bene_gesserit Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 12:05 Kawa jest, niestety, racjonalnie droga. Poszły w górę czynsze, poszlt koszty ludzkie, poszły media. I stąd takie kwiatki - foodcost 5,32, a na miescie 25zeta Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 12:13 NO tylko, że takie ceny pwoodują, ze się te miejsca zamykają. Ktoś kto do tej pory pił kawe kilka razy w miesiacu na miescie pójdzie raz. Podobnie knajpy z jedzeniem. Podnoszą ceny, klienci przestają przychodzić...knajpa się zamyka. Bo ludzie podli nie przychodzą. Nikt nie pomyśli, że moze jednak z cenami przeginają. Niedaleko mnie była smaczna knajpa. Ale jak podniesli ceny sniadań do 60-70 zł, lunche do 60 to..padła Kogo stać aby co sobotę iśc z rodziną zjesc sniadanie za 240 zł ( bez napojów)? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 12:52 Knajpy?! zobacz usługi. I to nie zawsze jest przeginanie z cenami, a pokłosie tego, że prowadzenie działalności w naszym kraju jest absurdalnie drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 14:08 Rozumiem. Ale mam wrażenie, ze to działa tak: - jest drogo wiec ludzie chodzą mniej jesc na miescie - wiec knajpa podnosi ceny zeby się opłacało - wiec spada im ilość gosci jeszcze bardziej - zamyka się knajpa Odpowiedz Link Zgłoś
ansziy80 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 15:53 Zależy od lokalizacji. Mieszkam w mieście mocno turystycznym, gdzie klienci zawsze się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 21:04 Uważaj z tym 25 zł, zaraz ci się oberwie, że nieprawda i nie ma takiej kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 12:06 Odnośnie suszi, które uwielbiam, robię sama w domu, łosoś, ostry zielony chrzan sos sojowy i imbir kupuje w Auchan na dziele kuchnie świata. Nie zawsze mi smakuje suszi w restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 16:28 Ja robię sushi w domu, to nori zawsze mi wychodzi takie lekko gumiaste, a ja wolę, żeby ske prawie samo rozpadało. Nakładam na dobrą stronę, używam schłodzonego ryżu, kupuje te z oznaczeniem złotym. A może powinnam właśnie takie najtańsze i najcieńsze nori brać🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 17:08 Możesz spróbować płat lekko podsmażyć na suchej patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 17:56 Spróbuję! 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 00:04 blahblah2 napisała: > Odnośnie suszi, które uwielbiam, robię sama w domu, łosoś, ostry zielony chrzan > sos sojowy i imbir kupuje w Auchan na dziele kuchnie świata. Nie zawsze mi sma > kuje suszi w restauracjach. I uwazasz ze to sie jak ma do prawdziwego sushi? Podejrzewam ze nijak. Ale mozna to tak nazywac. Mozna przeciez tez wlozyc kotleta mielonego w bulke i nazwac hamburgerem Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 12:55 I jeszcze jedna uwaga o zarobkach. Statystyki mówią o zatrudnionych na etacie, nie tych prowadzących jednoosobowa działalność gospodarczą, a tych jest chyba sporo Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 13:19 mocca25 napisała: > I jeszcze jedna uwaga o zarobkach. Statystyki mówią o zatrudnionych na etacie, > nie tych prowadzących jednoosobowa działalność gospodarczą, a tych jest chyba s > poro Na dodatek na etacie w dużych firmach. A mnóstwo Polaków robi na jdg, w małych firmach do 10 osób i na zlecenie. I budżetówki statystyka też nie obejmuje 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 13:26 A... Nie wiedziałam, że budżetówki też nie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 16:33 Zarobki budzetowki podawane sa osobno, i sa nieco wyzsze niz w sektorze przedsiebiorstw, ale statystyka nie obejmuje rowniez zatrudnionych w malych firmach, a to przeciez polowa zatrudnionych zarabiajacych zdecydowanie ponizej sredniej. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 12:57 Drogie są kawiarnie, restauracje, wynajem lokali i mieszkań oraz ceny nieruchomości. Ponadto usługi, zwłaszcza fryzjer, krawcowa, kosmetyczka. Mega drogie są usługi medyczne, zwłaszcza stomatolog i inni specjaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 13:57 Z tego co widzę, to auta. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 01:00 majenkirr napisała: > Z tego co widzę, to auta. > Auta i wszystko produkowane na zachodzi ma podobne ceny w $ po obu stronach oceanu. Jesli mozna zalozyc ze zarobki na podobnych stanowiskach w usa w $ sa mniej wiecej takie same jak w PL w PLN (dla porownania np Pielegniarka zarabia tu ok $70/ godzine, fryzjer meski - nie jakis stylista - fryzjer - $40 od glowy a spokojnie robi 2-3 klientow/godzine). to ceny w Polsce sa obecnie 3.5x wieksze Np BMW X3 czy MB C300 dobrze wyposazone u nas kpsztuja ok $60k a w Polsce 260k Sredniej klasy cisnieniowy ekspres do kawy to mozna kupic za $600 a w Polsce taki sam kosztuje 2600PLN Hotel Double Tree we Wroclawiu za pokoj King 500 PLN tu ok $170. Paliwo najwyzsza liczba oktanow - srednio ok $1/litr ( Kaliforni $1.5 , w teksasie $0.5 ) 1kg poledwicy wolwej w Polsce 120PLN - u nas ponizej $80 Kawa w Starbaksie (tu i tam) Latte $5.50 - w Polsce ok 20 PLN Chleb pszenno zytni- dobry, porownywalny z dobrymi w Polsce kosztuje $3.8o za 600g Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.ewartxxxx Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 15:05 mieszkania .kawa ,uslugi dentystyczne ,szmaty w sieciowkach . Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 15:09 Dla mnie droga jest prawniczka, ale nie mam w sumie porównania. Tanie są usługi, za modelowanie płacę teraz 100 zł, czyli moja fryzjerka podwyższyła cenę o 10 zł. Śmiech. Jedzenie jest też tanie, więc nie grzeszcie, dziewczyny. W Polsce generalnie panuje dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 20:01 Ile płacisz za poradę prawną? I jak się rozliczasz? Godzinowo czy 'od porady'? Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 21:12 Nie płaciłam nigdy za samą poradę, tylko przykładowo za napisanie wezwania przedsądowego. Nie chcę tu wymieniać kwot, ale jeżeli miałabym dalej korzystać w takiej formie z pracy prawnika, to myślę że będę szukać tańszej opcji, bo Szczecin to nie Warszawa, poza tym konkurencja jest bardzo duża. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 16:31 Czy ktoś już mówił o gofrach…? I lodach „rzemieślniczych” - takich „wyłącznie z naturalnych składników z proszku”? Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 16:42 26 zł, bez przesady 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 17:58 Gdyby mi tatuś płacił za goferka to też miałabym w dudzie czy 26 zł czy 10-12zl (taka cena u mnie na rubieżach, w miejscach turystycznych nie kupuję). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 20:23 No tak, o tym właśnie piszemy. Przykre, że gofry są absurdalnie drogie w stopniu nieadekwatnym do kosztu wytworzenia i sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 19:49 Wszystko, bo każda droga rzecz/usługa nakręca kolejną. Droga spożywka = drogie jedzenie w knajpach, wysokie rachunki = wzrost kosztów najmu, szkoda tylko że wypłata nie szybuje w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 21:01 Jak przeczytałam powyżej o cenach w warszawskich restauracjach, to aż się za głowę złapałam. Dziś byłam w zaprzyjaźnionej knajpce na angielskim śniadaniu ( opcja wegetariańska) plus duża kawa mocca. Śniadanie naprawdę spore- za wszystko zapłaciłam £12.12, fakt że po 20% zniżce. Knajpka fakt , że nie na Knightsbridge, ale w zachodnim Londynie, blisko metra... Sama kawa ( przepyszna, nie żadna kura) jest w cenie ok.£3.95- 4.50 za kubek. A wy tu z cenami 25 zł za kubek herbaty? Fryzjerkę też znalazłam niedrogą, a naprawdę świetną - farbowanie odrostów plus przystrzyżone końcówki - £60. Też w Londynie zachodnim, jeżeli miałoby to znaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 21:14 Nie żadna lura - miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria [...] 27.01.26, 22:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t [...] 28.01.26, 00:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 [...] 28.01.26, 16:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria [...] 27.01.26, 22:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 27.01.26, 23:27 Zgadzam się. Leki też, na przykład enterol 50 tabl. 100 zl to kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 08:36 figa_z_makiem99 napisała: > Zgadzam się. Leki też, na przykład enterol 50 tabl. 100 zl to kosmos. zależy jaki lek... metmorfina np. ( 100%) to koszt ok 10zł za 60 tabl furagina 100%-12-15zł za 30 szt ( na receptę z np.50% niecałe 5zł) Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 12:39 Telfexo 180 na receptę prawie 40 zł, nie ma zniżki. Ludzie biorą po 3 -4 tabletki na dobę. Nowsze i dobre leki są drogie i cena w ciągu roku, czy dwóch podskoczyła 2 albo 3 razy. Cena enterolu jest nieracjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 12:55 figa_z_makiem99 napisała: > Telfexo 180 na receptę prawie 40 zł, nie ma zniżki. Ludzie biorą po 3 -4 table > tki na dobę. chyba coś pomyliłaś ....180mg to dawka jednorazowa Nowsze i dobre leki są drogie i cena w ciągu roku, czy dwóch pods > koczyła 2 albo 3 razy. Cena enterolu jest nieracjonalna. zgadzam się, są leki drogie i tanie, droższe i tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 13:07 I mówisz, że to dawka jednorazowa? Są dwie dawki telfexo 120 i 180, w opakowaniach po 28 tabletek. Nawet w szpitalu przy odczulaniu dają po 2 tabletki 180 rano i dwie wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 13:24 figa_z_makiem99 napisała: > I mówisz, że to dawka jednorazowa? Są dwie dawki telfexo 120 i 180, w opakowani > ach po 28 tabletek. Nawet w szpitalu przy odczulaniu dają po 2 tabletki 180 ran > o i dwie wieczorem. pisałaś o 180 nie pisałalś o szpitalu tylko o codziennej dawce Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 13:34 Napisałaś o jednorazowej dawce i skąd wiesz jaka jest dobowa dawka dla poszczególnych alergii? Bo ja wiem, leżałam w szpitalu i tam zaczęłam brać telfexo 180 i dawkowali mi 2 tabletki rano i 2 wieczorem, po pierwszej dawce mnie odcięło na łóżku. Trochę potrwało zanim się przyzwyczaiłam do leku i mogę wziąć max 3 x 180 na dobę, pewnie ze względu na małą masę ciała. Przy przewlekłych pokrzywkach, albo nawracających obrzękach naczynioruchowych bierzesz duże dawki latami. I dlatego zapytałam poprzednią rodzinną, jakim cudem skończyła studia medyczne, skoro kwestionuje wypis ze szpitala z zaleceniami i nie wie, że są różne przypadki. Bo wapaha może nie wiedzieć, ale jednak wie lepiej? Dlatego dobry lekarz w przychodni jest na wagę złota, nie dość, że choroba daje w kość, to jeszcze trzeba się użerać z ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 17:52 figa_z_makiem99 napisała: > Napisałaś o jednorazowej dawce i skąd wiesz jaka jest dobowa dawka dla poszczeg > ólnych alergii? Bo ja wiem, leżałam w szpitalu i tam zaczęłam brać telfexo 180 > i dawkowali mi 2 tabletki rano i 2 wieczorem, po pierwszej dawce mnie odcięło n > a łóżku. Trochę potrwało zanim się przyzwyczaiłam do leku i mogę wziąć max 3 x > 180 na dobę, pewnie ze względu na małą masę ciała. Przy przewlekłych pokrzywkac > h, albo nawracających obrzękach naczynioruchowych bierzesz duże dawki latami. I > dlatego zapytałam poprzednią rodzinną, jakim cudem skończyła studia medyczne, > skoro kwestionuje wypis ze szpitala z zaleceniami i nie wie, że są różne przypa > dki. Bo wapaha może nie wiedzieć, ale jednak wie lepiej? Dlatego dobry lekarz w > przychodni jest na wagę złota, nie dość, że choroba daje w kość, to jeszcze tr > zeba się użerać z ludźmi. słońce, mogłaś od razu napisać że chodzi o ciebie i trudny przypadek z dawkowaniem innym niż zalecane standardowo, co ty się znowu burzysz Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 13:43 Podobnie jest ze sterydami w chorobach autoimmunologicznych, jedni biorą tylko w warunkach szpitalnych, a inni też latami w domu, ale nie mówiłabym im jaką powinni brać dawkę na oko Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 13:08 Jak ktoś ma lekki katarek to wystarczy mu lek bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 07:22 Zamiennik kosztuje 18zl. Nie, dawkowanie 2x2 tbl nie jest dawkowaniem standardowym, standardowe dawkowanie to 1 tbl na dobę. Nie ma czegoś takiego jak „dawkowanie dla poszczególnych alergii”. Lek nie przenika bariery krew-mózg, więc trudno orzec o jakim „odcinaniu w łóżku” mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 12:48 Dziś mam fajnego rodzinnego, ale jeszcze niedawno miałam idiotkę, która reglamentowała mi fostex i telfexo, fostex bez recepty na 100% kosztuje 190 zł. Wyjeżdżałam za granicę, a ona mi robiła łaskę, żeby wypisać jeszcze jeden. Czasem psuje się pompka, albo można zgubić. Mam nadzieję, że kiedyś dostanie ataku astmy na ulicy. Najdroższe są choroby przewlekłe, na których koncerny mogą zarobić krocie i musisz mieć zaświadczenie od specjalisty, żeby dostać zniżkę, terminy na nfz do specjalisty są bardzo odległe, a prywatnie teraz bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 12:51 Mój rodzinny dał mi skierowanie do neurologa na nfz na cito, inny by nie dał, czekałam 3 mce i wyszła tężyczka. Prywatnie wybuliłabym teraz dużą kwotę i wielu ludzi nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 12:55 Ktoś inny kazałby iść do psychiatry bo babie odbiło i wymyśla sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 07:24 Ja mam pytanie w kontekście wspomnianego psychiatry - czy Figa rozmawia sama z sobą czy z kimś, kogo ja mam wygaszonego? Bo to nie pierwszy raz, kiedy widzę jak zawzięcie dyskutuje sama ze sobą? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 08:29 memphis90 napisała: > Ja mam pytanie w kontekście wspomnianego psychiatry - czy Figa rozmawia sama z > sobą czy z kimś, kogo ja mam wygaszonego? Bo to nie pierwszy raz, kiedy widzę > jak zawzięcie dyskutuje sama ze sobą? 🤔 > ona tak ma może to od tych 4x 180mg dziennie .. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 19:06 Tymczasem dzisiaj w Lidlu , skład równie dobry (wklejałam składy) jak tego za 17 PLN (to a propos paszy ) Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 20:25 mocca25 napisała: > Tymczasem dzisiaj w Lidlu , skład równie dobry (wklejałam składy) jak tego za > 17 PLN (to a propos paszy ) > > Czyli jakieś 15duńskich koron za kilogram. Rugbrød z duńskiego z supermarketu bez promocji kosztuje ok. 21koron za kg. W praktyce non stop są promocje za 15kr. Istotnie, interesy życia można zrobić w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 20:46 Czyli ten chleb w Polsce kosztuje 30 minut pracy. Ile minut pracy kosztuje twoj, wyzej wymieniony chleb, bez promocji w Danii? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 20:50 Oczywiscie, napisalem o tym chlebie za 17 zl. Ten z Lidla juz tylko 15 minut pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 00:07 Czy chleb jest świeży czy odpiekany z mrożonego, jaki rodzaj mąki został użyty i skąd pochodzi mieszanka na ten chleb? Nie możesz porównywać produktu z mieszanek robionych w fabrykach (bo używa się gotowych mieszanek), do ręcznie formowanego chleba, z zimną fermentacją i prowadzonym zakwasem, w małej piekarni, gdzie pracownicy dostają więcej niż pensje minimalna. I w tych piekarniach nie tylko wiedzą skąd pochodzi mąka, to dodatkowo w Warszawie piekarnie w których kupuje chleb, same mąke często mielą. Nawet dla własnych wypieków staram się kupować mąkę bezpośrednio w młynach, na kursach piekarniczych wszyscy powtarzają żeby nie kupować mąki w supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 02:56 andace napisała: > Czy chleb jest świeży czy odpiekany z mrożonego, jaki rodzaj mąki został użyty > i skąd pochodzi mieszanka na ten chleb? > > Nie możesz porównywać produktu z mieszanek robionych w fabrykach (bo używa się > gotowych mieszanek), do ręcznie formowanego chleba, z zimną fermentacją i prowa > dzonym zakwasem, w małej piekarni, gdzie pracownicy dostają więcej niż pensje m > inimalna. I w tych piekarniach nie tylko wiedzą skąd pochodzi mąka, to dodatkow > o w Warszawie piekarnie w których kupuje chleb, same mąke często mielą. > > Nawet dla własnych wypieków staram się kupować mąkę bezpośrednio w młynach, na > kursach piekarniczych wszyscy powtarzają żeby nie kupować mąki w supermarketach > . Dlatego się płaci za ten luksus. Sama wymieniłaś powody, dla których ten chleb jest droższy niż normalnie.Co nie znaczy, że reszta to pasza. Nie bardzo sobie wyobrażam, że piekarnia spełniające warunki, które wymieniłaś będzie mieć ceny dostępne dla tych nawet najmniej zarabiających. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:28 Ale Ty po raz kolejny twierdzisz że to ten sam chleb, jak nie ma różnicy to po co przepłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:37 Nie, nie twierdzę ta Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:48 P.s tak samo zdrowy nie znaczy tak samo zdrowy ( to w kontekście paszy) Btw podobno chleb z ciasta wcześniej zamrożonego jest zdrowszy bo ma niższy indeks glikemiczny, ale głowy za to nie dam, specjalnie się tym nie onteresowalam Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:50 ;D tak samo zdrowy nie znaczy tak samo smaczny. P.s jestem pewna, że ten na zakwasie z Lidla jest zdrowszy niż moje wypasione croissanty Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:55 Słyszałam teorie że z mrożonego po upieczeniu a nie z głęboko mrożonego przed pieczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 14:47 Nie wiem. Ale skład chleba z Lidla nie jest paszą Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 16:11 Nigdzie nie napisałam że jest paszą, w NL piekę sama, w Polsce kupuje w małych piekarniach, zresztą akurat w Warszawie mam blisko i warzywniak i świetną piekarnię i mięsny i garmażerkę, nie mam natomiast żadnego supermarketu (najbliższy jest ok 20 min piechotą), dodatkowo pod nim się w zasadzie nie da się zaparkować, nie chce mi się nosić siatek. A jak już pisałam, jak przyjeżdżam na 3 dni to zazwyczaj stołuję się na mieście, nie będę robiła zakupów i marnować czasu, bo potem muszę wozić jedzenie do Rodziców lub oni muszą przyjechać opróżnić lodówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 09:18 Hehehe, akurat pracownicy w tych "rzemieślniczych" zazwyczaj maja gorsze warunki pracy i mniejsze zarobki niż w lidlach/biedronkach. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:29 Widzę ogłoszenia tych piekarni jak poszukują pracowników i podają stawki w tym zatrudnienie na umowę o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 10:51 Jezeli chodzi o zdrowie takiego chleba..nie ma znaczenia czy swiezy czy odpiekany. Jedynie skład ma znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:30 Ma o tyle znaczenie że jeżeli jest głęboko mrożony i odpiekany to nie należy go ponownie zamrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:35 A skąd taki pomysł. Można. Bo pomiedzy mrożeniami była obróbka cieplna. Jak masz zamrożone mieso zrobisz z niego sos to mozesz zamrożić... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 18:12 W poblizu jest piekarnia, w ktorej chleb kosztuje40 zl za kilogram. Ale na drugi dzien sprzedaja go za 20 zl, a na trzeci - za zlotowke. Mozesz wiec napisac, ze dobry rzemieslniczy chleb w Polsce kosztuje 1 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 28.01.26, 20:29 Usługi typu fizjoterapia, za 45 minut 280 zł. Gruba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 00:10 W Warszawie płacę 190 zł za półtorej godziny w miejscu gdzie regularnie chodzę, po operacji przy zakupie karnetu 10 wizyt, fizjoterapia kosztowała 160 zł za godzinę. Za samą terapię manualną płacę 200 zł. Ceny w Holandii są porównywalne, ale zupełnie inna jakość (nieporównywalnie niższa). Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 00:17 No tak jak teraz sprawdziłam, to ,,moja " genialna pani fyzjoterapeutka też już podwyższyła ceny że 140 na 200 zł za 45 minut. Wydeptalam do niej niezłą ścieżkę rok temu, ale było warto. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 00:21 Chodzę do tego samego fizjoterapeuty od ponad 10 lat, zarówno na samą terapie manualną do jego gabinetu, jak i do przychodni w której pracuje (wtedy mam 30 min terapii manualnej, 30 min ćwiczeń i 30 min fizykoterapii). I jak zaczynałam chodzić to wizyta w przychodni kosztowała 90 zł. Podejrzewam że mój fizjoterapeuta od stycznia też podwyższył stawkę, ale 280 zł za 45 min to bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 01:34 andace napisała: > > Podejrzewam że mój fizjoterapeuta od stycznia też podwyższył stawkę, ale 280 zł > za 45 min to bardzo dużo. W Niemczech 45 minut przeciętnej fizjoterapii kosztuje średnio 80-120 euro. W Holandii pewnie nie mniej. 280 zł (67 euro)., to jest więc tanio, biorąc pod uwagę, że to nie podrzędny gabinet, a podobno super dooper klinika o najwyższym standardzie dla wysnobowanych wymagań. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 01:53 No popatrz, a w Luksemburgu sesja kosztuje miedzy 44 a 52 euro (odgórnie regulowane). Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 02:50 Polecam Centrum Medycyny Sportowej (naprawdę, szczerze, doskonali rehabilitanci) www.cms.waw.pl/cennik fizjoterapia 220, w pakiecie 10 sesji - 170 pln (nie jest odgórnie regulowane, zwyczajna prywatna klinika) p.s. off top naprawdę bardzo dobra Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:33 W Holandii też ceny regulowane, pokrywa ubezpiecznie, ale w mojej przychodni to było pomiędzy 35-55 euro (w zależności ile sesji, pierwszą zapoznawcza jest zawsze droższa etc). Kolega Niemiec mówił że w Niemczech ceny sa podobne, w Belgii jest ciut taniej ale dużo lepszy poziom od Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:40 Na NFZ też jest. Mam sesje ,(X10) 2 razy w roku. Raz na NFZ bezpłatnie. Druga sobie dokupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 13:57 W Warszawie na NFZ jest terapia manualna? Możesz dać namiary na miejsce, bo rodzice chodzą ale w opcji NFZ jest parę ćwiczeń i tylko fizykoterapię. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 14:42 Na NFZ zabiegi wybiera lekarz. O terapię manualną (która jets jedna z wielu metod fizjoterpaii) na NFZ najłatwiej jets w Carolinie - maja też umowę z NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 14:45 p.s. ja miałam tylko manualną, która w tym przypadku kojarzyła mi się z antykobido (imho za dużo było rozciągania) kiedy miałam porażenie Bella. BTW fizjoterapeuta zasugerował, że mogę iśc też dp specjalisty od kobido, ale już prywtanie Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 14:51 p.s. 2 ja często robię tak, że wszystkie fizykoterapie, krioterapie, lasery, prądy itp plus ćwiczenia plus terapia manualna w mniejszym zakresie robię na NFZ a w ramach prywtanych kosztów tylko terapię manualną itp. Za fizykoterapię i ćwiczenia płaciłam tylko po małym wypadku, wszytsko planowałam chaptycznie bo nie miałam doświadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 14:56 andace napisała: > W Warszawie na NFZ jest terapia manualna? Możesz dać namiary na miejsce, bo rod > zice chodzą ale w opcji NFZ jest parę ćwiczeń i tylko fizykoterapię. tutaj masz kody skierowań NFZ, proście lekarza o własciwy kod carolina.pl/narodowy-fundusz-zdrowia/?_gl=1*ahg9bj*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiAp-zLBhDkARIsABcYc6tzY9hfRvQ4fbAiBWZRvPFpZEaw98wyp2eIZ-CAsXbqWQOMLX5EIm8aAtcEEALw_wcB Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 16:05 Wiem że decyduje lekarz, wiem jakie są kody skierowań, ale nie udało nam się znaleźć przychodni robiącej porządną terapię manualną na NFZ, a bez tego cała fizykoterapia to trochę takie placebo, musi być połączona z manualną. Jak już była manualna to 10-15 min i poziom był dramatycznie niski, zmarnowany czas. Rodzice chodzą więc na fizykoterapię na NFZ i prywatnie na manualną. Nie ma się co dziwić bo z rozmów z moim i znajomymi fizjoterapeutami wynika że żadnemu nie opłaca się kontrakt na NFZ, idą do takiej pracy młodzi bez praktyki lub tacy co nie mogą znaleźć prywatnego klienta. Do mojego fizjo nie ma terminów do połowy marca, a przyjmuje on nawet 12 pacjentów dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 20:04 taje napisała: > No popatrz, a w Luksemburgu sesja kosztuje miedzy 44 a 52 euro (odgórnie regulo > wane). > Ale jaka sesja? Przepisana na receptę, czy prywatne dopieszczenie bez żadnej medycznej indykacji u prywatnego lekarza którzy chętnie wyciąga fosę z kieszeni? U mnie też coś płaci ubezpieczenie, ale tylko ileś tam niezbędnych zabiegów i nie masaże, które po operacjach nie przyśpieszają rekonwalescencji a są tylko dopielęgnowaniem doopy. Po to andace jeździ przecież do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 20:50 Każda tyle kosztuje. U nas nie ma prywatnych fizjoterapeutów. Różnica tylko taka, że pacjenci ubezpieczeni w państwowej kasie wysyłają rachunki do CNS, a ci mający prywatne ubezpieczenie do swojego ubezpieczyciela. Cena i dostępność usług (niestety jedna i druga niska) jest taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 21:01 taje napisała: > Każda tyle kosztuje. Jak przeczytałam, ile pieniędzy z podatków na ile ludzi ma do dyspozycji państwo Luksemburg, to dziwię, że nie macie tam wszystkiego za darmo. Łącznie z kawą. Niestety nie zmieścimy się wszyscy w Luksemburgu, więc korzystaj z przywilejów, ale proszę, nie podawaj już dłużej tego kraju jako przykładu dla Polski. Chyba, że masz pomysł, jak przyciągnąć bogaczy do Polski, by wzrosły możliwości finansowe kraju i by obniżyć tym koszty opieki medycznej dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 22:18 Absolutnie nie podaję Luksemburga jako przykładu dla Polski, chyba, że ktoś twierdzi, że w Polsce jest pod każdym względem taniej. No nie jest, pod wieloma względami w Polsce jest drożej. Ale mówię też o tym, co jest w Luksemburgu beznadziejne, co też nie wiedzieć czemu spotyka się ze zdziwieniem. Tak źle i tak niedobrze. Sama kwestionowałaś moją złą ocenę lokalnego sektora usług zdrowotnych, a to jest naprawdę ogromny problem, bez względu na to ile obywatel ma pieniędzy i jak bogate jest państwo. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy: małego rynku, braku specjalistów etc. Tutaj Polska bije Luksemburg na głowę. Choć powiem, że konsultacja specjalisty bywa w tej chwili dużo droższa w Polsce niż w Luksemburgu... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 00:56 taje napisała: > Pewnych rzeczy się nie przeskoczy: małego rynku, b > raku specjalistów etc. Tutaj Polska bije Luksemburg na głowę. Choć powiem, że k > onsultacja specjalisty bywa w tej chwili dużo droższa w Polsce niż w Luksemburg > u... Ale to też musi mieć jakąś przyczynę,. Gdzie leczą się ci bogaci w Luksemburgu? Trudno mi sobie wyobrazić, że rezygnują z odpowiedniego do ich zamożności poziomu medycyny. Może leczą się po prostu w Szwajcarii i nie potrzebują lekarzy u siebie? Zostaje więc problem dla tych, których na szwajcarskie klinki nie stać, albo nie chcą z nich korzystać. Chwalisz tak medycynę w Polsce, ale z perspektywy mojej mamy jest ona fatalna. Tylko wspomagając się prywatnie masz często dostęp do szybkiej pomocy na wysokim poziomie. I moja mama ciągle jest do tych prywatnych wydatków zmuszana, przez tych samych lekarzy, bo ciągle się na NFZ czegoś się nie da, albo nie ma terminów, albo coś tam innego, a zapobieganie rozwojowi choroby ma też znaczenie. Ten sam lekarz w prywatnym gabinecie nagle leczy. Pacjent czuje się trochę udoopiony, zwłaszcza gdy ma coś chronicznego jak u mojej mamy tarczyca. Więc sorry, ale ten wysoki poziom nie jest dostępny dla wszystkich. Do tego prowincja w Polsce to też często taki Luksemburg. Nie ma specjalistów, trzeba do większego, sporo oddalonego miasta. A tobie ubezpieczenie leczenie u niemieckiego, czy tam francuskiego lekarza, do którego nie masz aż tak daleko, jednak zapłaci, a narzekasz jak to u ciebie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 07:36 Na co ta mama narzeka, jak w Polsce ponoć śmiesznie tanio? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 16:47 memphis90 napisała: > Na co ta mama narzeka, jak w Polsce ponoć śmiesznie tanio? 🤔 Moja mama nie jest wysnobowaną emigrantką z holenderską pensją jedzącą śniadania w Bristolu, bo przez kilka dni pobytu w Polsce nie da się przecież nic w sklepie kupić, więc dla niej nie jest "śmiesznie tanio". Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 13:48 Szybki dostep do specjalistow oraz brak lekarzy spejalistow na prowincji to nie tylko polski problem. Przeciez wiesz ze w Niemczech jest to samo. Ba, na niemieckiej prowincji jest nawet problem z lekarzami rodzinnymi Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 16:43 infinitypool napisał(a): > Szybki dostep do specjalistow oraz brak lekarzy spejalistow na prowincji to nie > tylko polski problem. Przeciez wiesz ze w Niemczech jest to samo. Ba, na niemi > eckiej prowincji jest nawet problem z lekarzami rodzinnymi Zmienia to w jakiś sposób sytuację w Polsce? Raczej nie. Więc z tego można wywnioskować raczej, że w Niemczech podstawowa opieka zdrowotna schodzi na psy, a nie, że w Polsce jest tak świetnie, bo świetnie jest tylko w zurbanizowanej bańce i tylko dla dopłacających prywatnie. U mnie w dużym mieście w De też jest świetnie i wielu lekarzy oferuje dodatkowe prywatne usługi, poza to, co zapewnia ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 07:34 >Chyba, że masz pomysł, jak >przyciągnąć bogaczy do Polski Absurdalnie wysokie ceny w stos do zarobków to chyba nie byłyby jednym z tych pomysłów 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 16:49 memphis90 napisała: > Absurdalnie wysokie ceny w stos do zarobków to chyba nie byłyby jednym z tych p > omysłów 🤔 Wydaje mi się, że bogacze mają alternatywne dochody, a nie zarobki, czytaj krajowe pensje, więc to ich specjalnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 19:31 Ale ja w euro nie zarabiam. Podziękowałam pani. Sama będę pracowała z blizną. Pełno filmików na YouTube. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 20:22 Nie wiem jakie miasto ale nie wierzę że nie da się znaleźć taniej sensownego fizjoterapeuty, praca z blizną to przecież część terapii manualnej, nie szukaj osoby tylko od blizn. Mnie rozciągnie i uelastycznienie blizny (czyli odrywanie zrostów) bardzo bolało, nie byłaby sobie sama sprawić takiego bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 20:16 A skąd ty masz te ceny ? Obok mnie jest gabinet, zaczyna się od 30 e za godzinę. Dokładnie tyle co w Polsce, tyle że w Polsce jakość jest dużo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 07:30 Ta, w stosunku do średnich zarobków prawie trzy stówy za sesję fizjoterapii to śmiesznie tanio 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Oczywicie na takiej jednej sesji się kończy i człowiek jest już na zawsze ozdrowiony. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 10:53 Ja płącę 150 za 60 minut. W dobrym miejscu gdzie jest zespół fizjo, mają różne sprzęty salkę do ćwiczeń (młodą mi nauczyli się rozciągać miedzy treningami). Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 20:26 Ja płacę w przchodni 190 zł i wtedy jest i terapia manualna, zabiegi fizykoterapii i ćwiczenia pod okiem fizjoterapeuty - jest też salka do ćwiczeń z różnymi maszynami i urządzeniami (piłki, taśmy, karne jężyikes, trampolina etc). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 08:35 Tylko trzeba pamietać ze fizjo wymaga kilku czasami wielu zabiegów Za operacje kolana prywatną zapłaciłam 6500...za fizjio zeby szybko wrócić do funkcjonowania kolejne 6 tysiecy. I tak poszłam prywatnie bo mnie stać (ale wiem też jak wygląda panstowe leczenie u rehabilitanta bo kolano leczyłam kilka razy). Było o tyle warto, że postawili mnie nie tylko na nogi ale wróciłam do pełnej sprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 08:56 hanusinamama napisała: > Tylko trzeba pamietać ze fizjo wymaga kilku czasami wielu zabiegów > Za operacje kolana prywatną zapłaciłam 6500...za fizjio zeby szybko wrócić do f > unkcjonowania kolejne 6 tysiecy. I tak poszłam prywatnie bo mnie stać (ale wiem > też jak wygląda panstowe leczenie u rehabilitanta bo kolano leczyłam kilka raz > y). Było o tyle warto, że postawili mnie nie tylko na nogi ale wróciłam do pełn > ej sprawności. kiedy była ta operacja ? tanio, kurcze , fajnie ja miałam do wyboru albo czekać 2 lata albo robić prywatnie ( ok 11-12tys) z tym że ogarnęłam większość fizjoterapii, prerehabilitacji i rehabilitacji na nfz , u mojej fizjo byłam kilka razy nie jest tak "wiem > też jak wygląda panstowe leczenie u rehabilitanta" - nie można uogólniać, bo to poddaje w wątpliwość w ogóle sens istnienia nfz oddziałów rehabilitacji i zatrudnionych tam specjalistów. Ja miałam poza fizjo ambulatoryjną ( z innego kodu 2 x 14 dni ) - 2x miesięczny "turnus" na oddziale dziennym i zrobiłam tam ogromną robotę Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 15:27 Oczywiście, ale jak kupuje pakiet to jedno wizyta kosztuje 160 a nie 190. W sumie miałam prawie 100 sesji fizjo i fizykoterapii bo niestety operacja była skomplikowana i wolno szła rekonwalescencja. Bez fizjo i przed wszystkim terapii manualnej nie wróciłabym do sprawności. Za operację w listopadzie 2024 zapłaciłam ponad 14 tys, ale mam też wszczepione specjalne biowchłanialne śruby i to miało wpływ na cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 00:26 Prąd i gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 16:33 mania_222 napisała: > Prąd i gaz. i w zwiazku z tym ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 29.01.26, 23:13 off top - ile postów może mieć zanim go zamykają? 1000? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 13:37 mocca25 napisała: > off top - ile postów może mieć zanim go zamykają? 1000? Chyba 2500, w kazdym razie kiedys tak było ; bardzo dawno nie widzialam, zeby watek sie zamknal z powodu przekroczenia liczby postow. Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 03:29 Uslugi opiekuncze- mam tu na mysli domy opieki, jak masz do zaopiekowania starrgi rodzica a jeszcze gorzej 2 - to tragedia Dentysci sa absurdalnie drodzy, jak ktos ma ubytki i nie chce miec wyjmowanej akrylowej szuflady tylko w cywilizowany sposob uzupelnic Odpowiedz Link Zgłoś
anvalley Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 16:28 ada16 napisała: > Uslugi opiekuncze- mam tu na mysli domy opieki, jak masz do zaopiekowania starr > gi rodzica a jeszcze gorzej 2 - to tragedia Niby tak, ale ile z drugiej strony ma taka opieka kosztować przy obecnych cenach? Zwykły obóz dla dzieciaka kosztuje 3200 za 10 dni, więc opieka nad seniorem w tym kontekście nie jest jakaś kosmicznie droga.... Inna sprawa, że nie powinno się obciążać kosztami dzieci, które często mają własne dzieci i inne zobowiązania. Jakoś w innych krajach daje się to rozwiązać inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 16:40 Jakoś w innych krajach daje się to rozwiązać inaczej. dlatego rodziny ściagają tansze opiekunki z innych krajów Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 09:38 Ze względów oczywistych nie zrobię tego dzisiaj. Jutro umówiłam się do kawiarni. Latte 15 PLN. Może jutro wieczorem wrzucę zdjęcia miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 11:45 Z serii kolory Warszawy ( w tej kawiarni latte 16 pln) (czasami coś się nie udaje jak się piecze na miejscu) Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 14:50 Jednak jutro gdzieś indziej (sytuacja dynamiczna). Latte za 15 pln Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 15:00 Myślę że takie same zestawienie można zrobić dla Paryża, z kawą po 2-3 euro a nie od razu z cenami Ritza (w Ritz espresso kosztuje 12 euro, więc 11 euro za kawę to w Paryżu poziom Ritza). Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 15:16 Cappuccino na owsianym 19 zł, a omlet z 3 jaj 37 zł (i to ceny pokazanej przez Ciebie spółdzielni socjalnej). Z napiwkiem 2 śniadania za min 120 zł, wzięłam tym razem jedne z tańszych dań. Dodatkowy chleb 4 zł, dodatkowe masło 4 zł. Herbata zimowa 24 zł (czarna herbata z dodatkami), faktycznie tanie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 15:28 andace napisała: > Cappuccino na owsianym 19 zł, a omlet z 3 jaj 37 zł (i to ceny pokazanej przez > Ciebie spółdzielni socjalnej). Z napiwkiem 2 śniadania za min 120 zł, wzięłam t > ym razem jedne z tańszych dań. Dodatkowy chleb 4 zł, dodatkowe masło 4 zł. Herb > ata zimowa 24 zł (czarna herbata z dodatkami), faktycznie tanie miejsce. spoko, nie namawiam, nie zaskoczyłaś mnie, to tylko miejsce z latte za 15 pln a propos cen kawy za 25 pln To chyba na tyle, nie będę czekała na 2500 postów Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 15:42 Cały czas pisze o kawie z napojem owsianym i dopłatę do takowego po 3-4-5 zł. Co z tego że zwykle latte kosztuje 15 jak jak n8e pije latte i nie pijam mleka krowiego. Miejsce z którego zdjęcia pokazałas to spółdzielnia socjalna na Ochocie, drogo jak na Ochotę i na spółdzielnie, bo ja musiałbym zapłacić za kawę 19 zł a nie 15, a jedzenie ma ceny jak w Śródmieściu, więc tyle ile pisałam że płacę w Warszawie za śniadanie (nie wspomnę o dodatkowym maśle za 4 zł, mam nadzieję że dają chociaż pół kostki). Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 31.01.26, 11:59 Miejsce z którego zdjęcia pokazałas to spółdzielnia socjalna na Ochocie, Zapomniałam wyjaśnic dla postronnych, którzy byc pomoże nie do konca rozumieją pojęcie "spółdzielnia spcjalna" warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,31762129,czeka-na-zdjecia-maciej-nowak-poleca-dwa-nowe-wibrujace-adresy.html To miejsce komercyjne natomiast oprócz kawiarni organizuje warsztaty piekarnicze, literackie, latem koncerty jazzowe. "Socjalne" nie znaczy, że jets dotowane, tylko, że ma ambicje być czyms więcej niż kawiarnią Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 31.01.26, 12:03 dopiero teraz doczytałam, że jest tez o Lansie (latte 15) Dania podawane na procelanie z Chodzieży Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 19:06 Samochody Odpowiedz Link Zgłoś
zorzaa_polarnaa Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 30.01.26, 21:47 Cena kawy w tanich Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
waldi86 Re: Co jest w Polsce nieracjonalnie drogie 10.02.26, 22:01 Można wymieniać i wymieniać 😁 Odpowiedz Link Zgłoś