Dodaj do ulubionych

Zasada jednego kawałka ciasta

04.04.26, 09:59
Przeczytałam na forum, że żeby nie przytyć w święta należy do kawki zjeść jeden kawałek ciasta. Tak też i robię. Jeden kawałek sernika, jeden makowca i jeden ciasta czekoladowego. Czuję, że od razu świat jest piękniejszy i nabieram energii do dalszego szykowania. Zaraz się biorę za tatara z wędzonego łososia. Radosnych świąt i pięknej pogody.
Obserwuj wątek
    • czarna_kita Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 10:08
      Ciekawe, ciekawe.... spróbuję w te święta 😆
    • aqua48 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 10:36
      Mam podejrzenie, że ta zasada może być myląca, ale cóż, chyba będę testować na czlowieku.
    • jakis.login Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 10:56
      Nauka wymaga poświęceń, piję 3-4 kawy dziennie, materiału do badań będzie jak naplute!
    • kura17 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:03
      a jak robisz tego tatara? kupilam sobie ostatnio i bardzo mi smakowalo, ale jestem za leniwa, zeby szukac przepisu wink z nieba mi spadasz! to musi byc cud wielkanocny ...
      • eliszka25 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:18
        To ja się podepnę pod prośbą o przepis. Uwielbiam łososia i taki tatar napewno by mi smakował.
        • malaperspektywa Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:42
          Wszystko drobno krojone i proporcje na oko. Składniki: łosoś wędzony, sok z cytryny, oliwa (u mnie olej lniany), pieprz, ogórek konserwowy, cebula, sos sojowy, koperek. U mnie na każdej uroczystości się sprawdza. Nawet tak imprezowo na krakersach.
          • eliszka25 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 12:01
            Dziękuję! Ja też robię wszystko głównie na oko, więc nie ma problemu. Brzmi bardzo dobrze 👍🏻
            • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:12
              ogorek, konserwowy tez, mi z losiem nie gra, ale wiadomo, o gustach... 😎

robie z wedzonego na zimno, cos w rodzaju ceviche - losos, sok z limonki ( nie z cytryny), oliwa (wiadomo jaka 😛 inne psuja smak, wiec moze byc olej np z orzechow), sporo pieprzu, sprezyste (nie miekkie) avocado, papryka i odrobina papryczki ostrej, szczypior lub dymka, moga byc oliwki
              • malaperspektywa Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:36
                Moźe być kiszony. Moi panowie wolą z konserwowym.
                • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:52
                  kiszony to juz w ogole nie wchodzi w gre ale to wylacznie moje zdanie, sos sojowego tez nie dodaje
                  • husky_cat Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:18
                    A mnie z kolei zupełnie papryka nie pasuje☺ i na pół kg łososia daje ogórka kiszonego, awokado, koperek, dymke lub dwie, kilka oliwek, sok z limonki, oliwe z oliwek i odrobinę sosu sojowego.
                    A w wersji farsz do jajek jeszcze żółtko.
                    Tak w ogóle to wolę tatara z surowego łososia, ale ze względu na dzieci musi być wędzony
                    • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:29
                      papryki nie jest duzo, bardziej dla koloru, ogorek kiszony czy konserwowy stanowczo nie!
                      i wedzony na zimno albo ceviche z surowego ale to dluzej trwa, wiec czesciej jest z wedzonego

kazdemu wg gustu smile
              • eliszka25 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:21
                Mnie z kolei avocado kompletnie nie komponuje się z łososiem. W sumie, to komponuje mi się wyłącznie z guacamole. Pod inną postacią jest dla mnie niejadalne. Mam wrażenie, jak bym jadła mydło
                • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:26
                  moze to wynika z Twojego miejsca zamieszkania i braku swiezych awokado prosto z drzewa? takie dojrzewane 'w drodze' to zupelnie inna bajka
                  ale wiadomo, kazdemu cos smakuje inaczej smile
                  • eliszka25 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:06
                    Takie prosto z drzewa napewno lepsze, ale ja chyba po prostu nie jestem fanką avocado. Za to guacamole bardzo lubię, ale musi być dobrze przyprawione.
                    • husky_cat Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:10
                      A guacamole z łososiem i jajkiem? ☺
                      • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:16
                        bardzo dobre 🙂 tost, guacamole, plaster lososia i jajko
                        • wapaha Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:20
                          mysiulek08 napisała:

> bardzo dobre 🙂 tost, guacamole, plaster lososia i jajko
                          >

ja robię ciiut inaczej ale podobnie : grzanka, avocado,łosoś, pomidor -jajecznica obok/opcjonalnie serek wiejski
                          • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:23
                            tez ladnie ,😁 tylko z plasterkow awokado na grzance wszystko mi zjezdza🤣 a jak zrobie ciape z dodatkiem pomidora i papryki to sie trzyma
                            • wapaha Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:26
                              mysiulek08 napisała:

> tez ladnie ,😁 tylko z plasterkow awokado na grzance wszystko mi zjezdza🤣 a ja
                              > k zrobie ciape z dodatkiem pomidora i papryki to sie trzyma
                              >

ja avocado rozgniatam widelcem i smaruję jak pastą
                              • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:33
                                zwizualizowalam plastry nie ciape 😁
                      • eliszka25 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 18:19
                        husky_cat napisała:

> A guacamole z łososiem i jajkiem? ☺

Guacamole nie łączę z łososiem, bo ma zbyt intensywny smak i „zabija” łososia. Jak już pisałam, moje guacamole musi być mocno przyprawione. Dodaję m.in. pasta di peperoncino, a to jest zbyt mocne do łososia. Łosoś najlepszy jest z chrzanem.
    • ardzuna Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:07
      A ile tych kawek się pijedziennie ?
      • malia Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:23
        Amerykańscy naukowcy zalecają 3-4 filiżanki dziennie i ja im wierzę 😀
      • malaperspektywa Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:43
        Zależy ile chcesz zjeść ciasta.
      • majenkirr Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 14:27
        Ponoć już więcej niż siedem robi Ci niedobrze.
    • eliszka25 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:19
      O, to ja w takim razie napewno nie przytyję. Nie piję kawy w ogóle, a skoro ciasto wolno tylko do kawy, to cóż… będę szczupła 😄
      • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 15:58
        to ja tez 😂
      • bi_scotti Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:32
        eliszka25 napisała:

> O, to ja w takim razie napewno nie przytyję. Nie piję kawy w ogóle, a skoro cia
        > sto wolno tylko do kawy, to cóż… będę szczupła 😄

Stary Bi_scott jada makowca wylacznie w zestawie z kubkiem mleka big_grin No other way - makowiec (wedlug niego) mozna popijac wylacznie mlekiem ... czy taki kawalek ciasta (makowiec z mlekiem) nie wchodzi do rachunku? tongue_out
        Cheers.
    • primula.alpicola Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:35
      Ale jest dopiero sobota, zostaw, to na Święta!
      • malaperspektywa Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:51
        Oj tam. W niedzielę cały dzień w podróży, jedna babcia do odwiedzenia przed południem, druga po południu. Wrócimy późnym wieczorem. Nie jesteśmy zbytnio tradycjonalistami więc możemy zacząć świętować już dziś. Aczkolwiek szykuję też trochę tradycyjnych rzeczy, które do tych babć pojadą razem z nami. Żeby babciom było miło. Dla nich tradycja jest ważna. A ja nie dam rady tyle kawy wypić w poniedziałek.

• primula.alpicola Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:57
          No dobrze, udzielam Ci dyspensy.
          • malaperspektywa Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 12:37
            Dzięki wielkie. W zamian kwiaty.
    • elinborg Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:39
      No to całkiem jak z byciem na dwóch dietach, bo na jednej jest się głodnym😉.
    • vessss Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 11:46
      Dobra, a zarazem oszczędna gospodyni kroi po jednym kawalku ciasta dla każdego i jeden dodatkowy na pokaz, więc się zgadza. A ile tych ciast, to już nieważne😁
      Nie mam miejsca w lodówce i dopiero wieczorem mogę zrobić sernik na zimno i paschę muszą się w nocy chłodzić na balkonie. A do tego lubię sałatkę robić wieczorem, więc zamiast odpoczywać to będę zaiwaniać.
      • eliszka25 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 12:03
        To zupełnie jak ja. Takie rzeczy najbardziej lubię robić wieczorem i w nocy. Wczoraj o północy zabrałam się za mazurek. Do 3 nad ranem był gotowy 😁
    • backup_lady Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:14
      Ooo świetna zasada, też zjem jeden kawałek ciasta, tyle że nie pokroję blachy smile tongue_out
    • analoga_niet Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:15
      Już tylko najwięksi zacofańcy tyją od jedzenia. Nowocześni ludzie tyją od hormonów, niekorzystnego układu planet, spiski producentów żywności oraz traumy sprzed trzech pokoleń
      • malaperspektywa Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:38
        Albo od światła. Najbardziej się tyje od tego z lodówki. Jak na ciebie poświeci to od razu +1.
    • jkl13 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:52
      Co roku zdumiewa mnie, ze tak duzo ospb je makowca na wielkanoc. Dla mnie to rypowo bozonarodzeniowe ciasyo, kyprego u mnie w todzinie je sie tylko raz w roku. I wszyscy moi znajomi maja tak sako, makowoec tylko na bozr.narodzenie.
    • jkl13 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 13:54
      Poszło za wcześnie i bez korekty.
      Co roku zdumiewa mnie, że tak dużo osób je makowiec na Wielkanoc. Dla mnie to typowo bożonarodzeniowe ciasto, które u mnie w rodzinie je się tylko raz w roku. I wszyscy moi znajomi mają tak samo, makowiec tylko na Boże Narodzenie.
      Dlatego uwielbiam ematkę za inne spojrzenie na tradycję, fajnie się tak różnić. A u nas z roku na rok ograniczamy ilości ciast. W tym roku będzie tylko tort malinowy (syn ma urodziny), babka piaskowa (mała) i pół serniczka.
      • konsta-is-me Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 14:03
        Makowiec i serniczek pasuje na każdą okazję , a nawet bez 😁
      • geez_louise Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 14:51
        Ale jak to święta bez maku w zębach?
      • loganberry Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 15:38
        Prawda? Dla mnie to taka sama egzotyka jak robić piernik na Wielkanoc, choć może też ludzie robią a ja się dziwięwink
        Wielkanoc kojarzy mi się z lekkimi, jasnymi ciastami. Może być babka, puchaty sernik, jakaś rolada na biszkopcie, mazurek albo kruche ciasteczka.
        • aqua48 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:41
          Ja piekłam makowce na poprawiny po weselu syna i bardzo się wszyscy cieszyli, właśnie dlatego że każdy lubi, a kojarzy się tylko ze świętami. A i ja i moja przyjaciółka lubimy sobie upiec makowca tak bez okazji.
        • angazetka Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 18:03
          Dostaliśmy od teściowej na Wielkanoc makowiec i piernik. Ja nie rozumiem.
      • przepio Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 22:26
        jkl13 napisała:
        > A u nas z roku na rok ograniczamy ilości ciast. W tym roku będzie tylko tort m
        > alinowy (syn ma urodziny), babka piaskowa (mała) i pół serniczka.

To tak jak u nas miało byc. Zrobilam tylko mazurki. Ale niespodziewanie dostaliśmy trzy dodatkowe ciasta...
        • chlodne_dlonie Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 23:28
          przepio napisała:

> jkl13 napisała:
          > > A u nas z roku na rok ograniczamy ilości ciast. W tym roku będzie tylko
          > tort m
          > > alinowy (syn ma urodziny), babka piaskowa (mała) i pół serniczka.

Ale JAK upiec tylko PÓŁ serniczka, powiedz proszę..??
          big_grin

>
          > To tak jak u nas miało byc. Zrobilam tylko mazurki. Ale niespodziewanie dostali
          > śmy trzy dodatkowe ciasta...
      • baletnicazielona Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 08:34
        Mnie zdumiewa że ludzie tyle żrą pod pretekstem świąt.
      • feniks_z_popiolu Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 08:49
        jkl13 napisała:

>Co roku zdumiewa mnie, że tak dużo osób je makowiec na Wielkanoc. Dla mnie to typowo bożonarodzeniowe ciasto,>

U nas też tylko na Boże Narodzenie

>A u nas z roku na rok ograniczamy ilości ciast.>

U nas zawsze ich było mało. Jakoś rodzinnie jesteśmy mało chętni na jedzenie słodyczy.
        W tym roku mała babka piaskowa i mały sernik w połowie czekolady z wiórkami kokosowym, pomysł męża bo on akurat najchętniej je ciasto.
        • ardzuna Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 22:50
          feniks_z_popiolu napisał:

> jkl13 napisała:
          >
          > >Co roku zdumiewa mnie, że tak dużo osób je makowiec na Wielkanoc. Dla mnie
          > to typowo bożonarodzeniowe ciasto,>
          >
          > U nas też tylko na Boże Narodzenie

U nas nie na Wielkanoc, co nie oznacza, że nie można zjeść makowca poza świętami Bożego Narodzenia.
    • memphis90 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 14:03
      Ale że nic mi się nie stanie od 10 kaw dziennie…? 🤔
      • bi_scotti Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:34
        memphis90 napisała:

> Ale że nic mi się nie stanie od 10 kaw dziennie…? 🤔
        >

Inka? wink Cheers.
        • memphis90 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 21:06
          Na razie to jestem przeziębiona, a ja praktycznie nigdy nie bywam przeziębiona - więc od rana wypiłam 4 albo 5 półlitrowych kubków herbaty z cytryną i cukrem (nigdy nie pijam herbaty na słodko, chyba, że jestem przeziębiona) i nie mam ochoty na żadne słodkie (co się nie zdarza). I nawet nie sikam, więc nie wiem gdzie te herbaty trafiają… 🤔
          • bywalec.hoteli Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 21:19
            memphis90 napisała:

> Na razie to jestem przeziębiona, a ja praktycznie nigdy nie bywam przeziębiona
            > - więc od rana wypiłam 4 albo 5 półlitrowych kubków herbaty z cytryną i cukrem
            > (nigdy nie pijam herbaty na słodko, chyba, że jestem przeziębiona) i nie mam oc
            > hoty na żadne słodkie (co się nie zdarza). I nawet nie sikam, więc nie wiem gdz
            > ie te herbaty trafiają… 🤔
            >

Cukier karmi infekcję.
            A jeśli pijesz a nie sikasz Memfiska, to sama chyba wiesz że coś jest nie tak?
            • memphis90 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 22:54
              >Cukier karmi infekcję.
              Bullshit, wirusy namnażają się wewnątrz komórki i cukier z herbaty jest im doskonale obojętny.

>to sama chyba wiesz że coś jest nie >tak?
              Owszem. Jestem przeziębiona, a ja nie bywam przeziębiona.
              • bywalec.hoteli Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 23:05
                memphis90 napisała:

> Bullshit, wirusy namnażają się wewnątrz komórki i cukier z herbaty jest im dosk
                > onale obojętny.
                >
                > Owszem. Jestem przeziębiona, a ja nie bywam przeziębiona.

A nerki i jelita przepustowe?
                • memphis90 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 07:57
                  Damy nie pyta się o takie rzeczy!
    • geez_louise Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 14:41
      Ja na całe święta dostałam tylko jeden kawałek bloku czekoladowego. Siostra znalazła jakąś wypasioną wersję w cukierni i mi kupiła, bo to mój przysmak z dzieciństwa. Co prawda ten kawałek ma jakieś 30 cm długości, ale po prostu nie będę już kroić.
      • primula.alpicola Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 14:45
        Spryciaro!
      • geez_louise Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 15:36
        Panie salowe przyniosły tyrajmisiu. To już będą dwa kawałki ciasta.
      • homohominilupus Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 23:19
        Blok czekoladowy! Uwielbiam 🤩
    • homohominilupus Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 15:47
      To jak dieta obrotowa: gdzie sie człowiek nie obróci tam coś zje 😉
    • azalee Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 15:59
      No nic, wygląda na to że będę musiała zacząć pić kawę na kolację
    • bywalec.hoteli Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:30
      Ale jeden kawałek ciasta ma być na całe święta czy jeden dziennie czy jeden z każdego rodzaju?
      • pyza-wedrowniczka Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 19:14
        Jeden każdego rodzaju po każdym posiłku na deser. To moje minimum w swieta smile
        • bywalec.hoteli Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 20:34
          pyza-wedrowniczka napisała:

> Jeden każdego rodzaju po każdym posiłku na deser. To moje minimum w swieta smile

Oj to wagę utrzymasz ale czy waga utrzyma Ciebie? wink
          • pyza-wedrowniczka Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 20:51
            Na razie od liceum się trzyma w miejscu, więc sobie nie żałuję. Bo kiedyś może się to zmienić, więc korzystam
            • bywalec.hoteli Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 20:52
              pyza-wedrowniczka napisała:

> Na razie od liceum się trzyma w miejscu, więc sobie nie żałuję. Bo kiedyś może
              > się to zmienić, więc korzystam

Dobra przemiana materii 🙂
    • novembre Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:42
      A do herbatki tez mozna? I co jesli sie pije cztery herbatki dziennie? big_grin
      • mysiulek08 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:44
        zeby tylko cztery tongue_out w politrowych kubkach wink
    • wapaha Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 16:53
      to świetna zasada, jestem w niej wąską specjalistką tongue_out dzieciory z ukrycia cykają fotki, które są potem rodzinnym viralem tongue_out
      patrzcie i uczcie się tongue_out
      • mika_p Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:30
        To chyba bardzo stara zasada, myślę patrząc na twój trzeci talerz. To na pewno od niej wzięło się sformułowanie "każdy jeden"
        • wapaha Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:59
          mika_p napisała:

> To chyba bardzo stara zasada, myślę patrząc na twój trzeci talerz. To na pewno
          > od niej wzięło się sformułowanie "każdy jeden"
          >
          hm
          nie rozumiem chyba
          • mika_p Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 18:22
            Gdzieniegdzie mówią "każdy jeden" żeby podkreślić, że każdy, a w sumie jak się inaczej położy akcent to każdy jest jeden, unikalny.
            • geez_louise Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 19:47
              Mówi się “każden jeden”
            • wapaha Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 10:58
              aaa, to tak smile
              nie znałam tego powiedzenia smile
      • aqua48 Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 17:45
        Mąż zrobił sobie kawę, a ja zjadłam kawałek ciasta. Liczy się?
        • malaperspektywa Re: Zasada jednego kawałka ciasta 04.04.26, 19:48
          Liczy się, ale tylko jak nie macie rozdzielności majątkowej.
    • chlodne_dlonie Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 23:34
      To ja się podłączę z tymi życzeniami pogody, słońca i całkowitego luzu.. smile
      Tegoroczna Wielkanoc ma u mnie zupełnie inny wymiar i bardzo się w nim odnajduję - z rogalem z piekarni otwartej o 9 rano i dorszem na kolację wink a w ciągu dnia błękitem Oceanu.. wink
      • chlodne_dlonie Re: Zasada jednego kawałka ciasta 05.04.26, 23:38
        P.s. ..a kawy, kawy jest pod dostatkiem i to w ulubionej postaci.. smile

Pięknych świąt!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka