Dodaj do ulubionych

Popisowe na grilla - majówka

29.04.26, 11:54
Zapowiadają ładna pogodę na majówke. Przyjdą do nas przyjaciele na grilla. Sami swoi wiec nie bede robic żadnych luksusowych potraw ale tez nie chce zwykłej Kiełbasy. Pochwalcie sie co bardzo lubicie robic u siebie.
U nas na pewno pierś w marynacie bo to lubią wszyscy. No i sałatka z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Mąż lubi kaszanke z cebulą więc tez bedzie, ja lubię kiszke ziemniaczaną.
Szukam inspiracji co by jeszcze.
Obserwuj wątek
    • pade Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:21
      przysiądę się, też mam w planach grilla
      sałatkę robię z lodowej, ogórka, pomidora i czarne oliwki do tego, czasem feta, jak mam
    • geez_louise Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:23
      Pyszna jest pierś z kaczki z grilla, w marynacie dowolnej. Pierś kroję na 2-4 kawałki (w zależności od wielkości).
    • ritual2019 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:25
      Burgers oraz Turkish style kebabs. Oprocz tego halloumi, krewetki, kielbasy lamb mergez, inne.
      Kupuje gotowe M&S
    • delorianka Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:28
      Sałatka: kalafior tarty na tarce, czosnek, majonez. Jeść na dworze!
    • default Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:30
      Osobiście nie grilluję ani nie przepadam za daniami z grilla - ale raz u sąsiada jadłam pyszną kaszankę z... kapustą kiszoną. Zawija kaszankę z garścią kapusty w folię i tak zapieka. Wychodzi naprawdę smaczne.
      • m_incubo Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 15:53
        Nie ma to jak kaszanka z glinem 👍
    • dziunia.z.torunia Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:36
      Kaszankę z garścią kapusty kiszonej i pieczarkami (kupuję w Netto pokrojone) przyprawione tylko solą i pieprzem, zawijam w folię i to jest ostatnio dla mnie lepsze niż kiełbasa
      • dziunia.z.torunia Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:37
        kapusta i pieczarki osobno, tzn, obok siebie, nie wymieszane
    • alexis1121 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 12:54
      Najlepszy szaszłyk jaki jadłam w życiu, tylko musisz wcześniej zamarynować mięso.

www.kwestiasmaku.com/przepis/szaszlyki-wieprzowe
    • aqua48 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 13:00
      Ja robię tradycyjnie karkówkę w marynacie, i przekładane szaszłyki z pokrojonej na większe kawałki dobrej kiełbasy, cebuli, papryki, cukinii i jakiegoś owocu - ze świeżymi śliwkami najlepsze, ale mogą być i suszone śliwki, morele.
      • majaa Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 13:12
        O, ja też szykuję karkówkę w marynacie i szaszłyki, z tym, że zamiast kiełbasy daję o nich zamarynowaną pierś kurczaka pokrojoną w grubszą kostkę. Z sałatek najlepiej schodzi zawsze ziemniaczana i coleslaw, tylko w wersji z oliwą i octem winnym zamiast majonezu.
      • cudko1 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 13:55
        to ja warzywnie, cukinia, marchew, cebula, brokul, pieczarki, papryka co tam ci w padnie w rece, kroje na wieksze kawalki, wrzucam na jednorazowa tacke, zalewam sosem sojowym daje duzo czosnku w plasterkach, zamykam folia czy tam specjalna przykrywka jak akurat tacka ma w zestawie i pieke jeszcze na zywym ogniu, krotko, zeby warzywa byly chrupiace, zawsze znika pierwsze nawet przed miesem tongue_out
      • czarna_kita Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 14:09
        O, mogę dodać do menu szaszłyki z jakimś owocem. Bardzo mnie to ciekawi, dzięki.
        Zazwyczaj robiłam klasyczne.
    • ursula.iguaran Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 13:11
      My bardzo lubimy grilowac ryby - mamy taka kratkę w która wkładamy filety z łososia lub pstrągfa tęczowego, rybę tylko solimy i tak grilujemy po kilka minut z każdej strony. Ryba wychodzi pyszna, delikatna, trzeba tylko uważać żeby jej nie przeciągnąć bo wtedy jest sucha w środku (ale to tak samo jak w piekaniku czy na patelni).

Bardzo dobre są też szaszłyki warzywne - na patyczki nadziewamy kawałki cukini, papryki i pieczarek.

Ja do gilla najbardziej lubię sałatkę z fetą, czasem dodaję do niej suszone pomidory i prażone pestki słonecznika.
      • kokosowy15 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 15:17
        Pstrag najlepszy ( wedlug mnie) najlepszy jest partoszony, bez glowy ale nie filetowany. Do srodka natka lub kolendra, skropiony sokiem cytrynowym ,odrobina soli i pieprzu, posmarowany maslem i pieczony w folii. Nie da sie wysuszyc.
    • iwles Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 13:18

Karkówka to dla mnie podstawa.

Szaszłyki z piersi z kurczaka, ale ja lubię poprzekładać dla niektórych dziwnymi różnościami, jak banan, jabłko, cukinia i boczek.

A do sałatki ziemniaczanej dodaje ogórki konserwowe, nie kiszone.
    • maly_fiolek Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 13:39
      Boczek, taki gruby na 1cm,
      szprotki w marynacie smile
    • mocca26 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 13:47
      Oprócz wymienionych - ananas
    • nenia1 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 14:41
      nie mamy popisowego dania, większość rzeczy jakie robimy z grilla jest smaczna. Parę dni temu partner zrobił hamburgery. Jak nie lubię i w restauracjach nie jem, tak jego jest pyszny. Niemniej sekret tkwi również w składnikach, tu bardzo dobry rodzaj mięsa eko oraz pyszne, naprawdę pyszne bułki, niestety z dość lokalnej piekarni. Ale ogólnie jedzenie jest dobre najczęściej wtedy gdy składniki są dobre. W zeszłym roku, w sezonie, zajadaliśmy się też grillowanymi szparagami. Już widziałam, że są. Na grillu fajnie wychodzą owinięte boczkiem. Bardzo fajnie wychodzą też młode, glazurowane miodem marchewki. Ja kocham wszelkie ryby. Więc do tego był grillowany łosoś.
      Mój partner bardzo lubi grillować, z tym, że mamy po różnych jego przemyśleniach duży grill gazowy z różnymi bajerami i tylko on grilluje, mnie się nie chce w to bawić. Niemniej z tego co słyszę jak mówi, lepiej na spotkaniac towarzyskie robić coś co się zna i na grillu, który się zna.
      Oczywiście, jak ktoś nie zagłębia się za specjalnie w smaki to może nie ma znaczenia. Jednak zaawansowani grillowcy odróżniają mnóstwo szczegółów i słuchając, widząc, smakując dania od pasjonatów grillowania człowiek zauważa, że to nie jest takie proste typu kładziesz kiełbasę i obracasz. Ogólnie my prawie wcale z grilla kiełbas nie jemy. Ważne też wiedzieć co lubią goście. Z grilla świetnie wychodzą również różne sery. Może nie każdy ma ochotę na mięso. Ja też bardzo lubię desery. Jeden z moim ulubionych to grillowane brzoskwinie z kremem twarogowym, jak nie ma sezonu to można brzoskwiniami z puszki się wspomóc. Inny to gruszki z różnymi serami (bri, gorgonzola, camembert) plus żurawina/orzechy. Wśród moich znajomych fajnie też schodzi też zawsze kaczka z pomarańczami i żeberka glazurowane. Oczywiście zawsze świetne są steki, ale z dobrego mięsa to już droższa zabawa. Ważne też są różne dipy i masełko, zwłaszcza czosnkowe. Wtedy nawet zwykła karkówka nabiera barw.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 15:20
      Szparagi grillowane z parmezanem i pieprzem cytrynowym, w innej opcji owinięte w jakąś dobrą dojrzewającą szynkę typu prościutto albo nawet szwarcwaldzka. Mega szybko się robi i zawsze znika
    • wena-suela Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 15:42
      Lubię grillowanego kurczaka. Mięso bez wyrazu zamienia się w coś zupełnie innego. Ale kawałki z kością, żadna pierś. Podałabym ogórki po koreańsku. Z papryka gochugaru, czosnkiem, cebulą, olejem sezamowym, cukrem, octem, sosem rybnym. Lubię też rybę z grilla, pstrąga albo doradę. I halloumi. Na koniec warzywa: bakłażan, cukinia, papryka. Z sosem na bazie jogurtu greckiego.
    • bywalec.hoteli Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 18:16
      Może pstrąga albo łososia z warzywami z grilla?
      Do tego zrobić świeży sos tzatziki lub czosnkowy.
      No i jakieś pieczywko i winko / piwko plus oczywiście micha sałaty 🥬
      Można spróbować arbuza z alko
      • gajmal Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 19:32
        Sałatka do grilla
        Roszponka rozłożona na całym talerzu, na to rozkładam równomiernie: pokrojoną, obraną gruszkę, trochę sera z niebieską pleśnią, camembert pokrojony w drobną kostkę, szynkę parmeńską, pokrojoną w małe kawałki, podprażone, pokrojone orzechy włoskie.
        Nie mieszam tego. Zalewamy tylko sosem - miód, musztarda, cytryna, woda.
        U nas wszyscy chętnie ją jedzą.
    • siedemkropek82 Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 19:34
      U mnie kiszka a kaszanka to jedno i to samo.
      • delorianka Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 21:01
        Kiszka ZIEMNIACZANA i kaszanka to to samo?
      • czarna_kita Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 21:10
        No jak. Kiszka jest z ziemniaków a Kaszanka z krwi i kaszy. Przecież to całkiem co innego.
    • jola_ep Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 20:25
      Lubię paprykę: niezbyt duże, przekrojone na połową, wstępnie przygrilowane. Do tego nadzienie z białego sera: mieszam serek typu Philadelphia + feta + pokrojona świeża mięta.
    • anek-dotka Re: Popisowe na grilla - majówka 29.04.26, 21:14
      Karkówka, skrzydełka, żeberka, cevapcici, pstrągi, kaszanka z kapustą, szaszłyki wege, pomidory z holloumi, bataty, papryki, kukurydza, ale to w sezonie kukurydzianym. Do tego sałatka ziemniaczana i obowiązkowo ajvar oraz sos czosnkowy, o musztardzie nawet nie wspominam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka