Dodaj do ulubionych

Poczta polska

14.05.26, 10:17
Miala mi siostra wyslac dokumenty. Poszla na poczte, a tam znaczkow pocztowych niet - sa ksiazeczki, zabawki, skarpetki, kosmetyki, herbaty w duzym wyborze, a znaczkow pan nie dowiozl, beda jutro. Chyba zeby pojutrze ewentualnie.

PS wyslala skany, na razie wystarczy, ale tak zasadniczo oryginaly beda mi potrzebne
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Poczta polska 14.05.26, 10:19
      Nie zdarzyło mi sie to jeszcze.
    • pepsi.only Re: Poczta polska 14.05.26, 10:24
      A Inpost? kurier?
      • tt-tka Re: Poczta polska 14.05.26, 10:29
        Z inpostu pryncypialnie nie korzystam !
        na razie skany wystarcza, a kiedys w koncu sie te znaczki na poczcie pojawia, mam nadzieje smile

PS w pilnej potrzebie pojechalaby pewnie na inna poczte, mnie powalil sam absurd sytuacji
        • lajtova Re: Poczta polska 14.05.26, 10:29
          "Z inpostu pryncypialnie nie korzystam !"
          Uwielbiam emamy które same utrudniają życie.
        • pepsi.only Re: Poczta polska 14.05.26, 10:58
          To ja w druga stronę: z poczty polskiej pryncypialnie nie korzystam. Właśnie przez tego typu sytuacje, między innymi. To jest tak koszmarnie źle zarządzana instytucja, że ją tylko zaorać
          • boggi_dan Re: Poczta polska 14.05.26, 11:06
            pepsi.only napisała:

> To ja w druga stronę: z poczty polskiej pryncypialnie nie korzystam. Właśnie pr
            > zez tego typu sytuacje, między innymi. To jest tak koszmarnie źle zarządzana in
            > stytucja, że ją tylko zaorać
            >
            Co za bzdury. Do wysłania listu to tylko kod kreskowy, a nie znaczek. Pisma urzędowe typu miasto, ZUS i inne to pocztą.
            • iwles Re: Poczta polska 14.05.26, 11:12
              debilu, to tylko w sytuacji przesyłki rejestrowanej, a nie zwykłej!
              • pepsi.only Re: Poczta polska 14.05.26, 11:25
                Aż się wylogowałam, żeby zobaczyć co za debil podpiął się pode mnie big_grin .
                No faktycznie, debil.
                Bzdur nie napisałam, jest to moje zdanie, którego nie zmienię, i chętnie je powtórzę:
                z wszystkich instytucji, z którymi miałam kiedykolwiek do czynienia, poczta polska jest najgorzej zarządzaną. Zaorać, tylko do tego się nadaje.
                • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 12:09
                  Ksef ich zaora. Ludzie przestali wysyłać faktury, poczta będzie dryfowała jeszcze jakiś czas ale się z tego już nie podniesie.
                  • pepsi.only Re: Poczta polska 14.05.26, 12:41
                    Mam wrażenie, że to już dzieje się, to dryfowanie.
                    No nic, ja płakać nie będę, najważniejsze, że mamy alternatywę, możemy korzystać z innych firm.
                  • lajtova Re: Poczta polska 14.05.26, 13:07
                    Ksef. No i do tego postępująca cyfryzacja w innych dziedzinach życia.
                    Sądy, policja, prokuratura, urzędy...Korespondencja z nimi już powinna być cyfrowa.
                    Papier tylko jeśli złoży się wniosek o taki rodzaj koespondencji.
                    • wroblica_cwir_cwir Re: Poczta polska 14.05.26, 17:54
                      > Sądy, policja, prokuratura, urzędy...Korespondencja z nimi już powinna być cyfrowa.

Sądy jeszcze nie, większość urzędów już tak. Jak masz konto w systemie e-Doręczeń, to Operator Wyznaczony, czyli poczta, doręczy ci pismo elektronicznie (usługa PURDE). Jak nie masz, to urząd nada elektronicznie, a poczta zrobi wydruk, taka usługa hybrydowa (PUH).
                      Żeby było śmieszniej, nie ma tak, że poczta ma drukarkę do PUHu w każdej placówce czy tam w co główniejszych na danym obszarze - nie, poczta ma ze 4 centra wydruku w całej Polsce i dzięki temu korespondencja, którą ci wyśle twoja własna gmina, jedzie do ciebie przez pół Polski.

Niektóre urzędy mają jeszcze własne systemy, np. skarbówka ma e-Urząd Skarbowy - jak załozysz tam konto, to wszelka korespondencja z urzędów skarbowych trafi właśnie tam.

Osobiście uważam, ze w pewnym momencie powstanie urząd do spraw obsługi korespondencji do urzędów - ty tam wyślesz pismo elektronicznie, a oni przekażą właściwym kanałem do urzędu, który wskażesz, a jak nie wskażesz, to spróbują się domysleć według treści korespondencji.
                  • slonko1335 Re: Poczta polska 14.05.26, 14:56
                    Nie zaora zrobili im przysługę edoreczeniami żeby nie wypadli z obiegu i szeregiem pomniejszych zarządzeń zmuszających do korzystania z niej...
                    • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 16:09
                      I tak wypadną. Nie ta skala.
                      • aankaa Re: Poczta polska 14.05.26, 16:24
                        niestety, ale nie. Państwo ma obowiązek utrzymywać pocztę. Ile by ta strat nie przynosiła
                        • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 19:11
                          Ale niekoniecznie w takiej formie. Teraz już nie będzie opcji żeby utrzymać to w takim kształcie jak do tej pory.
                    • marta.graca Re: Poczta polska 14.05.26, 19:54
                      Z edoręczeniami też sobie nie radzą smile
                      • slonko1335 Re: Poczta polska 14.05.26, 19:56
                        Ważne żeby brac za to kasę. Myślałam że padnę ostatnio jak za jedno zdanie przez edoreczenua skasowali ponad 6 zeta.....
                  • slonko1335 Re: Poczta polska 14.05.26, 17:58
                    Od lat nie dostaje zadnych faktur ani firmowo ani prywatnie pocztą. Wszystko przychodziło na maila bądź konta klienta, więc ksef tu niewiele zmienia.
                    • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 19:09
                      U Ciebie niewiele. Firm, które dostawały papierowe faktury była masa, z moją włącznie.
                      Kiedyś listonosz z plikiem faktur był codziennie, teraz jest tylko z poleconymi z urzędów itp., z raz na tydzień max.
    • lajtova Re: Poczta polska 14.05.26, 10:30
      Dobrowolne korzystanie z PP to wyjątkowo perwersyjna forma masochizmu.
      • bene_gesserit Re: Poczta polska 14.05.26, 11:27
        Nie jest to prawda.
        Kolejki znikły, panie i panowie z okienek są zazwyczaj bardzo mili i cierpliwi.
        • mgr8 Re: Poczta polska 14.05.26, 12:03
          bene_gesserit napisała:

> Kolejki znikły, panie i panowie z okienek są zazwyczaj bardzo mili i cierpliwi
          Masz rację. 'Moja' poczta, jest otwarta tylko okresowo. Jak chcę coś załatwić, to nie widzę żadnych kolejek, przed zamkniętymi drzwiami. Panie i panowie, pewnie też są zadowoleni, bo nie muszą siedzieć na poczcie i użerać się z klientami.
          • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 12:11
            U mnie nie znikły. Chodzę tylko jak mam awizo do odebrania i zawsze muszę odstać swoje.
            Na drugiej bywam służbowo i tez ludzie stoją w kolejkach ale te omijam bo dla "klientów biznesowych" jest inne okienko. Chociaż, i tam się zdarzają zatory.
        • zaguba Re: Poczta polska 14.05.26, 12:27
          bene_gesserit napisała:

> Nie jest to prawda.
          > Kolejki znikły, panie i panowie z okienek są zazwyczaj bardzo mili i cierpliwi
          > .
          Co z tego, skoro listonosz nawet awizo nie wrzuca, tylko od razu przychodzi e-mail że jest coś do odebrania? A ja mieszkam na wsi i pocztę mam prawie 10 km dalej 😡
    • mocca26 Re: Poczta polska 14.05.26, 10:39
      Nigdy jak nadawałam polecony nikt nie dawał mi znaczków - zostawiałam list w okienku
      • kk345 Re: Poczta polska 14.05.26, 13:35
        Bo na polecony nie nakleja się znaczkółw
        • kk345 Re: Poczta polska 14.05.26, 13:35
          *bez ł oczywiście
    • evening.vibes Re: Poczta polska 14.05.26, 10:45
      Do wysłania listu na poczcie nie jest potrzebny znaczek.
      • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 11:03
        Otóż.
      • abasia0 Re: Poczta polska 14.05.26, 11:06
        Pewnie u mnie na poczcie jest jak wszędzie ale na plus mam świetnego listonosza i Pocztex działa bardzo dobrze. Tak, że sporo od ludzi tam pracujacych po prostu zależy.
        • boggi_dan Re: Poczta polska 14.05.26, 11:09
          Mam małą pocztę blisko siebie. Gdzie nie ma kolejek i też jestem zadowolony. Ciężko coś opłacić bez potwierdzenia i papierka.
      • iwles Re: Poczta polska 14.05.26, 11:10
        Chyba ze chciała wysłać list zwykły, nie rejestrowany (polecony), wtedy znaczek jest potrzebny.
        • evening.vibes Re: Poczta polska 14.05.26, 11:14
          iwles napisała:
          > Chyba ze chciała wysłać list zwykły, nie rejestrowany (polecony), wtedy znaczek
          > jest potrzebny.

Wydaje mi się, że w tym przypadku też wystarczy pieczęć. Chyba jednak nikt przy zdrowych zmysłach nie wysyła PP dokumentów zwykłym listem big_grin
          • furiatka_wariatka Re: Poczta polska 14.05.26, 11:20
            Nie wystarczy pieczęć, niżej opisałam sytuację, chciałam wysłać najzwyklejszy list, prywatny, żadne dokumenty, nie polecony, pytałam panią w okienku czy mogę jej zapłacić, a one przybije pieczątkę, nie pani nie może, znaczków brak. Niedasie.
          • iwles Re: Poczta polska 14.05.26, 15:15

Nie, na zwykłym liście nie wystarczy sama pieczęć.
    • furiatka_wariatka Re: Poczta polska 14.05.26, 11:17
      Kilka miesięcy temu też mnie to spotkało, i pomyślałam,że to materiał na skecz kabaretowy: przychodzi baba na pocztę a tam nie ma znaczków.
      Musiałam wysłać zwykły maly list, nie polecony,więc za wysłanie takiego inpostem zapłaciłabym ze 3 razy drozej, także nie ma to nawet sensu.
      Było czynne jedne okienko, pani powiedziała,że na jej stanowiskolu nie ma znaczków. Zapytałam czy może sprawdzić na innych stanowiskach lub na zapleczu,powiedziała,że nie może bo jest sama jedna na poczcie i nie może wstać ze swojego stanowiska. No comment. Sytuacja absurdalna. Miało to miejsce w dużym mieście.
      Poszłam do innej placówki,tam już wszystko działało normalnie.
    • bene_gesserit Re: Poczta polska 14.05.26, 11:24
      Ile razy bywam na poczcie, tyle razy starannie studiuje obecna ofertę. Przedziwne rzeczy, jakich na jakie mozna znaleźć tylko w mrocznych zakątkach Temu - koszmarkowe dewocjonalia, prawackie lektury, zabawki, wyglądające na toksyczne i niebezpieczne. Od jakiegoś czasu, ku mojemu ubolewaniu, PP pilnuje bardziej oferty - a szkoda, bo to były gotowe memy. Cusz, wszystko schodzi na psy sad
      • lauren6 Re: Poczta polska 14.05.26, 11:28
        Jeszcze były podróbki markowych torebek.

Najbardziej mi szkoda książek kucharskich zakonnic. One się stały symbolem Poczty Polskiej.
        • bene_gesserit Re: Poczta polska 14.05.26, 11:32
          lauren6 napisała:

> Jeszcze były podróbki markowych torebek.
          >
          > Najbardziej mi szkoda książek kucharskich zakonnic. One się stały symbolem Pocz
          > ty Polskiej.

Oj tak! Zakonnic, pieczołowicie powoływanych do życia przez legiony anonimowych twórców, jeszcze przed AI. I te przepisy na pyszne ciasta z warstwami z Delicjii i batonów Pawelkow, Teraz żałuję, że nie kupiłam.
          • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 12:07
            Kojarzę tylko siostrę Anastazję i siostrę Marię, ale one naprawdę istniały. big_grin
          • lauren6 Re: Poczta polska 14.05.26, 12:36
            "Ciasta Siostry Anastazji nie wymagają rekomendacji. "Marysieńka", "Cappuccino" czy "Dziwak" od lat królują w domach milionów Polaków. Skorzystaj ze sprawdzonych receptur Mistrzyni, a olśnisz domowników i gości."

Ciekawe czy w książce jest też przepis na Cycki Murzynki?
            • runny.babbit Re: Poczta polska 14.05.26, 14:37
              lauren6 napisała:

> "Ciasta Siostry Anastazji nie wymagają rekomendacji. "Marysieńka", "Cappuccino"
              > czy "Dziwak" od lat królują w domach milionów Polaków. Skorzystaj ze sprawdzon
              > ych receptur Mistrzyni, a olśnisz domowników i gości."
              >
              > Ciekawe czy w książce jest też przepis na Cycki Murzynki?
              Będzie, ale pod nazwą " piersi Świętej Agaty"
              W końcu to jej obcięto.
              • mmoni Re: Poczta polska 14.05.26, 16:56
                en.wikipedia.org/wiki/Cassatella_di_sant%27Agata
      • marta.graca Re: Poczta polska 14.05.26, 12:30
        Jak ostatnio byłam na poczcie, to była osobna pani, zajmująca się proponowaniem ludziom w kolejce, by kupili coś ze stoiska- herbatę albo krem.
    • andaba Re: Poczta polska 14.05.26, 13:12
      To ci chciałabym powiedzieć na temat poczty, to nie nadaje się na publiczne forum.
      W skrócie - listy słane priorytetem idą 1,5 miesiąca.
      Polecone nie są dostarczane, nie ma też awiza. Jak wiadomo że ma przyjść list chodzi się na pocztę i awanturuje, żeby poszukali. Byłam u kierowniczki kilka razy, mąż też, efektu zero. Bo nie ma kto pracować. I co ona ma zrobić. No może nich sama listy nosi, jak nie potrafi zarządzać.
      • slonko1335 Re: Poczta polska 14.05.26, 14:59
        Nie ma przeviez kim zarządzać jak nikt nie chce pracować co wcale mnie nie dziwi biorąc pod uwagę zarobki i rodzaj pracy oraz umowy....
        • kk345 Re: Poczta polska 14.05.26, 15:08
          Chętnych do pracy w okienkach mają nadmiar, ale listonoszy dramatycznie brak, co powoduje stałą degradację jakości usług. A zapłacić lepiej za tę niewdzięczną pracę fizyczną to nie zapłacą, bo wtedy koszt usługi musiałby wzrosnąć. Pat.
          • slonko1335 Re: Poczta polska 14.05.26, 15:31
            No to u nas chętnych do okienek aż tak nie ma i drastycznie poobcinali godziny pracy przez co wiecznie są kolejki i za każdym razem inny pracownik....
    • smoczy_plomien Re: Poczta polska 14.05.26, 15:17
      Envelo.pl

Nie chodzę już na pocztę, bo odstanie 1h dla jednego znaczka, jest ponad moje siły.
    • ophelia78 Re: Poczta polska 14.05.26, 16:21
      Proponuję Wam kiedys przejść sie na pocztę w dniach kiedy przychodzą zasiłki z MOPSu. Mozna poczynić niezwykle ciekawe obserwacje socjologiczne.
      Nagromadzenie Karyn z bombelkami m.in 3 szt na głowę nieczęsto da się zaobserwować.

Kiedyś zapytałam panią w okienku o co tu chodzi i czy MOPS nie wysyła zasiłków na konto. Wyjaśniła mi ze owszem wysyła ale na poczcie można wypłacić co do grosika a bankomat zaokrągla do 50 zl.

Kiedyś jak jeszcze 500+ wysyłali wszystkim jednego dnia to tez bylo wesoło.

A teraz to juz tylko Przepisy siostry Apostazji i towar z temu.
      Poczta schodzi na psy.
    • leyla76 Re: Poczta polska 14.05.26, 16:56
      A nie ma u was funkcji kupna znaczka online? U siebie , wchodzę na stronę poczty, klikam kup znaczek , płace i otrzymuje kod do wpisania na kopercie w miejscu znaczka.

Ewentualnie można wysłać bez znaczka. List dojdzie bez problemów, a poczta przyśle upomnienie do opłacenia przesyłki. Jak nie ma nadawcy, upomnienie dostanie adresat listu.
      • 35wcieniu Re: Poczta polska 14.05.26, 19:20
        Jest.
    • asia_i_p Re: Poczta polska 14.05.26, 17:06
      Ale oni nie mają pieczątki "przesyłka opłacona"? To była poczta czy ajencja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka