Dodaj do ulubionych

Prawnik do spraw majątkowych - Kraków

27.04.26, 14:38
Ematki, kolega ma sytuację która może wymagać zaangażowania prawnika uncertain znacie kogoś w Krakowie kogo jesteście w stanie polecić? Gazetową pocztę odbieram jak coś.
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 14:51
      Może Daniela? wink
      • andace Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 17:34
        Wiem że jesteś z „branży”, może masz jakieś wskazowki jak sprawdzić, a raczej jak zweryfikowac prawnika? Rozumiem że co innego adwokat, co innego radca prawny a co innego notariusz, ale zakładam że jak w każdym zwodzie są lepsi i gorsi fachowcy i bywają zapewne i beznadziejni niekompetentni prawnicy.

Masz jakieś rady żeby nie trafić na partacza?
        • marta.graca Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 18:06
          Niestety, nigdy nie weryfikowałam prawników wink Chyba bym korzystała z poleceń znajomych, tak przynajmniej do nas najczęściej trafiają klienci.
    • taje Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 15:38
      Ja przestrzegam przed poleganiem w takich kwestiach na rekomendacjach osób z internetu, jeżeli się osób polecających osobiście nie zna (to zawsze jakiś filtr). Znam przypadek, który niestety źle się skończył, tak więc zalecam daleko idącą ostrożność.
    • andace Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:15
      Nie znam nikogo w Krakowie, ale uważałabym na polecania na anonimowym forum.

Też słyszałam o takich przypadkach jak opisała Taje, prawnicy się nie reklamują, więc czasem ciężko potwierdzić wiarygodność danego specjalisty, bo nie ma, jak w przypadku innych fachowców, łatwo dostępnych opinii np w Google od zadowolonych lub niezadowolonych klientów.

Właśnie użeram się z „fachowcem” od wykończenia wnętrz poleconym na fachowym forum i rekomendowanym przez znajomych znajomych (u których nigdy nie wykonywał prac), bo to że się kogoś zna i lubi, nie jest wystarczająco dobrą rekomendacją. Moj „fachowiec” wypowiadał się też na grupie o remontach, miał sensowne rekomendacje i dawał dobre rady, szkoda że nie miało to potwierdzenia w praktyce.

Można być fajnym znajomym, sprawdzić wrażenie specjalisty a być niekompetentnym fachowcem.
    • nieobiektywnie Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:53
      Ja w takich sytuacjach zawsze rzucam hasło na lokalnej grupie na Facebooku. Jeśli dana firma/ osoba rekomendowane jest kilkukrotnie przez różne osoby wtedy ja sprawdzam. Jeszcze się nie zawiodłam .
      • taje Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:54
        A jak ją sprawdzasz?
        • nieobiektywnie Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:56
          taje napisała:

> A jak ją sprawdzasz?

To zależy. Prawnika odpukac nie szukałam ale w przypadku fachowców sprawdzam firmę np czy zarejestrowana działalność, od ilu lat itd.
          • taje Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 17:08
            Sprawdzałabym też, czy jest zarejestrowany do celów VAT-u. Bo jeśli nie to najprawdopodniej oznacza niskie obroty (więc może fachowiec z niego taki sobie), albo wszystko robi na czarno, a to też ryzyko.
      • nieobiektywnie Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 16:54
        P. S. Przeglądam też starsze rekomendacje. W ten sposób znalazłam idealnego dentystę.
    • agentka_skalia Re: Prawnik do spraw majątkowych - Kraków 27.04.26, 18:53
      Może ci jakaś dobra dusza podrzuci namiary na Danielę na gazetowy. Albo poszukaj sama, bo nie jest trudno znaleźć jej dane w internecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka