Dodaj do ulubionych

Rotujecie ubrania?

26.04.26, 11:44
Chodzi mi o to czy pierzecie kurtki zimowe czapki i szaliki i tak dalej pakujecie je gdzieś i chowacie na lato? Czy letnie ubrania wiszą u was z zimowymi cały rok? To samo z butami? Tak pytam bo ciekawa jestem jak to u innych wygląda. Właśnie dzisiaj robię wielkie pranie zimowych kurtek szalików czapek, będzie też mycie i pastowanie butów zimowych bo trzeba to wreszcie schować. Lato idzie!
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 11:48
      Piorę i chowam, tak.
    • daniela34 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 11:50
      Tak
    • simply_z Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 11:51
      Tak,to taki moj sekretny skill.Tylko gdzie to lato?ciagle zimno.
      • nieobiektywnie Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:00
        simply_z napisała:

> Tak,to taki moj sekretny skill.Tylko gdzie to lato?ciagle zimno.

Ciiiiiicho, maj za rogiem!
      • chlodne_dlonie Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:38
        simply_z napisała:

> Tak,to taki moj sekretny skill.Tylko gdzie to lato?ciagle zimno.

Właśnie, wczoraj jeszcze było ciepło, dzisiejszy poranny spacer - wiało jak diabli i odczuwalna niższa niż te ok 10 na termometrze uncertain
        Nie mogę się już doczekać prawdziwej wiosny, zdecydowanie zbyt długo ta zimnica trwa!
        • daniela34 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:50
          A idź! Ja w stresie patrzę na termometr, czy w nocy przymrozków nie będzie, bo balkon! Na wszystkich bogów, balkon! Na razie schowałam tylko jedną zimową kurtkę, przejściowe płaszcze jeszcze wiszą w szafie i są w użytku w dniu, w które muszę trochę bardziej formalnie wyglądać a rano na termometrze 3 stopnie.
    • andaba Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 11:52
      Tak.
      Choć ja mam jedną kurtkę letnio zimowa więc nie chowam smile
      • sitniczek Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 15:14
        Ja też. Mam szafę w przedpokoju, w której widzą wszystkie kurtki. Buty regularnie chowam i wyjmuję
    • trampki-w-kwiatki Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 11:54
      Piorę i chowam.
    • aankaa Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:04
      piorę na bieżąco, wszystkie ciuchy/buty wiszą/leżą cały rok (tzn. nie chowam sezonowych) w szafach
    • la_felicja Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:06
      Tak - swetry i spódnice już dawno uprane i pochowane. Zostały buty wypastowania - bo jednak na sandały jeszcze za wcześnie.
      Kurtki dwie uprałam, z jedną mam dylemat - założyłam ją zimą jakieś pięć razy. I to też nie na pół dnia chodzenia, ale góra godzinę za każdym razem (tzn do pracy i z powrotem, 20-30 minut drogi) Też mam ją prać?
      • chatgris01 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:21
        la_felicja napisała:

> Też mam ją prać?

Lepiej tak, ale możesz na krótszym/delikatniejszym programie, żeby odświeżyć tylko.
      • aqua48 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:43
        Ja bym nie prała takiej noszonej tylko kilka razy, po co?
    • aqua48 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:08
      Oczywiście. Buty nieużywane dodatkowo wypycham żeby się nie zniekształciły.
    • czarna_kita Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:17
      Tak. Zimowe chowam do innej szafy.
    • mabel_mora Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:34
      nie chowam, bo mam garderobę
      prać - piorę na bieżąco, typowo zimowe płaszcze, kurtki okrywam na wieszaku foliowymi pokrowcami i przesuwam, aby blizej miec marynarki
      buty - wszystkie mam w pudełkach w których były kupione, chowam jedynie te zimowe, ktore stoją w holu i na ich miejsce wchodzą klapki takie przydomowe

a to wszystko zrobiłam już z miesiac temu, wiec pomimo chłodu zasuwam juz "na letnio"
    • kaki11 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:39
      Te które są na obecny sezon wiszą w szafie lub na wieszaku w przedpokoju, przy wejściu do domu, a te które są na sezon którego nie ma, idą do garderoby.
      • kaki11 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:40
        A ubrania typu spodnie, sukienki, swetry cały rok w tej samej garderobie, moje mocniej a męża mniej pomieszane ze sobą.
    • ga-ti Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 12:43
      U mnie dziś grad sypie i zimno a u znajomych śnieg padał 😁
      No ale tak, kurtki zimowe piorę i pakuję do wora, wór na strych. Czapki i szale też. Buty do garderoby.
      Dużo nas i wszystkie kurtki, płaszcze i inne kapoty na wszystkie pory roku nie zmieściłyby się w przedpokoju, a i w szafach za dużo miejsca by zajmowały. I tak wisenne/jesienne wiszą cały rok, bo z pogodą nigdy nic nie wiadomo.
    • volta2 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 14:34
      staram się wszystkie po sezonie wyprać, ale nie chowam, tylko wieszam bardziej z tyłu, na przód przesujwając ubrania letnie.
      natomiast w tym roku odkryłam że nie wyprałam kurtki narciarskiej, bo siedział tam sobie zeszłoroczny karnet sezonowy. ups...
    • majenkirr Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 14:41
      Na kurtk/płaszcze zakładam foliowe worki i wieszam w garderobie obok letnich ciuchów (nie mam innego miejsca na nie). W zimowych butach dalej chodzę.
    • mayaalex Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 15:12
      Nie - mam duze mieszkanie wiec mam miejsce w szafach ale nie mam strychu, zeby te ciuchy gdzies wyniesc/schowac. Tylko buty czesciowo bo mam dosc duze pomieszczenie przy garazu (nazywane tutaj cave a vin ale wino akurat trzymam w samym garazu jesli zdarzy mi sie miec zapasy wink Tam na polkach mam wiekszosc butow a w domu trzymam kilka par najczesciej noszonych.
    • primula.alpicola Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 15:22
      Tak, już nawet zaczęłam. Mam takie pojemniki z IKEA, w nich układam niesezonowe ubrania. Przy okazji pozbywam się tych nienoszonych.
    • kropkaa Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 15:38
      Tak.
      Jak schowałam parkę że 2 lata temu, to jesczcze nie odnalazłam.
      W ub. roku nie wyjmowałam, bo nie potrzebowałam, w tym roku potrzebowałam, ale nie natrafiłam na czarną dziurę, w którą wpadła.
    • nieboraczek-raczek Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 16:11
      są jakieś osuszacze do ubrań czy do szafy?

niby sie pakuje czyste, suche a potem i tak są nieświeże
      • leyla76 Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 16:35
        nieboraczek-raczek napisała:

> są jakieś osuszacze do ubrań czy do szafy?
        >
        > niby sie pakuje czyste, suche a potem i tak są nieświeże

Dlatego nie piorę wszystkiego zimowego hurtem, żeby to przechować. Kurtki zimowe piorę jak potrzeba. W piwnicy mam jedno pomieszczenie z szafami i stojakami na wieszaki i tam ładują kurtki w których akurat nie chodzimy, czyli nie tylko zimowe.
        • nieboraczek-raczek Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 16:46
          bardziej mi chodzi o ubrania po dzieciach,
          co leżakują i czekają kilka sezonów na ponowne użycie

nie kurtki a bawełna, spodnie czy nawet ręczniki

przeprowadziłam się dwa lata temu,
          na dole mam tylko to co potrzeba,
          gdy czasem potrzebny dodatkowy ręcznik, prześcieradło
          to te z poddasza takie jakieś niefajne

• kiszonababka Re: Rotujecie ubrania? 26.04.26, 16:18
      Piorę, sprawdzam stan dziecięce/ młodzieżowe pakuje w inne pudła a w wrześniu wystawiam na sprzedaż. Za bezcen ale to moja forma eko . Mam wrażenie że te materiały coraz gorszej jakości są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka