Dodaj do ulubionych

Poszukiwana książka

08.01.26, 22:45
W dzieciństwie miałam masę starych wycofanych z biblioteki książek. Wśród nich np. świetne wydanie przygód Tomka Wilmowskiego. A od kilku dni chodzi za mną książka, której tytułu i autora nie mogę sobie przypomnieć. AI też nie dało rady. Ale od czego jest emama? Wy zawsze potraficie zidentyfikować tytuł. Więc - wehikuł czasu, prze miliony lat wędrują naukowcy, to jest drugi tom, w którym jest mowa,że w pierwszym ktoś zginął chyba przy awarii wehikułu i zabrali na pokład jakiegoś praprzodka człowieka malpe czlekokształtną. Załoga jest międzynarodowa oczywiście naj naj są ludzie radzieccy. Ale jacyś Polacy też są. I najpierw są w jakimś lesie z olbrzymimi paprociami, uciekają przed dinozaurami a potem lądują w starożytności i próbują zdobyć jakiś składnik do paliwa albo naprawy swojego pojazdu. Więcej nie pamiętam. Autor raczej na pewno polski, książka musiała wyjść w jakichś latach 60-70. -tych.
Kojarzy się coś komuś? 🙄
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Poszukiwana książka 08.01.26, 22:54
      ksiazke pamietam - te paprocie i ladowanie w starozytnosci, to bylo dosc opasle tomisko, chyba
      ale tytulu nie pamietam 😔
      • mysiulek08 Re: Poszukiwana książka 08.01.26, 22:58
        ale tez byl film o podobnej fabule i nie byl to 'wehikul czasu'
        • mysiulek08 Re: Poszukiwana książka 08.01.26, 23:07
          ok, film znalazlam, to klasyka klasyki czyli 'zaginiony swiat' wg ksiazki Doyle'a ale to nie byla ta ksiazka

chyba, ze Kadfel, zrobila sie nam w pamieci zbitka Wehikulu czasu i Zaginionego swiata 😎 ale wtedy ludzie radzieccy nie pasuja
          • kadfael Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 09:59
            Nie, nie był to ani Doyle, ani Wells big_grin
    • profes79 Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 07:27
      Przez ocean czasu - autora nie pamietam
      • mysiulek08 Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 07:34
        tak ! to byla ta ksiazka, pamietam te okladke! tylko nie pamietalam, ze byly to dwa tomy
        • mysiulek08 Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 07:35
          tezeusz.pl/przez-ocean-czasu-tom-i-i-ii-bohdan-korewicki
        • mysiulek08 Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 07:37
          allegro.pl/produkt/przez-ocean-czasu-bohdan-korewicki-7f8d6058-f557-408e-a8bf-a9558f4fa584
          • kadfael Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 10:01
            Niesamowite, że się tak szybko udało ustalić.
            • kocynder Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 10:10
              Ematka niezawodna! Ja cały czas czekam aż ktoś rzuci pytanie: "Bo kiedyś była taka piosenka, w teledysku taka babka ubrana na biało a refren był "na-na-na", ktoś kojarzy?" a w pięć sekund później będzie odpowiedź: "No jasne! To przecież..."... big_grin
              • kadfael Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 11:11
                big_grin
              • dziunia.z.torunia Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 14:38
                Było coś takiego ze 20 lat temu, ktoś pytał o "nanana tunajt"

Co prawda nie na ematce, ale w innym miejscu w sieci pytałam o "tada daj, tada dam dam daj" i też w ciągu kilku minut zdeszyfrował utwór Beatles 😂
              • kochamruskieileniwe Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 14:44
                A tu się pochwalę. Dawno temu odpowiedziałam na tego typu pytanie.
                Chodziło o piosenkę i teledysk Fleetwood Mac
          • kadfael Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 10:04
            Ja miałam dokładnie to wydanie. A ono, widzę było jeszcze starsze z 1957.
      • kadfael Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 10:00
        Tak!!!
        lubimyczytac.pl/ksiazka/168652/przez-ocean-czasu
        • raczek47 Re: Poszukiwana książka 09.01.26, 11:14
          A ja tego nie czytałam 🙁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka