Dodaj do ulubionych

Como agua para chocolate

15.02.26, 11:12
a w Polsce „Przepiórki w płatkach róży”. Myślałam, że po magicznym filmie fabularnym jakiś tam serial nigdy mi się nie spodoba. Ale się myliłam! Piękny film, a w nim coś doodatkowo zaskakującego - cudownie pokazane przygotowywanie potraw. Nigdy nie oglądam programów kulinarnych, odrzucają mnie - tu gotowanie to czysta poezja. W całości - baśń, nieśmiertelna historia Kopciuszka, złej macochy i uwikłanych sióstr, jest nawet dobra wróżka - babcia i pobłąkany królewicz - grająca archetypami opowieść dla dziewczynek w każdym wieku. Na HBO.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Como agua para chocolate 15.02.26, 11:22
      A propos gotowania na ekranie, to ostatnio obejrzałam "Bulion i inne namiętności" (polski tytuł dość głupi IMO, francuski to "La Passion de Dodin Bouffant") z Juliette Binoche, bardzo mi się podobał. No i oczywiście "Uczta Babette", choć tam gotowania aż tak dużo nie ma.
      • nangaparbat3 Re: Como agua para chocolate 15.02.26, 15:48
        Bulionu nie widziałam, za to Babette należy do moich ulubionych filmów. Chociaż samego przygotowywania potraw nie pamiętam, za zderzenie kulturowe - smakowite 🤣
      • kk345 Re: Como agua para chocolate 17.02.26, 21:10
        Po wątku startowym sama chciałam proponować "Bulion...", piękny film.
        • kropkaa Re: Como agua para chocolate 17.02.26, 21:42
          Cudowny! W totalnie starym stylu, piękno przed akcją. Nieśpieszny, wysublimowany, a w ukryciu emocje kipią.
    • qrka Re: Como agua para chocolate 15.02.26, 17:50
      Od jutra drugi sezon. Już nie mogę się doczekać.
      Jako że książka bardzo mi się podobała, miałam na początku obawy, czy uda im się oddać klimat i smak powieści. Na szczęście się myliłam.
    • alicia033 Re: Como agua para chocolate 17.02.26, 21:07
      To ja podrzucę "Carême" na Apple tv. Lojalnie uprzedzam: kuchnia na drugim planie ale całkiem oglądalny. I w bardzo przyjemnym językusmile
    • kropkaa Re: Como agua para chocolate 17.02.26, 21:46
      Na Apple tv jest serial "Krople boga", o winie. Widzę, że właśnie w trakcie publikacji drugiego sezonu. Pierwszy mnie zachwycił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka