Dodaj do ulubionych

Operacja kolana

08.11.25, 14:29
Chyba mnie czeka, niestety. Łąkotka i więzadło krzyżowe. Ile czasu się leży w szpitalu po czymś takim? I na ile to potem wyłącza z życia? I w ogóle coś powinnam wiedzieć, zanim się zdecyduję?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Operacja kolana 08.11.25, 14:46
      I ja i mąż mieliśmy operowane kol;ana (bez więzadeł) w systemie zabiegu jednego dnia. Przychodzisz, operują Cię i po dwóch godzinach na sali wybudzeniowej wracasz do domu. Ważne żeby mieć w domu środki przeciwbólowe na pierwszą noc i kule. I nastawić się psychicznie na konieczność robienia sobie samemu zastrzyków przeciwzakrzepowych. Pierwszy tydzień poruszanie się tylko po domu bez obciążania nogi - trudno się umyć bo noga jest zawinięta od stopy po udo, potem do trzech - czterech tygodni wraca się do zwykłej sprawności. My mieliśmy jeszcze w tym okresie co tydzień przy zmianie opatrunku zastrzyki w kolano z kwasu hialuronowego. Mąż takie zastrzyki (po trzy co tydzień)ma nadal co pół roku, podobno do czasu kiedy będą działać, ale on miał bardziej zniszczone kolano - czeka go w przyszłości wymiana stawu.
      • migafka357 Re: Operacja kolana 08.11.25, 16:54
        Jej, to brzmi super, bałam się, że to jest leżenie długo w szpitalu i parę tygodni w domu, dzięki!
        • aqua48 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:03
          Nie, nie leży się w szpitalu. Ale jak pisałam - my nie mieliśmy operowanych więzadeł, tak czy inaczej radzę dopytaj lekarza który będzie Ci robił operację jak to ma wyglądać u Ciebie i co Cię czeka.
          • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:31
            teraz w ogole rzadko sie lezy w szpitalu dlugo. Ja po kazdej operacji nastepnego dnia bylam juz w domu, nawet po takiej duzej brzusznej. Teraz panuje "chirurgia jednego dnia", chociazby dlatego, ze w szpitalu mozesz zlapac cos duzo gorszego niz w warunkach domowych.
            • anajustina Re: Operacja kolana 09.11.25, 07:14
              Po brzusznej laparoskopowej chyba?
              • peli81 Re: Operacja kolana 09.11.25, 13:35
                Tak, teraz jak nie ma wskazań innych się nie robi. Ale w środku duża rana i dużo staplerow. Chcialam przekazac, ze teraz planowanych nie robi sie dluzszych niz ten 1-2 dni w szpitalu.
    • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:04
      nie wiem ile w szpitalu- ja w prywatnej klinice leżałam dobę.
      na ile jest sie wyłączonym z życia ? - u mnie przez tydzien było źle ( konieczna pomoc bliskich w podstawowych czynnościach) a potem co raz to lepiej. Powrót do dawnej sprawności zajął mi ok 8-10 mcy ( forma sportowa) ale mięsnie w tej nodze pozostały w niewielkiej atrofii i nie mogę ich odbudować
      zanim sie zdecydujesz powinnaś sie upewnić, jaka będzie forma rekonstrukcji więzadła oraz zacznij pracować nad mieśniami i zacznij prerehabilitację
      • migafka357 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:13
        No właśnie rehabilitacji na razie lekarz mi zabronił, chyba że długo będę czekać na operację. A dlaczego mam się dowiedzieć, jaka forma? Są dobre i złe?
        • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:22
          metody są różne i każda ma plusy i minusy-ja wolałam być świadoma co będą mi robić, jeżeli dla ciebie nie ma to wielkiego znaczenia -to nie dopytuj, napisałam ze swojej perspektywy, ja lubię wiedzieć co sie dzieje

ja np. nie chciałam miec przeszczepu od innego dawcy, taka forma budziła mój wewnętrzny opór , wolałam swoj materiał-ta metoda jest stara, dobrze znana i opracowana , przeszczep wytrzymały i stabilny ale tez ma swoje minusy, bo jest inwazyjna, bolesna ( zemdlałam na schodach w drodze do domu, tygodniami miałam ogromne zasinienie , po roku miałam jeszcze ubytek w mięśni w miejscu gdzie była prowadzona prowadnica do pobrania ściegna i wg mnie mam nadal-bo jak odpowiednio napnę mięsien to widze "ubytek"), nowoczesne materiały syntetyczne daja mniej komplikacji ale nie zawsze się udawały

nikt nie zabraniał mi rehabilitacji - uraz miałam na pocżatku listopada i po tygodniu jakoś miałam już prerehabilitację ( 4tygodnie)-operacja odbyła się w połowie grudnia
          • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:28
            podpisuje sie pod tym co napisalas! Tez mialam rekonstrukcje z wlasnego materialu i potem czulam ciagniecie w nodze. I tez co to za lekarz co zabrania rehabilitacji przed! Mnie namawial, przeciez rehabilitacja to nie fitnes, uwzglednia twoja medyczna historie i wzmacnia miesnie roznymi nieobciazajacymi metodami chociazby napinanie w powietrzu.
            • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:30
              dokładnie-ćwiczenia izometryczne ( bez zmiany długości mięsnia)
              no i-nauka chodzenia o kulach -trzeba zacząć PRZED by być sprawnym PO

w trzecim dniu "po" opanowałam transport kawy z kuchni do pokoju -kawa na stołek i stołek przesuwany slizgami do dużego pokoju gdzie było moje centrum dowodzenia- ksiązki, laptop ( emama) i tv wink
              • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:33
                hahaha dokladnie to samo :] Kawe robilam w kuchni i suwalam na wozeczku na kolkach (polecam!)
                • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:35
                  smile
                  • migafka357 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:46
                    No właśnie też mi się to wydaje dziwne, że rehabilitacja przed jest be. Może to skonsultuję jeszcze z drugim lekarzem.
                    • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:51
                      wg mnie- zdecydowanie powinnaś. rozglądnij sie też za fizjoterapeutą i możliwościami w tym zakresie ( ja miałam w trybie ambulatoryjnym gimnastyke/kinezyterapię, magnetron,laser i krioterapie)
    • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:25
      Mialam robiona na raz lakatke i wiezadlo krzyzowe. Sama operacja i szpital to 1 dzien, przyjechalam w piatek na przyjecie, w sobote operacja (nie jest pod pelna narkoza, wiec jestes swiadoma itd). W niedziele juz bylam w domu.
      Co wazne - doczytaj duzo przed. Musisz miec juz orteze na czas powrotu. Musisz miec wsparcie, bo sama skaczesz o kulach na tej jednej nodze i nie mozesz jej obciazac z tego co pamietam 4-6 tygodni. Od razu trzeba zaczac rehabilitacje (2-3 dni po zabiegu), wiec dobrze miec juz ogarnietego wczesniej rehabilitanta (czy z dojazdem czy osobe, ktora cie dowiezie do niego). Z plusow - duzo lezysz big_grin i nadrabiasz ksiazki czy seriale.
      Sama operacja to 50% sukcesu, drugie 50 to rehabilitacja przez kilka kolejnych miesiecy.
      • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:28
        peli81 napisał(a):

> Sama operacja to 50% sukcesu, drugie 50 to rehabilitacja przez kilka kolejnych
        > miesiecy.

dokładnie, zwłaszcza że przy ACL obowiązuje konkretny protokół rehabilitacyjny, czyli ściśle określona kolejność wdrażanych ćwiczeń
        • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:29
          tak, a jak ludzie sie nie stosuja to czasem ich czeka reoperacja bo np. nie pilnowali wyprostu. Dlatego dobrze piszesz, ogarnac zawczasu rehabilitanta przed operacja co od razu po bedzie mogl wejsc i zaczac prace.
          • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:33
            prof, który robił mi operacji już przy wyciąganiu drenów bardzo mnie uczulił właśnie na wyprost, bo zgięcie robi się naturalnie i odruchowo a wyprost.,,,jak będzie sie go unikać ( ból) to powstaną przykurcze a wtedy lipa.
            tak jak pisałam-ja miałam 4tyg prerehabilitacji przed operacją, po 2 tygodniach miałam kolejny cykl 4 tyg, i po miesiącu przerwy kolejne 4 tyg-miesiąc przerwy i kolejne 4 tyg. Czyli 4 turnusy zewnętrzne-tyle że w "przerwach" rehabilitowałam się sama
            • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:36
              Ja jeszcze mialam juz od 3 dnia taka szyne, co wspomagala prace nad wyprostem, z dowozem do domu smile
              www.szyna24.pl/
              Zreszta orteze tez mialam z dowozem do domu i regulacja do mojej nogi po operacji. Jest na to refundacja.
            • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:36
              dokladnie! Moj chirurg tez, ale to powie kazdy rehabilitant jeszcze przed, to tez dobrze go juz miec zawczasu a nie szukac dopiero po operacji.
              • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:40
                to prawda, zwłaszcza ze po trzeba się skupic mocno na pracy
                ja trafiłam ( wielokrotnie piszę na forum o tym bo mam tak tak w różnych sytuacjach- mam ogromne szczęście do ludzi) na lekarza sportowca, więc nadawaliśmy na jednej fali i był on dla mnie nie tylko "operatorem" ale również fizjoterapeuta i psychologiem w jednym

orteza -z refundacją, wyszły śmieszne pieniadze ( ok 50zł? )
                • migafka357 Re: Operacja kolana 08.11.25, 17:50
                  Ortezę już mam, bo od razu po urazie lekarz mi kazał. Na początku nie umiałam w niej w ogóle chodzić, ale teraz jestem już wprawiona. W wożeniu kawy na fotelu na kółkach też 😀
                  • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 18:00
                    tylko że po operacji będziesz miała kule i zakaz obciązania kończyny -to będą akrobacje ! wink
                  • peli81 Re: Operacja kolana 08.11.25, 18:21
                    ja mialam orteze przed, ale to niekoniecznie jest orteza dobra po operacyjna. Ja mialam taka, ze facet machnal reka i kazal wsadzic na dno szafy, ze nic nie chronila mimo ze super wygladala. Tak wiec skoro jest refundacja i kupuje sie ja za grosze, dodatkowo ci facet dopasowuje dokladnie do twojego typu operacji i nogi i pokazuje jak zapinac i nosic to bym skorzystala. A dziewczyna w szpitalu tez miala orteze. Krotka. Niesztywna. Wiec niech ortopeda czy rehabilitant Ci jeszcze potwierdza smile. A skakanie na jednej nodze przez kilka tygodni jest ciekawym doswiadczeniem. A zabawa dodatkowa jest przy wchodzeniu po schodach big_grin
                    • wapaha Re: Operacja kolana 08.11.25, 18:22
                      ...pozdrawiam z 4 piętra.. suspicious
                      • migafka357 Re: Operacja kolana 08.11.25, 18:29
                        Oj, nic mi nie mówcie o schodach, po powrocie ze szpitala po urazie właziłam na 2 piętro częściowo na tyłku. Dobrze, że to był późny wieczór i nikogo z sąsiadów na klatce...
                        • aqua48 Re: Operacja kolana 08.11.25, 19:49
                          Mnie wnieśli na czwarte, mąż wszedł (nie wiem jakim cudem, na wszelki wypadek nie patrzyłam, był z nim syn do pomocy, ale wszedł) samodzielnie.
    • siedemkropek82 Re: Operacja kolana 08.11.25, 21:17
      Ja przyjmuje na ACL kolan.Robiny tego mnóstwo codziennie.1 doba w szpitalu.Musisz mieć kule i ortezę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka