Dodaj do ulubionych

Ciasteczka

21.12.25, 23:40
Piecze któraś. Wpadłam na pomysł aby upiec. Wzięłam przepis z Ania gotuję , wyszły smaczne. Ale chciałabym poznać wasze patenty czym przekładanie , jakie dekoracje. Myślę też o ciasteczkach kawowych albo z kakao. Może macie jakieś fotki. Moje upieczone maślane czekają na przełożenie.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:44
      Hehehe
    • daniela34 Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:45
      Hehehe 2
      • malia Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:49
        No teraz nie ma po co sie wpisywać. 😀
        A co to są te na 4 zdjęciu przy pierwszym he he?
        • daniela34 Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:52
          Te z orzechami na wierzchu?
          Koniakowe pierścienie
      • malgosiagosia Re: Ciasteczka 28.12.25, 00:11
        Cookie Monster!
    • daniela34 Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:47
      Hehehe3

Ciastek jest łącznie 11 rodzajów, przy czym jeden rodzaje jest w 3 wariantach dekoracji

Przekładam - kremem czekoladowym, pistacjowym (tu kupuję gotowy), domowymi dżemami, marmoladą z róży, kremem rumowym. No różnie. Zależy które.
      • malia Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:50
        Nie rozpędzaj sie tak, nie nadążam oglądać 🙂
      • jottka Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:51
        ten ryjek z zielonymi oczkami to jaki gatunek?smile
        • daniela34 Re: Ciasteczka 21.12.25, 23:52
          Jenifej
          • jottka Re: Ciasteczka 22.12.25, 00:29
            Judojf! tak właśnie myślałamsmile uroczysmile
      • homohominilupus Re: Ciasteczka 22.12.25, 00:42
        No i wypłoszyłaś autorkę wątku 🤭
        • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 00:49
          Miały być zdjecia to są 😀
          Smakowo to mam (nie w kolejności zdjęć, bo już mi sie nie chce wracać):
          nadziewane różą pierniczki staropolskie
          Cynamonowe serduszka z rumowym kremem
          Korzenne ciastka z dżemem truskawkowym
          Kruche z dżemem morelowo-lawendowym i marcepanem
          Gwiazdki z orzechów laskowych z kremem czekoladowym
          Orzechowe przekładane dżemem z czerwonej porzeczki
          Gwiazdki kakaowe z wisienkami
          Cytrynowe z lukrem z limoncello
          Pistacjowe choinki z kremem pistacjowym i lukrem na likierze pistacjowym
          Koniakowe pierścienie
          I takie zwykłe pierniki
          • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 02:15
            nadziewane robisz metoda - ciasto/marmolada/ciasto - zlepienie-wykrawanie?
            bo mam ochote na alpejskie ale nadziewac sprobuje metoda jak pączki czyli rekaw i dluga cienka tylka
            • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 07:40
              Tak
              • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 07:59
                Jeszcze dopiszę, że te nadziewane pierniczki są najbardziej pracochłonne ze wszystkich właśnie przez tę metodę. Na drugim miejscu są te z marcepanem, bo wycina sie ciastko, piecze, wycina krążki marcepanu, przykleja na dżemie, polewa czekoladą i dekoruje. Reszta idzie szybciej.
                • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:19
                  wlasnie to walkowanie i wycinanie mnie powstrzymuje, dlatego szukam innej metody 😉
          • feniks_z_popiolu Re: Ciasteczka 22.12.25, 08:52
            Piękne to Twoje ciasteczkowe rękodzieło 😀
            U mnie tylko na BN pieczemy pierniczki i to w ilościach hurtowych. Jemy jeszcze cały styczeń bo pełno imprez towarzyskich. Nie są takie śliczne jak na na zdjęciach.
            Pozostają bez ozdób, nawet ich nie lukrujemy. Ale i tak pyszne.
    • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 02:12
      w kwesti Danielowego walkowania, wycinanania i dekorowania to nawet ja wymiekam tongue_out
      walkowanie i wycinanie kruchego to jedna z niewielu czynnosci cukierniczuch, ktorej nie znosze, dekorowac tez nie lubie wink

za to mam nugat, lebkucheny i jutro beda jeszcze pierniczki Elizy (zdjecie zeszloroczne) - nieustannie dziekujac Kurze za foremke smile a kruche to zwykle takie sa, gdyz nie wymagaja walkowania i wycinania tongue_out
      • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 08:00
        Dla mnie to jest uspokajająca czynność smile
        • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:21
          no wiem 🙂
          mnie tylko 'praca' z kruchym wkurza 😛 drozdzowe, kruchodrodzowe, serowepolfrancuskie, francuskie, prosze bardzo, moje walkowac, lepic, zwijac do woli
      • kura17 Re: Ciasteczka 22.12.25, 08:05
        > za to mam nugat, lebkucheny i jutro beda jeszcze pierniczki Elizy (zdjecie ze
        > szloroczne) - nieustannie dziekujac Kurze za foremke smile

jak jem te oplatkowe pierniczki, to zawsze mysle o Tobie i Twoim swirze kiss
        • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:22
          😘 a ja robiac pierniczki i inne wymagajace tych foremek 😘
      • homohominilupus Re: Ciasteczka 22.12.25, 08:21
        Weźcie sie, co? Obśliniłam się
    • jkl13 Re: Ciasteczka 22.12.25, 04:05
      Piekę, ale rzadko dekoruję. U nas zdecydowanie króluje wersja bez jakiejkolwiek dekoracji, takie gołe ciasteczka są naszymi ulubionymi. Wyjątkiem są waniliowe Rudolfy z moich wypieków, dekorowane tak jak w przepisie i pierniczki dekorowane przez dzieci. Ale te pierniczki rzadko są zjadane, częściej traktowane są jako dekoracja właśnie i pomysł na spędzenie czasu z dziećmi, a nie jedzenie.
      • grey_delphinum Re: Ciasteczka 22.12.25, 07:49
        Uuuu jakie ciasteczkowe piękności.
    • krwawy.lolo Re: Ciasteczka 22.12.25, 08:26
      Moje ulubione ciasteczka.
    • jakasik0 Re: Ciasteczka 22.12.25, 08:58
      Wczoraj piekłam. Mocno czekoladowe, przepyszne!
      • pepsi.only Re: Ciasteczka 22.12.25, 13:46
        Link do przepisu poproszę 😊
        • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:24
          na moich wypiekach zobacz pod 'popekane'
          • pepsi.only Re: Ciasteczka 22.12.25, 15:01
            Zerkam, kilka różnych wersji smile rewelacja smile jest w czym wybrać.
            Idę szukać po szafkach barwnika czerwonego.
            • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 15:29
              te ciasteczka sa swietne, malo klopotliwe i wiele wybaczajace

robie od wielu lat, znam od czasow jak gazetowe forum kuchnia bylo super aktywne z fajna grupa ludzi gotujacych, to chyba tylko bene jeszcze pamieta tongue_out
              zamiast cukru pudru mozna obyaczac w grubiej zmielonych orzechach np laskowych czy migdalach
              • mandre_polo Re: Ciasteczka 12.01.26, 16:16
                Pamiętam to i WM😍
      • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:23
        ulubione, sa jeszcze w wersji orzechowej i pistacjowej
      • mandre_polo Re: Ciasteczka 12.01.26, 16:17
        Piekę w wersji w środku odbić okrągły trzonek od drewnianej łopatki a po upieczeniu włożyć w to miejsce dżem
    • nena20 Re: Ciasteczka 22.12.25, 10:30
      Dobra poddaje się 🤣🤣🤣 jeszcze muszę dużo ćwiczyć. Foremki też kupię sobie takie z dziurkami w środku. Zaraz foto wrzucę moich wypocin.
    • nena20 Re: Ciasteczka 22.12.25, 10:34
      Oto moje
      • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 10:39
        No i wszystko jest cool. I teraz jeśli chcesz zrobić "na wypasie" to na tę czarną polewę można zrobic "maziaje" z białej.
        Możesz moczyć ciasto w połowie tylko do połowy
        Możesz posypać czymś tę polewę (niekoniecznie kolorowymi posypkami, używam ich malo bo są twarde i nieprzyjemne do jedzenia)- ale mielone orzechy, kokos, liofilizowana malinami, pistacje - dają fajny efekt.
        Foremki z dziurką polecam. Ale mozesz tez kupić sobie zestaw takich wykrawaczy do warzyw (ja mam z Biedronki - one mają zwykle kilka kształtów małych wykrawaczy - serduszko, gwiazdkę, kółeczko).
        A takie najmniejsze dziurki (np.w tym ciastku z zielonymi galązkami i czerwonymi kuleczkami) robię...plastikową szpulką od nici albo fiolką po wanilii.
        • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 10:40
          *w polewie do połowy, gupi slownik
        • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 10:42
          Cd. To oproszanie cukrem pudrem do połowy robię przy pomocy...kartonika po rajstopach (musi być coś sztywnego, kartka papieru sie nie nadaje). To samo można zrobic na kakaowo.
        • nena20 Re: Ciasteczka 22.12.25, 11:08
          Na dziś już więcej nie wymyślę . Może na Wielkanoc kolejne będą lepsze. Posypka z orzechów laskowych, kawałki włoskich i pistacje.
          • iwles Re: Ciasteczka 22.12.25, 12:07

ooooo wyglądaja na smaczniutkie smile
          • pepsi.only Re: Ciasteczka 22.12.25, 13:45
            Mniam, a co to za przepis?
            • nena20 Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:52
              Przepis ciasteczka od Ania Gotuje z marmoladą. W sumie piecze się naprawdę szybko. Tylko ja dałam swój dżem wiśniowy , zagescilam mąka ziemniaczaną. Nie chciałam gotowej marmolady.
          • daniela34 Re: Ciasteczka 22.12.25, 13:48
            Bardzo ladne - jeszcze na przyszłość (mozesz wykorzystać już na Wielkanoc, bo mają też wariant wielkanocny) - Lidl ma sezonowo fajne ozdoby do ciast. Tylko nie te z masy cukrowej (bo one są tylko do wyglądania), ale z czekolady I marcepanu. Na Wielkanoc będą pisanki i tym podobne.
        • pepsi.only Re: Ciasteczka 22.12.25, 13:44
          Daniela...podziw, piękne ciasteczka.
          Lubię posypkę cukrową, a moja rodzina wręcz uwielbia. No taka posypka to na pierniczki (i do dekoracji sernika, makowca itp. )

U mnie tak: upiekłam crunberry noel i kruche maślane z nutą pomarańczy.
          I ponieważ część nie udała się (te zjedliśmy od razu), plus mała puszka podarowana, bo mąż szedł z wizytą, i w ogóle są smaczne, więc do kawy, do herbatki, na jeden kęs, po jednym, po jednym ... to została może 1/5 , a może i mniej ...
          więc zaraz staję do stolnicy, i będę od nowa robić ciasteczka, jeszcze tylko nie wiem jakie, może jakieś z mąki migdałowej, albo pieguski, po prostu.
          • pepsi.only Re: Ciasteczka 22.12.25, 13:44
            Zdjęcia
    • ga-ti Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:10
      Matko, ja to leniwa jestem. Kupiłam pudełko z proszkiem na pierniczki, zaraz dziecko upiecze, drugie pomoże. Do tego pudełko gotowych biedronkowych pierniczków w kształcie ludzików, które częściowo już dziecko ozdobiło.
      Właściwie ozdabianie to zabawa dla dzieci. A później jemy te nieozdobione, a lukrowane leżą do Wielkanocy, bo szkoda je jeść 😆
      Najświeższe, dopiero się zdobią.
      • nena20 Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:54
        Mieszanki gotowe do pierników są całkiem ok. Też robimy z dzieciakami. Dawno zjedzone. W tym roku lukrowane plus ozdoby . Te z lukrem fajnie zmiękły . Nawet smaczne.
        • pepsi.only Re: Ciasteczka 22.12.25, 14:57
          No jasne, że smaczne, ja kupuję z Delecty- córka w wigilię przyjeżdża do domu, i planuje upiec.
          Więc pierniczki też będą. smile
          • mysiulek08 Re: Ciasteczka 22.12.25, 15:25
            piernik ketrzynski to jest najlepszy piernik z foremki! po wsze czasy!

wspominam z rozrzewnieniem i tesknota!
            • mama_duzych_dzieci Re: Ciasteczka 28.12.25, 06:45
              ale on jeszcze bywa w sklepach
    • andaba Re: Ciasteczka 28.12.25, 08:35
      Ja nie dekoruję, nawet nie z lenistwa, ale polane czymkolwiek ciasteczka przestają być chrupiące, a ja uznaję tylko chrupiące. Więc mam dziesiątki foremek, których użycie powoduje że nie muszę dekorować
    • nena20 Re: Ciasteczka 09.01.26, 20:32
      masakra, piekę ciągle ciasteczka. Dziś pomarańczowe. Pyszne. Będę grubasmile
      • kafegantlaezh Re: Ciasteczka 11.01.26, 08:52
        No o będziesz, ja tez jestemwink
    • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 09.01.26, 21:19
      Ania gotuję

Kurde, że też ludzie nie potrafią prawidłowo PRZEPISAĆ nazwy.

Końcówka - ę występuje w języku polskim JEDYNIE!!!! w pierwszej osobie liczby pojedynczej, wbij to sobie do łba.

Tak, wiem, telefon, zawsze winien jest telefon.
      • nena20 Re: Ciasteczka 09.01.26, 22:55
        Może lepiej wbij sobie do swojego łba troszkę kultury osobistej.
        • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 09.01.26, 23:00
          Jak to, przecież ematka twierdzi, że to przeżytek i należy wyrażać siebie.

• crea.tura Re: Ciasteczka 09.01.26, 23:37
        A taki miły był wątek a tu nagle.. wbij sobie do łba. I po co to?
        Ale wracając do tematu ciekawszego, mianowicie ciasteczek. Przypomniałyście mi dziewczęta takie ciasteczka, których wieki nie jadłam, ostatni raz dziecięciem będąc, a nazywały się one AMONIACZKI smile czy ktoś jeszcze robi amoniaczki? Czy amoniak do ciasteczek kupię w zwykłym spożywczaku?
        • daniela34 Re: Ciasteczka 09.01.26, 23:38
          Robiłam amoniaczki. Amoniak bywa w dużych hipermarketach ale też w sklepach PSS. Raczej nie w dyskontach
        • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 09.01.26, 23:43
          crea.tura napisała:

> A taki miły był wątek a tu nagle.. wbij sobie do łba. I po co to?

Nie "po co", a "dlaczego".

Dziesiątki razy ignorowałam kwiatki typu "Gosia psuję", "Ewa maluję". W końcu nie wytrzymałam, zwłaszcza że nie chodziło o samodzielną odmianę czasownika, a jedynie przepisanie nazwy.

> Ale wracając do tematu ciekawszego, mianowicie ciasteczek. Przypomniałyście mi
          > dziewczęta takie ciasteczka, których wieki nie jadłam, ostatni raz dziecięciem
          > będąc, a nazywały się one AMONIACZKI smile czy ktoś jeszcze robi amoniaczki? Czy a
          > moniak do ciasteczek kupię w zwykłym spożywczaku?
          • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 09.01.26, 23:44
            taki-sobie-nick napisała:

> crea.tura napisała:
            >
            > > A taki miły był wątek a tu nagle.. wbij sobie do łba. I po co to?
            >
            > Nie "po co", a "dlaczego".
            >
            > Dziesiątki razy ignorowałam kwiatki typu "Gosia psuję", "Ewa maluję". W końcu n
            > ie wytrzymałam, zwłaszcza że nie chodziło o samodzielną odmianę czasownika, a j
            > edynie przepisanie nazwy.

Zaś łeb jest słowem potocznym.
          • crea.tura Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:01
            Właśnie dlatego, że chodziło o przepisanie nazwy, wydaje mi się, że na 99% autorce to gotuję zmienił słownik. W każdym razie nie widzę powodu, żeby w tak sympatycznym wątku reagować w tak obcesowy sposób. Nie broń głupio słowa łeb, użyte w kontekście w którym Ty go użyłaś ma ewidentnie na celu poniżenie autorki wpisu, jakkolwiek potoczne by nie było.
            • nena20 Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:24
              Szkoda energii. Bywają takie osoby również w realnym życiu, omijać trzeba.
              • crea.tura Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:33
                Zgadzam się z Tobą całkowicie, w życiu realnym omijać, ale jak się już napatoczy w wątku ciasteczkowym czy innym, to jednak warto zareagować. Może świat dzięki temu będzie odrobinkę lepszy (chciałabym, choć pewnie nie wink ).
                • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:38
                  crea.tura napisała:

> Zgadzam się z Tobą całkowicie, w życiu realnym omijać, ale jak się już napatocz
                  > y w wątku ciasteczkowym czy innym, to jednak warto zareagować. Może świat dzięk
                  > i temu będzie odrobinkę lepszy (chciałabym, choć pewnie nie wink

No, jak sobie poczytam was obie, żeby mnie tak od razu i na stałe omijać, nie dając mi nawet szansy na przeprosiny, to świat, zapewniam, NIE BĘDZIE lepszy, bo po co mam się starać? Przemyśl to, naprawiaczko świata.

I tak będziecie mnie omijać, i tak - a to z powodu dwóch wpisów.
            • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:31
              crea.tura napisała:

> Właśnie dlatego, że chodziło o przepisanie nazwy, wydaje mi się, że na 99% auto
              > rce to gotuję zmienił słownik. (...)

Cóż, nie wiem, czy dać się przekonać, skoro sama zainteresowana już mnie skreśliła i oznajmiła, że szkoda na mnie energii.

Doceniam powyższy rzeczowy argument, ale słowo poniżenie uważam za zbyt mocne.
              • nena20 Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:37
                Myślę bardzo trafne.
                • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:39
                  nena20 napisała:

> Myślę bardzo trafne.

Czyli nie dostałam szansy na przeprosiny, będziecie mnie omijać i skreślacie na stałe z powodu dwóch wpisów.
                  • soft.kitty Re: Ciasteczka 11.01.26, 09:49
                    Może po prostu przeproś zamiast kreować się na ofiarę.
                    • taki-sobie-nick Re: Ciasteczka 11.01.26, 21:03
                      soft.kitty napisała:

> Może po prostu przeproś zamiast kreować się na ofiarę.
                      >
                      Ależ one już mnie skreśliły, zatem: po co?

NAJPIERW należałoby zażądać przeprosin, POTEM ewentualnie skreślać.

I naprawdę, to były tylko dwa wpisy, a na forum ematka nie taki jad się leje.
    • nena20 Re: Ciasteczka 10.01.26, 21:54
      Dziś mini bezy
      • pepsi.only Re: Ciasteczka 10.01.26, 22:15
        Ale eleganckie!

Ja dziś upiekłam muffiny, dawno ich nie było.
        Nadziałam masą makową, bo mi zostało masy, i na wierzch posypka z orzeszków pekan. 😊
        (wciąż uczę sie piekarnika, wygląda na to, że łatwiej upiec w nim coś drobnego, bułeczki, ciasteczka, itp, niż blachę konkret- ciasta 😉)
        • nena20 Re: Ciasteczka 10.01.26, 22:50
          Ciekawy pomysł z masą makową. Nigdy bym nie wpadła aby dodać. Niestety masę kupuję gotową, słodka okropnie ale moja wychodzi sucha.
          • mysiulek08 Re: Ciasteczka 10.01.26, 22:58
            a jak robisz mase?
            podstawa jest dobre sparzenie i namoczenie maku (suchego mielonego rowniez)
            • nena20 Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:20
              Zapewne za dużo odciskam wody albo dodaje suchych składników w postaci orzechów. Chce dobrze a wychodzi tak sobie. Makowce w smaku zjadliwe ale w środku z dziurą, w sensie masa odstaje od ciasta. Mak kupuję mielony. Zalewam wrzątkiem i odciskam.
              • mysiulek08 Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:33
                nie zalewaj woda tylko mlekiem ( moze byc tez roslinne), zimnym, tak zeby lekko przykrylo mak, zgotuj i zostaw do ostygniecia, nic nie odciskaj
                w garnku rozgrzej spora lyzke masla, dodaj miod, dzem pomaranczowy ( pol sloiczka typowego), dodaj posiekane orzechy i co tam jeszcze dodajesz ( rodzynki/zurawina/skorka pomaranczowa), spory chlust rumu - mozna pominac jak nie chcesz- podgrzewasz , mieszasz
                jak przesygnie, ubijasz zoltka ( albo cale jajka) 2-3 szt w zaleznosci od ilosci masy, z cukrem na gesta, jasna mase (tak jak do biszkoptu), dodajes lyzke maki, delikatnie mieszasz i dodajesz do masy makowej

wilgotna, nie rozpadajaca sie, nie odstaje
                • mysiulek08 Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:36
                  *zagotuj

patent z mąka a nie bulka tarta, wyprobowalam na swieta ktos zalinkowal przepis na strucle gdzie w masie makowej byla mąka
                • crea.tura Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:41
                  Te wskazówki brzmią super, piszę to jako wielka fanka maku, która zawsze jednak próbowała ratować ten za słodki z puszki ze strachu przed gotowaniemtongue_out a na taką paczkę maku 200g to ile mniej więcej mleka? Bo do przykrycia jednak do mnie nie trafia, mak jest lekki i zawsze pływa na wierzchu.
                  • mysiulek08 Re: Ciasteczka 11.01.26, 01:32
                    caly nie plywa 🙂 zwykle do calego wlewam na 'oko'
                    sprobuj dac tyle mleka ile masz maku, zobaczysz w trakcie gotowania czy wystarczy
                    • mysiulek08 Re: Ciasteczka 11.01.26, 01:37
                      jesli masz caly a nie mielony to gotujesz na malym'ogniu' dluzej, tak zeby mak ' wchlonal' plyn i dal sie mniej wiecej rozcierac w palcach - babcine zalecenia
                • nena20 Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:42
                  Całe jajka? Zawsze dodaję pianę z białek. Żółtka lecą do ciasta drożdżowego. Ciekawy sposób. Ale płynne składniki jakie dodajesz to jest dobry trop. Dżem plus miód. Muszę wypróbować. Dzięki.
                  • nena20 Re: Ciasteczka 10.01.26, 23:44
                    Ciekawy w sensie ubijania jajek w całości plus dodanie mąki.
                  • mysiulek08 Re: Ciasteczka 11.01.26, 01:35
                    babcia nigdy nie dodawala bialek tylko zoltka a drozdzowe robila na calych jajkach, ja dodaje cale ubite (robotem) na kogielmogiel albo zoltka, w zaleznosci od tego czy mam za duzo bialek zamrozonych czy nie 😉
                    • mysiulek08 Re: Ciasteczka 11.01.26, 01:43
                      jutro bede odmrazac świąteczny makowiec, jak nie zapomne to zrobie fote przekroju😄
                      • nena20 Re: Ciasteczka 11.01.26, 08:40
                        Moim wielkim odkryciem jeśli chodzi o ciasta drożdżowe jest dodawanie mniej drożdży. Wcześniej drożdżowe ciasta miały zapach drożdży. Teraz dodaje około 1/2-1/3 tego co w przepisie. Dłużej rośnie ale smakowo dla mnie dużo lepsze.
                        • mysiulek08 Re: Ciasteczka 11.01.26, 13:34
                          to idz jeszcze dalej 🙂 i stosuj metode 'brioszkowa' czyli zimna fermentacje - noc w lodowce robi lepsze drozdzowe
                      • mysiulek08 Re: Ciasteczka 11.01.26, 19:34
                        fota
                        • nena20 Re: Ciasteczka 11.01.26, 21:01
                          No piękny. Upiekę dopiero na Wielkanoc.
                          Za tydzień zrobię faworki. W sklepie ponad 100 zł za kg.
                          • mysiulek08 Re: Ciasteczka 11.01.26, 21:32
                            mam swietny przepis na faworki Neli Rubinstein, jak chcesz moge podeslac 🙂
                            • nena20 Re: Ciasteczka 11.01.26, 22:20
                              Wrzucaj . Zrobię i tak z dwóch porcji .
                              • mysiulek08 Re: Ciasteczka 12.01.26, 02:07
                                prosze smile

walkuje maszynka do makaronu wink
                                • nena20 Re: Ciasteczka 12.01.26, 12:30
                                  Zjadło moją odpowiedź, dziękuję. Przepis rzeczywiście inny. Zrobiłam fotkę, na pewno wypróbuje.
    • marzenka12 Re: Ciasteczka 11.01.26, 09:55
      "Ania gotuje" to najwiekszy scam internetu. Ania niczego ci nie ugotuje, wszystko musisz robic samemu sad
      • mandre_polo Re: Ciasteczka 12.01.26, 16:21
        Poza tym nikt nigdy Ani nie widział na oczy
        • nena20 Re: Ciasteczka 12.01.26, 17:52
          Ania Wrońska jest autorką tych przepisów. Przynajmniej takie info znalazłam w internecie.
    • nena20 Re: Ciasteczka 17.01.26, 18:02
      Zrobiłam z przepisu tutejszego , przepyszne. Sorki foto nie jest najpiękniejsze. Kolejną porcję zrobię do przedszkola. Jestem na diecie więc lipa 🤣 zjadłam aż jednego.
      • nena20 Re: Ciasteczka 17.01.26, 18:03
        Dzięki Mysiulek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka