memphis90 Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 09:19 „Nasze idealne małżeństwo” Loterh Annę White - bardzo dobre IMO. „Pamiętnik pokojówki” tej samej autorki czytalo sie bardzo dobrze, ale z takim „ale” przy rozwiązaniu zagadki. Teraz będę podchodzić do innych kryminałów tej autorki. Nie polegam „Dzikiego mrocznego brzegu” - dawno nie trafił mi się kryminał tak durny i pozbawiony wszelkiej logiki 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 13:18 A spróbuj Kena folletta. On mi pisze kryminałów tylko bardziej takie szpiegowskie zahaczające o thrillery, ale akcja jest zazwyczaj bardzo ciekawa i książki są mocno wciągające. Polecam klucz do Rebeki, Igła, Zamieć, pseudonim kawki. On najczęściej pisze książki historyczne gdzie główne wątki mają prawdziwe historyczne tło. Zwykle są to czasy wojny albo pierwsza druga wojna światowa albo zimna wojna, zamieć chyba jest tylko współczesna z tych co czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 13:22 Też polecam Folleta, mistrz. Do jego szpiegowskich zahaczających o thrillery dorzucę jeszcze "Wejść między lwy". Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Powieści kryminalne 07.06.26, 14:02 Ja zaczytuje sie ostatnio w ksiazkach autorow: Marion Schreiner, Noah Fitz, Catherine Shepherd, Sophie Edenberg, Ilona Bulazel. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 09:10 10 kryminałów autorstwa Maj Sjowall i Pera Wahloo. Imho, Amber wszystkie wydał po polsku kilkanaście lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Powieści kryminalne 08.06.26, 22:06 Ostatnio trafiłam na książki Cristiana Perfumo, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Powieści kryminalne 09.06.26, 15:14 Siembieda! I z klasyki kryminału Mankell. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Powieści kryminalne 12.06.26, 15:18 Jeśli nie chcesz powielania schematu, to polecam któryś z kryminałów Keigo Higashino ("Podejrzany X - pochodna zbrodni", "Łabędź i nietoperz", "Rok zemsty", "Nieczysta gra", "Zła wola"), tam zgodnie ze schematem wschodnioazjatyckim wlasciwie od początku wiadomo, kto zabił, a policja (wraz z czytelnikiem) sie biedzi, by dojść do tego, jak (oraz dlaczego) to zrobił. (Wlasnie zobaczylam, że na lipiec jest planowane polskie wydanie kolejnego jego kryminału, "Przybysz", hurra, juz wiem, co bede czytac na urlopie!) Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 22:46 A czytałaś Kanae Minato? "Wyznania" i "Wszystko dla N" - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 22:47 I jeszcze koreańska "Starsza pani z nożem" Gu Byeong-Mo Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Powieści kryminalne 16.06.26, 07:08 kurt.wallander napisała: > I jeszcze koreańska "Starsza pani z nożem" Gu Byeong-Mo Tego nie czytałam, ale z koreańskich to Jyoung Kang "Mordercza pani Shim" - raczej czarna komedia niż klasyczny kryminał co prawda, ale na wakacje z kryminalem tez sie nada. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Powieści kryminalne 16.06.26, 14:16 iwoniaw napisała: > ale z koreańskich to Jyoung Kang "Mordercza pani Shim" - raczej > czarna komedia niż klasyczny kryminał co prawda, ale na wakacje z kryminale > m tez sie nada. > > Tak! (właśnie dziś skończyłam czytać). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Powieści kryminalne 16.06.26, 07:03 kurt.wallander napisała: > A czytałaś Kanae Minato? "Wyznania" i "Wszystko dla N" - polecam. Tak! Z polecenia niezawodnej ematki oczywiscie w ogóle po to sięgnełam i też polecam! Przy czym "Wyznania" to zdecydowanie wiecej niż kryminał, nawet niesztampowy, chyba najbardziej ze wszystkiego spełnia warunki z postu startowego. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 10:46 Lubię szkockie - Stuart MacBride, Ian Rankin. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 11:56 A może coś ze starych powieści milicyjnych "Ewa wzywa 07"? Te przynajmniej pisane były poprawną polszczyzną i bez irytujących błędów merytorycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
tiktaalik Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 14:33 W ramach niepowielania schematów może "Modyfikowany węgiel" Richarda Morgana? Kryminalno-sensacyjne scifi, literacko bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
tiktaalik Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 14:37 To jeszcze przypomniało mi się "Śledztwo" i "Katar" Lema. Czytane daawno temu, ale pamiętam, że podobały mi się. Nabrałem ochoty na powtórkę. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Powieści kryminalne 15.06.26, 18:25 Viveca Sten - cykl morderstwa w Are Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Powieści kryminalne 16.06.26, 14:35 Gortychowi chyba wydawnictwo nadaje coraz większe tempo, żeby wycisnąć, co się da - niestety, autorowi to chyba nie wychodzi na dobre, popada w coraz większy banał Szkoda, myślałam po pierwszej książce, że dobry pisarz się zapowiada, no ale moim zdaniem popada w szokujący już teraz banał... Odpowiedz Link Zgłoś