Dodaj do ulubionych

Powieści kryminalne

06.06.26, 09:59
Polećcie coś dobrego, błagam.
Lubię bardzo w roli czystej rozrywki, ale oczekuję też poprawności pisarskiej i niepowielania wciąż tego samego schematu.
Skończyłam 2 z rzędu Lackberg i na tym skończę, jej rumieniący albo niekompetentni policjanci plus ckliwe wstawki obyczajowe nadają się na 1 powieść moim zdaniem, nie na kilkadziesiąt. Nesbo- podobnie. Pierwsze 2 powieści spodobały mi się, dalej już gorzej. Bardzo lubię Galbraitha, ale na razie nie ma nic nowego. Kiedyś zobaczyłam ranking, w którym wymieniono Córkę czasu Josephine Tey na pierwszym miejscu kto mi się spodobało.
Cała plejada polskich pisarzy- Gortych, Małecki, Mróz, Kańtoch- nie dam rady. Dla mnie to jest okropne.
Kiedyś lubiłam McLeana, ale to było tak dawno, że boję się doń wrócić 😉
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:03
      Do najlepszych McLeanów (np. "Lalka na łańcuchu", "48 godzin", "Tylko dla orłów") nadal warto wracać, ale on napisał też i trochę komercyjnego chłamu (wydawanego masowo w Polsce w latach 90')
      • nowel1 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:06
        No tak kojarzę, Lalka i 48 godzin kiedyś zrobiły na mnie wielkie wrażenie, a potem trafiłam na coś słabego.
      • bi_scotti Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 14:39
        chatgris01 napisała:

> Do najlepszych McLeanów

HMS Ulysses & Ice Station Zebra forever ... and ever wink Cheers.
    • alicia033 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:08
      ze skandynawskich popatrz np. na Hjort&Rosenfeldt
      • nowel1 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:13
        Dzięki, to już jest trop!
      • jottka Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:15
        Josephine Tey napisała więcej kryminałów i zbliżonych typemsmile zobacz sobie "Trudną decyzję panny Pym", jeśli nie znasz. a z klasycznych już tekstów znasz Elisabeth George? Amerykanka, ale napisała długi cykl bardzo brytyjskich kryminałów, można czytać luzem, można po kolei.
    • la_felicja Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:20
      Nie wiem, czy w Polsce ukazało się coś Kate Ellis albo Lisy Jewell? Jeśli tak, to polecam.
      • andaba Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:17
        Lisy Jewell tak, ale dla kogoś tak wybrednego jak autorka wątku to też będzie słabe (nawet dla mnie jest).
    • angazetka Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:23
      Trochę mnie boli stawianie Kańtoch obok Mroza...
      Bardzo lubię czytać kryminały Nele Neuhaus, to cykl, ale zaczęłam czytać od bodaj ósmego tomu i też dało radę (wątki prywatne policjantów nie są na pierwszym planie).
      • nowel1 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:11
        Wiem, widziałam, że Kańtoch jest lubiana. Próbowałam, ale dialogi między milicja a mieszkańcami wsi prowadzone językiem literackim zmogły mnie 😉
        • hanusinamama Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 13:21
          Nadal stawianie jej książek obok Mroza to żart.
          • marzenka12 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 13:24
            hanusinamama napisała:

> Nadal stawianie jej książek obok Mroza to żart.

Ja tez bym wymienila Kantoch i Mroza jako autorow ktorych nie lubie czytać, co nie znaczy ze pisza tak samo.
          • nowel1 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 18:02
            No cóż, nie żartowałam - pisałam, co mi się nie podoba, a co podoba. Tyle.
            • hanusinamama Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 13:23
              Ja nie jestem fanką Kantoch...ale nadal nie postwie jej obok Mroza.
    • mdro Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 10:52
      Donna Leon, wenecki cykl z komisarzem Brunettim, pierwsza część "Śmierć w La Fenice". Uwaga - trzeba przywyknąć, że realia się zmieniają, ale główne postaci nie starzeją wink, ale też dzięki temu nie trzeba czytać koniecznie po kolei (pierwsze części są aktualnie wznawiane, ale też z dziurami).
      Andrea Camilleri, sycylijski cykl z komisarzem Montalbano. Uwaga - nie czytać ciurkiem wink, po pewnym czasie bohater zaczyna irytować.
      Ann Cleeves - cykl z Verą Stanhope (też bardzo dobra ekranizacja), cykl szetlandzki.
      Peter Robinson - cykl z Alanem Banksem.
      Powieści Henninga Mankella czytałaś?

Możesz też sprawdzić takich autorów jak Jørn Lier Horst czy Hakan Nesser (uwaga - ten ostatni dobre ma pierwsze kilka powieści z cyklu, potem się zaczyna powtarzać wink).
      • nowel1 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:12
        O, Cleves lubię, zapomniałam o niej. Dzięki, rozejrzeć się za pozostałymi.
        • chatgris01 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:25
          Komisarza Brunettiego też bardzo polecam.
          Montalbano mi nie podszedł.
          • babsee Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 10:55
            Andrea Camilleri, sycylijski cykl z komisarzem Montalbano- dla mnie totalne rozczarowanie.
            • sanciasancia Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 11:14
              Strasznie maczystowskie, imho, normalnie komisarz o złotym sercu i członku.
              • lauren6 Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 11:43
                Czyżby harlequin dla mężczyzn, gdzie główny bohater ma dużą giwerę i dużego członka?
                • sanciasancia Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 13:34
                  Tak, myślę, że to jest dość jasna próba odwrócenia sycylijskiego wzorca męskości i pewnie dlatego mnie nie przekonuje, bo mam dość feministyczne poglądy.
                • alicia033 Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 20:51
                  lauren6 napisała:

> Czyżby harlequin dla mężczyzn, gdzie główny bohater ma dużą giwerę i dużego czł
                  > onka?

Zupełnie nie. Zdecydowanie kierunek "głowologia", tylko w atrakcyjniejszym męskim wydaniu, niż u małego Belga.
      • koronka2012 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 22:08
        Mi Vera zupełnie nie podeszła, za to cykl szetlandzki bardzo, pierwsze części najbardziej.

Dorzucę Val McDermick
    • andaba Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:22
      P.D. James i Elizabeth George.
      Tana French.
      Joy Fielding ma kilka świetnych.
      Karin Fossum.

Kroki mordercy Klevisowej.

• nowel1 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 18:03
        Dzięki!
        Przypomniała mi się świetna autorka, czytałam lata świetlne temu - Dorothy Uhnak
        • andaba Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 21:56
          O tak. Mogliby wznowić.
          Choć w bibliotekach o dziwo jeszcze jest, dziwne, że się nie rozleciało.
        • sanciasancia Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 09:08
          Jeżeli czytasz po angielsku, to Uhnak wciąż przed Tobą (po polsku chyba wyszły ze 3 powieści).
    • chatgris01 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:26
      Polecę jeszcze Vivecę Sten.
    • nangaparbat3 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:28
      To może Leonia Swann?
      • nangaparbat3 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:30
        I bardzo mi się podoba Trylogia kryzysu Markarisa, właśnie z powodu tła obyczajowego, jakbym była w Grecji
    • zyciemniekocha2000 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:32
      Ja lubie Ase Larsson
    • joasia33 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 11:41
      A Michał Śmielak?
      • marzenka12 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 12:10
        joasia33 napisała:

> A Michał Śmielak?

Katarzyna Wolwowicz, Tomasz Wandzel, Pawel Pollak, Mieczysław Gorzka
        • nieobiektywnie Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 13:10
          Katarzyna Wolwowicz nie. W książkach jest sporo powtórzeń i różnych niezręcznych sformułowań, które rzucają się w oczy. Może fabuły mają potencjał, ale styl do poprawy.
    • bmtm Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 13:23
      Też bym chętnie przeczytał. Coś z dobrze opisanym suspensem, inteligentną akcją. Bez brutalności, przekleństw itp. Niekoniecznie kryminał.
    • inez21 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 13:38
      Noo stawianie Mroza obok Kańtoch, Małeckiego a nawet Gortycha trochę słabe 🙈 no ale rozumiem ze może sie ogolnie nie podobać.
      Ja uwielbiam polskie kryminały i mi z polskich najlepszy Gortych i Śmielak. Z niepolskich to kiedyś czytałam świetna serię skandynawską Monsa Kallentofta. I francuska chyba Bernarda Miniera.
      Ale osoba o wyrafinowanym guście książkowym powinna raczej sama szukać czegoś co ja uwiedzie 😁 bo nikt nie siedzi w twojej głowie i nie wie co tobie akurat przypasuje 😁
      • inez21 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 16:52
        Nieee Gortych i Śmielak tylko Mieczysław Gorzka i Michał Śmielak😆🙈
      • lauren6 Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 10:00
        Bardzo lubię Śmielaka i Gorzkę. Głównie za czarny humor, dystans.
        Oprócz tego z polskich autorów kryminałów lubię Piotrowskiego i Siembiedę.

Aktualnie czytam Fiolet Sobczak, ale zdecydowanie to nie jest powieść dla osób o wyrafinowanym guście big_grin
    • paszczakowna1 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 13:43
      Jeśli ci się podoba Josephine Tey, spróbuj innej klasyki brytyjskiego kryminału. Dorothy Sayers, Margery Allingham, Ngaio Marsh...
    • nick_z_desperacji2 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 14:15
      Deaver, seria o Lyncolnie Rhyme (ten od Kolekcjonera Kości)
      Carter - seria Robert Hunter (wstawki o przeszłości Huntera się powtarzają, chyba dla tych, co nie znają serii, ale łatwo je pominąć, bez zgubienia sie w wątku)
      Alex Kava - Maggie O'Dell
      • nowel1 Re: Powieści kryminalne 17.06.26, 19:47
        No i właśnie skończyłam "Kolekcjonera"... nie, nie, jeszcze raz nie. Przecież to nawet nie leżało obok historii o minimalnym poziomie prawdopodobieństwa.
    • india-mia21 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 14:26
      Bardzo polecam Cara Hunter cykl Detektyw Adam Fawley
      • husky_cat Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 11:07
        O tak, jest świetny. Kilka lat temu ktoś mi to polecił na emamie, jeśli to ty to jeszcze raz dziękuję ☺
        Oprócz tego Chris Carter i Charlotte Link - seria z Kate Linville
    • bi_scotti Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 14:45
      Nie wszystkie sa rownie dobre ale zadna nie jest tak naprawde zla:
      www.fantasticfiction.com/r/peter-robinson/dci-banks/
      Poza tym dodam "patriotycznie" Louise Penny choc ja osobiscie za nia nie przepadam ale ma wieeeelu czytelnikow:
      www.fantasticfiction.com/p/louise-penny/chief-inspector-gamache/
      Kiedys mi sie podobaly tez te islandzkie ale dzis juz nawet nie pamietam szczegolow ... ale maybe worth looking at:
      www.bookseriesinorder.com/arnaldur-indridason/
      Milego lata z kryminalami big_grin Cheers.
    • celandine Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 16:07
      Anthony Horowitz jest świetny. Ann Cleeves to chyba moje ulubione. Z polskich lubię Pasierskiego
    • backup_lady Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 16:34
      Karin Slaughter
    • scarlett74 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 16:34
      Jak bardziej mroczne to polecam Mankella i jego komisarza Walandera. Z polskich Krajewskiego cykl lwowski i wrocławski, Ćwirleja cykl poznanski ( końcówka PRLu+czasy wspólczesne) oraz Brudnika i jego Lichego .Swego czasu forumki polecały też rosyjską Maryninę i jej Kamieńską ( mi nie podszedł jej styl) .
      • scarlett74 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 16:35
        No i Coben, ale tylko seria z Myronem
      • nieobiektywnie Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 13:11
        Brudnik jest całkiem okej!
    • aandzia43 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 16:48
      Beckett na czele! Ostatnio odkryłam Yrsę Sigurdardottir, nawet spoko.
    • mayaalex Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 22:02
      Jesli nie przeszkadza Ci, ze to tak naprawde cosy crime (a wiec niezbyt mroczne i krwiste) to Richard Osman pisze bardzo dobrze i swietnie sie go czyta. Nie wiem niestety, jak zostal przetlumaczony ale w wersji EN jest idealny na wakacje, bardzo wciagajacy.
      • chatgris01 Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 22:05
        Moim zdaniem został przetłumaczony dobrze (bardzo mi się spodobały jego książki).
        • mayaalex Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 22:18
          O, to zdecydowanie warto!
    • asia_i_p Re: Powieści kryminalne 06.06.26, 22:28
      Ann Cleeves, seria szetlandzka i seria z Verą.
      Powolne, niespieszne powieści, nim się dowiesz, kto zabił, zapomnisz kogo zabili, a i tak będziesz na tej trzechsetnej czy czterechsetnej stronie żałować, że już się kończy.
    • al_sahra Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 05:07
      Moje top of the top (wszystko starocie):

Sebastien Japrisot “Pani w samochodzie, w okularach i ze strzelbą”, “Przedział morderców”

Ross MacDonald “Pasiasty karawan”, “Lewe pieniądze”, “Człowiek pogrzebany”

Maj Sjöwall i Per Wahlöö “Śmiejący się policjant”
    • nieobiektywnie Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 09:03
      No bo powieści kryminalne to zazwyczaj nie jest literatura wysokich lotów tylko rozrywka.
      Obecnie czytam czarne morze Michała śmielaka i mi się podoba. Jak na razie nie znalazłam jakiejś dziwnych nieścisłości czy irytujących powtórzeń.
      • al_sahra Re: Powieści kryminalne 09.06.26, 16:42
        nieobiektywnie napisała:

> No bo powieści kryminalne to zazwyczaj nie jest literatura wysokich lotów tylko
        > rozrywka.

Ja właśnie dlatego wymieniłam te pozycje powyżej, bo niezależnie od wątków kryminalnych to jest po prostu dobra literatura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka