31.12.25, 14:19
Przez cały rok, raz w miesiącu znajoma publikuje na wszystkich platformach, kontach w mediach społecznościowych kolaż co robiła, w stylu byłam w lesie- zdjęcie na leśnej ścieżce, wyciskałam sok- zdjęcie sokowirówki, spotkałam się z koleżankami i ona w towarzystwie i przy jedzeniu, nie jest to nikt to pracuje w social mediach.Po co się robi takie rzeczy?Wasi znajomi też tak robią?
Obserwuj wątek
    • cwalina.ze.szczecina Re: Po co? 31.12.25, 14:28
      Jesli robili to są już ex-znajomymi.
      • droch Re: Po co? 31.12.25, 14:38
        To jest jakiś przymus obserwowania cudzego profilu? Ciekawe 🤔
    • kanna Re: Po co? 31.12.25, 14:29
      Bo może i lubi.
      • kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 14:52
        kanna napisała:

> Bo może i lubi.
        >
        lubi ale pokazywać że żyje tak ładnie jak dziś dobrze widziane. Musiała to też gdzies zobaczyc. Ludzie a napewno spora część potrzebują żeby im pokazać jak trzeba robić, powielają i dzielą się dla podwyższenia samooceny.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Po co? 31.12.25, 14:37
      Może chce być influencerką, może ma to funkcję pamiętnika, może sama jej zapytasz?
    • ritual2019 Re: Po co? 31.12.25, 14:41
      Jedni robia, inni nie, nie interesuja mnie w jakim celu. Nie ma to zadnego wplywu na moje zycie.
      • lidiaxx Re: Po co? 31.12.25, 14:46
        Pamiętnik nie znika po 24 godzinach a na FB i na Instagramie tak to działa.
        Czyli też spotykacie się z tym wśród swoich znajomych?
        • awf-33 Re: Po co? 31.12.25, 16:34
          lidiaxx napisała:

> Czyli też spotykacie się z tym wśród swoich znajomych?

Oczywiście. Mam nawet przyjaciół zarabiających na IG. Gdybyś wiedziała jaka to kasa i jakim nakładem sił i czasu w porównaniu do tyrki na etacie, to byś się niczemu nie dziwiła.
        • nick_z_desperacji2 Re: Po co? 31.12.25, 17:41
          Nawet tutaj wiele piszących pamiętniki osób przyznaje, że do nich nie wraca, wiec bez różnicy, czy zapiski znikają, czy nie. A tak, przynajmniej czasem jakeś ładne zdjęcie wpadnie w wiadomościach.
      • baenzai Re: Po co? 31.12.25, 16:57
        ritual2019 napisał(a):

> Jedni robia, inni nie, nie interesuja mnie w jakim celu. Nie ma to zadnego wply
        > wu na moje zycie.
        Nigdy nie masz zdania o czymś co nie ma wpływu na twoje życie?
        • ritual2019 Re: Po co? 01.01.26, 11:11
          A musze miec? Idz pierdziec komus innemu.
          • baenzai Re: Po co? 01.01.26, 11:27
            Dlaczego sie tak do mnie zwracasz? smile Zadałem normalne pytanie, bez żadnej złośliwosci. Jeżeli faktycznie tak masz, że nigdy nie wyrabiasz sobie zdania o czymś co ciebie bezpośrednio nie dotyczy to jest to jednak dość mocno specyficzne podejście do życia. Całkiem naturalnym jest to, że ludzie wyrabiają sobie zdanie o jakimś zdarzeniu czy zjawisku nawet jeżeli ma ono miejsce w innej gminie czy innym kraju i nie ma większego wpływu na nasze życie.
            • ritual2019 Re: Po co? 01.01.26, 12:12
              Naprawde kazdy musi miec wyrobione zdanie na kazdy temat, nawet tak nieistotny jak social media w dodatku jesli nie ma to na jego zycie zadnego wplywu? Naprawde nie mam na ten temat opinii, nie interesuja mnie powody dla ktorych niektorzy publikuja swoje zycie.

Sorry za powyzszy komentarz, pomylilam twoj nick z innym.
    • gwiazda_z_mazdy Re: Po co? 31.12.25, 14:45
      Może lubi pokazywać, że coś robi ze swoim życiem. Ja tak nie robię, ale mi nie przeszkadzają tacy bieda influencerzy. Wolałabym widzieć swoich znajomych niż ciągłe reklamy i posty ludzi, których nie znam i ktorzy mnie nie interesują. Przez to w zasadzie zrezygnowałam z mediów społecznościowych, aspekt społecznościowy znikł, a konsumpcja treści komercyjnych męczy mnie i nuży. Kiedyś te algorytmy lepiej dawały się tresować.
    • beataj1 Re: Po co? 31.12.25, 14:45
      Nie publikuje nigdy ale jak mi Spotify czy google robi podsumowanie roku to chętnie je oglądam i sobie gdzieś tam zapisuję.
      To jest dla mnie całkiem fajne zobaczyć rok w pigułce.
    • aankaa Re: Po co? 31.12.25, 14:46
      ciesz się, że tylko raz w miesiącu
      • nick_z_desperacji2 Re: Po co? 31.12.25, 17:43
        Nie ma obowiązku obserwowania znajomej. Ludzi na sm nie "atakują" tajemniczy kosmici, tylko ich własne wybory.
    • srubokretka Re: Po co? 31.12.25, 14:53
      Raz w miesiacu i ciebie to uwiera?

>Wasi znajomi też tak robią?

Robia. W wiekszosci przypadkow nie irytuje mnie to. Mam w znajomych tych, ktorych lubie lub za cos ich cenie, wiec to co robia jest przez e mnie odbierane pozytywnie.
      Sama tego nie robie, ale zdarzalo mi sie puscic w net serie 60 zdjec na raz z jakiejs wspolnej imprezy, wyjazdu, bo nie chcialo mi sie indywidualnie. Nie ma obowiazku zagladania, komentowania itp, a jak komus z tego powodu zgnije watroba, to widocznie tak mialo byc.
    • andaba Re: Po co? 31.12.25, 14:55
      No ale co ci to przeszkadza? Ja robię zdjęcia żeby mieć coś w rodzaju kroniki, co kiedy robiłam, gdzie byłam, czasem się przydaje. Nie publikuje tego nigdzie, nie czuję potrzeby, ale jak ktoś lubi? Nie trzeba przecież oglądać.
      • kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 15:04
        Nie oszukujmy się nikt nie wrzuci jak wsuwa chipsy przy scrowaniu internetu wiec to jest ewidentnie cosplay zycia pokazać co dobrze widziane w oczach innych.
      • baenzai Re: Po co? 31.12.25, 15:40
        Autorka wątku nie napisała, ze jej to przeszkadza. Raczej wyraziła pewne zdziwienie tego typu zachowaniem. Mnie takie coś żenuje czy lekko śmieszy ale nie powiedziałbym że mi to przeszkadza. Ot, po prostu niegroźne dziwactwo. Kiedyś takie osoby zamęczały rodzinę i znajomych wielogodzinnymi nagraniami VHS z wycieczki do Międzyzdrojów.
        • memphis90 Re: Po co? 31.12.25, 17:48
          Można też zwyczajnie nie wchodzić na SM i nie obserwować znajomych… 🤔
          • baenzai Re: Po co? 31.12.25, 20:38
            To już zupełnie inna sprawa. smile
    • danaide2.0 Re: Po co? 31.12.25, 14:59
      Zabezpiecza tyły?
      Teraz takie czasy, że jak się nie chwalisz to pewnie masz nudno, a jak się podzielisz czymś niefajnym a fajnym nie, to tylko narzekasz.
    • baenzai Re: Po co? 31.12.25, 15:00
      Zwykła atencyjność i tyle. Ma to tyle samo sensu co ,,zbieranie" znajomych na socjalach.
      • nick_z_desperacji2 Re: Po co? 31.12.25, 17:45
        Pytanie, skoro komuś ta agencyjność nie odpowiada, to po co ma znajomych w sm i ich obserwuje? Podpowiedź: kiedyś tacy ludzie siedzieli na ławeczkach i przez ogna zaglądali sąsiadom, żeby potem wymienić się "przemyśleniami" z Zosią z trzeciego piętra o Marii z drugiego i z Marią o Zosi.
    • ekstereso Re: Po co? 31.12.25, 15:44
      Niedawno odkryłam że wielu moich znajomych tak robi, może nie kawki ale gdzie byli co robili, zawodowo i prywatnie. Pozytywnie to odbieram, niech sobie piszą.
    • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 16:05
      Kiedyś zadałam takie pytanie. Usłyszałam, że kiedyś pokazywano zdjęcia i oglądacze byli zmuszani do oglądania a teraz kazdy ma wybór - może oglądac zdjecia cioci kloci albo nie.

Swój FB mam bardzo ograniczony - zdjęc nie publikuję bo nie potrafię ich robić a znajomych (dalekich) mam garstkę w dodatku oni chyba nic specjalnie nie publikują, czasami udostępniają jakieś materiały ale to rzadko.
      • kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 16:28
        Nie to co innego.No gdzie kiedyś pracownik z innego działu z którym byłeś na cześć albo i nie wiedział że sok wyciskałaś w miesiącu październiku i znał model twojej wyciskarki.
        • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 16:33
          Gdybym prowadziła jakieś życie towarzyskie na fb to raczej nie obserwowałabym tam "pracownika z innego działu", bo po co?

A zdjęcia dobrej koleżanki wolałabym oglądac na FB (gdyby miała) niż wtedy kiedy mi pokazuje "na żywo".

• mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 16:36
            Z ciekawości - osoby, które obserwują znajomych - czego oczekujecie? co na tych profilach ma być?
            • baenzai Re: Po co? 31.12.25, 16:50
              Maks kilka zdjęć + info o ważnych wydarzeniach z życia + np jakieś memy (ale bez wielkiej przesady). Po co komu jakieś gó...newsy, że się było z psiapsi na kebsie i sesja zdjęciowa z tego wydarzenia
              • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 16:57
                ale ktoś każe ci to obserwować?
                • baenzai Re: Po co? 31.12.25, 17:10
                  mocca25 napisała:

> ale ktoś każe ci to obserwować?
                  - hej ludzie, jaki wystrój pubu wam nie odpowiada? - moim zdaniem różowe ściany w kwiatki średnio pasują - a kto ci każe chodzić do pubu z różowymi ścianami w kwiatki?
              • angazetka Re: Po co? 31.12.25, 20:22
                Serio masz oczekiwania co do tego, co znajomi mają wrzucać w swoje socjale i w jakiej formie? big_grin
                • baenzai Re: Po co? 31.12.25, 20:36
                  Piszę o tym jak moim zdaniem powinna postępować osoba z rigczem. Ciotka mojej znajomej przez bardzo długi okres wysyłała jej te różne grażynowe memy w rodzaju ,,miłego dnia, smacznej kawusi". Niektórzy nie znają żadnego umiaru. smile
            • kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 16:51
              nie wiem, ja się tylko odnoszę do kolaży z 24 godzinnym terminem wrzucanych z częstotliwością raz w miesiącu bo to jest w starterze
              • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 16:54
                Ale media społecznościowe są chyba własnie po to stworzone, żeby się dzielić zdjeciami, informacjami. Moze to sie podobac lub nie, ale takie chyba jest założenie.

Ato co kto tam wrzuca... wiesz, wszystkiego można się czepić. Jezeli to nie narusza intymności, prywtaności innych osób, to w sumie co za różnica. Może po prostu nie trzeba mieć 48964 "przyjaciół" to nie będą nam się wyświetlały niechciane treści.
            • gwiazda_z_mazdy Re: Po co? 31.12.25, 17:54
              Ja lubię zobaczyć, co u kogos słychać, przyjemnie mi, że ktoś jest z siebie dumny, bo np. zrobil podyplomowkę z dzieckiem na piersi, odebrał klucze do nowego domu, ożenił się. Oczywiscie o bliskich znajomych to wiem bezpośrednio, ale nie muszę byc z kimś blisko, żeby o tej osobie ciepło myśleć. Z przyjemnością też patrzę, jak ludziom rosną dzieci, choć teraz odchodzi sie od publikowania wizerunków (pewnie z korzyścią dla dzieci).
              Od sportowych znajomych oczekuję relacji z realizacji planów treningowych, sprawozdań typu "kardio na keto", fotek z Wisły 1200 i rozjazdów kolarskich po Majorce. Jak ktoś postuje dużo glupot, polityki, to odobserwowuję. W FB fajne jest to, że mogę kogos przestać obserwować, ale miec w znajomych, więc nie robię nikomu afrontu odznajomkowując się.
              • kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 18:11
                Pytanie chyba nie brzmiało jak wam się to podoba i czy potrzebujecie wiedzieć i obserwować z kim kto był na pizzy tylko czemu ludzie to robią no więc dla wizerunku. Ci co zarabiają mają realne zyski nolnejmy mają zysk w postaci punkcików społecznych a to dziś wysoko ceniona waluta na równi z kasa
                • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 18:25
                  No więc ja mogę napisac po co ludzie to oceniają. Bo mają niskie poczucie włąsnej wartości i szukają tego co im się wydaje słaboscią u innych. Dprabiają gębę innym i zbieraja sobie te punkciki "jestem inna, nie potrzebuję punkcików spoęłcznych"
                  • kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 18:28
                    Ci co cosplayuja mają zawsze wysokie? Inna sprawa że duzo ludzi idzie w działanie atrakcyjne aktywności gdy im się nie układa.Owszem lepsze to niż to co było kiedyś czyli straumatyzowani ludzie uciekali częściej w robotę.
                    • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 18:32
                      Masz ogromną łatwośc diagnozowania innych wink Tak jak pisałam - dorabianie gęby. Co ci to daje (albo używając twojej retoryki - kompensuje)?
                      • kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 18:37
                        Jakie dorabianie gęby jest pytanie to odpowiadam jak to widzę jeśli są inne pomysły to chętnie przeczytam po co
                        • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 18:39
                          Odpowiedziałam.

• kariwitch00 Re: Po co? 31.12.25, 16:47
            A kogo ci ludzie mają w znajomych jeśli tam są setki osób, chcesz powiedzieć że przeciętny człowiek utrzymuje znajomości z 600 osobami? Obserwują to właśnie tacy ludzie jak córka znajomej z liceum z jej matką nie ma od lat kontaktu a z zainteresowana nie było go nigdy. Jeśli dla bliższych znajomych to jest ich sporo mniej i wydaje się że to nie ma sensu ale ma bo jest jak piszecie dobrze odbierane, dodaje punkcików społecznych. A niech szef zobaczy jak zyje, oczywiście wyselekcjonowane przemyślane chwile z życia.
            • mocca25 Re: Po co? 31.12.25, 16:56
              Jeszcze raz. Nie ma obowiązku posiadania 600 przyjaciół. Ale kolekcjonowanie setek "przyjaciół" a potem narzekanie, że mi się wyświetla 18000 durnych zdjęc jest głupie
    • em_em71 Re: Po co? 31.12.25, 19:41
      A po co są wątki na poszczególne dni tygodnia/fotowątki? Człowiek musi, bo się udusi 😉
    • kachaa17 Re: Po co? 31.12.25, 20:13
      Bo chce. Ja wrzucam na bieżąco na Facebooka takie rzeczy. Np. że znalazłam prawdziwka giganta albo, że gdzieś tam pojechałam albo, że śnieg pada. Latem non stop wrzucam na relację, że pływam w rzece. Bo chcę się tym pochwalić.
    • angazetka Re: Po co? 31.12.25, 20:20
      Widuję to tylko związanych zawodowo z sm.
    • pepsi.only Re: Po co? 31.12.25, 21:53
      Nie, nikt z moich znajomych tak nie robi, żeby z taką regularnością, raz w miesiącu i zsumowany post/kolaż.
      Ale pomysł fajny, chętnie obserwowałabym.
      A nie,
      przepraszam!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Mam, mam taką znajomą:
      moja serdeczna psiapsi wrzuca raz w tygodniu na insta post-karuzelę zbiór zdjęć z całego tygodnia.
      A ponieważ ma rzeczywiście świetne oko do łapania fajnych chwil obiektywem, bardzo, bardzo dużo podróżuje, ma fajne zajawki i hobby, jada niebanalne rzeczy, no to ogląda się te zdjęcia z WIELKĄ PRZYJEMNOŚCIĄ.
      • pepsi.only Re: Po co? 31.12.25, 22:00
        I moja psiapsi nie jest w żaden sposób związana z SM. Natomiast fajnie dokumentuje swoje życie. Po prostu.
    • princesswhitewolf Re: Po co? 31.12.25, 21:56
      Bo zyjemy w czasach gdy narcyzm stal sie czyms powszechnym. Ja cenie sobie prywatnośc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka