Dodaj do ulubionych

..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025?

04.12.25, 16:05
Ktoś ostatnio wymieniał? Ile sobie ostatnio warsztaty winszują..?
Nie pytam o ASO, tylko zwykłe, osiedlowe warsztaty..?
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 16:10
      Ja, 2 dni temu. Zapłaciłam 470 zł.
    • szmytka1 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 16:18
      Do mojego samochodu sam olej to 200 zł, roboczogodzina mechanika 200, ceny filtrów nie pamietam, a zresztą u nas zawsze oprócz tego jest coś jeszcze do roboty 😅
    • marta.graca Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 16:24
      Zapłaciłam w zeszłym tygodniu niecałe 400 zł.
    • hanusinamama Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 16:40
      490 zł. Sprawdziłam na fakturze
    • mabel_mora Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 16:51
      właśnie skonczyła mi sie gwarancja i zwykłym warsztacie( taki nieznajomy, niesprawdzony, "pierwszy raz") miałam płacić ok. 1200 (filtry+olej) ale miało to trwać ok 1-2 h, brak propozycji samochodu zastępczego, dlatego m.in. zrezygnowałam, w ASO - 1700 (w tym miałam jakiś uzbierany rabat) dostałam sampchód zastępczy, a mój został zwrócony odkurzony i umyty smile
      • pleszkazlasu Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 09:51
        Czyli dopłaciłaś 500 zł za mycie i odkurzanie, i samochód zastępczy na godzinę czy dwie? Spoko…
        • mabel_mora Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 16:04
          ....uwierzyłam, że jak jestem pierwszorazową klientką, nie z polecenia tylko tak z ulicy, to podmienią mi na stary w samochodzie jakiś filtr itp....lub też nie zrobią, a powiedzą, że zrobili...
          w tym aso serwisuję od dnia zakupu i zawsze było OK
          • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 19:28
            1700 za wymianę oleju?
            XD
            Ty to jesteś ta co 40 tysięcy jest trzymane w domu w kupkach na rogach łóżka?
          • pleszkazlasu Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 06.12.25, 17:58
            Aha. Błogosławieni, którzy wierzą!
          • marta.graca Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 06.12.25, 20:32
            I co, strzelaliby sobie w kolano? Ty jak masz nowego pacjenta z ulicy, to powiercisz na niby i wypuszczasz z próchnicą?
    • boggi_dan Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 17:12
      Najlepiej wymienić, gdzie się zajmują typową wymianą oleju. Nie jakieś małe warsztaty. Ja w styczniu 440 zł. Teraz trochę mniej bo paliwowy wymieniałem, a powietrza wyrzucę po zimie, przy napełnianiu klimy.
    • mava12 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 17:55
      aż wzięłam ostatnią fakturę (wrzesień 2025)
      faktura od mechanika (warsztatu) :
      -filtr oleju 27.99
      -filtr powietrza 30
      -świeca zapłonowa 67.99
      -nakładka na pedał gazu (bo mi się...zepsuła) 10
      -olej castrol 155
      -żarówka (jakaś) 3
      -przewody (wys. napięcia jak pamietam) bo też sie uj...y 150
      -robocizna 390
      Razem wyszło 920

Czyli, bez przewodu, oleju, świecy i jakichs tam dupereli, wyszłoby do 500 zł. Za standardową wymianę oleju
      • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 20:19
        Świec są przynajmniej 4 i ich wymiana zdecydowanie nie należy do wymiany oleju - wymieniasz raz na jakieś 60kkkm
        • szmytka1 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 06:46
          P booooze ale się przypier... Ja idę na olej a on coś przy kołach znajduje i w jednym przeguby jakieś robi, a kol mam 4, a wymiana przegubów też nie należy do oleju, a robi, bo zauważył, że trzeba. Że świecami widać tak samo, zauważył, że coś nie takz to dal nową.
          • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 08:04
            Chodzi o to, że wyliczenia są niepoprawne
            Olej i robocizna w tym przypadku to jakieś 250-300 zl a sama robocizna to 50-100 a nie 500.

Szmytka, a płyn w reflektorach wymieniłaś na nowy i oba gaźniki?
            • pffpffpff Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 11:16
              Żaden szanujący się mechanik nie bierze 50 zł za robociznę. Stary, szanujmy się.
          • mava12 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 11:14
            > a robi, bo zauważył, że trzeba.

no dokładnie. Ja ide do mechanika na "coroczna wymianę oleju" ale mówie, że jak cos trzeba to niech robi bo ja nie chcę stanać na drodze, bo "tylko olej był do wymiany". Nawet wtedy, kiedy tylko coś wskazuje, że do naprawy za pól roku...wolę zrobic to przed
            Zacytowałam tylko fakturę i można sobie dodać jedno do drugiego.
            Podsumowując jednocześnie, że sama wymiana oleju do 500 zł. W Warszawie
            A tak nawiasem to świece, z tego co pamiętam, były już wymieniane wcześniej, chociaż u mnie przebieg jakieś 65 tys. km. Nie znam się, jak mechanik mówi, że trzeba to nie dyskutuję. Przy czym korzystamy (mąż też) z tego warsztatu od 20 lat pewnie i mam zufanie. Że tak powiem, nie bez powodu bo mechanik zawsze dostaje odpowiedni napiwek. Ale moja pewnośc i bezpieczeństwo jest dla mnie ważniejsza. Dodam jeszcze, że nie zdarzyło mi się stanąć na drodze, z powodu awarii samochodu i samochód bywa w tym warsztacie standardowo raz na rok.
            • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 12:08
              mava12 napisała:

> Zacytowałam tylko fakturę i można sobie dodać jedno do drugiego.
              > Podsumowując jednocześnie, że sama wymiana oleju do 500 zł. W Warszawie
              > A tak nawiasem to świece, z tego co pamiętam, były już wymieniane wcześniej, ch
              > ociaż u mnie przebieg jakieś 65 tys. km. Nie znam się, jak mechanik mówi, że t
              > rzeba to nie dyskutuję. Przy czym korzystamy (mąż też) z tego warsztatu od 20 l
              > at pewnie i mam zufanie. Że tak powiem, nie bez powodu bo mechanik zawsze dosta
              > je odpowiedni napiwek. Ale moja pewnośc i bezpieczeństwo jest dla mnie ważniej
              > sza. Dodam jeszcze, że nie zdarzyło mi się stanąć na drodze, z powodu awarii sa
              > mochodu i samochód bywa w tym warsztacie standardowo raz na rok.

To jeszcze zapytaj zaufanego - w mojej ocenie taniego - mechanika, dlaczego wymienił Ci tylko jedną świecę big_grin
              • mava12 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 13:07
                rozumiem, że jestes mechanikiem sam. i znasz sie lepiej niż on...
                Nie wiem, czy cena jest za jedną świecę, czy za komplet po prostu. Sądząc po cenie to raczej komplet.
                • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 19:30
                  mava12 napisała:

> rozumiem, że jestes mechanikiem sam. i znasz sie lepiej niż on...
                  > Nie wiem, czy cena jest za jedną świecę, czy za komplet po prostu. Sądząc po ce
                  > nie to raczej komplet.

To było do shell która uważa że wymiana filtra zajmie warsztatowi pół godziny.

Faktycznie 68 to może być za 4 świece, mava, na 4 tanich ale japońskich i dobrych NGK to może się udać.

Bardzo dobre ceny ma ten twój warsztat, serio.
                  • mava12 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 07.12.25, 13:06
                    to nie jest warsztat prywatny. Kiedys to był duży serwis prlowski. Obecnie to jest jakaś spółka czy "cóś", obsługujaca głównie floty. Ale prywatnych, szczególnie "starych" klientów, też przyjmuje.
                    Minus jest taki, że jest dokładnie po drugiej stronie miasta, czyli ponad 40 km ode mnie. No ale raz na rok, i dla pewności serwisu, opłaca sie jechać. Szczegolnie, że obok jest stacja przegladu tech. Czyli, ja jade najpierw do stacji, pracownik mówi co ew. jest do zrobienia (nawet pracownikowi serwisu wprost), a potem wjeżdżam na serwis za ścianą, i albo tylko wymienia się tam olej, albo + co trzeba. Ja w tym czasie jadę sobie do centrum handlowego, nieopodal. Dla mnie idealne rozwiązanie.
                    • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 07.12.25, 14:48
                      Maca, ważne, że to u Ciebie jak to engin mówi pracuje.
    • turkusowozlota Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 20:12
      W sierpniu osiedlowy warsztat wziął 300 zl za wymianę oleju (w tym cena oleju oczywiscie) i wymianę trzech filtrów.
    • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 04.12.25, 20:21
      Zwykły warsztat bierze nie więcej jak 100 za wymianę oleju plus olej jakieś 200 plus filtr do 50

W Warszawie wymiana +50%
      • pffpffpff Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 09:57
        Nie Rysiu, nie znam warszatatu ze stawką za roboczogodzinę poniżej 2 stów
        • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 10:05
          Nikt nie powiedział, że musi być całą godzina. Samej roboty jest znacznei mniej, w trakcie kiedy olej sobie ścieka mechanik robi inne rzeczy. Naciągali cię, Ziuta.
          • pffpffpff Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 10:38
            0,5 godziny to wymiana oleju. 0,5 godziny wymiana filtra.
            Kup se olej i filtr i sam wymień
              • pffpffpff Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 11:15
                Dziubuś, jak potrafisz sam, to se zrób sam.
                Albo stań ze stoperem w ręce i wylicz warsztat co do minuty.
                🙄
                • danaide2.0 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 12:30
                  Musisz mocniej go docisnąć. On na to czeka, żeby piękna kobieta dała mu wycisk.
                  • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 12:40
                    sp..j
              • danaide2.0 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 12:29
                Każdy grzebie się w tym, w czym lubi.

Zejdź z niej. Nas stać, aby zapłacić innym, a ty truj swojej żonie, że to wcale nie musi być cała godzina i na pewno między pyrami a kotletami się uwinie.
                • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 12:39
                  Ja się nie czepiam. To shell stwierdziła autorytatywnie, że wymiana oleju musi stać co najmniej 200 zł i trwać godzinę, podczas gdy ja płacę 50-100 zł za wymianę od wielu wielu lat a jakby ktoś kazał mi płacić 200-400 zł za wymianę oleju, to bym go uznał za naciągacza. Nie wiem, może w jakichś wielkich gablotach oleju jest nie 4 czy 5 litrów a 8 czy 10 to by może to było uzasadnione, bo więcej czasu auto blokuje kanał.
                  To koniec z mojej strony, jak macie chęć, to wymieniajcie sobie olej nawet za 1000$
                  • pffpffpff Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 14:01
                    A ja ci mówię, że stawki godzinne mechaników są takie, a nie inne. Chyba że wymienia ci Zdzisiu bez paragonu, na lewo, ale i tak 50 zł to jakieś nieporozumienie. I dolicz sobie czas na wjechanie na warsztat, na podnośnik i grzebanie.
                    • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 15:06
                      sio
                      • pffpffpff Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 15:08
                        Nie sio Bywalec, tylko Ty się znasz na motoryzacji, jak ja na kładzeniu płytek.
                        • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 15:46
                          dokładnie, ja nie znam się na motoryzacji, samochody robię tylko u Zdzisiów, którzy mi liczą olej za 50 zł, robię je w stodole, nie mam takich porządnych aut jak Shell
                          Nawet jak kupuję nowe auta i serwisuję je w ASO to i tak kosztuje to mniej niż w porządnych zakładach serwisujących stare auta Shell
                          • pffpffpff Misiu 05.12.25, 15:48
                            bywalec.hoteli napisał:

> dokładnie, ja nie znam się na motoryzacji

Wiemy
                            • bywalec.hoteli Re: Misiu 05.12.25, 19:31
                              pffpffpff napisała:

> bywalec.hoteli napisał:
                              >
                              > > dokładnie, ja nie znam się na motoryzacji
                              >
                              > Wiemy

Ja wiem tylko żeby nie kupować z wiesz jakim siedzeniem. I tego się trzymam.
                              Ale od ciebie to na pewno bym żadnego auta nie kupił. I jakbym sprzedawał i byś przyszła i mi się mądrzyła, to bym cię szybko przegonił i też ci nie sprzedał ani auta ani nic. Nie ma nic gorszego niż przemądrzały a nie znający się na rzeczy klient. A pewny siebie w tej swojej ignorancji na dodatek!
                              • pffpffpff Re: Misiu 05.12.25, 19:39
                                😁🐥
    • pffpffpff Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 06:18
      Cena oleju plus cena filtra plus 1 roboczogodzina.
    • danaide2.0 Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 05.12.25, 10:37
      Relatywnie mało jeżdżę, więc wymieniam co dwa lata - ostatnio w 2024, ale że nie wiem, gdzie ciepnęłam fakturę, nie mogę wykazać, czemu tacham się za Warszawę tongue_out
    • dni_minione Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 07.12.25, 20:33
      Kupiłam olej (83 zł), zestaw filtrów (100), warsztat wziął 120 zł. Dodatkowo w cenie sprawdzili i dolali trochę płynu hamulcowego i chłodniczego. Razem 303 zł.
      Wcześniej obdzwoniłam kilka krakowskich warsztatów i za "komplet olej, filtry i robocizna" śpiewali 600 zł. Dlatego po prostu wszystko kupiłam sama.
    • bywalec.hoteli Re: ..wymiana oleju z filtrami - ceny w 2025? 10.12.25, 19:42
      I co, wymieniłam? Za ile?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka