Dodaj do ulubionych

Więcej warzyw

03.03.26, 17:18
Niestety, im jestem starsza, tym mniej lubię warzywa. Zrobiłam ostatnio rachunek sumienia i wyszło mi, że tak jest.

Być może zmieniają mi się upodobania, być może łatwiej jest dostać dobrej jakości inne produkty niż warzywa - nie wiem.

Sprytnie staram się uzupełniać dietę sokami warzywnymi z wyciskarki wolnoobrotowej, ale wiadomo, że sok to nie to samo. Poza tym, wchodza mi tylko soki na bazie marchewki i (w sezonie) pomidorów.

Czy ematka ma jakieś magiczne sposoby na więcej warzyw? Robię jutro kotlety z kalafiora. Samego kalafiora nie zjem sad
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 17:29
      Przemycają sobie tak, jak dzieciom - w mielonych, w sosie do makaronu, w zupach różnych :p
      Do kotletów z kalafiora ja dorzucam tarta marchew i cebulę albo drobno posiekanego pora a i podać to można z czymś w rodzaju leczo np.
      • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 17:31
        No i dodam, że w sumie nie rozumiem pomysłu jedzenia samego kalafiora :p samego takiego o, jaki jest, to ja też nie jadam, zawsze jest z czymś/do czegoś:p
        • boogiecat Re: Więcej warzyw 03.03.26, 17:34
          kalafior pieke w rozyczkach polany oliwa i sosem sojowym, bardzo mu to pasuje i moge taki jesc sam lub z ziemniakami, innymi pieczonymi warzywami
          • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 17:35
            No ale to już nie jest sam-sam, taki smutny :p
            ( Mam kalafiorowo-szpitalna traumę:p pierwszym posiłkiem po porodzie starszego był kawałek smętnego, sinego, zimnego kalafiora i nic więcej :p)
            • sitniczek Re: Więcej warzyw 03.03.26, 18:35
              O widzisz, a jak moje dzieciątko na cebulę się krzywi strasznie to kalafiora na surowo chrupie namiętnie.
              • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 18:40
                I w kotletach ta posiekaną na drobno cebulę wyczuje? 🤔
                • alicia033 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 19:06
                  szarmszejk123 napisał(a):

> I w kotletach ta posiekaną na drobno cebulę wyczuje? 🤔

Cebuli to raczej trudno nie wyczuć. Nawet, jak jest zmielona, nie tylko drobno posiekana.
                • sitniczek Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:01
                  Wszędzie znajdzie
                  • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:09
                    A to moja wybrzydzała tylko jak było widac. Jak nie widziala, to jadla :p
            • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:11

> No ale to już nie jest sam-sam, taki smutny :p
              > ( Mam kalafiorowo-szpitalna traumę:p pierwszym posiłkiem po porodzie starszego
              > był kawałek smętnego, sinego, zimnego kalafiora i nic więcej :p)

Rany, jaka trauma kulinarna.

Nieno, chodziło o samego kalafiora w sensie nie jaki składnik potrawy. Z sosem tzatziki, z koperkowym, curry - z czymkolwiek, kalafior jest bardzo uniwersalny. Ale mi to po prostu przestało wchodzić.
              • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:10
                "Rany, jaka trauma kulinarna."

A żebyś wiedziała:p ja byłam tak strasznie głodna a oni mi z tym czymś :p az mi się płakać chciało jak zobaczyłam co mi przynieśli :p
                • homohominilupus Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:33

> "Rany, jaka trauma kulinarna."
                  >
                  > A żebyś wiedziała:p ja byłam tak strasznie głodna a oni mi z tym czymś :p az mi
                  > się płakać chciało jak zobaczyłam co mi przynieśli :p

Biedna 😕
                • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:03
                  Szpitale powinny znaleźć się w wątku o policji kulinarnej. Jak ja trafiłam na oddział, przez parę tygodni - jak już mogłam jeść - bylo to samo śniadanie i kolacja - biała buła, chemiczna, świecąca wędlina, grudka margaryny i 'warzywo' - ćwierć rozowo-pomaranczowego pomidora.
                  • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:12
                    Odbiłam sobie rodząc córkę w Holandii:p przyszła pani z kartą a tam same dobroci. Poprosiłam o cokolwiek, byle dużo a ona mi przyniosła tony żarcia, w tym przepyszne mięso w sosie z puree i czerwoną kapustą na ciepło. :p
                  • pani.asma Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:43
                    Bossszz
                    Mam
                    Nadzieję że was karma dosięgnie za to narzekanie na darmowe jedzenie i niedługo będziecie miały to samo jedzenie za opłatą tak jak my

No w głowie to się nie mieści
          • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:08
            Też piekę, w różnych przyprawach. Ale potem ledwo skubne, a stary kalafiora nie lubi, i jest kłopot
            • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 16:48
              Na surowo próbowałaś?
              Zachowujesz się troche jak małe dziecko.
              Jestes dorosła, wiesz ze powinnaś jeść...ale wynajdujesz wymówki aby nie jesć
              • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 16:56
                Jestem dorosła, wiem, że mam jeść, i tym, że soki to za mało wiem i pisała i tym w wątku otwierającym. Ale warzywa przestały mi smakować, zwyczajnie i po prostu. To nie jest kwestia zachowania, tylko pewnego faktu. Ja się na ten fakt nie obrażam, tylko szukam rozwiązania, co w tym dziecinnego?
                • pani.asma Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:40
                  To nie jest normalne
                  Organizm starczy potrzebuje zdrowego jedzenia
                  Mi na zdjęcie sałatki ślinka cieknie jak koedys na zdjęcie tortu
                • hanusinamama Re: Więcej warzyw 05.03.26, 16:04
                  A co ci ma forum pomóc jak ci nie smakuje?
    • boogiecat Re: Więcej warzyw 03.03.26, 17:30
      Magiczny sposob jest taki, ze nie wymyslasz, tylko kupujesz warzywa jakie tam lubisz i je wrzucasz na patelnie z dobrymi dodatkami typu zielenina ktora lubisz, czosnek, imbir, a pozniej na talerz jakies orzechy, sery, cytrusy, lorewer byle urozmaicic danie tym co lubisz.

W ten sposob mozesz miec codziennie rozne dania na prostej podstawie i bez meczenia sie.
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:13
        No właśnie nie lubię. Wczoraj poszłam do sklepu i z warzyw kupiłam szczypiorek i pekany smile
        • boogiecat Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:26
          to juz dobrze! dokup dwie kalarepy, obgotuj i przesmaz chwilke na oliwie i lec z tym szczypiorkiem i pekanami
        • tania.dorada Re: Więcej warzyw 04.03.26, 13:31
          To może zacznij chodzić do knajp wegańskich i zobacz co ci przypasuje
    • analoga_niet Re: Więcej warzyw 03.03.26, 17:33
      Magia polega na tym, że traktujesz to tak jak inne elementy dbania o zdrowie i po prostu jesz. Tak jak na przegląd do dentysty albo na kontrole do ginekologa idziesz nie dlatego, że to lubisz.
      A poza tym żadne warzywa Ci nie smakują? Jak sok marchewki ok to sama marchew nie?
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:15
        To jest może i sposób, muszę o tym pomyśleć, chociaż nie wiem, czy się uda. Przez całe dzieciństwo byłam zmuszana do jedzenia i nienawidziłam tego z całego serca. Pimysle, dzięki.
    • tt-tka Re: Więcej warzyw 03.03.26, 17:49
      Magicznych nie mam, lubie salaty/surowki takie i owakie, zupy na bazie jarzyn tez lubie. To po prostu robie i jem smile

Ale jak ci sie chce pobawic, to urzadzaj regaty na lisciach salaty, rybki z marchewki w jeziorze z galarety i inne takie dla dzieci - obudz w sobie wewnetrzne dziecko !

PS pomidory jadam chetnie i bez przymusu, ale czasem dostaje amoku i zamiast zwyczajnie tego pomidora zjesc, urzadzam wiedzmo-wieczor z nimi przerobionymi na muchomory
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:16
        Wewnętrzne dziecko chętnie zrobi, ale nie zje smile
        • tt-tka Re: Więcej warzyw 04.03.26, 11:03
          bene_gesserit napisała:

> Wewnętrzne dziecko chętnie zrobi, ale nie zje smile
          >
          No nie mow ! Buzka z plastra pomidora z oczkami ze skrawkow ogorka/oliwki, wloskami ze szczypiorku, naprawde nie zjesz ??? sad
          • turzyca Re: Więcej warzyw 09.03.26, 13:43
            >Buzka z plastra pomidora z oczkami ze skrawkow ogorka/oliwki, wloskami ze szczypiorku, naprawde nie zjesz ??? sad

Moje całkiem zewnętrzne dziecko popłakało się na widok buźki z papryki na zupce paprykowej. Musiałam nalewać nową porcję. Nigdy więcej nie próbowałam...
    • alpepe Re: Więcej warzyw 03.03.26, 18:50
      Ja ostatnio zmuszam się do jedzenia rzodkiewek. Niestety, ileś tam pęczków utraciło dziewiczą świeżość i po pobycie w lodówce wylądowało na śmietniku. Pomidory bardzo lubię, ale nie mogę, natomiast jak robię np. pomidorową, to do pomidorów dodaję ugotowaną razem z tym marchew, korzeń pietruszki i seler i miksuję większość, reszta ląduje w gotowej zupie obok makaronu i kawałków mięsa. Generalnie to mam niestety zasadę ze starego serialu: Bundy warzyw nie jedzą. Nawet w lodówce mam teraz czerwową paprykę, brokuła, kalafior, rzodkiewkę, jarmuż, marchew, korzeń pietruszki, ale niestety o ile córka nie wykorzysta tych dobroci, to tylko marchew, pietruszka i rzodkiewka nie doczekają wyrzucenia do śmietnika.
      • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 18:53
        "Ja ostatnio zmuszam się do jedzenia rzodkiewek."

W jakimś konkretnym celu? 🤔
        • alpepe Re: Więcej warzyw 03.03.26, 22:07
          Więcej warzyw!
          • homohominilupus Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:35
            Rzodkiewki pyszne sa z masłem i solą 😍
            • alpepe Re: Więcej warzyw 04.03.26, 11:28
              Z solonych rzeczy to zjem paluszki słone. Generalnie bliscy wszystko muszą sobie dosalać.
      • kk345 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 22:26
        > Niestety, ileś tam pęczków utraciło dziewiczą świeżość i po pobycie w lodówce wylądowało na śmietniku.
        Dziewiczej to może nie, ale sporą część świeżości odzyskają, kiedy pozwolisz im poleżeć kilka godzin w wodzie
        • alpepe Re: Więcej warzyw 04.03.26, 09:09
          To był eufemizm niestety.
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:20
        Rzodkiewki można też na ciepło. Mnie jakoś specjalnie nie zachwyciły, ale może robie tak?

Poza tym ok, pocieszyłas mnie, dzięki smile
      • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 04.03.26, 19:33
        alpepe napisała:

Nawet w l
        > odówce mam teraz czerwową paprykę, brokuła, kalafior, rzodkiewkę, jarmuż, march
        > ew, korzeń pietruszki, ale niestety o ile córka nie wykorzysta tych dobroci, to
        > tylko marchew, pietruszka i rzodkiewka nie doczekają wyrzucenia do śmietnika.
        >

A po co kupujesz? Żeby wyrzucać?
        • alpepe Re: Więcej warzyw 04.03.26, 20:37
          Bo się łudzę, że mi się zachce coś z tego upichcić i zjeść, a część zostaje, bo o przepisu np. nie trzeba było dwóch papryk itp.. Z owocami tak nie mam, ale warzywa są ważne, powinno się jeść.
      • kanna Re: Więcej warzyw 07.03.26, 09:17
        Staram się nie marnować warzyw (generalnie - jedzenia.)
        Z takich mniej wyględnych robię na szybko sos do spagetti, lub gęstą bazę w słoiczku , taki bulion warzywny, na którym potem gotuję zupy i dania jednogarnkowe.. Pakuje go na gorąco , zamykam szczelnie i może sobie spokojnie stać w lodówce, nawet bez pasteryzowania.

Zwykle w weeekend przeglądam lodówkę pod kątem sprawdzania, co trzeba na szybko wykorzystać.
        Sporo warzyw też piekę w kawałkach, mam potem jako bazę do pracy. W racy jestem mniej wybredna wink Bazę warzywna trzymam w lodówce parę dwa -trzy dni, jak więcej mi się zrobi - mrożę. Do bazy dodaję ser, tuńczyka, awokado, albo kawałek kurczaka, albo nawet soczewicę z puszki .
    • asia.sthm Re: Więcej warzyw 03.03.26, 19:00
      Jedz buraki na różne sposoby. Buraki obniżajà poziom za wysokiego kortizolu i to jest zbawienie dla kobiety. Organizm sam mówi kiedy czas na buraki i one wtedy smakujà jaj głupie w jażdej postaci. Podkwaszone balsamikiem, pokropione oliwà, czosnek i feta a na wierzch podprażone orzeszki. Małmazyja 👍
      • simonna Re: Więcej warzyw 03.03.26, 19:27
        Właśnie zjadłam taką sałatkę, tylko z kozim serem zamiast fety i z dodatkiem roszponki, mniam. Na całe szczęście lubię buraki, bo o tej porze roku to nie wiadomo co jeść, a czasem nawet lepiej omijać niektóre warzywa.
        • maslova Re: Więcej warzyw 07.03.26, 10:37
          Ja do takiej sałatki dodaje jeszcze suszone pomidory i mix kasz. Pychota!
      • marzenka12 Re: Więcej warzyw 05.03.26, 10:40
        asia.sthm napisała:

> Jedz buraki na różne sposoby. Buraki obniżajà poziom za wysokiego kortizolu i t
        > o jest zbawienie dla kobiety. Organizm sam mówi kiedy czas na buraki i one wted
        > y smakujà jaj głupie w jażdej postaci. Podkwaszone balsamikiem, pokropione oliw
        > à, czosnek i feta a na wierzch podprażone orzeszki. Małmazyja 👍
        >

Ziuta, widzisz to? Buraki!
      • kanna Re: Więcej warzyw 07.03.26, 09:18
        Piekę i wykorzystuje jako bazę do dań do pracy. Też pieczony burak się pięknie mrozi.
        • pani.asma Re: Więcej warzyw 07.03.26, 09:51
          Buraki uwielbiam w każdej postaci
    • zerlinda Re: Więcej warzyw 03.03.26, 19:32
      Z wiekiem zaczęłam wybrzydzać na coraz więcej potraw, nie tylko na warzywa. Możecie się śmiać, ale surówki mi szkodzą, już wolę gotowane warzywa.
      • kk345 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 22:28
        Z czego tu się śmiać? Surowe warzywa sa ciężej strawne.
        • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:43
          I dlatego są zdrowsze...
    • la_felicja Re: Więcej warzyw 03.03.26, 20:01
      A jaką lubisz kuchnię? Jak tylko tradycyjną polską, to będzie ciężko. Ale jeśli lubisz egzotyczne smaki, to kup jakąś dobrą ksiażkę kucharską wegańską albo w ostateczności wegetariańską - i do dzieła.
      Znasz dobrze angielski? to mogę polecić dwie autorki
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:25
        Lubię niemal każda kuchnie, książek mam masę, niemal wszystkie po angielsku. Połowa mojej rodziny jest wege, mam doświadczenie w takim gotowaniu o wiele większe, niż polska średnia, gotuje świetnie. Co z tego - robię sobie do pracy pyszna sałatkę, jem mały spodeczek bo mi rośnie w ustach, wiec resztę oddaje koleżankom, a sama zapycham się piętką czerstwej grahamki sad
        • leyla76 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:37
          bene_gesserit napisała:

> Co z tego - robię sobie do pracy pyszn
          > a sałatkę, jem mały spodeczek bo mi rośnie w ustach, wiec resztę oddaje koleżan
          > kom, a sama zapycham się piętką czerstwej grahamki sad
          >
          Mam w sumie to samo. Im robię się starsza tym mniej warzyw mi smakuje. Ratuje się warzywno- owocowymi smoothie, zupy kremy.
    • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 03.03.26, 20:02
      Jadam warzywa 3 razy dziennie z czego 2 surowe.

Kroje w slupki kalarepe, marchewke, seler naciowy, papryka ( obieram), ogorki i jadam z humusem r rozmaitych smakach albo innym dipem.

Potem w poludnie jadam jakas salatke, salate z jakas feta czy mozarella

Na kolacje robie shakshuke albo vege tikka masala czy parmigiana czy pizze na kalafiorowym spodzie- co mi do glowy przyjdzie

Owoców jem malo, nie wiecej niż pięść dziennie, pieczywa znikomo, makaron sladowo itd
      • pani.asma Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:02
        Ja dzięki princess jem więcej zielonego groszku w łupinach
        Od kiedy napisała że w UK nie mają w zimie to częściej sięgam

Autorko może spojrzyj na to inaczej - w UK niektóre warzywa są limitowane i sprzedają na sztuki a Ty nasz ile chcesz
        • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:07
          Jaki znowu zielony groszek w lupinach? Lupiny jadasz? Mange tout jest zielona fasola jest , edamame jest; ja nie jadam jakich lupin o zadnej porze roku
          • pani.asma Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:10
            Właśnie brakuje mi słowa
            Fasolka ?

Pisałaś że nie ma u was poza sezonem
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 03.03.26, 22:17
              Nie mam pojecia co ty tam znowu wymyślasz. Oto fasolki świeże dostepne w sklepie w UK . 11 odmian w tej chwili:

www.ocado.com/categories/fresh-chilled-food/vegetables/beans-peas-sweetcorn/green-beans/9b852074-75dc-4f00-ba9a-5a1f70cdd637?srsltid=AfmBOore6vIHHvWFylFtxSU04G1PKAAt9yBi-vrO3vP8y8HxJ_x9c6V_
              • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:54
                Odmian to tam jest max 5 :p
                A asma chyba ma na myśli groszek cukrowy którego na tej liście nie ma :p
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:16
                  Naucz sie chocby podstaw angielskiego. groszek cukrowy to sugar snap peas i jest ich 5 roznych www.ocado.com/search?q=sugar%20snap%20peas

>Odmian to tam jest max 5 :p

odmiana to nie to samo co gatunek.
                  • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:25
                    Ale to Ty napisałaś, że pod tym linkiem jest 11 odmian. 11 to jest pozycji na tej liście, nie odmian. I groszku na niej nie ma 🤷
                    • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:41
                      ona o fasolkach pisala wiec jej fasolki wkleilam

www.ocado.com/search?q=sugar%20snap%20peas

a mange tout tu

w ogole pytam sie czego w UK nie ma i to w duzym wyborze?

chyba raczej odwrotnie byloby do przemyslenia- czego w Polsce nie ma
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:24
                  a najlepsze jest to ze w Polsce pokazuja mange tout jako groszek cukrowy ( sugar snap peas) w najwiekszym polskim sklepie carrefour www.carrefour.pl/szukaj?q=groszek%20cukrowy

w UK ten plaski tez kolejne iles rodzajow paczek do wyboru mangetout www.ocado.com/search?q=mange%20tout i nie mylic z sugar snap peas bo te nie sa plaskie i ich tez iles odmian.

Najwiekszy inny sklep w Polsce, Auchain polska pokazuje 1 rodzaj paczki choc tym razem jest to faktycznie groszek cukrowy i sie nie pomylili: zakupy.auchan.pl/categories/artyku%C5%82y-spo%C5%BCywcze/owoce-warzywa-i-zio%C5%82a/warzywa/groszek-cukrowy/8318?srsltid=AfmBOoqgIaLSs0xZASI-dbXhg3PQEiyU1YEZK_7Pb7xf_TvWIKfa5RM5

bida
          • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:46
            Moze ona mowi o groszku cukrowym
            A fasolka szparagowa to co?
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:42
              fasolki szparagowej ( zoltej) w Polsce tez teraz nie ma. To jest w sezonie
              • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:49
                Czasami bywa ale ostatnio widziałam chyba z Chile smile
                Ja to warzywo akurat traktuje jako sezonowe. Za to zimą jem mrożoną, podobnie groszek cukrowy
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 11:03
                  no ale z Chile to i tu przywoza w plastiku. Ale to nie to samo co swiezutka mnia mniam z krzaka najlepiej mojego wlasnego.

W tym roku kupilam sobie na plot takie wiszace koszyki wtykane jedno w drugie i bede sadzic wiecej dzieki temu. bo w ziemi jak rosnie to wiosna mi jakies "potwory "zezra wszystkie listki zawsze
                  • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 13:52
                    Ja staram sie mimo wszystko kupować sezonowo. Bo uwazam, ze bardziej eco jest kupić fasolkę w sezonie Polką, a zimą mrożoną...niż poza sezonem z Chle
                    Tyle, ze z mrożónkami tez jest trudno....ostatnio kupiłam borówki własnie z Ameryki południowej mrożone- kretynizm. Od tej pory sprawdzam skąd są warzywa i owoce mrożone (wiadomo ananas nie bedzie z PL ale juz borówka tak)
                  • pani.asma Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:47
                    Daj spokój z tymi potworami
                    Jak sobie radzisz w tym ogródku ?
                    Mnie opanowały
          • tania.dorada Re: Więcej warzyw 04.03.26, 13:41
            Można jeść łupiny z groszku tylko trzeba ściągnąć tę błonkę ze środka
    • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 03.03.26, 20:04
      Polece ci tez youtube.com/@doctors_kitchen?si=-29-CXjopwJA6eXk kanal i jego ksiazki. Naprawde swietne smaczne dania
    • nenia1 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 20:17
      bene_gesserit napisała:

> Być może zmieniają mi się upodobania, być może łatwiej jest dostać dobrej jakoś
      > ci inne produkty niż warzywa - nie wiem.
      >
      i to może być kluczem do problemu. Nie wiem czy moje rady pomogą bo nie wiem jak masz z dostępnością
      do dobrej jakości warzyw. U mnie się od tego zaczyna, warzywa jakie kupuję są dobre i bardzo dobre w smaku. Działa w mojej w okolicy Biobazar i mam tam swoich ulubionych dostawców, z czego większość to jednak małe samodzielne gospodarstwa rolne (z certyfikatem), osoby, które się interesują tym co produkują, bo z tego żyją, i robią to dobrze. Kupuję sporo warzyw, ale mnie one smakują. Dodaję warzywa w różny sposób, jem je osobno, ale sporo w różnych potrawach. Np. świeży szpinak z omletem, szczypior, pomidory z jajecznicą, rzodkiewka, cebula, papryka z twarogiem. Nie że wszystko naraz (chociaż też można) ale jako pojedyncze składniki dodawane do czegoś. Ogólnie z jajkami można sporo warzyw przemycić, prócz tego co wymieniałam oczywiście prym wiedzie frittata i szakszuka.
      Bardzo lubię też kiszonki, no i znowu - ważne gdzie się kupuje. Ostatnio trafiłam na pana, który ma eko kapustę w dębowej beczce. Smak, chrupkość tak dobra, że już w drodze do domu podjadam. Bardzo lubię też ogórki kiszone, świetne do potraw gulaszowych z kaszą. Wszelkiego rodzaju zupy jarzynowe, zupy kremy z różnych warzyw. Do których dorzucam pokrojoną eko pietruszkę zieloną czy koperek.
      Różne smarowidła warzywne - pasty, pasztety. Fajne są też warzywa pieczone, albo z grilla (na żeliwnej tacce, żeby nie przypalić). Piec można buraki, dynię, podawać z różnymi serami, pestkami, sosami. Świetna jest np. glazurowana marchew z grilla, szparagi z boczkiem albo skropione z oliwą. Ogólnie to można sporo pisać. Ale zawsze podstawa to dobry produkt. Poszukaj - może coś znajdziesz w okolicy.
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:31
        Dzięki.
        Dwa bazarki w mojej okolicy zamknęli, tak czy siak większość sprzedawców miała ten sam towar z giełdy pod miastem. Ale będę musiała poszukać czegoś takiego, o czym piszesz.
    • koronka2012 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 20:26
      Ja teraz na starość uwielbiam sałatki. Rukola, pomidorki, suszone, dodaję do tego różne rzeczy: pestki dyni, owoc granatu, figi, szparagi, karczochy, buraki (z mojej zalewy), gruszki, ser pleśniowy, co tam mam. Oczywiście nie wszystko razem tylko któreś z tych rzeczy.

Jak mi się nie chce to wystarczy czasem awokado i pomidorki z solą i pieprzem
      • pani.asma Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:05
        O tak
    • default Re: Więcej warzyw 03.03.26, 20:32
      Ja mam podwójny problem z warzywami, bo raz że też mi coraz mniej smakują, a dwa - często szkodzą (wzdęcia, biegunki 🤢 - zwłaszcza po surowych). Lubiłam kiedyś schrupać surową kalarepę, liście białej kapusty, paprykę - niestety teraz po tym cierpię.
      Teraz - czyli zimą - nie jadam w ogóle pomidorów, ogórków czy rzodkiewek, bo są okropne. Właściwie jedyne warzywa teraz to dodatki do obiadu - buraki, marchewka z groszkiem, brokuły, kalafior, sałata lodowa czy mieszanka sałat, czasem surówka jakaś - ale ostrożnie, bo j.w.
      Polecanych powyżej dań typu: wrzuć warzywa na patelnię z dodatkami po prostu nie lubię.
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:37
        Uff, więc nie tylko ja. Ulga smile

Też jem warzywa jako dodatek do obiadu, ale konczy się to tak, że kaszę i costam zjadam, a warzywa ledwo skubne.

Poza tym polecam wyciskarka wolnoobrotowa, zwłaszcza soki z marchewki i z pomidorów.
        • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:45
          Tylko ze to co powinnaś jeść czyli błonnik zostaje w wyciskarce.
          Skoro lubisz sok z marchewki to pokrój sobie marchewke w słupki i tak zjedz.
          Im mniej błodnnika się je...tym organizm potem gorzej na niego reaguje
          Zwiekszająć regularnie ilość surowych warzyw przyzwyczaja się układ pokarmowy i nie ma prblemów.
    • karollo26 Re: Więcej warzyw 03.03.26, 20:33
      Ja w tym okresie, kiedy ciężko o wartościowe warzywa - hoduje kiełki. Mam kiełkownicę słoikową, ale można nawet na zwykłym słoiku. I dodaję do kanapek, twarożku, serka wiejskiego, jajek itp.
      • pani.asma Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:04
        O nie
        Próbowałam wiele hodować kiełki na różne sposoby

Powiem ze wychodzi to drożej niż kiełki ze sklepu i jest sztuka żeby coś wyrosło i nie zgniło i nie cuchło

Kiełki najróżniejsze w sklepie nabywam inaczej kaplica
        • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:05
          Nic nie gnije jak przelewas systematycznie woda. Dwa razy dziennie
          • pani.asma Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:06
            Daj spokój
            Nowoczesne niewolnictwo

Szkoda kasy i zachodu
            No chyba ze nie ma u was w sklepie ?
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 03.03.26, 22:18
              Ty nie do stanow ale do UK jedz bo jakos tak slabo orientujesz sie w kwestii UK.
              • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:58
                Ona ci zadała pytanie przecież. Ty, jako orientująca się powinnaś wiedzieć czy macie w jujeju kiełki w sklepie czy też nie:p
                Ps. Ja też kupuję. W życiu by mi się nie chciało o tym pamiętać dwa razy dziennie:p
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:07
                  czas by przyjechala

kielki sojowe
                  Kielki inne
                  No i tez takie
                  mikroliscie

ja sie pytam czego nie ma w tym kraju raczej...

kielki w sklepie leza juz conajmniej 2 dni. W domu masz swieze i ryzyko salmonelli duzo mniejsze. co to za problem jak sie robi cos w zlewie przelac biezaca wode. to trwa sekunde
                  • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:07
                    kielki sojowe
                  • pani.asma Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:52
                    Od Kiełków salmonella ?
                    To w uk nie na już sanepidu ?????
                    • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 05.03.26, 12:33
                      Tak, kielki moga miec salmonelle xe ezgl na wys temp wilgotnosc itd

W UK " sanepid" jest bardzo rygorystyczny nawet w sprawach czystosci toalet publicznych a co dopiero w żywności
                      Sa to dwie agencje: Food Standards Agency, Environmental Health Office. I dwa inne
                      • pani.asma Re: Więcej warzyw 05.03.26, 16:25
                        W ue chyba jest to pod kontrolą tylko lepiej kupować niż samemu robić :

Kiełki ze sklepu są zazwyczaj bezpieczniejsze, ponieważ ich produkcja w Unii Europejskiej podlega ścisłym kontrolom sanitarnym i testom na bakterie, takie jak Salmonella czy Escherichia coli infection.

Natomiast kiełki robione w domu mogą być bardziej niebezpieczne, ponieważ nasiona często nie są badane, a podczas kiełkowania panują ciepłe i wilgotne warunki sprzyjające rozwojowi bakterii. 🌱
                        • alicia033 Re: Więcej warzyw 05.03.26, 17:02
                          pani.asma napisała:

> W ue chyba jest to pod kontrolą tylko lepiej kupować niż samemu robić :
                          >
                          > Kiełki ze sklepu są zazwyczaj bezpieczniejsze, ponieważ ich produkcja w Unii Eu
                          > ropejskiej podlega ścisłym kontrolom sanitarnym i testom na bakterie, takie jak
                          > Salmonella czy Escherichia coli infection.

Akurat najbardziej śmiercionośne, znaczy licząc w zgonach, zatrucie kiełkami miało miejsce w 2011 w Niemczech i do tego dość długo był problem z namierzeniem źródła problemu, w końcu ustalono, że to kiełki z gospodarstwa ekologicznego. Więc niestety kontrole jak najbardziej są potrzebne ale nie eliminują problemu do zera.
                          • pani.asma Re: Więcej warzyw 05.03.26, 17:46
                            OBOŻE to nawet nie wiedziałam o tej salmonelli
                            to tym bardziej bym się nie odważyła w domu robić bo nie ma jak to zatruć rodzinę własnymi rękami
                            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 06.03.26, 00:18
                              No nie, wlasnie w domu masz większą kontrole. To plesnieje bo nie jest woda przelewane i w za wys temp trzymane
                              • pani.asma Re: Więcej warzyw 06.03.26, 06:34
                                Princess poczytaj
                                Te ziarna mogą być już skażone Kto sprawdza ziarna ?
                                Lepiej nie rób w domu bo nie chcemy cię stracić
                                Ze sklepu to jakoś muszą być kontrolowane
                                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 07.03.26, 10:34
                                  Salmonella nie dziala tak bo " suche nasiona sa skazone". Salmonella to cos co rozwija sie w wyniku wilgoci
                                  • pani.asma Re: Więcej warzyw 09.03.26, 15:08
                                    No właśnie ale jak sama sobie zrobisz Skażone ziarna i zjesz i nakarmić dziecko to słabo

W firmach dostarczających do sklepów są jednak większe możliwości kontrolę i lepsze warunki sanitarne bo nie będą ryzykować że klienci po uciekają
              • pani.asma Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:57
                No nie orientuję się

Teraz podobno czekolada za kratkami w marketach
                Wkleisz nam zdjęcie ?
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 05.03.26, 12:33
                  Nie wkleje bo tego tu nie ma. Ale wieczorem bede w sklepie wiec wkleje zdjecie czekolad w sklepie haha
                  • pani.asma Re: Więcej warzyw 05.03.26, 16:26
                    Ale takie czekolady za kratkami please
                    • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 06.03.26, 00:17
                      Tu takich nie ma. Z dzisiejszej wizyty w Tesco. To chyba w jakichs konkretnych miejscach a nie wszedzie.
                      • pani.asma Re: Więcej warzyw 06.03.26, 06:34
                        Ale to puste opakowania i zawartość odbierasz przy kasie ?
                        Tak w Japonii było w drogerii z kosmetykami z witaminą c
                        • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 06.03.26, 10:58
                          Haha... Takie rzeczy tylko moga wymyśleć w Polsce
                          • pani.asma Re: Więcej warzyw 06.03.26, 15:19
                            No ale to U was jest czekolada za kratkami

• princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 07.03.26, 10:33
                              W jakichs specyficznych miejscach bo nie gdzis ja mieszkam
                              • pani.asma Re: Więcej warzyw 09.03.26, 15:11
                                Ale kryzys przecież będzie narastał ale jak coś to zrobimy zbiórkę na forum
                                Chociaż strach wysyłać paczkę bo przecież Poczta sprzedana w prywatne ręce to mogą łatwiej kraść
        • karollo26 Re: Więcej warzyw 05.03.26, 10:48
          W życiu nic mi nie zaśmierdło. Może to kwestia kiełkowanicy- ja moją słoikową uwielbiam. Owszem trzeba przelewać 1-2 razy dziennie wodą.
          Te kupne kiełki z plastiku, leżące kilka dni w folii - nigdy mnie nie przekonywały. Prędzej w nich bedzie pleśń niż w takiej kiełkownicy słoikowej.

Jeśli chodzi o cenę to dokładnych wyliczeń nie robiłam- ale z 1 opakowania noszona wychodzi ok 5 pełnych słoików kiełków - myślę że wychodzi to taniej.
          • pani.asma Re: Więcej warzyw 05.03.26, 11:43
            No ale ile kosztuje takie opakowanie Kiełków ????
            Pamiętam że jak jeszcze się tak dręczyłam to wcale nie mało to kosztowało i wychodziło drożej niż Kiełki ze sklepu
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 09.03.26, 15:29
              Asma strasznie u was ciężko skoro nasiona i kielki drogie
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:39
        Hodowlane kiełki!

To się jednak tragicznie skończyło, bo bo bardzo szkoda było mi je zjadać. Podlewalam je, mówiłam do nich a potem nocy miałam je uśmiercić? No niestety big_grin
      • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:46
        Które warzywa dzisiaj nie są wartosciowe? Marchew? Kapusta? U mnie w biedrze są polskie pomidory...
        • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:13
          bo to taka legenda miejska z tymi ze nie sa wartosciowe.

Oczywiscie, ze zima wiosna np pomidory ida ze szklarnii i dlatego jest ok 30 proc mniej witamin i mineralow w nich, ale to nie oznacza ze nie warto ich jadac

Z takim podejsciem to w zasadzie caly rok nalezaloby jesc tylko mrozonki z wyjatkiem krotkiego sezonu letniego.

Pomidory na tej szerokosci geograficznej to najwczesniej sa w koncu lipca a koncza sie w pazdzierniku.I tak kiedys bylo, ze poza tym okresem nie bylo pomidorow

Masa warzyw i owocow idzie caly rok ze szklarni. Maja mniej nieco witamin i mineralow zima ze wzgl na gl sztuczne swiatlo ale jako ze to jest kontrolowana hodowla maja mniej pestycydow niz te z gruntu latem w hodowlach masowych
          • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:48
            Oczywiscie, ze zima wiosna np pomidory ida ze szklarnii i dlatego jest ok 30 proc mniej witamin i mineralow w nich, ale to nie oznacza ze nie warto ich jadac...no nie do konca
            Były robione badania w wielu labach i to nie wygląda tak. Są mniej smaczne niz te z pola...ale odżywczo podobne. Mniej ale nie tyle aby to było znaczące. Jezeli codziennie jesz duzo warzyw nie bedzie równicy
            Tak samo jak jajka zerówki nie są zdrowsze smile Ja kupuje zerówki czy jedynki ( eko lub wolny wybieg) bo nie chce meczyc kur zeby jesc jajko...ale zdrowotnie one są takie same
            Nawet na moim wydziale dawnym były badania takie robione

Z pestycydami się zgodzę
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:52
              Podobno z tymi jajami to te z wolnego wybiegu wcinaja różne rzeczy tez jakis sa nieprzewidziane jeśli wybieg jest przy szosie itd

Ja kupuje tez 0 lub 1 ze wzgl na "szczesliwy żywot kur. "
              • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 13:50
                Widzisz mogłabym cie na obiad zaprosić i byśmy się dogadały smile
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:36
                  Kto wie, kto wie...
              • pani.asma Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:49
                To ja pisałam
                Nie ma się co nabierać na te jajka i płacić miliony
          • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 04.03.26, 19:39
            princesswhitewolf napisała:

>
            > Oczywiscie, ze zima wiosna np pomidory ida ze szklarnii i dlatego jest ok 30
            > proc mniej witamin i mineralow w nich, ale to nie oznacza ze nie warto ich jada
            > c

Ja w zasadzie nie jadam pomidorów poza sezonem, bo sa niesmaczne. Czasem może jakies koktajlowe....
            >
            >
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 20:28
              Marmande polecam
              • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 04.03.26, 22:09
                Nie widziałam tej odmiany. Natomiast są inne warzywa, które jadam zimą, a pomidory najlepsze mam z własnego ogrodu (no ale to w sezonie). Teraz kupuje kiszonki (ogórki, ale też inne warzywa, jak kalafior, papryka, brokuł, rzepa itd), cykorię, kiełki (rzodkiewkowe bardziej smakują rzodkiewką niż sklepowe rzodkiewki, nawet sezonowe), sałatę. Papryka bywa nienajgorsza smakowo nawet teraz. No i warzywa do obróbki cieplnej, świeże lub mrożone.
      • kanna Re: Więcej warzyw 07.03.26, 09:22
        Córka hoduje kiełki dla papugi big_grin
        • pani.asma Re: Więcej warzyw 07.03.26, 09:52
          Sorry ale jeśli umrze ci papuga to nie będzie straty na forum
          Jeśli zatruje nam się princess to forum już nie będzie takie samo
          • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 07.03.26, 10:33
            No wlasnie. Kto by wojna i glodem straszyl uncertain
          • homohominilupus Re: Więcej warzyw 09.03.26, 15:41
            pani.asma napisała:

> Sorry ale jeśli umrze ci papuga to nie będzie straty na forum
            > Jeśli zatruje nam się princess to forum już nie będzie takie samo

🤣
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 09.03.26, 15:50
              No wlasnie. Kto bedzie mial chec z asma pisac jak nie ja. Wszystkie tylko ja ofukujecie a ja pasjami uwielbiam sie z nia droczyc
    • jeste_m_sobie Re: Więcej warzyw 03.03.26, 21:44
      Może warzywa z air fryera? Są pieczone, nie takie miękkie, jak ugotowane (choć w garnku tez można zrobic al dente, ale czasem się nie udaje). Polace oliwą z oliwek o wyrazistym smaku i posypane parmezanem plus przyprawy. Musisz znaleźc coś, co ci smakuje, nie musisz jeść wszystkich warzyw, jakie istnieją na świecie. Może kapusta kiszona z sosem sojowym? Może ciecierzyca? Może zupy krem? Kurczę, ja uwielbiam warzywa, mogłabym w sumie tylko nimi się żywić i by mi się nie znudziło.
      • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 20:29
        >Może kapusta kiszona z sosem sojowym?

Ki czort? Sos sojowy jest slony i kapusta tez. Jezu dlaczego zabijać smak kapusty kiszonej. Ja lubie z majonezem i zoltym serem kapuste kiszona
      • kanna Re: Więcej warzyw 07.03.26, 09:22
        Córka uwielbia warzywa z aitfrayera dodaje do nich marynowane tofu.
    • fogito Re: Więcej warzyw 03.03.26, 22:08
      A ja z wiekiem jem coraz więcej warzyw. Przestań jeść mięso to się do warzyw przekonasz.
      • kanga_roo Re: Więcej warzyw 04.03.26, 09:31
        o tak, mam podobnie. nie jem mięsa a warzywa w dużych ilościach i na surowo i w postaci przetworzonej rozmaicie. Właściwie jak pomyślę, to czasem 90% posiłku to warzywa.
        • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 20:30
          Dokładnie. 30 prox bialko, 60 proc warzywa i 10 proc to owoce i zytnie czy gryczane pieczywo
          • kanga_roo Re: Więcej warzyw 05.03.26, 10:22
            a jak białko ze strączków to potem wychodzi 90% wink
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:20
        Nie mam koncepcyjnego problemu z kuchnią wege, tylko po prostu mi przestała smakować. Jeśli w daniu nie ma mięsa, nie jem węgle i nabiał, warzywa ledwo tknę.
        • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 04.03.26, 19:40
          I żadne warzywo ci nie smakuje? Chyba poszłabym z tym do lekarza.
    • mizantropka65 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 03:42
      Najwartościowsze warzywa, to surowe warzywa, tej zasady się trzymam. Jeśli gotowane, to aldente. Jem bardzo dużo warzyw, na początku zmuszałam się dla zdrowotności, później weszło w nawyk.
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:21
        Ja zawsze tak robię warzywa, od kiedy gotuje, twardawe, zero typowo polskiej paćki. Kiedyś nie miałam z warzywami żadnego problemu, a teraz mam.
        • mizantropka65 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 15:06
          No cóż, nie potrafię ci nic doradzić. Ja musiałam zmienić nawyki żywieniowe, wiele rzeczy mi niezazbytnio smakuje, ale jak mus to mus. Jem i staram się nie rozkminiać
        • pani.asma Re: Więcej warzyw 04.03.26, 17:45
          Idź do lekarza bo coś jest na rzeczy
    • mia_mia Re: Więcej warzyw 04.03.26, 07:27
      Sałatki wszelakie (tylko uważać z dresingami, bo bywają bombą kaloryczną) i surówki, pomidor, ogórek, sałata i inne do kanapek, surowe warzywa są najzdrowsze, ja lubię zupy kremy, więc gotowane warzywa w ten sposób, dodaję warzywa do kotletów mielonych. Samych warzyw, na zasadzie schrupię sobie marchewkę czy seler naciowy (pomijając już, że go nie znoszę) nigdy nie jadłam chętnie, bo nie lubiłam sobie pochrupać, tylko pomidorki koktajlowe mogę jeść jak cukierki.
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:23
        Ja, też lubiłam. To znaczy selera naciowego również nie znoszę, ale marchew, głąb kapusty, surowy kalafior? Do wypęku i zawsze. A teraz nie.
        • tt-tka Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:46
          bene_gesserit napisała:

> Ja, też lubiłam. To znaczy selera naciowego również nie znoszę, ale marchew,
          > głąb kapusty, surowy kalafior? Do wypęku i zawsze. A teraz nie.
          >

A taki ledwo zblanszowany brokul maczany w sosie tatarskim, probowalas ? moze posmakuje ? na drugie sniadanie a. zakaske do wodki smile, a. jarzynke (do pieczarek z patelni bardzo podchodzi)

a moze masz diete prawidlowo zbilansowana i organizm (niesmakiem) sygnalizuje, ze wcale tych warzyw nie potrzebuje, albo mniej niz dawniej ? rozmawialas z dietetykiem ?
        • mia_mia Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:55
          Z marchewki lubię surówkę, można trochę startej dodawać do sałaty jak w gotowych mieszankach albo pozostać przy soku, ten akurat, moim zdaniem jest smaczny. O jedzeniu głąba kapusty pierwsze słyszę, a z surowego kalafiora robi się jakieś sałatki czy surówki, ale nigdy nie robiłam. Ja bym się nie zmuszała do jedzenia takich samych, tylko pilnowała, żeby tam gdzie się da upchnąć jak najwięcej warzyw jako dodatek.
      • mizantropka65 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 15:09
        Zupy krem, kiszonki, surówki (bez żadnych sosów, no, ostatecznie skyr, albo chudy jogurt) uwielbiam
    • palacinka2020 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:21
      Surowych nie jem, zazwyczaj podsmazam. Smakuja wtedy duzo lepiej.
      Rzucam na patelnie wrzywa jakie tam mam, podsmazam, doprawiam, potem wrzucam do tego kuskus albo ryz do risotto,l zalewam bulionem. Jesli kuskus to czekam, jesli ryz to mieszam i dolewam.
    • novembre Re: Więcej warzyw 04.03.26, 08:30
      Cukinie kroje w plasterki, psikam oliwe na patelnie i podduszam cukinie, az zmieknie i sie zeszkli. Jem tak juz miesiac big_grin
      • gris_gris Re: Więcej warzyw 04.03.26, 09:14
        novembre napisała:

> Cukinie kroje w plasterki, psikam oliwe na patelnie i podduszam cukinie, az zmi
        > eknie i sie zeszkli. Jem tak juz miesiac big_grin

O, to jest moje podstawowe warzywo, jak nie mam nic innego lub brak mi czasu czy pomysłu. Częściej z piekarnika, bo robię od razu z rybą.
        • boogiecat Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:28
          ja tak samo, tzn cukinie, papryki, kalafior, ziemniaki na blache do pieca i na koniec kawalek ryby

• novembre Re: Więcej warzyw 09.03.26, 13:30
        novembre napisała:

> Cukinie kroje w plasterki, psikam oliwe na patelnie i podduszam cukinie, az zmi
        > eknie i sie zeszkli. Jem tak juz miesiac big_grin

Albo gotowane buraki na zimno. Same, w plasterki, albo z rukola albo feta, jesli mam w lodowce.
        Zupy gotuje! Pieczarkowa, kalafiorowa, krupnik. Uwielbiam.
        Kotleciki warzywne. Zrobilam kiedys burgery z buraka i syn, wtedy nastoletni, zajadal ze smakiem. Dopoki sie nie dowiedzial, z czego to jest wink.
    • hanusinamama Re: Więcej warzyw 04.03.26, 09:55
      NIe wymyślam, wiem, że to jest konieczny element zdorwej diety
      Nie traktuje jako dodatek. Warzywa stanowią połowe talerza prawie każdego dania
      Surówka to nie jest łyżka do obiadu. Na sniadanie jak jem kanapki to warzywo nie musi wylądować na nich. Czesto do niadania jem marchew, paprykę pomidory pokrojone w kawałki, obok kanapek
      Sok z warzyw to nie to samo co zjedzone, pogryzione warzywo
      • mizantropka65 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 15:12
        Mam tak samo, żadnych warzyw na kanapkach, a pokrojone w cząstki, słupki obok
      • wena-suela Re: Więcej warzyw 05.03.26, 10:40
        Ja w ogóle nie pojmuję jedzenia kanapek na domowy posiłek. Kanapkę zabieram do pracy, bo przed wyjściem jest dla mnie za wcześnie na obiad. Mogłabym tez zabrać w podróż . Ale w domu nakładam jedzenie na talerz, a pieczywo oddzielnie.
        • hanusinamama Re: Więcej warzyw 05.03.26, 16:07
          Ja też tak jem, bo w ten sposób łatwiej zadbać o makro
          Dzisiaj na sniadanie miałam mozarelle, do tego dwa jajka na miękko, pół talerza warzyw (pomidor, papryka, ogórki kiszone, marchew) i 2 kromki chleba wieloziarnistwgo....za wuje bym tego nie upchnęła na tych 2 kromkach smile
    • wena-suela Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:12
      Mam odwrotnie. Zdecydowanie bardziej lubię warzywa niż za młodu. I jak ktoś wcześniej napisał, ma to związek z mniejsza ilością mięsa. jak ograniczyłam mięso, jem więcej warzyw i czuję mniejszy głód. Nie miewam w ogóle ssącego, napadowego głodu. Jem dużo sałat, takich klasycznych z ogórkiem, pomidorem, oliwkami winegretem etc. Może spróbuj zapiekamych z lekkim beszamelem z serem (cheddar, parmezan). Ja tak robię z kalafiorem albo brokułem. Umami dodaj pieczarki, których nie potrzeba podsmażać, wystarczy dodać do beszamelu. Kapustę podsmażam i duszę kilka minut, a potem dodaję sos sojowy z czosnkiem i troche soku z cytryny albo octu jabłkowego. Lubię stir frye na oleju z czosnkiem, imbirem i chilli: marchew, cukinia, boczniaki, sos sojowy, trochę cukru. Do tego ryżu/makaron i omlet albo jajko sadzone. Wszelkie daale albo curry. Jak curry to tajskie, a nie indyjskie z suszonych przypraw. Dynia albo batatu dobre są upieczone jako dodatek albo same jak na koniec dodasz fetę (może być twaróg) i miód.
    • homohominilupus Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:32
      Jem więcej surowych warzyw niż kiedyś. Robię szybka sałatkę z rukoli, pomidorków cherry, papryki, cebuli cukrowej. Sól, czasem po hiszpańsku oliwa i ocet. Staram sie jeść raz dziennie do kanapki
      • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:34
        "czasem po hiszpańsku oliwa i ocet. "

Dlaczego " po hiszpańsku" ? 🤔
        • homohominilupus Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:51
          Bo tak robią Hiszpanie z dziada pradziada?

Nie cudują z dressingami. Ocet, oliwa, sól.

W Pl robiłam dressingi, musztarda, miod, cytryna, cuda wianki. We Fr zawsze jest pyszny vinegret i zwykła salata smakuje genialnie. A tutaj szast prast i jest sałatka. Posmakowało mi.
          • homohominilupus Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:52
            A jak robią Włosi?
            • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:55
              No właśnie tak samo 😅
              • homohominilupus Re: Więcej warzyw 04.03.26, 10:59
                No masz. Czyli po włosku- hiszpańsku dodaje ocet i oliwę 😎
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 11:20
                  Vinagre de Jerez love it!
                • alpepe Re: Więcej warzyw 04.03.26, 11:32
                  Nie wiedziałam, że to jest po jakiemu, ja tak robię sama z siebie od zawsze, owszem, czasem dodaję gotowych ziół prowansalskich.
                  • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 11:45
                    a nie, to co napisalam to nazwa octu hiszpanskiego. rewelacyjny

a jeszcze z Wloskich to polecam Mazetti i Giuseppe Gusti

niebo w gebie. Kazdy zupelnie inny, zupelnie inny dressing wychodzi
                    • alpepe Re: Więcej warzyw 04.03.26, 12:21
                      Ale ja nie do ciebie.
                      • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 12:22
                        Jej to nie przeszkadza :p
                        • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 12:26
                          A ty znowu trollujesz.
                          • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 12:32
                            A Ty znowu używasz słów, których znaczenia nie rozumiesz.
                            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:37
                              Jakich znowu slow. Mialam cie juz zablokowana a tu znowu wylazisz...
                              • sztalugi1234 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:40

> Jakich znowu slow. Mialam cie juz zablokowana a tu znowu wylazisz...
                                >

Czy forum skasowało listy zablokowanych? Wyczyściło? Komuś też?
                                Administracjo, zróbcie coś!
                                • azalee Re: Więcej warzyw 04.03.26, 14:44
                                  Bywalcowi systematycznie czysci...
                              • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 05.03.26, 13:46
                                Kiedy niby miałaś mnie zablokowana, skoro za każdym razem mi odpisujesz ? 😅😅
                                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 05.03.26, 14:05
                                  No mialam ale po tym aktualizacji baz nie mam. No i znów zablokuje jak bedziesz mnie stalkowac
                                  • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 05.03.26, 14:07
                                    Oh jej, strasznie się boję! 😱😱😱
                                    • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 05.03.26, 14:14
                                      Nie no ide blokowac. Lecz sie kobieto
                                      • szarmszejk123 Re: Więcej warzyw 05.03.26, 14:23
                                        Teraz to się popłaczę, Princess, proooosze, nie rób teeeego 😭😭😭😭😭
                      • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 04.03.26, 12:27
                        Sorry ja mam specyficznie rozlozone to drzewko
                        • marzenka12 Re: Więcej warzyw 05.03.26, 13:41

> Sorry ja mam specyficznie rozlozone to drzewko
                          >

genealogiczne
                          • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 05.03.26, 14:07
                            Tak, wyksztalcone pokolenke pietro wyzej
    • rb_111222333 Re: Więcej warzyw 04.03.26, 13:24
      Może zrób kotlety warzywne? Córka, która w ogóle nie jada warzyw takowego zjadła i jeszcze powiedziała, że smaczne to mięsko smile Lubię też pasty warzywne do kanapek. Wystarczy np. dodać trochę suszonych pomidorów do humusu I one świetnie przykrywają smak ciecierzycy, jeśli ta Ci nie smakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka