marusia_ogoniok_102 27.04.26, 14:38 Ematki, kolega ma sytuację która może wymagać zaangażowania prawnika znacie kogoś w Krakowie kogo jesteście w stanie polecić? Gazetową pocztę odbieram jak coś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.graca Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 14:51 Może Daniela? Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 17:34 Wiem że jesteś z „branży”, może masz jakieś wskazowki jak sprawdzić, a raczej jak zweryfikowac prawnika? Rozumiem że co innego adwokat, co innego radca prawny a co innego notariusz, ale zakładam że jak w każdym zwodzie są lepsi i gorsi fachowcy i bywają zapewne i beznadziejni niekompetentni prawnicy. Masz jakieś rady żeby nie trafić na partacza? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 18:06 Niestety, nigdy nie weryfikowałam prawników Chyba bym korzystała z poleceń znajomych, tak przynajmniej do nas najczęściej trafiają klienci. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 15:38 Ja przestrzegam przed poleganiem w takich kwestiach na rekomendacjach osób z internetu, jeżeli się osób polecających osobiście nie zna (to zawsze jakiś filtr). Znam przypadek, który niestety źle się skończył, tak więc zalecam daleko idącą ostrożność. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:15 Nie znam nikogo w Krakowie, ale uważałabym na polecania na anonimowym forum. Też słyszałam o takich przypadkach jak opisała Taje, prawnicy się nie reklamują, więc czasem ciężko potwierdzić wiarygodność danego specjalisty, bo nie ma, jak w przypadku innych fachowców, łatwo dostępnych opinii np w Google od zadowolonych lub niezadowolonych klientów. Właśnie użeram się z „fachowcem” od wykończenia wnętrz poleconym na fachowym forum i rekomendowanym przez znajomych znajomych (u których nigdy nie wykonywał prac), bo to że się kogoś zna i lubi, nie jest wystarczająco dobrą rekomendacją. Moj „fachowiec” wypowiadał się też na grupie o remontach, miał sensowne rekomendacje i dawał dobre rady, szkoda że nie miało to potwierdzenia w praktyce. Można być fajnym znajomym, sprawdzić wrażenie specjalisty a być niekompetentnym fachowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:53 Ja w takich sytuacjach zawsze rzucam hasło na lokalnej grupie na Facebooku. Jeśli dana firma/ osoba rekomendowane jest kilkukrotnie przez różne osoby wtedy ja sprawdzam. Jeszcze się nie zawiodłam . Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:54 A jak ją sprawdzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:56 taje napisała: > A jak ją sprawdzasz? To zależy. Prawnika odpukac nie szukałam ale w przypadku fachowców sprawdzam firmę np czy zarejestrowana działalność, od ilu lat itd. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 17:08 Sprawdzałabym też, czy jest zarejestrowany do celów VAT-u. Bo jeśli nie to najprawdopodniej oznacza niskie obroty (więc może fachowiec z niego taki sobie), albo wszystko robi na czarno, a to też ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:54 P. S. Przeglądam też starsze rekomendacje. W ten sposób znalazłam idealnego dentystę. Odpowiedz Link Zgłoś
agentka_skalia Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 18:53 Może ci jakaś dobra dusza podrzuci namiary na Danielę na gazetowy. Albo poszukaj sama, bo nie jest trudno znaleźć jej dane w internecie Odpowiedz Link Zgłoś