Dodaj do ulubionych

Dzieciowo - prezentowo

17.11.25, 08:53
Wątek prezentowo polecajkowy, bo niby mam upatrzone różne rzeczy ale może coś podpowiecie:

1. Ciekawe książki detektywistyczne, ośmiolatka pochłonęła całego Lassego i Maję, czyta Biuro detektywistyczne numer dwa. Wiem, że na rynku jest teraz sporo tego, ale polećcie coś co jest naprawdę dobrze napisane

2. Planszówki 7+: mamy i gramy Wsiąść do pociągu, Catan junior, Król Popiel, Pędzące żółwie, Wirus,,Grzybobranie, Monopol, Potwory do szafy, Farmer. Splendor junior ktoś ma i poleca? A może kojarzycie coś w stylu Magia i miecz ale trochę łatwiejsze i łagodniejsze?

3. Jakieś inspiracje dla czterolatki? Jako szczęśliwa posiadaczka starszych sióstr ma dostęp do rozlicznych akcesoriów i rozrywek, ale może coś nieoczywistego przeoczyłam.

A książkarom będę wdzięczna za podrzucenie czegoś do mogłoby się spodobać fance serii Zanim wystygnie kawa
Obserwuj wątek
    • gris_gris Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 09:34
      Ze staroci: Marian Orłoń, seria o detektywie Nosku
      Erich Kästner, „Emil i detektywi”, „Kryszynka i Antoś”, Ake Holmberg, seria o detektywie Turę Sventonie.
      • danaide2.0 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 11:26
        Ojej, ktoś zna Kruszynkę i Antosia! Wzrusz!
        • gris_gris Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 14:25
          danaide2.0 napisała:

> Ojej, ktoś zna Kruszynkę i Antosia! Wzrusz!
          >

Kruszynka, oczywiscie (literowka).

O tak, mam swoja z dziecinstwa, bez okladki, zaczytana. Tata mi zawsze czytal Kastnera.

• black_magic_women Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 13:24
        gris_gris napisała:

> seria o d
        > etektywie Turę Sventonie.
        Zwłaszcza, ze jest taka o Mikołaju chyba (Dwie siostry wydały?)
      • nick_z_desperacji2 Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 13:42
        "Detektyw Blomkvist żyje niebezpiecznie."
    • jkl13 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 09:57
      Skoro gracie w catan junior, to może czas na dorosly catan? Wsiąść do pociągu też junior? Dorosła wersja Europa jest prosta, spokojnie sobie poradzicie. Splendor dorosly jest prosty, nie ma sensu kupować juniora.
      • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 10:14
        Wziąć do pociągu Europę mamy i gramy, junior gramy z czterolatką, Catan normalny też mamy i czeka w kolejce, Splendor standardowy również.
        • jkl13 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 10:40
          Ok.
          A Carcassonne? Jest gra podstawowa, do igarniecia w tym wieku, potem można rozbudowywać dodatki.
          I nie wiem, która wersję monopoly macie, ale my mamy kilka, z czego najbardziej sprawdza się ta z kartami płatniczymi zamiast gotówki. Można grać już z maluchami, bo nie trzeba liczyć pieniędzy. I gra też idzie szybciej, kasa z karty na kartę i gotowe smile
          • jkl13 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 10:41
            Jest też Carcassonne junior, ale ja nie miałam, tylko znajomi. Oni byli zadowoleni, grali już z małymi dziećmi.
            • jkl13 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 10:44
              Ps. U nas jeszcze sprawdzil sie rummikub, najpierw wersja junior, potem dorosła.
            • eglantine Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 11:36
              Carcassonne junior raczej dla maluchów, siedmiolatka spokojnie ogarnie wersję podstawową.
    • smoczy_plomien Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 10:35
      Z książek detektywistycznych polecam "Łowca tropów". To książeczka z zagadką detektywistyczną do samodzielnego rozwiązania przez dziecko, strona po stronie są kolejne zagadki, które układają się w fabułę. Mojej 8-latce bardzo się podobało.
      • smoczy_plomien Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 10:37
        Miała to wydanie.
        • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 10:39
          Dzieki, lubi Murdle junior to i to powinno sie spodobać
    • danaide2.0 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 11:18
      1. Zagadki detektywistyczne od Debit. Dla podrośniętej: Lockwood i spółka.
      2. Wątek o grach dopiero co był.
      3. Niemożliwe!
      4. Pas.
    • 152kk Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 11:23
      Dla dzieci wczesnoszkolnych super jest Ubongo (najlepiej zacząć od wersji podstawowej) i SuperMegaFajnaGra. Zasady są bardzo proste, a naprawdę fajna zabawa i (ukryty) dydaktyzmsmile
      Polecam też Dixit (to dla całego przekroju wiekowego rodziny się nada, bo nie trzeba nawet umieć czytać).
      I w ogóle różne gry karciane (na początek prostsze typu Wojna, Makao, Uno, później Tysiąc, Remibrydż).
      Z bardziej dynamicznych i dobrych na prezent gier karcianych - Eksplodujące Kotki.
    • eglantine Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 11:44
      Ad.2 Z trochę starszych, a bardzo fajnych gier dla starszej - Wilki i owce, Domek i Przebiegłe wielbłądy.
      Dla wszystkich dziewczyn może się sprawdzić Szalony wyścig polnych myszek, czterolatka spokojnie ogarnie, a i siedmiolatka będzie się dobrze bawić. Moje dzieciaki dość długo w to grały, niby zwykły wyścig do mety, ale ponieważ tor zmienia się za każdym razem, a po drodze mnóstwo przygód, nie nudzi się szybko. Emocje zdecydowanie większe niż na Grzybobraniu. wink
    • ciri_77 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 11:49
      Jeśli nie znacie to Miasto tańczącego karpia Mizielińskich, moja w zeszłym roku przepadła na dwa tygodnie
      • eglantine Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 11:51
        O, oglądałam w sobotę, wygląda super!
    • carriemat Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 12:53
      Victor escandell robi ksiazki z zagadkami detektywistycznymi. Jest cala seria. Moje 8 i 10latki bardzo lubią.

Dla 4 latki polecam albika.
      Dla dziewczyn ogólnie hobby horse.

• stara-a-naiwna Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 17:25
      watek o planszówkach był niedawno

forum.gazeta.pl/forum/w,567,179493944,179493944,Poleccie_planszowki.html#p179508528
    • stara-a-naiwna Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 17:30
      a co do ksiazek

na face jest grupa "aktywne czytanie" i tam znają duużo książek dla dzieci i młodzieży

poczytaj recenzje
      Pamela Butchart
      Szkołę szpiegów (moja córka uwielbia ale jako audiobook my znamy)
      Max. kot detektyw

• analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 18:18
        Szkoła szpiegów a jakże, choć plułam sobie w brodę, bo skończyło się na tłumaczeniu czy CIA istnieje, czy jest taka szkoła szpiegów naprawdę, jak pracuje szpieg i ile zarabia i jak działa system sądowniczy 😀
        Audiobooków nie znałam, dzięki, będzie na podróż!
    • aksolot1 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 18:11
      1. Nie pomogę.

2. A Sabotażystę znacie? Bo to jest super gra, polecam.

3. Zawsze możesz poobserwować czym chętnie bawi się, a co należy/należało/ do starszej siostry.
      I niech otrzyma i posiada dokładnie takie samo, ale będzie jej, własne.
      (tak, jestem tym młodszym w rodzeństwie, i całkiem sporo rzeczy dostawałam po starszej siostrze "w spadku", takie to były czasy. I czasem to było fajne! Częściej jednak nie. I co gorsze to przeniosło sie też w pewnym sensie na życir dorosłe, ale niewazne, nie o tym watek wink )
      • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 18:14
        Przypomniałaś mi że mam sabotażystę po starszych dzieciakach, myślałam żebro jeszcze trochę ale zerknę
    • marianna1960 Re: Dzieciowo - prezentowo 17.11.25, 19:38
      Dzieciowo prezentiwo kojarzy mi się z rodziną gdzie ma jeden pokój wypełniony śmieciami prezentami, nie mają gdzie ich składować dziecko pobawi się chwilę i już znudzone, to samo jest z dorosłymi myslą że prezenty, zakupy sprawią że będą szczęśliwi..
      • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 11:23
        Fajnie, że się podzieliłaś swoimi skojarzeniami, a coś na temat?
    • hanusinamama Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 10:41
      1. Moja młoda czyta teraz serię Tymek i czarny kot Sylwii Winnik. Trochę detektywistyczne, trochę historyczne (dzieci z kotem cofają się w czasie aby rozwiażać zagadkę). Z tego opowiada to fajne. Na gwiazdkę miała dostać 4 tom ale chyba dostanie wczesniej bo ją wciągneło i raczej szybciej skonczy pozostałe 3
      W kolejce czeka seria Szkoła szpiegów Stuarda Gibbsa. Bohaterem jest chyba 12 latek ale moja starsza to czytała mając 9 lat i dla tego wieku spokojnie (rok temu wydali 10 tom i z ciekawosci doczytała go).
      Ten sam autor napisał też serię ksiązek Sledztwo w kosmosie.

Polecam też serię Ferajna ze szkolnej ławki. Joanna Fox . Młoda wciągneła 3 tomy na raz ( cienke są) tu rozwiązują zagadki z przeszłości.

Jest też seria Banda z Burej Magdaleny Witkiewicz. Mamy 2 tomy, mojej młodej nie wciągnęło i dalej nie czytała ale tu były typowo zagadki detektywistyczne wiec moze twojej przypasuje (moja woli z tłem historycznym)

U nas rządzi teraz Papua...ale moze być za trudna dla twoich dzieci. Tzn jakbyś grała z najstarszą to bedzie ok ale młodsze za małe
      • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 11:25
        Dzięki ,wszystkie polecajki książkowe brzmią fajnie
    • trampki-w-kwiatki Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 11:21
      Wrzucam polecajkę detektywistyczną, cały zbiór. Fajna jest smile
      I dwie gry, które dla mojej są zupełnie top.

A książkowo, może być trochę zagadkowo, trochę magicznie (odrobina słowiańskiej magii) a wszystko w kontekście wielodzietnej rodziny, która układa się na nowo po rozwodzie? Wrzucam foty.
      • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 11:26
        O, lubię tę autorkę, nie wiedziałam, że pisze dla dzieci i temat też bliski moim, dzięki!
        • trampki-w-kwiatki Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 11:29
          Moja się zakochała w tej serii, są aż cztery tomy smile
        • hanusinamama Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 14:32
          Podczytaj kawałęk czy będzie teraz ok. Dla mojej 2 klasisatki za wczesnie
      • hanusinamama Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 14:31
        Moim zdaniem Tajemnica domu w Bielinach jest dla ciut starszych dzieci.
        Moja młoda czytała to w 4 klasie, pamietam ze 3 tom dostała na nagrode na koniec roku...i było akurat
        Dzieci są róne ale tam jednak niektóre demony są dośc straszne. Dobrze aby dzieciak skumał, ze to fanstasy.
        Ale też polecam. To jest wersja sagi Kwiat Paproci dla dzieciaków ( tylko nie czytać dziecku jeżeli się jest w trakcie czytania serii Kwiat Paproci, bo Tajemnica domu w BIelinach dzieje się po wydarzeniach z tomu 3 - Żerca)
        • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 14:41
          Kwiat Paproci to była seria którą wiele lat temu pochłaniałam wspólnie z nastolatką smile

Czytałaś może Basniobor? Dom w Bielinach jest bardziej czy mniej straszny? U nas właśnie ośmiolatka jednak Basniobor odłożyła na później, ale dla odmiany ataki służb w Szkole szpiegów na luzie
          • hanusinamama Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 14:56
            Czytałam. To są zupełnie inne książki.
            Rozmawiałam przed chwilą ze starszą córką. Ona mi powiedziała, ze to nie ejst ksiązka dla mojej młodszej jeszcze...ale młodsza jest bardziej hmmm wrazliwa.
            Wiec to zalezy od dziecka. Ja bym przeczytała jeden tom ( historia jest fajna). A jak nie masz czasu poczekała z rok, dwa. Przy czym młoda mi mowi, że tom 1 jeszcze jest najmniej "straszny". w 2 tomie jest podmiana niemowlaka na demona smile
            Moje dziewczyny są bardzo różne pod tym względem. Starsza mając prawie 12 przeczytała cała serię Igrzysk śmierci i wiedziałam ze ona na to jest gotowa. Mając 12 widziała wszyskich Obcych smile Młodsza ma inaczej smile
          • hanusinamama Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 15:03
            A i plusem czytania w troszkę starszym wieku jest to, ze młoda się zainteresowała mitologią słowiańską. Te demony wyszukiwała w trakcie czytania w Bestiariuszu. Sprawdzała te wszystkie Bobo, Domowniki i Chowańce i mi opowiadała. Nie wiem czy by ją tak zainteresowało 2 lata wcześniej
    • zla.m Re: Dzieciowo - prezentowo 18.11.25, 12:37
      ad. 1 - moja córka lubiła Hanię Humorek, też seria, można kupować i kupować smile Z matczynego punktu widzenia było też ok/
    • danaide2.0 Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 18:57
      No dobra gru, jeszcze jedna polecajka: gra Lisek Urwisek, tematyka detektywistyczna, poziom taki, że i czterolatka ogarnie, cena przyjazna, kooperacja dla 4 graczy - dla was idealna.
      • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 21:12
        Lisek wpisany na listę, dzięki! Nie wiem czy po prostu Mikołaj nie przyniesie tego 6 grudnia dla nas wszystkich
    • obrus_w_paski Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 19:25
      Planszówka Lisek urwisek
    • wapaha Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 21:06
      1. Mój młody w tym wieku zafazował sie na astrid lindgren
      2. Znasz "grę w życie" ,uno" ?
      3. za chiny ludowe nie pamiętam, wink
      • analoga_niet Re: Dzieciowo - prezentowo 19.11.25, 21:15
        Dzieci z Bullerbyn i Lotta już wyczytane całkowicie. Uno oczywiście znany i lubimy, Gry w życie nie znam ale sprawdzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka