Dodaj do ulubionych

Biustonosz bezszwowy, żelowy itp

23.04.26, 11:45
Kolejny wątek pt. mam przeczulicę i wszystko mnie gryzie.

Klasyczny stanik mogę nosić max 3 godziny. Noszę teraz topy bezszwowe i koszulki z nieco formowaną częścią biustowa, jest mi wygodnie ale nie bardzo wypada tak łazić do pracy.

Kupiłam na temu dwa dość podobne staniki w rozmiarze jaki najbardziej pasował mi z tabelek (chociaż już tabelki pokazywały że dokładnie mojego rozmiaru nie ma, ale liczyłam na szczęście). Wzięłam 1xl, normalnie noszę coś ok 75I.

Te chińskie staniki są cudownie wygodne, po prostu jedwabista gąbeczka na ciele, stopień podtrzymania i formowania mają akceptowalny. Niestety, mam w tym 1xl za szeroki obwód i za małą miskę.

Trafiłyście gdzieś na coś lepszego?
Obserwuj wątek
    • mela_stara Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 12:01
      Pójdz do dobrej brafiterki nie kupój z tabelek
      • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 12:06
        Sama jestem dobrą brafitterką 🙄

Mam od kilkunastu lat zawsze dobrze dopasowane klasyczne staniki, po prostu moje ciało powiedziało nie fiszbinom, usztywnieniom bocznym, szwom i innym materiałom niż jedwabista dzianina.
        • princesswhitewolf Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:14
          Bra fitter to taka funkcja obnizania ilosci cm lod biustem a powiekszania miski. W wyniku czego ma sie upiornie niewygodny stanik.
          • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:27
            15 lat temu tak było, a przynajmniej bywało. Teraz jest zupełnie inny asortyment w sklepach, firmy szyją lepiej skonstruowane staniki a brafitterki dobierają bieliznę zupełnie inaczej niż w czasach, kiedy obwody rozciągały się dwukrotnie a standardowe firmy szyły do D.

Ostatnio na niefachowy brafitting trafiłam w triumfie w Grecji 2 lata temu, jak musiałam sobie dodatkowy strój kąpielowy dokupić, aż mnie przeniosło do roku 2008. Teraz nawet w sklepikach w Tczewie lub Pruszczu Gdańskim masz miski do K i bardzo fachowe doradztwo.
            • princesswhitewolf Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 24.04.26, 02:08
              No ja mowie na podst obserwacji forum biusciastych. W realu zyje w kraju w ktorym w Bravissimo nikt nie dusi ludzi w za ciasnych obwodach bo tu wygoda zawsze miala ważniejsze podium niz wyglad.
              • lignum-vitae Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 24.04.26, 10:17
                princesswhitewolf napisała:

> No ja mowie na podst obserwacji forum biusciastych. W realu zyje w kraju w ktor
                > ym w Bravissimo nikt nie dusi ludzi w za ciasnych obwodach bo tu wygoda zawsze
                > miala ważniejsze podium niz wyglad.

Trochę się ubawiłam. Wieki temu okazało się, że nie mam rozmiaru 70A, tylko... sama nie wiedziałam dokładnie ile. Akurat w bliższej perspektywie miałam wyjazd do UK, zatem kupiłam sobie jeden stanik Triumpha 70DD w Polsce i czekałam jak kania dżdżu na wyjazd i prawdziwy brafitting. W Londynie poszłam do Bravissimo, pokazałam mój jedyny w miarę dobry stanik Triumpha i spędziłam parę godzin w przymierzalni. Coś mi do końca nie pasowało, ale moja asertywność była wtedy żadna, a pani w Bravissimo była przekonana, że tak właśnie, to są staniki dla mnie. Kiedy przymierzyłam naręcze staników tam kupionych, mój chłopak miał tylko jeden komentarz: "Tyle się naopowiadałaś o tym jak właściwie dobrać stanik, a przywiozłaś wszystkie staniki za małe i za ciasne." I on to widział po pierwszym przymierzeniu. Wszystkie staniki jakie mi panie w Bravissimo doradziły miały rozmiar 65D. W żadnym nie byłam w stanie wytrzymać dłużej niż godzinę. Do tej pory je mam jako memento. I tak, było to w kraju, w którym żyjesz, w którym dobrano mi niewygodne staniki, ponad dekadę temu.
    • trampki-w-kwiatki Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 12:19
      Tez kupiłam te staniki bezszwowe od chińczyków i się w nich zakochałam, od tej pory wywaliłam wszystkie klasyczne biustonosze, bo mnie cisną. No ale ja mam małe cycki, nie wiem czy większym cyckom dają koniwczną stabilizację. Natomiast faktycznie nie czuć ich na sobie, co jest dla mnie super ważne bo mam nadwrażliwość sensoryczną i staniki generalnie doprowadzają mnie do szału, zupełnie jak metki.
      • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 12:24
        U mnie to trwa dopiero kilka lat (nasilając się) , przedtem lubiłam się porządnie uformować pancernym fiszbinowcem.

Też kocham te chińskie wynalazki, żeby one były w tym 1xl mniejsze o jeden rozmiar w obwodzie i większe choć o dwie literki w misce…
        • lauren6 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 12:53
          Od ostatniego karmienia piersią używam na zmianę bawełnianych sportowych staników (np z Pepco) po domu i tych chińskich jak wychodzę.
          Po pierwsze: próbowałaś kupić rozmiar większy? One mają tyle rzędów haftek, że bardzo wygodnie je się reguluje.
          Po drugie, próbowałaś wywalić wewnętrzną wkładkę? Powinno dać więcej miejsca w misce.
          • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 15:21
            W 1xl zapinam się na najciaśniejsze haftki i i tak jest za luźno. Wkładki wyjęłam i jest więcej miejsca, szkoda mi tych wkładek bo były naprawdę duże i lepiej bym się czuła mając je.
    • siedemkropek82 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 12:50
      Mnie zawsze ramiączka spadają.
      • lauren6 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 12:53
        To się je reguluje
        • majenkirr Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 15:51
          Kto nie doświadczył, ten nie zrozumie😉
      • ga-ti Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 18:09
        Moja mama wiecznie walczyła ze spadającymi ramiączkami aż odkryła "zapinki" które na plecach trzymają ramiączka. Najpierw testowała takie olastikowe do zbierania ramiączek by spod bluzki nie wystawały, ale to nie było to, później trafiła na zapinki w postaci pasków, tak mocno nie ściągają a trzymają w ryzach by nie spadały. Tylko z zakładaniem trochę więcej gimnastyki.
        Ja grzebię obleśnie pod bluzką poprawiając od czasu do czasu 😉
        • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 21:08
          Mam tendencję do spadania ramiączek, może nie jakaś skrajna, ale zdarza się, te chińczyki raczej z mało spadających.
    • rosie Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 13:04
      Na fb są dwie dziewczyny, które sprzedają bieliznę. Jedna chyba fiszbina, druga Tim (albo tip) bielizna. Mają czasem takie staniki w różnych rozmiarach i w opisie posta jest informacja do jakich klasycznych numerów pasuje rozmiarówka tych biustonoszy. A na allegro możesz poszukać takich biustonoszy z firmy magnolia.
      • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 15:18
        O, super, obejrzę je sobie.
    • mabel_mora Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 13:04
      tez mam te chinskie, to jest jakas szatanska, genialna tkanina, tylko , tak jak ty ubolewam, ze nie maja małych obwodów i duzych miseczek, mam 0XL i 1xl, i kiedys znalalzlam 75 G , są troche inne niz te na zdjeciu, bardziej wycięte na mostku, to niemozliwe, jak taka szmatka dobrze trzyma biust, nigdzie nie uwiera, nie odstaje, jedynie to czasem widać brodawki.
    • swiezynka77 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 13:38
      dlaczego nie możesz chodzić w topach do pracy? chyba zakładasz na nie bluzkę, przecież tego nie widać
      • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 15:18
        Widać, bluzki mam cienkie i podkreślają figurę.
    • mava12 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 13:49
      a nie pocą wam się, że tak się wyrażę, cycki w tych silikonowych?
      Akurat ja mam mały biust, w domu w ogóle nie używam stanika, tyle co na zewnatrz (bo nie toleruje odznaczających się brodawek). Staniki (których uzywam) mają materiałowe "jedwabne" wyściółki od strony ciała więc nic nigdy mnie nie uwiera. Reszta to materiał, gąbka, która oddycha.
      Ale powiem szczerze, że jakiś żel, silikon, przez kilka godzin, to mnie odpycha na dzień dobry.
      • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 15:17
        Tam nie ma żadnego silikonu, to gładka, mocna, ale „oddychająca” dzianina.
        • mava12 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:22
          No "żel" tak nie brzmi. Stąd pytanie
          • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:30
            Chińskie reklamy i translatory. To po prostu bielizna bezszwowa, laserowo cięta, klejona, warstwowa itp. Mam wkurzająco wrażliwe ciało od kilku lat, niczego odparzajacego bym nie zniosła.
    • chicarica Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 14:52
      Kupiłam kiedyś coś takiego i poszło do zwrotu bo śmierdziało okrutnie jakimś plastikiem.
      Również poszukuję dobrego stanika bezszwowego na większy biust, na lato w sensie nie za ciepłego.
      • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 15:15
        Moje są od wyjęcia z paczki kompletnie bezzapachowe. Za ciepłe nie będą - materiał to to samo co w majtkach „laserowo ciętych” czy „bezszwowych”, tylko grubsze albo klejone. Na ciele super.

Jeden ze staników jest trochę plastikowy pod listwą haftek z tyłu, ale jeszcze mi to nie przeszkadza.

To 1xl będzie idealne na 85F.
        • bib24 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 16:12
          podrzuc plis linka do aukcji
          • geez_louise Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 19:43
            share.temu.com/U5G7sNXvpmB
            • bib24 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 20:05
              dziękuję!
            • mabel_mora Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 24.04.26, 10:33
              to ja mam inne, Luvlette, nie są tak zabudowane jak top, ładnie rozdzielaja piersi, na mostu są nisko i przylega

• mysiulek08 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 21:38
      miekkie bawelaniane, bezfiszbinowe z bonprix - nosze jako domowe
      • eliszka25 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:05
        A możesz rzucić linkiem, które konkretnie? Zamówiłam sobie z bon prix kilka różnych takich bezfiszbinowych z bawełny i wszystkie odesłałam. Miseczki miały tak totalnie dziwny kształt, że były na mnie równocześnie za duże i za małe. Nawet nie wiedziałam, że to jest możliwe 🤣
        • mysiulek08 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:36
          jak to w bonprixie tongue_out
          masz ten komfort, ze mozesz odeslac smile
          trafilam na takie
          www.bonprix.pl/biustonosz-bez-fiszbinow-z-bawelny-organicznej-3-szt/p-1587519660/943423/?
          i dopiero po wycieciu wew warstwy sa ok - ale jak wyzej, nosze je tylko w domu

za to tymi jestem zachwycona
          www.bonprix.pl/biustonosz-pod-t-shirt-bez-wyscielania-i-bez-fiszbinow-z-bawelny-organicznej-2-szt/p-3467772881/943378/? tez domowe
      • chicarica Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:31
        Który model dokładnie?
        Przyznam, że jako domowe ostatnio noszę nic, a z kolei te które kiedyś uznałabym za domowe, ostatnio są "do ludzi". Reszta mnie okrutnie gniecie i gryzie i zakładam tylko na jakieś specjalne okazje, gdy trzeba się uformować w jakiś kształt.
        • mysiulek08 Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 22:38
          domowo bez ale w porze deszczowojesiennozimowe, jest mi zimno w biust tongue_out

'wyjsciowo' jestem od 'zawsze' wierna felinie z fiszbinami
    • lignum-vitae Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 23.04.26, 23:03
      Staniki non-wired marki Bravissimo mają bdb opinie.
    • default Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 24.04.26, 12:05
      Noszę teraz topy bezszwowe i koszulki z nieco formowaną częścią biustowa, jest mi wygodnie

To i tak masz dobrze, mnie się tak porobiło, że nie mogę mieć na sobie absolutnie nic opasującego, co przylega do skóry, więc nawet bezszwowe topy mnie uwierają 😕
      Na szczęście nie chodzę do pracy, więc na codzień puszczam cycki luzem 😉, zmuszam się tylko na jakieś wyjścia "do ludzi" (do lekarza, w gości, na imprezę itp).
    • chicarica Re: Biustonosz bezszwowy, żelowy itp 25.04.26, 22:31
      Ołkej. Zrobiłam drugie podejście, kupiłam na amazonie bo nie mam temu, jest rewelacyjny.
      (Prawie) nie śmierdzi. W każdym razie na pewno nie tak jak ten pierwszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka