Dodaj do ulubionych

Darowizna auta a OC

09.11.25, 15:29
Teściowa chce zrobić darowiznę auta na mojego męża ( czyli jej syna). Sama z racji podeszłego wieku płaci bardzo wysokie OC, chce aby opłaty były niższe. Po długim weekendzie będą wszystko załatwiać w urzędzie dzielnicy. I teraz co z OC? Trzeba szybko rozwiązać to stare OC opiewające na wysoką kwotę i natychmiast zawrzeć nowe na męża? Wiem, że w OC nie może być ani minuty przerwy, więc trzeba to załatwić z konsultantem ubezpieczyciela najlepiej za jednym zamachem?
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 15:43
      Bezpieczniej najpierw zawrzeć nowe oc na męża, a następnego dnia tesciowa rozwiązuje swoją polisę.
      • debbiena Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 15:48
        kamin napisał(a):

> Bezpieczniej najpierw zawrzeć nowe oc na męża, a następnego dnia tesciowa rozwi
        > ązuje swoją polisę.

Czyli mogą przez jakiś czas dwa OC na to samo auto? Np mąż w środę wraca z urzędu, załatwia szybko OC na infolinii, a następnego dnia teściowa rozwiązuje swoją umowę
        • kamin Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 17:35
          Mogą być dwa. Często tak jest przy sprzedaży.
          Ale w razie wypadku wypłacą i tak tylko z jednej polisy.
    • trampki-w-kwiatki Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 15:59
      Ta teściowa w podeszłym wieku będzie tym autem nadal jeździć? Bo ja bym się bała na miejscu twojego męża, że starsza pani będzie miała stłuczkę i wszystkie zniżki pójdą się trzaskać.
      • aankaa Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:03
        Teściowa chce zrobić darowiznę auta na mojego męża

raczej chce mu podarować samochód zamiast go sprzedać
      • debbiena Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:07
        trampki-w-kwiatki napisała:

> Ta teściowa w podeszłym wieku będzie tym autem nadal jeździć? Bo ja bym się bał
        > a na miejscu twojego męża, że starsza pani będzie miała stłuczkę i wszystkie zn
        > iżki pójdą się trzaskać.

Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Mąż jest właścicielem jeszcze jednego samochodu, jeździ bezwypadkowo, płaci niewielkie OC. Czy jeśli teściowa spowoduje wypadek albo stłuczkę , polecą mu też po OC drugiego auta, czy tylko tego, ktorym został spowodowany wypadek?
        • boggi_dan Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:15
          "Pamiętaj o zgłoszeniu darowizny do Urzędu Skarbowego. Wyjątkiem są dwie sytuacje. Pierwszą z nich jest przypadek, kiedy wartość darowizny nie przekracza kwoty wolnej od podatku. Drugą, kiedy umowa przekazania jest sporządzona w formie aktu notarialnego.
        • koronka2012 Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:49
          Oczywiście, a do tego mogą być jeszcze wyłączenia odpowiedzialności o ile nie zgłosi jej do ubezpieczenia.

To samo dotyczy zresztą młodych kierowców. W większości polis pytają o to czy będzie jeździł ktoś poniżej danego wieku i jeśli potwierdzisz to cena idzie w górę. Nie wiedziałam że jest też zwyżka dla seniorów.
        • arthwen Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 17:12
          Oczywiście, że pójdą zwyżki na wszystko, jeśli teściowa będzie miała stłuczkę samochodem z OC na twojego męża.
          Możecie ewentualnie dokupić ochronę zniżek.
    • iwles Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:23

No niby można zawrzeć nową umowę OC na nowego właściciela i domagać się zwrotu za niewykorzystane miesiące starej, tylko czy jest sens, skoro teściowa już opłaciła? No chyba że koniecznie domaga się zwrotu kasy.
      A kiedy mija "rocznica" opłaty OC?
      • debbiena Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:33
        iwles napisała:

>
        > No niby można zawrzeć nową umowę OC na nowego właściciela i domagać się zwrotu
        > za niewykorzystane miesiące starej, tylko czy jest sens, skoro teściowa już opł
        > aciła? No chyba że koniecznie domaga się zwrotu kasy.
        > A kiedy mija "rocznica" opłaty OC?

No właśnie ona chce zwrot kasy, a rocznica mija dopiero na początku września 2026.
      • zazou123 Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:40
        Nie niby . Kupujący może jeździć na ubezpieczeniu po sprzedającym bo polisą przechodzi na konto ego razem z zakupem. Ma prawo jednak zawrzeć swoje ubezpieczenie i wypowiedzieć polisę po zbywcy. Wtedy sprzedający dostanie zwrot składki za niewykorzystany okres.
        Jeśli ktokolwiek zrobi szkodę na aucie to właścicielowi liczy się szkoda do przebiegu ubezpieczenia na każdym z posiadanych aut.
        Najlepiej podejść do agenta albo przeliczyć jakie to są różnice w składkach.
    • rosie Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:52
      Chytry dwa razy traci. Jeśli już się zdecyduje, to niech chociaż poczeka do końca wakacji, kiedy polisa będzie się kończyć. Tak z ciekawości jaka różnica będzie w składce?
      • debbiena Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 17:02
        rosie napisała:

> Chytry dwa razy traci. Jeśli już się zdecyduje, to niech chociaż poczeka do koń
        > ca wakacji, kiedy polisa będzie się kończyć. Tak z ciekawości jaka różnica będz
        > ie w składce?

Jak wyliczyła teściowa ok. 1800 - 2000.
        • kamin Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 20:40
          Różnica 2000 na oc? Czym ona jeździ???
          • debbiena Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 20:57
            kamin napisał(a):

> Różnica 2000 na oc? Czym ona jeździ???

No właśnie jeździ starym Renault z 2004 roku. Rok temu płaciła za OC coś ok. 700 zł ( razem ze szczątkowym AS), teraz nagle powiedzieli jej, że 2700. Podobno ze względu na wiek ( przynajmniej tak napisali w piśmie).
            W ogóle dwa msc trwało wyjaśnianie tematu, pani z banku, która ubezpieczała nic nie wiedziała, bez przerwy telefony na infolinie aż w końcu napisali, że ze względu na wiek.
            • kamin Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 21:13
              Moze niech popatrzy w oferty innych ubezpieczycieli. Słyszałam o zwyżkach dla osob poniżej 25 lat lub mających prawo jazdy krócej niz 3 lata.
            • rosie Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 21:21
              A możesz mi powiedzieć ile teściowa ma lat? Mój tata w tym roku zrezygnował z jazdy samochodem ale nie chce sprzedać samochodu. W zeszłym roku płacił OC jeszcze w przyzwoitej kwocie.
    • koronka2012 Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 16:52
      Jak rozumiem teściowa nadal zamierza jeździć tym autem? To oznacza ryzyko bo każda stłuczka zabierze mu zniżki na wszystkie samochody. Jeśli z kolei zgłosić się uczciwie że sporadycznie będzie jeździła osoba w starszym wieku to i tak cena polisy będzie zwyżkować

Jesteś pewna że każde towarzystwo ubezpieczeniowe ma zwyżkę dla seniorów?
      • debbiena Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 17:05
        koronka2012 napisała:

> Jak rozumiem teściowa nadal zamierza jeździć tym autem? To oznacza ryzyko bo ka
        > żda stłuczka zabierze mu zniżki na wszystkie samochody. Jeśli z kolei zgłosić s
        > ię uczciwie że sporadycznie będzie jeździła osoba w starszym wieku to i tak cen
        > a polisy będzie zwyżkować
        >
        > Jesteś pewna że każde towarzystwo ubezpieczeniowe ma zwyżkę dla seniorów?

No niestety, dalej zamierza, a jeździ tak sobie. Wiecie co, dobrze, że Was spytałam. Obawiam się, że to może być spory kłopot dla nas, szczególnie jak napisałyście o ew, zwyżce za wszystkie auta. Niech ona sobie może dokona darowizny czy przerejstruje auto na męża.
        • zazou123 Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 17:35
          Zwyżek dla kierowców seniorów nie ma. Czy teściowa nie miała już Szkd albo mandatów? Bo 2000 różnicy w składce to dużo nawet przy korekcie składki za wiek
        • iwles Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 18:14

Nie rozumiem, dlaczego teściowa płaci wyższe OC niż placilby twój mąż. Czy ma prawo jazdy od niedawna? Albo ma czesto stłuczki?
          • debbiena Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 20:58
            iwles napisała:

>
            > Nie rozumiem, dlaczego teściowa płaci wyższe OC niż placilby twój mąż. Czy ma p
            > rawo jazdy od niedawna? Albo ma czesto stłuczki?

Prawo jazdy ma od 1975 r, czyli długo. O stłuczkach nic nie wiem, były jakieś mandaty z fotoradaru i punkty.
            • iwles Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 21:30

No to nie rozumiem, czemu ma płacić wyższe OC niż twój mąż?
              Nie ma czegoś takiego jak zwyżka senioralna, przynajmniej w Polsce.
    • taki-sobie-nick Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 20:48
      Wiem, że w OC nie może być ani minuty przerwy

Ja tak z ciekawości: a jak pojawi się minuta przerwy, to co?
    • gryzelda71 Re: Darowizna auta a OC 09.11.25, 21:16
      Akcją toczy się w Polsce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka