Dodaj do ulubionych

Kurs maturalny z WOS-u - dorada

05.11.25, 10:25
Czy ktoś z Was ma dziecko w klasie maturalnej, które przystępuje do rozszerzonej matury z WOS-u?
Ponieważ na lekcjach WOS nauczyciel nie robi za wiele, więc jak to bywa w Polsce, trzeba się ratować korepetycjami, ewentualnie kursem online. Czy może któreś z dzieci ematek korzystało z takiego kursu i mogłoby go polecić? Koszt jest dosyć wysoki, dlatego najpierw robię rozeznanie.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 10:40
      Przycupne, bo mam corke w III klasie LO.
      • kubek0802 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:06
        Czy szkoły waszych dzieci przystępują do eliminacji np. do olimpiady o Polsce i świecie współczesnym? Laureat ma oprócz 100% z matury z WOS wstęp na praktycznie wszystkie kierunki humanistyczne i nie tylko na UJ, UW i innych.
        Jak już się uczyć wos to warto spróbować, z tym że tu też sensowny nauczyciel potrzebny. Sama matura jest chyba jedną z trudniejszych, gdzie średni wynik to 30% więc warto poszukać olimpiad.
        • aguha Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:31
          Średni wynik w tym roku to 40,2 % (powiat 17,21%, Polska 32%). Nie jest tak źle, ale zdawało tylko 5 osób.
        • nick_z_desperacji2 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:30
          Między matura a ta olimpiadą jest przepaść. jak ktos do tej pory nie miał zaciągów olimpijskich to lepiej się skupić na maturze.
          • kubek0802 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:58
            No nie wiem, kilka lat temu syn próbną maturę napisał na 20%, a potem został laureatem.
        • princy-mincy Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:32
          Przystepuja, ale corka dopiero w tym bedzie probowac, choc bez wiekszych oczekiwan.
    • laluga Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:03
      Matura z wosu jest uważana za trudną i jeżeli w szkole słabo przygotowują to dziecko musi być świadome, że będzie musiało włożyć dużo pracy własnej.
    • ciri_77 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:22
      W szkole mojej córki świetnie przygotowywała nauczycielka, dużo pracowali na maturalnych kartach pracy, korzystała też z moich podręczników prawniczych do administratracyjnego ( biała serria Wolters Kluwer - można tanio kupić na OLX)
    • afro.ninja Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:29
      Wpisz na instagramie wosmatura, to Ci wyskoczą filmiki z kursami.
      Chyba najpopularniejszy.jest dr Andrzej Dobrzyński. Mi wyrzucił to algorytm, choć nie szukałam treści z wosu,ani historii. To jest dużo kucia.
      • afro.ninja Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:30
        !!! Dr Andrzej Smoliński !!!
        • aguha Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:41
          Dzięki. Zerknę.
          Zastanawiamy się nad kursem z Akademii WOS-u (Matura 100%). Twierdzą, że maja świetne wyniki, ale wiadomo jak to jest. wink
        • adzik27 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 18:46
          Ok syn uczy się z dr Andrzejem wosu i historii. Jest zadowolony. Kurs on line ale są webinary na żywo( w weekend) . Wysyła prace pisemne. Konsultował nawet swoją pracę na olimpiadę.
    • muszkaberiberi1066 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 11:55
      Matura z wos-u jest prosta dla tych, którzy : interesują się historią, polityką i geografią.Szczerze aby ją dobrze zdać to wystarczy oglądać wiadomości, czytać prasę codzienną. Poza tym przeczytać Konstytucję RP, dobry podręcznik do historii po 1945 roku i wykuć na blachę geo-polityczną mapę świata (flagi i stolice). Zwracałabym też uwagę na zdjęcia postaci historycznych: częste są pytania w stylu, kim był, co zrobił. Jeżeli ktoś zrobi rzeczy w/w to sukces gwarantowany.
      • kubek0802 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:00
        muszkaberiberi1066 napisał(a):

> Matura z wos-u jest prosta dla tych, którzy : interesują się historią, polityką
        > i geografią.Szczerze aby ją dobrze zdać to wystarczy oglądać wiadomości, czyta
        > ć prasę codzienną. Poza tym przeczytać Konstytucję RP, dobry podręcznik do hist
        > orii po 1945 roku i wykuć na blachę geo-polityczną mapę świata (flagi i stolic
        > e). Zwracałabym też uwagę na zdjęcia postaci historycznych: częste są pytania w
        > stylu, kim był, co zrobił. Jeżeli ktoś zrobi rzeczy w/w to sukces gwarantowan
        > y.
        No, a matura z biologii jest łatwa dla tych co lubią przyrodę, spacery po lesie i zwierzęta.
        Nie pisz głupot, bo powielasz pewien stereotyp i potem wyniki są na poziomie 17%
        • muszkaberiberi1066 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:14
          Piszę z doświadczenia, jako nauczycielka i osoba która zdawała wos na maturze + ukończyłam historię i prawo z bdb wynikiem.
          • nick_z_desperacji2 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:34
            A ja miałam na maturze pytanie o organizację międzynarodową, o której na studiach nic nie było, taka była "ważna". To po pierwsze niestety loteria, a po drugie już niejeden się przejechał, że obejrzy wiadomości i będzie ok. Pech, że układanie arkusza trwa kilka lat i aktualne wiadomości można sobie darować.
      • ciri_77 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:11
        Absolutnie się z tym nie zgadzam
      • ciri_77 Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 12:13
        muszkaberiberi1066 napisał(a):

> Matura z wos-u jest prosta dla tych, którzy : interesują się historią, polityką
        > i geografią.Szczerze aby ją dobrze zdać to wystarczy oglądać wiadomości, czyta
        > ć prasę codzienną. Poza tym przeczytać Konstytucję RP, dobry podręcznik do hist
        > orii po 1945 roku i wykuć na blachę geo-polityczną mapę świata (flagi i stolic
        > e). Zwracałabym też uwagę na zdjęcia postaci historycznych: częste są pytania w
        > stylu, kim był, co zrobił. Jeżeli ktoś zrobi rzeczy w/w to sukces gwarantowan
        > y.

Znaczy z tym się nie zgadzam. Matura z Wos jest dość trudna ( i ok) i wymaga sporo pracy. Faktycznie, jeśli kogoś to interesuje to jest łatwiej, niemniej materiału sporo.
    • stara_pingwinica Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 13:20
      Moje dziecko korzystało z kursu do olimpiady wosowej online z "Indeks w kieszeni". Zadowolone było z merytoryki. Wyniki współpracy OK.
      Mają też kursy maturalne.
      • aguha Re: Kurs maturalny z WOS-u - dorada 05.11.25, 14:37
        Bardzo dziękuję! Podeślę synowi do akceptacji, bo wygląda ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka