gotówkę
    • dwa_kubki_herbaty Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 19:38
      A przelewem to jakby mialo to wygladać?
      Bo woększość szybkich przelewów to do 10 tyś.
      Masz terminal?
      Ja np. dostałam fakture do opłacenia i do czasu aż nie zaksięgowali kasy to samochodu mi nie wydali.
      Ale ja płacilam autoryzowanemu dilerowi, kowalskiemu bym nie zaufała, tylko gotówka.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 19:46
        Dodam jeszcze, że mąż tez kupował za gotówkę, chociaż chciał kartą spłacić ale sprzedawca - firma, powiedziała albo faktura i przelew (60 tysi na szybki nie przejdzie) i przyjezdża jeszcze raz po auto albo gotówka, ale znowu wybiez 60 tysi, nawet w banku swoim od ręki ci nie dadzą, transakcja wygladala tak, 10 tysi na szybki przelew, 10 tys z bankomatu, 40 tysi z banku bo tyle mozna bylo wyciagnac od ręki
        Takze nie dziwie się z gotówką wolą przyjeżdżac kilienci - tu laski jakieś odklepane są, w dodatku jak masz konto firmowe to kartą tez nie zapłacisz większej kwoty.
        • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 20:48

Skoro nie da się zrobić 60.000 zl przelewu za samochód, to kupując mieszkanie tym bardziej nie, tak?
          Mieszkanie tylko za gotówkę z ręki do ręki?
          • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:14
            Oczywiście, da się. Ale trzeba pójść do banku, lub mieć bankowość internetowa.
            • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:17

To dlaczego nie da się przy kupnie samochodu?
              • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:40
                Da się, ale dlaczego czekać w kolejce w banku, jeśli można NATYCHMIAST zapłacić gotówką?
                • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 21:45

Żeby mieć gotówkę też musisz pojechać do banku, żeby zwiększyć limit wypłaty z bankomatu, potem do bankomatu, żeby wypłacić gotówkę.
                  To juz wolę bankowość elektroniczną.
                  A ostatecznie, to i stare dobre czeki nie są zakazane.
              • kamin Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 08:04
                Bo mieszkanie kupuję za większe kwoty, których nie ogarnę wypłatą z bankomatu.
                Za to umowa zawierana jest w obecności notariusza, ma zapisy prawne n.t wykonalności i dostaję tam czas na dokonanie płatności.
                • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 09:00
                  Zaczęło się od samochodu za 14 tysięcy, a skończy na zakupie przedsiębiorstwa za półtora miliarda? Nie wiem, jaka jest procedura kupowania mieszkania, ale chyba bankowość elektroniczna nie jest do tego potrzebna?
                  • iwles Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 10:25
                    "Nie wiem, jaka jest procedura kupowania mieszkania, ale chyba bankowość elektroniczna nie jest do tego potrzebna?"

ty pewnie poszedłbyś z gotówką w walizeczce.
                    • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 10:39
                      Być może. Czy to już jest zakazane? A może można zapłacić kartą?
                      • natalia.nat Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 16:38
                        kokosowy15 napisał(a):

> Czy to już jest zakazane? A może można zapłacić kartą?

Zakazane dla osób fizycznych nie jest. Dla mnie jest po prostu wygodniejsze płacenie przelewem w takiej sytuacji (duże kwoty), najlepiej w bankowości internetowej z domu. Mam automatycznie potwierdzenie transakcji, nie muszę wypłacać fizycznie pieniędzy w banku, jeździć gdzieś na przekazanie, przeliczać banknotów, odbierać kwitków, etc. Po co?
                        • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 17:11
                          Masz do tego sprzęt, umiejętności. Nie każdy tak ma, szczególnie ci starsi. Wbrew powszechnej opinii o cyfryzacji CAŁEGO społeczeństwa, byłem zaskoczony jak wiele osób w różnym wieku stało kiedyś w kolejce w urzędzie, żeby załatwić sprawę, która można było zrealizować przez internet. No i oszustwo internetowe mnie np nie dotknie.
              • memphis90 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:26
                >To dlaczego nie da się przy kupnie >samochodu?
                Da się, ale w przypadku gotówki żadna ze stron zbytnio nie ryzykuje. Następuje wymiana koperta z pieniędzmi - koperta z kluczykami+dokumentami i nie ma ryzyka, że po przelewie sprzedający rozpłynie się z autem i pieniędzmi lub że kupujący przestawił fejkowy przelew na swoim telefonie, za to zdążył zniknąć z autem, a kasa nigdy nie doszła.
                • pyza-wedrowniczka Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:39
                  Można zastosować szybki przelew lub BLIKa, wtedy sprzedający od razu widzi na swoim koncie pieniądze
                • asia.sthm Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:48
                  Samochód nawet używany należy kupować od firmy tym się zajmujàcej. Będzie po przeglàdzie, servisie i na gwarancji auta użytku wtórnego, który zapewnia warsztat firmowy. Nie będzie wtedy ryzyka zwiewania z kluczykami albo fałszywych przelewów.
                  Prywatnie to można kupić od wujka Władka, sàsiada czy kolegi z pracy na ten przykład.
                  No ale niektórzy lubià ryzyk-fizyk zabawę, gotówkę i balet biznesowy 😆
                  • pyza-wedrowniczka Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:57
                    Kupowaliśmy już kilka razy od osoby prywatnej i nigdy nie nacięliśmy się na sprzedającego.
                    No ale nasze auta, jak pewnie duża część kupowanych w Polsce to nie są warte gwarancji itp. Jak kupuję auto za 15 tysięcy, to nie będę dopłacać kolejny 3000 dla pośrednika.

Ale ja wiem, że ematka jeździ autem maksymalnie 5-letnim i kupionym w salonie...
                  • lajtova Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 19:52
                    "Samochód nawet używany należy kupować od firmy tym się zajmujàcej. Będzie po przeglàdzie, servisie i na gwarancji auta użytku wtórnego, który zapewnia warsztat firmowy. "

https://media0.giphy.com/media/v1.Y2lkPTc5MGI3NjExZDRlaXN3Mm53N2hhNWxmdGtqYjNjYzNnM3Jhb3RwaXA4OTFyNDZyZiZlcD12MV9pbnRlcm5hbF9naWZfYnlfaWQmY3Q9Zw/AFYfA31DZoiug31eky/giphy.gif
          • palacinka2020 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 12:55
            Przecież kupując mieszkanie też są cuda wianki z płatnością, właśnie dlatego że nie da się gotówką. Ileż było wątków o rachunkach powierniczych, zakładaniu specjalnie konta w tym samym banku, pilnowaniu kupujących by nie cofnęli dyspozycji przelewu do chwili zaksięgowania itd.
            • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 14:08
              Oczywiście, że mieszkanie da się kupić za gotówkę. Tak kupowaliśmy mieszkanie dla dziecka całkiem niedawno.
    • kolindra Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 20:19
      Warto sprawdzić czy jakiś bank w okolicy ma w ogóle opcję kasy, bo wcale nie jest to oczywiste. W całej Warszawie cholerne ING ma tylko 3 placówki które obsługują wpłaty i wypłaty kasowe
    • pepsi.only Re: Płatność gotówką za samochód 29.09.25, 22:02
      Matko i córko... Nie rozumiem problemu.
      Klient chce płacić gotówką- i ma do tego prawo! to jest w Polsce obowiązujący środek płatniczy- przyjmujesz gotówkę, wpłacasz sobie na konto, masz pieniądze na koncie. Problem rozwiązany.
      • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 08:40
        Z jednego banku odeszłam bo zrezygnował z kasowej obsługi a wplatomatom obcym nie ufam. Swoich bankomatów nie miał. Z tego co wiem w sposób zachowuje się sporo banków mających małe placówki na prowincji a wpłata przez np pocztę to spora prowizja przy dużej kwocie. Obsługa gotówki jest droga jak widać
    • ritual2019 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:23
      Czytam ten watek i tylko sie upewniam w tym co i tak wiem - Polacy to jednak stan umyslu 😂
      • marecky81 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:41
        To widać po twoich wpisach na forum big_grin

ritual2019 napisał(a):

> Czytam ten watek i tylko sie upewniam w tym co i tak wiem - Polacy to jednak st
        > an umyslu 😂
      • pepsi.only Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 07:42
        Będąc na Twoim miejscu przestałabym się z nimi zadawać....
        • ritual2019 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 10:44
          Nie zadaje sie z wiekszoscia, znam kilku nornalnych 😂
    • przepio Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 10:53
      Moja mama przez lata byla pod moją opieką, leżąca, całkowicie zależna od pomocy innych. Jej emeryturę, b. wysoką przynosił listonosz. Wszystko opłacałam wtedy gotówką, bo nie chciałam trzymać tych pieniędzy w domu.
      Samochody również.
      • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 30.09.25, 16:15
        Moja leżąca teściowa z wysoką emeryturą miała konto w banku. Syn, jej wnuk założył jej aplikacje z elektroniczną obsługa konta, w padał i tak często więc przy okazji robił jej przelewy ( darmowe) płacił za zakupy też bezgotówkowo, w razie potrzeby wybierał potrzebną ilość gotówki. Nie musiała trzymać pieniędzy w domu, nie dawała napiwku listonoszowi, nikt nie musiał biegać na pocztę z rachunkami i płacić dodatkowo prowizji. Można było to załatwić pijąc kawkę. Ja też tak to załatwiam a że nie mam wielkich potrzeb gdy chodzi o operacje bankowe to konto, przelewy, karty mam całkowicie za darmo . Przez aplikację mogę sobie założyć lokatę a nawet wziąć kredyt, siedząc w ciepelku pod kocykiem
        • przepio Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 00:11
          babcia47 napisała:

> Moja leżąca teściowa z wysoką emeryturą miała konto w banku. Syn, jej wnuk zało
          > żył jej aplikacje z elektroniczną obsługa konta.

Niestety, wtedy nie można było założyć takiego konta zdalnie. Była potrzebna wizyta w banku
          • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 08:47
            Zawsze można. Już na przełomie wieków w takich sytuacjach które zna było się umówić z pracownikiem banku tj na podpisanie umowy , pełnomocnictw w obecności pracownika po wcześniejszym dostarczeniu dokumentów bo wtedy obowiązywał inny obieg dokumento i wymogi ich weryfikacji więc musiały być przedstawione do wglądu i skopiowania. Bankowość elektroniczna też wtedy wprowadzałam i sama zaczęłam korzystać tylko że przez internet i przy pomocy komputera a nie przez telefon ale laptopy już były w użyciu
            • kokosowy15 Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 10:02
              No i trzeba mieć wnuka, prawda?
              • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 11:37
                Niekoniecznie, tak się złożyło że ja byłam też wtedy uziemiona po wypadku i operacji więc nami obiema zajmował się wnuk ale teściowa bardziej bo ja byłam tylko _ nie mobilna" . Moja mama, w podobnym wieku dawała radę sama i też miała konto, karty, stałe zlecenia itd
            • przepio Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 11:27
              babcia47 napisała:

> Zawsze można. Już na przełomie wieków w takich sytuacjach które zna było się um
              > ówić z pracownikiem banku tj na podpisanie umowy , pełnomocnictw w obecności pr
              > acownika po wcześniejszym dostarczeniu dokumentów

Nie, nie zawsze było można. Moja mama nie była świadoma przez wiele lat i mimo, ze udawało mi sie wiele rzeczy zalatwić, to akurat tego - nie.
              • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 11:41
                No tak, jeżeli nie była w stanie sama złożyć podpis pod dokumentem to mógł być problem. Mój bank taka możliwość udostępniał od '98 roku i była do tego oddelegowana para pracownic które w takich sytuacjach załatwiały sprawy u klienta w domu ale musiał być zdolny do złożenia świadomego oświadczenia woli i podpisania się choćby krzyżykiem
                • babcia47 Re: Płatność gotówką za samochód 01.10.25, 11:47
                  Skądinąd wiem że w niektórych bankach można było też już wtedy założyć konto przez telefon lub internet, przesłać potwierdzone dokumenty poczta i też korespondencyjnie otrzymać umowę. Po jej podpisaniu było otwierane konto z dostępem przez internet. Tak konto założył mój syn , zdalnie . Poczta dostał też karty do obsługi bo wyrobił też dziewczynie, przyszłej synowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka