Dodaj do ulubionych

Wakacyjnie - Dolina Loary

22.05.26, 13:20
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zwiedzanie zamków nad Loarą.
Wstępnie wymyśliłam lot do Paryża, wynajęcie samochodu, jakieś 7-10 dni jeżdżenia i lot powrotny z Paryża. Czy któraś z was ma jakieś doświadczenia w tym kierunku turystycznym (albo mieszka w okolicy) i mogłaby coś doradzić/odradzić?
Wyjazd we dwoje, niekoniecznie bardzo budżetowo ale też bez ekstrawagancji.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 13:24
      Bylam kiedys na zorganizowanej wycieczce i barszo dobrze wspominam. Cudnie
      • amast Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 14:21
        O, jak wygląda rytm takiej zorganizowanej wycieczki? Ile trwa, ile zamków dziennie się ogląda, co poza zamkami?
        • princesswhitewolf Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 17:08
          Ja jechalam stad, z UK organizowana wycieczka. Z Polski tez sa. 7 zamkow zwiedzalismy w 4 dni Ale byly wycieczki tez i Paryz, Wersal i 3 zamki nad Loara.
          Rozne sa. Zalezy co sobie wybierzesz
          • kolindra Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 22:39
            Szkopuł w tym że wiekszosc jest bez opcji przelotu, trzeba jechać autokarem z Polski co jest absurdem.
            Ja osobiście nie cierpię poganiania, przystanków w sklepach i presji czasu
    • zbytomia100 Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 14:51
      Wejdz na pierwsza lepsza wycieczke objazdowke, zobacz jaki maja program. Potem przealanizuj ten program, pod katem tego, co was interesuje i gotowe! Mnie sie np bardzo Blois spodobalo. I tam w okolicy jest zoo, gdzie sa pandy. Niektore zamki sa na tyle blisko siebie i niewielkie, ze mozna 2-3 dziennie zobaczyc. Choc mysle, ze to gruba przesada, one po kilku dniach zaczna sie zlewac. Wybierz wiec raczej mniej, ale naprawde fajnych. Bilety wstepu kup online. Noclegi da sie po wsiach tanio ogarnac. Gorzej z zarciem, bo lokalne knajpki maja krotko czynne kuchnie. Latem tam moze byc bardzo goraco! Pod supermarketami wiekszymi sa zawsze pralnie. Tam jest tez troche kempingow, wtedy masz dostep do jakiejs knajpki niedrogiej, basenu, pralni.
    • fuzja-jadrowa Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 19:42
      Byłam wiele lat temu. Leciałam do Nantes i tam wynajmowałam samochód. Wspomnienia bardzo pozytywne, ale naprawdę trzeba lubić zamki! Ja potrafiłam odwiedzić kilka dziennie (nie do wszystkich wchodziałam).

Polecam Château d’Ussé, Blois, Azay-le-Rideau, Saumur, Villandry, Chambord, Chenonceau, Brissac, Angers, Goulaine, Serrant. Pewnie o wielu mniej znanych zapomniałam. Niektóre podziwiałam tylko z daleka, bo są pięknie położone. W samym Nantes też jest zamek.

Nie wiem, czy jest sens kierować się programem biur podróży, każdy ma inny gust i co innego go interesuje. Chyba że zależy ci na odhaczeniu tych najbardziej znanych.
    • nenia1 Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 20:13
      Zorganizowaliśmy sobie sami taką wycieczkę samochodową we dwoje. Kierowałam się przede wszystkim tym, które zamki chcę zobaczyć. Ogólnie lubię zamki, więc dla mnie było to ciekawe zwiedzanie. Najbardziej zależało mi żeby zobaczyć Chambord i Chenonceau i nie zawiodłam się ani trochę. Są przepiękne, choć całkowicie różne. Wolę też własną organizację z powodu czasu. Zostajesz w danym miejscu ile chcesz bo zamek to zamek, ale są jeszcze jego wnętrza a przede wszystkim otoczenie, często równie piękne i tajemnicze jak sam zamek. Można się powłóczyć, utknąć gdzieś w ogrodach, labiryntach z żywopłotu, usiąść na ławce z widokiem na fosę, posmakować powoli cały ten klimat dawnego przepychu i piękna. Trafiliśmy też na cały dzień do Zoo Parc de Beauval - uchodzi za jeden z najpiękniejszych ogrodów zoologicznych w Europie, gdzie zwierzęta mają świetne warunki. Do dzisiaj pamiętam ogromny wybieg dla słoni z napisem "5 słoni na 5 hektarach".
    • filemonibonifacy Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 20:20
      Bardzo warto, koniecznie autem i najlepiej z jakiejś bazy wypadowej (np. Tours). Odległości między zamkami są kilkunasto-kilkudziesieciokilometrowe, można je pokonać obwodnicami (we Francji są płatne i to niemało), albo lokalnymi drogami, zwiedzając po drodze malutkie winnice i składy wina w skałach, miasteczka z targowiskami dla miejscowych (starocie, jedzenie), tysiącletnie i więcej kościółki. Bardzo polecam zdobycie papierowego przewodnika Dolina Loary (wyd.wiedzai życie), pozwala wyrobić sobie zdanie na temat tego, czego się spodziewac i zorganizować trasę po swojemu, również po to, żeby uniknąć tłumów. Ze swojej strony bardzo polecam średniowieczne Chinon i arrasy w Angeles, zamek w Ussy. Warto też wynająć auto na miejscu, a dojechać z Paryża pociągiem (do Tours jest 1 godzina tgv)
      • filemonibonifacy Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 20:31
        Arrasy są w Angers, oczywiscie. Tam w ogóle jest moc atrakcji, bo sporo zamków (w Dolinie Loary jest ich coś ze 400), dba o odwiedzających, najczęściej lokalsow. Uwaga też na zamki-molochy (Chambord), tam jest latem jak w ulu i trzeba zacząć zwiedzanie z samego rana, a i tak chodzi się w tłumie, jak w Luwrze
    • bi_scotti Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 22:07
      Znalazlam notes sprzed ilus tam lat gdy spedzilismy ze Starym Bi_scottem 2 weeks in the Loire Valley, tu jest more-or-less dzien po dniu:
      1. Paris - Chartres - Le Mans
      2. Le Mans - Le Lude - Cheteaux de Comtonvaux - Cheteau La Flotte - Chateau du Ponce
      3. Chateau de la Loire - Chateau du Plessis - Bouvarre
      4. Anger
      5. Brissac - Mountgeotfroy - Saumur - Mountreuil-Bellay - Montsoreau - Abbey de Founteureau - Le Parc de Fierbois
      6. Tours - Luynes - Cinq-Mars-La-Pile - Langeais - Chinon - d'Usse - d'Azay Le Rideau - Sache - Villandry
      7. Amboise - Chenonceau - Loches - Montresor - Valencay
      8. Valencay - Villegengis - Nohant - Culan - d'Ainay-Le-Vieil - Bourges
      9. Chaumont - Blois - Beaugency - Le Chateau de la Grenoullere
      10. Talcy - Orleans - Chambord - Villesarin - Cheverny - Beauregard
      11. Orleans - Chamerolles
      A potem pojechalismy odwiedzic Najstarsza in Geneva wink ale to juz different story. Have fun planujac! To jest amazing region, super wakacje ... prawie tak swietne jak Normandy and Bretagne wink Cheers.
    • kanna Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 22:11
      Kiedyś objechaliśmy sobie północna Francję, zahaczając o parę zamków...
      Bardzo dobrze to wspominam, ale najbardziej mnie uwiodło Mont Saint Michel.

Wtedy samochodem z Polski jechaliśmy, dziś bym na miejscu brała.
    • amast Re: Wakacyjnie - Dolina Loary 22.05.26, 22:33
      Dziękuję za wszystkie wpisy (szczególne podziękowania dla bi_scotti smile ). Właśnie o to mi chodziło, żeby poznać prawdziwe story prawdziwych ludzi, a nie marketingowy twór z biura podróży. Mam jeszcze trochę czasu, bo wycieczka będzie pewnie na przełomie sierpnia i września (mniej gorąco, mniej ludzi), więc zdążę przeanalizować wszystkie rady i mam nadzieję, że będziemy mieli podobnie niezapomniane wspomnienia jak wy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka